„Před roboty nás zachrání jedině kreativita,“ říká profesor robotiky na ČVUT.

Tým vyučujících studijního programu Kybernetika a robotika na Fakultě elektrotechnické ČVUT prosazuje styl vzdělávání orientovaný na samostatné projekty a kreativní řešení problémů.

Samostatná Fakulta elektrotechnická ČVUT vznikla v roce 1950. V dnešní době se skládá ze 17 kateder umístěných ve dvou budovách: v rámci hlavního kampusu ČVUT v Dejvicích a v naší historické budově na Karlově náměstí. Fakulta elektrotechnická poskytuje prvotřídní vzdělání v oblasti elektrotechniky a informatiky, elektroniky, telekomunikací, automatického řízení, kybernetiky a počítačového inženýrství.
foto: ČVUT FEL

Podle vedoucího programu, profesora Michaela Šebka, je to způsob, jak připravit studenty na budoucnost, kdy technologie v mnoha ohledech nahradí lidskou práci. Osm expozic kreativních studentských projektů, které spojují vědu s modelářstvím a kutilstvím, bude k vidění o víkendu 23. a 24. června na festivalu Maker Faire Prague 2018.

Jak vzdělávat mladé lidi v době, kdy pracovní místa začínají nahrazovat roboti a ve společnosti se intenzivně skloňují pojmy jako průmysl 4.0 či internet věcí? Ačkoli budoucnost nemůžeme přesně předpovědět, podle profesora Michaela Šebka, vedoucího programu Kybernetika a robotika na FEL ČVUT, můžeme očekávat, že tempo technologických a společenských změn bude čím dál rychlejší.

Jeden z exponátů připravených pro Festival Maker Faire Prague

Jeden z exponátů připravených pro Festival Maker Faire Prague
foto: ČVUT FEL

„Jakákoli speciální znalost bude ztrácet význam, v ní nás počítače napojené na internet vždy porazí. Výhodou v budoucnu budou lidské schopnosti jako samostatné myšlení, kreativita a volba cílů, to roboti ještě dlouho umět nebudou. Také bude pro lidi nesmírně důležité být flexibilní a umět se po celý život sám učit novým věcem,“ říká Michael Šebek.

Studijní program, který vede, proto spíše než na konkrétní technologie a postupy klade mimořádný důraz na individuální projekty, spolupráci, trénink myšlení a kreativní řešení úloh.

Osm studentských expozic uvidíte tento víkend

Výsledkem projektově orientované výuky ve studijním programu Kybernetika a robotika je množství atraktivních modelů a experimentálních přístrojů, které kombinují technologickou vyspělost s hravým a místy až kutilským přístupem k věci.

Vyučující se rozhodli dát tyto projekty dohromady a představit je tento víkend na festivalu Maker Faire Prague 2018, který se v Česku koná poprvé a který sdružuje komunity spojené s nekomerční technologickou tvořivostí a kutilstvím.

Studenti několika kateder Fakulty elektrotechnické ČVUT spojených se studijním programem Kybernetika a robotika budou mít na festivalu následující expozice:

• Konvoje inteligentních autodráhových autíček je ukázka autodráhy se zdánlivě obyčejnými autíčky, která však studenti vybavili vyspělými technologiemi, aby mohla sloužit k výzkumu chování kolon autonomních vozů a testům tzv. kooperativních adaptivních tempomatů.

• Cirkus katedry řídicí techniky je expozice čtyř vizuálně zajímavých modelů (s názvy Eggstatic, kulička v obruči, magman a stromeček), které zábavnou formou ukazují principy elektronického řízení.

• Model auta s prvky řízení drive by wire je modelářské autíčko vylepšené o dva elektromotory na zadní nápravě a speciální elektroniku a řídicí software, který dokáže přerozdělovat točivý moment.

Autonomní formule F1/10 je model autonomního elektroauta v měřítku 1:10, se kterým tým ČVUT vyhrál tento rok mezinárodní soutěž v Portugalsku.

• 3D Farmer pro automatizaci 3D tiskových farem je studentský projekt, který demonstruje možnost automatizovaně měnit pracovní desky 3D tiskáren.

• Projekty z katedry měření je expozice šesti kreativních studentských modelů, například laserové vypalovačky obrázků nebo magnetické levitace.

• Ultrazvuková manipulace je prezentace zdánlivě magického systému, který dokáže bez kontaktu pohybovat s malými objekty ultrazvukem

• wITches je dívčí skupina z FEL ČVUT, která se věnuje popularizaci IT témat. Jejich expozice zahrnuje tvůrčí workshopy (hlavně) pro děti s pomocí mikropočítačů a miniaturních robotů.

