Kam za elektromobilitou v září a říjnu?

Podzimní měsíce přinášejí hodně akcí spjatých s udržitelným rozvojem, obnovitelnými zdroji a čistou mobilitou. Široká veřejnost na nich má možnost se dozvědět informace dostupné jinak pouze odborníkům.

Historický elektrický kočár Dora
foto: archiv autora

autor: Ing. Radovan Burkovič

Návštěvníci těchto akcí si pak mohou sami udělat obrázek o novinkách v oblasti včetně toho, zda už je daná technologie využitelná v praxi. V pravidelně konaném celoevropském týdnu Čisté mobility bude takových akcí po celé České republice mnoho. Ale nejen v něm. Zkusíme představit alespoň několik z nich, převážně Moravě a ve Slezsku. Od nejsevernějších Jeseníků, přes Beskydy, až po jižní Bílé Karpaty.

V sobotu 15. září od 10 do 17 hodin se v Bruntále bude konat “ZAHRADNÍ  SLAVNOST – vše pro přírodu, ekologii a zdraví”. Přímo v zahradách firmy Květinky u Zdenky na ulici J.E.Purkyně 6. Tematicky je akce zaměřena např. na ekologickou dopravu nebo aquaponii.

Aquaponie je ekologický a současně ekonomický system produkce potravin. Účast přislíbilo téměř 40 firem, zabývajícími se ekologií a ekologickými  produkty. Chybět samozřejmě nebudou ani elektrovozidla spolu se stánkem s poradenstvím zdarma od lidí, kteří s nimi už několik let denně jezdí. Při této příležitosti se očekává i zájem elektromobilistů z okolí, kteří přijedou nejen prezentovat svá vozidla, ale také probrat zkušenosti s kolegy.

Zažit Ostravu jinak 2018

Zažit Ostravu jinak 2018
foto: Zažit Ostravu jinak 2018

V ten samý den, jen odpoledne od 14 do 19 hodin, proběhne v Ostravě-Porubě další ročník tradičních sousedských slavností, nazvaný Zažít Ostravu jinak. To radnice uzavře nějakou část města a různé spolky, sdružení, sportovní oddíly, místní prodejci i běžní občané obsadí prostor s prezentací svých aktivit, služeb, výrobků či zážitků.

Jedním z takových míst je i historický Oblouk. Brána do nově na zelené louce postavené hornické Ostravy-Poruby. Dnes památkové chránění ucelená oblast staveb socialistického realismu. V Ostravě, a v Porubě obzvláště, už kromě tramvají a sem tam elektrobusu MHD jezdí docela hodně elektrovozidel.

Přinášejí do měst čistou a tichou budoucnost. Bez jedů, hluku a vibrací. Průkopníkem je zde samozřejmě VŠB-Technická univerzita Ostrava, kde už několik let stojí první veřejná nabíjecí stanice elektrovozidel.

Další, rychlonabíjecí stanici, najdete čerstvě u Lidlu naproti OC Tesco. Elektroauta přijedou ukázat a svézt v nich návštěvníky ostravští členové Asociace elektromobilového průmyslu ASEP. Bude to jedna z mnoha propagačních akcí čisté a tiché jízdy těchto neúnavných dobrovolníků.

Hned následující pondělí, 17. září, budou elektromobily paradoxně vidět i na Dni bez aut v Uherském Brodě, Masarykově náměstí, od 8 do 16 hodin. Protože Dny bez aut se konají právě proto, že spalovací automobily zamořují města hlukem, jedy a vibracemi, což elektromobily nedělají.

Čistá vozidla budou jejich majitelé prezentovat školou povinným dětem i široké veřejnosti a zájemce vozit. Samozřejmě včetně poradenství o elektromobilitě. Překvapením bude jistě (v případě příznivého počasí) svezení v otevřeném historickém elektromobilu z roku 1906, kočáru bez koní značky DORA. Při této příležitosti by měla být ve městě otevřena veřejná nabíjecí stanice. 

Den čisté mobility se koná ve čtvrtek 20.9.2018 v Českých Budějovicích. Má 2 části. Po registraci seminář na magistrátě 9,30-12 h. a veřejnou venkovní akci na náplavce 9-18 hodin. Seminář pořádá Energy Centre České Budějovice, z.s. ve spolupráci s Klimabündnis OÖ a Evropským regionem Dunaj Vltava pořádá v zasedací místnosti zastupitelstva, nám. Přemysla Otakara II. 1/1, Magistrátu města České Budějovice.

