Továrnu Seat ve Španělsku pohání z části solární elektrárna

Jedna z největších fotovoltaických elektráren na světě v automobilovém průmyslu se nachází v závodě Seat Martortell.

53 000 fotovoltaických panelů s celkovou plochou 40 fotbalových hřišť snižuje emise CO2 o téměř 4000 tun ročně
foto: Seat

Nejdelší den roku přinese severní polokouli naší planety 903 minut slunečního světla. S letním slunovratem 21. června přichází období s největším množstvím slunečního svitu a nejvyššími teplotami.

Španělsko a jižní Evropa si užívají 2500 až 3000 hodin slunečního svitu ročně. Seat tento zdroj čisté energie využívá díky jedné z největších fotovoltaických elektráren v automobilovém průmyslu.

Fotovoltaická elektrárna s rozlohou 276 000 metrů čtverečných: Seat uvedl v roce 2013 do provozu celkem šest dílčích fotovoltaických elektráren s více než 53 000 fotovoltaickými panely, jejichž plocha je srovnatelná s plochou 40 fotbalových hřišť.

Panely jsou umístěny na střechách výrobních hal a krátkodobých parkovišť pro vyrobená vozidla. Od uvedení do provozu vyrobila tato fotovoltaická elektrárna již více než 112 milionů kWh elektrické energie.

Množství energie pro každodenní nabíjení 3 milionů mobilních telefonů po celý rok: Tato elektrárna vyrábí více než 17 milionů kWh ročně, což je dostatek energie pro zásobování města s 15 000 obyvateli nebo pro nabíjení 3 milionů mobilních telefonů každý den po celý rok.

Ekologicky vyráběná elektrická energie se používá ve výrobním závodě Martorell a pokrývá 6 % jeho celkové spotřeby energie. Elektrárna od svého zprovoznění umožnila svou energií výrobu 67 000 automobilů.

Dohled z ptačí perspektivy: Část údržby fotovoltaické elektrárny má na starosti dron, který dělá jednou za měsíc důkladnou prohlídku celého zařízení. Na základě obrazových záznamů z kamery, včetně termovizního snímání, probíhá následně důkladná analýza stavu fotovoltaických panelů. Dron vykoná pokaždé 16 kontrolních letů ve výšce 35 metrů.

Přínos pro životní prostředí: Fotovoltaická elektrárna přispívá k vyšší čistotě ovzduší a zároveň snižuje emise CO2 o 4000 tun ročně. Toto snížení je porovnatelné s přínosem zalesnění plochy o rozloze 17 kilometrů čtverečných, což je ekvivalent pěti newyorských Central Parků. Cílem společnosti SEAT je snížit mimo jiné spotřebu vody, emise CO2 a množství odpadu na polovinu v porovnání s rokem 2010.

tisková zpráva

27 Comments on “Továrnu Seat ve Španělsku pohání z části solární elektrárna”

  1. Takhle velká kráva FVE (276 000 metrů čtverečných, 53
    Takhle velká kráva FVE (276 000 metrů čtverečných, 53 000 FV panelů, plocha srovnatelná s plochou 40 fotbalových hřišť, vyrábí více než 17 milionů kWh ročně) se používá ve výrobním závodě Martorell a pokrývá 6 % jeho celkové spotřeby energie. To je tedy sakra málo. Asi bude ještě potřeba hodně sáhnout do úspor v továrně, je nějaká rozežraná.

    1. Věřím že to kdysi spočítali dobře a že centrální
      Věřím že to kdysi spočítali dobře a že centrální dodávky energie a tepla budou vždy výhodnější než by byly na každým baráku samostatně. Výhodou samostatného zdroje energie u domu je nezávislost a samozřejmě to stojí peníze.

          1. Podle me by si kazdy clovek mel uvedomit, ze do te ekonomicke
            Podle me by si kazdy clovek mel uvedomit, ze do te ekonomicke navratnosti by se pri masovem rozsireni daly zapocitat i snizene naklady na zdravotni peci. Jake ma clovek naklady s tim, kdy zje 14 dni v roce nemocny? A tim nemocny myslim opravdu nemocny, takze si marodenim neodpocine.
            Mam dojem, ze jsem bud blazen, nebo ma vestina lidi strasne zuzeny pohled. Asi je to deformace z meho povolani se na kazdou vec divat s hodne sirokym zaberem a popremyslet nad kazdou, i nerealnou, souvislosti (takze si jeste muzeme od nakladu odpocitat i cast penez za neporizene osvezovace vzduchu :-)) ).
            A to jsme jeste zapomnel uvest, ze ne vsem lidem jde o ekonomickou navratnost, nekteri neresi kazdou korunu a i presto dokazi byt ohleduplni k druhym. Mohlo by to tak byt i u firem, ze kdyz je vydelecna, mohl aby jit vzorem druhym a neco delat pro tento svet. Nelze prece jen uplne vse prepocitavat na penize, jak byste prepocital pratelstvi, ktere vzdy neco stoji.

