Stále víc evropských států chce vyšší podíl obnovitelných zdrojů

V těchto dnech probíhají klíčová jednání mezi Evropskou komisí, Evropským parlamentem a členskými státy o podobě evropské energetiky v příštím desetiletí.

Rámec pro rozvoj obnovitelných zdrojů přinese především novela směrnice o obnovitelných zdrojích.
foto: Marsjo, licence CC0 Creative Commons

Vedle společného cíle pro evropské státy patří mezi pozitiva také větší podpora samovýroby, ukládání nebo sdílení energie z obnovitelných zdrojů v domácnostech a firmách. Původní návrh Evropské komise, která již v roce 2016 navrhla podíl obnovitelných zdrojů na energii spotřebované v EU alespoň 27 % v roce 2030, vycházel ze zastaralých kalkulací cen elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Naopak vyšší závazek na základě aktuálních trendů v šetrné energetice podporuje Evropský parlament, který v lednu 2018 nalezl shodu na vyšším cíli alespoň 35 % podílu obnovitelných zdrojů na energetickém mixu EU.

Současně narůstá skupina progresivních států, které také podporují vyšší cíl 35% podílu energie z obnovitelných zdrojů v roce 2030. Jde o Švédsko, Litvu, Lucembursko a Portugalsko. Tento týden se skupina rozšířila o Itálii a Španělsko.

Vyšší cíl než 27 % podporují také státy jako Francie (která se aktuálně přiklání k cíli 32 %), Dánsko nebo Nizozemsko. Česká republika zůstává mezi státy s nízkými ambicemi (vedle Polska, Maďarska a Slovenska).

Výhody vyššího cíle potvrzuje také letošní studie Mezinárodní agentury pro obnovitelné zdroje (IRENA), ve které experti spočítali, že zdvojnásobení podílu obnovitelných zdrojů ze současných 17 % na 34 % v roce 2030 může Evropě na úsporách přinést 44-113 miliard EUR ročně a podpořit ekonomiku investicemi ve výši přesahující 368 miliardy EUR.

„Pokud se nechce Evropa nadále dívat, jak jí pozici leadera ve využití obnovitelných zdrojů přebírají asijské státy v čele s Čínou, potřebuje ambiciózní cíl pro navýšení podílu větrných a solárních elektráren a dalších typů obnovitelných zdrojů. Technologie obnovitelných zdrojů spolu s akumulací nadále zlevňují a již dnes na některých trzích nabízí výhodnější cenu energie než nové reaktory nebo uhelné elektrárny,“ komentuje aktuální debatu Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Benefity moderní energetiky

Mezi hlavní prvky aktualizovaného návrhu směrnice patří i posílení role spotřebitele při účasti na energetickém trhu. Cílem je snížit náklady a posílit energetickou soběstačnost domácností díky využití moderních technologií, které jsou dnes stále dostupnější.

Jde například o hybridní solární elektrárny na střechách budov, které spojují fotovoltaické panely a akumulaci energie. Díky takové instalaci může být dům spojen s distribuční soustavou nebo také může využívat čistě vlastní solární elektřinu.

„Díky jasným krokům k podpoře samovýroby nebude výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů pouze výsadou velkých hráčů, ale rozšíří se možnosti jejího využití také do rukou všech občanů EU. Občané získají možnost elektřinu bez zbytečných překážek vyrábět, skladovat a spotřebovávat, včetně prodeje nevyužité energie zpět do sítě. Nový přístup představuje demokratickou revoluci v sektoru energetiky. Z pasivního příjemce energie se spotřebitelé mají stát aktivními hráči na trhu s elektřinou – tzv. samovýrobci,“ dodává Martin Sedlák ke konkrétním cílům EU v oblasti podpory výroby obnovitelné elektřiny v domácnostech nebo firmách.

tisková zpráva

32 Comments on “Stále víc evropských států chce vyšší podíl obnovitelných zdrojů”

  1. zase jeden bodík pro Temelín…
    bohužel
    FVE patří na

    zase jeden bodík pro Temelín…
    bohužel

    FVE patří na železnou konstrukci na zemi, kvůli údržbě i kvůli případnému požáru, osobně bych si to dal leda na betonovou střechu na hořlavou dřevěnou nikdy, to už raději kovovou natáčecí konstrukci na zahradě

    solarninovinky.cz/?zpravy/2018061101/komplikovane-haseni-pozaru-rodinneho-domu-s-fotovoltaikou-na-pardubicku

    1. A čo si vojín Kefalín predstavujetě pod hentým betonovou
      A čo si vojín Kefalín predstavujetě pod hentým betonovou strechu. Vystačí aj betónová taška Beta alebo nie?

