Odložení rozhodnutí o nových reaktorech je šance pro českou moderní energetiku

Dle aktuálních prohlášení předsedy vlády Andreje Babiše a ministryně průmyslu Marty Nováková je možné, že dojde k odložení rozhodnutí o výstavbě dalších jaderných reaktorů v České republice.

Jaderná elektrárna Dukovany byla po zrušeném Tendru na rozšíření JE Temelín další na řadě. Teď se zdá, že i zde vláda rozhodnutí o možném rozšíření odloží.
foto:

Svaz moderní energetiky by podle své tiskové zprávy „tento přístup přivítal“. Opakovaně jej již doporučil jako nejvíce realistický postup k plánování budoucí podoby dodávek energie v Česku.

Pro další rozhodnutí jsou klíčové analýzy dopadů potenciálních nových reaktorů na spotřebitele elektřiny, stát a ČEZ. Dosud nebyly takové materiály představeny veřejnosti. Vláda by podle Svazu měla současně aktualizovat svou energetickou politiku od základů.

„Plány na výstavbu nových jaderných reaktorů byly realistické, asi jako kdyby chtěl někdo postavit sjezdovku na Sahaře. Možná to bude mít pár fanoušků, ale většině okolo by mělo být jasné, že jde o ekonomicky nerealistický projekt. Jaderný průmysl ve světě neumí postavit reaktory včas a za slíbenou cenu. Projekty se neobjedou bez masivních dotací a stát do dnešního dne nepředstavil veřejnosti zpracované dopady na spotřebitele elektřiny nebo státní rozpočet. Takový přístup jednoznačně nemohl uspět,“ komentuje aktuální debatu o potenciálních reaktorech Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Česká republika by se podle názoru Svazu měla vrátit na začátek a zpracovat novou energetickou koncepci, která bude další vývoj modelovat s aktuálními i očekávanými schopnostmi a cenami nových technologií. Pro přepracování koncepce by vláda údajně Andreje Babiše našla podporu u veřejnosti.

Například další podporu rozvoje moderní energetiky, tedy především využití obnovitelných zdrojů, skladovaní energie nebo elektromobility a dalších řešení, si přeje 79 % respondentů. Lidé se také domnívají, že moderní energetika může z domácího průmyslu udělat světového lídra. Data vyplývají z nedávno publikovaného průzkumu postojů veřejnosti zpracovaného agenturou Focus pro Svaz moderní energetiky.

„Současné ceny obnovitelných zdrojů, zejména solárních a větrných elektráren, ukazují, že mohou konkurovat jaderným elektrárnám a nabídnout levnější elektřinu. V následující dekádě se může Česko zaměřit na prosazení role aktivních spotřebitelů energie. Tedy domácností, které mají vlastní solární panely na střeše, baterii ve sklepě a jsou téměř energeticky soběstačné. Výhledově lze řešení doplněná například o kogenerační jednotky realizovat i v podnicích. V Česku je již několik pilotních projektů, které ukazují, jak může vypadat moderní energetika pro 21. století. Vláda Andreje Babiše má šanci pro impuls do moderní energetiky ve svých rukou. Věřím, že ho využije,“ dodává Martin Sedlák.

tisková zpráva

63 Comments on “Odložení rozhodnutí o nových reaktorech je šance pro českou moderní energetiku”

  1. Politicko strategická spekulace z jednoho think tanku
    „V

    Politicko strategická spekulace z jednoho think tanku

    „V Česku se dnes odehrává brutální mocenský souboj, který vypadá zhruba takto:

    – Ruská federace: Snaží se podvázat si Česko geopolitickým vlivem, prakticky nakoupit české politiky skrze megazakázku na českou jadernou elektrárnu, z které se drobné (miliardy) použijí na úplatky.

    – Kancelář prezidenta republiky: slouží jako nástroj a a převodní páka zájmů Ruské federace

    – Babišova vláda: Kancelář prezidenta republiky premiéra politicky vydírá, že zakázku na stavbu jaderných bloků za cca 150-200 miliard musí přiklepnout Rusům, jinak ztratí Zemanovu podporu a hrozí mu, že mu skrze komunisty a některé sociální demokraty rozbije vládu.

