Musk to s privatizací Tesly myslí vážně, peníze mají zajistit Saudové

Elon Musk zvažuje, že by se Tesla mohla opět stát soukromou firmou. Jednání pokračují dál, odhadem přes $10 mld. by mohl zajistit Saudskoarabský státní investiční fond.

Elektromobil Tesla Model S je dnes vedle Tesla Model X a Tesla Model 3 jedním ze tří modelů elektromobilů, které Tesla prodává. Kromě toho chystá také , nový , pick-up a tahač Tesla Semi.
foto: Tesla

Elon Musk na Tesla blogu zveřejnil další podrobnosti týkající se zvažované privatizace společnosti Tesla. To znamená, že už by dále nebyla veřejně obchodovatelná.

Na burzu přitom Tesla vstupovala v roce 2010 s cenou $17 za akcii. O osm let později je její hodnota více než dvacetinásobná (bez započtení inflace).

Teď ale Musk uvažuje, že akcie z burzy opět stáhne. Důvodem je prý mimo jiné zlepšení organizační struktury, která má být podobná SpaceX, a tedy i zlepšení chodu celé firmy. A samozřejmě se tím firma zbaví přísného dohledu nad svými financemi i nebezpečí ze strany finančních žraloků sázejících kupříkladu na pokles ceny akcií (tzv. „shortařů“).

Musk navrhuje takovou podobu privatizace Tesly, při které by stávající akcionáři mohli zůstat akcionáři i nadále. Kdo by jím už nechtěl být, toho akcie by byly vykoupeny za cenu $420.

Musk se již s tímto návrhem obrátil na dozorčí radu. Ta souhlasila s tím, aby další krok byl, že Musk osloví největší akcionáře firmy. Jejich role je podle něj kritická.

Jedním z nich je i Saudskoarabský státní investiční fond. Ten vlastní 5 % akcií Tesly a byli to právě jeho zástupci, kteří se již před dvěma lety na Muska obrátili s tím, zda by nechtěl Teslu zprivatizovat.

Poprvé se Musk a Saudové setkali na začátku roku 2017. Jednání probíhají dodnes, stejně jako s investory. „Chtěl bych, aby Tesla měla širokou investorskou základnu,“ píše na blogu Musk.

Dále naznačil, že by rozhodně nechtěl Teslu dále zadlužovat. Odhaduje, že svých akcií by se za cenu $420/kus chtěla zbavit asi třetina akcionářů. To znamená, že by Saudové museli sami, nebo s další pomocí, zajistit asi $23 mld.

V současné době nicméně čelí Musk několika žalobám právě ve vztahu k tomu, že ohlásil plány na privatizaci Tesly s cenou $420 za akcii. To podle shortařů uměle nafouklo jejich cenu, čímž oni samozřejmě přišli o značné množství peněz.

Tesla

61 Comments on “Musk to s privatizací Tesly myslí vážně, peníze mají zajistit Saudové”

  1. TESLA představila v úterý zvláštní výbor tří
    TESLA představila v úterý zvláštní výbor tří ředitelů, aby vyjednali s Elonem Muskem o tom, že soukromou firmu vyrábějí elektromobily, ačkoli to říkalo, že ještě nebyla vidět pevnou nabídku generálního ředitele společnosti. Musk řekl v pondělí, že měl rozhovory se saúdským suverénním fondem na odkupu, který by vzal Teslu z burzy Nasdaq …

    finance.yahoo.com/news/tesla-forms-special-committee-no-125045766.html

    1. Hlavně taky spousta Saudů nejspíš platí arabský
      Hlavně taky spousta Saudů nejspíš platí arabský teroristy a jsou s nima provázaný. Navrch sami utrájcej milijardy za zbraně a válčej se Jemenem. Ropa už zasrala planetu přespřiliš, války o ní způsobili nedozírné škody a spousty mrtvejch a v taky stojí za každou moderní hodpodářskou krizí. Zdroj arbaskýho bohatství byl měl notně vyschnout, aby svět aspoň trochu vydechnul, beztak budou bohatý až dost.

  2. Tušil jsem to. Saúdové se angažovali už dříve a
    Tušil jsem to. Saúdové se angažovali už dříve a jelikož do toho nebyly zapojeny žádné banky, tak je zjevné, že to mohly být asi jen 3 subjekty, které by dané finance mohly poskytnout. Buď Apple, Google nebo Saúdové. A ti Saúdové byli nejpravděpodobnější, protože už mají velký podíl.

