Elon Musk zvažuje, že by se Tesla znovu stala soukromou firmou

Nejnovější tweet Elona Muska vyvolal lavinu. Napsal totiž, že zvažuje, že z Tesly znovu udělá čistě soukromovou společnost s cenou $420 za akcii.

Elon Musk má zase plnou hlavu velkých plánů, tentokrát ohledně vlastnické struktury společnosti Tesla.
foto: InsideEVs

A nastalo zemětřesení. Akcie společnosti Tesla začaly okamžitě silně posilovat. Na chvíli bylo dokonce obchodování přerušeno, aktuálně jsou na asi $380.

Následoval vysvětlující email od Elona Muska zaměstnancům Tesly (kteří jsou ve většině případů také akcionáři). V něm zdůrazňuje, že konečné rozhodnutí zatím nepadlo.

Hlavním důvodem pro to, že o takovém plánu přemýšlí, jsou omezení plynoucí z faktu, že Tesle je dnes veřejně obchodovanou společností. To znamená, že podléhá výkyvův v ceně akcií, musí pravidelně reportovat finanční výsledky apod.

To může podle Muska často ovlivňovat chování a rozhodování firmy v tom směru, aby se zaměřovala na co nejlepší čtvrtletní výsledky místo toho, aby se soustředila na delší období.

Navíc se taková společnost může stát terčem „shortařů“, tedy lidí, kteří sázejí na pokles ceny akcií. Což se Tesle i stalo, stala se „nejšortovanější“ firmou v historii Wall Street. Tito lidé samozřejmě mají přímý zájem na poklesu ceny.

„Zásadně věřím, že fungujeme nejlépe, když je každý zaměřený na to co má dělat, když můžeme zůstat zaměřeni na náš dlouhodobý cíl, a když neexistují zvrácené pobídky k tomu, aby se lidé snažili naši práci sabotovat,“ napsal Musk doslova.

Zmiňuje proto příklad společnosti SpaceX, která je stále soukromá a funguje díky tomu podle něj velmi dobře. „Neříkám, že pro Teslu bude dávat smysl zůstat v soukromých rukou navždy,“ dodává Musk. „Je možné, že v budoucnu, jakmile Tesla dosáhne fáze pomalejšího, predikovatelného růst, bude nejspíš zase dávat smysl se vrátit na burzu.“

V emailu následně předestřel plán postupu. Investoři by buďto měli možnost odkupu akcií za cenu $420, nebo by mohli i nadále zůstat investory. „Doufám, že všichni investoři zůstanou,“ píše Musk.

Nakonec Musk zdůraznil, že rozhodně neplánuje spojit Teslu a SpaceX. Fungovaly by nadále odděleně. Představuje si ale, že budou mít podobnou strukturu.

Jestli se takový plán uskuteční ale zatím vůbec není jasné. Bude nejdříve muset projít hlasováním akcionářů. „Soukromá Tesla by vpravdě byla obrovskou příležitostí pro nás všechny,“ zakončil Musk.

72 Comments on “Elon Musk zvažuje, že by se Tesla znovu stala soukromou firmou”

  1. Elon Musk zvažuje převzetí Tesly a stažení jejích akcií
    Elon Musk zvažuje převzetí Tesly a stažení jejích akcií z veřejného obchodování…

    investicniweb.cz/news-zakladatel-tesly-zvazuje-prevzeti-firmy-do-soukromych-rukou/

    Musk totiž vlastní téměř 20 % Tesly a téměř 5% podíl koupil státní investiční fond Saúdské Arábie…

  2. Tak vida, nejenom mně připadají burzovní spekulace padlé
    Tak vida, nejenom mně připadají burzovní spekulace padlé na hlavu. Netvrdím, že jsem nepřemýšlel o tom si nějaké akcie Tesly koupit, ale proto, že je mi jasné, že dlouhodobě by to mohlo obchodovatelné třeba za desetinásobek. Ale tihle burzovní spekulanti, to je tedy partička. Hlavně ti shorteři. Půjčit někomu peníze na akcie, který je smluvně nakoupí za vás v nějakém termínu, pak je nakoupit pod cenou a teprve pak akcie poslat. To vymyslel kdo?

