Elon Musk čelí obvinění z podvodu, akcie Tesly se propadly

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) zažalovala Elona Muska, šéfa společnosti Tesla. Žaloba se týká jeho nedávného tweetu o tom, že chce akcie Tesly stahovat z burzy a vykupovat je po $420.

Ze čtvrtka na pátek sletěla cena akcií společnosti Tesla z $307 na $264 a příští týden může dál klesat. K rekordním téměř $380 má teď hodně daleko.
foto: Tesla.

Elon Musk nezažívá právě dobré období. Ačkoliv se Tesle daří konečně rapidně navyšovat výrobu elektromobilu Tesla Model 3, musí Musk bojovat na jiné frontě. Z jeho nedávného tweetu o možném stažení akcií Tesla z burzy a jejich výkupu po $420 je totiž teď žaloba od americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC).

Když 7. srpna Musk svůj tweet uveřejnil, musel nejspíš tušit, že to není žádná maličkost. Nakonec se však po jednání s dozorčí radou a akcionáři od plánu odvrátil.

Mezitím ale akcie pochopitelně vystoupaly do závratných výšin, odkud v posledních dnech opět padají do hlubin. A žaloba SEC tomu nepomáhá. Musk podle ní „uveřejnil klamné a zavádějící veřejná prohlášení… která předtím s nikým nediskutoval“. Neinformoval v tomto ohledu ani burzu Nasdaq, na které se Tesla obchoduje a jak vyžadují pravidla této burzy.

SEC nyní proto chce, aby Elon Musk nadále nepůsobil ve vedení společnosti Tesla a vlastně ani žádné jiné americké veřejně obchodovatelné firmy. Musk se k tomu vyjádřil v tom smyslu, že žaloba je neoprávněná. „Jsem smutný a zklamaný,“ řekl k tomu Musk.

Podle svých slov se vždy snažil jednat v nejlepším zájmu pravdy, transparentnosti i investorů. „Integrita je nejdůležitější hodnotou v mém životě a fakta ukáží, že jsem ji nikdy neporušil.“

Dozorčí rada společnosti Tesla mezitím Elona Muska podpořila. Radost mohou mít „shorteři“, tedy lidé sázející na pokles cen akcií Tesly. Jejich ztráty budou teď o něco nižší, než když byly akcie Tesly na rekordních hodnotách. V současné době je na $264, ještě před dvěma měsíci ale byla na $379.

Electrek.co, SEC, Elon Musk

190 Comments on “Elon Musk čelí obvinění z podvodu, akcie Tesly se propadly”

  1. Povšimněte si také jak byla žaloba SECu ohlášena
    Povšimněte si také jak byla žaloba SECu ohlášena přesně v moment, kdy zrovna probíhala zpověď Kavanaugha, trumpova kandidáta na vrchního soudce, který je nařčen ze sexuálního predátorství a média tím byla naprosto zahlcena. A zároveň několik minut po uzavření burzy.
    :)))

  2. Čumte na to
    „Former SEC senior counsel Thomas Gorman, who is

    Čumte na to

    „Former SEC senior counsel Thomas Gorman, who is also a partner at the law firm Dorsey & Whitney, stated that the agency miscalculated when it filed a lawsuit against Musk. Gorman noted that while Elon Musk’s “funding secured” tweet last August was not smart from a business perspective, the SEC would have a very difficult time proving that the CEO actually committed fraud. Gorman further noted that the Saudi fund’s reported interest in Tesla’s take-private deal would likely be enough to make Musk’s statements legal.“

    “There’s a reasonable basis for what he said. I’m not questioning their motive. I just disagree with their judgment here,” Gorman said.

    https://www.teslarati.com/tesla-elon-musk-sec-model-3-deliveries-record-breaking-q3-results/

    Překlad pro Rumcajze

    “Bývalý senior poradce SECu, Thomas Gorman, který je také partnerem advokátní kanceláře Dorsey & Whitney, uvedl, že se agentura přepočítala, když podala žalobu na Muska. Gorman poznamenal, že zatímco srpnový twít Elona Muska o „zajištěném financování“ společnosti nebyl z obchodního hlediska příliš šikovný, SEC by měl velké obtíže dokázat, že se CEO skutečně dopustil podvodu. Gorman dále poznamenal, že zájem Saudů na podílu v Tesle při přechodu na neveřejnou společnost by pravděpodobně stačil k tomu, aby museli považovat Muskovo prohlášení za legální.”

    “Tedy existuje rozumné vysvětlení pro to, co řekl. Nechci zpochybňovat motiv agentury. Jenom nesouhlasím s jejich hodnocením případu,” řekl Gorman.