Cílová skupina jsou zástupci měst a obcí Jihočeského kraje, studenti a další zájemci o čistou mobilitu a přeshraniční spolupráci. Vystoupí náměstek primátora pro dopravu, územní rozvoj a architekturu, statutárního města České Budějovice s koncepcí čisté mobility ve městě, o elektromobilitě bude hovořit Ing. Jaromír Marušinec Ph.D., MBA, VUT Brno, předseda ASEP, Mobilcard Krenglbach – carsharing a taxi na zavolanou v obcích – představí Norbert Rainer z Mobilcard/Klimabündnis.

Projekt „FahrRad Beratung OÖ“ – Podpora každodenní cyklistiky v obcích – pak Robert Stögner z Klimabündnis a Christian Hummer z Úřadu hornorakouské vlády. Předposledním řečníkem bude Martin Hausenblas, MBA, s tématem Auta a robotické řízení. Praktickou realizaci projektů z oblasti e-mobility ukáže BSc.

Johannes Traxler z Energiebezirk Freistadt. V průběhu semináře se bude diskutovat s řečníky, před budovou magistrátu bude praktická ukázka elektromobilu Tesla a zkušební jízdy s ním. Vstup na seminář je bezplatný, konsekutivní tlumočení zajištěno. Projekt je hrazen z Fondu malých projektů z projektu „Čistá mobilita pro Horní Rakousko a JČK – přeshraniční spolupráce“, KPF-01-053.

V návaznosti na seminář se na českobudějovické náplavce koná 3. ročník CELODENNÍ AKCE DEN ČISTÉ MOBILITY, zaměřený na čistou mobilitu a vše, co s ní souvisí. Akce se koná v rámci Evropského týdne mobility a proběhne pod záštitou primátora statutárního města České Budějovice.

Od 9 do 13 hodin bude zaměřena zejména na školní kolektivy, pro které zde bude připraveno dopravní hřiště Besipu, stanoviště Českého Červeného kříže, testy, kvízy a soutěže týkající se bezpečnosti silničního provozu a zásad první pomoci, informace o bikesharingu a carsharingu, ekologický program s Elektrowinem a různé pohybové aktivity na stanovištích Radambuku, ve stanu klauna Huga a Mateřského centra Máj a Energy Centre České Budějovice.

Až do 18 hodin si budou moci všichni zájemci vyzkoušet jízdu na elektrokolech a elektrokoloběžkách, nechat se svézt v elektromobilu, prohlédnout si expozici vozů na elektřinu a CNG a moderní dobíjecí stanici společnosti Innovametall.

Od 14:30 do 16 hodin proběhne prezentace parkouru a autogramiáda Taryho, následovat bude blesková soutěž o let balónem, který za příznivého počasí s vítězem soutěže přímo z náplavky vzlétne v cca 17:30 hodin.

Po celou dobu zde bude skákací hrad a hry pro nejmenší. Vstup je zdarma, projekt je hrazen z Fondu malých projektů z projektu „Čistá mobilita pro Horní Rakousko a JČK – přeshraniční spolupráce“, KPF-01-053 a přeshraničním partnerem projektu je Klimabündnis OÖ.

Každoroční velkou událostí je Ekorallye Opava – Den čisté dopravy, pořádaný Místní akční skupinou Opavsko. Zahrnuje slavnostní start z některého významného místa Opavska, průjezd spanilé jízdy, regionální orientační elektromobilní soutěž a končí závěrečnou přehlídkou a setkáním pro veřejnost s doprovodným programem.

Akce je otevřena všem elektromobilistům, koloběžkami počínaje a kamiony konče. Veřejnost si může vyzkoušet svezení v nich, samozřejmostí je poradenství zdarma. Letos se koná v sobotu 22. září 2018. Bude zahájena v 10 hodin v Opavě na Horním náměstí startem 2. ročníku Ekorallye (prezence závodníků je 9,00-9,45 h).

Cílem ekorallye je projet co nejvíce památek Vítkovska a Opavska, udělat selfie sebe, elektroauta a případné posádky před památkou a dorazit do 14 hodin k hotelu Belaria v Hradci nad Moravicí. Vyhlášené jsou kategorie pěší, běžci, cyklisté, elektrocyklisté, elektromotorky, elektroauta, a kategorie volná.

Nově i Soutěž o nejzajímavější ekologický dopravní prostředek, do níž se lze přihlásit od 14 hodiny. Cenami v soutěži jsou poukázky od regionálních producentů Opavského Slezska, např. do vyhlášeného řeznictví.

Od 14 do 18 hodin bude před hotelem Belaria vyhlašování vítězů Ekorallye, prohlídka všech eko-dopravních prostředků, ale také pracovních elektro-tříkolek, možnost ochutnat dobroty vegetariánské kuchyně Lotos, projet se na retrokole či dvojkole nebo vyzkoušet boty Vivobarefoot.

