Elon Musk chce létat ke hvězdám ve své nové lodi jménem Starship, Falcon 9 jde k ledu

Elon Musk, šéf dvou nejzajímavějších firem současnosti SpaceX a Tesla, nedávno na Twitteru opět rozjel informační bombardování. Oznámil mimo jiné nové jméno příští vesmírné lodě, původně známé jako „BFR“.

BFR neboli Starship – vrchní stupeň nové vesmírné rakety společnosti SpaceX.
foto: SpaceX

Zkratku „BFR“ si lidé i samotný Elon Musk vykládali všelijak. Dvě nejobvyklejší varianty zněly „Big Falcon Rocket“ a „Big F**king Rocket“. Teď Elon Musk na Twitteru oznámil, že oficiálně se loď bude jmenovat „Starship“, neboli „Hvězdná loď“. Proč se držet při zemi, že.

Tento název ovšem odkazuje k hornímu stupni rakety. Ten spodní neboli nosič bude nadále známý jako „Super Heavy“. Musk také oznámil, že urychluje vývoj lodi Starship a naopak zařízne další vývoj Falcon 9.

Původně měla společnost SpaceX upravit budoucí verze Falcon 9 tak, aby byl znovuvyužitelný nejen první, ale také druhý stupeň. Od tohoto plánu nyní upouští.

Místo toho se zaměří na budoucnost, tedy na Starship. Musk ohlásil, že loď prošla radikální designovou proměnou, která je „báječně nečekaná“. První testovací lety BFR/Starship byly naplánovány na rok 2020.

Druhý stupeň rakety Falcon 9 se znovupoužitelnosti už nedočká

Druhý stupeň rakety Falcon 9 se znovupoužitelnosti už nedočká
foto: SpaceX

Na výtky svých followerů na Twitteru v tom smyslu, že „dokud se Starship nevydá nevydá na misi do jiného hvězdného systému, nelze ji označovat jako ‚Starship'“, Musk odpověděl, že „pozdější verze se tam vydají“.

43 Comments on “Elon Musk chce létat ke hvězdám ve své nové lodi jménem Starship, Falcon 9 jde k ledu”

      1. Syn žije v LA delší dobu a jeho soused v Hawthorne pracuje,
        Syn žije v LA delší dobu a jeho soused v Hawthorne pracuje, takže když jsme projevili zájem, tak nás tam pozval. Před vstupem jsme od security dostali tablety, vyplnili jsme dotazník a do toho tabletu jsme se vyfotili. Jak už jsem psal na dvoře stojí Falcon 9, tam jedině se může fotit. Prohlídka začíná chodbou, kde mají tabule s vývojem společnosti od Falconu 1 až po připravovanou BFR. Potom se přechází kolem dvou řídicích center (jedno je výukové, druhé na ostro, prostě jako v Houstonu),do velké montážně výrobní haly. Výroba jednotlivých komponent je oddělena bílou lajnou a za tu se nesmí. Některé výroby jsou v hermetizovaných zasklených sekcích. Ze stropu visí obří americká vlajka. Prakticky všichni zaměstnaci nosí trička a mikiny s nějakým logem SpaceX (momentálně frčí Ocupy Mars). Oblečení si totiž mohou nakupovat za režijní ceny, takže toho hojně využívají. Přímo na place, pár metrů od jednotlivých výrobních sekcí je otevřená jídelna s kavárnou a nápojovým centrem s nepřeberným množstvím nealko, takže si tam může kdokoliv odskočit. Nebudu popisovat jednotlivé výrobní operace, ale jednu přeci zmíním. Mají tam 3D metalickou tiskárnu na na ní tisknou jednotlivé komponenty. Když jsme tam byli my, tak tam tiskli malou expanzní trysku motorku na Dragon. V této hale, respektive v místech s povolením ke vstupu po BFR ani vidu ani slechu. Jinak je tam vše. Motory holé a ustrojené, Dragon, Falcony ve stádiu polotovarů i montáže a td. Prostě pro fandy, zážitek na celý život. A to jsem byl už i v Kardašově Řečici.

          1. To je iPhone taky a dokud nepřišlo HUAWEI a SAMSUNG po
            To je iPhone taky a dokud nepřišlo HUAWEI a SAMSUNG po několika letech do segmentu tak neměli konkurenci.

            Ono nadávat že je něco předražené, když není nic jiného k dispozici je snadně.

            A u Elona
            – ano tahá z investorů prachy,
            – ano to co dodává je předražené
            – ano nedodržuje termíny

            Ale jen pro porovnání – mrkněte na VW a jeho historii za posledních 10 let – kde tahá lidi za nos, podvádí v emisích, šéfa má v base, „drahé exklizivní vozy“ dodává levněji než jsou výrobní náklady, každý rok píše, že už za dva roky budou vyrábět masový elektromobil.