    1. Máte to špatně popsané.
      Short znamená:
      Půjčím si od

      Máte to špatně popsané.
      Short znamená:
      Půjčím si od někoho akcie Tesly. Akcie prodám, na účtě mám minus počet akcií Tesly a dostanu peníze.
      Očekávám, že cena akcií klesne a já je znovu nakoupím za méně peněz.
      Narozdíl od longu akcie můžou vyletět neskutečně a já můžu mít neomezenou ztrátu.
      Akcie většinou půjčují Brokeři, u nás třeba Patria, Fio, … Klienti mají u nich uloženo dost akcií, tak mohou část půjčit.

  3. Nevíte někdo, co je na převedení na soukromou společnost
    Nevíte někdo, co je na převedení na soukromou společnost potřeba? Domnívám se správně, že když má Musk 20 %, že stačí získat souhlas vlastníků alespoň 30 %? A jak u toho odkupu za $420 – projde to, i když 50 % vlastníků akcií neprodá? Protože pak by bylo místo 70 miliard potřeba jenom něco přes 20 a to už není tak šílené.

    1. Pokud se shodne par nejvetsich akcionaru drzicich dohromady
      Pokud se shodne par nejvetsich akcionaru drzicich dohromady vic nez 50% (bude to odhadem tak do 10 lidi/firem), tak ostatni maji smulu. Akcie prestanou byt obchodovatelne a vybrana brokerska firma zajisti vyplaceni jejich hodnoty.
      Tem, co se rozhodnou zustat zrejme prijde neco jako „potvrzujeme, ze jste investovali do navyseni zakladniho jmeni firmy $xyz, na zaklade toho mate narok na 0.abc% ze zisku“.

        1. U Slovaku nevim, u nas je to tak, ze pokud za rok prodas akcie
          U Slovaku nevim, u nas je to tak, ze pokud za rok prodas akcie za vic nez 100.000Kc (! obrat, ne zisk !), musis dat ZISK z jejich prodeje do danoveho priznani. Ovsem muzes si od nej odecist poplatky za prevody, pro brokera… A jako soukroma osoba prepocitavas na koruny tzv. jednotnym kurzem (vyhlasuje CNB na konci roku), takze nemusis resit jaky kurz byl ktery den.

          Resil jsem to naposledy pred par lety, snad se to nijak nezmenilo.

          1. Pořád je to takto. Jinak pokud ještě člověk neměl
            Pořád je to takto. Jinak pokud ještě člověk neměl přiznání, tak se může rozhodnout bude to dát kurzem v ten který den a ne na konci roku. Ale důležité je, že následující roky, by to měl dávat stejně a ne co se vyplatí.

  4. Takhle to asi pak bude fungovat:
    „Basically how it would work

    Takhle to asi pak bude fungovat:
    „Basically how it would work is that all current stakeholders would be given a time window where they would be allowed to sell their shares to Tesla itself at $420 a share. After the time window closes, all current stock owners as well as all employees of Tesla would be considered shareholders. Every 6 months, all current shareholders would be allowed to sell or purchase stock to/from Tesla’s ownership at a price determined by an analyst based on the kinds of things stock price is determined by. If at the end of that offering period you worked for Tesla or still owned stock, you are a shareholder for purposes of the next offering period. If at any point you sell your stock out entirely, you would be unable to purchase back in unless you become employed by Tesla, and thus become elligible once more. If you leave the company and own stock, you would be allowed to retain it and buy/sell every offering period until such time as you sell your last share, which will cause you to no longer be able to buy shares unless you become employed by Tesla again in the future.