  3. Navzdory obvinění z SEC se Elon v pátek objevil ve světle
    Navzdory obvinění z SEC se Elon v pátek objevil ve světle duchů a vyjádřil svou vděčnost komunitě Tesla za jejich pomoc. V jednom okamžiku dokonce vysílal „Don ‚t Panic‘ na jeho Twitter stránce :))
    Musk také údajně shromáždil pracovníky společnosti Tesla a uvedl, že společnost dosáhla významného milníku v probíhajícím rampě Model 3 – výroba více než 10.000 jednotek za jeden týden 😉

    teslarati.com/tesla-model-3-drive-unit-production-10k-per-week-q3-2018/

        1. Worm Capital uvedli, že Tesla očekává také příchod
          Worm Capital uvedli, že Tesla očekává také příchod nových strojů od společnosti Grohmann Automation, které jsou navrženy tak, posílení výrobních kapacit zařízení. Během turné Gigafactory 1 se ředitel vztahů s investory Tesla Martin Viecha údajně zmínil o tom, že nové stroje Grohmann by pomohly výrobě bateriových modulů

          „třikrát rychleji a třikrát levněji“.

          Očekává se, že nové stroje Grohmann budou odeslány do Gigafactory 1 na konci třetího čtvrtletí nebo na začátku čtvrtého čtvrtletí.

          1. se Q4 2018 stane historickým čtvrtletím výrobce
            se Q4 2018 stane historickým čtvrtletím výrobce elektromobilů…

            bloomberg.com/graphics/2018-tesla-tracker/

            HEle už je tam 5 táců :))

            docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vSkckurdmbXt5Bh4dVenUhsjoal1Y6qRIkFBG_tcOhTxGp6xUL5j8DqkMPY0K9TfOCDz83A_7HGcQCl/pubhtml#

  4. Takže komise si jen tak může způsobovat ztráty? No a co
    Takže komise si jen tak může způsobovat ztráty? No a co na ni podat obratem protižalobu? Vůbec takovéto dost podivné orgány by neměly mít možnost do trhu zasahovat. Jsou až příliš silné a mohou být zneužívány k větším škodám než by bylo záhodno.

    Trochu konspirační teorie: Nesnaží se někdo o převzetí Tesly? Přijde mi to tak že se tímto někdo snaží snížit její hodnotu tak, aby ji mohl levně skoupit.

      1. SEC má investory zastupovat, ale jak se zdá, zastupuje jen
        SEC má investory zastupovat, ale jak se zdá, zastupuje jen ty velké. A jaké překvapení že ti o tom všichni věděli. Takže je vlastně všechno v pořádku. Peníze se přesunuly od malých k velkým a tak to má být.
        Fakt by to tu žalobu chtělo.

        1. Zrovna teď 18, ale v pátek jsem koupil 5 abych se pak zbavil
          Zrovna teď 18, ale v pátek jsem koupil 5 abych se pak zbavil 5ti co jsem kupoval za 280. Ještě zvažuju teď koupit dalších pár kousků abych to ještě víc poředil. V pondělí to klidně ještě může houpnout dolů na 250, jeden nikdy neví. Velký hráči si s cenou dělaj co chtějí i když jsou pozitivní zprávy tak to pošlou na chvíli dolů.
          Už jsem se rozhod, že Teslu nebudu držet a že jí budu kupovat a prodávat a snažit se vydělávat na každém růstu. Je to tak hezky volatilní že to k tomu přímo vybízí. 🙂
          Ale to bude asi časem na změnu brokera.

          1. Upřímně gratuluju. Můj názor je, že to v pondělí
            Upřímně gratuluju. Můj názor je, že to v pondělí vyletí hodně nahoru. Za těch pár hodin co zbývá už se dá celkem přesně odhadnout jaké budou výsledky a vypadá to za 3Q na 78 tisíc vyrobených aut (53 tisíc M3 + 12800 X + 12200 S) a k zákazníkům to bude dohromady přes 80 tisíc (díky většímu množství M3 na cestě na přelomu minulého kvartálu).
            Jenom z M3 tak mají obrat cca 3,2 miliard, z S+X asi 2,3 miliard + něco málo z baterií a solárů, takže dohromady možná líznou 6 miliard dolarů za kvartál, což je podobné číslo, jaké má Porsche!
            Tyto čísla zveřejní rozhodně Insideevs, Electrek a další hned v pondělí a myslím, že Tesla by je měla potvrdit v úterý 2. října + k tomu přidá něco jako splnili jsme plán a na 4Q bude mířit k produkci 100 tisíc/Q + v pondělí začíná globální rollout softwaru v9 (co jsem viděl, tak totální pecka) a to tam taky určitě zmíní. A vzhledem k tomu, že není žádný prostor pro negativní zprávy (protože to nejhorší už se stalo a finanční výsledky zveřejní až ve středu 7. října), tak není absolutně žádný důvod, aby to nešlo nahoru.