            Takže my se na Muska díváme jako na naději do budoucna – on byl ten, kdo přitáhl roadster, on byl ten kdo přitáhl model S, on byl ten, který bohatým evropanům ukázal, že elektrická auta jsou použitelná. To že EU nastavilo přísnější emise – myslíte že by se komise a parlament rozhodoval bez toho, že by viděli Teslu jako použitelnou alternativu. Vždyť celý současný tlak EU je nastaven na to, aby potlačil „kapitalismus“ v dopravě – to jest maximalizovat zisky a minimalizova t náklady – a donutil automobilky použít zisky na modernizaci. Důvod je ten, že chtějí udržet automobilky v Evropě v chodu (jinak by je konkurence do 10ti let zničila, jako se to už stalo v USA)

          2. To, že ty na ně nemáš, neznamená, že jsou
            To, že ty na ně nemáš, neznamená, že jsou „předražené“. Cenu určuje trh. Když má Tesla dostatek zákazníků, kteří za tuhle cenu kupují, aby byla spokojená, tak očividně „předražené“ nejsou – pro cílovou skupinu zákazníků, což ty nejseš.

            A co se týče předraženosti produktu SpaceX, tj. transportu nákladu na orbitu – NIKDO jiný to takto levně nedokáže. Takže asi tak „předražené“.

          3. LOL! Já bych řekl že spíš naopak. Když má někdo půl
            LOL! Já bych řekl že spíš naopak. Když má někdo půl milionu předobjenávek na auto který vyrábí 5000 týdně a tejně mu fronta neubejvá, tak je to naopak moc levný. A když má taky na trhu nejlevnější raketu (Kazachstán ji vybral kvůli ceně i před ruskou nabídkou), ze které ještě plyne zisk, tak je to opak předraženosti. Díky Muskovi američtí daňoví poplatnící ještě šetří, protože statání zakázky právě chrání proti předražení zaostalých mamutů typu ULA.

            Aneb jak lehce překroutit skutečnost, když někdo má jen červeno před očima zlobou.

                1. To byla makacka dneska co? Musk se flaka, zatimco ty za
                  To byla makacka dneska co? Musk se flaka, zatimco ty za klavesnici jako anonymni superOpice na nej plives na forech na internetu. Vic takovych jako si ty!….a zdechli bysme hladem vseci.

                2. A co Musk dela vic nez ja? Ja aspon hledam praci a snazim se
                  A co Musk dela vic nez ja? Ja aspon hledam praci a snazim se vydelat na alimenty na decka. Musk jen rozkazuje ostatnim a sam nic neumi. Okrada stat o dotace a lidi o prachy. Podle me sou vseci podnikatele zlodeji a hlupaci, protoze nevi jak to mame teze my co neco delaji rukama a hlavou kazdy makat nemuze, debile

                3. prosím ťa, niečo z toho, čo si tu písal aj myslíš
                  prosím ťa, niečo z toho, čo si tu písal aj myslíš vážne?
                  lebo fakt sa neviem vysomáriť z toho, či to je len sofistikovaný humor, alebo číra nevedomosť.

                  bez urážky

                4. Humor to určitě není. Je to to normální člověk, který
                  Humor to určitě není. Je to to normální člověk, který má posraný život, tak hledá na koho by to hodil.
                  A že nic neumí, tak za to samozřejmě může kdokoli jiný jen ne on sám.

                  Klasika. Prostě poplivat všechny lidi co něco dokázali, napsat o nich, že nic neumí, že využívají dotace a rozkazují ostatním, jde totiž strašně jednoduše. Ale dokázat něco jako oni, to už tak jednoduché není. Jen to zařídit si firmu aby jsi mohl někomu rozkazovat je docela dost obtížná sranda….

                  Ale to tahle opice nepochopí. Prostě internetový trolllll

                5. A ty „děcka“ taky vyrobil někdo jiný …
                  A ty „děcka“ taky vyrobil někdo jiný …

                6. Ty jsi vážně velký ubožák, který obviňuje všechny
                  Ty jsi vážně velký ubožák, který obviňuje všechny kolem za svůj posraný život. 🙂

                  Pokud tě to přejde, tak si to nastuduju:

                  en.wikipedia.org/wiki/Elon_Musk#Career

                7. Koukám, že se nám tady vyklubal novej primitiv 🙁
                  Ukonči

                  Koukám, že se nám tady vyklubal novej primitiv 🙁
                  Ukonči to už, prosím.

                8. „alimenty na decka“ :)))))) tYoe co to tady meleš di se
                  „alimenty na decka“ :)))))) tYoe co to tady meleš di se zahrabat :)))

                9. No třeba díky němu má práci 45 tisíc lidí. Ale pokud je
                  No třeba díky němu má práci 45 tisíc lidí. Ale pokud je pro tebe každý zaměstnavatel lhář a podvodník, pak chápu tvou životní situaci.

                10. No ty toho hlavou fakt moc nenaděláš. Ještě že máš
                  No ty toho hlavou fakt moc nenaděláš. Ještě že máš pazoury, ale dle tvých vyjádření jsou ti taky k ničemu. Ach jo. A tohle se tady množí !!!

Napsat komentář