Ruskému jadernému programu se potíže také nevyhýbají

Vzhledem ke slabé kondici ruské ekonomiky si lze jen těžko představit, že by Rusko v nejbližším desetiletí zvládlo financovat výstavbu 35 v zahraničí rozjednaných jaderných reaktorů.

Jaderné elektrárny představují pro Rusko významný exportní artikl.
foto: Bergadder, licence CC0 Creative Commons

Lze však očekávat, že bude upřednostňovat zakázky s nízkým obchodním rizikem (Finsko) anebo takové, které zajistí posílení jeho politického vlivu (jako v zemích střední a východní Evropy). To jsou jedny ze zjištění studie profesora Stephena Thomase „Ruský program vývozu jaderných technologií“, kterou představily sdružení Calla a pražská kancelář Heinrich-Böll-Stiftung.

Studie se zaměřuje na ruský jaderný program, protože mezi vážné uchazeče o stavbu nových atomových reaktorů v České republice patří právě ruská státní společnost Rosatom. Vláda dokonce zadala úkol detailně prozkoumat možnosti výběru dodavatele na základě uzavření mezivládní dohody, což se prakticky týká právě Ruska.

Vedle veřejně známých problémů, které stíhají projekty jeho západních konkurentů, by Rosatom mohl působit jako dobrá a důvěryhodná volba. Stephen Thomas však ukazuje, že ani jeho stavbám jaderných bloků, ať již na ruském území nebo v zahraničí, se potíže s dopadem do zpoždění projektů a ekonomiky nevyhýbají.

Edvard Sequens, konzultant pro energetiku Calla – Sdružení pro záchranu prostředí řekl: „Geopolitická rizika orientace na ruského dodavatele reaktorů jsou značná a jak vidno, ani ekonomicky bychom výhodu nezískali. Varianta naší energetické budoucnosti bez nových jaderných reaktorů by se z důvodu nejen energetické bezpečnosti měla urychleně dostat do vládní debaty.“

Karel Polanecký, energetický expert Hnutí DUHA řekl: „Pohled britského profesora ekonomie na ruské jaderné exporty je pro českou debatu velmi přínosný. Skutečnost, že zakázky od Maďarska, přes Egypt až po Bangladéš jsou pro odběratele zajímavé především kvůli nabídce financování ze strany Ruska, je sama o sobě významná. V kombinaci s posouzením stavu ruské ekonomiky a vzpomínkou na rok 1998, kdy se Rusko dostalo do platební neschopnosti a následné měnové krize, jde o důležité varování.“

tisková zpráva

149 Comments on “Ruskému jadernému programu se potíže také nevyhýbají”

  1. A je to tu, co jste proti Rusku, jste jen obětí propagandy,
    A je to tu, co jste proti Rusku, jste jen obětí propagandy, tedy snadno ovlivnitelní, méněcenní:

    „A data dump by the group Anonymous has revealed stunning details about a UK-based group that claims to be ‚Defending Democracy Against Disinformation‘ but are actually the ones pushing disinformation in order to undermine democratic nations.“

    Zdroj viz hledej v Googlu, pokud to méněcenní umí 🙂

    „The Czech Republic did not require a cluster, because it is “well served by the European Values think tank.“= Gay pornoherec Janda = Evropské „hodnoty“

    Tak co, už se vám rozsvítilo, budete konečně platní pro lidstvo? 🙂

  2. Ceny ropy padají Rusáci jsou v prd… Až bude svět jezdit
    Ceny ropy padají Rusáci jsou v prd… Až bude svět jezdit na CNG a na baterky v Rusku nebudou mít co žrát a konečně jim dojde že to s nima jejich báťuška Putin nemyslel tak dobře jak si mysleli 🙂 Přitom při ruské produkci ropy přes 11 mega barelů denně by si měli žít jak prasátka v žitě, to by ale jejich Car nesměl všechny příjmy prát do zbrojení. Když přepočítáme roční produkci Ruska při současných cenách 63 USD a přepočítáme na jednu ruskou hlavičku vyjde nám 1744 USD za rok, coz v přepočtu na koruny činí zhruba 40tis. A to těm chudákům před měsícem Putin prakticky zrušil důchody, neb jim posunul hranici odchodu tak že se ho prostě nedožijí. Já tedy rozhodně nikoho nepodněcuji k násilí a mám rozhodně v úctě všechny světové diktátory 🙂 Ale pokud by v Rusku zvažovali, jak by nejlépe se svým carem naložili, tak bych jenom připomněl, že v Libii když dopadli Kadáfího, tak ho nejdřív tahali chvíli na laně za autem a pak ho zastřelili, ale to opravdu nedávám návody 🙂 Podtrženo sečteno při současným trendu Ruska by si mohl od něj chtít financovat jaderky jenom BLÁZEN 🙂

    1. O to co klesly ceny ropy o to stouply ceny plynu.
      Rusko na

      O to co klesly ceny ropy o to stouply ceny plynu.
      Rusko na oboum vydělává zhruba stejně.
      A na světovém obchodě s CNG má dokonce mnohem větší podíl než u ropy.

      Pokud Rusko dokázalo posunout tak krásně důchody, tak si zároveň dlouhodobě zajistilo nízké výdaje a stabilitu i při stárnutí populace.
      Třeba Francie, která to řeší primárně dovozem Afričanů naopak bude daleko nestabilnější, a spíš od ní hrozí, že si to bude chtít hojit na úkor Česka.

      Ohledně financování asi netušíte jak fungují banky, když si u nich vezmete půjčku, tak vám na jejím základě 90% těch peněz prostě nechají nově vytisknout, a hlavní na čem skutečně záleží jsou klíčové úroky.

      1. Vypadá to, ře máte rád čísla, takždáme pár čísel,
        Vypadá to, ře máte rád čísla, takždáme pár čísel, předpokládejme, že svět bude stále více využívat CNG na zájem o ropu bude klesat. Dřív nebo později tato situace nastane. Náklady na těžbu jednoho barelu ropy v SA činí 10 USD. Problím je, že v Rusku to je přibližně 25 – 30USD. to znamená že až ceny ropy klesnou na tuhle hranici, tak Saudi budou ještě krásně vydělálat nicméně Rusové se i přes svůj obrovský export 11 mega barelů denně, budou pohybovat v ziscích na nule, sice prodají víc plynu, ale ropný průmysl bude na bankrot, jako že jedna a jedna jsou dvě.

        Co se týká té důchodové reformy, tak to vypadá že se vás vůbec nedotýká osobní tragédie životů typu z práce rovnou do hrobu 🙂 S pocitem empatie jste se někdy setkal? Ale zpátky k důchodům to co bychom nazvali stabilitou státních financí (když žádným důchodcům nevyplácíme rentu, neboť se požadovaného odchodu do důchodu nedožili) můžeme stároveň nazvat brutální nestabilitou naštvaných mas, ochotných vylít si svůj hněv na diktátorovi. Tak jaká stabilita, když už i prokremelská média otevřeně tento Putinův krok kritizují a bude hůř, až k tomuto posunu odchodu do důch. skutečně dojde. Být Putinem, tak emigruju radši do Gruzie či na ukrajinu, tam by ho soudili za válečná zvěrsta lidštěji, než sami Rusové probuzení z růžového snu.

        A pokud se zajímáte fungování bank a financí tak jistě víte, že tištění peněz má samozřejmě svoje limity, žijeme ve fyzickém světě ne v pohádce a těmi limity jsou v případě centrální banky hrozba inflace, kt. Rusku dnes jednoznačně hrozí.

  3. Z příspěvků diskutujících mi vychází, že jaderná
    Z příspěvků diskutujících mi vychází, že jaderná energetika je v tak hluboké krizi, že spoléhat se na Rusko, i kdyby to vypadalo jako jediné schůdné řešení, mi připadá více než pošetilé.
    Vyplývá z toho jediné. Nestavět. Alespoň ne teď.

    1. Jaderná elektrárna není fotovoltaika. Tu nejde naflákat za
      Jaderná elektrárna není fotovoltaika. Tu nejde naflákat za rok. Udělat schůdný projekt stojí miliardu a trvá to dva roky.
      Nejrychleji staví číňané a i těm to trvalo 5 let (což je rekort). V EU udělat jadernou elektrárnu trvá 15-20 let. Takže pokud dneska začnem tak s hodně štěstím ho budem mít v roce 2030.