Festival Maker Faire Prague se koná 23. a 24. června 2018 v Průmyslovém paláci na Výstavišti Praha v partnerství Fakulty elektrotechnické ČVUT a kromě výše uvedených expozic představí na 180 dalších projektů a desítky workshopů a prezentací.


tisková zpráva

14 Comments on “„Před roboty nás zachrání jedině kreativita,“ říká profesor robotiky na ČVUT.”

  1. Trochu OT, na Maker Faire jsem se bavil s kluky z CVUT, co
    Trochu OT, na Maker Faire jsem se bavil s kluky z CVUT, co stavi elektrickou formuli, a pry take maji slibenou baterii He3da (ovsem zadost o kus na otestovani byla zamitnuta). Takze story asi porad stejna – mame, ale nedame.

    EDIT: dalsi zajimavosti – primy pohon bez prevodovky se neosvedcil (spatny pomer vaha/vykon), pytlikove li-pol clanky se neosvedcily (nafukuji, odchazi).

  2. Nástup umělé inteligence bude nakonec podstatně
    Nástup umělé inteligence bude nakonec podstatně rychlejší díky jednoduchému zkopírování, než náročná fyzická výroba velmi rozmanitě stavěných robotů.

    Takže kdo se nechce učit robotické obory, tak ať se místo utápění v pochybné umělecké kreativitě raději připravuje na biozemědělství, tam se klidně nakonec dá umístit 90% populace jako v minulosti.

    1. Já bych to s tím zemědělstvím a pod neviděl tak
      Já bych to s tím zemědělstvím a pod neviděl tak tragicky, ono jde také o to že psychika velké části populace na současný svět není stavěná, teď jsem o tom četl nedávno jaký vliv na psychiku má velké město a vesnice. Vycházelo z toho že čím máte vyšší koncentraci lidí na jednom místě, tedy město s velkou hustotou zalidnění, tím horší to pro člověka z psychického pohledu je. Když si to vezmete ještě jinak, tak mnohdy současný způsob chodu společnosti dost škodí zdraví, vytváří závislosti a nutnosti, které by bez jistého tlaku ve společnosti prostě neexistovaly. Je to takové začarované kolečko.

        1. A cílem je posunout hranice výživové hodnoty zeleniny k
          A cílem je posunout hranice výživové hodnoty zeleniny k nebývalým číslům. Zatím vyhrává Španělsko s 3% kontrolovaných parametrů (enzymy, vitamíny atd…. )v krásných červených, výstavních rajčatech oproti stavu před 25 lety. Jaký rekord vytvoří v Suchdole?

            1. Plevel reálně neexistuje. Pouze jsme zrytím půdy
              Plevel reálně neexistuje. Pouze jsme zrytím půdy připravili hojnost pro nejlepší rostlinné predátory. A děláme to pořád dokola. Pak ty predátor hubíme ručně (ovšem opět přeoráním mezi řádky a přípravou pro další predátory), což je pracné, takže nastupuje chemie. Ovšem ona hojnost mezi řádky stále zůstává a bez chemie se pak už neobejdeme. Každé volné místo odkryté zeminy příroda přirozeně zakrývá. Nejméně náročnými druhy zpočátku, takže pro nás většinou výživově neužitečnými, zvanými plevely. Takto to systémově (ne)funguje. O brutální náročnosti rozryté holé zeminy na vodu a zálivku, umělou samozřejmě, už vůbec nemá cenu mluvit.

                1. Těžké, dlouhé a slibující přechodně snížené
                  Těžké, dlouhé a slibující přechodně snížené výnosy. Tedy nejprve dát půdu do pořádku (přírodní hnojiva jako listí, větve, rostlinné zbytky, podpořit jímací schopnost, provzdušnit, dát absorbéry vlhkosti jako třeba dřevěné uhlí řádně do hloubky atd. atd.), pak pořádně zamulčovat a sázet do mulče. Dodržovat skladbu rostlin aby se vzájemně podporovaly a chránily. Postupně sklízet v čase dozrávající věci a na volná místa sadit další věci. Vzájemně doplňovat, udělat koloběh. Hodně z toho se špatně dělá strojově. A o tom to prakticky celé je. http://www.ekozahrady.com/ekozahrada.htm Žádné lány jednodruhovek osaditelné strojově autonomním megatraktorem s GPS, který to předtím zryl, prohonojil, postříkal herbicidem, osadil, prokypřil a pak hromadně sklidil.

Napsat komentář