    – ČEZ: Umí počítat, takže vidí, že se mu to ani trochu nevyplatí, pokud to tedy celé nepokryje stát z veřejných peněz daňových poplatníků – jak stavbu, tak pak dotovat cenu eletřiny.

    —-
    Premiér Babiš se snaží celou tuto hru zdržovat, protože ví, že je to celé jen hra Rusů (tedy Hradu), jak získat obrovskou zakázku a možnosti ve velkém naše politiky uplácet po desetiletí. Ekonomicky se stavba jaderných bloků nevyplatí, proto toto rozhodnutí oddaluje. Rusové, tedy Kancelář prezidenta republiky, tlačí co nejrychleji za každou cenu, protože ví, že Zemanovi tiká čas.

    O to celé se teď hraje. Proto byl teď v Praze americký ministr obrany a za dva týdny přijede americký ministr energetiky, aby premiérovi sdělil, že pokud dá české jádro Rusům napřímo bez tendru, bude to obrovské geopolitkcké rozhodnutí s důsledky na generace.“

    1. Hm… to je velmi zajímavá úvaha a dává to smysl. To, že
      Hm… to je velmi zajímavá úvaha a dává to smysl. To, že prezident a hrad je prodloužená ruka Moskvy, je jasné snad každému střízlivě uvažujícímu člověku. Jen mi nedošly ty další důsledky stavby jaderky ruskou stranou, následné uplácení politiků a v podstatě vazalství na Rusech. Děkuji, za tuto cenu jaderku opravdu nechci.

        1. Svého času se do jisté nejmenované chemičky udělalo
          Svého času se do jisté nejmenované chemičky udělalo výběrové a vyhráli ho italové… prý 1 kotel za 35 míčů oproti konkurenci za 50 (se zárukou 5 let).
          První várku reklamovali hned, druhou za chvíli a potom si to teda nainstalovali… vydržely 2 roky v průměru.
          Takže jistou dobu ob-rok kupovali nový kotel než si někdo dal do kalkulačky že ten za 50 je levnější 😀
          Nemluvě o tom že odstávka trvala vždy minimálně 3 měsíce…

          Pak pořádali nějaké „školení“ tam u nich a nerozvážně jeli kolem jakéhosi statku s nápadně identickým názvem nad vraty jako ta firma. Otevřená vrata a před stodolou tam úderná skupina opracovávala napůl zrezlé konstrukce. Zřejmě repas…

          1. přesně, ten jeho příspěvek o „zlém“ Rusku je jak z
            přesně, ten jeho příspěvek o „zlém“ Rusku je jak z manuálů propagandy, žádný dukaz, jen kecy 😀

            ale fakta jsou jasná, Ukrajina i Polsko už díky svému vazalství platí až 2x víc za uhlí či plyn 😀

            A to se vyplatí 😀

            1. Sami Rusové si vyzkoušeli jaké to je být pod sankcemi.
              Sami Rusové si vyzkoušeli jaké to je být pod sankcemi. Jestli vracejí úder Polsku, tak dosáhnou jen toho, že se Polsko zařídí jinak, protože na to zařídit se jinak bude mít finanční prostor. Při levném plynu ten prostor mít nebude a řešit svou závislost také nebude.

              1. Pro Rusy je černej sen, když na nich někdo není závislej
                Pro Rusy je černej sen, když na nich někdo není závislej a oni ho nemůžou ovlivňovat. Z toho se budí ze sna, protože oni jinak neuměj fungovat. Číňaní to maj stejně. Pomalu radši nejchaj vychcípat vlastní obyvatelstvo jen aby nepřišli o vliv a o moc nad vazaly ;-D
                Když to hrozí, tak tam posílaj svoje tanky a vojáky a střílej do lidí, zabíraj území. Viz Gruzie, Ukrajina. Další hrozba je v Litvě apod.

