Volvo nasadí robotické kamiony v dolu na vápenec

Volvo Trucks podepsala klíčovou dohodu s norskou společností Brønnøy Kalk AS o poskytování prvního komerčního řešení autonomní přepravy pro transport vápence mezi povrchovým dolem a nedalekým přístavem.

Dohoda zahrnuje autonomní řešení přepravy vápence mezi dvěma průmyslovými centry pro firmu Brønnøy Kalk v norském Velfjordu. Autonomní nákladní vozidla Volvo FH spravuje obsluha kolového nakladače. Součástí trasy jsou průjezdy tunely i volnou krajinou.
foto: Volvo Trucks

Řešení pro Brønnøy Kalk AS spočívá v přepravě vápence šesti autonomními nákladními vozidly Volvo FH na pětikilometrovém úseku vč. průjezdu tunely mezi samotným povrchovým dolem a drtírnou. Testování uvedeného řešení již částečně úspěšně proběhlo a bude pokračovat až do konce roku 2018, aby řešení bylo kompletně připraveno k provozu do konce roku 2019.

Dohoda navazuje na úspěšné projekty automatizace zahrnující dobývání nerostů, sklízení cukrové třtiny a svoz komunálního odpadu. Toto komerční řešení je nicméně pro Volvo Trucks mezní premiérou. Namísto pouhého nákupu autonomních nákladních vozidel si Brønnøy Kalk pořizuje řešení přepravy – konkrétně přepravu vápence mezi dvěma průmyslovými centry.

Autonomní nákladní auto Volvo FH.

Autonomní nákladní auto Volvo FH.
foto: Volvo Trucks

„Z našeho pohledu jde o významný krok,“ říká Raymond Langfjord, výkonný ředitel dolu. „Konkurence v našem oboru je velmi vysoká. Neustále hledáme cesty k dlouhodobému zvyšování efektivity i produktivity a držíme se jasné vize využívání nových technologických příležitostí a digitálních řešení. Hledali jsme spolehlivého a pokrokového partnera, který by sdílel naše zaměření na trvalou udržitelnost a bezpečnost. Přechod na autonomní provoz výrazně zvýší naši konkurenceschopnost na náročném globálním trhu.“

Vápenec teď nově budou vozit roboti.

Vápenec teď nově budou vozit roboti.
foto: Volvo Trucks

„Jsme hrdí na to, že dokážeme nabídnout autonomní řešení, které naplní náročné požadavky našich zákazníků z pohledu bezpečnosti, spolehlivosti a ziskovosti,“ komentuje Claes Nilsson, prezident společnosti Volvo Trucks. „Globální potřeby v sektoru dopravy se neustále rychle mění a celé odvětví žádá nová a vyspělá řešení k udržení náskoku před konkurencí. Naším cílem je stát na čele vývoje produktů a služeb, abychom dokázali na tyto požadavky reagovat,“ pokračuje Claes Nilsson.

Robotický kamion Volvo FH přímo v dole.

Robotický kamion Volvo FH přímo v dole.
foto: Volvo Trucks

Součástí dohody je ujednání, na jehož základě si zákazník kupuje komplexní službu dopravy a platí za každou přepravenou tunu nákladu.

tisková zpráva

26 Comments on “Volvo nasadí robotické kamiony v dolu na vápenec”

  1. Jelikož jsem z oboru, rád odpovím na většinu otázek.
    Jelikož jsem z oboru, rád odpovím na většinu otázek.

    Řidičů stejně ubývá. Není jich dostatek pro trh a o kvalitě ani nemluvím. Když se bavím s 50 ti letým borcem, člověk čumí, co se všechno v té době dělo, co museli umět a znát.
    Dnes každé 21 leté ucho co mu někdo zaplatí papíry si hraje na truckera, ale sám neví, co to je poloměr zatáček nebo setrvačná síla.

    Než autonomní vozy nahradí řidiče, bude to ještě pěknou řádku let trvat. Dokonce si myslím, že se toho ještě nedožijeme. Důvod je jednoduchý. Legislativa a vláda. Není ani vůle něco měnit, na něco se chystat.