                1. Fio mne zklamalo. Chtěl jsem si nechat vystavit debetní
                  Fio mne zklamalo. Chtěl jsem si nechat vystavit debetní kartu přes iBanking. Nešlo to na 3x. Na podpoře mi řekli, že musím na pobočku. Tak jsem jim řekl, že místo cesty na pobočku zruším účet. Tak jsem u AirBank a velice spokojen.

                2. A Airbank má broker služby?
                  A Airbank má broker služby?

                3. Tuším, že ne. Já jedu přes Patria.
                  Tuším, že ne. Já jedu přes Patria.

                1. Protože ji založil Bakala :)))
                  Protože ji založil Bakala :)))

                2. Asi jste si všichni všimli, že akcie jsou zpět nad 300$.
                  Asi jste si všichni všimli, že akcie jsou zpět nad 300$. Takže z mého obchodu nic není, když jsem dal limit 270$. 🙁

        1. Ak niekto kúpi akcie a drží ich dlhšiu dobu, tak to
          Ak niekto kúpi akcie a drží ich dlhšiu dobu, tak to určite pomôže. A hlavne ak to takto urobí X maličkých investorov, tak sa to prejaví. Určite je to lepšie, ako keď akcie nakupujú špekulanti za účelom krátkodobého zisku. Tiež mám akcie Tesly už viac ako dva roky a neplánujem ich predať dlhú dobu.
          A čo sa týka viery, tak na to by vám najlepšie odpovedal Bolek Polívka 🙂

          1. Nemusí být veřejný, aby bylo jasné, že žádný investor
            Nemusí být veřejný, aby bylo jasné, že žádný investor nemohl přijít o miliardu dolarů. Aby investor přišel o miliardu dolarů, musel by totiž koupit 10 % všech akcií Tesly (největší akcionáři jsou samozřejmě veřejně dohledatelné, takže sám uvidíte, jaký je to nesmysl) hned po tom tweetu za 379 dolarů a poté je prodat o 10 dnů později pod 320 dolarů. Takových investorů je přesně nula.
            Mnohem, mnohem větší ztráty jsou teď, kdy SEC srazila cenu během jediného dne(!) o 43 dolarů.
            V porovnání: před Muskovým tweetem 342 $, po něm peak 379 $ a celý jeden týden po tweetu se hodnota vrátila na úroveň před tím oznámením, tedy 347 $. Další vývoj nevybočuje z výkyvů, které se u Tesly dějí několikrát ročně.

              1. Jako že si někteří akcionáři všimli toho tweetu až 7
                Jako že si někteří akcionáři všimli toho tweetu až 7 týdnů po zveřejnění. To jsem se fakt pobavil :-D.
                Dále snížení hodnoty neznamená ztráta pro akcionáře, to by všichni museli koupit na nejvyšších hodnotách a prodat na nejnižších, to se nestalo.
                Cena akcií před tweetem: 342 $ (tržní hodnota 58 miliard), cena akcií před obviněním Muska od SEC: 308 $ (tržní hodnota 52 miliard).
                To znamená, že kdyby nikdo neměl žádné akcie a všichni (včetně Muska) by je koupili za 342 $ a za 7 týdnů prodali za 308 $, tak by celková ztráta všech byla 6 miliard dolarů.
                Takže než plácnete takovou kravinu o tom, jak tu někdo přišel o 20 miliard, vezměte si před tím prosím do ruky kalkulačku.

    1. Díky za odkaz. Měl bych k tomu tři dotazy:
      Mohl by mi

      Díky za odkaz. Měl bych k tomu tři dotazy:
      Mohl by mi někdo vysvětlit, o co teď Musk přijde ve smyslu rozhodování? CEO tedy zůstává (nejvyšší ředitel?), ale už nebude nejvyšším předsedou(?). Nějak se v těch názvech ztrácím. Zajímá mě, jestli má tedy teď pravomoce třeba rozhodnout o stavbě a financování další Gigafactory. Nebo to bude tak, že může rozhodnout cokoli, ale každé rozhodnutí musí schválit rada? Prosím polopatě pro mě, díky 🙂
      Druhý dotaz:
      SEC chce ochránit investory, Musk zaplatí $20M, ale jak sakra pomůže investorům to, že Tesla z rozpočtu zaplatí dalších $20M?
      Třetí dotaz:
      Znamená to, že má teď Musk naprostou volnost v tweetování, protože jakékoli jeho „zvažuji“ bude muset projít kontrolou od nezávislé rady?
      Díky 🙂

