Přispět k rozvoji Prahy mohou všichni, s pomocí dat od Golemia

Koncem října proběhla přednáška GolemI/O Keynote, která měla za cíl představit široké veřejnosti projekt stejnojmenné datové platformy, dosavadní práci i výhledy do budoucna.

Cílem akce bylo představit partnerům, odborné i laické veřejnosti, co vše již má Golemio za necelý rok své existence za sebou, jaké jsou jeho vize do budoucna, před jakými výzvami stojí a jak se mohou zapojit ostatní.
foto: GolemI/O

Datová platforma hlavního města Prahy Golemio uspořádala dne 22. října 2018 přednášku GolemI/O Keynote s mottem „Rozhodujme na základě dat“. Všichni zájemci a zájemkyně, kteří se nemohli pondělní akce přímo zúčastnit v Centru architektury a městského plánování, mohli vše sledovat prostřednictvím živého streamování na facebookové stránce Smart Prague.

Řečníci se věnovali tématům, jako je parkování, sledování dopravy, zpoždění vozidel MHD, zelené střechy, senzorická data z Karlína, sdílená ekonomika, či projektu virtualizace Prahy.

O cílech i celkovém pojetí této akce vypovídá již samotný název. Proč GolemI/O Keynote?

„I/O je zkratka pro input/output, tedy vstup/výstup. Jde o označení používané ve výpočetní technice pro hardwarová zařízení, která zprostředkovávají kontakt počítače s okolím. Slouží k předávání informací z vnějšího světa do počítače, a naopak informace předávají z počítače směrem ven. Podobný princip předávání a sdílení je klíčový i pro datovou platformu. Inspirací nám též byla každoroční konference Google I/O, kde tato písmena znamenají navíc také „Innovation in the Open“, tedy otevření inovacím, čemu bychom se chtěli – i když v menším měřítku – přiblížit. A protože se pražská datová platforma jmenuje Golemio, tato slovní hra se nám přímo nabízela,“ vysvětluje Jan Vlasatý, datový analytik Datové platformy a jeden z organizátorů GolemI/O Keynote.

Datová platforma hlavního města Prahy Golemio byla spuštěna v lednu letošního roku jakožto klíčový projekt koncepce Smart Prague s cílem umožnit efektivnější rozhodování a jednodušší zavádění inovací do života města.

Ve své první fázi se projekt zaměřoval zejména na zmapování situace v Praze, organizační napojení na ostatní instituce a budování infrastruktury a týmu lidí. V červnu 2018 byl spuštěn web golemio.cz obsahující otevřená data, vizualizace dat, metodiky, doporučení a informace o projektu a zaměření jednotlivých oblastí, na nichž datová platforma pracuje.

„Teď jsme ve fázi, že máme situaci zmapovanou, máme už vybudovaný základ týmu a máme k dispozici první zajímavá data, se kterými již aktivně pracujeme. Skončila tedy doba, kdy jsme jen teoretizovali, přišel čas ukázat, co Golemio skutečně dokáže. Jde nám o to, aby data měla co největší využití pro rozhodování města i pro jeho občany. K tomu je nutné být maximálně otevřený, naslouchat potřebám a požadavkům a vytvářet komunitu kolem městských dat. Naším záměrem je skrze data propojovat veřejný sektor, akademickou sféru, soukromý sektor a občany, motivovat třetí strany, aby nad kvalitními daty vytvářeli kvalitní aplikace,“ uvedl Michal Kraus, vedoucí odboru Smart Prague městské společnosti Operátor ICT, a. s.

Klíčovým sdělením pondělní akce byla výzva k angažovanosti a sdílení. Vývoj nových technologií představuje také nové výzvy pro Prahu. Z pohledu datové platformy to znamená, že poskytnutím pražských dat z různých oblastí její práce nekončí.

Dalším logickým krokem je do diskuze o inovacích v Praze vtáhnout další potenciální partnery, kteří mohou nabídnout své nápady, jaké služby v Praze pomocí těchto dat zlepšit nebo přijít s novými aplikacemi, které budou pro Pražany užitečné.

„Praha nás potřebuje – a tím myslím nás všechny, včetně vás,“ vyzval během přednášky publikum Benedikt Kotmel, vedoucí Datové platformy. „Podobně jako Golem byl pouhou hmotou, než do něj rabi Lőw vložil šém, i datová platforma by byla pouhou hromadou informací, kdyby nebyla „oživena“ lidmi, angažovanými občany a společnostmi – až poté je Golem, a potažmo také Golemio, Praze a lidem k užitku. S kým bychom chtěli napřímo spolupracovat? Jsou to městské části, magistrát, vývojáři, open data a open source komunita, městské i soukromé společnosti. My jsme tady, jsme otevřeni a čekáme na to, až přijdete s nějakým dalším nápadem, požadavkem nebo způsobem, jak pomocí dat Praze pomáhat. Máme sice kapacity na vlastní straně, ale je naprosto nemožné, abychom to zvládli bez zapojení ostatních subjektů, ať už z organizací ve městě, mimo město, vysokých škol, občanů, nebo novinářů,“ doplňuje k důležitosti komunitní angažovanosti a spolupráce Benedikt Kotmel.

Datová platforma Golemio plánuje do budoucna v přednáškách GolemI/O Keynote pokračovat a pravidelně touto formou sdílet novinky s publikem. Kdo se nestihl první keynote zúčastnit, případně si pustit live stream vysílaný na facebookové stránce Smart Prague, bude mít možnost celou přednášku shlédnout z video záznamu.

tisková zpráva

5 Comments on “Přispět k rozvoji Prahy mohou všichni, s pomocí dat od Golemia”

  1. Umožnit efektivnější rozhodování a jednodušší
    Umožnit efektivnější rozhodování a jednodušší zavádění inovací do života města.

    Praha opět omezila segwaye v ulicích.

    Praha na čas zakáže elektrické koloběžky.

    Praha brojí proti taxislužbě Uber.

    Zavádět inovace v Praze je opravdu jednodušší.

  2. dáta – to je niečo ako kedysi čerčilove štatistiky –
    dáta – to je niečo ako kedysi čerčilove štatistiky – čísla sú síce správne, lenže …
    prečo ľudia uprednostnia auto pred mhd? na túto otázku neodpovedia. a úplne chybne nastavia premávku, pretože počítajú s malým počtom užívateľov. a ten následne znova klesne … a to tie dáta i následné využitie robí vysoká škola dopravná (žilina). a keď vymrú pôvodní pracovníci dopravného podniku, ktorí tie „odborne vyrobené“ grafikony opravili, ostanú nám iba absolventi …

  3. Vláda chystá represe na autopopelnice – pracuje na analýze
    Vláda chystá represe na autopopelnice – pracuje na analýze zdanění a zpoplatnění starých vozidel 2019
    PS : ŠÁDE FELCKA EURO 0,1 nemá na silnici už co dělat :)))

    auto.tn.nova.cz/clanek/novinky/budeme-platit-nove-dane-za-starsi-auta-vlada-chysta-represe.html

    1. A to měli podle mě udělat už dávno. Klidně by stačilo
      A to měli podle mě udělat už dávno. Klidně by stačilo při Emisích zpoplatnit podle EURO normy, tj. co 2 roky… čím starší tím větší poplatek… ideálně, tak aby ti nejstarší tedy nejméně ekologické auta platila tolik, že se jim to nevyplatí.

Napsat komentář