              1. Takze ze zavislosti na centralni siti (kde je alespon jakaz
                Takze ze zavislosti na centralni siti (kde je alespon jakaz takaz sance, ze se delaji udrzby/revize/…) prejdeme k zavislosti na nejake elektronice kterou vyrobil buh vi kdo v buh vi jake kvalite a zivotnosti. Ze treba u menice tech 17 let ve vetsine domacnosti nikdo ani nevyfouka prach z vetraku/chladice asi netreba pochybovat.

                1. Ten jistič vnější strany si může každý nechat, když
                  Ten jistič vnější strany si může každý nechat, když chce mít zálohu, to přece není problém. To že nastane dlouhobý výpadek elektřiny od výrobce je jen otázka času a nezávislost je v takovém případě k nezaplacení.

                2. Kdyz uz mam stejne pripojku (vetsina ceny je „pausal“, proc k
                  Kdyz uz mam stejne pripojku (vetsina ceny je „pausal“, proc k ni mit ostrovni system?
                  Popravde, to uz bych radsi v nasich koncinach za 30 koupil relativne kvalitni generator a benzin jednou za pul roku nechal nekoho vyjezdit. Protoze pri delsim vypadku nez tyden uz asi budou jine starosti nez ze neni elektrina.
                  Nebo za tech 30 nakoupil strelivo a nasel nekoho, kdo misto streliva koupil tu elektrarnu 🙂 – teda pokud se bavim o „globalnich“ prepperskych scenarich typu „zombie apokalypsa“ a ne stromu pres vedeni pro nejakou malou vesnici.

                3. Každý to má jinak, já mám např 90% platby nad paušál.
                  Každý to má jinak, já mám např 90% platby nad paušál. Každý si to může vyřešit po svém.

                4. Ale samozrejme 🙂
                  Nakonec jde o ten dobry pocit, proc ne.

                  Ale samozrejme 🙂
                  Nakonec jde o ten dobry pocit, proc ne. Kazdy si nejak delame radost.
                  Ale pokud bydlim nekde rozumne v civilizaci, tak mi to za dnesnich podminek neprijde prilis racionalni zpusob, kam nacpat penize, zvlast pokud zduvodneni je „az nastane dlouhodoby vypadek“ – u baraku muzu bez vetsich potizi posunout velkou cast spotreby do nizkeho tarifu a tam navratnost putuje nekam pres tricet let.

                5. Můžete mi prosím poradit jak u RD získat zdarma nebo za
                  Můžete mi prosím poradit jak u RD získat zdarma nebo za minimální poplatek nízkou sazbu? Zatím vím jen o možnosti pořídit Tepelné čerpadlo nebo elektromobil. Topení mám na plyn a tuhá paliva. Díky.

                6. Priznam se, ze presna pravidla neznam – bydlim v byte s
                  Priznam se, ze presna pravidla neznam – bydlim v byte s centralnim teplem, takze to pro me neni relevantni. Snad poradi nekdo s domkem. Ale zrejme bude stacit bojler (na vsi ma dvoutarif snad kazdy, i ten kdo nema TC nebo EV). Ale samozrejme je to na min hodin nez specialni tarify pro TC nebo EV.

                7. Ano, bojler bude stačit … na sazbu 8 hodin NT. Resp.
                  Ano, bojler bude stačit … na sazbu 8 hodin NT. Resp. musíte jej mít zapojený. Pokud jej nebudete využívat, resp. budete nahřívat pevnými palivy, musíte zajistit „dostatečnou“ spotřebu v NT. Nejsem si jistý, kolik musíte spotřebovat procentuálně v NT, ale může to být klidně pračkou. Pokud nesplníte % NT, můžou Vám tu sazbu zase vzít.

                8. Dejte si sazbu elektromobil. Vlastnictví auta ČEZ
                  Dejte si sazbu elektromobil. Vlastnictví auta ČEZ nekontroluje a máte NT 8 hodin denně.

                9. Nějaký papír o vlastnictví nebo pronájmu EV jim ukázat
                  Nějaký papír o vlastnictví nebo pronájmu EV jim ukázat musí.

            1. Kdybych měl barák tak ho vosázím panelama ani nemrknu.
              Kdybych měl barák tak ho vosázím panelama ani nemrknu. Přidělám baterku z elektroauta a budu rád za každou kWh co si sám vyrobím a hlavně, že už nebudu krmit samolibý energetický molochy a vyžírky. Cena panelů ani komponent už není tak horentní jako bývala.

