Boeing zkoumá hypersonické letadlo schopné překročit rychlost zvuku více než pětkrát

Americký letecký výrobce Boeing uveřejnil nákres nového hypersonického dopravního letadla. Má létat rychlostí 5969 km/h (Mach 5) a vyšší.

Takhle si Boeing představuje budoucnost hypersonického létání
foto: Boeing

Za nadzvukové létání se označuje takové, které dokáže překročit rychlost zvuku a dosáhnout alespoň Mach 1,2. Hypersonické létání je takové, které ji překračuje alespoň pětinásobně, tedy od Mach 5 výš.

O samotném konceptu letadla zatím nejsou známy žádné podrobnější informace. Z počtu oken lze usuzovat, že by mohlo být pro asi 32 pasažérů včetně posádky. Boeing nový koncept letadla představil na konferenci Amerického institutu pro letectví a kosmonautiku v Atlantě. Velmi pravděpodobně jde o představu vzdálenou minimálně 20 let.

Hypersonické technologie jsou totiž zatím stále v začátcích. Spekuluje se, že jejich vývojem se nyní intenzivně zabývají armády USA, Ruska, Číny a dalších. Dlouhodobě se v oblasti angažuje i samotný Boeing.

Už v roce 2005 představil experimentální letadlo Boeing X-51 Waverider vybavené scramjet motory, které dokázalo létat rychlostí přes Mach 5. První let proběhl v roce 2010 a šlo o společný projekt Amerického letectva, , , Boeingu a společnosti Pratt & Whitney Rocketdyne.

46 Comments on “Boeing zkoumá hypersonické letadlo schopné překročit rychlost zvuku více než pětkrát”

  1. Hlavně, že máme v rozhodování, čím budeme nebo nebudeme
    Hlavně, že máme v rozhodování, čím budeme nebo nebudeme jezdit, tu ,,svobodu a demokracii“. Já jsem na ,,svobodě a demokracii“ strašně rád sarkasticky omezován mocnými a bohatými! Už aby byla celosvětová jaderná válka!

    1. Jak by se Vam libilo, kdyz by vinou valky byly zmrzacene Vase
      Jak by se Vam libilo, kdyz by vinou valky byly zmrzacene Vase deti a Vy jste videl, jak pomalu a v bolestech umiraji? Nebo kdyz by vypukl hladomor a Vy byste bezbranne deti v predskolnim veku nemel cim nakrmit? I pri te predstave si prejete valku?

      1. Pokud všichni uvažujete bez budoucnosti, tak válka je
        Pokud všichni uvažujete bez budoucnosti, tak válka je jedinou reálnou vizí! Ta vize je v současném zbrojení NEVYHNUTELNÁ. Tak o co vám všem jde, když svými činy podporujete reálnou krvavou válku??? To, co prohlašujeme, že ji nechceme, je jenom projev schizofrenie. A když odsuzujeme někoho, kdo na tuto reálnou vizí upozorní, tak jste pokrytci neschopní přijmout budoucnost, kterou všichni podporujete svými činy. Ty činy je i plození dětí se směrem ve výchově k válce, ve které je možné zvítězit!

        1. Schyzofrenk jsi leda tak ty, Zvoníku. Že tenhle problém
          Schyzofrenk jsi leda tak ty, Zvoníku. Že tenhle problém existuje, ví snad každej normálním člověk.
          A ty jsi na něj neupozornil, ale napsal jsi :

          „Už aby byla celosvětová jaderná válka!“

          Tím ses pro mne zařadil mezi sektáře, schyzofreniky a IDIOTY.
          Nech se odháčkovat Járou, stáhni se zpět do svých bažin a nepruď tady, tohle není tvoje parketa.

          1. Víš, proč jsem to takto napsal?
            Protože logicky, čím

            Víš, proč jsem to takto napsal?
            Protože logicky, čím dřív bude, tím je větší možnost, že ji někdo přežije! Jinak mi nevymluvíš, že ji lidé nechtějí, když dělají všechno pro to, aby byla! Navenek mír, ale uvnitř plánují válku.
            Apropó: I hypersonická letadla se stavějí, aby útok byl rychlejší a nebyla proti němu obrana! A zakrývá se to ,,dopravou osob“!
            TAK KDO MÁ PRAVDU? TY SCHÍZO!