    A až toto nastane, stejně ten autonomní kamion dojede tu dálku do firmy, kde to bude muset někdo zaparkovat. A pokud ne zaparkovat, tak minimálně nasměrovat na správnou bránu, otevřít, naložit a vyložit. V tuto chvíli není vyvinutá technologie na nakládání nadrozměrů, těžkých věcí a podobně. I tady to Volvo musí naložit inteligentní strojník, který se vyzná v rozložení váhy. A co takhle cisterny a rozvoz paliva či jakékoliv kapalné látky? (potravinové cisterny a pod?)
    A i přes toto všechno zde bude muset být nějaký dálkový velín, kde budou programátoři / řidiči řídit ručně vůz na dálku v případě nerozeznání značek, objížděk či nehod.
    Stejně jako stále budou muset existovat výjezdní skupiny, které přijedou za vozem, který bude mít poruchu v pitomém čidle, takže nebude moci bezpečně pokračovat dále.

    Nejblíže k autonomnímu řízení mají pendl kamiony. Jako zde, jako mají pošty, balíkovky a podobně. Někdo ho naloží a „vyšle“. V cíli si ho někdo „chytí“ a provede, co bude potřebovat. Ale stále budou potřeba řidič na lokální rozvoz. A ten někdo bude muset být vždy řidič. Jak systém pozná, že se mu vlní návěs kvůli špatnému rozložení váhy? Tento systém ještě neexistuje ani pro normální řidiče.

    A v neposlední řadě. Kdo z vás někdy zabředl do šoférské branže? Kdo ano, tak víte, že do 50ti % firem se žádná autonomka nedostane. Úzské neoznačené cesty, lesní cesty, tam, kudy vede navigace nemožno projet s velkým vozem, serpentiny, co se jezdí na dvakrát, nepředvídatelné si povětrnostní problémy (závěj na silnici, černý led), které dovede rozpoznat jenom zkušený řidič a i méně zkušený zde havaruje.

    Můj názor je:
    „Než budeme řešit, že nebudou mít řidiči co žrát, už žádná nebudou a zavedení autonomní dopravy bude jediná volba, jak nenechat skolabovat zásobovaci systém.“

  2. A co budou řidiči žrát když jim vezmete práci? Kdo bude
    A co budou řidiči žrát když jim vezmete práci? Kdo bude tu armádu nezaměstnaných platit? Nějaké sociálně funkční řešení znáte? Nebo se budete divit že když přijdete domů, tak tam máte holobyt, protože si to někdo vybral?

      1. Již jsi se někdy bavil s řidičem? Čest vyjimkám, ale
        Již jsi se někdy bavil s řidičem? Čest vyjimkám, ale žádní ajnštajnové to nejsou. A co se týče té výroby, zkus si vygůglit jak je to s výrobou Simatiků v Siemensu. Kromě ředitele a sekretářky tam moc personálu není.

        1. Je to trochu off, ale vzpomněl jsem si, jak za boševika
          Je to trochu off, ale vzpomněl jsem si, jak za boševika vymyslela nějaká stranická hlava, že SONP Kladno bude převážet taveninu ve speciálních šamotových kontejnerech z místa A do místa B. Trvalo to asi 20 minut a nesmělo to zatuhnout, jinak byla škoda dost vysoká. Na trase byly 2 nechráněné železniční přejezdy. Sehnali zkušené chlapy od volantu. Pak povolali nějakou psycholožku. Testy neudělal ani jeden. Byl u toho jeden účetní, který měl těm komikům připravit finanční rozvahu. Ten člověk by se dnes uživil skvěle na burze, měl schopnost počítat z hlavy poměrně složité výpočty.
          No a tenhle člověk domlouvá té vztekající se psycholožce, aby těm chlapům tu práci dala. Nakonec se domluvili, že si dají test na trojčlenku z matematiky (součást IQ testu, krterý tam měla připravený) a když vyhraje, tak ty chlapy na tu práci pustí. Nejen, že psycholožka nevyhrála, ale nevešla se ani časového limitu pro vyřešení všech úloh. 🙂

            1. Po EET bude logicky nabídnuto vedení účetnictví na webu
              Po EET bude logicky nabídnuto vedení účetnictví na webu finanční správy. A jelikož tam povedou zdarma účetnictví malí, tak budou mít výhodu že k nim nebudou chodit kontroly. Data budou onlajn započítána mezi subjekty. Ǔčetní nebudou potřeba. Bude stačit když do systému bude z firmy mít přístup skladník na příjmu a obchodník který dohodnul obchod. Finančák si daně sám strhne z účtu……

      1. No jo, jenže to jsme přecházeli z ekonomiky výroby na
        No jo, jenže to jsme přecházeli z ekonomiky výroby na ekonomiku služeb. Jaká ekonomika nás čeká? Ekonomika finančních letadel? Již dnes chce každý být rentiérem a burzy ovládají počítače s výhodou těch, které mají nejkratší datovou linku do datacentra burzy.
        Ne každý má žaludek na to být obchodníkem. A proč taky dnes v době íšopů?
        Pánové co bylo zvládáte, ale náznak nějaké profese vzniklé v nedávné době (5-10 let) která nejde vyřešit umělou inteligencí?

