Budoucnost bezuhlíkové Evropy je v elektřině

Pokud chce Evropa do poloviny století významně snížit své uhlíkové emise, neobejde se bez výrazné elektrizace.

Využití elektřiny v dopravě, vytápění a v průmyslu se v přístích letech více než zdvojnásobí.
foto: jarmoluk, licence CC0 Creative Commons

Pokud chce Evropa do poloviny století významně snížit své uhlíkové emise, neobejde se bez výrazné elektrizace. Podle studie EURELECTRIC by měl podíl elektřiny na spotřebě při středním scénáři stoupnout z dnešních zhruba 22 na 48 %.

Nejambicióznější verze pak počítá s až 60 %. Nejvíce se to projeví v dopravě, ale rovněž v oblasti výrobního průmyslu, rezidenčního bydlení a v komerčních realitách. EURELECTRIC očekává, že do roku 2050 poroste poptávka po elektřině ve 32 evropských zemích středním tempem 1,8 % ročně.

Tři scénáře, jak snížit evropské uhlíkové emise do roku 2050, představilo sdružení EURELECTRIC na Power Summit 2018. Ve všech hraje klíčovou roli výrazná elektrizace. Střední scénář (snížení emisí o 90 %) například předpokládá, že v polovině století stoupne podíl elektřiny na spotřebě z dnešní jedné pětiny na polovinu.

Podílet se na tom má mimo jiné až 100 milionů elektrických vozidel, pro které bude k dispozici 85 milionů dobíjecích stanic. Podíl paliv spojených s emisemi CO2 se sníží na 25 procent z dnešních 67 %.

Podle EURELECTRIC je v silách Evropy do poloviny století omezit uhlíkové emise o 80 až 95 % Elektrifikace rezidenčního bydlenív porovnání s rokem 1990. Jednou z cest, jak náročné cíle splnit, představuje masivní elektrifikace v oblasti dopravy, bydlení a průmyslu.

„Evropa dlouhodobě usiluje o snížení emisí CO2 a ČEZ tento trend následuje. Nejenže snižujeme emise našeho výrobního portfolia, ale zároveň strategicky rozvíjíme čistou mobilitu, úspory energií a chytrá energetická řešení. Věříme, že posílení role elektřiny pomůže Evropě snížit významně závislost na dovozu a spalování uhlíkatých paliv,“ uvedl ředitel divize obchod a strategie Skupiny ČEZa člen představenstva EURELECTRIC Pavel Cyrani.

Představená studie předpokládá, že zatímco celková spotřeba energie bude díky úsporným programům postupně klesat, poptávka po elektřině, která nahradí jiné zdroje (např. uhlí, ropu), naopak poroste.

Střední scénář 90% dekarbonizace počítá se zvýšením přímé poptávky o 1,3 % ročně. Pokud se započítá i nepřímá poptávka po elektřině (např. pro výrobu vodíku, plynu a dalších syntetických paliv), činí nárůst 1,8 % ročně.

„Zájem o čistou a levnou elektřinu v Evropě podle odborníků poroste. Pro energetické firmy bude velkou výzvou zajistit dostatek moderních zdrojů, které zvyšující se poptávku budou umět uspokojit,“ doplňuje Cyrani.

V rámci Evropy dnes již největší podíl emisí – celá čtvrtina – připadá na dopravu. Elektřina v současnosti pohání jen 1 % veškeré dopravy (především železniční), do roku 2050 by tento podíl měl ve středním scénáři stoupnout na 43 %.

I ta nejméně odvážná varianta EURELECTRIC předpokládá, že na šťávu z drátů v polovině století bude jezdit 80 % osobních aut, téměř třetina nákladních vozů a 39 % autobusů. Elektrická flotila (společně s prvními letadly a loděmi) spotřebuje v závislosti na realizovaném scénáři 250-260 TWh ročně (dnes 1,5 TWh).

Významnější roli má elektřina hrát i v oblasti bydlení. Zde jsou podle EURELECTRIC největší rezervy ve vytápění – elektřinou topí jen jedna z 12 budov pro běžné bydlení, pro ohřev vody ji využívá každá desátá. Ani komerční budovy na tom nejsou o moc lépe. Podle středního plánu má elektrifikace všech budov stoupnout z dnešních 34 na 54 %.

Hlavní roli podle studie bude hrát zavádění tepelných čerpadel. V případě dálkového vytápění, které hraje významnou roli i v České republice, počítá EURELECTRIC s rostoucím podílem bioplynu a vodíku.

tisková zpráva

87 Comments on “Budoucnost bezuhlíkové Evropy je v elektřině”

  1. Kolegove s BEV mam dotaz:
    Mnohde zde v diskuzich se zminuje

    Kolegove s BEV mam dotaz:
    Mnohde zde v diskuzich se zminuje spotreba toho ci onoho BEV.
    Rad bych vedel, co vlastne ten zminovatel uvadi.
    Uvedu svuj priklad z praxe:
    5.6. za cely den bez dalnic a privadecu vylezlo z auta toto..
    79,9km na 4x ujeto,
    prum.spotreba 12,14kWh/100km
    sestavajici se z..
    15,82kWh/100km nateklo do motoru,
    1,05kWh nateklo do klima & 12V systemu,
    4,73kWh/100km se rekuperaci vratilo.

