Toyota si patentovala létající auto

Toyota si nechala patentovat nový návrh létajícího automobilu – dronu, jehož kola mohou plnit funkci vrtulí. Automobil má mít elektropohon napájený bateriemi nebo palivovými články. Návrh vytvořila Toyota Engineering and Manufacturing North America.

Automobil má mít elektropohon napájený bateriemi nebo palivovými články. Návrh vytvořila Toyota Engineering and Manufacturing North America.
foto: Toyota

Patentovaný vynález nese označení „vůz s dvojím režimem provozu, kola pro vozidla a metoda přechodu z pozemního do vzdušného režimu“. Návrh popisuje vozidlo na kolech, které je vybaveno unikátním zavěšením.

Kola upevněná na dlouhých vahadlech mohou ve vertikální pozici fungovat klasicky – jako u obyčejného automobilu, anebo v pozici horizontální vystupovat mimo obrys karosérie. V tom případě se z kol vysunou vrtule, jež se otáčejí dostatečně rychle na to, aby vynesly vůz do vzduchu.

foto: Toyota

Toyota vymyslela kolo a vrtule v jednom, poháněné samostatným elektromotorem napájeným baterií, generátorem s plynovou turbínou nebo vodíkovým palivovým článkem. V návrhu se dočteme, že funkci zdroje napájení může vykonávat v podstatě jakékoli zařízení dodávající energii, jež je dostatečně výkonné pro daný účel.

Automobil má mít elektropohon napájený bateriemi nebo palivovými články. Návrh vytvořila Toyota Engineering and Manufacturing North America.

foto: Toyota

Toyota bere v úvahu možnost, že se v pozemním režimu bude automobil ovládat změnou otáčkové rychlosti levých nebo pravých kol. Tento systém řízení v současné době využívají stavební stroje nebo tanky.

tisková zpráva

27 Comments on “Toyota si patentovala létající auto”

    1. Ještě bych předčasně nejásal. Musk tvrdil, že pro
      Ještě bych předčasně nejásal. Musk tvrdil, že pro „nulu“ potřebujou alespoň 5000 M3/týden a ve 3Q byl průměr necelých 4100/týden.
      Za mě by bylo super cokoli lepšího než ztráta $200M (tedy méně než $2500/auto, což se rovná ceně červené barvy), horší výsledek by byl dost slušnej průser (spíš pro akcie než Teslu samotnou), malá kladná nula naopak naprosto fantastická.

  1. Ad „možnost, že se v pozemním režimu bude automobil
    Ad „možnost, že se v pozemním režimu bude automobil ovládat změnou otáčkové rychlosti levých nebo pravých kol… jako stavební stroje nebo tanky“

    „Do tanku v tank!“ a „Páky k sobě a vpřed!“ 🙂

    EDIT:
    Jen „malá technická“:
    Co v přechodné situaci, kdy „kolovrtule“ už nebude kolo a ještě nebude vrtule? Co bude auto držet ve vzduchu? Magnetický polštář? Nebo antigravitace? Nebo si auto prostě jen spodkem kecne na zem? Ty nohy by tomu napovídaly.

    Jinak celý ten nákres mi připadá, jako když vezmu papír a tužku po návratu z hospody s 2 promile… 😉

  2. Nedávno jsem četl velmi dobrou knihu, kde ve větších
    Nedávno jsem četl velmi dobrou knihu, kde ve větších městech vlastnili osobní létající dopravní prostředky jen ti nejbohatší, ostatní jezdili MHD, auta byla dávno fuč. Vidím to tak, že to k tomu směřuje. V té knize to působilo naprosto přirozeně. Jednalo se samozřejmě o Shangai.

Napsat komentář