      1. No a právě proto bych začal s těmi FVE. Hlavně malými
        No a právě proto bych začal s těmi FVE. Hlavně malými střešními instalacemi. A bateriemi. Instalace v řádu jednotek GWh zabere na území ČR několik let. JE počká, a pak se uvidí, kam se posunula světová energetika a technologie.

        1. Bohužel už jsem to počítal – nevyjde to. Je to hezká
          Bohužel už jsem to počítal – nevyjde to. Je to hezká výpomoc na jaře a na podzim, plně nás to dokáže zásobovat v létě. Ale 4 zimní měsíce z toho není jak pokrýt. Totéž s větrem – loni byli v únoru 3 týdny prakticky bez větru v kuse. Totéž geotermální energie – při potřebném výkonu už by dokázala generovat zemětřesení až do 5ky na richterově stupnici. Pro pokrytí naší spotřeby potřebujete průměrný kontinuální výkon cca 6GW (pokud započtu úsporná opatření) – 150GWh za den – to není kde uložit (odpovídá spálení 4500 tun vodíku).

          1. O těch problémech vím. Počítal jsem si to taky. Jde o to,
            O těch problémech vím. Počítal jsem si to taky. Jde o to, pokrýt co nejvíc levnými (to se mi to píše, před pár lety to byla utopie…) byť nespolehlivými OZE, pokusit se najít co nejúspornější řešení pro akumulaci (baterie jako krátkodobá úložiště a stabilizaci, P2G2P jako dlouhodobá úložiště) a teprve pak provádět rozvahu, co je potřeba ještě dorovnat jinými zdroji. Samozřejmě, může se to i časově překrývat. Jakmile budou nějaké výsledky, dá se extrapolovat. ale současná energetická koncepce je spíš misskoncepce, než cokoli jiného. Logiky je v tom pramálo, zato je tom hodně osobních a korporátních zájmů a lobbingu.

            1. Klíčová otázka je jak zajistit energii a teplo pro těch
              Klíčová otázka je jak zajistit energii a teplo pro těch 10 miliónů lidí co tu jsou v zimě.

              Pokud budu předpokládat potřebných průměrných 5GW z FVE, 90 dní v zimě s výkonem FVE 15% maxima, kdy budu muset fungovat z plynových rezerv, které si udělám v létě tak si mohu spočítat potřebnou plochu.
              Celkem potřeba 5x24x365 dní = 43,8TWh,
              90dnů v zimě kdy 85% pojede z plynu 5x24x90x.85= 9.18TWh
              Celkem musíme z FVE dostat 52,98TWh za rok = takže potřebujete cca 53 000 000 kWpeak výkonu FVE, při ploše 6 metrů čtverečních na kWpeak potřebujete 320 000 000 metrů čtverečních solárních panelů (320km2) a k tomu související infrastrukturu. Panely na 1kWpeak stojí cca 10 000, takže jen samotné panely (bez související infrastruktury) by vyšly na 530 000 000 000, s ní to vyjde na 3x víc.

              Takže ano – dokázat by to šlo i v našich podmínkách. Jen počítat s tím, že je potřeba 10x větší instalovaný výkon, než skutečně potřebný

              1. Podle mě podceňujete cenu té infrastruktury. To nebude
                Podle mě podceňujete cenu té infrastruktury. To nebude trojnásobek, ale spíše pětinásobek, když se do toho započte vše, co bude třeba. A tak velké zásobníky na plyn (realisticky asi jedině vodík) u nás ani nemáme. Jednoduše uložit tolik energie je nemožné. A za druhé by to v létě způsobilo takové přebytky, že by z velké části elektřina musela zůstat na panelech. Přiznám se, že bych pak nechtěl vidět cenu elektřiny na mém vyúčtování. Zapomíná se taky, že by bylo někde nutné vzít tu půdu, na které se to postaví. Při dnešních cenách stojí nejlevnější půda asi 50 Kč za metr čtvereční, ale nevěřím, že by to státu někdo prodal za míň než stovku… To máte jenom za půdu kolem 30 mld.

                1. Z hlediska dlouhodobeho ulozeni by asi byl lepsi synteticky
                  Z hlediska dlouhodobeho ulozeni by asi byl lepsi synteticky metan. Sice min ucinny, ale umime s nim zachazet – dokonce mame nekolik obrich podzemnich ulozist, treba kousek od Pribrami (Jerusalem). Hodne zjednodusene se vezme stary dul, steny se utesni vodou a natlakuje se to plynem.

                  Celkem pekny popis je treba na geocachingu

                2. Jo, jenže zařízení na výrobu syntetického metanu v
                  Jo, jenže zařízení na výrobu syntetického metanu v takovém měřítku, aby dokázalo využít aktuální příkon 54 GW (což bude v tom výpočtu prakticky potřeba) bude stát několik rozpočtů ČR.

              2. Nepřistupoval bych k tomu tak megalomansky, ale čistě
                Nepřistupoval bych k tomu tak megalomansky, ale čistě pragmaticky. Podle některých odhadů je v ČR vhodných střech (střech, ne ploch, těch je jistě mnohem víc ) asi tak na 7-15 GWp. Stačilo by legislativně udělat pobídku, a nemyslím dotace, ale třeba bezúročnou půjčku, a při dodržení termínu výstavby, by se mohlo něco odpustit. A po několika letech vyhodnotit jaký potenciál ty instalace mají. Z FVE při současné účinnosti můžeme pokrýt asi tak 10-20 TWh/rok. Výpočet je prostý – počet GWp se vynásobí koeficientem 0.7-1.2 při současné běžné účinnosti kolem 15-17% (podle regionu v naší z.š., pro jednoduchost používám 1) – výsledek je v TWh. Zbytek se musí řešit jinak.

                1. Když řeknu A, měl bych nadhodit i B.
                  Energie v létě je

                  Když řeknu A, měl bych nadhodit i B.

                  Energie v létě je dobrá na pohon klimatizací, ale zatím nemáme vhodnou P2G technologii, takže tu energii nemáme jak uchovat na zimu.

                  Takže se dostaneme do paradoxní situace, kdy postavíme výkonné zdroje na plyn/uhlí, které budou v provozu 6 měsíců v roce a dalších 6 měsíců budou stát. Dnes tyto zdroje rozloží náklady do celého roku provozu, takže jsou rentabilní při cenách 40 Eur/MWh. Při zkrácení odběru budou muset zvednout cenu na 80 Eur/MWh. Tolik teorie. Praxe bude nad 120 Eur/MWh.

                  Celkový finanční výsledek potom bude – dražší elektřina po dobu celého roku pro všechny – samozásobitelé v pořizovací ceně FVE, ostatní v měsíčních zálohách, které budou počítat s 120Eur/MWh.

                  Takže dokud nebude ekonomicky funkční P2G , tak jsem radši zastánce klasických zdrojů (JE) a OZE omezit na 10-15% celkové spotřeby.

                2. Ekonomicky, tj. cenu bych do toho nepletl. Cena elektřiny je
                  Ekonomicky, tj. cenu bych do toho nepletl. Cena elektřiny je hodně volatilní. Kdybyste nějakému odborníkovi asi tak před deseti lety vykládal, co se stane v energetice za těch dalších 10 let, tak by si myslel, že mluví s nějakým „teplá voda“ – v Indii to neříkejte, dostanete na budku, oni tomu rozumějí.
                  Právě proto je daleko lepší začít nějakým málem, ověřit si, jak to bude vycházet a podle toho se přizpůsobit. Proto si myslím, že stopka na OZE je v dané chvíli velká hloupost. Naopak, teď by to měla být priorita, stejně jako do určité míry paroplynové zdroje a JE si nechat na pozdější dobu, až bude jasnější, jaký výkon bude potřeba.

                3. Zapomínáte zapojit cyklus výstavby zdrojů a propojit ho s
                  Zapomínáte zapojit cyklus výstavby zdrojů a propojit ho s cyklem vyřazování zdrojů.

                  Přečerpávací elektrárna – 5 let výstavba
                  Plynová elektrárna – 7 let
                  FVE – 3 roky
                  JE – 15 let
                  ….

                  Všichni tady operují s tím „co všechno se změní v budoucnu“ a to je chyba.

                  Lepší inspirace je Musk – použil to co už bylo/je a najednou máme rakety, elektromobily (ano tunely taky).

                  A já tady nemluvil o stopce pro OZE – například bioplynové stanice s kogenerační generátory na čističkách u měst bych zavedl jako povinnost v celé EU.