    1. To asi nechce ani Elon. Určitě by jim nenechal
      To asi nechce ani Elon. Určitě by jim nenechal nadpoloviční poddíl. Teď to vypadá, že max třetinu od těch, kteří prodají za $420 nebo nebudou moct vlastnit ty privátní akcie. Sám Elon má nějakých 20% nebo tak nějak. Navíc je rozdíl mezi akciema s hlasovacím právem (což má právě Elon) a těma ostatníma, takže jen tak převzít moc nad Teslou nejde.

  3. Ukazuje se že automobilový průmysl je pro Muska až
    Ukazuje se že automobilový průmysl je pro Muska až příliš tuctová záležitost. Svou revoluci elektromobilismu nastartoval a to co musí následovat (cenová konkurence, lidová vozítka s minimální výbavou) to už ho hádám asi tak nebaví. Vůbec to nezapadá mezi jeho aktivity typu SolarCity, Hyperloop, Neuralink, Boring Company a kdo ví co ještě … tomu člověku myslím vyhovuje dělat na něčem naprosto ojedinělém a revolučním, třeba kopat tunel pod povrchem velkoměsta pro pomocnou dálnici s automatizovanými přepravníky, tohle je je jeho styl a ne zařadit se mezi padesát dalších výrobců aut po celém světě a snažit se oslovit masy nějakým lidovým elektro vozítkem … chápu že se toho chce zbavit, už v tom asi nevidí nic zajímavého. Po elektrifikaci totiž přijde už jen vývoj v oblasti asistence a plné autonomnosti řízení, a to je spíš softwarový svět, Muska baví spíš ten hardware kolosálních proporcí než se šťourat v digitálním světě simulovaných neuronových sítích 🙂 Dává to dobrý smysl.

          1. Tesla umí součanou technologii poskládat umně a
            Tesla umí součanou technologii poskládat umně a průkopnicky do sebe, tak jako se to povedlu Applu u ajfonu. Neseděj s rukam v klíně, nečekaj na novej zázrak a zkoušej ukhlonit něco z toho co tu už dávno je. To je ovšem taky technologickej průlom, ne že ne.
            Na špatně poskládanou stávajíci technologii dojela svýho času Honda a její hybridy. Měli to samý co Tojota, akorát to blbě poskládali a odcházeli jim baterky.

  4. Najde se někdo kdo popíše jak je možno někoho žalovat za
    Najde se někdo kdo popíše jak je možno někoho žalovat za to, že mu nechcípla koza? Mám na mysli akcionáře, kteří očekávají pokles ceny akcií a žalují firmu za to že jsou blbí jak troky? Měl jsem za to, že tato česká vlastnost snad po plyšáku vymizí, ale koukám, že jsme pravděpodobně infiltrovali celý svět lidmi, kteří mají radost a prospěch z toho, že se někomu nedaří. Je to zvrácené, du blejt.

        1. Konkrétní US zákon neznám. Ale předpokládám že bude
          Konkrétní US zákon neznám. Ale předpokládám že bude podobný našemu Zákonu o podnikání na kapitálovém trhu
          § 126Manipulace s trhem
          (1) Manipulací s trhem se pro účely tohoto zákona rozumí jednání osoby, které může
          a) zkreslit představu účastníků kapitálového trhu o hodnotě, nabídce nebo poptávce finančního nástroje, nebo

          b) jiným způsobem zkreslit kurz finančního nástroje.

          1. Jmenuje se to „Reed Hastings rule“ a jak tu někdo psal, nejde
            Jmenuje se to „Reed Hastings rule“ a jak tu někdo psal, nejde o to, že by to Musk nemohl napsat, ale neměl to psát na soukromý účet. Měl to napsat v oficiální zprávě na firemní twitter nebo informovat přes oficiální stránky určené pro investory. To je jedinej, ale asi dost zásadní problém z pohledu zákona.

    1. Musk se často pohybuje na hraně zákona se svými
      Musk se často pohybuje na hraně zákona se svými prohlášeními, protože přímo ovlivňuje trh s akciemi Tesla a to v řádu 10 mld. USD. Může čelit žalobám za poškození investorů, horší by bylo, kdyby se prokázalo, že tyto informace poskytnul i někomu předem a pak je to trestný čin.

      1. Ale on tímto žádné investory nepoškodil – zvyšování
        Ale on tímto žádné investory nepoškodil – zvyšování ceny akcií všem investorům pomůže.

        Komu to uškodilo jsou ne-investoři, kteří se snažily ty investory poškodit (přeloženo do burzovní hantýrky Short Sellers) a ti ho teď žalují za to, že je nenechal ty investory poškodit.