      1. 1) noo já si myslím že už má pravomoce jen navrhnout
        1) noo já si myslím že už má pravomoce jen navrhnout stavbu a financování další Gigafactory ale schválit to musí rada.
        2) mě překlad říká paušál 20+20 ročne … nebo se pletu?
        3) myslím že tweetování elonovi málem zatrhli a dá si už bacha, kdyby měl absol volnost tak ho rovnou odstaví což se nestalo a to je dobře! otázkou je jesi to je jen nostalgická dočasná setrvačnost anebo jeho budoucí stabilní stav…

          1. – Tesla musí také jmenovat dalších dva ředitele, kteří
            – Tesla musí také jmenovat dalších dva ředitele, kteří nemají žádné vztahy se společností nebo jeho vedením. Musí zůstat na palubě.
            – Společnost také musí upustit od komunikace s investory společnosti Musk, což by mohlo znamenat, že její barevné příspěvky CEO z Twitteru budou trochu méně zajímavé

    2. óoo to je skvělá reklama zadlužený Tesle co se nedávno
      óoo to je skvělá reklama zadlužený Tesle co se nedávno sotva šourala z 250 na 307 že Musk a Tesla bude platit každý rok 20 milionů dolarů… z toho budou mít fondy přes neděli votrochu menší bolehlav dík 😉 Bylo jasný že velkýho šéfa po jeho zásluhách nemůžou jen tak odstavit… 😉 Ale osobní kredit to už asi nespraví na původní úroveň, člověk je vyčerpatelný soudluzi 😉

      1. – vypořádání je stále předmětem souhlasu soudu…

        – vypořádání je stále předmětem souhlasu soudu…
        – dluhopisy tesla ve výši 1,3 miliardy splatný do března 2019
        „Cílem usnesení je zabránit dalšímu narušení trhu a poškození akcionářů společnosti Tesla,“
        nooo týbrďo

        1. NJN, ale nákupem nepodporuješ Teslu, ale někoho
          NJN, ale nákupem nepodporuješ Teslu, ale někoho neznámého, kdo právě prodává ( a broker v tom momentě spáruje tvou poptvávku s jeho nabídkou.)
          Podpora je, pokuď by Tesla vyhlásila za účelem zvýšení základního jmění nový veřejný úpis akcií za stanovenou nominální cenu. Pak všichni noví investoři (Hlavně banky, hedge fondy, korporace) ale i obyčejný človíček nákupem skutečně podpoří Teslu, protože mají víru v její podnikatelský záměr…
          A samozřejmě Teslu podporují noví zákazníci, kupující její výrobky a svým způsobem i všichni nadšenci, kteří ji dělají reklamu třeba jako Bjorn…

                1. Tak jasně že 5 je málo. Ale aspoň o těch 5 mají
                  Tak jasně že 5 je málo. Ale aspoň o těch 5 mají šortaři míň k pronajmutí 🙂

                2. 5 mi stačí. Stejně jako mi musí stačit 1 hlas když jdu k
                  5 mi stačí. Stejně jako mi musí stačit 1 hlas když jdu k volbám. Vše má své limity. Ale využiji je.

                3. Nebuď naivka, a z čeho si myslíš že brokeři žijou?
                  Nebuď naivka, a z čeho si myslíš že brokeři žijou? Žijou z toho že půjčujou tvoje akcie šorterům jako vo život. Tys to totiž podepsal ve smlouvě. Ale pokud si podepsal jinou smlouvou, že s tím nesouhlasíš tak máš nějaký omezení, ale už přesně nevím jaký.

                4. No ale když si to šortař půjčí, musí to obratem
                  No ale když si to šortař půjčí, musí to obratem střelit. A jak to pak broker udělá, když to budu chtít střelit i já?

        1. Celkem nic neříká, jen jak už jsem psal chytnul paniku a
          Celkem nic neříká, jen jak už jsem psal chytnul paniku a všechno prodal. Prostě tam láteří a říká že Musk je nespolehlivej člověk zatímco předtím měl kopu vydí jak vidí že Tesla může jit až na hodnotu 3000 $ apodoný super pozitivní hype výhledy.
          Rozhodně na tom netratil a na Tesle už 2x tučně vydělal :))

          Hned vzápětí, už musel udělat další video jak už je všechno v pohodě protže se SEC s Muskem dohodl. :)))
          https://www.youtube.com/watch?v=qTvNzDUu0Z4&t=1s

          Investivání je trochu na nervy zvláště pokud jde o větší prachy. Prožívá to úplně stejně jako my i když to dělá už 10 let :)))

          1. hmm dik, dobry jedeme dal. ne elektríku psali že giga jede
            hmm dik, dobry jedeme dal. ne elektríku psali že giga jede 10k týdně, to vyzera dobře, 5k jede fektry, ílon mlaskne 20+20mega, len ta jeho konečná do mesíce ve správní radě, co si o tom myslí, bude to mít vliv na funkci?? 🙂

          1. Čím dál tím víc je vidět, že stojí a padá.
            Všichni

            Čím dál tím víc je vidět, že stojí a padá.
            Všichni se ní porovnávají a je non-stop sledovaná médii a ropákama. To není samo sebou.
            Čím víc lidí ti jde po krku, tím víc vidíš jak jim vadíš a jak si pro ně nebezpečněj. Do Tesly chtěj vstoupit ropný šejkové i skoro největší ropácká automobilka VW.