                1. to nevím, Rusko pod putinem nekolikanásobně zvýšil HDP a
                  to nevím, Rusko pod putinem nekolikanásobně zvýšil HDP a několikanásobně se snížila chudoba, přesný opak na západě, kde každým rokem trhají rekordy v bezdomovectví

                  ale jistě, toto ja fake news, protože je to nepohodlná pravda 😀

              1. Takže chceš lhát, že Ukrajina i polsko neodebírají
                Takže chceš lhát, že Ukrajina i polsko neodebírají předražené uhlí či zkapalněný plyn od USS? 🙂
                Takže čt24 je vlastněná Sputnikem, že o tom informují? 😀

                ty jsi ukázkový vypláchnutý český mozeček, děkujeme za ukázku 🙂

        1. Hochu, jenomže v USA nejsou stříleni nepohodlní redaktoři
          Hochu, jenomže v USA nejsou stříleni nepohodlní redaktoři a politici jako v Rusku a je jenom štěstí pro Ukrajinu, že se osamostatnila a rozhodla se vybudovat si LNG terminál, takže bude platit za plyn naprosto BĚŽNOU TRŽNÍ CENU a Rusové spřízněným republikám neprodávají plyn pod cenou, protože by byli lidumilové, ale proto že chudé země tím drží v šachu a nutí je přistupovat na ruské geopolitické zájmy.

          1. v uSS jsou jen „záhadně“ vyvražďováni, že 🙂
            „Unintended

            v uSS jsou jen „záhadně“ vyvražďováni, že 🙂
            „Unintended Holistic Doctor Death Series: Over 90 Dead“

            prober se, v uSS už novináře není třeba vraždit, tam jsou skoro všude už jen loutky těch psychopatů, ty už ovládají korporace, tam je totiž ukázkový feudalismus (korporátní fašismus), rekordní počty bezdomovců každý rok

            ty na čísla moc nejsi, co 🙂

            geopolitické zájmy Ruska, když uSS má největší počet základen nejen okolo Ruska na světě? Ty moc logiku a fakta do souvislosti nedáváš, co 🙂

    2. +1
      Velmi zajímavá úvaha a i já jsem se dobral podobných

      +1

      Velmi zajímavá úvaha a i já jsem se dobral podobných závěrů, jen trochu jinými cestami, ideální je vyčkat tedy na další prezidentské volby, pak to řešit (ale co tam bude za loutku Ruska nevím), nebo se na to vykašlat rovnou, pokud by ten reaktor měl být od Ruska, tak v žádném případě. Možná až se změní zase v něco co se dá brát za část Evropy, což bylo s Ruskem naposledy někdy za Cara, sice o 50 let pozadu, ale pořád Evropa, ne orientální despocie a totalita.

      Zajímavý článek:
      euro. cz/politika/nesverujme-dostavbu-jadernych-bloku-rusum-varuje-general-pavel-1427522#utm_source=euro&utm_medium=selfpromo&utm_campaign=eurorss

    3. Souhlas, i když už za ODSky se zřejmě schylovalo ke
      Souhlas, i když už za ODSky se zřejmě schylovalo ke zmanipulovanýmu tendru na Temelin, když naprosto nepochopitelně vyřadilli z tendru fr. Arevu, takže tam myslim zbyli už jenom právě Rusové a tuším Amíci. Bylo mi vysvětleno, že pokud chce někdo zmanipulovat tendr, tak zadání nastaví tak aby ve finále zůstaly jenom dvě firmy, případně se to celé ušije na míru pouze jedné, napíše se např. že daná firma musí mít určité dodavatele z Česka, jelikož se ví že je ruská strana má, atd. proto jsem měl už i v tom minulým případě podezření, jinak na Fb. je teď skupina Ne jádru od Putina, kde se aktuálně sdílí k tomuto tématu informace.

