Ford koupil americkou službu sdílení elektrokoloběžek Spin

Služby sdílení elektrických koloběžek se ve světě množí jako kobylky. Že půjde o slušný byznys potvrdil aktuálně Ford akvizicí služby Spin.

Elektrokoloběžky jsou jednodušší, než elektrokola, a tak postupně zaplavují evropská, americká i asijská velkoměsta.
foto: Ford

Mezi nejznámější americké služby pro sdílení elektrokoloběžek patří Lime a Bird. Půjčování elektrických koloběžek už je populární i v Praze, ačkoliv se pochopitelně neobejde bez nějakých těch „obštrukcí“ (i špatná reklama je reklama).

Ford aktuálně uzavřel dohodu o odkoupení společnosti Lime za přibližně $100 mil. Tím legitimizuje všechny ostatní provozovatele podobných služeb a dál navyšuje jejich hodnotu.

Ford sám přitom souběžně tajně rozjíždí svůj vlastní pilot služby Jelly Service, které taktéž umožňuje kdekoliv v kampusu univerzity Purdue uzmout elektrickou koloběžku a kdekoliv ji také následně odložit.

Automobilka Ford chce aktuální akvizicí nabídnout zákazníkům „řešení dopravy pro poslední míli“. To je z hlediska dopravy nejkritičtější místom, které elektrokoloběžky velmi dobře zaplňují. Nabízejí totiž nenáročnou, levnou a v městském prostředí relativně rychlou dopravu.

tisková zpráva

3 Comments on “Ford koupil americkou službu sdílení elektrokoloběžek Spin”

Napsat komentář