            1. To je právě ta věc. Za co tedy budete utrácet? Dneska se
              To je právě ta věc. Za co tedy budete utrácet? Dneska se utrácí za služby. Uživit se dá třeba i hraním her, natáčením videí, streamováním, šitím kvalitních modelů ve spojení s internetem je dneska něco zcela jiného než byly švadleny historie.

              Nicméně skutečná obecná UI nás nahradí úplně všechny, včetně elektrikářů, takže se nebojte, to dopadne na všechny. Ty dnešní UI, což jsou jen trochu lepší cvičené neuronové mapy, nikoho nenahradí. Ostatně, nedaří se jim to ani u překladačů. Všichni neustále básní, jak si překladatelé budou muset balit šunky. No nebudou. Jsem překladatel a nic si nebalím, protože UI, i když se zlepšuje, je stále ještě zatraceně daleko od cílové pásky.

              1. Musím jíst, pít, vylučovat, občas se umýt, stát mne
                Musím jíst, pít, vylučovat, občas se umýt, stát mne donutí být oblečen a mělo by mi být teplo (neměla by mi být zima). A kde na to vezmou ti nezaměstnaní peníze? Dnes se tomu v ČR smějete, ale stačí se podívat do Španělska na procento nezaměstnaných mladých lidí do 30. let. Ano žádný tam mladý nemigruje k nám robit což taky svědčí o tom, že dobře ví že zde dřeme obrazně za hrst rýže na den.
                V DE se zbaví výroby Prasatů a naši předáci a diskutující většina tomu tleská jak jsme dobří. Jenže voni si v DE zavedou do výroby elektromobily, výrobu akumulátorů a stejně jako Filips v Hranicích až skončí éra spalování (5-10let) nám zamávají, seberou zbytky dividend a už je zde nikdo neuvidí. To potom budou zastánci plynoprdů stát s otevřenou tlamou ze které se bude linout už jenom smrad. Nebudou mít slov, protože nebudou chápat jak zbytek světa může být tak blbý, že na tu elektromobilitu skočil.

                1. Nezaměstatný Španělé se začali stěhovta do svejch
                  Nezaměstatný Španělé se začali stěhovta do svejch bejvalejch kolonií a tam na někoukali jak z jara co tam dělaj, když pro byli ty kolonie po staletí jen póvl a teď najednou jsou jim dobrý :)))
                  Španělky hned vyštípali cizí prostitutky aby měli na žvanec.

            2. Evidentně vám chybí fantazie. A jen sobecky
              Evidentně vám chybí fantazie. A jen sobecky předpokládáte, že se všechno bude dít jen podle toho za co vy jste ochoten platit. Ne svět se opravdu netočí kolem vás. A jestli budete pod mostem, nebo rentier (mimochodem, to chtěl být každý vždycky), je všem ve světě úplně fuk.

              Hláška že „ty a ty lidi nebudou mít co žrát“ omýlají lidi pořád dokola. Místo aby se poučili z historie, že je to pořád stejné akorát v bledě modrém, tak si myslíte, ano opět sobecky, že v době ve které žijete je to jiné, že před tím byla ekonomivka v2, dnes je to prý jiné!

              Omyl dneska stejně jako před 100 lety je princip úplně stejný.

              Základ je ten, že vůbec nevíte co bude za 10 let, za 20 let za 50. To si nikdo neumí představit. Před 50 lety nikdo netušil, že se bude vydělávat hraním her na počítači, o miliardových ziscích na nějakém internetu nemluvě. O virtuálním světě jako je internet, facebook, kde so točí tolik miliard, nikdo nic netušil. A kdyby jste jim to říkal, tak by vás zavřeli do blázince.

              Princip je stejný, to co si myslíte, že dnes nemůže být jiné, bude za 50 let úplně, ale úplně jinak! A budete čumět jako tele na nové vrata jak!

              Stejný princip je i u toho jak rodiče říkají: „jo za mlada to bylo jiné, to dnes ti mladí jsou holota a nic neumí“. Tahle hláška je na tom úplně stejně jako s tím že „popeláři nebudou mít co žrát“. Opakuje se stále do kola a furt a furt.

              A přitom se stačí podívat do historie na fakta a hned člověk vidí, že je to jen trolling nic víc.

Napsat komentář