            „Nejdřív tě budou ignorovat.
            Pak se ti budou smát.
            Pak proti tobě budou bojovat.
            Potom zvítězíš.“

            Mahátma Gándhí

            Jsme ve fázi 3.

                1. No už vypustili asi 3 a testujou je s wifi dodávkama v
                  No už vypustili asi 3 a testujou je s wifi dodávkama v Kalifornii. Povolení na vypuštění už myslím maj. Budou jich tisíce, na nízký i střední orbitě.

                  Hele podívej se třeba na Apple nebo Gůgl, ty se svejma mobilama a šopama už za chvíli nebudou potřebovat banky, protože většina lidí na planetě u nich má účet a až vypustí Musk to svoje kosmický smetí tak se budou moct vyprdnout i na místní telefonní operátory a ukážou jim pápá, nebo je skoupěj pár halířů do foroty 😀

                  Proč si myslíš, že Cukrberg nebo Gůgl vyvíjeli internetový, družice, drony, balony apod. ptákoviny? No aby si taky ukousli kousek z tohodle budoucího koláče. ;D

                2. Nebude to kompatibilní s mobilama a dokonce ani autama
                  Nebude to kompatibilní s mobilama a dokonce ani autama (Takže na Tesla satelitní internet můžeme zapomenout). Prý kvůli velikosti přijímače, nejde to zmenšit na rozumnou velikost.

                3. Ok pokud je to tak, tak ale určitě nebude problém to po
                  Ok pokud je to tak, tak ale určitě nebude problém to po zemi rozvést přes vlastní nebo pronajaté celulární sítě ne? Do každý BTSky už se to snad vejde ne? ;D

                4. To mě taky napadlo, ale fakt netuším. Velikostně by to
                  To mě taky napadlo, ale fakt netuším. Velikostně by to snad šlo nacpat i do toho auta, jenom to není úplně mobilně skladný a prý se to tam ani nehodí (nepřináší žádné výhody oproti současnému řešení).
                  Jediný co vím, že Elon počítá, že to bude takovej vejvar, že mu to zafinancuje lety na Mars, takže asi něco v hlavě má a televizní přenosy Olympiády to pravděpodobně nebudou :). Uvidíme, jestli nám zase vyrazí dech nějakou totální peckou :).

                5. Tak to je hodně zajímavý. Jediný negativum je, že to
                  Tak to je hodně zajímavý. Jediný negativum je, že to časem asi vytvoří dost kosmickýho smetí, aspoň ty na vyšší dráze.

            1. Myslíte, že VW investovalo do vývoje MEB platformy aby ji
              Myslíte, že VW investovalo do vývoje MEB platformy aby ji záhy zahodilo a vrátili se k MQB? Nevěřím tomu, že jste tak hloupý. Určitě nejste!

              Tesla možná padne (i tak přikoupím akcie), ale BEV už nikdo nezastaví. Na to vsadím pravačku.

                1. O to VW zřejmě jde … souhlas!
                  O to VW zřejmě jde … souhlas!

                2. Pochybuju že někdo dělá investice proto aby je pak
                  Pochybuju že někdo dělá investice proto aby je pak zahodil, ale nikdo nemá patent na budoucnost a klidně se může stát, že přijdou o spoustu peněz.
                  Nejde o to zda vůbec, ale kdy. Dinosauři hrajou vo čas. VW chce mít kontrolu nad trhem a rozhodně se mu nelíbí, když někdo uvádí auta s naprosto disruptivníma parametrama už teď a hrozí solidníma objemama výroby, čímž by oni totálně zkanibalizovali svoje miliony spalováků a už by je logicky nikdo nechtěl :))) Takový jednání konkurence je těžce podřezává. Všimni si že ani jedno koncernový EV nemá parametry na úrovni Tesly, nedej bože, že by je překonávalo. Žádnej voršprung díky technice se nekoná ani u Audi ani u Porsche ani u Mercedesu. Kdepák, voni potřebujou přikládat pomalu a postupně aby mohli zákazníka co nejvíc vyždímat. BMW teprve za 1/2 roku dodá i3 s baterkou s kterou to měl dodat už před 5ti lety. :))) To samí Nissan. Hjůndaj klidně vyvine velkobaterkáče, ale zase jich vyrobí zoufale málo.