            2. Tohle vycisleni „14 dni nemocny“ je taky dost na vode. Protoze
              Tohle vycisleni „14 dni nemocny“ je taky dost na vode. Protoze tim „masivnim rozsirenim FVE“ NEJSPIS (zeleny tlak) zmizi ty velke zvlhcovate vzduchu (jaderky) a „kourici“ elektrarny zustanou bezet dal jako zaloha, protoze vsichni budou chtit svitit a mit nerozmrzly mrazak.

              Ad navratnost – kdyz pocitam svuj priklad, byt cca 1200kWh rocne. To by teoreticky pokryla 1.2kWp FVE – 24.000 v panelech (internetova cena 6000 za 300Wp panel), 1kW menic cca 20.000 (a to nemuzu zapnout troubu nebo rychlovarku, s dostatecnym vykonem by byl spis za 40) a nejake uloziste rekneme za 50.000. Takze jsem na cca 100.000 pri rocnich platbach za elektrinu 6.000 – navratnost bez dotaci 17 let, kdyz nic neodejde (ani na menic po 17 letech provozu ani na baterii po 17 letech a 6.000 cyklech bych nevsadil – dve nejdrazsi komponenty systemu). Cili z financniho hlediska nesmysl, zbyva dobry pocit (ten nerozporuju).

              1. Navratnost FVE existuje v pripade dotacii (ci uz jednorazovych
                Navratnost FVE existuje v pripade dotacii (ci uz jednorazovych z EU fondov – ako v SK teraz, alebo dotovaneho odkupovania prebytkov elektirny – ako to tu niekto pisal, ze je v CZ?).

                Buduci tyzden mi maju prist namontovat 8 panelov – 2,4 kWp FVE. Cena nad 4.000 EUR, z EU fondov nieco nad 2.000 EUR. Moja spotreba pred kupou EV bola na urovni 3,5 MWh rocne (platba 50 EUR mesacne), teraz pocitam so spotrenbou 8 MWh rocne pri platbe 100 EUR mesacne (vyssie vyuzitie nizkej tarify).

                Pocitam s vyuzitim cca 80% FVE elektriny = do 2 MWh (uvidime aky velky som optimista). Takze navratnost moze byt na urovni 8-9 rokov

                To je akurat 50% z vasich 17 rokov, co zodpoveda tej cca 50% dotacii z EU fondov.

              2. Tak pořád je nejdůležitější mít plnej mržák masa a
                Tak pořád je nejdůležitější mít plnej mržák masa a plnou kolnu dřeva, než nějaký solární panely, to je prostě dobrej pocit k nezaplacení. :)))

                100 litrů lidi vyhážou za 17 let za spoustu kravin, který jim nepřinesou pražádnej užitek a ani nemrknou. Kdyby se jednalo o 1/4 nebo 1s/2 milionu či víc, tak bych se rozmejšlel, ale o 100 litrů do soláru postupně úplně v pohodě dám. Je to věc, která přínáší dlouhodobý užitek nejen tvůj dobrej pocit.
                Baterky z vyřazenejch EV časem budou čím dál levnější takže se kapacita v pohodě navýší, akorát asi nejkritičtější položka bude měnič a to jak do výkonu tak i ceny a hlavně životnosti, ale té taky jen otázka času.

                Rozhodně je to 1000x lepší než třeba ČEZu platit výpalný 120 000 kč, který po mě tudle chtěli za udajné nelegální odběry a ještě se dívat na to jejich komando co na lidi posílaj :)))

                Z vykrmování molochů mám vždycky rozhodně hodně hnusnej pocit.

            3. Obavam se, ze vsichni co argumentuji spatnou navratnosti FVE
              Obavam se, ze vsichni co argumentuji spatnou navratnosti FVE by si pro korunu nechali provrtat koleno. A mozna ze jsou to ti samy, kteri v zime pali v kotly vyjety olej a stare pneu. Ja mam tepelne cerpadlo dve EV a FVE a uzivam si pokroku.

              1. Věc je trochu složitější. Různí lidé, různé
                Věc je trochu složitější. Různí lidé, různé priority.
                Někdo má peníze a koupí veterána, protože spekukuje s tím, že jeho cena půjde nahoru. Reálně se té vyšší hodnoty nemusí vůbec dožít. Jiný za ty samé peníze koupí raději na zahradu bazén ač o žádné návratnosti a ani provozních nákladech vůbec nepřemýšlí.

    2. Čím máš Omego podloženo Tvé tvrzení, že to ekonomicky
      Čím máš Omego podloženo Tvé tvrzení, že to ekonomicky nevychází? Jsem toho názoru, že naopak většině populace v ČR se to vyplatí. Nejrozšířenější tarif je D02 nebo D01 a tedy cena elektřiny 4-5Kč/kWh. A tam je návratnost FVE v pohodě.

Napsat komentář