Lidé chápou moderní energetiku jako příležitost pro Česko, plyne z výzkumu

Drtivá většina respondentů se domnívá, že česká vláda má učinit vše pro to, aby se Česko vrátilo na pozici světového průmyslového lídra právě prostřednictvím podpory vývoje a výroby moderních technologií pro energetický průmysl.Nejvyšší podporu má rozvoj moderní energetiky u
voličů STAN (85 %), TOP 09 (82 %) a ODS (82 %).

Nejvyšší podporu má rozvoj moderní energetiky u voličů STAN (85 %), TOP 09 (82 %) a ODS (82 %).
foto: johnyksslr, licence CC0 Creative Commons

Svaz moderní energetiky si nechal vypracovat výzkum, podle kterého je moderní energetika šancí, jak udělat z domácího průmyslu světového lídra. S v úvodu zmíněným názorem souhlasí 82 % dotazovaných. Nejvyšší ohlas nalézá tento pohled u potenciálních voličů ANO a STAN.

Další otázka průzkumu zněla: „Měla nebo neměla by česká vláda podporovat další rozvoj moderních způsobů výroby, distribuce, skladování a využívání energie v ČR?“ Pro bylo 79 % respondentů. Častější je souhlas s pokračováním rozvoje moderní energetiky u vysokoškolsky vzdělaných respondentů a pracujících na vyšších pozicích.

„Výsledky průzkumu veřejného mínění jasně potvrzují, že si lidé uvědomují šanci v podobně obrovského balíku příležitostí moderní energetiky. V Česku jsou stovky šikovných firem i tisíce kvalitních techniků a inženýrů, které mohou nabídnout řešení v oblasti vývoje, instalací a provozu obnovitelných zdrojů, baterií nebo elektromobility. Vláda musí přestat brzdit rozvoj nových řešení, která mohou přinést domácnostem i firmám nižší účty za energie a městům čistý vzduch. Bez jasné strategie založené na aktuálních trendech v energetice hrozí, že Česku ujede vlak,“ komentuje výsledky výzkumu Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Nejvíce lidé na moderní řešeních v energetice oceňují, že výroba a spotřeba energie bude šetrná k životnímu prostředí. Tento přínos považuje za nejdůležitější 87 % dotázaných. Největší ohlas má u voličů TOP 09 nebo sociální demokracie. Současně se k němu nejvíce hlásí mladí lidé nebo obyvatelé Moravskoslezského regionu.

Ekonomickou prosperitu k moderní energetice řadí 85 % dotazovaných. Nejvyšší podporu má u potenciálních voličů STAN, obyvatel Prahy a opět studentů.

„Díky technologickým inovacím v současnosti startuje celosvětová revoluce v energetice, která je mnohem mohutnější a rychlejší, než odhadovaly nejoptimističtější teorie. To je příležitost pro celou Českou republiku. Naše země byla už v dobách první republiky silná v dodávkách technologických celků, včetně těch energetických. Pokud správně uchopíme současný potenciál, máme šanci na tuto tradici navázat a stát se jednou z energeticky nejpokrokovějších zemí na světě. V Energon holdingu chceme tento vývoj ve spolupráci s dalšími podobně smýšlejícími společnostmi podpořit,“ říká Fady Al-Kheir, ředitel pro strategii společnosti Energon Holding a. s.

Zvýšení míry energetické soběstačnosti domácností i firem vidí jako důležitý efekt moderní energetiky 85 % respondentů. Jde o klíčový faktor pro potenciální voliče STAN, sociální demokracie, KDU-ČSL, TOP 09 nebo ODS.

Rozvoj moderní energetiky otevře nová pracovní místa, což je důležitý přínos podle 81 % dotázaných. Tento efekt oceňují opět potenciální voliči STAN, ČSSD, TOP 09, KDU-ČSL, ale také ANO. Přínosu v podobně pracovních míst si všímají také lidé žijící v Moravskoslezském kraji.

tisková zpráva

33 Comments on “Lidé chápou moderní energetiku jako příležitost pro Česko, plyne z výzkumu”

  1. Není nutno stavět mega zázrak,stačí využít střechy RD
    Není nutno stavět mega zázrak,stačí využít střechy RD a podniků.
    Zastřešení parkovišť fotovoltaikou by řešilo i možnost nové dobíjecí sítě,hlavně pro lidi z měst.Větrník je vhodný pouze v ideálním prostředí,také bych viděl využití spíš malých větrníků v soukromém sektoru a v podnicích či menších provozovnách.Potíž je v tom,že tu nemáme nikoho kdo by se touhle tématikou zabýval.

