Litoměřice mají první rychlodobíjecí stanici pro elektromobily

Litoměřice, strategicky položené poblíž dálnice D8, nabízí svým obyvatelům i návštěvníkům možnost rychlého dobití elektromobilů.

Nově spuštěná rychlodobíjecí stanice je součástí veřejné sítě Elektromobility Skupiny ČEZ, provozovatele nejrozsáhlejší tuzemské infrastruktury pro elektromobily. Ta vzniká i díky evropskému grantu z programu Connecting Europe Facility (CEF).
foto:

Litoměřice, jako Zdravé a zároveň chytré město, rozšířilo nabídku inteligentních a ekologických technologií ve službách obyvatelům i návštěvníkům polabského města o možnost rychlého dobití elektromobilů.

Ve spolupráci s Elektromobilitou Skupiny ČEZ byla v Krajské ulici v prostoru parkoviště instalována první zdejší rychlodobíjecí stanice umožňující většině elektromobilů dobít 80 % kapacity baterií za cca 20-30 minut. Využívání stanice by měla umocnit i blízkost dálnice D8 z Prahy do Drážďan.

„Provoz dopravních prostředků na elektrický pohon se stává stále dostupnější alternativou k vozidlům se spalovacím motorem. Výsledkem je zlepšování kvality života obyvatel, kteří jsou tak vystaveni snížené hladině hluku, prašnosti a emisím. Jsem přesvědčený, že samospráva by měla jít ostatním subjektům příkladem. Těší nás proto, že mezi naše aktivity pod hlavičkou „inteligentního města“ Litoměřice můžeme zařadit i rychlodobíjecí stanici pro elektromobily,“ řekl Ladislav Chlupáč, starosta Litoměřic.

„Naše společnost je provozovatelem největší tuzemské veřejné dobíjecí sítě s více než 130 stanicemi, z toho téměř osmdesátkou rychlodobíjecích zařízení. Potenciál elektromobilů rok od roku stoupá a dostatečná infrastruktura, zejména pro rychlý pohyb mezi městy, je nezbytností. Pokračovat tedy chceme výstavbou dalších stojanů tohoto typu po celé České republice. Spolufinancování z evropských prostředků nám pomáhá výstavbu sítě rychlodobíjecích stanic výrazně urychlit,“ uvedl Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

Výstavba je z části financovaná z dvojice grantů evropského programu CEF, pro oblast Doprava, v jehož výzvách ČEZ loni a předloni uspěl. Evropská komise touto cestou podporuje propojování Evropy budováním dobíjecích stanic podél hlavní silniční sítě TEN-T.

ČEZ jednotně osazuje nové lokality rychlodobíjecími stanicemi ABB, k jejichž standardní výbavě patří zejména DC konektory s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS umožňující nabíjet s výkonem až 50 kW. Stanice jsou připojeny k platformě fungující na principu cloudu, která umožňuje monitorovat zařízení v reálném čase a provádět vzdálenou diagnostiku.

tisková zpráva

25 Comments on “Litoměřice mají první rychlodobíjecí stanici pro elektromobily”

    1. Už tu bol o tom článok na hybride. Ale aj tak je to
      Už tu bol o tom článok na hybride. Ale aj tak je to impozantná nabíjacia rýchlosť 2000km/hod. Tesla má okolo 600km/hod.
      Fakt by ma zaujímalo ako vlastne ten 800V systém funguje. MOžno by nebolo odveci urobiť o tom článok. Nikde som sa o tom nedočítal.

  1. Litoměřice byly spuštěny už minulý týden. Přišel jsem
    Litoměřice byly spuštěny už minulý týden. Přišel jsem na to náhodou někdy ve středu, takže počítám, že možná už to postavili skoro před týdnem.
    Ten stejný případ se týká i nabíječek:
    – Hradec nad Svitavou (Benzina)
    – Ostrava, ul. Rudná (Benzina)
    U obou chybí tiskovka (možná ještě nebyla oficiální otvíračka, ale obě už stojí a fungují)

Napsat komentář