    1. A já doufal, že se bez dřeva/uhlí/plynu v budoucnu
      A já doufal, že se bez dřeva/uhlí/plynu v budoucnu obejdu.

      Díky téhle skvělé taktice, kdy bez jakýchkoli reálných ekonomických výpočtů zahodím jádro jako drahé mě právě odsoudilo. Copak o to, já jsem v klidu – předělat si dům na jiný zdroj tepla je pro mě otázka investice srovnatelné s koupí ojetého auta. Ale co budou dělat chudáci ve městech, kteří tuto možnost nemají?
      Holt budou odsouzeni, aby byli buď bez elektřiny, nebo ji nakupovali za reálnou tržní cenu – což bude v čechách přes 200EUR/MWh (protože doma se nevyrobí a na dovozu si namastí kapsy všichni okolo, jen ne my)

      Jen přidám drobný výpočet – 3 milióny elektrických aut s nájezdem 50km denně při spotřebě 16kWh na 100km = 24 miliónů kilowathodin denně na osobní dopravu v roce 2035 – to bude spotřeba navíc oproti dnešku – to je trvalý výkon 1GW – jeden blok jaderné elektrárny temelín pouze pro zásobování dopravy. A zatím jsem nikde neviděl výpočet, kde se ta energie v čechách vezme. Co jsem ale viděl je počet odstavených kapacit uhelných a jaderných elektráren do roku 2035 – protože budou moc staré.

        1. Koncepce energetiky se plánuje na 20 let dopředu a predikuje
          Koncepce energetiky se plánuje na 20 let dopředu a predikuje se spotřeba.

          Aktuálně to vypadá tak, že se spotřeba elektřiny v ČR zvedá o cca 2 procenta za rok.
          S příchodem elektromobility se poměrně dost spotřeby přesune na noční dobu do roku 2035 – a to je přesně ta doba, kdy se vítr zklidní a slunce nefouká. A odečtěte si 2 GW Dukovan – ty budou v 2035 odstavené.

          Chápu, že to pro spoustu lidí není populární – ale zatím nevidím lepší variantu, než mít novou jadernou elektrárnu. Všechny ostatní varianty jsou mnohem dražší.

      1. co budou dělat chudáci ve městech, kteří tuto možnost
        co budou dělat chudáci ve městech, kteří tuto možnost nemají?

        tak ako ja – radový dom, na druhý deň ako bol zápis v katastri (odkúpenie od štátu) vypovedal „štát“ vodu, kúrenie, plyn, elektrinu. začínalo eto a do jesene krátka doba. takže vykopať ryhu pre vodu, elektrinu, plyn, v dome nájsť najmenej nevhodné miesto pre kotol, vyvložkovať odsávanie/vetranie pre kotol, navrhnúť kadiaľ povedú potrubia plynu, teplej a studenej vody, ako ich dostať cez obvodné základy, … a hoci som bol najväčší odporca (a zákon mi dával za pravdu), mali sme všetko o mesiac skôr hotové, funkčné.

      2. Podľa jednej štúdie, ktorú teraz neviem vyhľadať, tak na
        Podľa jednej štúdie, ktorú teraz neviem vyhľadať, tak na Slovensku keby sa všetky vhodné strechy pokryli FVE, tak by ročne vyrobili asi 7000 GWh, čo je priemerne 19 GWh/deň. To je trvalý výkon takmer 800MW. V Česku by to mohlo byť možno 1,2GW.

      3. jelikož již roky vyvážíme výrobu celého Tunelína z
        jelikož již roky vyvážíme výrobu celého Tunelína z republiky ven, je tato otázka akutní až po odstavení zdrojů o výkonu 2GW. Doteď nebyl splněn slib daný při rozhodování o dostavbě Tunelína odstavit huhelné elektrárny. Politikovi kterému v zádech stojí businessman nevěřím ani popel. Jako městský člověk žijící v bytovém domě nejen že provozuji FVE, ale již si buduji i akumulaci. Takže nevidím rozdíl mezi městem a vsí.