            1. Budu tak smely a povazovat se za cloveka a tak prohrasuji, ze
              Budu tak smely a povazovat se za cloveka a tak prohrasuji, ze valku nechci zadnou a taky nic pro valku nedelam. Deti ucim nenasilnosti a aby pomahali druhym. V mem okoli to tak maji vsichni.
              A pokud operujete logikou, tak logicky nemuze chtit jadernou valku ani takovy pomatenec, jako je Kim cong un (nebo mensi pomatenec Donald), diktatori potrebuji nekomu vladnout, potrebuji si udrzet nejaky socialni standart a lepe jej zvysovat (to jiste plati pro „celebritu“ Donalda). Jaderna valka omezi skupinu, ktere bude vladnout a socialni standart nebude nikoho zajimat, kdyz bude prostredi zamorene radiaci, kazdy bude hledat nezamorenou vodu a potraviny. Nepocitam s jadernou zimou, ktera jeste ztenci tyto zdroje.
              Dle meho nazoru mate pravdu jen sam pro sebe, nemate pravdu pro drtivou vetsinu lidstva. Nebo dokazete rozumne vysvetlit, jakym chovanim jdeme naproti valce a co vse pro ni delame?

                1. I kdyby ty dopravni prostredky nebyly napajene ropnymi
                  I kdyby ty dopravni prostredky nebyly napajene ropnymi produkty, tak jsou znich vyrabene.
                  Souhlasim, toto nedokaz enikdo osefovat (komuniste se o to snazili a jak to dopadlo), ale nabidka a poptavka to nejak zvladaji. Jen je potreba dat urcita pravidla a ne vse (nejen ekologie, ale i humanismus) podrizovat ekonomickemu prospechu.

                2. Aj ropa má už svoje prírodné alternatívy. Minule tu
                  Aj ropa má už svoje prírodné alternatívy. Minule tu niekto dával odkaz na kompostovatelný plast vyrábaný zo škrobu: www. eko-plasty.cz/bioplasty-pla/
                  Určite by sa našlo aj viac. Ropa sa nepoužíva preto, že nie je za ňu náhrada.

              1. Mám pocit, že ve Vašem ,,smělém“ prohlášení o
                Mám pocit, že ve Vašem ,,smělém“ prohlášení o nechtění války lžete, nebo musíte být nafetován, když svými činy (politickou volbou, podporovaním ekonomiky, a údajném voláním po míru zbrojením, a defacto touze po svém pohodlí) podporujete válku! Ano. Podporuje ji každý člověk této společnosti…
                Vysvětlím v přirovnání: Hniloba, když napadne jablko a celé ho zachvátí, tak také ve své touze (zachvátit celý plod a zničit ho) NECHCE SAMA SEBE ZNIČIT! – Přesně takto živočich člověk jedná se svou planetou a nikdy se nesmíří s tím, že zničí sám sebe (i Zemi) nezměrnou touhou po moci nad celou planetou. – TO JE TA SCHIZOFRENIE! – Ta touha je projevem tzv. ,, člověčí svoboda a demokracie“, kterou člověk tolik mává před ostatními lidmi s tím, že ,,zachraňuje“! – A jak nakonec hniloba s plodem, který zachvátila, dopadne? = Zničí celé jablko a sama zahyne, aniž by chtěla. Na to jsem chtěl upozornit, když člověk který tvrdošíjně tvrdí, že chce mír a přitom nepřímo chce zničit sám sebe v budoucnosti… A stále bude hlásat svá smělá prohlášení…

                1. Vedome rozhodne nelzu a drogy neberu 🙂
                  Mam jiny nazor na to,

                  Vedome rozhodne nelzu a drogy neberu 🙂
                  Mam jiny nazor na to, co podporuji svym zivotem.
                  To prirovnani jablka k Zemi a cloverka k hnilobe je hodne nestastne. My nejsme schopni zaplnit kazdy koutek zemekoule a navic jsme o trosku inteligentnejsi jak hniloba. Clovek ma dar toho v hlave, takze svym vyzkumem dokaze svou cinnost vcas zvratit tak, aby neznemoznil (nejen) svou existenci. Kdyz uz by melo dojit ke katastrofe, tak bych videl pricinu ve vesmiru.
                  Zatim jste nenapsal nic konkretniho podporujici Vasi teorii, ze bude valka. Musite mi to vysvetlit polopate. A to, ze se zbroji, automaticky k nuklearni valce nevede. Bohuzel je to dusledek toho, ze ne vsichni pouzivaji to v hlave na dostatecne urovni, aby si uvedomili, ze ozbrojene konflikty ci agrese nic nevyresi. Myslim si, ze argument proti valce je treba globalizace – kazdeho na svete by valka negativne postihla. Je treba dobyvatelske ambice prenest do vesmiru.