    EDIT: Or at least that’s my understanding of how it works. As to pluses: your stock is much more cleanly tethered to the success of the company since the price of the stock is insulated from the pressure of shorts and other market weirdness. Additionally, the value of a share is locked in every offering period, so it’s guaranteed you’ll be able to buy/sell as many shares as you want at the price you see the stock at, whereas in a public company, you have to find somebody to buy at the price you want to move it at while it’s fluctuating. Also, the business is less beholden to having to make decisions with the value of the stock in mind since they’re not accountable to the public ownership. As to the minuses: you can only buy/sell shares once every 6 months, which makes it difficult to leverage the value if you need it suddenly. Also, if you were using it as a volitile investment where you see sharp spikes with things like short squeezes and big swings after quarterly earnings calls, it’s not going to function that way for you any longer. It’s truly a lont-term investment in the company now instead of a portable asset that you can do what you want with. Depending on your goal with the stock and being active in the stock market itself, this may be either great news or terrible news.“

  5. Otázkou je, kde na to vezme peníze.
    Pohyb akcií není pro

    Otázkou je, kde na to vezme peníze.
    Pohyb akcií není pro Teslu problém, pouze s jednou vyjímkou – pokud nechce vydávat nové akcie. Tesla již peníze za své akcie dostala a v nynější době není pro hospodaření podstatné jestli akcie stojí 100 USD nebo 380 USD. Kolik je aktuálních shortů nemá na hospodaření vůbec žádný vliv. Reportování finančních výsledků také nestojí náklady navíc.
    Celé mi to přijde jako velký fejk, který má za cíl jediné – zvýšení cen akcií, aby akcionáři neměli keci a aby někteří pesimisté přestali snít o krachu Tesly. Pokud se bude mluvit o krachu, tak klesne zájem o auta (včetně S a X) a to už na hospodaření vliv mít bude.

    1. Proč opomijite to oficiální vysvětlení, že mu vadí
      Proč opomijite to oficiální vysvětlení, že mu vadí motivování akcionářů ke krátkodobým spekulacím? Tohle vadí hlavně u zaměstnanců, kteří se prostě chovají v práci jinak pokud vlastní okamžitě prodejné akcie. Taky shortaře motivuje Tesla škodit třeba v médiích.

  6. Svěklá zpráva. Akcie za 420$ prodavat ale ucite nebudu.
    Svěklá zpráva. Akcie za 420$ prodavat ale ucite nebudu. Naprosto bezprecedentni a genialni tah od Muska. Ted je mimochodem zcela jasne ze tesla by stejne nikdy nekrachla, kdyz nema musk problem zajisti odkup cele tesly za 420$/akcii sakumprdum „ze dne na den“. Tesla ted nebude mit bariery pro rust a bude si moct delat co chce. Vtipne je ze ti bezmozci co tu prorokovali krach tesle ted nebudou moct profitovat z raketoveho rustu ktery Teslu ceka v dalsich letech ( Jedine ze by jeste rychle rychle nakoupili akcie za.. kolik ze vylezly behem par minut vcera? na 380$/kus ?:). Zatimco lidi co tesle verili a akcie si nechaji, budou bohate odmeneni az se tesla jako privatni spolecnost rozjede neskutecnym tempem. Obcas je svet opravdu spravedlivy 🙂

          1. Rikas ze na nakup tesla akcii je pozde? No myslim ze ti co
            Rikas ze na nakup tesla akcii je pozde? No myslim ze ti co odkoupi celou teslu za 420$/kus by s tebou nesouhlasili. Ale to budou nejspis nejaci joudove co neumi vydelavat prachy a nerozumi tomu 🙂 Co je TM3 neres, to sou jen nejake zkratky tesla ovci.

            1. Vondraku, tenhle týden jsem se bavil s jedním Němcem a ten
              Vondraku, tenhle týden jsem se bavil s jedním Němcem a ten mi říkal, že jeho známý nadával na Teslu, že je Tesla S pěkná sračka, jeho známý pracuje jako obchoďák pro výrobce garážových vrat a prý když jede svojí normální rychlostí po německé dálnici 200 – 250km/h tak s Teslou S najede nějakých 150km a může tvrdnout a nabíjet na SCH a to si nemůže dovolit, když musí makat, ale je to asi extrémní vyjímka….

