Český bateriový kontejner úspěšně otestován v Německu

Bateriové úložiště o kapacitě 1,3 MWh, které před nedávnem představila česká společnost Energon Advanced Energetics, má za sebou úspěšnou zkoušku v ostrém provozu.

Aktuální testování kontejneru v německém Belecke potrvá až do konce letošního roku. Poté se úložiště přepraví zpět do Čech, kde probíhají jednání o jeho prodeji.
foto: Energon

Od konce listopadu testuje bateriový úložný systém německá centrála společnosti AEG Power Solutions, která jej vybavila měniči. U příležitosti testování byl unikátní „all-in-one“ kontejner představen obchodním partnerům z celé Evropy a obě firmy zároveň oznámily partnerství i pro další bateriové projekty.

„Vůbec poprvé jsme úložiště vystavili takové zátěži. Už několik týdnů v praxi zkoušíme veškeré funkcionality – od prostého nabíjení a vybíjení přes regulace frekvence, napětí či jalového proudu až po synchronizaci úložiště s diesel generátorem a start ostrovního systému ze tmy. Řídicí systém si poradil se vším, takže s výsledkem jsme spokojeni,“ shrnuje Tomáš Pastrňák, autor konceptu a současně ředitel společnosti Energon Advanced Energetics.

Bateriová úložiště podobná testovanému kontejneru najdou podle tvůrců uplatnění například u výrobců elektřiny. Ti jejich prostřednictvím mohou přispívat ke stabilizaci přenosové a distribuční soustavy, což v České republice představuje byznys o celkovém objemu pět miliard ročně.

„Například v Německu už je to fungující praxe, u nás však teprve nyní vzniká související legislativa. Oprávnění poskytovat služby tzv. primární regulace tak zatím mají pouze klasické elektrárny a teplárny, obnovitelné zdroje zatím nikoli,“ vysvětluje Tomáš Pastrňák.

Už nyní však z bateriových úložišť mohou profitovat velké průmyslové podniky, kterým funkce nazvaná peak-shaving může významně snížit náklady na rezervovanou kapacitu.

„Výrobní závody připojené k hladině vysokého nebo velmi vysokého napětí platí měsíčně řádově stovky tisíc korun za každou megawattu, která je pro ně připravená v síti. Vedle toho platí vysoká penále za odchylky od této plánované spotřeby. Bateriový systém pomáhá spotřební špičky výrazně zmírnit,“ přibližuje Tomáš Pastrňák a doplňuje:

„Až se uvolní trh s podpůrnými službami, budou i průmyslové podniky přispívat k regulaci frekvence, což bude zajímavá byznysová příležitost.“

tisková zpráva

11 Comments on “Český bateriový kontejner úspěšně otestován v Německu”

  1. Příklad toho když někomu nevyjde špatně připravené
    Příklad toho když někomu nevyjde špatně připravené výběrové řízení a zůstane mu na dvoře ptákovina za 22 mil v období kdy se tyto kontejnery instalují za cca 15 mil. Pak nezbývá než psát a tvořit PR. Pak nezbývá než se modlit, aby se našel hejl a bylo do roku 2023 prodáno …. kdy se uvolní trh a přivedeme dodavatele z Asie.

    1. První kus za takovou cenu není špatný, ale samozřejmě na
      První kus za takovou cenu není špatný, ale samozřejmě na velkovýrobu to už chce větší bohatou firmu z oboru, co dokáže rychle prodávat ve velkých objemech, aby se ušetřilo na sériovosti u takových standardizovaných výrobků jako kontejnerové baterie.

  2. Konečně odstraníme obludné stožáry a dráty VVN z
    Konečně odstraníme obludné stožáry a dráty VVN z krajiny. Energie OZE uchováme lokálně v bateriích, které navíc výborně stabilizují elektrickou síť a dodají pouze nutnou elektřinu ke spotřebě. Žádná zbytečná nadvýroba a ztráty ve vedení.

Napsat komentář