        1. Bavíme se o stále stejných firmách (lidech) kteří
          Bavíme se o stále stejných firmách (lidech) kteří obchodují s akciemi, je úplně jedno zda kupují či prodávají, protože ve stejné firmě někdo nakupuje a jiný prodává. Když Musk den před svým prohlášením někomu řekne, že tohle udělá, poškodí všechny bez rozdílu. Pokud někdo má moc ovlinit za jediný den cenu akcií o 10 miliard USD, pak to není v pořádku. Zakončím starým latinským „Cui bono“ tedy „komu to prospívá?“

          1. Ale to ovlivnění je jenom lidská psychologie.
            Tesla jako

            Ale to ovlivnění je jenom lidská psychologie.
            Tesla jako firma se na burze nekupuje podle ekonomického základu, ale podle snu o budoucí hodnotě. A protože jde o sen, tak i jedna věta může hodnotu výrazně změnit.

            Až se změní na zavedenou firmu, tak se hodnota akcií srovná s ekonomickou výkoností a potom už ji žádná věta nerozhodí o 30 procent.

    2. I proklínaní Shortaři jsou investoři a regulerní hráči
      I proklínaní Shortaři jsou investoři a regulerní hráči na akciovém trhu. Mají právo dostávat stejné informace jako ostatní. Prohlášení na Tweeteru zýhodnilo část akcionářů nebo hráčů na trhu, kteří Muska sledují. Používání Tweeteru jako komunikačního kanálu je možné, pokud je to nahlášené, což ale pro Teslu platí pro její účet @tesla , nikoliv soukromý účet Elona Muska @elonmusk. Navíc na svém účtu má některé shortaře blokované, takže je to opět znevýhodnování části hráčů na trhu. Svoboda slova nestojí nad ostatními zákony. Když budeš v USA šířit radikální islám, nabádat k páchání trestných činů, asistovat na sbevraždě atp, tak na svobodu slova to neuhraješ. Když vyzradíš důvěrné informace části akcionářů, tak také ne. Můžes ale zřejmě celkem svobodně adresovat vulgarismy hlavě státu, veřejně činným osobám, Muskovi, Shortařům atp. Když ale jednou je Tesla veřejně obchodovatelná na burze a nezíska z toho celkem dost peněz, tak se halt musí řídit jejími pravidly. Dodržovat americké zákony atd. Jinak Saudské peníze smrdí ropou a trochu bych se bál, že jdou proti zájmům na zastavení jejího pálení. Tedy jejich motivace může být – OK, pojďmě vydělávat, pojďme prodávat drahé hračky do zásuvky, ale ne, že z trhu vytlačíme konzumenty ropy. Na druhou stranu těží ropu levně, takže budou v principu vydělávat i v době, kdy už se ostatním těžit nevyplatí a tím ve finále můžou za zbylou ropu utržit dlouhodobě víc, než když by ji všechnu vytěžili v nejbližších letech.

      1. Short sell není investice, jedná se o spekulativní
        Short sell není investice, jedná se o spekulativní nástroj.

        Řikat lidem, kteří ho používají je hodně nadnesené použití slova investor. Na short sell platí spíš pojmenování hazardní hráč.

        Investor je člověk, který si akcie koupí – to jest půjčí peníze na rozvoj firmy a očekává za to nějaké zhodnocení.

        Short sell je přesný opak investování, člověk si od někoho půjčí akcie, prodá, pak udělá cokoli aby klesla cena akcií a jakmile cena klesna koupí akcie a vrátí jejich majiteli. Problém nastane pokud na trhu dané akcie nejsou, potom je nákup realizován za libovolnou cenu, aby původní majitel dostal akcie zpět – čímž může vzniknout opravdu vysoká ztráta až bankrot.

        1. Ano, proto jsem mluvil o hráčích na trhu a nikoliv, čistě
          Ano, proto jsem mluvil o hráčích na trhu a nikoliv, čistě o investorech. Jakkoliv by asi i short seller mohl být nazvaný investorem – protože vkládá své peníze, pronajímá si, prodává a nakonec i kupuje akcie – tedy investuje. I tenhle přístup může být trhu prospěšný, zvyšovat likviditu akcií, vést veřejnou debatu o zdravosti akcií a ve finále likvidovat patologické bubliny. Stejně tak mohli být poškozeni investoři, kteří by si ty akcie na základě Muskova Tweetu koupili, ale nemají přístup k tomuto informačnímu kanálu – Musk je na tweeteru blokuje. Toliko pro vysvětlení čím mohl porušit pravidla burzy nebo Americké zákony a proč se s ním někdo vůbec zkouší soudit, případně jakým způsobem se bude snažit u soudu argumentovat. Jinak osobně – bych to neviděl tak černě. Jakým způsobem trhy reagují na každý Muskův tweet je poněkud přehnané. A když někdo hraje tuhle hru, musí počítat, že může prodělat kalhoty. Info z Tweetru se stejně dostalo na headlines imho rychleji, než zareagovaly ceny akcií a kdo s tím nepočítal jiná forma zveřejnění by mu nejspíš nikterak nepomohla. To ale neznamené, že nemůže být Musk nějakým způsobem penalizovaný za porušení pravidel.