    1. asi to není potíž když se to nevyplácí. Kdyby to byla
      asi to není potíž když se to nevyplácí. Kdyby to byla potíž, pak by se našly peníze na zaplacení toho kdo se touto témtikou má zajímat a dát mu za jeho práci nažrat.
      Malé větrníky jsou ekonomický nesmysl. Podívej se na cenu malých větrníků a spočítej si finanční návratnost.

      1. No tak se podívejte na podmínky a čím vším si musíte
        No tak se podívejte na podmínky a čím vším si musíte projít než si tu FVE nahodíte, co za pitomosti si vymýšlí distributoři a co potřebujete k tomu abyste dosáhl na dotaci. Pak se nedá divit že to lidé a podniky neinstalují.

        1. Jistě,je to fakt,asi to není zrovna něco co by se
          Jistě,je to fakt,asi to není zrovna něco co by se distributorům líbilo.Instalační firmy jsou také mnohdy neschopné sladit potřeby s podmínkami uživatele a cpou pouze pár modelů které se odlišují maximálně výkonem či vybavením.Zapojit fotovoltaiku i větrník je pro ně komplikace,jako pro Skoda auto EV.

          1. Je to bohužel smrtící kombinace byrokracie a snahy
            Je to bohužel smrtící kombinace byrokracie a snahy prosazovat levná unifikované řešení. Každý barák je individuál, stejně jako lidé v něm bydlící. Takže namontovat HW není problém, problém je to naprojektovat, vyladit a pak teprve montovat, tedy SW. A to není nic jednoduchého, což jako absolvent vzdělávacích kurzů ČEFAS FOTOVOLTAICKÝ EXPERT (http://www.cefas.cz/vzdelavani/vzdelavani.html) mohu bohužel jen potvrdit. Takoví experti tomu musí věnovat hodně času a pokud nepoučený zákazník opomine sdělit nějakou skutečnost, může být celý výsledek k ničemu.
            Když já poptám FVE s akumulací a chytrým řízením, tak tím obvykle zamotám hlavu oběma zmíněným stranám. Díky tomu, co už na domě a v domě mám, a jak si představuji synergie a denní provoz.

      1. ať se to líbí nebo ne, jsme závislí na škodovce a VW a i
        ať se to líbí nebo ne, jsme závislí na škodovce a VW a i druholigový průmysl máme vysoce energeticky náročný (vlastně ten druholigový tu genereruje největší přidanou hodnotu) – takže pro čr má význam fotovoltaika na úrovni rodinných domů a klimatizací hal (tedy ostrovní a semi ostrovní systémy. i přes Radovanovo ukázky, jak dělají na pár místech pole a nad nimi fotovoltaické střechy to v globálu považuju za takřka trestný čin postavit na úrodné zemědělské půdě fotovoltaiku – stejně jako překladní sklad nebo montážní halu) a samozřejmě základ je jádro, pomoci můžou přečerpávačky (ale na ně nemáme vhodný reliéf krajiny), vodní jsou k smíchu (ano pamatuju si experty ze strany zelených, co chtěli přílivovou elektrárnu na Lipně) a zhovadilost jsou větrníky – na to máme členitou krajinu plou překážek rozumného proudění

        1. nejvetsi odberatel elektriny v CR je petrolearsky prumysl,
          nejvetsi odberatel elektriny v CR je petrolearsky prumysl, vyroba paliv a maziv, sporada prez 23% v Cesku spotrebovane elektriny

          Skoda Auto je z pohledu odberatelu elektriny v CR az na 28 miste, pred ni jsou treba i nektere obchodni retezce jako Kaufland, Albert (Ahold), Tesco a dalsi, a take oba nejvetsi dopravci na zeleznici v CR

          prvni tri mista okupuji Unipetrol, Ceska Rafirenska a Spolana, az za nimi jsou par ruzne zelezarny, hute a sklarny

                1. Jo, bohužel je to bez čísel a bez pořadí.
                  Jo, bohužel je to bez čísel a bez pořadí.

                2. Fíha. Proč to není veřejně dostupný a je to bez čísel
                  Fíha. Proč to není veřejně dostupný a je to bez čísel a bez pořadí?