                3. Nie že nemajú ani ropácke auto na úrovni Tesly, ale
                  Nie že nemajú ani ropácke auto na úrovni Tesly, ale dokonca nemajú ani koncepty s parametrami Tesly, ktorá už jazdí osem rokov. Sú to totálni chudáci a nimandi, ktorí sa zmôžu len ta takéto zákerné ťahy. Celú svoju existenciu odrbávajú ludí a vedome im ničia zdravie kvôli zisku, takže toto je pohodička pre nich.
                  Ale na každého raz dôjde, karma je potvorka 🙂

                4. No myslím, že blízká budoucnost může být zajímavá.
                  No myslím, že blízká budoucnost může být zajímavá.

                5. Docela mě sere, jak jsou naši politici neschopný. Němcům
                  Docela mě sere, jak jsou naši politici neschopný. Němcům to může bejt fuk, Tesla až to tam rozjede naplno, tak se stane jen to, že zaměstnanci budou dojíždět za prací kousek dál a pár manažerů holt ostrouhá. Jenže co zbyde nám, jenom oči pro pláč a prázdná továrna. Docela by se mi líbilo, kdyby VW v rámci úsporných opatření prodal Tesle Škodovku 😀
                  To byla samozřejmě nadsázka, ale kdo ví co bude za 10, 15 let… Trochu obavy mám.

                6. No nevím jak velký průser by mohl být třeba krach
                  No nevím jak velký průser by mohl být třeba krach Škodovky. Pořád se mele o podpoře podnikání s vysokou přidanou hodnotou. Ale nějak to vázne, se mi zdá.

                7. Jo bude to tak. Opět mne VW dostalo, když jejich první ID
                  Jo bude to tak. Opět mne VW dostalo, když jejich první ID bude za bratru mega. Takže zase nic co bych mohl / chtěl mít.

  5. jako soudluzi Elon to ale jako vážně přepálil, to bez
    jako soudluzi Elon to ale jako vážně přepálil, to bez debaty. možná u toho čadil džojnta to je možný ale to si v pozici šéfa bez vědomí dozorčí rady nemůže dovolit obzvlást když pak záměr 420 NEprovede. A nevěřit arabášoj je přeci základní pravidlo 😉 Tohle není hra vo flašku s kámošema u píva, tohle je celosvětová hra vo velký prachy a vstupem na burzu inkasoval ale zároven se zavázal. A tím 420 pár akcionářů přišlo vo velký prachy a to je prostě přes čáru soudluzi at se to nekomu líbí nebo ne. Elon moc dobře věděl že mu ropáci jdou po krku a když jim nahraje na smeč…. 😉 tak to není se pak čemu divit 😉

          1. v tu chvíli to nebylo maximum, ale ílonem zaštítěný dno
            v tu chvíli to nebylo maximum, ale ílonem zaštítěný dno 380 s riskem 0% na 420 odkup, slušnej vejvar 40 na akcii podle toho kdo přijde dřív :)) a navíc nostalgikum posledního teslakšeftu ikdyby ftom měli prachy chvíli do odkupu viset 😉

              1. jak sem řekl, elonoj se „dalo“ věřit … 😉 sice to bylo
                jak sem řekl, elonoj se „dalo“ věřit … 😉 sice to bylo trošku inčí jak vonehdá s odkupem solárka jasný, ale měl důvěryhodný kredit, na kterým taky stály ty akcie 300+ 😉 jinak reálka tesly se všema dluhama i fjůčrs ziskama s flaškou v jedný a džojntem druhý ruky při dobrý náladě je samozřejmě sotva 200 co si budem povídat, dno 150 jaro 2016 nebylo pro nic za nic 😉

                1. Mě je reálná cena Tesly ukradená. Já jsem ochoten
                  Mě je reálná cena Tesly ukradená. Já jsem ochoten nakoupit za určitý obnos z důvodu vyšších cílů než je vidina vlastního zisku. Přemýšlím dlouhodobě ne jak vyjdu s poslední výplatou než přistane na účtě další. To mne odlišuje od průměrného českého občana.

                2. to nepopírám je to možné, je to šlechetné ale 99% zbytku
                  to nepopírám je to možné, je to šlechetné ale 99% zbytku světa to tak nedělá a to je ta rozhodující většina 😉

            1. Ale jasně že to posral a že to jeho a Teslu bude stát
              Ale jasně že to posral a že to jeho a Teslu bude stát velký prachy. Ale velký investoři na tom vůbec nic neprodělali, naopak, vydělali a moc se jim to hodilo do krámu, že ho mohli teď zažalovat a vydělat ještě víc. Ale kdo sledoval jak se věci vyvíjí tak stihl prodat, není pravda že se to nedalo stihnout.