    Pripada mi, ze nektere spotreby jsou jen ty bez rekuperace.
    Jak to tedy je?

        1. To byste musel po každé jízdě nabíjet na 100%, abyste
          To byste musel po každé jízdě nabíjet na 100%, abyste mohl uvést přesnou spotřebu, uvádí se tedy údaj na počítači. Mimochodem u spalováků taky často nesedí skutečná spotřeba od té uváděné počítačem. Jak uvádíte, ten rozdíl 2 kWh odpovídá realitě.

    1. To je dobré.
      Aktuální cena emisních povolenek je 10 USD za

      To je dobré.
      Aktuální cena emisních povolenek je 10 USD za tunu.

      Za 10USD vyprodukujeme, za 100USD chytíme, za dalších 100USD přepracujeme na palivo a to za 10USD zase spálíme.

      Perpetum mobile se ziskem 200USD na cyklus 😀

    2. Mám stejně raději přírodní „vysavače“. Hektar lesa (to
      Mám stejně raději přírodní „vysavače“. Hektar lesa (to bude podobná výměra jak ta továrna) absorbuje 15 tisíc tun CO2 ročně tedy 40x víc, než jeden ten betonový vysavač a po nákladech na výsadbu nechce vůbec nic, ani údržbu, ani elektřinu, dokonce ani zaměstnance. Absorpce prachu a produkce kyslíku už je pak takovým příjemným bonusem.

  2. off
    Smogová katastrofa v LA z 50. či 70. let vypadala jako

    off

    Smogová katastrofa v LA z 50. či 70. let vypadala jako chemický útok aneb důvod proč se vůbec začali řešit a kontrolovat emise a proč stát Kalifornie tak tvrdě tlačí na pilu a nutí výrobce aut k minimálním emisím.
    https://timeline.com/la-smog-pollution-4ca4bc0cc95d

    V Londýně v 50. letech na smog doslova umírali lidé za bílého dne a zemřelo 12 000 lidí.
    https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Velký_smog_1952

      1. volných střech odhaduji tak 99%, bohužel je tu sabotér
        volných střech odhaduji tak 99%, bohužel je tu sabotér čez, erú,ote takže těch 99% střech zůstane i nadále bez FVE, čez potřebuje prodat svojí elektřinu z uhelek, na nějaké pidi FVE na střechách ovčanů zvysoka sere

          1. FVE v ostrovním režimu nemá žádné přetoky do sítě a
            FVE v ostrovním režimu nemá žádné přetoky do sítě a není na ni potřeba povolení od ČEZu.

            A na pidi FVE v síťovém nebo hybridním zapojení s 1f do 3,6 kWp a ve 3F do 10kWp stačí mít odpovídající impedanční smyčku a nepotřebujete ten souhlas ČEZu také, stačí jen nahlásit po instalaci a přetoky v určité toleranci ČEZ neřeší.

            By mně zajímal ten speciální postup?

            1. Bodejť by je řešil, když nenamontuje tomu odpovídající
              Bodejť by je řešil, když nenamontuje tomu odpovídající elektroměr. Ten elektroměr co tam je totiž ty přetoky registruje normálně do spotřeby. Takže za přetok je nový fotovoltaikář osolen normální sazbou včetně distribučních poplatků. To se nám to podniká, když jsme monopol a žádný státní orgán na nás nemá! Když kromě toho naše PR oddělení stíhá vyrobit veřejné mínění dle našeho zadání! Stačí se jen kouknout na diskuze jak lidé kriminalizují ty, u kterých se prokáže byť i jen vlastnictví kalkulačky na solární pohon.

              1. Myslel jsem přetoky u ofiko nahlášené FVE.
                Bez

                Myslel jsem přetoky u ofiko nahlášené FVE.
                Bez nahlášení je potřeba řešit zamezení přetoků z důvodu, tak jak píšeš.
                Kriminalizace těch co mají FVE a označení jako Solární Baroni (třeba i jen 3-5 kWp) je dílo Vitáskové aspol.

                To se to podniká, když ČEZ nabízí těm co si od nich nechají postavit FVE, že jim za přetoky zaplatí 0,5-0,8 Kč/kWh ale těm co to postaví někdo jiný nedají nic!
                Přesto ji mají o cca 30% dražší!

                1. Baroni maj 4Q elektroměry. Všichni. Tam problém není.
                  Ani

                  Baroni maj 4Q elektroměry. Všichni. Tam problém není.
                  Ani smlouva s distributorem na novou FVE loni na podzim nevedla k výměně elektroměru, takže to co jsem psal je fakt a věděl jsem proč to píšu. Prostě některé FVE nedokážou zcela přetokům zabránit a i přes smlouvu o připojení a legislativě která mírné přetoky toleruje je ČEZ sankcionuje jako by šlo o odběr. Přes to, že soused vedle tu energii spotřebuje a podruhé ČEZu zaplatí, odlehčí se přenosové soustavě, klesnou ztráty na transformátorech….