                3. Pravděpodobně obchodní tajemství.
                  Pravděpodobně obchodní tajemství.

                4. A co je zkusit stošestkovat? Ale taková pitomost nám za to
                  A co je zkusit stošestkovat? Ale taková pitomost nám za to asi nestojí. Nicméně ČEZ na prvém místě je logický (EDS, EDA), takže bych řekl že to bude seřazené. ČDC/ČD také dávají smysl výkonů pod dráty tolik není. Hádám že to seřazené bude.

                5. Repo hotovo, informace poslány víte kam.
                  Repo hotovo, informace poslány víte kam.

        2. Váše osudy Píku mne nezajímají. Já si řeším své za
          Váše osudy Píku mne nezajímají. Já si řeším své za svý. To že kapitalizujete ve Faultcvágnu zisky a po daňovém poplatníku chcete aby socializoval náklady na energetiku prostřednictvím daní, tak to si táhněte odkud jste do těch fabrik přišli. A vezměte s sebou i ty co Vás sem pozvali.

        3. Že na PVE nemáme vhodný reliéf krajiny? Tak to mi tedy
          Že na PVE nemáme vhodný reliéf krajiny? Tak to mi tedy vysvětlete proč už za minulého režimu našli místa pro 12GW, + to co stojí dnes, a dnes se rýsují další možnosti pro gigawattová zařízení ve vytěžených lomech na uhlí a pod. možnosti tu jsou.

          A co se týká „úrodné zemědělské půdy“, zvu vás na návštěvu pole mezi Břeclaví a Lanžhotem, kde uvidíte tonu „úrodnou půdu“ změněnou v písečnou dunu a o dvě stě metrů dál FVE, která je zarostlá trávou a půda se tam dává pomalu dohromady. Prosím, rozdíl uvidíte i na pár let starých snímcích, ale je to stále horší a horší, eroze zrychluje a pokračuje. en. mapy. cz/s/3ajcK

          Nehledě na to je zemědělství u nás a v Evropě neustále ve stavu krize z nadvýroby, protože ceny jsou pod přirozenou hladinou a musí se zcela neefektivně dotovat. Argument o tom že je to aby byly levní potraviny je nesmysl, do ceny základních by se to neprojevilo nějak extra, v řádu korun, a dotováním nadprodukce dochází navíc k neúměrnému vyčerpávání půdy a zátěži životního prostředí chemií.

          Tedy za mě raději třeba 100ha FVE, než 100ha chemické pouště.

            1. Ano nespasí, ale absolutně nemá cenu se vztekat/čílit za
              Ano nespasí, ale absolutně nemá cenu se vztekat/čílit za to že někdo staví FVE na orné půdě, tvrdit že ji to likviduje, když stejně tu půdu bude likvidovat mnohem více její původní užití.

              A jen mimochodem problém se řekami je hlavně na horních a středních tocích, to že je porovnaná Dyje v placce, ale v laterálních kanálech se udržuje hladina, není problém, problém odtok z krajiny to neovlivňuje, ostatně je to placka a každá díra se mění v kaluž.

    1. Na vaší ekonomiku seru. Já se starám o sebe. Těžký
      Na vaší ekonomiku seru. Já se starám o sebe. Těžký průmysl ať si řeší své problémy ZA SVÝ. Přesně dle hesla, které nám dlouhodobě vtloukají do našich lebení. Např. Vítkovice předaly jádro svého businesu – Energetiku Vítkovice do rukou ČEZu. No tak holt mají smůlu. Rotšild nebyl debil a první co ve Vítkovicích postavil byla energetická ústředna. Takže dnešní podnikavci nechť klidně chcípnou. Slzet nebudu.