                1. :-))
                  mě by spíš zajímalo jestli to není trochu

                  :-))
                  mě by spíš zajímalo jestli to není trochu přitažené za vlasy ale to by asi věděl nejlíp Michelin

                2. On je tu jediný kdo má vlasy ?
                  On je tu jediný kdo má vlasy ?

                3. KLudne to môže byť aj pravda, pri 250km/hod bude mať Tesla
                  KLudne to môže byť aj pravda, pri 250km/hod bude mať Tesla S spotrebu asi 60kW. Ale zasa podobný spalovák pojde za 20L/100km. Tak to si mal kúpiť nejaký benzín a tankoval by každých 300km.

                4. 60kW asi ne, to spíš 60 kWh/100 km. A jinak obecně v této
                  60kW asi ne, to spíš 60 kWh/100 km. A jinak obecně v této rychlosti už je nejvýznamnější aerodynamický odpor a rodíl mezi 200 a 250 km/hod. je 56 %, takže bych řekl, že ve 250 i u spalováku bude spotřeba někde mezi 25 a 30 litry/100 km.

                5. Mal som na mysli výkon a ten bude tých 60kW.
                  Mal som na mysli výkon a ten bude tých 60kW.

                6. Ak by išiel plynule, tak by bola spotreba iná. Pri
                  Ak by išiel plynule, tak by bola spotreba iná. Pri aktuálnom výkone 60kW a rýchlosti 200km/hod by bola spotreba tých 30kWh/100km. Tj, za hodinu jazdy by spotreboval 60kWh a prešiel by 200km.

                7. Nezda se, ze by ta plynulost mela takovy (jakykoliv vyznamny)
                  Nezda se, ze by ta plynulost mela takovy (jakykoliv vyznamny) vliv v tehle rychlostech. Spis asi omezovani vykonu
                  Tady je rok stare video, celkem plynula jizda – chladna noc na prazdne nemecke dalnici rychlosti 200km/h, za 100km je 90kWh baterka ze 100% na 14%, palubka ukazuje spotrebu 54kWh/100km.

                  https://youtu.be/ojUFPKgs6iI?t=2262

                  Podle me zkusenosti v tehle rychlosti nejede za 30 ani S, natoz X.

                8. To je hrozně málo, při 60 kW když za hoďku ujede 250 km
                  To je hrozně málo, při 60 kW když za hoďku ujede 250 km to vychází na 24 kWh/100 km a to si myslím, že bude spotřeba tak ve 120-130 km/h, ne ve 250. Hlavně 60 kW je nějakých 80 koní na skoro 2,5tunové auto.

                1. já jel maximálně 140km/h a to ještě jen do kopce, z kopce
                  já jel maximálně 140km/h a to ještě jen do kopce, z kopce to nedám, v těle mám asi nějaký inteligetní G senzor a ten při vyšších rychlostech a do zatáček a z kopce okamžitě zapíná omezovač rychlosti, mě osobně by rychlost 200-250km/h navíc k 1674,4 km/h(rotace Země) určitě zabila

              1. Takže s tou Teslou ještě nikdy těch 150km rychlostí
                Takže s tou Teslou ještě nikdy těch 150km rychlostí 200-250km/h nejel. Ty kecy si klidně může nechat pro syna před spaním. To mám rád když někdo neví ale žvaní. Kdyby on byl potichu a vedle něj by zařehtal kůň vyšlo by to nastejno. Inu co, je to obchoďák, tam je žvanění a lhaní bez pohnutí brvou podmínka nutná pro výdělek a vo nic jiného mu nende.

