Daimler v USA dodal první elektrický náklaďák, chce mít náskok před Teslou

Zatímco Tesla pilně připravuje svůj elektrický tahač Tesla Semi, Daimler jakožto jeden z největších výrobců náklaďáků na světě už v USA dodává první kusy zákazníkům.

Elektrický náklaďák Daimler eM2 106 určený pro lokální distribuci v USA. Nabízí dojezd až 370 km a baterii 325 kWh.
foto: Daimler

V polovině letošního roku představil Daimler vlastní řadu elektrických tahačů a nákladních aut, kterými jde přímo proti Tesla Semi. Slíbil, že první kusy předá zákazníkům do konce letošního roku.

To se podařilo, když středně velká elektrický náklaďák eM2 106 zamířil k dopravní společnosti Penske Truck Leasing Corporation, která provozuje asi 270 000 nákladních aut. Je určen pro lokální distribuci.

Auto je vybaveno 325kWh baterií pro max. výkon 357 kW. Dojezd s plným nákladem je asi 370 km. Baterie je možné z 0 na 80 % znovu nabít během asi 60 minut.

tisková zpráva

174 Comments on “Daimler v USA dodal první elektrický náklaďák, chce mít náskok před Teslou”

    1. Otázka za jakou cenu. Jestli za 7CZK/1kWh+10Kč zahajovací
      Otázka za jakou cenu. Jestli za 7CZK/1kWh+10Kč zahajovací poplatek tak nevím nakolik bude využívána, ale asi ji ani nemělo smysl stavět.
      Nová nabíječka Polyfazer Typ1+Typ2 je na hraničním přechodu Hevlín Laa an der Thaya na parkovišti před vietnamskýma stánkama. Nabíječka stojí pár dnů, ještě není uvedena do provozu a jsou na ní QR kody pro spuštění přes Polyfazer.
      Jestli bude za výše uvedenou cenu tak to asi byla zbytečná práce ji stavět. O 2 km dále v Laa jsou další 2 AC nabíječky a již několk let zdarma.

      1. Kroměříž – Tesco? Nápisy na ní byly pro mne trochu
        Kroměříž – Tesco? Nápisy na ní byly pro mne trochu podivné, budily dojem že je zdarma, ale přitom tam bylo něco o spouštění přes Polyfazer.
        Nemaje elektromobil nemohl jsem vyzkoušet, třeba někdo jiný otestuje a zanese do známých map (proč to neudělá rovnou provozovatel při instalaci je mi záhadou).

              1. Ano, jeho existenci chápu. Sice není moc ekonomické to
                Ano, jeho existenci chápu. Sice není moc ekonomické to takto dělat, ale pořád má Polyfazer Direct smysl. Ale ty samostatné nabíječky Polyfazeru mi nejdou na rozum. Pokud bych tam nabíjel, bylo by levnější jezdit taxíkem. Třeba tady u nás v ČB je pod Polyfazerem nabíječka v Plané v areálu firmy Terms. Nikdy jsem tam neviděl jiné auto než dvě Tesly, co mají ve firmě. Ale nabíječka tam je a mnohdy se hrdě prezentuje v mapách. Proč tam tedy je? Aby mohli říkat „my máme nabíječku“, ale zároveň jednou větou dodávat „ale nechceme, aby nám sem někdo jezdil“? Třeba to tak opravdu je, třeba tyhle nabíječky neslouží k nabíjení, ale k uspokojení nějakého nám zatím neznámého požadavku.

                1. Třeba to tak opravdu bude…
                  Třeba to tak opravdu bude…

          1. Omlouvám se za mystifikaci ! Nabíječky, které jsem zde
            Omlouvám se za mystifikaci ! Nabíječky, které jsem zde popsal nejsou Polyfazer ale Olife Energy.
            Jsou na:
            – hraničním přechodu Hevlín/Laa an der Thaya
            – Strakonice
            Je potřeba stáhnout aplikaci Olife energy direct…, na mapě Olife nejsou uvedeny,
            nabíječka v Popůvkách u Brna nejde spustit, klikání na ikonu nabíječky v mapě nedělá nic.
            Podivné, velmi podivný projekt….

            1. dotační podvod !! Který úřad bude objíždět nabíječky
              dotační podvod !! Který úřad bude objíždět nabíječky a zkoumat jestli opravdu fungují ! Policie, která žádný elektromobil nemá a zapůjčené i8 rozsekali na maděru. Naoko stojí, aplikaci na spoštění mají takže případný stěžovatel bude za pitomce.

                1. ladislav.sazama(zavináč)centrum.cz
                  ladislav.sazama(zavináč)centrum.cz

                1. Je tam nová pomalá nabíječka s konektory typ1 a typ2 na
                  Je tam nová pomalá nabíječka s konektory typ1 a typ2 na kabelech a ještě není spuštěná. Pomalé dobijení ? pro většinu aut v mrtvém uzemí to nemá zádný velký efekt, trčet někde 6 hodin to je teda bingo.

                2. Type1 v dnešní době? Což o to, zrovna já ho ocením, ale
                  Type1 v dnešní době? Což o to, zrovna já ho ocením, ale přijde mi to divné, takovou věc stavět. Asi zase někdo „chytře“ postavil nabíječku za 100 tisíc, přitom stačilo investovat 10. Takže by se dalo říci, že tahle nabíječka bude dobrá hlavně na to, aby se dalo trošku dokrmit do vybité baterky a dojet na DC do Písku. A známe provozovatele? Bude to zdarma / za rozum / za moc peněz?

                3. ahoj,
                  nevíme vůbec nic jen, že je nabíječka Olife Energy.

                  ahoj,
                  nevíme vůbec nic jen, že je nabíječka Olife Energy. Jejich aplikace moc nefunguje, mají více nabíječek a nejsou v mapách a škoda dalších debat.

                4. Ptáte se nesprávného, já se taky dotazoval k pisateli
                  Ptáte se nesprávného, já se taky dotazoval k pisateli Ladislav-eNV200…
                  Nicméně mi poslal foto nabíječky, ale podle pozadí nevím kde stojí.

  1. Teda slušnej koprdelec dostal celej autoprůmysl od Tesly.
    Teda slušnej koprdelec dostal celej autoprůmysl od Tesly. Pokaždý mi bezdečněj cukaj koutky když dinosauři zase přijdou s nějakou pírár zprávičkou jak držej krok s vývojem :))))

    Ale hurá, konečně vehikl s rozumným dojezdem a baterkou. Nebejt Tezly tak by se na něj čekalo ještě dalších 10 let. Ty extrémně hlučný rachotící dízlnáklaďáky a autobusy v současném USA jsou opravdu utrpení a oproti Evropě 100 let za vopicema, někde na úrovni řvoucí a nikakam nejedoucí Tatry T111. Když vedle toho stojíte na semaforech tak neslyšíte vlastního slova.

    Bjorn by si měl udělat řidičák na tahače 😀

  2. Když dva dělají totéž, není to totéž.
    Zajímal by mě

    Když dva dělají totéž, není to totéž.
    Zajímal by mě koeficient Cx téhle krabice.
    Prostě vzali podvozek spalováku a nacpali tam elektromotor.
    Ale takto se elektromobil dělat nedá. To už je ověřeno z osobních aut. Ono to sice nějak funguje, ale pokud to má fungovat pořádně, tak je potřeba elektromobil vyvýjet od začátku jako elektromobil.

    1. Ono je to určené na lokálnu distribúciu takže 50 po
      Ono je to určené na lokálnu distribúciu takže 50 po meste a max 70 dakde na obchvate.Takže odpor vzduchu až tak nezavaži. Práveže je to celkom zaujímavé aj technickymi parametrami.Z tradičných automobiliek mi prave Daimler príde ze to myslí najviac vážne.Tesla je vpredu o tom nie je pochýb ale uvidíme o dva roky kto bude mať zo starých automobiliek najširšie portfólio el.áut.

        1. Z portfolia se odviji prodeje. Tezko si nekdo koupi na
          Z portfolia se odviji prodeje. Tezko si nekdo koupi na logistiku a na dvorek Tesly Semi. A o tom to je. Na dvorku a v logistickych centrech a v mestske doprave jezdi daleko vetsi pocet aut. Nahradit je elektrem je jednodussi a ekonomictesjsi nez se honit za truckem ktery ujede 600km na jeden zatah. Tyha pak zbytecne moc kilogramu drahych baterek.

    2. U náklaďáku s účelem rozvozu na poslední míli je jaksi
      U náklaďáku s účelem rozvozu na poslední míli je jaksi Cx podružný údaj. Tenhle náklaďák se nad rychlost 70 km/h podívá max. jednou na 10 minut za den, když najede na nějaký městský okruh. Jinak bude neustále popojíždět mezi městskými semafory…
      Na dálkové trasy tohle není, na to je samozřejmě lepší Tesla Semi…

            1. Je vubec nic nerekl o spotrebe. To jsis nejak popletl.
              Je vubec nic nerekl o spotrebe. To jsis nejak popletl. Srovnavat nesrovnatelne uzitim neni k nicemu. To je jako kdyz chces srovnavat mestskou tramvaj s mezistatnim shinkanzenem. Tesla semi na mestske rozvozy neni vhodna. Rozmery cenou vykonem a dodaci lhutou na kterou si nemuze nikdo vsadit. Mercedes je hned za podstatne nizsi cenu pro logisticke a mestske uziti. Taky sronavas treba boxera se skokanem.na vysku? Jo to uz fakt pomatene.

