ČEZ investuje do větrných elektráren v Německu

Projekty větrných elektráren na území Německa o potenciálním celkovém instalovaném výkonu až 190 MW získala v uplynulých dnech Skupina ČEZ.

ČEZ vytvořil v Německu společné dponiky s firmami GP Joule a BayWa Wind. Projekty budou soutěžit v systému německých aukcí především v letech 2020 – 2022. Celkový instalovaný výkon těchto elektráren bude záležet právě na výsledku aukcí.
foto: ČEZ

Skupina ČEZ se v německé větrné energetice zaměří více na fázi developmentu. Projekty bude soutěžit v systému německých aukcí především v letech 2020 – 2022. Celkový instalovaný výkon těchto elektráren bude záležet právě na výsledku aukcí.

„Vzhledem ke  klimatickým cílům schváleným nedávno Evropským parlamentem se odhaduje, že evropský trh obnovitelných zdrojů by měl v následujícím období růst o instalovaný výkon 10 GW ročně. Polovina tohoto objemu má vzniknout v Německu a ve Francii. Chceme využít našeho renomé a zkušeností získaných na evropských trzích, a to zejména v oblasti projektů ve fázi developmentu. Naše již fungující větrné elektrárny v Německu vyrábí momentálně přes 300 GWh elektřiny ročně, a pokrývají tak spotřebu více než 100 tisíc domácností,“ uvedl Tomáš Pleskač, ředitel divize Nová energetika a distribuce. Společnosti Skupiny ČEZ provozují v současnosti po celém Německu 53 větrných elektráren o celkovém instalovaném výkonu 135 MW.

„Po loňském vstupu do developmentu ve Francii jsme nyní připraveni využít know-how Skupiny ČEZ i pro development větrných farem v Německu. Kombinací kupní síly, dostupného financování a zkušeností z provozu farem, jsme schopni dosáhnout zajímavých návratností investic i na tomto vysoce konkurenčním trhu. Spolupráce s lokálními partnery pomáhá řešit místní specifika developmentu. Oba partneři patří nejen ke špičce v developmentu v Německu, ale také obecně v oblasti obnovitelných zdrojů,“ uvádí Martin Pacovský, ředitel útvaru obnovitelné zdroje ČEZ. Projekty z tohoto portfolia budou soutěžit v systému německých aukcí zejména mezi roky 2020 – 2022.

Německo je dlouhodobě jedničkou mezi obchodními partnery ČR, k západnímu sousedovi mířilo loni 32,8 % našeho exportu, import tvořil 25,8 %. Podobná je situace i na energetickém trhu. Přeshraniční toky ve směru do ČR činily v roce 2017 více než 9 TWh, opačným směrem putovalo 5,5 TWh elektřiny.

Německo je, vzhledem k dlouhodobé stabilitě podmínek investorského prostředí, etablovanému systému aukčních mechanismů pro kompetitivní stanovení výše podpory a celkové rozvinutosti trhu zárukou dobré návratnosti projektů. Působení na německém trhu OZE je zároveň výhodné z pohledu přenosu zkušeností s fungováním systému aukcí, jejichž model by mohl být zaveden i v ČR.

Skupina ČEZ provozuje v Evropě větrné parky o souhrnném instalovaném výkonu přesahujícím 700 MW. Díky novým akvizicím se nyní zhruba 70 % portfolia Skupiny ČEZ v sektoru větrných elektráren v západní Evropě nachází ve stádiu developmentu.

tisková zpráva

11 Comments on “ČEZ investuje do větrných elektráren v Německu”

    1. vycucat vydedukovat zprůměrovat a ve velkým ctrl+v to
      vycucat vydedukovat zprůměrovat a ve velkým ctrl+v to lifrovat mezi lidi dobré vůle na trh ;))) Nebo sis snad myslel že ti nějaký zaprodaný médium dá snad něco zadarmo? a ještě k tomu pravdu?? nebo snad zpracovanou tabulku na zlatým podnosu??? Kde žiješ, tohle je divoký východ :))))

      kcc-hho.webnode.cz/elektrina/

  1. Ufidíme, řekl slepý šišlal.
    V Rumunsku postavil ČEZ

    Ufidíme, řekl slepý šišlal.

    V Rumunsku postavil ČEZ tenkrát největší větrný park v EU kolem 700 MW, a místní ho pak rychlou změnou zákonů jako cizáka těžce ojebali.
    Ale je pravda, že v Německu a Francii by mohl mít ČEZ nižší nájklady na provoz proti místní konkurenci, jestli bude používat své vyslané české nebo ty rumunské zaměstnance.

Napsat komentář