        1. Správně jsi poznamenal
          „PO TWEETU“
          Takže tě to jako

          Správně jsi poznamenal
          „PO TWEETU“
          Takže tě to jako akcionáře nepoškodilo.
          AKCIONÁŘEM jsi se stal až po tom tweetu.

          Takže si polož otázku kdo tě poškodil – zda ten tweet, nebo ten obrovský mediální hon, který nastal lidmi mimo TESLA.

          Prosím nezaměňovat příčiny

            1. Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.

              Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.
              — Elon Musk (@elonmusk) August 7, 2018

              Promiň, ale žádný slib v tom tweetu nevidím.

              Takže
              1) neslíbil
              2) není uveden žádný ani přibližný termín – zatím nesplnil (což ovšem neznamená, že to neudělá)
              3) trest – takže navrhuju tě potrestat za znásilnění – protože jsi určitě zvažoval jak se na nějakou ženu vrhnout

                1. Ano – je to zvrácený svět.
                  Celý svět velkých financí je

                  Ano – je to zvrácený svět.
                  Celý svět velkých financí je zvrácený, neboť ti, kteří se tam pohybují nevnímají peníze jako prostředek který vyjadřuje nějakou hodnotu/práci, ale pouze jako číslo.
                  Jediné o co se snaží je získat těch peněz víc a je jim zcela jedno, že je to nepodložené. Jedná se o velké kasino.

                  A akcie TESLA se na 420 dostane až za pár let – důvod je velmi prostý, dostává se do černých čísel – do konce roku přestane být zajímavá pro spekulanty – firma, která má solidní výrobu, solidní zisky a udržitelné příjmy začne být trhem hodnocena podle fundamentu. Spekulativní kapitál se z dané firmy stáhne a zaměří se jinam, kde se dá dosáhnout vysoké volatility v krátkém čase.

        2. Tak to bych chtěl prosím vysvětlit myšlenkové pochody,
          Tak to bych chtěl prosím vysvětlit myšlenkové pochody, kdy už si věděl, že k převzetí nedojde a vlastně si měl celé tři týdny na to ještě prodat za 320 a teď si stěžuješ, že je za 260? Fakt nechápu.
          Pokud bychom šli spolu po ulici, uviděli hezkej barák a já bych řekl, že uvažuju, že ho za 10 milionů koupím, tak ty ho obratem koupíš za 8 mega a pak mě budeš obviňovat, že jsi kvůli mě prodělal, když to nevyjde?

    1. Elon je borec kerýho svět počebuje a jak moc ho počebuje
      Elon je borec kerýho svět počebuje a jak moc ho počebuje trumpetova amerika kerá mu tolik dala se uvidí. má vyšší privilegia než bežný smrtelníci to jo, ale otazkou je jesi to na partu SEC a bandů supů bude stačit, jesi pude ho vyplatit nebo jesi ho někdo mocný podrží. na trumpetu nesázím, takový dědek woren z omahy by mohl, ovšem jesi bude chtít se umazat na stary kolena prsty 😉

  6. Jestli někdo před tím tweetem shortoval, tak ten obchod asi
    Jestli někdo před tím tweetem shortoval, tak ten obchod asi rychle zabalil (= koupil dráže zpět) a čekal na další příležitost začít nový trade (např. po oznámení toho obvinění).
    Oni neobchodují proti trendu (trend byl nahoru), raději přijmou malou ztrátu a v dalším obchodě vydělají 3x tolik.

        1. nestačí ani omylem, i kdyby se všichni dobrosrdečníci
          nestačí ani omylem, i kdyby se všichni dobrosrdečníci zšikovali i zastavili barák na fondy a jejich supy to s finančním postavením tesly nebude stačit, to jsou jen drobný. bude záležet jesi někdo velký ho podrží a netrhne se případně nestrhne navíc lavinu. tohle se nemělo stát taková krávonina jako jeden blbej tvít, se dalo čekat že jednou ucho utrhne ;(

      1. Další majitel Audi, tedy diagnóza. Stává se to pravidlem.
        Další majitel Audi, tedy diagnóza. Stává se to pravidlem. Opět parkování přes dvě místa. A navíc na nabíjecím místě, čehož si zcela určitě vůůůůbec nevšimnul. Prodejna Audi plná zákazníků asi připomíná Cimrmanovu třídu – volně parafrázuji – tak tady stojí debil, blbeček, debil, blbeček, debil, blbeček, akorát tam vzadu, tam je změna, tam parkují dva blbečci vedle sebe…..