              1. A kolik může Mercedes dodat těhle náklaďáků hned? Pokud
                A kolik může Mercedes dodat těhle náklaďáků hned? Pokud nebudou mít baterie tak dodaj prd a skončej jak Hjůndaj co vyrábí prázdný plechovky IONQů a pak čeká na sporadické kusové dodávky baterek od LG aby vůbec moh dát něco na trh.

                1. To nevim kolik jich muzou dodat. Urcite s nima muzou zacit
                  To nevim kolik jich muzou dodat. Urcite s nima muzou zacit hned a zacit je vyrabet dle potreby na rozdil od Tesly ktera pro nakladaky nema nic. Mercedes ma na ty nakladaky zavedenou vyrobni linku kam.zakomponuje zmeny a bude na jedne vyrabet jak spalovaky tak elektro. Genialni ne? Prechod zadarmo pozvolne dle poptavky. No a klidne na sklad. Ale oni si baterky sezenou o tom zadna. Baterek je vsude dost. Neni to o kvantu ale o cene. Ale bacha abyste se starosti v noci nebudil ze mercedes nebude mit dost baterek. Oni si to zaridi.

                2. Aha takže si to všechno jen cucáš s prstu a utěšuješ se
                  Aha takže si to všechno jen cucáš s prstu a utěšuješ se ničím. :)))
                  Baterek je všude dost. Lol. A proto muselo Audi odložit vstup q-tronu na trh o měsíc protože je totální nedostatek baterek a LG jim je ještě chtělo zdražit vo 10 % :)))) Jó baterek je všude dost :))))

                3. Vzdy je problem s nabehem vyroby. Kdyz se neco blbe planuje
                  Vzdy je problem s nabehem vyroby. Kdyz se neco blbe planuje tak holt pokud nemaji s predstihem nasmlouvany komponenty tak je nedostanou. Ale jinak obdcne baterek je dost a casem jich bude prebytek. Jako vzdy v kapitalismu. Nejdriv je to jako vzacny a drahy a casem je toho halda.

                4. Myslim si ze Audi q-tron jeste ani neuvedli na trh. To bude
                  Myslim si ze Audi q-tron jeste ani neuvedli na trh. To bude tim ze q tron bude jezdit az na gbaterky. Atech je fakt nedostatek.

                5. V Cine se rocne proda 1mil elektroaut a vsechny maji baterie.
                  V Cine se rocne proda 1mil elektroaut a vsechny maji baterie. Vsichni cinsti vyrobci vyrabeji tyto pocty a nikdo z nich si nestezuje na necostatek baterii. Ppsnuji makaji a nekecaji. Nemohu za to ze v podstate vsechny velke klasicke automobilky zaspaly a jeste ppacou do tisku ze nemaji baterie. A ze Audi – naskok diky technice – vyplodi takovy paskvil jsko je e tron s za takovou cenu. Lidi co o elektromobilite neco vi a meli moznost se v necem svezt si to nekoupi. Je to predrazene auto se spatnymi parametry

                6. To se tam rozhodně ročně neprodá, leda byste tam
                  To se tam rozhodně ročně neprodá, leda byste tam započítal i všechny tříkolky, skútry a plasťáky do 45km/h, které kolikrát ještě jedou na olovo.

                7. Dave má pravdu, letos se v Číně opravdu prodá milion
                  Dave má pravdu, letos se v Číně opravdu prodá milion běžných osobních EV, z toho drtivá většina BEV s baterkou 30-40 kWh.

                8. Tak je jasny ze uroven je ruzna a i baterky do toho jsou v
                  Tak je jasny ze uroven je ruzna a i baterky do toho jsou v ruzny kvalite. K tomu desitky milionu elektrokol kolobezek ruznych voziku ap. Oni se lepsi kazdym rokem. V tomhle podle me Evropa zaspala a amerika na tom take neni dobre. Musk to rozhybal zaplatpambu ale jedna firma to nevytrhne a musel jet od nejdrazsich modelu aby pokryl investice na zelene louce. Na

                1. Nejsem uzivatel Pepa. Normalne se ucastnim diskuse kdyz je tu
                  Nejsem uzivatel Pepa. Normalne se ucastnim diskuse kdyz je tu snaha srovnavat hrusky z jabkama

                2. Tak reaguj na Pepu a né na mě.
                  Tak reaguj na Pepu a né na mě.

    3. „Prostě vzali podvozek spalováku a nacpali tam
      „Prostě vzali podvozek spalováku a nacpali tam elektromotor.“

      A to je přesně, jak se to má v případě dodávek dělat. Velikost, rozložení tlačítek v kabině, mno prostě vše pro řidiče při starém. Těm je nějaký entertajment u prdele.

    4. To je zajimave jak nekomu ta hlava nepali a napise tam neco
      To je zajimave jak nekomu ta hlava nepali a napise tam neco chytreho na co by cele vyvojove oddeleni mercedesu melo prijit.

      Prave ze zmena puvodniho nakladaku na elektro pri zachovani puvodnich veci je normalni pozvolny vyvojovy skok za male penize.

      Tzn napravy a kabina zustane stejne. Cx odpor u logisticke dopravy v ramci arealu pristavu ci mestskem prostredi VUBEC NEHRAJE ROLI.

      Mista na zmenu tradicniho pohonu na elektro je u nakladaku vic nez dost.

      Futuristicke veci nejsou zapotrebi, ridic zustava na miste protoze legislativa nestaci dohanet posledni inovace.

      Opravarenske kapacity zustavaji stejne na puvodni nakladaky ktere maji stejne komponenty. Prida se pouze opravarenstvi pro veci ktere moc opravy nepotrebuji. Elektro pohon a baterie.

      Podpe me na to jde mercedes velmi chytre. Nakladak do mesta a na lokalni rozvoz je neco uplne jineho nez dalkova doprava.

      Je zajimave ze treba cat s dalsi velke firmy treba v dulni technice jdou naprosto stejne. Stavsjici modely predelavaji na elektro ci hybridy. V dopech vyuzivaji rekuperaci pri sjedu na dno povrchovych dolu a tim setri brzdy a palivo.

      Akorat zedy je tu jeden zahledenej do Tesly a chtel by Cx maly odpor vzduchu i po tom co se plouzi na dvorku

      1. Tak v tom případě nevím, proč na jedné straně všichni
        Tak v tom případě nevím, proč na jedné straně všichni buzerují osobní dopravu kvůli každému gramu co2 navíc a na druhé straně se v nákladní dopravě už nějakej ten gram neřeší.
        Už jen dát střešní spoiler nad kabinu, to snad není taková práce.

        A když píšete o té hlavě co nemyslí, co se tak zkusit zamyslet nad tím, jaká taková krabice má asi odpor vzudchu, pokud v té příměstské dopravě bude jezdit třeba 90km/h? Myslíte, že tam aerodynamika vůbec nehraje roli?

        Rozjeďte se 90km/h a vystrčte ruku z okénka, hned budete mít představu jaký odpor dokáže udělat i tak málá věc při takové rychlosti.
        Takže za tím co jsem napsal si stojím a žádné uřážky mě od toho nepřesvědší.
        Je to americkej krám, kde se seschopnost udělat aerodynamický náklaďák řeší namontováním většíno motoru.

        1. Uz davno jsou vymysleny aerodynamicky spojlery pod navesem a
          Uz davno jsou vymysleny aerodynamicky spojlery pod navesem a nikdo je nemontuje.
          V budoucnu bude tahac nizky pod navesem bez obsluhy a ten naves nad nim zase nikdo nevyresi protoze proudnicovy spojler ubira kubaturu navesu. Kdyz si ma dopravce vybrat mezi spotrebou a kubaturou tak vzdy zvitezi kubatura. Tak to bohuzel je

        2. Uz davno jsou vymysleny aerodynamicky spojlery pod navesem a
          Uz davno jsou vymysleny aerodynamicky spojlery pod navesem a nikdo je nemontuje.
          V budoucnu bude tahac nizky pod navesem bez obsluhy a ten naves nad nim zase nikdo nevyresi protoze proudnicovy spojler ubira kubaturu navesu. Kdyz si ma dopravce vybrat mezi spotrebou a kubaturou tak vzdy zvitezi kubatura. Tak to bohuzel je

  3. :OOOOO JAK JE TO MOŽNÉ ????? Jak se to vůůůbec mohlo
    :OOOOO JAK JE TO MOŽNÉ ????? Jak se to vůůůbec mohlo stát !?? Vždyt elektromobily nikam nedojedou kolem komína, furt jenom hoří a v zatáčkách jim upadávají kolečka !!! Ten Mrdcedes se mušel zbláznit :)))))))))))))))))))))))))))))))))))DDDDDDDDDDDDDD

        1. To je jeden důvod a druhý je ten, že v té době se prostě
          To je jeden důvod a druhý je ten, že v té době se prostě FVE na ohřev vody nevyplatila ani náhodou. Dnes to je paradoxně právě naopak díky zlevnění komponent a pokroku technologií.
          Dnes nikomu solární ohřev nedoporučuji, tedy pokud se nejedná o samotížné řešení, sud na střeše a další jednoduché varianty fungující samostatně na fyzikálním principu.
          I netlaková varianta solárního ohřevu, kterou nabízí Vaillant a máme ji v kompletu kondenzační turbo kotel, zásobník 250 L, 2 solární panely a ekvitermní regulace s prostorovým termostatem https://www.vaillant.cz/pro-zakazniky/produkty/solarni-systemy/, musí mít malou expanzku, spoustu čidel, čerpadlo (což vše navíc sežere nějakou elektřinu) a utěsněný okruh s nemrznoucí kapalinou, kterou je potřeba hlídat a čas od času vyměnit. Také pravidelná roční revize, podmínka několikaleté záruky, přijde zhruba na tisícovku ročně. To u FVE soustavy se speciáním bojlerem z Dražic odpadá.