                4. Konečně inteligentní a dokonce i argumentační
                  Konečně inteligentní a dokonce i argumentační komentář.
                  Pánové, smekáček.

                  Souhlasím s kolegou. Začít pozvolna. Ptal jsem se generálního ředitele jednoho obrovského nákupního střediska, který nakupuje elektřinu na burze, proč neosází tu obrovskou plochu fotovoltaikou. Proč ta obrovská parkovací plocha okolo nemá fotovoltaické střechy.

                  Odpověď byla jednoduchá: „Nevyplatí se mi to. V množství, v jakém nakupuji je pro mě lepší větší nákup na burze než si snižovat odběr z burzy vlastní výrobou.“
                  A zde vidím základní problém. Opět a jenom ve fotovoltaice.
                  S člověkem, co umí počítat elektřinu lépe jak já jsme spočetli, že 75% toho, co ve firmě spotřebujeme bychom byli schopni i sami vyrobit. Práce je přes den, v noci to nepotřebuji. Hlavní střecha nakloněná na jih. Svit 9-16 v létě.
                  Problém: Návratnost na hraně životnosti panelu. A ještě musím za to platit daně dle nových NR.

                  Všechno by šlo a myslím si, že výroba byť pár procent spotřeby v dobách nevyšších špiček, by pomohla jak rozvodné síti, tak celkovému systému. Ale ne s touto legislativou a s těmito cenami.

                5. Také děkuji, s omegou se dá diskutovat bez
                  Také děkuji, s omegou se dá diskutovat bez konfrontací.
                  Jak píšete výše, ono by to šlo, ale chtělo by to otevřený a férový přístup ze strany státu. Pak se to vyplatí.
                  S FVE je ten problém, že Zelení postavili dotační politiku tak, že toho lehce využili spekulanti, a když se vyčerpala dotační kapacita, tak vláda udělala stopku. Těch plánovaných 200 MWh ročně (už několik let po sobě) je směšně málo.

                6. Jenom bych doplnil, že Zelené bych z toho neobviňoval.
                  Jenom bych doplnil, že Zelené bych z toho neobviňoval. Nastavili dotační politiku tak, aby zlepšila dostupnost fotovoltaiky. Žádný výnosný byznyz to z počátku nebyl.

                  Pravda, neodhadli budoucí vývoj cen technologií. Takže se postupně z „dotací pro dostupnost“ stal „zlatý byznys“. Pro následující vládu by nebyl problém upravit podmínky tak, aby se vrátily do rozumného stavu. Na což byli dokonce 2 roky upozorňováni. Jenže, kdyby zákon upravili moc brzo, tak by z toho jejich kamarádi neměli vývar (postupně na povrch lezou personální vazby).

                  V konečném důsledku pak došlo zase k odklonění prostředků z rozpočtu a poškození jména obnovitelných zdrojů…

            1. Je to prosté,
              standardní geotermální elektrárna funguje

              Je to prosté,
              standardní geotermální elektrárna funguje na principu vstřikování vody hluboko a po přeměně na páru ji druhou trubkou odvádět na generátor. Je k tomu potřeba velké množství vody, jehož nezanedbatelné procento zůstává v hornině. Daná pára se dokáže tlakovat natolik, že dokáže vytvářet i malá zemětřesení.

              https://www.technickytydenik.cz/rubriky/energetika-teplo/jak-elektrarna-muze-vyrobit-zemetreseni_44687.html

              1. Dekuji za odkaz i vysvetleni. Clanek jsme si precetl a pridal
                Dekuji za odkaz i vysvetleni. Clanek jsme si precetl a pridal jsem k nemu i jiny. Z obouch clanku jsem ale pochopil, ze problem muze nastat jen tehdy, kdyz postavite geotermalni elektrarnu v tektonicky napjate oblasti. Ta v Jizni Korei byla primo na zlomu. Stejne mohou vyvolat zemetreseni velke prehrady.

  4. Som z dediny Muran na Slovensku.Na zberny dvor nam prispelo
    Som z dediny Muran na Slovensku.Na zberny dvor nam prispelo Rusko. Strechu na skole Rusko. Kanalizaciu -Rusko. Cisticku -Rusko.Zdravotne stredisko- Rusko. Muzeun Rusko. atd. Mali sme tu okupantov z USA. Telefony mame z Ruska. Auta mame z Ruska. Do roboty chodime do Ruska. Kultura prisla z Ruska. Dialnece stavaju Rusi. Z EU nemame nic. Alebo je to naopak ???????

    1. Víte, ono to jenom vypadá, že vám to postavila EU. Ve
      Víte, ono to jenom vypadá, že vám to postavila EU. Ve skutečnosti jste si to museli vydřít v montovnách. Z ČR odchází na západ ročně asi 300 miliard čistého zisku. Dotace které jdou zpátky do naší republiky, jsou asi desetinou této částky. Vůbec se nebojte o to, že by se jim to na západě nerentovalo a už vůbec s nemyslete, že byste dostali něco zadarmo.

  5. Pokud chceme jádro, tak nemáme moc možností. Francouzi
    Pokud chceme jádro, tak nemáme moc možností. Francouzi staví reaktor ve Finsku od roku 2005 a ještě nefunguje. Westinghouse zkrachoval, dokončení rozestavěných reaktorů v USA zrušili. Čína si staví svoje v Číně a se zahraniční výstavbou nemá zkušenosti a Čínu fakt nechceš. Korejský reaktor je pro ČR příliš výkonný a staví jich málo.
    Rusku nový reaktor funguje a v současné době staví asi 30 reaktorů všude po světě, s větším množstvím klesají náklady a klesá riziko nedokončení.

  6. Hezká propaganda! A k tomu ten obrázek:). Tohle funguje
    Hezká propaganda! A k tomu ten obrázek:). Tohle funguje možná tak na předškolní děti.
    Otázka zní, má Česká republika pouze z politických důvodů riskovat se zkrachovalým Westinghousem, kterému se kroutí palivové tyče?
    V současnosti je Westinghous v silně sestupné tendenci a plánovat s ním cokoli do budoucnosti je velká nezodpovědnost.

    1. Kroutici palivove tyce souvisi s tim, ze musely byt vyrobeny
      Kroutici palivove tyce souvisi s tim, ze musely byt vyrobeny na zakazku narychlo a bez odzkouseni pro rusky reaktor. Pro system Westinghouse maji vse odladene a vse funguje. Kdyby rusaci meli vyrobit tyce pro jiny reaktor, tak by svet mel zase o nejakou jadernou katastrofu postarano.

  7. Od rusaku se drzme hodne daleko. Kazdy zdanlive usetreny USD
    Od rusaku se drzme hodne daleko. Kazdy zdanlive usetreny USD se nam vrati v podobe 2 USD nakladu na napravu skod zpusobenych ruskou pritomnosti v CR. Bez ruska bude lip. A jaderne bloky nepotrebujeme. Vyvoz elektriny je za nizsi ceny nez elektrina z novych bloku kterou by sme museli sami platit.

      1. A proc slunkem ne? Jde o to vykryt 3 neslabsi zimni mesice. Fv
        A proc slunkem ne? Jde o to vykryt 3 neslabsi zimni mesice. Fv panely zlevnily za 10 let na desetinu nevidim duvod proc by to neslo i u baterek. Tipnul bych si ze pokud se pustime do novych reaktoru, tak se v roce 2050, kdy bude hotovo a budou jine technologie se nevyplati ani spustit. Prodlouzit zivotnost Temelina a Dukovan jak to pujde, a za usezrene stovky miliard radsi postavit poradnou vyrobnu baterek a lokalne pokryt dle potreb

          1. Koukám že o energii a energetice toho moc nevíte. Na
            Koukám že o energii a energetice toho moc nevíte. Na výrobu vodíku potřebujete někde nabrat tu primární energii (a polovinu spálíte tím generováním, kompresí, skladováním a převodem zpět – ten vodíkový cyklus není moc efektivní). Kde v ČR vezmete tu primární energii na výrobu vodíku?

            A dovážet LNG – to se navzájem bije s výrobou vodíku. Takže buď budu vyrábět vodík, nebo budu dovážet plyn. Dělat oboje – to je drahé.

            1. Pisu to jasne, OZE. Primarne FVE. V lete je nadbytek elektriny
              Pisu to jasne, OZE. Primarne FVE. V lete je nadbytek elektriny z FVE a tudiz se nabizi prebytky pouzit na akumulaci ve forme H2. Vim co pisu, akorat se nechci rozepisovat na nekolik stranek. Znaly veci to pochopi a trouba se pta na zakladni veci. Mozna i zamerne. A jaky rozpor vidite v lokalni vyrobe H2 a dovozem LNG z USA a Kataru?