  7. Dodám, že soud (nebo předběžné soudní slyšení či co
    Dodám, že soud (nebo předběžné soudní slyšení či co to tam mají) je stanoven na pátek 1. února. Takže má ještě celé 4 měsíce „v klidu“. V tu dobu už bude výroba TM3 mířit k 7-8000/týden a už je nezastaví ani SEC, ani nikdo jiný :).

  8. Ano samozřejmě, o to větší je to problém, protože
    Ano samozřejmě, o to větší je to problém, protože přímo ovlivnuje cenu akcií a tedy i svého majetku a co hlavně, o pohybu akcií ví jako první. Kdyby přišli na to, že s akciemi nepřímo obchoduje dle jejich pohybu, tak skončí ve vězení.

    1. Pokuď by pár dní před svým tweetem nakoupil a den dva po
      Pokuď by pár dní před svým tweetem nakoupil a den dva po tweetu prodal, tak už dávno bručí ve federální věznici… Ale je to šikovnej kluk..:-))) Je samozřejmě možný, že to správně načasované někomu zašeptal do ucha …

      1. Ne je to priame investovanie na pokles akcií, ale
        Ne je to priame investovanie na pokles akcií, ale špekulácia na pokles akcií s „krátkodobým prenájmom akcií“.
        1. za poplatok si prenajmem akcie s vysokou hodnotu,
        2. následne ich predám s vysokým ziskom,
        3. počkám kým klesnú,
        4. lacno akcie nakúpim späť a vrátim ich majiteľovi akcií.
        5. peniaze z predaja akcií – peniaze z nákupu akcií – poplatok za prenájom akcií = môj zisk

        t.j. je to rovnako riziková investícia, ako investícia na rast akcií. Riziko sa dá minimalizovať len vtedy, ak máte priamy dosah na subjekt s ktorého akciami chcete špekulovať.
        Samozrejme to je nelegálne, ale možné. Viď hypotekárna kríza v USA 2007.

        csfd.cz/film/283075-financni-krize

        1. No ale, zapomněl jste dodat, že čekat, až akcie klesnou,
          No ale, zapomněl jste dodat, že čekat, až akcie klesnou, přičemž za každý den výpůjčky musíte platit, je drásající. Výsledek je, že si zaplatíte někoho, kdo ve správný čas cíleně pustí poplašnou zprávu, např. ten trumpeta Bob Lutz, to je celkem terno, akcie klesnou a pak se dají levně nakoupit. To je to, co Muska štavalo. Tak taky vypustil zprávu, což neměl dělat. Byla to chyba.

      2. Hloupost je to asi tak stejně choré jako spekulovat na
        Hloupost je to asi tak stejně choré jako spekulovat na vzestup, akorát víc rizikové. Jediný co je choré snaha šorterů o negativní ovlivňování trhu vydáváním poplašných zpráv.

        Až získám víc znalostí a sebedůvěry tak budu šórtovat taky, abych dřív vydělal na tu Tezlu 😀

    1. Tak tak, a SEC to vyhlásil v aftermarketu, aby spousta lidí
      Tak tak, a SEC to vyhlásil v aftermarketu, aby spousta lidí nestihla zareagovat, a za 5 minut bylo „po všem“. Nehledě na to že někteří brokeři ani neumožňují obchodovat v aftermarketu. To Elon ten svůj tweet aspoň poslal v normální obchodní době.

          1. Čuměl jsem že spousta lidí po světě tudle možnost nemá
            Čuměl jsem že spousta lidí po světě tudle možnost nemá a teď horečne spekulujou co se bude dít v pondělí při otevření trhu 😀

            Fakt je ten, že TSLA je nevyzpytatelná ještě může sletět i na 250 než se zase zvedne :))))

    1. Ale kdepak, on to v tu chvíli vážně měl s Arabama
      Ale kdepak, on to v tu chvíli vážně měl s Arabama domluvený. Jenže oni se pak začali cukat a kladli si podmínky jako stavbu Tesla fabriky v poušti a rada to Muskovi nakonec rozmluvila. Svou roli sehrál taky fakt že řada menších investorů nemohla jen tak přejít na vlastnictví soukromých akcií a musela by akcie prodat.

        1. Tak to že nemá rád šortaře je jasný, a že ve skrytu
          Tak to že nemá rád šortaře je jasný, a že ve skrytu duše doufal že jim pořádně vypálí rybník, to je taky pravda. Bohužel se trochu unáhlil, neměl to úplně všechno připravený a tak ve výsledku potopil sám sebe a spoustu svých věrných. V tomhle hodně přecenil své síly, zapomněl že jít proti velkým prachům není dobrej nápad. Ja doufám že příště bude chytřejší a než něco podobnýho vypustí do světa, tak to aspoň zkonzultuje s někým kdo tomu rozumí víc 🙂

Napsat komentář