    1. samozřejmě, zas nám náš páníček uSSa přikáže,
      samozřejmě, zas nám náš páníček uSSa přikáže, abychom vše kupovali od něj za mnohem vyšší cenu. my jako správný vazal a dobytek musíme poslechnout, proto ostatně právě teď přijel ten jeden uSS „dimplomat“, aby nám zas vyhrožoval 🙂

  2. Jsem určitě fanda získávání energie z přírody. (S
    Jsem určitě fanda získávání energie z přírody. (S tím, že se solárníci přísáli na státní cecek (dotace) čtenáři i diskutujíci na Hybridu nic nenaděláme…. ale to jsem odbočil)

    Jedním z problémů zelené energie je uskladnění. (baterie, přečerpávací vodní elektrárny atd). Bohužel stále je to málo a drahé….)

    A kam směruju: Nemáte někdo nějakou zajímavost resp. nové informace o Power to Gas?

    popis tady:
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960148115301610

    V podstatě se nadbytečná výroba z fotovoltitky, větrníků atd. uskladní do metanu a pak šup šup zpátky přes kogenerační jednotky a máme elektriku + teplo (pára)… Navíc by šlo nafutrovat kapalným plynem velkokapacitní zásobníky a spotřebovat v zimě)
    Určitě se dá napadnout efektivita a ani já nemám o ní iluze, ale kudy by ještě mohla vést cesta k moderní energetice 21. století ?
    (O jaderné fúzi diskutovat nemá význam – možná tak kolem roku 2100 a to budeme už všichni six feet under …)

    1. Tenhle syntetický methan nemá (zatím) naději na
      Tenhle syntetický methan nemá (zatím) naději na konkurenceschopnost oproti zemnímu plynu i při elektřině zadarmo. Ale to není nutné. Konkurenceschopná začíná být třeba produkce vodíku pro chemické procesy, která právě vytlačuje zemní plyn, kterého je pak více k dispozici na výrobu elektřiny bez navýšení spotřeby a to je samo o sobě obrovský trh (hnojiva, potravinářství, plasty, maziva, …).
      Další na řadě pak budou syntetická kapalná paliva (methanol?, butanol? syntetický benzín? syntetický petrolej?). Tam je trh pro přebytky energetický větší než celá výroba elektřiny a ropná paliva jsou strašně drahá.

      1. Super… projel jsem si to a nadějně fakt vypadá
        Super… projel jsem si to a nadějně fakt vypadá ukádání do metanolu. V přiloženém linku je popis jednotky lokalizované na Islandu, která k produkci metanolu potřebuje vodík vyrobený z přebytků OZE a co je pecka tak odebírá CO2 z geotermální elektrárny.

        Pěkně spracovaný materiál s grafy a fotkami v pdf-ku tady:

        https://www.researchgate.net/publication/301633991_Application_of_Power_to_Methanol_Technology_to_Integrated_Steelworks_for_Profitability_Conversion_Efficiency_and_CO2_Reduction

      1. Tokamaku za 20 let snad nevěří nikdo. Stále odkládaný
        Tokamaku za 20 let snad nevěří nikdo. Stále odkládaný ITER má být v plném provozu v roce 2035 (takže reálně 2040+) a vzhledem k šílenému předražení se muselo škrtat a odnesl to nejdůležitější přístroj vůbec – výrobník elektřiny, takže to nakonec bude „jenom“ předražený demonstrátor udržení horkého plazmatu. Následovník DEMO pak má plán demonstrace výroby elektřiny v roce 2048 (tedy reálně 2055+).
        Nicméně podle mě tu fúzní elektrárna bude o něco dříve, jen na jiném principu. Aktuálně bych si vsadil, že to bude stelarátor (viz třeba velmi úspěšný experimentální německý Wendelstein 7-X).
        To, že někdo nechce, aby byla fúze zrealizovaná je asi ta nejhloupější konspirační teorie, kterou jsem kdy slyšel. Kdo by za tím proboha stál? Konzorcium výrobců solárních panelů? 😀