                2. Nejsem takový naivka, abych věřil tomu, že ,,dobyvatelské
                  Nejsem takový naivka, abych věřil tomu, že ,,dobyvatelské ambice“ člověka lze přenést do vesmíru, kde není možnost reálného lidského života. Navíc člověk jako živočich, NENÍ schopen ,,ovládnout Zemi“ tak, aby ji nezničil ekologicky! – Natož, aby si poradil s vesmírem. Věřím tomu, že jediná cesta z toho je všechno zničit a začít znova jako zcela jiný tvor. Vezměte si příklad z dinosaurů: Neosvědčili se, vyhynuli… Člověk se také neosvědčuje. Tak MUSÍ vyhynout… A aby se vše, co člověk na Zemi napáchal, ekologicky srovnalo, tak MUSÍ BÝT vyhlazeno plamenem a časem dalších miliard let. A zde je právě varianta globálního zničení povrchu planety. Závody ve zbrojení tomu samozřejmě napovídají…

                3. Ke zničení (těch na Zemi) dojde, až elity budou schopny
                  Ke zničení (těch na Zemi) dojde, až elity budou schopny sami sebe uklidit do vesmíru. Pak dojde k úklidu na Zemi a po příslušné době – mohou to být na Zemi stovky nebo tisíce let – s využitím dilatace času to může být z hlediska posádky poměrně krátká doba, se elity (až opadne radiace, resp. vyhynou původci uměle vyvolané epidemie a nebo jiného způsobu úklidu) vrátí na prázdnou Zemi – vyčištěnou od lidí a s obnovenou přírodou.

                4. Je to regulérní blázen, nezaslouží pozornost.
                  Je to regulérní blázen, nezaslouží pozornost.

                5. Me by zajimalo na cem jede , to bude pecka matros
                  Me by zajimalo na cem jede , to bude pecka matros

                6. Mám podozrenie, že to bude toto:
                  tn.

                  Mám podozrenie, že to bude toto:
                  tn. nova.cz/clanek/zombie-droga-radi-nejen-v-cesku-toto-jsou-jeji-ucinky.html
                  To z „normálneho“ človeka urobí Nenormálneho.

                7. Diky za radu, uz to fakt nedavam 🙂 Navic pan ani nevi, ze
                  Diky za radu, uz to fakt nedavam 🙂 Navic pan ani nevi, ze dinosauri vyhynuli po dopadu meteoritu a nasledne ekologicke katastrofe, kdy vyhynulo pres 90% zivych organismu a toto nebylo jedinkrate.

                8. A veri vazne nekdo tomu, ze to neni jen dalsi cipisovo alter
                  A veri vazne nekdo tomu, ze to neni jen dalsi cipisovo alter ego k rozpruzeni diskuze?

    1. Oslabovat trup … nosniky se taky dělají s dírami a
      Oslabovat trup … nosniky se taky dělají s dírami a paradoxně je to posílí. Ikdyž nevím, jestli se to dá aplikovat na trup letadla.

      A s tím výhledem. Není sice uvedena výška, ve které to bude létat, ale vzhledem k rychlosti určitě bude značná. Tzn. už by to mohl být takový malý výlet do vesmíru, s možností pozorovat zakřivení země. Astronauti shodně tvrdí, že jim takový pohled změnil způsob vnímání naší existence. A jelikož v tomto nebudou létat žádné socky, mohlo by to v důsledku pro lidstvo mít značný přínos ;-).

  2. Tak mi to nedá, ale musím to sem
    Tak mi to nedá, ale musím to sem vložit.

    https://www.youtube.com/watch?v=zqE-ultsWt0

    Pokud se tohle podaří, tak se hypersonické letadla stanou minulostí ještě před tím, než se vyrobí první.

    Ale teď vážně- veškerá doprava je o ekonomice provozu – dneska letadlo stráví 16-20 hodin denně ve vzduchu a spotřebují 5000-10000 litrů paliva za hodinu. To bude asi tak 10x méně, než bude potřebovat raketa. Takže na létání raketou můžem v klidu zapomenout

    1. Tak zaprvé BFR není náhrada za leteckou dopravu či
      Tak zaprvé BFR není náhrada za leteckou dopravu či hypersonickou dopravu budoucnosti, ale pouze ji bude doplňovat.
      Protože zázemí pro dosednutí druhého stupně bude muset mít široký bezpečnostní perimetr a navíc to některé vlády možná ani nedopustí.
      Ta animace je spíše informativní, protože Elon Musk s jeho SpaceX ji v tuto chvíli vyvíjí hlavně kvůli schopnosti pro „deep space“ – Měsíc, Mars a toto vidí jako možnost-doplněk.

      Za druhé nesouhlasím se spotřebou paliva – hospodárnost oproti LEO dopravě rakety z jednoho místa na druhé. Čím dále tím bude spotřeba menší oproti Letecké a úplně jiný řád bude hypersonické létání!
      Raketové motory spálí cca až tunu paliva (pouze přepočet na hmotnost) nicméně na LEO se dostane za cca 4.min. Pak již použije palivo pro brzdnou fázi.
      Navíc BFR bude používat raptory motory, které budou spalovat CH4 – levné a netoxické palivo!