            1. ty náklady jsou nějaké podivné ! Pár solárů jsem už
              ty náklady jsou nějaké podivné ! Pár solárů jsem už instaloval a roky běží bez šáhnutí…
              Můj vlastní solár- ty nejlevnější panely 4ks, obyčejná bečka 600L a ostatní sestaveno ze zbytků a repasovaných dílů a 10 let to funguje bez šáhnutí.
              Ve všech případech jednou za rok ( na jaře ) doplnění teplonosné nemrznoucí kapaliny. Cena toho 0,5 -1Lt kapaliny co za rok uteče je zanedbatelná, ovšem TUV co termický solár vyprodukuje už zanedbatelné není. Od jara do podzimu mám plynový kotel vypnutý, každý den 600Lt TUV ohřáto na 60-85 St.C vody pro dvě rodiny víc než dost a v létě bych mohl TUV ještě pouštět k sousedům.
              To by fotofoltaika nedala. Mám i FVE 12 panelů 3,6 kWp a vyrobím ročně 2 MWh elektřiny, kterou je nesmysl pálit ve vodě.

                1. Trošku nechápu otázku.
                  Slunce mi ohřívá TUV cca od

                  Trošku nechápu otázku.
                  Slunce mi ohřívá TUV cca od března do října. Od října do března ohřívám TUV plynovým kondenzačním kotlem, ale už né masu 600 Lt ale jen 200 Lt, což je denní spotřeba 2 rodin.
                  Elektřinu používám běžně v domě. Zapojení rozvaděče jsem upravil, třífázový elektroměr jsem vyměnil za jednofázový a na tvrdou fázi ve které je čistě elektřina jen od E.On pro žrouty jako je trouba a sporák. Zbývající dvě fáze jdou přes stykač a oddělovací transformátor 200W. Přes toto trafo odeberu ze sítě max 200W a za trafem je už elektřina z FVE, na kterou jede všechno ostatní v domě. Stykač ovládá měnič FVE, když má FVE dostatečný výkon, stykač odpojí rozvodnou síť, když slunce zaleze stykač přemostí oddělovací trafo a připojí síť.
                  Trafo je nutné pro řízení ONgrid měniče pro FVE a jeho sfázování s rozvodnou sítí a na druhou stranu 200W trafo nepřenese přetoky energie do sítě.
                  Nevím, ale na YOUTUBE bude navodů dost, ale jak tu někde napsal Radovan, je lepší zajít na zvědy za kamarádem co s tím má praktické zkušenosti.

                2. Asi nepoužívá 3f spotřebiče…?
                  Asi nepoužívá 3f spotřebiče…?

              1. Jediný rozumný člověk co chápe , že sluničko opravdu
                Jediný rozumný člověk co chápe , že sluničko opravdu umí dělat teplo, už nevím jak to těm co složitě vyrábějí elektřinu , proženou přes měniče a spálí ve spirále vysvětlit.

                Mám podobný systém, s tím že tam mám deskový vyměník a tím pádem minimum nemzrnoucí smesi, úniky nemám žádné, 8 let jsem nemusel doplnit nic.

                1. Tak mně sluníčko dnes ohřálo 600lt vody na 41 st a kotel
                  Tak mně sluníčko dnes ohřálo 600lt vody na 41 st a kotel už v malém boileru dohřeje vodu jen o 9 stupňů na požadovaných 50st.
                  FVE dnes vyrobila necelou kilovatu :)) FVE mi ušetřila 5 Kč !!!
                  To je darda ! Nemám ani výkup ani bonus.
                  Tak doufám, že si to porovnají ti co tady na termiku plivou !
                  Tou kilovatou jsem ohřál leda tak FVE měnič z 5 na 16 st.

                2. Jak svítilo včera, tak jsem měl ve 14 hodin na panelech 39
                  Jak svítilo včera, tak jsem měl ve 14 hodin na panelech 39 st.
                  takže podobný.

                  Mám dojem, že oba co tu na termiku plivou, tak se zabývají prodejem a montáží fotovoltaiky , takže to je pochopitelné.

            1. Člověk by řekl, že kamarádi ho znají nejlépe a přijdou
              Člověk by řekl, že kamarádi ho znají nejlépe a přijdou se zeptat, když se na něco podobného chystají. Zvlášť, když dostanou dopověď zdarma. Ale omyl. Nepřijdou.
              Takže kolega šel do Nové zelené úsporám a fotovoltaického ohřevu vody. A teď koumá, co s těmi brutálními přebytky elektřiny, když oficiálně je nesmí do sítě v baráku pustit a voda je horká. Páč by se mu elektroměr začal v průběhu dne otáčet pozpátku a dříve nebo později se na to přišlo. Přes poledne jsou totiž všichni pryč a jinou akumulaci nemá.
              Poradil jsem jedinou cestu, rozšíření systému v rámci NZÚ o fotovoltaiku s akumulací a později za svoje dovybavit domácnost elektromobilem.

                1. To byla původní myšlenka, ale ve starém baráku další
                  To byla původní myšlenka, ale ve starém baráku další rozvody k těm nedávno rekonstruovaným dělat nechtěl.

                2. Klidne nechat stary rozvody a nekde je odstrihnout
                  Klidne nechat stary rozvody a nekde je odstrihnout

                3. Stačí to přepojit v rozvaděči.
                  Stačí to přepojit v rozvaděči.

              1. Elektromer sa naspäť otáčať nebude. Pri starších typoch
                Elektromer sa naspäť otáčať nebude. Pri starších typoch (s kotúčom) sa otočí max. tak o pol otáčky a zastaví sa, lebo má aretačnú západku.
                Pri digitálnych elektromeroch mu bude prebytky, paradoxne, rátať do spotreby. Takže zaplatí za to čo pretečie do siete.
                Jedine štvorkvadrantový elektromer to vie rozlýšiť, ale ten asi nemá.

                1. Ale bude, ten starší. A bude pěkně kmitat. Osobně
                  Ale bude, ten starší. A bude pěkně kmitat. Osobně ověřeno v roce 2009 na mém vlastním po montáži FVE, než dorazili s tím digitálním (po 4 měsících mimochodem). Celá vesnice se na to chodila dívat.

                2. Elektroměr „Křižík“ s kolečkem se točí na opačnou
                  Elektroměr „Křižík“ s kolečkem se točí na opačnou stranu a to hodně rychle.
                  Neoprávněný odběr je stejně trestný jako neoprávněná dodávka. Navíc jak správně uvádíte digitální el.měry přičítají dodávku ke spotřebě, takže pak zaplatíte i to co dodáte za stejnou sazbu jako odběr.
                  4Q el.měr rozlišuje spotřebu od dodávky a umí to pro každou fázi samostatně (u starších fáze sčítá).

                3. Když jsem byl naposledy zavřenej tak už bibi v kriminále i
                  Když jsem byl naposledy zavřenej tak už bibi v kriminále i kořeni odsouzení za krádeže elektřiny. Prikladem jeden co měl autolakovnu a lakovací box vyhřívaný elektřinou moc žral tak se natáhl kabel z rozvadéče před elektroměrem. A podobnejch bylo víc.

                4. Máte pravdu, znám je také z praxe 😉
                  Někteří jsou

                  Máte pravdu, znám je také z praxe 😉
                  Někteří jsou schopni kopat i tunel pod zemí k hlavnímu rozvodu a tam se přicvaknout za provozu, jen aby jim zeleninka ve skleníku dobře rostla…

                5. Starší typy se úplně běžně točily zpět, sám jsem to
                  Starší typy se úplně běžně točily zpět, sám jsem to viděl u zákazníků v roce 2008. Novější měly už brzdu a ještě novější digitální ukazovaly přetok jako spotřebu. Čtyřkvadrantní dostane každý kdo nahlásí distribuci, že má FVE !

                6. Naprostá pravda ! S klasickymi elektroměry šlo hodně
                  Naprostá pravda ! S klasickymi elektroměry šlo hodně čarovat a u 3f elektroměrú bylo velmi důležité dodržet sled fází jinak počitali špatně. Kolotočáři to zase dělali tak že antoníček položili a elm v nestandartni poloze nepočítal.
                  Jak moc bych chtěl zpátky starý k
                  Křižík s kolečkem ! Když vyšlo slunce tak počítal pozpátku a když nesvítilo tak normálně 🙂 výsledek ?