      Jinak bez legrace dotaz: Opravdu chcete porovnávat bezpečnost jaderné elektrárny, nad níž musí bdít několik okruhů, počítačů a lidí s fotovoltaickým panelem s měničem?

      1. pokud pod tou betonovou taškou KM Beta budou kovové vazníky
        pokud pod tou betonovou taškou KM Beta budou kovové vazníky a kovové střešní latě např od Lindabu tak proč ne
        já neporovnávám bezpečnost nějaké zkurvené JE,
        mě je jen líto toho vyhořelého baráku a těch majitelů, kdyby tady nebyli lidi masírováni hesly solární baroni zabírají ornou půdu a podobně, tak na údržbu a bezpečnost by bylo 100x vhodnější kovové garážové stání a na tom FVE, když kvůli FVE shoří 10x cennější barák tak je to fakt na provaz, na druhou stranu je fakt že celosvětově těch požárů domů kvůli FVE je zanedbatelné promile

        1. Když to beru z požárního hlediska na školení o
          Když to beru z požárního hlediska na školení o bezpečnosti FVE, kterým jsem prošel, tak FVE jsou skleněné pláty v hliníkových rámech na hliníkových lištách, které jsou teprve hliníkovými packami připevněny ke konstrukci krovu. Ten je kryt střešní taškou. Hořlavé jsou malé krabičky na jejich rubové straně a propojovací kabeláž. Další kabely vedou k měniči. Ten se provozem zahřívá a obsahuje elektroniku, umístěn by měl být na dobře odvětrávaném místě a co nejdál od hořlavých předmětů. V případě požáru je nutno odpojit přívod od FVE k měniči. Technologie rozpadu propojení kabelů je také možností jak řešit, že stále vyrábějí. No a pak už nastupuje klasické hašení nebo chlazení. A přesně jak říkáte, jde o zanedbatelné promile, strašák je to spíše z důvodu elektrického zařízení, které neustále vyrábí.

          1. Nevíte někdo, jestli se dá nějak bezpečně odpojit i
            Nevíte někdo, jestli se dá nějak bezpečně odpojit i panel s mikroměničem (gridfree – i4wifi)? Než to dám na střechu…
            Pokud jde o umístění elektroniky v domě… měl jsem tu člověka z S-Power a neměl naprosto žádný problém umístit Baterie a veškerou další elektroniku do kotelny ke kotli na tuhá paliva (místnost cca 2x3m).

            1. Když odpojíš napájecí napětí na vstupu mikroměniče,
              Když odpojíš napájecí napětí na vstupu mikroměniče, tak tam bude jen napětí z toho panelu (cca 40V). Já mám ale osobní problém na střechu pod panel táhnout síťových 230V!

              Problém není umístit elektroniku do kotelny, problém je ta prašnost z tuhých paliv (uhlí), pokud je to dřevo, tak to taky není problém. Mít ji možnost trochu větrat je vždy lepší, než mít místnost která může vychladnout k nule.

            2. ke kotli na uhlí bych to rozhodně nedával, extrémní
              ke kotli na uhlí bych to rozhodně nedával, extrémní prašnost té elektronice rozhodně nesvědčí a je jen otázka času než to shoří

              oez.cz/file/350

              na to odpojení bych se zeptal odborníků na elektrika.cz, věřím že poradí něco užitečného pro laiky i když je možné že dotaz odpálkují s poukazem že je to vyhrazené elektrické zařízení a laici ať si najmou profíka s vyhláškou 50

    2. Sumasumárum:
      Hasiči to neznají, neumí s tím a bojí se

      Sumasumárum:
      Hasiči to neznají, neumí s tím a bojí se toho. To se dá napravit.
      Podle fotky ze zásahu hořela jiná část domu než ta, na které jsou FV panely.
      To, že neexistuje možnost nouzově odpojit FV panely je konstrukční chyba, kterou by měla řešit příslušná technická norma. Technicky s tím problém není.