        1. pokud není blbej a má možnost tak doufám že masivně
          pokud není blbej a má možnost tak doufám že masivně optimalizuje, nebude přece podporovat nakupování laviček do městských parků za 100k nebo sekání trávy podél silnic na konci října!!! včera jsem toho byl svědkem, v dešti vedle silnice chlapíci s motorovými kosami kosí 10cm vysoké cosi, státní zakázka za naše peníze!!! DEMENCE, za chvíli budou sekat trávu i v lednu protože se budou muset utratit peníze

          1. To je síla rozpočtářství ve své plné kráse….
            Chtěl

            To je síla rozpočtářství ve své plné kráse….
            Chtěl jsem ale naznačit že i s optimalizací se na ten stát přispívá.

            Chtěl bych vědět jak „optimalizovat“ výnosy z obchodu s akciemi 😉
            (tedy kromě obligátních zkoušek x-let a 100k-max příjem, které efektivně fungují jako „když vyděláš, hezky se podělíš, když proděláš, je to tvůj boj“)

          2. Všude se o tom píše a všude se na to zvysoka. Že tráva
            Všude se o tom píše a všude se na to zvysoka. Že tráva se má nechat dorůst, aby držela vodu a chránila půdu pod ní. Ne. přestože třeba kolem a v areálu kampusu VŠB-TUO jsou obrovské travnaté plochy, fakticky louky, tak je sečou několikrát ročně pomalu až na hlínu. A to dokonce i v těch největších vedrech. Prostě zakázka na sečení a nikdo Vám přece nebude nabízet sečení max.2x ročně, když to může dělat 10x. Výsledek je opakované přeschlé travní strniště. A co se děje ve městech, tak to jsou v podstatě snahy o anglický trávník – zelený chemický beton – všude. Počínaje jedy na hubení „plevele“, přes chemické hnojení a konče sekáním spalovacími vozidly s odvozem hmoty pryč. To vše opakovaně. Válet se v takové trávě je totéž, jako se válet na zemi uprostřed chemičky.

    2. Promiňte, naši ekonomiku nejvíce poškozuje právě velké
      Promiňte, naši ekonomiku nejvíce poškozuje právě velké zaměření na těžký průmysl, kterému se tu podstrojuje a který se sem stahuje z okolí, kde řekli že budou inovovat. Místo toho co se tu razí, nebo bohu dík už ani nerazí, pro impotentní ekonomickou politiku vlád v poslední době, by bylo více vhodné začít se soustředit na obory s vyšší přidanou hodnotou, kroutění šroubků na pershingy (jako zpívá Nohavica), výroba ingotů a kolejnic to není.

      Navíc provozy těžkého průmyslu by si už z podstaty vysoké spotřeby a zároveň velkých emisí tepla měly pořizovat vlastní zdroje, nevidím sebemenší důvod proč by se měla pro něj měla zřizovat dlouhá dálková vedení a jeho externalitami zatěžovat další a další lidi. Eventuálně proč by pro něj měl celý stát dotovat nějaké jaderné elektrárny. Na Ostravsku je dost podnikových zdrojů, dodnes, ale i tak pořád nejvýše do výkonu jednoho bloku s VVER 440, tedy nějakých 450-500MW. Pokud chce mít levný proud, tak si jej může zařídit sám, pokud tedy je proud z JE tak levný, jako se nám snaží namluvit vláda a pan W.

      Například ve Francii, před tím než se vláda rozhodla že bude značně dotovat jadernou elektřinu, se v jedné oblasti podniky těžkého průmyslu, podobného složení jako na Ostravsku, dohodly že si zřídí vlastní elektrárnu a celou energetiku ve vlastní režii, což vedlo mimo jiné k zužitkování různých hořlavých plynů z technologických procesů.

      Energetiku podniku má řešit v první řadě podnik samotný, energetiku města má řešit město, nebo nějaké družstvo, které si zřídí s přifařenými obcemi, ne stát skrze problematickou korporaci.

Napsat komentář