                7. Vyvoj jde stále dopředu, současné elektronické elm jsou
                  Vyvoj jde stále dopředu, současné elektronické elm jsou již také téměř historií. Zavádí se bezdrátový odečet veškerých energií a už se chystají měřiče co mají veškerou komunikaci v sobě a distributoři o más budou vědět uplně všechno

                8. Na západ od ČEZka se to jmenuje netmetering a je to
                  Na západ od ČEZka se to jmenuje netmetering a je to minimálně u občanských instalací FVE normální postup. Svoji výrobu spotřebováváte a co pustíte do sítě, to se odečítá od Vaší spotřeby. Na konci měsíce přijde vyúčtování. Buď platíte Vy dodavateli nebo dodavatel Vám. Má to tak v SRN už dlouho můj spolužák chirurg, který FVE nerozumí ani zbla. I vytipování jeho domu a instalaci mu udělal na klíč dodavatel energií. Jak brutální rozdíl od Čechistánu….

                9. v anglii je to tak že veškerou agendu kolem FVE převezme
                  v anglii je to tak že veškerou agendu kolem FVE převezme energetická společnost celkem podobně jak to teđ dělá i eOn. V UK prostě jen zavoláte žé chcete na střechu FVE a tim to pro Vás končí a pak už jen užíváte levnější elektřiny, která o tak je tam levná.

                10. Zrejme tých starších bolo asi viac typov, lebo ten čo sme
                  Zrejme tých starších bolo asi viac typov, lebo ten čo sme mali my a moji známi, tak sa naspäť netočil. Urobil max. jednu otáčku a potom stál. Mal som ho až do roku 2016.

                11. ano to bili poslední modely a nebylo jich mnoho protože je
                  ano to bili poslední modely a nebylo jich mnoho protože je rychle vytlacili levné digitalní méřiče. Nejvíc bylo křižíků a ty se točili i zpět. Neoprávněné manipulace s nimi byli velmi časté, pořídit falešnou plombu byla sranda…..

              2. ….asi jste narazil na instalační zlatokopy, kteří Vám
                ….asi jste narazil na instalační zlatokopy, kteří Vám nacpali akumulaci do baterií v nejnižším možném poměru FV vs baterie 1,25 a normálně Vás ojeli o prachy. No i to se stává. Minimálně poměr doporučovaný je 3 a více. stačí jen pohledat STORION. a určitě budete mít doma skládačku /támhlety baterie onen měnič/ jež v budoucnu bude nijak řiditelná s energií nebudete moci obchodovat. Prostě systém k ničemu….

                1. Asi reagujete na jiný příspěvek.
                  Asi reagujete na jiný příspěvek.

                2. nereaguji h t t p : / / www . solarninovinky . cz
                  nereaguji h t t p : / / www . solarninovinky . cz /?zpravy/2018121004/prvni-virtualni-bateriova-elektrarna-byla-uvedena-do-provozu-v-ceske-republice

                3. Kamarád řešil pouze ohřev vody z NZÚ a neporadil se.
                  Kamarád řešil pouze ohřev vody z NZÚ a neporadil se. Nemá žádnou baterku, žádné poddimenzování, žádné měniče, žádnou nekomunikaci, žádný prodej, prostě nic. O virtuální baterii nemluvě. Čili opravdu je Vaše reakce k něčemu zcela jinému. V čem se jistě shodneme je, že to šlo udělat lépe a jinak :-).

        2. ….4x ? Což může být pravda. Nicméně v součtu
          ….4x ? Což může být pravda. Nicméně v součtu nákladů, roční délky provozu /FV prostě funguje déle/, varibility/z pár panelů FV pro ohřev vody lze postupem času vybudovat smysluplnou elektrárnu kdy varibilita u TUV neexistuje/, jednoduchosti instalace, univerzality použité energie /elektřina z FV lze použít kdekoliv/, nenáročnosti údržby FV z porovnání vychází už roky FV jako vítěz.

          1. Ano je to tak účinnost špičkových solárně termických
            Ano je to tak účinnost špičkových solárně termických panelů je až 85% panel mám doma pole ze 4 panelů cca 2×1 metr celkem tedy zabírá na střeše rozměr 2 metry na šířku a 4 na délku a má špičkový výkon kolem 6 KW. Já mám tedy 8m2 . Potřebná plocha na fotovoltaiku je cca 40m2 a to je sakra rozdíl.

            O ceně se můžeme bavit, zaleží jak máte uděláno zázemí domu, pokud máte jen elektrický zásovník na vodu tak s Vámi souhlasím.

            Ale pokud máte doma systém, kde máte zásobník se šnekem protože v zimě ho oříváte z jiného zdroje a potřebujete ještě ohřívat bazén přes výměník tak se cenově nechytáte, nehledě, že životnost solárně termického systému je prakticky neomezená ,nehorozí žádné porucha měničů a silové elektroniky.

            A největší výhoda je úspora plochy, držáky na střeše a máte možnost na zbytek jižní střechy dát fotovolatiku pro běžný provoz domu a nabíjení vozidel.

            Za mě prostě používat fotovoltaiku k výrobě tepla je neekonomické, jedině k napájení tepelného čerpadla pro výrobu tepla. Každý si musí vybrat systém co mu vyhovuje jen jsem reagoval na Váš názor, že solárně termický systém je něco zastaralého.

            1. čili dnes je solárně termický kolektor zastaralý.
              čili dnes je solárně termický kolektor zastaralý. Technologicky i morálně. Totiž nehodnotil jsem Vaše historické rozhodnutí to by byl omyl, protože veškerá rozhodnutí jsou poplatná době v níž byla učiněna. nicméně proč neměnit elektřinu z fotovoltaiky na teplo když je taková energie zdarma, že ano? :-))))

              1. Pokud máte názor, že energie z fotovoltaiky je zdarma , tak
                Pokud máte názor, že energie z fotovoltaiky je zdarma , tak to je zbytečné Vám cokoliv vysvětlovat jste asi jeden z těch šťastlivců co nějaké fotovoltaické panely dostal zdarma.

                My ostatní co si musíme vše koupit počítáme jinak musíte si vzít cenu systému a vydělit energií , kterou Vám ten systém vyrobí za svoji životnost a pokud jde o teplo na topení, nebo ohřev vody tak se u fotovoltaické elektrárny klasické tj. připojené do sítě , dostáváte minimálně na dvojnásobné hodnoty za jednotku energie pro výrobu tepla.

                1. energie zdarma je, protože ji není nutno do „soukolí“
                  energie zdarma je, protože ji není nutno do „soukolí“ vkládat tj.pořídit. Panely nejsou zdarma, ale to je technologie, kterou je nutno pořídit. Pořizuji trvale v etapách a rozšiřuji. Panely ani baterie zdarma nemám a i přesto je energie přeměněná a uložená zdarma a to zcela….. a proto je jedno jestli takovou energii protopím nebo prosvítím nebo cokoliv jiného. Celý proces je prostě „jímání“ volné energie. Nemusel jsem koupit dřevo, uhlí, plyn ani zaplatit za dodanou kWh distributorovi. Nakoupil jsem technologii a za její pomoci energii zdarma přeměnil, uchoval.

                2. No za mě moc nemá myslím že elektrická energie se má
                  No za mě moc nemá myslím že elektrická energie se má prohnat měničet nějakýho pěknýho elektroauta a užít si to zrychlení, případně ji dodat do sítě ať si užije i soused a né ji pálit ve spirále , máme 21 století.

                3. plýtvat jakoukoliv energií je na nakopání do rozkroku a to
                  plýtvat jakoukoliv energií je na nakopání do rozkroku a to s rozběhem kdy taková činnost zcela jistě plýtvání energií není

                4. V tom případě i solárně termické panely jsou přece
                  V tom případě i solárně termické panely jsou přece také pořízeny jako technologie a pak poskytují také enegrii zcela zdrama.

                  Ale důležité je, že sice vyprodukují jen „hloupou“ tepelnou energii , ale pokud ji chci a potřebuji tak ji vyrobí za polovičních investičních nákladů než fotovoltaický systém.

                  Žádným číslem a srovnáním nepřesvědčil o důvodu tvrzení, že termické panely jsou přežitek poplatný době.

                  Já bych moc chtěl fotovoltaiku na dům, ale prostě mě to matematicky nijak nevychází, jako zábava a koníček je to super, ale já si raději dobiju elektromobil v noci ze sítě a to energiií ušetřenou tím , že nemusím v noci ohřívat vodu v bojleru.

                  Fotovoltaikou si auto v noci nenabiju a pořizovat si domu 20 kWh baterii je samozřejmě blbost.

                5. Mozna blba otazka, co se dela v pripade, ze mam natopeno?
                  Mozna blba otazka, co se dela v pripade, ze mam natopeno? Prezije to nebo proste musim mit akumulacni kapacitu, kterou to „vyvarit“ nedokaze?

                6. Je to vhodný tam , kde je stálý odběr teplý vody to je
                  Je to vhodný tam , kde je stálý odběr teplý vody to je klasicka domácnost a taky se musí dát tolik panelů ,aby to nevařilo.

                  Jeden panel 2x1m ohřeje za den 100 litrů vody víc ani když se na hlavu postavíš. Tak se dávají na 2-3 lidi 2 ks na 4-5 tři kusy.

                  Občas to se to jasně přehřeje, tak se vypne oběhový čarpadlo a voda stojí. Stagnační teplota je podle slunce kolem 170-200 st.c. Voda je pod tlakem něco jako v autě a nevaří se jen vyleze tlak za 2 na 3 bary a nic se neděle pojištovák je na 6 barech. Nemělo by se to stávat moc často, protože se krátí životnost nemrznoucí směsi a panel dostává trochu tepelně zabrat.