      1. Teoretizujme dál – použití BFR na dopravu lidí po
        Teoretizujme dál – použití BFR na dopravu lidí po planetě.

        Kdyby to přepravilo 1000 lidí naráz přes půl zeměkoule za půl hodiny, tak se předpokládá použití 3000 tun paliva. To jsou pouhé 3 tuny na osobu a jednu cestu. Ale s těmi motory to bude generovat jen 1.8 tuny CO2 na osobu (musí si vést i kyslík, co letadlo nemusí), takže jen 90g CO2 na osobokilometr. To je asi třetina emisí proti letecké dopravě.

        Takže je to jen otázka kolik by stála raketa a kolikrát by ji šlo použít.

    1. Rád přispěji jako občan ČR s průměrným hrubým
      Rád přispěji jako občan ČR s průměrným hrubým měsíčním výdělkem 30 tisíc Kč bohatému mamutímu německému kolosu z mých krvavých daní padesátikorunou (rozpočteno na občany ČR včetně nemluvňat, dětí, studentů a seniorů) na jeho bohulibé snahy, abych si pak někdy mohl od něj koupit elektromobil za 1.250.000,- Kč, tedy necelých mých 42 průměrných měsíčních výdělků, zhruba 3,5 roku práce…….

      P.S. Já vím že tu perverznost tu provozujeme skoro 30 let opakovaně, ale fakt je to nutné stále dokola opakovat?

        1. Na ty se přece všichni soucitně rádi složíme z našich
          Na ty se přece všichni soucitně rádi složíme z našich již zdaněných peněz, minimálně formou víček od PET lahví a dalších ujetých akcí zaměřených na situace, které by mělo správně krýt zdravotní pojištění. Podobně jako by stát měl z našich daní správně provozovat MHD použitelnou drtivou většinou občanů pro drtivou většinu dopravních situací a ne jako důsledek své nečinnosti pak z našich daní stavět obchvaty, protihlukové stěny a valy a řešit parkování ve městech. Říkám to už delší dobu, v této zemi se málo střílí….

          1. Hele Radovane …. já jsem to tady už kdysi dávno psal a
            Hele Radovane …. já jsem to tady už kdysi dávno psal a když čtu tvůj příspěvek tak mi znova nedá…

            Cituji:

            1.
            V tomto hříšném a žalostném světě se zkoušely a budou zkoušet mnohé způsoby vlády. Nikdo nepředstírá, že demokracie je dokonalá nebo samospasitelná. Říká se dokonce, že demokracie je nejhorší způsob vlády, s výjimkou všech ostatních způsobů, které jsme vyzkoušeli.

            2. „Nejlepší argument proti demokracii je pětiminutový rozhovor s průměrným voličem.“

            Winston Churchill

            Zdroj: https://citaty.net/autori/winston-churchill/citaty-o-demokracii/

            ***

            Závěr : Je to v prdeli.

            Joe

            1. Demokracie se silnou soudní mocí funguje a s mafiemi
              Demokracie se silnou soudní mocí funguje a s mafiemi prorostlými do státní správy a samosprávy si obvykle poradí. To není případ ČR. Tady platí na hrubý pytel jen hrubá záplata – viz třeba konkursní mafie a případ kolegy podnikatele Juříčka z Brano. Ani on nepochopil, že s mafiemi se u nás nebojuje přes úplatné soudce, policajty atd. a přišel o koupenou fabriku i prachy. Tedy vlastně ne, jen si ji musel koupit podruhé. Na moji otázku jak tak mocný muž může tohle připustit a nebojovat s mafiány jejich zbraněmi se na mně díval s údivem on, i další přítomní Podnikatelé roku. A krátké poučení z působení a bojem podnikatelů s mafií třeba v USA, když Itálie je něco jiného, je zjevně zaskočilo. Inu kdo nezná historii, je nucen si ji znovu prožít. Takže místo toho, aby si najal ostré hochy a fabriku ohlídal, o ni přišel. Jinak obvykle mafie selhává v boji s těmi, co se brání. Protože nemá zájem na zveřejňování své činnosti a střílení v ulicích městečka se špatně utajuje.

    2. Pobídka cca 500 000 000 Kč aže to zaměstná asi 250 lidí.
      Pobídka cca 500 000 000 Kč aže to zaměstná asi 250 lidí. Tedy pobídka přibližně 2 000 000 Kč na osobu. No, my jsme doma 2, tedy kdyby nám stát dal 4 miliony Kč, tak bych asi přestal chodit do práce a po státu už ani nechtěl důchod. Stát je jak Jánošík, ale naruby. Chudým bere a bohatým dává.

Napsat komentář