              1. To mě, troubu, by ty základní věci zajímaly :). Třeba mi
                To mě, troubu, by ty základní věci zajímaly :). Třeba mi můžete ten váš několikastránkový rozbor poslat na e-mail, když už ho máte. Namátkou by mě zajímala třeba cena úložiště (vodíkových nádrží) na takové množství a hlavně váš výpočet ztrát, konkrétně kolik procent H2 tam zbude 6 měsících, protože co já jsem našel jsou u vodíkových nádrží běžné denní ztráty 3 %, což vychází na 99,6 % ztrát za 180 dní a to mi nepřijde zrovna moc efektivní :). Druhá možnost je použití nádrží s menšími ztrátami, třeba v kvalitě těch v Toyotě Mirai, pak jsme ale na ceně okolo $1000 za uskladnění 1 kg vodíku a i tam bych neřekl, že budou nádrže za půl roku plné byť z půlky. Takže prosím o vysvětlení jak pro troubu co je na mé úvaze špatně.

                1. Pisu to snad i pro vas jasne. Kombinace H2 a LNG. V dobe kdy
                  Pisu to snad i pro vas jasne. Kombinace H2 a LNG. V dobe kdy je nadbytek FVE bude H2 pridavan do rozvodu zemniho plynu. Povolena koncentrace je 5%. Co zbyde, je mozne strednedobe uskladnit na preklenuti doby s nizkou slunecni expozici nebo pouzit v kamionove doprave, nebo v zeleznicni doprave. Nutnost vyrabet vhodne dopr. prostredky s palivovymi clanky. Existuji pilotni projekty na Power to Gas. H2 na CH4. Ten se muze prakticky neomezene skladovat v solnych kavernach stejne jako zemni plyn. V zimnich mesicich kdy nebude ani H2 ani dostatek zasob H2/syntetickeho CH4 bude pouzit LNG z neruskych zdroju. Ropu dovazet od neruskych dodavatelu neni uz vubec zadny problem. Nikde nepisu ze H2 bude hlavni zdroj energie. Mozna 10% z celkove energie z plynoveho hospodarstvi. Z vlastnich zkusenosti vim, ze i v prosinci az unoru, lze ziskat zajimave mnozstvi eletriny z FVE. Neni to uplne mrtve jak se casto tvrdi.

                2. Furt mi to není jasné. Zeptám se tedy jinak. Vyrobíme X
                  Furt mi to není jasné. Zeptám se tedy jinak. Vyrobíme X TWh ze solárů, řekněme velmi štědrých 10 TWh za 5 měsíců okolo poloviny roku (třeba květen až září, to je fuk), půlku spotřebujeme rovnou a tedy 5 TWh uskladníme pro použití na 5 měsíců na přelomu roku (třeba listopad až duben). Moje otázka je, kolik vám vyšlo v tom několikastránkovém výpočtu, že z těch 5 TWh bude k použití, neboli účinnost tohoto cyklu uskladnění na 6 měsíců a použití (jakoukoli technologií si vyberete) + náklady na uložení (opět při jakékoli technologii kterou si vyberete).
                  Dopravu by vyloučil, tu už jsme tu několikrát řešili a 5 TWh při použití na výrobu vodíku pro dopravu stačí na 7-8 % celkové dopravy, nic moc tedy.

                3. Vubec nereflektujete na LNG. Zkapalneny zemni plyn lze pouzit
                  Vubec nereflektujete na LNG. Zkapalneny zemni plyn lze pouzit uplne stejne jako zemni plyn dodany pres pipeline. Je stejny a muze obsahovat i synteticky ch4.
                  Ropny prumysl muze fungovat uplne stejne s dovezenou ropou z jinych zdroju.
                  Nemam dale potrebu toto zde diskutovat. Pokladam to za uzavrene.

                4. Váš příspěvek: „Pisu to jasne, OZE. Primarne FVE. V lete
                  Váš příspěvek: „Pisu to jasne, OZE. Primarne FVE. V lete je nadbytek elektriny z FVE a tudiz se nabizi prebytky pouzit na akumulaci ve forme H2“. Takže neumíte nějak zázračně vyrobit LNG z přebytků FVE, tak si trochu protiřečíte.
                  Vzhledem k tomu, že jste nedodal jediné číslo, jak by to mohlo fungovat a jediné co umíte je tady všem nadávat do troubů, kdo nemá stejný názor jako vy, tak vašemu „vím co píšu, jen by to bylo na několik stránek“ nevěřím ani za mák. Chtěl jsem se alespoň trochu dostat k podstatě vaší myšlenky a rozumně diskutovat a byl jsem otevřený i přijmout toto řešení, pokud by bylo jen trochu schůdné, ale spíš jste mě přesvědčil, že to promyšlené nemáte ani trochu a že je to celé prakticky neproveditelná kravina. Vzhledem k tomu, že již nechcete diskutovat, tak za všechny pěkně děkuji, že jste nám sdělil velký kulový a hodláte si to syslit pro sebe. Příště bude lepší, když s tím nebudete ani začínat.

      2. Ano, sluncem. 3,6 kWp FV elektrárna na jižní střeše domu
        Ano, sluncem. 3,6 kWp FV elektrárna na jižní střeše domu (1/6 plochy střechy, západ a východ prázdné) udělá ročně 4200 kWh elektřiny. Tj. 262 plných 16 kWh baterek Peugeotu Ion. Tedy +-31 tisíc kilometrů, ročně ale najedeme se 2 elektrovozy v domácnosti jen 25 tisíc km. Pohledem na mapy.cz zjistíte, že rezervy jen na střechách v ČR jsou obrovské. V kombinaci s akumulací do baterií a vody šílené.

          1. Tak to není technická ani náhodou. Zelený bonus nemá
            Tak to není technická ani náhodou. Zelený bonus nemá vůbec nic společného s koeficientem využití vyrobené elektřiny z FVE.
            Výroba z FVE je závislé pouze na střídání dne a noci, protože vyrábí, jakmile se rozední, případně slunci, protože vyrábí tím více, čím více na ni dopadá slunečního svitu. A okrajově i na teplotě okolí, protože s vyšší teplotou křemíku klesá jeho účinnost a panely FVE jsou chlazeny jen okolním vzduchem.
            Zelený bonus je způsob podpory výstavby OZE a přechodu na OZE. Subjekt si za svoje postaví OZE a stát mu po určitou dobu garantuje odměnu za každou kWh vyrobenou z OZE. Ale omezeně, protože Zelený bonus je pouze pro OZE propojené s místem spotřeby, nějakým objektem. Povolená velikost OZE a s tím spojený menovitý výkon je limitován spotřebou objektu.
            Praktický příklad mé FVE je povolení na základě doložené spotřeby objektu v předchozích 3 letech max. 4 kWp. Omezením plochy jižní střechy a výkonnosti FV panelů v roce 2009 je instalováno jen 3,6 kWp. Stávající využití – objekt nemá žádnou akumulaci, je průměrně 50% vyrobeného.
            Pokud by objekt měl chytré řízení spotřeby (včetně předpovědi počasí) a akumulaci, pak v létě – a přechodech do jara a podzimu – uložíme přebytky do elektromobilů, baterií a vody. Z baterií pak budeme přes noc nebo v době nepříznivého počasí objekt napájet. V zimě nám bude elektřina chybět, tehdy ji nakoupíme z centrálního zdroje.
            Jinak stávající spotřeba objektu je oproti roku 2009 skoro dvojnásobná, jak v elektřině, tak teplé vodě, v topení konstantní. Takže řešíme doplnění FVE na východ a západ, abychom sladili dobu výroby a spotřeby v objektu, chytré řízení spotřeby a akumulaci.
            A to je přesně ta cesta – řešení každého objektu směrem k soběstačnosti. Pak součtem takových objektů vzniká opravdu jen přechodné období tuhé zimy, kdy musíme energii řešit velkým centrálním zdrojem. Nebo lokálně – v našem případě rozvodu plynu v obci – kogenerací, protože energie bude chybět i na vytápění. Jinde třeba topením dřevem, což lze dělat rovněž kogeneračně nebo vyrábět elektřinu (jen pro nízký odběr na hladině 12 nebo 24V, třeba LED svícení, ale většině elektroniky to stačí) Peltierovým článkem. Nebo máme nízkoenergetický dům vytápěný tepelným čerpadlem a elektřinu může přechodně zajistit namísto FVE a akumulace generátor, případně jen nabíjet akumulaci. Těch cest je hodně.