                  Já to v létě pouštím teplo i do bazénu a tak si mohu dovolit mít víc panelů než potřebuji a na podzim a na jaře se víc panelů hodí.

                7. Diky. Tak jsem si to myslel dobre, ze to chce „odpadkac“
                  Diky. Tak jsem si to myslel dobre, ze to chce „odpadkac“ (bazen), pokud to ma rozumne fungovat vetsi cast roku a nedostavat moc za usi v lete.

                8. Právě že vůbec né , jen se to musí navrhnout rozumně,
                  Právě že vůbec né , jen se to musí navrhnout rozumně, není to jako fotovoltaika čím víc panelů tím líp.

                  Se musí člověk smířit s tím , že to funguje březen-říjen a pokryje to 60% celoroční spotřeby vody. Nemá logiku tam dát víc panelů o polovinu aby to pokrylo 70% spotřeby ,ale s 2x takovou investicí a v létě bude vařit.

                  Tak si na to lidi co jim to montážní organizace udělají blbě stěžují, protože jim vnutí za účelem vyšší dotace předimenzovaný systém.

                9. Jsme v domě 4, z oho 3 ženy. Máme 2 solární panely na
                  Jsme v domě 4, z oho 3 ženy. Máme 2 solární panely na západní střeše. 250L bojler. V létě opravdu kolem 17-18 hodiny je nahřáto na necelých +90°C a systém přestane pracovat. U netlakového systému Vaillantu přestane jít čerpadlo a kapalina steče dolů do zásobníku, v trubkách zůstane jen vzduch.
                  Se systémem jsem spokojen, je velmi kompaktní, jen bych pořídil dnes (tehdy nebyly) 350L bojler nebo větší. Aby se překlenuly i deštivé dny. Jinak předehřev funguje i v zimě (horních 50 L v bojleru dohřívá plynový kondenzační turbokotel Vaillant), i když je -5°C a svítí slunce, panel nezakrytý sněhem udělá +30°C. Na +45°C pak dohřejme plynem.

                10. Tak mně sluníčko dnes ohřálo 600lt vody na 41 st a kotel
                  Tak mně sluníčko dnes ohřálo 600lt vody na 41 st a kotel už v malém boileru dohřeje vodu jen o 9 stupňů na požadovaných 50st.
                  FVE dnes vyrobila necelou kilovatu :)) FVE mi uěetřila 5 Kč !!!
                  To je darda ! Nemám ani výkup ani bonus.
                  Tak doufám, že si to porovnají ti co tady na termiku plivou !
                  Tou kilovatou jsem ohřál leda tak FVE měnič z 5 na 16 st.

                11. Tak já ti to tedy porovnám, protože mám oboje a stejný
                  Tak já ti to tedy porovnám, protože mám oboje a stejný sklon i střecha. Dnes slunce svítilo ale mám jihozápad, takže až tak od 11 hodin. FVE 4kW a termika 9kW trubice.
                  FVE vyrobila 6kW (vydělala cca 95Kč), mám i baterie 18kWh, spotřeba ze sítě VT 0,16kWh, NT 12kWh, počítáno od půlnoci doposud. Mám tarif D25d.
                  Termika – ohřála 300l na 52st.C ale půlka byla ohřátá plynem na 45st.C, dále něco šlo i do topení ale to zpětně nezjistím.

                  Umírni se s tím pliváním. Dřív nic jiného nebylo, tak termika byla dobrá ale dnes, řek bych tak poslední 2 roky je opravdu lepší používat FVE na ohřev vody z přebytků co se doma nespotřebují.

                  Jinak to tvoje porovnání s ohřevem vody je k ničemu, když jsi neuvedl jak výkonný systém máš a kolik byla počáteční teplota vody, ale jinak to vypadá působivě 600l – 41st.C a FVE jen 1kWh.
                  °)

                12. Ahoj Luky, děkuji za srovnání.
                  V plivání se není v čem

                  Ahoj Luky, děkuji za srovnání.
                  V plivání se není v čem mírnit, neplivu na žádný systém, napsal jsem, že není důvod plivat na termický systém. Oba systémy mají své výhody a nevýhody a jsou natolik rozdílné, že je nelze tak úplně srovnávat i když tak samozřejmě činíme. Ale děkuji za tvůj názor. Bez ironie, pravdu díky.
                  Mám FVE nevhodně instalovanou na SZ, to vím a věděl jsem to, že ta instalace nebude ideální ještě dříve než jsem se do toho pustil. Chtěl jsem to tak, mám to tak a proč a jak nebudu s nikým rozebírat. Tato nevhodně instalovaná FVE mi i tak vyrobí 2MWh ročně což mi dělá radost.
                  Diskuze co tu byla mne donutila přemýšlet o srovnání a zajímalo mne kolik el. vyrobí jiná FVE správně orientovaná. V dnešní době všichni řeší peníze a zisk, já na peníze seru, FVE jsem si postavil pro zábavu.
                  Už dlouho ale uvažuji o přestavbě mé FVE, vyladit systém tak aby fungoval na 100% vzhledem k okolnostem. Uvažuji o osazení dalších panelů na JV střechu, chtěl bych se celkově dostat na 10kWp aby to byl pořád mikrozdroj, samozřejmě baterie a dům udělat jako ostrov a jen v nouzi nahodit 16A jistič od distributora. O jejich virtuální baterii nemám zájem, nenechám se od nich okrádat a nebudu se jich o nic doprošovat ani žádat o svolení.

                13. Při 10kWp budete mít ten jistič nahozený určitě 2
                  Při 10kWp budete mít ten jistič nahozený určitě 2 měsíce. Jinak s váma souhlasím.

                14. Zdravím, já jsem ukazoval na mém srovnání, že to zas
                  Zdravím, já jsem ukazoval na mém srovnání, že to zas taková výhra není (ten termický). Dřív byl problém s cenou panelů a tedy instalace, dnes už víc jak 2 roky toto neplatí. Jinak podle dřívějšího (cca 7-8 let zpětně, bylo provedeno na jedné vysoké škole) srovnávání stejného výkonu ve fotovoltaice a termice zjistily, že oba systémy za rok vyrobí stejné množství energie ze slunce. U termiky to bylo extrémně víc v létě a fve na tom bylo ve zbytku roku.
                  Takže navrhnutí „optimální“ termický systém i tak ohřívá během roku vodu, tedy optimálně v létě a po zbytek roku moc ne. Proto se tyto systémy předimenzovávají, aby to výborně fungovalo i na jaře a podzim, to ale má za následek, že se v letních měsících dost přehřívají. Dříve firmy říkaly, že to systému nevadí ale po čase zjistily, že vadí a tak jsem se setkal s vyřešením tohoto problému 2 způsoby – první, že se kapalina v systému 1x za 2 roky vyměnila a zkontrolovaly těsnění a přetlakový ventil a odvzdušněním, druhá, že se při dosažení určité teploty na bojleru (cca 80-90st.C) odpouštěla teplá vody do kanálu a dopouštěla nová studená.
                  Proto jsem psal, že to byl kšeft pro instalační firmy a stále je.
                  Já jsem spíš preferoval zastínění termiky roletou ale to je už na provozovateli, sám toto dělám, ale ne všude se k tomu dá ze střešního okna dostat. Pro tyto nedostatky jsem přestal cca před 5 lety toto dělat a nahrazuji to fotovoltaikou.
                  Sám mám termiku víc jak 12 let (ještě před fotovoltaikou), dnes bych si ji neudělal, protože ji stále udržuji v optimálním provozu, tak mne stále funguje. Stojí mne to ale více času a práce než u fotovoltaiky.

                  Jinak fotovoltaika se dá předimenzovat a vůbec žádný problém pro systém to není, tedy je, budeš přemýšlet kde dávat všechnu vyrobenou elektřinu :).
                  V dnešní době udělat do baráku FVE bez baterií nemá smysl, je to stejné jako u té termiky, když nejsi doma tak to nejvíc vyrábí a do sítě to nemá a ani nedoporučuji dávat, z důvodu chování ČEZu k zákazníkům a fotovoltaikářům všeobecně. Časem takové systémy budou běžné a tak jak se lidé odpojují od centrálních dodavatelů tepla, tak se budou i domácnosti odpojovat od elektřiny, nebo si nechají to nejmenší připojení jak jsi správně psal 1f 16A, mně by stačilo i míň ale neexistuje takový tarif.

                  ČEZ se na oko na veřejnosti presentuje jako podporovatel nových technologií a obnovitelných zdrojů ale ve skutečnosti nastavováním podmínek pro ně dělá těmto pravý opak. Viz naposled připojení velkokapacitních baterií pro vyrovnávání sítě.

                  PS: Jinak pokud budeš mít ostrov, tak to distributorovi ani hlásit nemusíš a přitom můžeš baterie nabíjet ze sítě třeba přes ten 1f 16A jistič.