Pro děti bude připraveno oblíbené sportovní nářadí a jezdítka opavské sportovní půjčovny Fičíme.cz. a tvorba bylinkových panenek. Tentokrát i s hradeckou výtvarnici paní Hanu Víchovou s pracovní dílnou malování na hedvábí.

Nebo tvůrkyni úžasných látkových panenek paní Ivanu Oršovou. K poslechu bude hrát retrokapela Apendixi. Předcházet akci bude páteční elektromobilní seminář 21. září pro kolegy ze Slovenska a další Místní akční skupiny Moravskoslezského kraje.

Elektromobil Peugeot iOn na rampě

Elektromobil Peugeot iOn na rampě
foto: archiv autora

V neděli 23. září mezi 11 až 17 hodinou se bude konat další ročník Jablečné slavnosti v Hostětíně u Zlína. Příznivci elektromobility podpoří přítomností svou a svých elektrovozidel ekologické přístupy k životu, jehož je čistá doprava nedílnou součástí.

Na tradiční akci v Ekocentru Veronica si mohou účastníci vyzkoušet svezení elektromobilem a na elektrokole, včetně poradenství zdarma. Jinak je program zaměřen opravdu pro celou rodinu.

Zahrnuje namátkou hudbu i folklór, zábavu pro děti, jarmark místních (nejen) potravinářských produktů, ukázky tradičních řemesel, ekologické vzdělávání, ovocnářství, přírodní zahradu s komentovanými prohlídkami, exkurze ekologickými projekty v Hostětíně, den otevřených dveří v pasivním domě, experimentální ekostánek a mnoho dobrot k vyzkoušení. Ale to je jen malý výsek ze zhruba pětadvaceti různých aktivit.

O týden později, už v říjnu, se bude v areálu kampusu VŠB-Technické univerzity Ostrava konat každoroční Noc vědců. Konkrétně 5.října od 17 do 22 hodin. Noc vědců má letos i téma „Historická laboratoř: Elektromobilita v toku času“. Komentované ukázky proběhnou na parkovišti a na okruhu v areálu VŠB-TUO, hlavní část v budově CPIT u veřejné nabíjecí stanice VŠB-TUO.

Měla by dát odpovědi na otázky: „Víte, že prvním automobilem byl elektromobil? Jak se vozy na elektrický pohon vyvíjely v průběhu století? Čeká nás „čistě tichá budoucnost“?“ Návštěvníci se seznámí s elektrokočárem z počátku 20.století, vozem Škoda/Tatra Beta Electric a dalšími elektrovozidly, až po sportovní Tesla Roadster z r. 2008. Potěžkají si různé typy baterek od olověných po lithiové a co víc, projedou se tiše a bez zplodin!

vlastní

15 Comments on “Kam za elektromobilitou v září a říjnu?”

  1. Nabíječka v Moravské Třebové už zase funguje.
    Byl jsem

    Nabíječka v Moravské Třebové už zase funguje.

    Byl jsem na dovolené a během té doby vypadl internet, takže asi 10 dní nešla spustit i když samotná nabíječka byla v pořádku. Dnes jsem to na místě s internetovou firmou znovu zprovoznil a natáhl nový kabel místo stávající wifiny, takže už by to pak nemělo vypadávat.

    1. Předpokládám Mirku, že akcí je v září a říjnu 2018 v
      Předpokládám Mirku, že akcí je v září a říjnu 2018 v ČR daleko více, ale mohu „dát ruku do ohně“ jen za ty, na kterých se bezprostředně podílí Asociace elektromobilového průmyslu ČR.
      Koná se třeba v Ústí nad Orlicí 28.9.2018 9-17 hodin Ústecký autosalon, pořádaný místní střední školou, na němž je tradičně také leccos z elektromobility k vidění. Ale tam se účastníme jen jako diváci, nepodílíme se na něm a nemohu nic zaručit.
      A určitě je spousta dalších akcí, o nichž neví a ni jeden z nás. Redakci jsem třeba právě zaslal prosbu o doplnění čtvrteční akce 20.9. v Českých Budějovicích, celodenní Den čisté mobility na náplavce a dopolední seminář na magistrátě.

      1. Neboj Láďo,
        na trakční baterie budeme mít celou sobotu

        Neboj Láďo,
        na trakční baterie budeme mít celou sobotu před General Store (až pošleme rodiny na ty „koně a kozy“. Bude tam i diagnostika, a jestli to půjde, tak ti i to Mitsubishi změříme.

        Měření ale bude jen pro registrované – a žádné Mitsubishi tam zatím nevidím?

        PS – A víš Láďo že tvoje baterka do i-MiEV stojí pouze třetinu než ty do iOnu a C-Zera? – ale to se dozvíš z časopisu 🙂

Napsat komentář