            1. Díky za předlouhý elaborát. Já měl jen na mysli to, že
              Díky za předlouhý elaborát. Já měl jen na mysli to, že prakticky nemáte šanci dosáhnout 100 % vyrobené elektřiny a pokud ji neprodáte za rozumný peníz do sítě, je nesmysl ji započítávat, je to jako byste ji nevyrobil. Házíte tu hrách na zeď.

              1. Pokud si myslíte, že praktický důkaz vysokého stupně
                Pokud si myslíte, že praktický důkaz vysokého stupně soběstačnosti je házení hrachu na zeď, prosím. Z FVE se samozřejmě dá dosáhnout 100% spotřeby vyrobené elektřiny a současně 100% pokrytí potřeby objektu, ale prozatím je to díky bateriím velmi drahé. I takové projekty v ČR již prakticky fungují. Říká se tomu ostrovní systém.

                Pokud se ovšem objekt projektuje od počátku jako ostrovní systém, je přebytkový a není to ani drahé. Je to opět o akumulaci to včetně třeba využití samospádu vody a dalších vychytávkách.

                Prodávat elektřinu vůbec nemusíte. To zase mícháte hrušky a jablka. Protože na té síti nemusíte vůbec být. Viz dům s velkou FVE s akumulací do baterií a vody a topení plynem kogenerací. Když se nebudeme bavit o ostrovních systémech.

                1. Občas místo prázdných frází zajděte na mypower.
                  Občas místo prázdných frází zajděte na mypower.

                2. Aha, takže věci, které jsem viděl na vlastní oči
                  Aha, takže věci, které jsem viděl na vlastní oči nefungují. Fajn.

                3. Já s Vámi souhlasím
                  skutečně se dá vytvořit systém,

                  Já s Vámi souhlasím
                  skutečně se dá vytvořit systém, který bude v energii zcela soběstačný. Na dům o obytné ploše 150m2 se dá vytvořit v ceně kolem 3 miliónů (to je navýšení ceny oproti ceně standardního domu).

                  Údržba takovéhoto systému se potom dá zvládnout s celkovými náklady cca 4000CZK/měsíc (cca 500 000 za 10 let).

                  Jenže naprostá většina obyvatel (95%) není schopna zaplatit investiční náklady daného řešení.

                4. Jenže vy berete standardní dům a způsob života, kdy dům
                  Jenže vy berete standardní dům a způsob života, kdy dům je noclehárna a vše se do něj dodává, aby mohl fungovat.
                  Já se bavím o domě, který projektujeme jak z hlediska nákladů na stavbu, tak zejména na provoz a údržbu. Tedy s důrazem na technologie umožňující částečnou či plnou nezávislost a pokud možno s přebytky výroby energie, použitelnými pro další činnosti mobilitou počínaje.
                  Máte vlastně stejný pohled na dům jako lidi na spalovací auto. V pořízení je to dnes o hodně levnější než elektrické, provozně je to násobně dražší a ještě produkuje hluk, jedy, smrad a vibrace. A spoustu externalit z jeho provozu plynoucích se platí z veřejných rozpočtů, jinými slovy platí je jak majitel a provozovatel ze svých daní, tak všichni ostatní. S dnešními domy je to shodné. Prvotně lidi zajímá pozemek, pak sítě a příjezd. Pozemek ovšem neřeší z energetického hlediska a sítě berou jako samozřejmost a asfaltku k němu také (spalovací auto, benzínky a servis a silnice a parkoviště….).

                5. Zde se musím pana Josefa zastat, mám dojem že došlo k
                  Zde se musím pana Josefa zastat, mám dojem že došlo k nepochopení (nebo alespoň já v tom vidím jiný význam než jakému oponujete).

                  Vy dokážete v současnosti využít 100% FVE energie ? Pokud ne, jak je to se zapojením do sítě a podmínkami zeleného bonusu ?
                  Nebo jste ostrov a i tak jste dostal zelený bonus?
                  (ať je „Zelený bonus“ cokoliv, bohužel jsa ignorant nemám v hlavě přesný dopad a podmínky takového bonusu)

                6. Možná se fakt míjíme, nevím. Nedokáži dnes využít
                  Možná se fakt míjíme, nevím. Nedokáži dnes využít 100% výroby FVE, protože:
                  a) obě auta jsou mimo víkendu obvykle 7-16, v době největší výroby, mimo domov, jedno nabíjím tam, druhé doma obvykle až nočním proudem, málokdy ze slunce
                  b) nemám chytré řízení (alespoň primitivní wattrouter), které by přebytky online přesměrovalo na určité zásuvky (auta, bojler, baterie….)
                  c) nemám akumulaci do vody ani do baterie.
                  Využívám jen klasickou spotřebu domu, odložené starty pračky a myčky a manuální provoz (případně také přes časovače) sezónních věcí (sekačka, elektrická trouba, velká sušárna ovoce, žehlení, aku vysavač, aku vytírač, aku křovinořez, aku pila, aku kompresor, aku šroubovák…).
                  Jsem klasicky na veřejné síti, Zelený bonus mám od 2019 a jde přesně o to splácení prvotní investice 457 tis. Kč za 3,6 kWp FVE s měničem orientovanou na jih. Takže jsem „podnikatel v energetice“ s licencí ERÚ a měsíčně fakturuji OTE vše, co jsem vyrobil. Co spotřebuji, je můj bonus, co ne, mohu prodat. Aktuálně V-elektra. To je další měsíční fakturace.

                7. Radovane, mám jeden z prvních wattrouterů a je to opravdu
                  Radovane, mám jeden z prvních wattrouterů a je to opravdu rozdíl než používat odložené starty apod. Návratnost je velice rychlá, zvažte to, zvláště když nový wattrouter dnes už umí i plynulé nabíjení EV dle výroby FVE. Vůbec tento regulátor nepropaguji, ale praxe ukázala, že zvláště v těchto obdobích špatného svitu, necháte doma vše vyrobené a úspora je fakt hodně znát.

                8. Já vím. jen se mi do něj nechtělo vrážet kdysi 20 tisíc
                  Já vím. jen se mi do něj nechtělo vrážet kdysi 20 tisíc a pak už bylo na stole komplexní řešení a tam bude.

    1. Celý problém je, že neexistuje časová osa dosloužení
      Celý problém je, že neexistuje časová osa dosloužení jednotlivých bloků TE a JE a to v návaznosti na zavírání jednotlivých povrchových dolů. Potom rozvoj elektromobility…. Abychom měli představu dokdy budeme mít teplo z huhlí, dokdy musíme zateplit, jak má vypadat rozvoj decentralizace v zásobování se atd. Dnes leccos nemá ekonomický smysl, ale jak tomu bude do blízkého budoucna? (znovu opakuji podnikavci mne netankují, ti ať si staví energetické zdroje za svoje).

      1. Ano, tady nikdo neřeší koncepci, ale jenom jak protlačit
        Ano, tady nikdo neřeší koncepci, ale jenom jak protlačit tunelování státu stavbou nových bloků. Na průběžnou údržbu stávajících bloků snad máme dost zkušeností a o závislost na Rusku ani Číně nemám zájem. Uvolněné peníze investovat do opravdové propagace a rozvoje OZE, budování infrastruktury pro BEV; posílení stávající sítě atd. Nástup elektromobilů snad nebude ze dne na den, jak straší ropáci. Auta taky nenahradila koně během jednoho roku, ne?

    2. Až na pár nesmyslů bych s Vámi souhlasil.
      1) Jaderné

      Až na pár nesmyslů bych s Vámi souhlasil.

      1) Jaderné bloky nepotřebujeme – stavba JE trvá 5-10let. V roce 2028 už nebudeme exportovat – podívejte se na životnost existujících elektráren.
      2) Ušetřený USD – podívejte se na strukturu našeho exportu/importu – proč vlastně uvažujete o USD, když nás se týká euro
      3) Bez Ruska bude líp – no nevím o kolik líp nám bude bez ropy, plynu a uranu do JE – to jsou naše nejdůležitější dovozy z Ruska. Můžeme samozřejmě dovést odjinud ale ceny jsou o cca 30% vyšší. Takže bych řekl, že by to bylo přesně obráceně – bylo by hůř.