        1. Ztratil jsem víru ve zdravý rozum když po zprovoznění
          Ztratil jsem víru ve zdravý rozum když po zprovoznění Temelínu se měli odstavit všechny uhelky a místo toho se prodali soukromníkům, kteří kouří dál a my můžeme spokojeně exportovat…
          Konspiračních teorií mám dost, třeba proč se nejezdí na syntetický butanol, který je odpadní látkou mnoha chem. procesů?
          Co se týče tokamaku tak jeden (pořádný, nikoliv akademický) tokamak by vymazal z mapy všechny elektrárny snad kromě PVE. A byla by dostatečná zásoba energie pro všechno a všechny včetně EV. Takže by jim ubyl jeden z oblíbených argumentů: „není dostatek energie“. Teď si vezmi co fosilní loby třeba GM, který zlikvidoval EV1 – vlastní mnohaletý výzkum do posledního šroubku.
          Ale to je jedno, dokud nebudu mít miliardy a spíš desítky a nevykopu do vysočiny díru na tokamak, tak to asi nikdo jiný nehecne…

          1. O synt. butanolu nevím zhola nic, ale jsem si skoro jistý
            O synt. butanolu nevím zhola nic, ale jsem si skoro jistý důvody: Není ho dost na pokrytí celé spotřeby (tj. 7,3 miliard litrů pohonných hmot ročně jen pro ČR); bude problém s čistotou pro motory a vyčištění bude energeticky náročné (podobně jako u vodíku); výroba jako NEodpadní produkt bude brutálně drahá; nic se tím nevyřeší, emise budou stále, takže je neperspektivní pro dnešní honbu za eko; výroba (přizpůsobení) motorů nebude žádná sranda, zvlášť pro provoz stovky tisíc km; vybudování infrastruktury nebude stát málo; náklady na reklamu (přesvědčit lidi proč by měli chtít něco jiného než benzín) budou enormní.
            Já bych třeba nejel na butanol, pokud by se nedal načerpat alespoň na 500 místech v ČR, musel by být řádově čistší (skoro jak EV), motor by musel vydržet 300 tisíc km, takže bych to nepořídil dřív než za 10 let po odzkoušení v řádném provozu a musel by být za půlku oproti benzínu. A takových nás bude většina.
            K tokamaku – ona to není taková sranda jak si myslíte. Představte si, že investujete bilion (ITER má náklady zhruba půlku) a zjistíte, že vám volné neutrony (kterým je samozřejmě jakkoli silné magnetické pole u zadku) pomalu ale jistě ničí stěny komory, že bude po pár měsících reaktor nepoužitelný. A takových problémů se může objevit mraky. Kdo by to risknul? I s tím jedním je to nesmysl, mrkněte se na vyúčtování a jakou částku tam tvoří distribuce nebo se podívejte, jaký je v Německu strašný problém natáhnout pár drátů pro vedení elektřiny z větrníků ze severu na jih. Takže jich tak jako tak bude muset být mnohem více než jeden v srdci Evropy, musel by být minimálně jeden na plochu, kde je roční spotřeba max. 30 TWh. Pokud by stál bilion, pak by se ekonomicky nevyplatil ani s nulovými provozními náklady.

          2. jaký konspirace, bylo to v uSSa jasně řečeno vládnoucími
            jaký konspirace, bylo to v uSSa jasně řečeno vládnoucími korporátními psychopaty a podřadnými „lidmi“:

            „V našom sne máme neobmedzené možnosti a ľudia sa pokorne poddávajú a nechávajú sa viesť našou formujúcou rukou.

            Súčasné vzdelávacie konvencie sa vytratia z našich myslí; a neobmedzovaní tradíciou budeme ochotne podporovať vďačných a poslušných ľudí. Nebudeme sa usilovať spraviť z týchto ľudí ani ich detí filozofov, učencov ani vedcov.

            Nechceme z nich získať spisovateľov, rečníkov, básnikov či mudrcov. Nebudeme hľadať skvelých umelcov, maliarov, hudobníkov.

