Umělá inteligence v energetice – nebezpečný střet zájmů?

Podle zprávy společnosti Greentech Media dosáhne americký trh pro skladování energie v letošním roce zřejmě dvojnásobného růstu oproti období let 2013–2017. Stane se tak i díky technologiím umělé inteligence.

Technologie umělé inteligence, které se ještě docela nedávno dostávaly na stránky novin jen
v souvislosti s vítězstvím počítače Deep Blue nad šachovým mistrem světa Garri Kasparovem, pronikají do všech odvětví včetně energetiky. Jejich provoz je ale energeticky tak náročný, že vzniká otázka, zda samotná podstata umělé inteligence (UI) nezakládá při jejím využití v energetice nebezpečný střet zájmů.
foto: Pexels, licence CC0 Creative Commons

Kalifornská firma Stem vyvinula systém Athena, který využívá UI pro mapování spotřeby energie, umožňuje zákazníkům sledovat kolísání energetické sazby a efektivněji využívat skladování elektřiny. Na svůj projekt získala částku 374,5 milionů dolarů od různorodé skupiny investorů, včetně amerického ministerstva energetiky.

Vládní podporu získal i tým Stanfordské univerzity za vývoj systému, který díky UI dokáže samostatně vyhodnocovat rizika nahodilých událostí v rozvodné elektrické síti a provádět zásahy v zájmu její stabilizace.

Google vytvořil aplikaci Sunroof, která umí vyhodnotit a řídit užití solární energie na základě vývoje počasí, cen elektřiny a dalších parametrů. Německý Siemens vydal softwarový balíček využívající k aktivní správě sítě např. i nabíjení elektromobilů.

V uhelných elektrárnách se k předvídání závad a selhání testuje nástroj SparkCognition. Chevron nebo BP Ventures začínají používat UI technologie při hledání nových nalezišť ropy nebo plynu.

Jak roste uplatnění UI technologií (nejen v energetice), roste také jejich spotřeba. V roce 2014 spotřebovala datová centra na celém světě 352 TWh elektřiny. Americká datová centra se na tom podílela 70 TWh, což je stejné jako roční spotřeba více než šesti milionů průměrných amerických domácností.

Celá Česká republika, tedy nejen domácnosti, ale i průmysl, zemědělství, doprava, služby atd., spotřebovala v roce 2014 68,5 TWh a v roce 2017 necelých 74 TWh. V loňském roce byla celková spotřeba světových datových center už 428 TWh.

To je o 21 % více než v roce 2014 a pro letošní rok se odhaduje růst o dalších 6 procent. Už nyní datová centra po celém světě spotřebují výrazně více energie než celá Velká Británie a jejich podíl na celosvětové spotřebě energie překročil 3 %. Očekává se, že v následujícím desetiletí se dále ztrojnásobí.

A právě z těchto čísel a z podstaty fungování UI vyplývá nebezpečí, na které upozorňuje stále více odborníků. Umělá inteligence má schopnost se sama učit a zdokonalovat na základě pozorovaných i vnitřních dat a není omezovaná žádnou předem definovanou množinou možných situací.

Její rozhodování proto nemusí být v principu určováno pouze zájmy člověka. Lze si tedy jednoduše představit situaci, kdy se UI v zájmu zachování svého fungování rozhodne upřednostnit vlastní energetické potřeby.

Jeff Bullwinkel z Microsoftu na nedávné konferenci v Německu nazvané příznačně „Lidstvo v ohrožení: umělá inteligence a měnící se společnosti“ upozornil na skutečnost, že spotřeba technologických gigantů jako Google nebo Microsoft může v následující dekádě odpovídat spotřebě středně velké evropské země.

Podle profesora Iana Bitterlina z Leeds University by japonská datová centra měla v roce 2030, pokud by růst jejich spotřeby pokračoval stejnou rychlostí jako dosud, zkonzumovat veškerou v Japonsku vyrobenou energii.

Významný americký expert v oblasti UI (a rodák ze slovenských Košic) Rado Danilák se domnívá, že jedinou cestou je zásadní změna výpočetních architektur i postupů při využívání UI, která se prý nevyhnutelně dostaví díky enormní poptávce po službách datových center.