      1. At to pocitam v jakekoliv mene, tak vzdy bude vyhodnejsi si
        At to pocitam v jakekoliv mene, tak vzdy bude vyhodnejsi si priplatit a obchodovat se spojencem nez podporovat nepritele. Nepritel si za nase penize porizuje zbrane ktere nas pak ohrozuji. A jejich agrese je umerna nasim platbam rusku. Rusko je nutne odriznout od zdroju!

        1. Od jakých zdrojů je chcete odříznout?
          Surovin? Ty mají

          Od jakých zdrojů je chcete odříznout?

          Surovin? Ty mají vlastní.
          Zlata? Mají už víc než USA.
          Elektroniky? Jejich hranice s Činou má několik tisíc kilometrů.
          Potravin? Tam jsme jim zajistili soběstačnost embargem za Krym.

          Není to stoupající síla a ambice Ruska co bysme měli řešit – to totiž nevyřešíme. To co musíme řešit je klesající síla a schopnosti Evropy. Podívejte se na vzdělávací systém jak je koncepčně zničen.
          Pokračujte s inovacemi – v číně/asii se pokusí něco nového vyrobit (i když to kolikrát nevyjde), tady se pokusíme věc přejmenovat a prodat pod novým názvem.

          Takže ano je zde riziko pohlcení Ruskem a ano je potřeba to řešit, ale jediný způsob jak to udělat je nás posílit. A k tomu patří jaderná energie – protože palivo do reaktoru seženeme i jinde než v Rusku a můžem ho mít v zásobě na 5 let. A nějak jsem si nevšiml, že by rusové po dokončení projektu zůstávali v JE.

            1. V okamžiku, kdy je nejsem schopen odříznout od peněz
              V okamžiku, kdy je nejsem schopen odříznout od peněz udělám co?
              Jediné co můžem je posílit nás. A to se nám nepodaří pokud budem vyhazovat peníze lopatou nějakému Kataru.

              To že mají vliv v síti nepopírám. Ale pokládám si otázku co to způsobilo a jak to zastavit. Způsobilo to lhaní standardních médií, které se profláklo. Teď už v celé evropě klasickým médiím nikdo nevěří. A co udělalo Rusko – nahodilo do prostoru média v kterých uvádí striktně pravdu, která se dá ověřit. No a do facebooku, twitteru nasadili firmy, které vkládají dezinformace – tam není potřeba aby informace byla pravdivá, stačí když bude emočně nabitá aby tomu lidé chtěli uvěřit.

              Na facebooku stačí jedna zpráva o znásilňování a následně nezveřejnění realných informací v klasických mediích.
              A jak proti tomu bojujeme? Místo abysme dodali lidem informace, aby si mohli vytvořit nezkreslený názor, tak zavádíme cenzuru. Cenzura je rychlá, jenže výrazně posílí „neoficiální kanály“ – viz rádio svobodná evropa za socialismu.

                1. Já podporuju česko a čechy. A chci aby bylo silné. A
                  Já podporuju česko a čechy. A chci aby bylo silné. A přistupuju k tomu pragmaticky.

                  Silné česko = soběstačné v co nejvíce oblastech.
                  To jest v potravinách, energii, vodě. A základem pro soběstačnost je mít energii. A v podmínkách české kotliny vidím budoucnost pouze v jaderné energii. A smutným faktem je, že v současnosti těch možných dodavatelů je velmi malé množství.

                  A ano – daná ruská média podprahově působí – a zase je tu otázka, proč naše média nepůsobí tak aby daný vliv vyrovnala?

                2. To snad nemozete mysliet vazne?! Podprahove ovplyvnovanie
                  To snad nemozete mysliet vazne?! Podprahove ovplyvnovanie myslenia je neeticke a cudujem sa ze je to legalne.

                3. To myslím zcela vážně.
                  Na etiku vám kašlou všechny

                  To myslím zcela vážně.

                  Na etiku vám kašlou všechny aktuální noviny a nikdo je nepopotahuje.

                  Jako příklad – nedávný nadpis novin

                  Poslanci si na zasedání zvýšily plat o 9%
                  – jasný útok na poslance, cílem je ukázat, jaké jsou to sv..ě, že si zase zvedli platy.

                  – realita – poslanci schválili, že se jim plat nezvedne automaicky o 20%, což by se stalo, pokud by tu schůzi neuspořádali.

                  A proto jsem za „blbce“, protože čtu BBC, ABC, NewyorkTimes, Aljazeera, SANA (syrská vládní novinová agentura), reflex, sputnik, china daily. Protože jediný způsob, jak se bránit je ty informace ověřovat z více zdrojů. Zkuste to taky – sice to zabere čas, ale dozvíte se dost informací a tam kde se všechny strany shodují máte vysokou pravděpodobnost, že informace je pravá.

  8. koukám, tady jsou taky pěkně vymytí i autoři západní
    koukám, tady jsou taky pěkně vymytí i autoři západní propagandou, viz „Vzhledem ke slabé kondici ruské ekonomiky“

    až na to, že rusko je na tom asi nejlíp v historii, a to skoro každým rokem, nemluvě o nejlepším zbrojním průmyslem světa a že Putin zvedl ekonomiku několikanásobně (myslím, že cca 10x) a o 2/3 snížil chudobu

    západ chytil své blbečky, aby si mysleli, co si mají myslet

    1. Jižní Korea má vyšší HDP než Rusko. Španělsko je na
      Jižní Korea má vyšší HDP než Rusko. Španělsko je na tom zhruba stejně. A ani jedna z těchto zemí nemusí dávat 4.5% HDP na armádu + dalších několik procent na tu neoficiální (třeba vojska ministerstva vnitra).
      Kondice ruské ekonomiky se odvíjí od ceny ropy. Po roce 2000 se držela dlouho nahoře. Teď byla pár let dole a jim to drsně pustilo žilou.

      1. Omezení lidé vidí jen peníze, co zapomínají, že Rusko
        Omezení lidé vidí jen peníze, co zapomínají, že Rusko je NATem obklíčeno, proto se musí bránit. Jižní Korea a ostatní státy jsou plné boháčů a chudáků, což o rusku neplatí, tam tak nůžky nejsou rozevřeny a jsou šťastnějším národem.

        Prostě fakta, na západě je rekordní počet bezdomovců každým rokem, IQ je nižší, EQ totálně nižší, na západě vedou státy pedofilové (včetně Hollywoodu), 15 % občanů uSSa je ODKÁZÁNO NA POTRAVINOVÉ LÍSTKY!!

        To, že má někdo vyšší HDP, nic neznamená, to je jen propaganda pro hloué mozečky, víc totiž o světě nevíte 🙂

        1. Odkdy je Čína v NATO? Odkdy je Mongolsko v NATO? Odkdy je
          Odkdy je Čína v NATO? Odkdy je Mongolsko v NATO? Odkdy je Kazachstán v NATO? Čím konkrétně NATO ohrožuje Rusko?
          A o těch dalších blábolech dále asi taky nemá smysl debatovat. Bude to asi tak pravdivé jako ten nesmysl s rekordní zločinností.

          1. ty nevíš, co se stalo vazalům u Ruska, Ukrajincům, ty
            ty nevíš, co se stalo vazalům u Ruska, Ukrajincům, ty nevíš tohle:
            goo.gl/Aq2TJ9
            ty nevíš, že uSS používá zakázaný bílý fosfor na vraždění civilistů, ty nevíš, že Írák napadly uSS na základě lží o zbraních hr. ničení?

            moc toho nevíš

            v okolí Ruska, to je náhoda? Takže jim vůbec o suroviny nejde, oni jen zachraňují vraždami „demokracii“, že 🙂

            „THE CLINTON HIT-LIST MURDERS (2016 UPDATE) – 94 SUSPICIOUS DEATHS (81 WHILE BILL WAS PRESIDENT)“

        2. Nechces psat tyhle hovna na nejaky forum v arabstine? Ze by ty
          Nechces psat tyhle hovna na nejaky forum v arabstine? Ze by ty smejdi utikali do ruska a ne na zapad… jejich IQ je podobny tomu tvymu, tak by ti to nejen zbastili i s navijakem ale i by jste si krasne pokecali :-))) tvl co ty ses zac? Bobisovo fotr? :-))) v zivote sem nevidel mluvit rusaka pravdu, lhani je jejich narodni sport, to nevis ty VYMYTEJ MOZECKU? :-)))