                15. Tak to ja mam mene pozitivni nazor na termiku. Tu jsme
                  Tak to ja mam mene pozitivni nazor na termiku. Tu jsme porizoval v lednu 2010, mam cca 10,5 m2 na JJZ (naklady cca 200 tis, byl jsem bohuzel informacne nepoliben nadsenec). V pondeli mi ohrala akumulacni nadrz 600 l z 28° na 36°. Za ten mesic to byl treti den, kdy vubec neco dohrivala. Takze bych neporovnaval slunny den ale prumer za (nejen) prosinec, co vyrobi termika a fotovoltaika, tu bohuzel nemam).
                  S timto zpusobem vyuziti slunce jsem nespokojen z nekolika duvodu. Nekde (zatim nemuzu prijit na to kde) utece asi 20 l teplosmenne kapaliny rocne. V zimnim obdobi funguje jen za jasnych dni, jinak je system nevyuzit. Kdyz je v provozu, zere elektrinu. Sloziteji se rozvadi prebytky, takze kdyz jsem pri rekonstrukci domu nepocital s tim, ze bych prebytky v lete umoroval do zemniho kolektoru TC, tak se mi ted toto bude dodelavat velice sloziteji (chybi dalsi vedeni z WC (kde mam akumulacni nadrz) do kotelny, kde je TC), nez u FV. Slunce nelze vyuzit na nic jineho nez ohrev vody (mam na ni pracku, mycku a na jare tim i pritapim)
                  Jelikoz se stane jen malokdy, ze system da presne tolik teple vody, kolik potrebujeme na koupani a topeni, takze vetsinou bud nejede, nebo generuje hure upotrebitelne prebytky, vyzaduje castejsi udrzbu, tak jsem presvedcen, ze mene vykonna ale universalnejsi fotovoltaika je vyrazne lepsim resenim.

                16. Radovane, mám dotaz…
                  Kolik dnes vyrobila Vaše FVE ?
                  Rád

                  Radovane, mám dotaz…
                  Kolik dnes vyrobila Vaše FVE ?
                  Rád bych porovnal efektivitu. Děkuj L.

                17. Dnes je to bída (od rána máme zataženo a lehce prší,
                  Dnes je to bída (od rána máme zataženo a lehce prší, teplota 4-5°C
                  ) 8,4kWp vyrobilo 1,55kWh.
                  Myslím, že i termika by při tomto počasí byla studená.

                18. U nás v Brně cca od 10 do 15 hod. docela pražilo
                  U nás v Brně cca od 10 do 15 hod. docela pražilo sluníčko, tak termika šlapala, ale FVE ( jinak orientovaná než termika) se zapla až v 12.15 a do 15.45 vyrobila 1,3kWh čisté elektřinky.
                  Zlatá termika, dokázala dnes vykonat mnohem více práce 🙂
                  Pořizovačka termiky byla v 2010 60 tisíc Kč -náklady na materiál, od tý doby to šlape a šlape bez nákladů mimo 0,5 Lt 150 Kč ročně za kapalinu co uteče. Půlčák kapaliny za rok prostě uteče ať se snažím sebevíc.

                19. RE: „zlatá termika“
                  Kdyby měla optimální orientaci, tak

                  RE: „zlatá termika“
                  Kdyby měla optimální orientaci, tak vám funguje optimálně, když nemá tak je jasný, že nefunguje optimálně.
                  Já mám 8,5kWp na jihozápad pod ůhlem 25st. (takže taky ne moc optimální pro zimní použití), nicmeně mi vyrobila za prosinec teměř 150kWh.(to je moje nejmenší výroba v roku). Každý den pruměrně 80 litrů (80°C)teplé vody i v nejhorším měsíci !!!
                  Moji dva známí, co mají termiku a fotovoltiku (termiku měli dřív), tak jsou sice spokojeni, ale už by do termiky podruhé nešli. Já termiku nezatracuji ale taky bych do ni nešel.
                  Moje FVE mě vyšla na 90 000,- Za to by mi termika v zimě vodu určitě neohřála.

                20. Za 90 tis. jste pořídil 8,5kWp fotovoltaiku?, není to
                  Za 90 tis. jste pořídil 8,5kWp fotovoltaiku?, není to nějak málo? to je sotva na panely. kde máte držáky , kabely meniče?
                  Práci neřeším.

                21. Dnes nepršelo – včera celý den – ale bylo zataženo. Podle
                  Dnes nepršelo – včera celý den – ale bylo zataženo. Podle občasných návštěv garáže, kde je bojler, soudě, se solární ohřev nerozjel vůbec. Ve 14 hodin, když jsem šel kolem (všední den, 8-16 se plynem nedohřívá), měl +21°C vodu uvnitř nahoře, venku bylo +2°C. FVE taky nic moc, ale alespoň v 10 hodin, kdy jsem vstával, už jela. Něco přes 1,5 kWh. Prosinec je bída obecně, osciluji už 9 let kolem 40 kWh měsíčně. Dlouho tma, přes den zataženo nebo sníh.

                22. Děkuji za odpověď Radovane,
                  nicméně 40 kWh je průměr za

                  Děkuji za odpověď Radovane,
                  nicméně 40 kWh je průměr za prosince, v létě to je doufám mnohem více.

                23. Mám FVE 8,4kWp (3f – 3x měnič 2,5kW), ZB od 2009.
                  Stačí

                  Mám FVE 8,4kWp (3f – 3x měnič 2,5kW), ZB od 2009.
                  Stačí mi to v pohodě celoročně ohřát vodu v boileru a 1000 litrů AKU pro topení od časného jara do pozdního podzimu + nabíjím EV.
                  V létě ještě dost odevzdávám ČEZu, který to obratem prodá…
                  Mám zelený bonus, takže za vyrobenou kWh dostávám cca 14,50Kč.
                  Zjednodušeně za to, že si doma ohřeji vodu, zatopím a nabiji EV dostávám zaplaceno. Kolik mi to třeba přidá na kilometr není problém spočítat…
                  Termický ohřev vody jsem zavrhl ihned v začátcích FVE.

                24. Myslím, že to je v pořádku, že máte dobrý systém a
                  Myslím, že to je v pořádku, že máte dobrý systém a určitě by se Vám dávat teď panely na střechu nevyplatilo.

                  Pokud máte systém ještě se zeleným bonusem , tak vůbec.

                  Takový systém by se mě líbil, to bych i ty termické panely klidně sundal a prodal.

                  Koukám, že na klíč fotovoltaika 10 kWp je cca 335 tis Kč.
                  To by se vracelo asi 20 let? Protože když mám spotřebu kolem 11MWH, tak bych stejně něco za elektřinu platil, nebo myslíte že se výkup co dostanu srovná elespoň s paušálem?

                25. Zapomeň dnes na výkup, to je to nejhorší co bys mohl s FVE
                  Zapomeň dnes na výkup, to je to nejhorší co bys mohl s FVE dnes udělat – dávat to do sítě.

                26. A co s tím myslím ty letní přebytky raději nevyrobit?
                  A co s tím myslím ty letní přebytky raději nevyrobit? Nebo nějak mařit?

                27. Raději obojí než je dávat schválenému loupežníkovi
                  Raději obojí než je dávat schválenému loupežníkovi „zadarmo“.

                28. Pro mne zbytečné, téměř žádné přetoky v „zeleném
                  Pro mne zbytečné, téměř žádné přetoky v „zeleném bonusu“ nemám 🙂
                  a jemu taky nedoporučuji, i když uvedení jsou o 100% lepší než el-loupežník.
                  Prostě udělat vše pro to a nedávat žádnou svou vyrobenou elektřinu do sítě. °(

                29. To mi ale trochu vysvětlete… když někdo dostává 14+ za
                  To mi ale trochu vysvětlete… když někdo dostává 14+ za kWh ? Nebo jsem to opět špatně pochopil ?

                  Nedávno jsem mluvil s majitelem rozvážkových hospod. Na jedné má FVE bez dotací ale dostává 5+ kaček a kupuje za cca 2,5. Proč by neměl vše prodat a komplet nakupovat ?
                  (ceny jsou jen hrubě)

                30. Já mám skoro 16 kaček.
                  Ty ale dostanu i když do sítě nic

                  Já mám skoro 16 kaček.
                  Ty ale dostanu i když do sítě nic nedodám ale to snad víš, když vykazuješ na OTE.
                  Takže nejde o to kolik kdo dostane ale kolik odebereš a zaplatíš ze sítě.

                  Ten druhý odstavec jsem tedy vůbec nepochopil, můžeš rozepsat a vysvětlit.
                  FVE bez dotace, dostává 5 kaček a kupuje za 2,5 ?!
                  Něco takového u nás existuje, sem s tím.

                31. Haha, no já zase nechápu to „nedodávám ale dostávám 16“
                  Haha, no já zase nechápu to „nedodávám ale dostávám 16“ 😀

                  Ad dostává 5 a kupuje za 2,5. Jestli jsem to ale špatně nepochopil… to je ten pan „starosta“ co jsem vám o něm psal.
                  Mě říkal že to stavěl bez dotací ale je zapojen v OZE, že mu proplácí 5+ z toho co nespotřebuje sám ale nákupní cenu má samozřejmě „normální“. Takže mě zarazilo proč to jako neprodává komplet když tím že nedodá z FVE přichází o kačky…

                  Ale jinak vážně nevím jak to chodí s FVE… ani co to je OTE 😉

                32. Se starostou se setkáme začátkem roku, tak se na to zeptám
                  Se starostou se setkáme začátkem roku, tak se na to zeptám ale asi mu to budu muset vysvětlit tak jako teď já tobě :))

                  Jinak promiň, já měl za to, že máš FVE ale po přečtení zpětně tvých příspěvků píšeš za ty co ji mají.
                  Nedělej to, zbytečně rozšiřuješ nepravdy.