      1. To mne taky u těch fotek napadlo. FVE s tím zřejmě neměla
        To mne taky u těch fotek napadlo. FVE s tím zřejmě neměla nic společného. Prostě kvalita žurnalistiky děsivá, senzaci uděláme ze všeho. Když si vezmu čerstvé články o shořelém elektrobusu v Hranicích na Moravě, tak tam je to totéž. Hořela střecha s klimatizací a rozvody, zadek s motorem a bateriemi absolutně netknutý, karoserie od hrany oken dolů a podvozek taky OK. Ale hořel ten nebezpečný elektrobus 🙁

      2. Tak nějak. Zde s vámi musím souhlasit, že jde spíš o
        Tak nějak. Zde s vámi musím souhlasit, že jde spíš o dojmy, než o fakta. Na domácí ostrovní instalaci se prakticky nikdy nepřesáhne 150 V DC, což není pro hasiče hasící vodou z dálky v podstatě vůbec nebezpečné. Jestli tam měli ještě původní instalaci se zeleným bonusem, tak to může být jinak, tam mohlo být až 1000 V DC, ale zase by to mělo jít normálně a rychle odpojit jističem, protože to muselo být zkolaudované.

    3. Nevíme proč začalo hořet. Na panelu není (na váhu) skoro
      Nevíme proč začalo hořet. Na panelu není (na váhu) skoro žádný hořlavý materiál který by na obyčejné tašce měl natropit problém. Spíš bych si tipnul problém s kabelovým svodem pod střechou. No a pokud má někdo technologii měničů v té výhni pod střechou (já ji mám ve sklepě – stálých 15°C) tak sorry ale Darwin zapracoval.
      Možná nebylo dostatečně čtenáři pochopeno, že se jedná o reklamu na solaredge řešení. Oni totiž za pomocí svých optimizérů v ceně řekněme 1000Kč/panel prý mají vyřešen bezpečný rozpad stringů na jednotlivé panely. PRÝ.

    4. Bodik pro Temelin ve vyznamu, ze ten se hasi daleko snaze nez
      Bodik pro Temelin ve vyznamu, ze ten se hasi daleko snaze nez dum s FV panely na strese?
      Nemam to zjistene, ale jsem plne presvedceny, ze skody, ktere zpusobil Cernobyl jsou i jen po ekonomicke strance vyssi nez vsechny pozary domu s FV panely.

                1. A co to má společného s tím, že si v USA korporace
                  A co to má společného s tím, že si v USA korporace můžou dělat co chtějí a občane stav se třeba na hlavu?
                  Aha, už vím. „Příkladný“ přístup Trumpovy administrativy k národním monumentům v Utahu se už do novin dostal.

                2. Tady si dělá Babiš co chce, daleko hrubším způsobem,
                  Tady si dělá Babiš co chce, daleko hrubším způsobem, jaký je v tom rozdíl?

                  Ja si dost dobře dokážu představit poklidný život v Utahu, fajn lidi, krásná příroda, korporace a Babiš by mi mohli..

                3. pokud se nenarodím v Yellowstone jako grizzly, tak je to o
                  pokud se nenarodím v Yellowstone jako grizzly, tak je to o ničem, to už můžu rovnou sledovat ty krásy u televize na Zoomu a šetřím daleko víc planetu, než když se letadlem přepravím na několik dní na jiný kus povrchu planety Země a tam za pár dní oběhám co nejvíc místních krás

    1. Je potreba pro dane reseni pripravit legislativa. U nas se
      Je potreba pro dane reseni pripravit legislativa. U nas se samovyrobcum hazi klacky pod nohy. A i v tomto si myslim, ze bude lepsi, kdyz se udela celoevropska koncepce, reseni, legislativa, nez aby to kazdy stat resil sam. Ted me vsichni ukamenujete, ale zacinam vic verit tem evropskym politikum nez vykvetu v nasi dolni komore.

Napsat komentář