Je téměř jisté, že technologie umělé inteligence převezmou v blízké budoucnosti do značné míry kontrolu nad energetickými systémy. Nelze přesně předvídat, jakým směrem se bude vývoj UI ubírat, do jaké míry bude autonomní a jaký prostor k rozhodování dostane.

Je ale patrné, že jednou z významných motivací UI
 k minimalizaci energetických výdajů může být její vlastní spotřeba. Přestože nyní bezprostřední riziko nehrozí, v delším časovém horizontu by lidská obsluha měla mít na paměti střet zájmů, do kterého se UI přirozeně dostává či dostane.

Vize více či méně vzdálené budoucnosti, kdy UI začne kvůli vlastním energetickým nárokům a potřebám optimalizovat samotné „lidské procesy“ jistě není představa, která by se někomu líbila.

tisková zpráva

40 Comments on “Umělá inteligence v energetice – nebezpečný střet zájmů?”

  1. Článek je pitomost… AI je spíš buzzword, všechny
    Článek je pitomost… AI je spíš buzzword, všechny řešení jsou zalozeny strojovém učení, kdy učení je oddělené od deployment u.
    Lidé kteri timle srasi, bud nemají tušení jaké technologie se teď používají, nebo to dělají účelově.

      1. 1) ty takzvané „AI“ umí jen to, na co je ČLOVĚK nastaví,
        1) ty takzvané „AI“ umí jen to, na co je ČLOVĚK nastaví, samy se nic nového nenaučí (neuronové sítě se samy nepřeskládají včetně změn vstupních a výstupních proměnných, to může dělat jen člověk – zkus té tzv. AI, co je naprogramovaná na počasí, ať ti řekne vtip … a tys ho tu zvládnul, ani o tom nevíš 🙂 )
        2) nastavit priority na „lidstvo“ je otázka pár minut v kódu – prostě se datová centra vypnou 😉

        a to je celé AI, tedy jen trochu složitější prográmek 😉

      2. Buzzword znamena marketinkovy zvast, slovicko ktere vylovava
        Buzzword znamena marketinkovy zvast, slovicko ktere vylovava nadsene reakce u zakazniku a novinaru kteri kteri mu prilis nerozumi.

        Umela inteligence (AI) se tam dostala… kazdy chce umelou inteligenci, ale reseni ktere dostane je zalozene na strojovem uceni. Ale to se pouziva 50let, takze aby se lepe prodavali dobre vysledky zacalo se tomu rikat AI.

        No ale protoze jsme tim trosku deklasovali Umelou inteligenci, tak je treba prijit s novym slovickem. A vznika nam spojeni Obecna Umela inteligence… to uz je stroj ktery mas schopnost se ucit z vlastnich chyb, uci se pomoci indukce, dedukce, abdukce.

        Strojove uceni se popisuje jako tvoreni programu bez algoritmickeho reseni programu: tvurce nedefinuje krok za krokem co vede k reseni, ale problem vyresi statisticky na zaklade prikladu (vstup, vystup).
        Ano i slavne neuronove site pracuju na zaklade statistiky.

        V pripade neuronovych siti se vytvori program vicemene zname struktury (poskladany ze znamych bloku), stim ze vnitrni parametry jsou nastaveny nahodne. Pak vyvojar na zaklade nashromazdenych dat spusti fazy uceni, kdy prenastavuje vnitrni parametry tak aby pro dane priklady (vstup a vystup) dostal co nejpodobnejsi vystup. Kdyz uz uceni nevede k lepsim vysledkum, uceni ukonci.

        Pri pouziti v praxi takovy program dostava vstupy a generuje vystupy tak jak se to naucil ve fazi uceni, pod dohledem programatora. Uceni neni shopen, vnitrni parametry se nemodifikuji.

        Vyssi divci jsou neronove site se zpetnovazebnim ucenim… zatim se prilis nepouzivaji protoze maji tendenci naucit se hlouposti. Navic zpetnovazebni uceni neumoznuje se naucit nic jineho jen lepe resit problem ke kteremu byla sit vytvorena.