        2. Hele máš v tom pěknej hokej, investor je možná tak ten
          Hele máš v tom pěknej hokej, investor je možná tak ten první kupující, který koupí akcie firmy při IPO, protože to jsou prachy který ta firma z těch akcií dostane, pak už jsou to všechno jen spekulanti, kteří si předprodávaj akcie mezi sebou a jen po dobu držení akcií jsou podílníci (share holders), ale jejich prachy obdržel nějakej jinej Lojza a ne ta firma na kterou jsou vystavený 😉
          Šortování nebo kupování akcií je normální legální forma obchodování s akciema za účelem zisku. Kdybych to uměl tak šortuju taky, abych si vydělal víc, třeba rovnou na tu Teslu.
          Co je negativní jsou jen ty kecy šortařů, kterýma se snažej ovlivnit cenu akcií, ne samotnej ten typ obchodu. Většina laiků to nechápe a proto si šortování démonizují jako bezcharakterní praktiku.
          Šortovat lze i kupováním a prodejem opcí nebo investováním na otočené (negativní) kurzy k tomu vytvořených derivátů.

          Když si půjčíš vod souseda pytel cementu v ceně 400 kč protože zrovna stavíš a von ne a pak mu ho po 4 měsícých vrátíš protože ho zrovna potřebuje, tak ho jdeš koupit a ejhle von stojí jen 380 kč, tak taky šortuješ. Von dostane zpátky svůj pytel cementu, ale ty si vydělal 20 kč. Soused o nic nepřišel a ty ušetřil. ;-D

          1. Hokej v tom nemám,
            a taky tvrdím, že se jedná o legální

            Hokej v tom nemám,

            a taky tvrdím, že se jedná o legální praktiku.

            Ale výrazně odlišuju nakupování/prodávání akcií od Short Sell obchodů, stejně jako od forexu a od opčních nákupů komodit.

            Burza, tak jak je postavená v současné době je normální Kasino, kam hráči přináší peníze a aby jeden vyhrál peníze jiný musí dané peníze prohrát. S investicema to nemá nic společného, a jediný kdo s jistotou vyhrává je broker.

            A ano, na shortování taky nemám – psychicky nedám ten pocit, že prohraju a můžu prohrát bez horního limitu. A potom miluju i brokery, kteří klidně půjčí akcie na short (za poplatek), následně půjčí peníze na páku 10:1 a když short nevyjde (a stop-loss to nestihne) tak chudáka „investora“ oškubou.

  5. Tyhle kousky co dělá, jsou podle mě už trochu za hranicí
    Tyhle kousky co dělá, jsou podle mě už trochu za hranicí rozumného chování. Všichni si asi umí spočítat, že se bavíme o celkové hodnotě přes 60 mld. USD, přitom Tesla má na hotovosti 2 mld. Akciová společnost může být samozřejmě s akcionáři, jde pouze o to, že se nebude veřejně obchodovat s akciemi. Tedy buď akcionář dostane dividenty, nebo může akcie prodat, ale za cenu, kterou mu někdo nabídne, tedy už ne nadhodnocený či podhodnocený trh, ale nějaký investor. Mám pocit, že Musk hraje velkou hru, která má pouze dva výsledky, bank nebo vabank.

      1. Já jsem psal o celkové hodnotě firmy (tržní kapitalizaci
        Já jsem psal o celkové hodnotě firmy (tržní kapitalizaci chcete-li). Kdo prodá či neprodá akcie, je na každém z nich, ale je to velké lákadlo, dostat svoje peníze zpět se ziskem a ještě navíc s 20-30% bonusem (podle okamžité ceny akcií Tesla), je to někdy o tom vrabci v hrsti. Jakmile bude Tesla soukromá firma, mohou Musk a arabové zcela ovládat firmu a investoři se mohou jen dívat, co se děje s jejich penězi.