            Nebudeme si vážiť ani náznak snahy vyzdvihnúť spomedzi nich právnikov, doktorov, kazateľov, politikov a štátnikov, ktorých máme dostatok.”

            🙂

  3. No len dalej natahujme zbran az ked prideme do bodu, ze
    No len dalej natahujme zbran az ked prideme do bodu, ze nebudeme ani schopni postavit novu JE. Nechapem co sa vsetci opicia po Nemcoch, ktory si zvolili hlupu cestu a teraz nevedia ako sa z nej dostat von. Nove JE uz stavat nemozu, stare im zacinaju odchadzat, obnovitelne zdroje nemaju sancu tak im zostali iba uholne a plynove elektrarne. Lenze tam je zas ta emisna dohoda. P podstate su v srackach (pardon za vyraz) a nevedia ako dalej. Neostava im nic ine nez ostatnym nahovarat, ze nemaju problem a vsetko funguje aby ten problem posunuli na buducnost, ked ho uz nebudu musiet riesit. Pekny efekt snehovej gule. Namiesto toho aby sme riesili bezpecnejsie a efektivnejsie JE, sme ich zakazali a tym sme stratili schopnost ich postavit. Postavit JE uz dnes vedia iba Rusi, Cinanci a teoreticky Indovia. Som, zvedavy ako sa nam bude spat pri cinancami postavenej JE, ktora bude 3x predrazenejsia nez keby sme si ju vedeli postavit sami.

    A nie ina alternativa neexistuje ani vo forme fuzie (ta sa v tomto storoci vyuzivat este nebude).

    1. Po Němcích se v jaderné energetice neopičí nikdo.
      Po Němcích se v jaderné energetice neopičí nikdo. Většina zemí s rozvinutou jadernou energetikou (Francie, Švédsko, Švýcarsko, Belgie, USA, …) fakticky akceptovala skutečnost, že staré JE jsou fajn, ale nové nemají ekonomické opodstatnění, jsou prostě moc drahé. Pro konkurenceschopnost by potřebovaly být 2-3x levnější na výstavbu než jsou současné ceny.
      Britská premiérka fakticky přiznala, že hlavní důvod toho proč nakonec její vláda kývla na výstavbu nové JE s brutálně drahou elektřinou je skutečnost, že někde potřebují vychovávat a školit obsluhu jaderných zbraní.
      Iné alternativy sú, ale to byste musel začít chtít hledat.

          1. To je nespravedlnost vůči nim a jejich bonus k diskreditaci
            To je nespravedlnost vůči nim a jejich bonus k diskreditaci fotovoltaiky u nás.
            Myslím, že to ani nebylo v plánu, tak jako ten tunel s neúměrnou výkupní cenou, v té době podrženou v parlamentu aby se nezměnila cena výkupu než stihnout postavit své FVE, dokonce „zprovozněné“ státními úředníky 31. prosince 2010.

            Mám za to, že „prostě chtěli jen“ rychle zbohatnout na úkor státu. To se jim podařilo a s přispěním štvanice proti fotovoltaice ani nemuseli čekat 15-20 let, jako ostatní, kteří v dobré vůli si to taky postavili. A oni „pomocí“ zase ČEZu, který od nich (těch co byly anonymně skryti za skutečnými vlastníky firem vlastnících FVE = poslanci a podobní) od nich odkoupil a je jediný skutečný „solární baron“ v ČR.

    1. Solární tunel v ČR mají na svědomí dost konkrétní
      Solární tunel v ČR mají na svědomí dost konkrétní lidé, co byli tehdy u kormidla, a také z toho profitovali. Že se do toho naivně nechali navézt zelení (někteří jednotlivci od nich si jistě taky přišli na své) coby nováčci ve vládě, byl od těchhle starých psů opravdu majstrštyk. A totální diskreditace ochrany přírody, a snah o propagaci energetické soběstačnosti lidí (kterou dnešní technologie zpřístupňují všem) je už jen třešnička na dortu, vyrobeného bulvárem a konzumovaným našimi ovčany. Za mne tedy jádru taky NE!

Napsat komentář