        1. kolega je volyňský čech a jezdí za rodinou na Ukrainu i do
          kolega je volyňský čech a jezdí za rodinou na Ukrainu i do Ruska. Prý to je brutální rozdíl a Rusko se hodně zdvihlo. Jak mají sankce, tak si začali spoustu věcí i potravin dělat sami. Dřív se to prostě dovezlo za peníze ze surovin. Dost to zdvihlo upadající střední třídu a zemědělce.Jen prý mají v naturelu považovat západní věci za lepší a bohatší lidi dovoz pořád upřednostňují

      1. takže to, že rostou navzdory sakncím a mají přebytky
        takže to, že rostou navzdory sakncím a mají přebytky rozpočtu každým rokem, rekordní zásoby zlata každým rokem, reálně mzdy výrazně stoupají každý rok, minimum bezdomovců, vyšší IQ, vzdělání, nic neznamená? Pro západní psychopaty ano, pro ty jsou na prvním místě jen peníze, co neustále vypoouštění např. zakázaný bílý fosfor na obyvatelstvo Sýrie 🙂

        Vidíš, máš hlavu plno hnoje bez jediného faktu, jen s propagandistickými, prázdnými hesly, prostě vymytej mozeček, díky za ukázku 🙂

        1. Ted jeste vyjmenujte kde berou prostredky na ten jejich
          Ted jeste vyjmenujte kde berou prostredky na ten jejich zazracny vzestup. Jsou to penize od nas a nasich sousedu, kteri se rusaku musi cim dal vic bat, protoze citi prilezitost nas porazit. A to absurdni na tom je, ze by nas porazili za nase penize ktere jim porad cpeme do chrtanu.

          1. jaký spojenci proboha? Prostě teď jde mnohamiliardový zisk
            jaký spojenci proboha? Prostě teď jde mnohamiliardový zisk z montoven v Čechách na Západ. Tak jsme spojenci. Když se neposypou zisky … můžete se zajet podívat do Národního muzea na spojeneckou smlouvičku. Říká se jí Mnichovská dohoda. Kdo si upřímně myslí, že by nás Západ (nebo Rusko) nehodil přes palubu, kdyby to bylo pro něj ekonomicky výhodné, musí být snad stejně hloupí jako ti, co si myslí, že českou energetiku spasí fotovoltaika. Nebo možná ještě hloupější.

            1. Aby nas zapad hodil pres palubu, by nas teda nejdrive musel
              Aby nas zapad hodil pres palubu, by nas teda nejdrive musel nekdo napadnout. A kdo by to asi byl? ruskych agentu pobiha po CR vic nez vsech ostatnich. Rusove jsou zapleteni ve vsech sferach a neni to nic dobreho. CR zaziva nevyssi ekonomickou prosperitu a vy delate jako kdyby tady bylo otroctvi a lide umirali hladem. Vecne oplakavani toho, ze mnoho firem je v zahranicnich rukach si muzeme pripsat 40ti letemu devastovani naseho hospodarstvi. Po listopadu tu byly absolutne nekonkurence schopne firmy. V uzavrenem RVHP mohly trhat rekordy, protoze byl vsude vseho nedostatek. A to prave zpusobylo pad celeho vychodniho bloku. System byl na konci. Tak jak chcete vytvorit konkurenceschopne firmy, kdyz nemate vubec nic v ruce. Vyrobit umi dnes uplne kazdy, ale prodat je nejvetsi umeni. A CR by sice mohla neco vyrabet, ale prodat by se nam nedarilo. Zahranicni koncerny a jejich pobocky v CZ zadaji zakazku a zaroven zajisti odbyt. Co by nam prineslo rusko? Nevidim vubec zadnou perspektivu ve spolupraci s ruskem.

                1. mimo uSS okupace celého světa, vraždění v Sýrii, Íráku
                  mimo uSS okupace celého světa, vraždění v Sýrii, Íráku atd. 🙂
                  hákové křížky jsou všude: goo.gl/Aq2TJ9 🙂

              1. No, já nemyslel hned na válku 🙂 Myslím na ekonomiku. Ano,
                No, já nemyslel hned na válku 🙂 Myslím na ekonomiku. Ano, právě to, že jsme v situaci, kdy jdou zisky na Západ a proto jsme přátelé a spojenci. Ale už jsme trochu drazí. Banky by potřebovaly bezpečnou Ukrajinu bez závor na hranicích z EU, aby tam tři dny nestály kamiony. Z Oranžovou revolucí to neklaplo podle jejich představ, místní oligarchové a nacionalisti to úplně nezkousli. Možná se do budoucna pokusí Ukrajinu demokraticky rozdělit, aby aspoň západní část mohla být novou levnou a bezpečnou montovnou. Jinak velké politice moc nerozumím, nedovedu si představit, že by Rusko chtělo válčit v Evropě. Ale já si ani nedovedl představit, že by Babiš ustál premierské křeslo a hle – ustál.

          2. Rusko už většinu všech nových trubek s ropou a plynem
            Rusko už většinu všech nových trubek s ropou a plynem staví do Číny.
            Takže globalisté měli poslední šanci ho rozvrátit a zmocnit se jeho surovin při minulých prezidentských volbách, ale ta možnost už padla, a není již žádná šance to v této generaci zopakovat.
            Nejdřív za 25 let, podle toho jestli Rusko zvládne či ne porodnost a bude mít buď málo mladých schopných vojenské obrany, nebo naopak příliš moc, takže bude možnost jejich protestů a revoluce.

      1. chápu to tak, že máš vymytý mozek a fakta tě
        chápu to tak, že máš vymytý mozek a fakta tě nezajímají a nemáš reakci na uvedená fakta, tomu se říká být členem tupého stáda, reprodukovat obecné lži bakalových novin 🙂

        asi mi nevyvrátíš má fakta, když je potvrzují západní noviny, tedy západní noviny jsou také ovládané Putinem osobně? 😀

    2. Ten vzestup ruska ktery popisujete je ze 100% financovan z
      Ten vzestup ruska ktery popisujete je ze 100% financovan z nasich penez za plyn, ropu a jine nerosty. Putin se veze akorat na stoupajici cene surovin. Od Jelcina stoupla cena ropy az 10x. Otevrit ruku umi i nejvetsi dement a mel by uplne stejny vysledek. rusaci vsechno vrazi do zbrani, ktere pak namiri proti nam. Proto rikam, ze jejich zdanlive levnejsi ropa je ta nejdrazsi ktera vubec existuje. Obchodovenim s USA by sme meli vyrovnany obchod a nemuselo vubec dojit k uvaleni cla na ruzne komodity a ted mozna i auta. Tim se ta ruska ropa zase jen prodrazila. Ja ji nechci a verim ze nejsem sam.

      1. Jsi sám, většina se rozhoduje peněženkou.
        Podívej se na

        Jsi sám, většina se rozhoduje peněženkou.

        Podívej se na Německo…
        Podívej se na Finsko…
        Podívej se na Slovensko…

        A ohledně vyrovnaného obchodu s USA – tohle přece řeší hodnota měny – oslab dolar proti euru a obchod se srovná sám. Navíc to oslabí i Rusko, protože za ropy a plyn dostanou míň, takže samé bonusy pro nás.

        1. Pisu to jasne. Ruske suroviny nas prijdou v souhrnu draz nez
          Pisu to jasne. Ruske suroviny nas prijdou v souhrnu draz nez od spojencu. Samozrejme ze je nutne zmenit pohled na vec. Nestaci pocitat jen prime naklady, ale i sekundarni a dalsi. K cemu nam bude levny plyn z ruska, kdyz nas rusaci sfouknou svou vojenskou silou, vybudovanou za nase penize?

          1. A já to píšu taky jasně – jediný způsob jak tomu
            A já to píšu taky jasně – jediný způsob jak tomu zabránit je posílit nás, protože už se ukázalo že Rusko oslabit nedokážeme. To slavné embargo Rusku reálně pomohlo.

            Takže přestaňte vymýšlet jak Rusko oslabit a začněte přemýšlet jak nás posílit. V okamžiku, kdy budem dostatečně silní, nebude nás muset strašit obchodování s Ruskem, protože budem vědět že nás nesfoukne.