  2. Umělá inteligence v energetice?
    Opravdu zajímavé téma,ale

    Umělá inteligence v energetice?
    Opravdu zajímavé téma,ale já vnímám jako podstatnější rozjet v naších končinách informace o možnostech pořízení si například větrné elektrárny.Mám na mysli malou 4 – 9 kW elektrárnu k rodinnému využití.Tohle téma se mi jeví pomalu jako tabu,možná se pletu a tak poprosím hybriďáky o informace které vám přijdou jako praktické či zajímavé.Tohle je jeden z mála použitelných větrníků na které jsem zatím narazil.
    https://allegro.pl/windtronics-btps-6500-turbina-wiatrowa-1-5-kw-i6941955838.html#imglayer

    1. No začal bych s větrnými mapami.
      Ty dává k dispozici

      No začal bych s větrnými mapami.
      Ty dává k dispozici ústav fyziky atmosféry.
      Má tam i kalkulačku pro malé elektrárny a spočítá vám odhadovaný výkon.

      Potom co se podívám na výkon větru v lokaci, kde chci mít elektrárnu, tak bych začal hledat co tam pořídím.

          1. Tak a teď krok 2 – výkon.
            Maximální výkon větrné

            Tak a teď krok 2 – výkon.
            Maximální výkon větrné elektrárny je přímo dán plochou kruhu, v kterém je vrtule. Takže si spočítejte jaký výkon potřebujete/chcete a zjistíte jakou plochu/velikost vrtule potřebujete.

            Pokud si pamatuji výpočty a pokusy, tak nejvyšší výkon dává třílistá vrtule (v porovnání čtyřlisté, dvojlisté), takže si najděte jaké třílisté vrtule dané velikosti na trhu najdete.

            Připočtěte si kolik bude stát stožár, generátor a další část a máte rozpočet.

            1. S výkonem to bude asi malinko nutné odstupňovat.Jde o
              S výkonem to bude asi malinko nutné odstupňovat.Jde o to,vyhnout se českému byrokratovi!Obávám se a teda zjišťuji jak je na tom legislativa,znám šílenosti, které museli absolvovat místní větrníci.Já chci jen prcka, který nebude podléhat složitému řízení a po jeho osvědčení,bych ho znásobil počtem, který by splňoval mou představu.Také bych rád sladil fotovoltaiku i s měničem a bateriemi – možná bych prubnul i nabídku Eon ohledně virtuální baterie,nevím!?

          2. No výborně, tak to máte asi ideální podmínky. To je
            No výborně, tak to máte asi ideální podmínky. To je potřeba využít. Podívejte se taky na youtube na reálné zkušenosti s různymi typy větrníků. Nadšenců co to provozujou dlouhodobě je na planetě dost.

            Prý se ty podmínky dají otestovat pomocí vypuštění balonu na špagátě s tím že je na každém metru fábora a je vidět jak to v který výšce vypadá s prouděním. Ale to si jen matně pamatuju co mi říkal brácha, nechci šířit nějaký bludy a blbosti. 🙂

            Ale jedna věc je jasná jděte co do největšího větrníku co můžete, čím větší tím lepší.

            https://m.youtube.com/watch?v=cJ4o4qFMoO0

            Sklápěcí stožár
            https://m.youtube.com/watch?v=NbZepCQUQTg

            Problémy s malejma plastovejma čínskejma větrníkama
            https://m.youtube.com/watch?v=6UoA_yMnzwI

            Trochu větší větrníky od britské Ecotricity
            https://m.youtube.com/watch?v=pcdXLbzGVpo#fauxfullscreen
            http://www.britwind.co.uk/our-windmills
            http://www.britwind.co.uk/our-windmills/the-r9000

            1. Všem moc děkuji za snahu pomoct,zjišťuji dál,ale ideál
              Všem moc děkuji za snahu pomoct,zjišťuji dál,ale ideál by byla konkrétní osoba v ČR vlastnící již nějakou dobu větrník o kterém má dostatek informací z provozu.
              Možná budu muset vyjet někam ven pro motivaci,ale než se do něčeho takového pustím,musím mít určitou jistotu,že nebudu Don Quijote!