                  Takže stát se zavázal, že bude vykupovat elektřinu kterou vyrobím ze své FVE (jsem v „zeleném bonusu“), tu vyrábím a za to mě ji platí.
                  Není tam ale nic o tom, že ji nesmím spotřebovat nebo dokonce, že ji musím dávat do sítě, tak ji spotřebovávám. ČEZ mi sice šlechetně nabídl, že mi za tuto elektřinu poslanou do sítě dá 0,017 Kč/kWh, (mám to dobře napsané) to jsem s díky odmítl a zařídil se tak, abych do sítě dodal co nejméně, to se mi zpětně několik let daří.

                  Takto to mají všichni co zainvestovali do své FVE a byli připojeni do konce roku 2013 a jsou v „zeleném bonusu“.

                  Stačí a pochopil, nebo ještě něco?
                  Napsal jsem to schválně zde a ne přímo tobě aby to věděli i ostatní. 🙂

                33. To se rozumí, jasné a pochopitelné.
                  Ale netvrdím nic za

                  To se rozumí, jasné a pochopitelné.
                  Ale netvrdím nic za ostatní – pouze přebírám info a vyrábím z toho svoje otázky.

                  Tedy moje otázky zůstávají – proč tedy vlastníci FVE (nemusí být tedy s dotací) vypočítávají těch 16+ (ano, chápu že to je „jako“ ale někdo vyloženě tvrdí že dostává)?
                  Samozřejmě, pokud mi někdo řekne že dostává od ČEZu víc než je cena energie tak můj první návrh bude prodávat 100%, pokud méně – kopnout je hezky do sedinky a dát norný odpor do bazénu 😀

                  Mám prostě jen informace z druhé ruky a tak se ptám proč to není jasné každému – méně => spotřebovat vše, více => prodat vše.

                  A samozřejmě je mi jasné že tyto odpovědi se hodí každému kdo je z těch řečí podobně zmatený jako já 😉

                  Třeba pán platí za to že dodává 5+ 😀

                34. Ono to není tak jednoduché a nedá se to vztáhnout na
                  Ono to není tak jednoduché a nedá se to vztáhnout na všechny, můj popis je ale pro ty co jsou v „zeleném bonusu“ do roku 2013. U nich je to stejné jen jiná cena.

                  Dále ještě existuje místo zeleného bonusu, přímý prodej a tam nejde doma spotřebovávat nic a vše jde do sítě. Tomu by odpovídalo to tvé druhé přirovnání, že dostává 5+ kaček a nakupuje za 2,5 Kč/kWh.
                  Ale i jemu by se vyplatilo přejít na zelený bonus.

                  Ono to hodně lidí co to má takto špatně nastavené a ani o tom neví a stačí jim to co mají a ani neví, že můžou mít ještě i o poloviny víc! 🙂

                  Toto ale byla a je špatná práce těch montážních firem, že neporadí a jen namontují! Proto jim ta návratnost i tak špatně vychází.

                35. Já měl vypočítanou návratnost 6 let. Bohužel došlo ke
                  Já měl vypočítanou návratnost 6 let. Bohužel došlo ke zrušení daňových prázdnin a dalších znepříjemění, aby byla návratnost 12-15 let…

                  Výkup je rovný nule. Soboty a neděle jsou i v minusových hodnotách.
                  Takže se snažím nechat co nejvíce doma a proto také jezdím EV a defakto dostávám za nabíjení doma zaplaceno…

                  Můžete si pořídit jeden nebo dva panely a přibrzdit si legálně elektroměr… Ceny jsou pod 6.000,- Kč.
                  https://www.i4wifi.cz/gridfree-info/
                  https://www.i4wifi.cz/_d4384.html

                36. na mikro měničích není nic legálního to jen tak na okraj
                  na mikro měničích není nic legálního to jen tak na okraj a panely od i4wifi jsou to nejhorší co se dá koupit – to uvidíte co se s výkonem bude dít do cca 8mi let.

                37. Našel jsem odkaz na levné. Nechají se koupit i
                  Našel jsem odkaz na levné. Nechají se koupit i dvojnásobně dráž.
                  Vám co je legální a není, ale připojil jsem odkaz kde se o tom píše. Samozřejmě jde o ponížení spotřeby bez přetoků a pak to lze brát jako jiný spotřebič…

                38. tak pro velký úspěch opakuji 🙂 . Na mikro měničích
                  tak pro velký úspěch opakuji 🙂 . Na mikro měničích není nic legálního protože nevyhovují připojovacím podmínkám PPDS příloha č.4 konkrétně. Pokud distributor zjistí, že máte mikroměniče a prvozujete FVE bez schvalovacího procesu tak budete pokutován za neoprávněnou dodávku a také Vám mohou být naúčtovány netechnické ztráty na hranici vlastnictví :-))) i4Wifi si na svých stránkách může napsat co bude chtít zodpovídáte Vy 🙂 nikoliv prodavač …. jak vidno i4wifi zajímá jen prodej nic jiného. Stejně tak je to s bateriemi. Koupíte od nich baterie i BMS. Jakmile Vám baterie zkolabují tak výsledek reklamce je „zamítnuto“. To že jste si od nich vše koupil nemá váhu 🙂 tak vzhůru nakupovat k i4wifi

                39. Psal jsem bez přetoků, takže co je za rozvaděčem je
                  Psal jsem bez přetoků, takže co je za rozvaděčem je moje…
                  Pokud mám stálou spotřebu několik set watů, tak tímto si pouze spotřebu ponížím.
                  Nejen různě na webech, ale i třeba v televizi (Receptář a další) to bylo propagováno.
                  Pomocí tohoto mikro měniče připojeného pouze k baterii si stejně tak ponížím spotřebu, ale na to jsou vhodnější jiné výkonnější měniče s měřením, které si hlídají přetok.

                40. Na i4wifi také mluví pouze o ponížení a ne přetocích…
                  Na i4wifi také mluví pouze o ponížení a ne přetocích… ?

                41. A co teda koupit za panely? Odkaz?
                  A co teda koupit za panely? Odkaz?

                42. Za mě je to velice zajimavý systém, četl jsem k tomu i ty
                  Za mě je to velice zajimavý systém, četl jsem k tomu i ty dokumenty kde to obhajují s ohledem na legislativu. Osobně si myslím, že když to nebude generovat přetoky nikdo na to nepřijde, protože se to dá zapojit paraelně je spotřebiči, třeba k oběhovému čerpadu k bazénu jak se zapne tak se připojí i ten mikrostřídač.

                  A tím pádem nepůjde proud ani v domovním rozvodu.

                  Nicméně zase navrátnost když mám tarif D45 tak je dvounásobná než oni udávají, takže pro testovací účely dobré.

                43. denní ztráty akumulační nádoby 5% / za měsíc bylo
                  denní ztráty akumulační nádoby 5% / za měsíc bylo ohřáto 1,5 nádoby úplně zbytečně/. Měsíční ztráty baterií do 3%. Takže ohřívat vodu jen proto, aby nevychladla je prostě nesmysl….

                44. Ztráty při akumulaci do baterií přes DC FVE -AC230
                  Ztráty při akumulaci do baterií přes DC FVE -AC230 AC230-DC 48V , DC48V-AC230 budou tak 15% každý den. 3% bude možná ztráta ve vlastní baterii když bude měsíc nabítá.

                  Poradím Vám baterie fakt domu do domácnosti zatím ne, určitě budou dobré a nezbytné ,ale zatím to je drahá hračka.

                  dejte si do googlu účinnost hybridního měniče, 92-96% 2x
                  lithiové baterie 90-95% a dejte si to všecho za sebe

                  na druhou stranu musím říct, že ztráty v akumulační nádobě budou i vyšší než 5% za 24 hodin, ale tu teplou vodu když ji ohřejete elektřinou, tak Vám taky přes noc vychladne úplně stejně.

                45. mám 34kWh a 8kWp takže vím o čem píšu 😉 a rady od Vás
                  mám 34kWh a 8kWp takže vím o čem píšu 😉 a rady od Vás co baterie nemá jsou jen takové bláblá blá nic jiného. Spíš mlčte, protože radit s tím o čem nemáte ani šajn je přinejmenším trapné :-))))))

                46. Já mám v sérii 2 bojlery. 600 lt solární a 200 lt. Ten
                  Já mám v sérii 2 bojlery. 600 lt solární a 200 lt. Ten 600lt v zimé jako by nebyl a voda jim jen proteče do toho menšího 200 lt. a v zimě ho ohřívá plynový kotel, v lété ten 200lt. jako by nebyl.
                  V lété se to otočí. Slunce nahřívá ten 600lt. a teplá voda tím menšim jen proteče (plyn kotel vypnut neboť teplou vodu netřeba ohřívat).
                  V připadě že teplota v solárním 600 lt. vystoupí nad 80st. spustí se čerpadlo, které začne prohánět horkou vodu mezi bojlery čímž teplo z přéhřívajícího se bojleru předám do menšího. Využivám jen cirkulační vstupy obou bojlerú propojené trubkou a staré čěpadlo 40w z vyhozeného pl. kotle. Ten menší je ve sklepě o 2 patra níže a byť precizně izolované potrubí mezi bojlery, je vedené v zemi o délce 20m má vétší tepelnou ztrátu takžé 800lt. v bojlerech + ztráta tepla v potrubí mezi bojlery, to již nelze přehřát na destrukční teplotu.
                  Toť múj systém.