            1. zvlášť, když Rusko nás taky potřebuje, aby mohlo
              zvlášť, když Rusko nás taky potřebuje, aby mohlo exportovat do našich zemí a posílilo tím svou ekonomiku… sankce je naopak udělali odolnější a samostatnější, což je pro nás sen, nám vládnou nacisté z Německa, musíme dělat, co nam řeknou, jinak nás zdecimují, jako se to povedlo na Ukrajině, Řecku, Portugalsku, Španělsku atd.

                1. ???
                  Vždyť program na lákání všech světových buzerantů

                  ???
                  Vždyť program na lákání všech světových buzerantů na multikulturní orgie mají naopak EU a liberální část USA.

                2. přesně, říká se tomu „Evropské hodnoty“
                  „THE EU: A

                  přesně, říká se tomu „Evropské hodnoty“

                  „THE EU: A POWERHOUSE PEDOPHILE HIERARCHY
                  Unelected bureaucracy serves to protect child sex rings involving members“

                  proč to, podlidi, obhajujete?? 🙂

                3. copak, praskla cévka emerickýmu psychopatovi a podřadné
                  copak, praskla cévka emerickýmu psychopatovi a podřadné inteligenci? 🙂
                  máš rád hákové kříže, tak se podívej, za kým stojíš, vaše podřadnosti:
                  goo.gl/Aq2TJ9
                  🙂

          2. „Ruske suroviny nas prijdou v souhrnu draz nez od spojencu.“
            „Ruske suroviny nas prijdou v souhrnu draz nez od spojencu.“ 😀 😀 😀 😀 😀 Takže Ukrajina nenakupuje 2x dražší uhlí z uSS místo z Ruska, takže Polsko kupuje levnější zkapalněný plyn z uSS místo z Ruska? 😀

            Takže všichni lžou, i Polsko i Ukrajina? 😀

            bože, ty jsi vymytej mozek 😀

          3. pokud vím, tak NATO obklíčilo Rusko, Rusko má nimumum
            pokud vím, tak NATO obklíčilo Rusko, Rusko má nimumum základen po světě, SS NATO kolem 1000. Takže kdo je tu agresor? Ani fakta tvému mozečku nepomůžou? Budeš tu mlít jen obecné lži bez jediného faktu, jak tě učí tvůj páníček Soros? 🙂

      2. Ruské zbraně proti nám? To ti napověděl tvůj páníček
        Ruské zbraně proti nám? To ti napověděl tvůj páníček z ČT? Tys neviděl mapu obklíčení Ruska od NATO, až tak jsi vymytý a hloupoučký? Vraždy uSS zakázaným bílým fosforem v Sýrii ti nevadí, lži o zbraních hromadného ničení v Íráku taky ne, což vedlo k důsledku statisíců mrtvých civilistu? 🙂

        Ty jsi pěkně vypláchnutý mozek 🙁

        1. A co brani Rusku byt taky v NATO? Proc nemit v NATO co nejvic
          A co brani Rusku byt taky v NATO? Proc nemit v NATO co nejvic zemi a s umernosti snizovat naklady na zbrojeni/obranu? Pokud tam bude 100% zemi, tak pak nepotebueme zbrane, ne? 🙂 Nikdo nechce valku, takze minimalne jednu hodnotu maji vsichni spolecnou, stavme na ni.

          1. proč snizovat naklady na zbrojeni/obranu? protože zbrojení
            proč snizovat naklady na zbrojeni/obranu? protože zbrojení je dobrý bysnys, čím víc strachu z války tím víc zbraní, tím víc kšeftů, tím víc prachů, tím víc moci. Rus je přeci přeborník ve zbrojním průmyslu, to je jedno z mála co umí na světě nejlépe 😉

            csfd.cz/film/189557-obchodnik-se-smrti

            1. lžeš, vypláchnutý mozek jako ty dá jako „důkaz“
              lžeš, vypláchnutý mozek jako ty dá jako „důkaz“ propagandu (film), já veřejně dostupná čísla: nejvíce peněz na zbrojení dával vždy západ (na příkaz uSS):
              en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures

              děti, už spát! 🙂

          2. ty si vypláchnutej, až to bolí 😀
            brání mu v tom celé

            ty si vypláchnutej, až to bolí 😀
            brání mu v tom celé uSS i celá SS EU, ty magore….l NATO bylo, je a bude sloužit jen k podrobení státu, tedy i Ruska…. Clinton to tenkrát Putinovi řekl, že v tom nevidí problém, ale jeho poradci okamžitě zpanikařili, protože vědí, k čemu skutečěn NATO slouží, ty vypláchnutý a neinformovaný jednoduchosti 🙂

            1. K osobnim injektivum se snizi jen covek, ktery nedokaze vecne
              K osobnim injektivum se snizi jen covek, ktery nedokaze vecne argumentovat. Ten, co to ma v hlave srovnane, se k tomuto nikdy nesnizi, nema jediny duvod.
              NATO je orbanna aliance. Po splneni jejich hodnot a pravidel muze kdokoliv vstoupit.
              Co se tyce ruske hrozby, odpustte mi, verim vice generalu Pavlovi nez Vam. I z jeho postaveni (= informacim) a inteligence (nikdy nebyl hruby a nikoho neurazel) mi prijde jako verohodny zdroj. Nebo pro Vas je neduveryhodny a prip. proc?

                1. A jake jsou jeho karierni ambice? Co vim, do politiky nechce,
                  A jake jsou jeho karierni ambice? Co vim, do politiky nechce, vyssi hodnot uz ziskat nelze, nacelnikem Generalniho stabu uz byl take. Informaci musi mit vic nez my vsichni dohromady. A prezentuje nazor, ktery je presne opacny nez ma vrchni velitel nasich ozbrojenych sil. Myslite, ze kdyz by mluvil stejne jako Zeman, ze by jej vyrazili z armady? Myslite, ze lze?

  9. Miluju hnutí DUHA.
    Nikdo z nich si nepoloží otázku co

    Miluju hnutí DUHA.

    Nikdo z nich si nepoloží otázku co přinese financování ze strany Ruska samotnému Rusku. Je to prosté – takto zapůjčené peníze nesou 10% návratnost v horizontu dalších 30ti let. Když k tomu připočteme aktuální dostatek zdrojů (vývoz plynu a ropy) i v horizontu dalších 5ti let.

    Každý takovýto dokončený strategický projekt zlepší ekonomické postavení Ruska a vztahy v cílové zemi, navíc tam lidem viditelně zlepší životní podmínky.

    Takže si spíše položme otázku – proč EU nedělá totéž, proč nerozjíždíme výstavbu infrastruktury v afrických zemích, neuděláme „Marshalův plán“ pro Afriku

    1. Protože Západu už začali padat mosty a celkově upadá
      Protože Západu už začali padat mosty a celkově upadá infrastruktura hlavně u nich doma, takže teď se naopak připravuje plán Afrika staví silnice na Západě, jenom to nezačalo moc dobře, když v první několika milionové vlně nabrali samé lenochy nebo aktivní zločince a teroristy.

    2. v SS EU je důležité, aby byla rekordní kriminialita a
      v SS EU je důležité, aby byla rekordní kriminialita a vražd (daří se každým rokem), rekordní počty bezdomovců (daří se každým rokem), bohatí byli bohatší a chudí chudší (daří se každým rokem), zničit vzdělání (daří se každým rokem), likvidovat zemědělství (daří se každým rokem), cenzura pod vládou úchylných menšin (daří se každým rokem)

      toť fakta, v Rusku je to přesně naopak, krom vzdělání, tomu moc nevěřím 🙂

      1. Jenom pár titulků z oficiálních statistik:
        Car thefts down

        Jenom pár titulků z oficiálních statistik:
        Car thefts down by 36 % in the EU between 2008 and 2016.
        Robberies down by 24 % in the EU between 2012 and 2016.
        Downward trend, but still over 5 000 homicides annually.
        Home burglaries down by 10 % between 2012 and 2016.
        zdroj
        Jsou lidi, kteří věří v Boha, jsou lidi, kteří věří svým vůdcům, já věřím datům. In data we trust!

        1. Pěkně jste vybral ty roky.
          2009-12 nejvíc udeřila krize a

          Pěkně jste vybral ty roky.
          2009-12 nejvíc udeřila krize a nezaměstnannost takže zločinost šla na střednědobý vrchol, naopak 2016 byla velká prosperita, nízká nezaměstnanost a hlavní vlna běženců se teprve rozkoukávala.
          2017 už bude růst kriminalita migrantů i ve statistikách kam se ne vše hlásí, a 2019-20 začne růst v EU nezaměstnanost.

Napsat komentář