              1. Donkichotství bych se vůbec nebál, x-krát se mi lidi
                Donkichotství bych se vůbec nebál, x-krát se mi lidi vysmívali a pak jen blbě čuměli protože už neměli co říct. :)))
                Zrovna přiští rok se s mým malým přispěním možná podaří dotáhnout jeden projekt o kterém jsem ani nesnil, že by se vůbec mohl začít v česke kotlině někdy realizovat.
                Chyby jsou od toho aby se z nich člověk poučil a posunul dál a ne zhroutil. Jak říká Grygar, astrofyzikové musejí dělat chyby rychle, aby se dřív dobrali správného výsledku.
                Zlomte vaz! A nezapomeňte referovat jak se projektu daří 😉

  3. Má FVE nikdy neměla a ani nikdy nebude mít spojení s
    Má FVE nikdy neměla a ani nikdy nebude mít spojení s Internetem, ne tak ještě s nějakou UI. O to samé se budu snažit u svého vozu. Zatím stíhám upravovat chování obého k MÉ plné spokojenosti a nevidím důvod k tomu aby mnou zakoupené zařízení sloužilo někomu jinému než mně. Nějaká UI ať se jde bodnout.

    1. NIKDY neříkej NIKDY :-)))
      moje MVE sice nemá spojení s

      NIKDY neříkej NIKDY :-)))
      moje MVE sice nemá spojení s internetem, nicméně má radiové spojení s provozovatelem distribuční soustavy ( může ji v případě potřeby snižovat po 25% výkon, případně zcela vypnout) a rovněž používám síť GSM k přenosu a resetování poruchových stavů, což šetří obrovské výdaje na můj čas a propálený benzín, spojení na internet používám výhradně k přenosu obrazového signálu (opět šetří čas a benzín)

      1. chápu co chceš naznačit, ale buď porucha je a je
        chápu co chceš naznačit, ale buď porucha je a je zapotřebí něco řešit, nebo není a je chyba automatizace že nevyhodnotila změnu provozního stavu. To co popisuješ je buď strašně levná práce dodavatele kde jsi se upsal, že se vším vadným souhlasíš, nebo je to Tvá neschopnost správně zadat práci.
        Podobný problém jsme řešili na jedné FVE no a po reklamaci dodavatel vyšpulil nové rozvaděče za 1/4MKč a ani nemrknul. Zákazník spokojen, odstávky ustaly. No a pak se stalo že se pracovník té zhotovitelské firmy přihlásil na konkurz šéfa našeho oddělení a výpověď byla zčistajasna na stole. Asi tuším kolik bordela ona nejmenovaná industriální firma za sebou zanechala a co vše jim hrozilo. Holt mafii křídla nepřistřihneš.

    2. Auto nemá pod kontrolou ani výrobce, jak toho chcete
      Auto nemá pod kontrolou ani výrobce, jak toho chcete dosáhnout vy?

      Trabant ani Škoda 120 už se nevyrábí. A kdo nebude mít auto v roce 2020 připojené na internet jako by nebyl. Takže všechny automobilky do dají do základní výbavy. Řešení ale existuje. Dřepět doma na prdeli nebo jezdit na kole.

      1. To by si se divil. skůtrulice od dojčepošt má celkem
        To by si se divil. skůtrulice od dojčepošt má celkem úspěch. A chinských firem je dost na to aby k nám protlačili i elektroTrabanty. Trvní vlaštovky se zde již roky prodávají:
        greencars.cz/
        auto.idnes.cz/firma-velor-x-trike-uvedla-na-trh-elektricke-trikolky-a-ctyrkolky-p9u-/motorky.aspx?c=A160516_190906_motorky_fdv
        alza.cz/uzitkove-elektromobily/18862221.htm
        a EVpower to už vzdala 😉
        Takže s kecy jakobynebyl se jdi jakoby vycpat. Nalákáš na ně jen nemyslící sliz.

          1. Jó tak to je jiná. Máš na mysli, že nemyslící sliz
            Jó tak to je jiná. Máš na mysli, že nemyslící sliz koupí kdejakou věc z dřevěného Kůlu? (cool?) Inu pořád věřím že lidi dostanou rozum a začnou kupovat věci které opravdu potřebují. Měla by je k tomu vést ekonomika. Kupovat věc, která mne bude do konce života toho zařizení otravovat a zdržovat svými vlastnostmi které nechci a nebudu využívat, je čirý nesmysl.

Napsat komentář