    1. V dopise zamestnancum
      V dopise zamestnancum (https://electrek.co/2018/08/07/elon-musk-tesla-privsate-plans-like-spacex/) pise, ze drzi nejakych 20% akcii a ze neocekava, ze by se to melo zmenit ( I own about 20% of the company now, and I don’t envision that being substantially different after any deal is completed.).
      Takze to spis vypada na vstup nejakeho strategickeho partnera (?ktery nechce byt pod dohledem trhu?). Kazdopadne medializace je zvlastni, tohle se vetsinou taji, dokud neni podepsano. A minoritni akcionari jsou postaveni pred hotovou vec (odkupni cenu).

      1. Není to zase tak zvláštní. Saúdský investiční fond
        Není to zase tak zvláštní. Saúdský investiční fond vlastní akcie za 2 mld. dolarů a pár dalších lidí také velké podíly. Jestli se dohodl s několika většími akcionáři a někdo z kamarádů z Googlu mu přislíbil financování, je v suchu. A na twitteru to vypustil kvůli shortařům, aby je totálně zničil. Pomsta dost dobrá.

        1. Ano ano. Jak pise Pepa. Finance nejsou problem tech par
          Ano ano. Jak pise Pepa. Finance nejsou problem tech par usmudlanych miliard mu da klidne i jeho kamos Larry o to vubec nejde. Kdo by se nechcel ucastnit raketoveho rustu tesly za zavrenymi dvermi hezky po poklickou. To je sen kazdeho VC. A souhlas ze na twitter to napsal jen pro pomstu shorterum. Vetsina lidi vubec nechape jak devastujici tweet to byl pro VSECHNY shortery, polovina se pujde obesit, druha pulka dostane padaka. Sladka pomsta za nejshortovanejsi akcie v historii, to si musk nemohl nechat ujit 🙂 (a ne ze by je dlouho dopredu nevaroval …. ale oni se mu jen smali…. tak jim natrh prdel… asi jako se vsim 🙂

          1. Presne tak, pomsta shorterom, stavim sa ze kreteni uz 2 tyzdne
            Presne tak, pomsta shorterom, stavim sa ze kreteni uz 2 tyzdne nespali 😛 Ja to vitam, neznasam spekulantov na burze ktory profituju z toho ako moc zhadzuju firmu na verejnosti co sa snazi daco vybudovat. Z mojho pohladu dostali co si zasluzia…

  7. Hitler zuří, akcie Tesly neklesly. Musk se vysmívá líným
    Hitler zuří, akcie Tesly neklesly. Musk se vysmívá líným vopicím šortařům, manenažerstva z kšefťáckých fondů prostě tomu odpadu lidstva s parodickým videem :))))))))))

    ekonomika.idnes.cz/hitler-tesla-musk-video-tweet-d2w-/eko-zahranicni.aspx?c=A180806_164114_eko-zahranicni_mato

  8. Je to vyborna sprava pre vsetkych nas, ktori cakame a nevieme
    Je to vyborna sprava pre vsetkych nas, ktori cakame a nevieme sa dockat modelu 3. Tesla bude moct pod sukromnym vlastnikom rozbiehat GigaFactory 3 (Cina) a GigaFactory 4 (EU) ovea rychlejsie, kedze nebude pod tlakom akcionarov a trhov, ktore cakaju kazdy kvartal na vysledky. Rovnako sa zbavi tlaku od short-sellerov, ktori vynasaju do medii kadejake poplasne spravy s cielom znizit cenu akcii. Prave shortselleri utrpia najvacsie straty, nechcel by som byt vcera v ich kozi, ked Elon zacal tweetovat, muselo u nich byt urcite velmi dusno 🙂 Tesla este ani zdaleka nie je vo faze, kedy by mala koncit uctovne obdobia v zisku, este ma pred sebou obrovsky potencial pre expanziu, zvacsovanie vyrobnych kapacit, budovanie Superchargerov, servisnych stredisk, prichod novych modelov Y a Semi, expanziu solarneho biznisu… Ak by spomalili iba kvoli tomu, ze pojdu mierne do plusu kazdy kvartal, tak by to urcite nebolo prospesne. Na velke zisky pride cas o par rokov. Tato firma ma potencial zaradit sa k najvacsim firmam sveta.

Napsat komentář