Aston Martin Rapide E: první elektromobil slavné značky ujede až 320 km

Prototyp elektromobilu Aston Martin Rapide E se objevil v roce 2015. Výroba má začít už příští rok!

Schéma pohonu elektromobilu Aston Martin Rapide E
foto: Aston Martin

Aston Martin, značka známá zejména díky filmům s agentem 007, se chystá na svůj první elektromobil a postupně uvolňuje podrobnosti. Díky tomu dnes víme, že Aston Martin Rapide E bude vybaven 65kWh baterií (5600 li-ion článků typu 18650). O pohon se postarají dva elektromotory na zadní nápravě s kombinovaným výkonem 610 koní a toč. momentem 950 Nm.

Podle nové metodiky WLTP ujede auto až 320 km na jedno nabití. Systém nabíjení zvládne až 800 V, tedy přes 100 kW. Maximální rychlost bude omezena 250 km/h, zrychlení 0-100 km/h pod 4 sekundy.

Malá ukázka budoucího prvního elektromobilu Aston Martin Rapide E

Malá ukázka budoucího prvního elektromobilu Aston Martin Rapide E
foto: Aston Martin

Značka Aston Martin aktuálně potvrdila, že elektromobil Rapide E se bude vyrábět v nové továrně St Athan v Jižním Walesu, poblíž Cardiffu. Tamtéž se budou vyrábět elektromobily značky Lagonda, což je speciální sub-brand Aston Martin pro luxusní elektrická auta. Výroba Rapide E začne už příští rok.

V současné době je továrna ve třetí a finální fázi stavby. Bude stát na místě bývalého letiště z 2. světové války. Obří hangáry RAF jsou konvertovány ve výrobní haly. Továrna nakonec zaměstná asi 750 lidí.

13 Comments on “Aston Martin Rapide E: první elektromobil slavné značky ujede až 320 km”

Napsat komentář