    1. Nemyslim si ze su za hranicou. Celkom ho aj chapem, on
      Nemyslim si ze su za hranicou. Celkom ho aj chapem, on potrebuje rozvijat firmu a nechce vykazovat zisk. On totiz Teslu nevytvoril pre zisk ale pre pokrok. To je velky rozdiel oproti tomu naco sme zvyknuty u klasickych firiem.

      Otazne co maju robit s akciami obycajny ludia, ktory chceli Teslu vlastne podporit.

    1. Já buď taky, nebo část prodám a část si nechám.
      Já buď taky, nebo část prodám a část si nechám. Otázka je zda můžeme takto vlastnit podíl v soukromé americké firmě. Britší akcionáři zmiňovali, že oni z nějakých legislativních a dańových důvodů nemůžou. Přesně tomu, ale nerozumím.

        1. Tak trochu, nebo přestěhovat svoje konto, ale v dnešní
          Tak trochu, nebo přestěhovat svoje konto, ale v dnešní globalizovaný a internetový době je už spousta omezení fakt total výsměch. Kupuju přes mobil letenky za ranec a ani vlastně nevím komu a kam to platím, ale přesto to funguje a lítám, tudíž už přestávám řešit nějaký hranice a státy. Veškerý můj kontakt je jen appka v mobilu.

      1. Nedovedu si představit, že by stát zakazoval soukromé
        Nedovedu si představit, že by stát zakazoval soukromé osobě mít podíl v nějaké firmě. Jediná nevýhoda je, že ty akcie nebudou rychle likvidní a nebude se s nimi veřejně obchodovat. Jejich cena může být vyšší než dnes, ale taky mnohem nižší, když časem dojde např. k naředění akcií za účelem vytlačit určitou skupinu akcionářů (to co udělal například Apple).

    2. No ja tiez (ale nie ‚dokonca‘, on chce nakoniec akcie predat
      No ja tiez (ale nie ‚dokonca‘, on chce nakoniec akcie predat aby financoval cesty na Mars :))
      Ale je tu potencialny problem. Ti co budu chciet drzat, to bude cez nejaky fond, a ten vraj nemozu vlastnit ludia z EU (resp. mimo US), a tiez ktori ‚nepresli‘ investičným dotaznikom na US akcie.. (pekna pakarna). Bolo by fajn keby to niekto zistil, ja som do toho nesiel kvoli 420, ale nasobne viac za niekolko rokov…

    1. Pointa celého saudskoarabského státního investičního
      Pointa celého saudskoarabského státního investičního fondu je, že se připravuje na den kdy dojde ropa. Arabům evidentně došlo, že investovat do lyžařské sjezdovky uprostřed pouště nebyl nejlepší nápad. Letadla, bazény, auta a podobné hračky už mají, teď je třeba koukat dál než jen na písek kolem.

            1. menší konec světa mohl být už 23.7.2012
              A huge coronal

              menší konec světa mohl být už 23.7.2012

              A huge coronal mass ejection — a large cloud of hot plasma sent into space — erupted from the sun on July 23, 2012. The CME went through Earth’s orbit, and had it happened only one week earlier, our planet would have been in the way and faced severe technological consequences.
              space.com/26669-huge-solar-storm-2012-destruction.html

      1. a abych sam sebe doplnil. ropa rozhode nedojde. stejne jako
        a abych sam sebe doplnil. ropa rozhode nedojde. stejne jako nedoslo uhli. ropa se prestane pouzivat proto, ze ji prekona jina technologie. co se tyce vyroby elektriny treba jaderna fuze v dlouhodobem horizontu. v kratkodobem kombinace jadernych elektraren, zemniho plynu a obnovitelnych zdroju podle vyse dotaci. co se tyce dopravy teprve se uvidi v cem se bude skladovat elektrina. vodik? baterky? troleje? nebo nejake uplne nove typy baterek? nebo ruzne kombinace? uvidime. kazdopadne v soucasnosti tesla prodava leda tak iluzi, ze to, co vyrabeji je budoucnost. se soucasnyma technologiema rozhodne neni.

        1. Když se dostaneme do fáze kdy vykopat 1kg uhlí bude
          Když se dostaneme do fáze kdy vykopat 1kg uhlí bude energeticky náročnější, než kolik energie z toho 1kg uhlí dostanete, pak přestanete kopat. Je to asi stejné jako jet koňským spřežením z Aše pro dřevo na Ukrajinu i kdyby jste tam to dřevo dostal zadarmo, tak se ta energie ze dřeva nevyplatí. Takže ano ropa tam nějaká vždy zůstane, jen jí už nikam nedovezou, protože se to prostě nevyplatí.

Napsat komentář