                47. ach jo … to jsou moudra. V létě si teplou vodou auto
                  ach jo … to jsou moudra. V létě si teplou vodou auto nenabijete. Energií z FV ano-záleží na instalovaném výkonu. FV bez baterií je nesmysl už z toho důvodu, že se energie neukládá. Je celkem dobře, že naši dědové nepočítali návratnosti a různé hovadiny, protože by jim vyšlo, že koně a krávy jsou obnovitelnější a pára nenávratná. Tak by nepřišlo století páry. Ale OK chcete návratnost? Tak příští rok ceny elektřiny +10% v 2020 opět +10% a tak to půjde až do 2022. Čili si do těch Vašich rádoby sofistikovaných vzorců doplňte ceny elektřny +40%. Další důvod proč FV je ten, že vnitřní výnosové procento z investice je více než 10%. Nechte si peníze v bance na konci roku budete mít v nejlepším případě na účtu stejně ……… A pořizovat si do domu 20kWh baterii blbost není na to stačí kupecké počty. Blbost je z FV nabíjet auto 😉

            2. Ano je to jediná výhoda, ta plocha, tomu odpovídá taky ta
              Ano je to jediná výhoda, ta plocha, tomu odpovídá taky ta účinnost.

              Ale když pominu tuto jedinou výhodu, která u velkých střech jaksi padá se dnes už nevyplatí ohřívat vodu termickými panely. Daleko víc provozních nevýhod má tento systém a toho montážní firmy vesele finančně využívají.

              „Porucha měničů a silové elektroniky“ je daleko menší než údržba termického systému, pokud si ji nedokážete udělat sám, což pro většinu uživatelů neplatí!

              Z termického systému máte jen tu ohřátou vodu i když už ji ohřívat nepotřebujete.
              Z fotovoltaického systému máte vždy elektřinu jako bonus doma navíc.

              1. Pokud se budeme bavit o běžných jižních střechách
                Pokud se budeme bavit o běžných jižních střechách rodinných domků, kde je velký požadavek na výrobu teplé vody (vícečlenná rodina) , tak úspora místa je značná a zbude vám místo na fotovoltaiku, pro provoz domu kromě tepla.

                Údržba kvalitně provedeného a výkonově správně navrženého solárně termického systému je žádná, co by jste tam chtěl udržovat? Je to uzavřený systém stejně jako topení. Jediné doporučení je jednou za 10 let vyměnit nemrznoucí směs (podobně jako v autě) jiným požadavkům a pravidelným revizím něco jako u plynového kotle,nebo komínu to nepodléhá.

                U fotovoltaického systému na ohřev vody , který je cenově srovnatelný (možná i levnější) než termický si žádnou elektřinu na provoz domu nepoužijete, protože tam ohříváte vodu jen pomocí stejnosměrného proudu a když se zásobník nahřeje, tak se vypne okruh,ale to jistě víte , když podle podpisu ty systémy montujete.

                Pokud se budeme bavit o klasické fotovoltaické elektrárně třeba o běžném výkonu na RD cca 5KW, tak Vám stejně padne 70-80% elektřiny jen na výrobu tepla a cena za ten systém bude dvou násobná oproti solárně termickému systému a tím pádem i návratnost.

                Návratnost fotovoltaiky je dneska pro toho kdo má větší odběr ,nemá plyn a platí si dvojtarif je cca 20 let. Návratnost solárně termického systému je 10 let – obojí bez dotací. Životnost solárně termického systému je minimálně 30 let dá se říci že přežije střechu na domě, neřešíte degradaci panelů, novinkou je nějaká anodová koroze krajních panelů diagnostiku jestli Vám výkon nesnižuje nějaký prostřední panel v serii.

                Pokud jsem něco uvedl špatně rád se poučím, dejte nějaká čísla, ceny ,výkony ,ale napsat „dnes už nevyplatí ohřívat vodu termickými panely“ když je návratnost prokazatelně na poloviční době, při dvojnásobné životnosti systému nedává podle mě smysl toto vyjádření.

                1. Kdybych ho neměl tak bych vám to snad i uvěřil 🙂
                  Údržba

                  Kdybych ho neměl tak bych vám to snad i uvěřil 🙂

                  Údržba po 10 letech :)) tak jo, pak i dejte vědět.

                  Dvojnásobná životnost termického oproti fotovoltaickému, to jste mne tedy hodně ale hodně rozesmál.

                  Myslím, že mne to tedy stačí. :)))

                2. FVE připojená přes měnič k domovnímu rozhodu mi plynulou
                  FVE připojená přes měnič k domovnímu rozhodu mi plynulou regulací (wattrouter + SSR spínané v nule) ohřívá klasický boiler s klasickou spirálou 230V střídavých a postupně plynule další patrony v aku.nádrži. Využívám tak elektřinu z FVE doma do mrtě 🙂
                  (o systému Dražice se 2 spirálami pro přímé napojení k FVE také vím)

        1. To se mu povedlo. Ale pokud je predstavitelem firmy v ktere
          To se mu povedlo. Ale pokud je predstavitelem firmy v ktere maji akcionari penize tak cilem nemuze byt aby se ostatni rozhoupali ale zisk. Predstavte si ze by se jiny predstavitel treba Apple staral o to aby se ostatni rozhoupali a netajil by vyrobni zamery ktere prijdou treba az za 3 roky tsk aby se ostatni mohli zaridit. Tim primo oslabuje Teslu a jde proti jejim zajmum.

            1. To neni pravda. Konkuruji si velmi. Ma nevyuzite linky na typ
              To neni pravda. Konkuruji si velmi. Ma nevyuzite linky na typ S a X. Mohl by jich prodavat vic a nemuze. Misto toho se musi horko tezko honit s modelem S. A i z toho.mu.kradou dalsi vyrobci elektroaut. Elektroauta si koupi urcite procento lidi a ostatni si kupuji spalovaky a cng. Takze si konkuruji a konkurence bude cim dal tim vetsi.

                1. Model S a X můžete mít ve standardní lhůtě jako
                  Model S a X můžete mít ve standardní lhůtě jako kterýkoliv spalovák. Zprávy o stojících linkách nemáme. Model III postupně plní objednávky +- půl milionů lidí. Takže akcionáři mohou být spokojení. Chystá se Roadster, Semi a Y. Prostě ta fabrika pořád jede dál a dál.

                2. Vzdyt rikam ze linky na S a X nejedou naplno.
                  Vzdyt rikam ze linky na S a X nejedou naplno.

                3. Tak rozdíl mezi tím říkám a děje se bývá velký…
                  Tak rozdíl mezi tím říkám a děje se bývá velký…

                4. Museli zlevnit do Ciny a model 3 trochu kanibalizuje S
                  Museli zlevnit do Ciny a model 3 trochu kanibalizuje S ko.
                  Pickup a dalsi typy trochu v nedohlednu. Chapu Teslu ze ten musi jet na vlne zajmu Modelu 3 a musi nich nadelat co jde.

                1. A proc bych mel? O cem by to vypovidalo? Treba ford F150 se
                  A proc bych mel? O cem by to vypovidalo? Treba ford F150 se proda rocne 800 000ks. A marzi na jednom aute ma ford podobnou jako musk na modelu 3. Dokazat vydelat na jednom aute s daleko nizsi prodejni cenou podobnou marzi je sen kazde automobilky. Neni to o cene auta a o poctech. Je to o cislech jake ma automobilka. To jsou objektivni soucasna cisla a zadny manazer se nepohrne bezhlave do inovaci dokud mu to nesedne do ciseo. Tzn ne bude neco menit jen tak. Proto vsechny automobilky prikladaji s elektro autama pozvolna podle chovani spitrebitelu.

                2. Tvrdíš, že má Tesla nevyužité linky a že by mohla
                  Tvrdíš, že má Tesla nevyužité linky a že by mohla prodávat mnohem víc TMS/X. Pokud tedy považuješ výrobu víc než 50 tisíc ročně za málo u jednoho modelu osobního auta se základní cenou 78 tisíc dolarů, prosím tě o jiné ekvivalentní a podobně drahé osobní auto s větší roční výrobou. Sorry, ale F150 není ekvivalentní osobní auto a nemá průměrnou cenu atakující 100 tisíc dolarů.

                3. Ale to je tvrzeni k nicemu a o nicem. Kazda automobilka
                  Ale to je tvrzeni k nicemu a o nicem. Kazda automobilka potrebuje mit vyuzite linky a ludsky potencial. A je hedni jestli dela 500t aut po 30t nebo 150t aut po 70t. Tyhle veci spolu nesouvisi. Nejde o to kolik co stoji na showroomu ale o to jsky je zisk automobilky na danem modelu.
                  Proc bych mel neco takoveho uvadet?

                4. Ale budme vsichni za ty trotly co si koupi teslu S a X za
                  Ale budme vsichni za ty trotly co si koupi teslu S a X za tyhle penize radi. To jsou ty co na svych bedrech nesou vsechny naklady vyvoje a stavbu nove infrastruktury na zelene louce. Ty vsichni nam plati budouci teslu 3 za 35t usd. A to je fajn.

Napsat komentář