Brno má unikátní chytré zastávky pro MHD od ČEZu

Nejen aktuální odjezdy vozů, ale i vyhledávání v jízdních řádech, informace o kulturním dění v Brně nebo o počasí: to vše nabízí dvě chytré zastávky na Moravském náměstí.

Zastávky byly vybudovány v letních měsících, kdy tramvajová trať v ulici Milady Horákové v úseku Koliště – Rooseveltova procházela rekonstrukcí.
foto: ČEZ ESCO

Kromě moderního designu vynikají zastávky dotykovou obrazovkou, zásuvkami pro dobíjení mobilních zařízení nebo například malou meteostanicí se zabudovaným detektorem polétavého prachu. Cestující může sledovat aktuální informace o hromadné dopravě, počasí nebo například kulturní tipy.

Současně může listovat v jízdních řádech, zjišťovat si informace o svém spoji či možnostech přestupu v rámci Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Vedle informací o odjezdech vozidel či grafického znázornění linek zobrazuje zastávka i informace o aktuálních změnách v dopravě zadaných dispečinkem, především se jedná o probíhající provozní omezení.

Zařízení chytré zastávky je instalováno tak, aby bylo odolné proti vlivu větru i deště a bez potíží schopno fungovat v minimálním teplotním rozsahu -30°C až + 45 °C (ve stínu).

Zařízení chytré zastávky je instalováno tak, aby bylo odolné proti vlivu větru i deště a bez potíží schopno fungovat v minimálním teplotním rozsahu -30°C až + 45 °C (ve stínu).
foto: ČEZ ESCO

Unikátním zařízením je například meteostanice, která ukazuje cestujícím aktuální teplotu, vlhkost, UV index. Detektor polétavého prachu zobrazující orientačně údaje v dané lokalitě. Zastávky využívají úsporného LED osvětlení a mají vedle dvou bezpečnostních kamer i SOS tlačítko pro přivolání pomoci.

„Dopravní podnik města Brna se nebojí nových, chytrých řešení. Dalším příkladem je právě tato zastávka, která nemá v Brně ani v celé republice obdoby a funguje ve zkušebním režimu. Pokud se zastávka osvědčí, bude snahou města, ale i dopravce, jejich počet rozšiřovat také na další místa v Brně,“ vysvětlil primátor města Brna Petr Vokřál.

Chytrá zastávka na Moravském náměstí v Brně

Chytrá zastávka na Moravském náměstí v Brně
foto: ČEZ ESCO

„K modernímu městu patří vedle chytrých budov také chytrá doprava a Brno jde inteligentním systémům naproti. Brněnské zastávky jsou v českém kontextu unikátní a jsme rádi, že jsme se na tomto projektu mohli podílet. Doufám, že i nadále budeme spolupracovat a společně s dopravním podnikem a  cestujícími budeme zastávky vylepšovat, aby jim co nejlépe vyhovovala,“ doplňuje Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ ESCO.

tisková zpráva

14 Comments on “Brno má unikátní chytré zastávky pro MHD od ČEZu”

  1. „Nejen aktuální odjezdy vozů, ale i vyhledávání v
    „Nejen aktuální odjezdy vozů, ale i vyhledávání v jízdních řádech, informace o kulturním dění v Brně nebo o počasí: to vše nabízí dvě chytré zastávky na Moravském náměstí.“

    Ještě by to chtělo aby to před tím počasím dokázalo ochránit. V tomhle se před lijákem nebo chumelenicí neschováte.

  2. No potěš koště, nebo lépe lopatu.
    Tak takhle si ČEZ

    No potěš koště, nebo lépe lopatu.

    Tak takhle si ČEZ představuje „chytrá města“?

    Mladí si to najdou v mobilu a starým ani tato zastávka nepomůže. Pro koho to tedy vlastně je?

    Tak snad alespoň tučnou dotaci na to dostali.

  3. Mimo misu, ale bomba zprava. Porsche planuje vyrabet vsechny
    Mimo misu, ale bomba zprava. Porsche planuje vyrabet vsechny auta az na 911 ciste jako BEV. Od 2027 bude jen 911 se spalovakem a navic jako hybrid. Pry by udrzovani spalovaku u ostatnich modelu bylo neunosne. Tak a ted muzou nasledovat vsechny ostatni automobilky.

    1. Jo, můžou následovat všechny další automobilky, co
      Jo, můžou následovat všechny další automobilky, co vyrábí jen superdrahé sporťáky.

      Ale typická český obyvatel paneláku se bude nadále chovat celkově nejekologičtěji pokud při vlastnictví auta zůstane u starého menšího jednoduchého benzínu.

    1. No odolné to moc není, ale zato na tom není ve slunci
      No odolné to moc není, ale zato na tom není ve slunci pořádně nic vidět, a nahackuje to i obyčejný školák.

      Nejekologičtější a nejpřehlednější jsou nadále papírové jízdní řády nalepené na stojanu.
      Fakt nechápu ty blbce, kteří chtějí neustále draze investovat do jejich „modernizace“, když většina MHD v Česku má stále hlavní problém s přeplněností ve špičkách, takže daleko naléhavěji potřebují nové vozy.

Napsat komentář