                2. U starších FVE, jak píšeš u „Baronů“ to problém je
                  U starších FVE, jak píšeš u „Baronů“ to problém je také, protože ti co jsou v zeleném bonusu, tak jim 4Q elektroměr měří každou fázi zvlášť, takže můžeš na jedné mít přetok třeba 2 kW a dalších dvou odběr 2 kW a elektroměr ti naměří 2 kW přetok a 2 kW odběr, ne 0 jak by bylo správně.
                  Tohle zase umí ten obyčejný, ale hlídat se to musí každopádně.
                  Sankce, jsou jen pro to odradit případné zájemce o FVE, to že se to spotřebuje hned vedle u souseda, o tom žádná.
                  Ale to je asi právě to co ČEZu vadí, že mu to neposlali a nevyrobili oni, stejně si ale myslím, že to zaplacené dostanou, protože jim ty přetoky „snižují“ (papírově) celkové ztráty na vedení a trafech v celkové spotřebě, protože oni tu přetečenou elektřinu z FVE dostanou zaplacenou od toho souseda fotovoltaikaře.

                3. Ne všechny 4Q el.měry měří každou fázi zvlášť…
                  U

                  Ne všechny 4Q el.měry měří každou fázi zvlášť…
                  U PRE ano, u ČEZ u pouze nově osazované.
                  Mám ZB, 3f-FVE 8,4kWp a 4Q mi měří součtově! Ttedy stejně jako starý „Křižík s kolečkem 🙂

                4. Ne mám FVE od 2008 a dřív měřil součtově ale někdy v
                  Ne mám FVE od 2008 a dřív měřil součtově ale někdy v roce 2013 to ČEZ změnil a nic neřekl, přišel jsem na to až když se mi zvedly přetoky a spotřeba.
                  Celé jsem to upravil, abych zase měl vše co nejmenší.

                  Mám sice 1f ale určitě to dělají i na 3f, musel jsem to u několika zákazníků upravovat jako u sebe.

                  Tak si to raději překontroluj nebo na tebe zapomněli!

                5. Nezapoměli, dělají to prej postupně, při nějaké změně
                  Nezapoměli, dělají to prej postupně, při nějaké změně nebo když dávají nově cejchovaný. Činil jsem i dotaz na ČEZ a takto mi to bylo sděleno. A už jsem měl i dvě kontrolní měření… Samozřejmě, že si to kontroluji průběžně a myslím, že dálkově to nejsou schopni přenastavit. Musí vyměnit elektroměr. Já mám FVE od 2009, tak myslím, že po 10 letech mění el.měry za přecejchované.
                  Nabíjím EV z jedné fáze a vše zatím O.K.
                  Jakým způsobem to u Vás ČEZ v 2013 změnil? Děkuji.

                6. Já je neviděl jak to udělali, tak jak jsem psal, zjistil
                  Já je neviděl jak to udělali, tak jak jsem psal, zjistil jsem to až se mi změnila spotřeba, záznamy mám od začátku, tak nebyl problém zjistit, že se něco děje.
                  Stále mám ten samý elektroměr, myslím, že v dnešní době není problém to změnit i na dálku.

                  Možná záleží, kolik máte přetoků?
                  Já za celý rok okolo 10%.

                7. Jasně, ale baroni to maj od 2013 vyřešené. Sice je to
                  Jasně, ale baroni to maj od 2013 vyřešené. Sice je to stálo další měření a regulaci, ale v pohodě. Jasně ČEZ se zákazníkem vydrbal ale dá se pochopit že toky proudu v jednotlivých vodičích vůči faktuře odpovídají realitě. Prostě ČEZ není sociální správa a baron není bezdomovec. Kapitalismus vždy hledá způsob jak s druhým vy..bat.
                  Dnešní měření nových mikrozdrojových FVE a následná fakturace však neodpovídá toku proudu. Divím se, že lidé ještě nevzali ERÚ útokem. Odra je sice dál od oken než Vltava blahé paměti, ale cestou po poli by lidé mohli ty konšele z ERÚ odkopávat kanadou než je do té řeky dostanou. Jako zadostiučení dobrý.

                8. „Baroni“ stavěli do 2010, pak už ne, ale říká se tak
                  „Baroni“ stavěli do 2010, pak už ne, ale říká se tak všem co mají FVE bez ohledu kdy ji postavili pokud to nevíš!
                  Všude ve světě je součtové měření, ta prasárna se udělala za ministra Kuby a teď jsem někde četl, že se „sere“ do elektromobility, tak ať to neposere i zde!

                  ČEZ je druhé zdanění občanů ty sociálko. 🙂

                  Centrála ERU není v Praze ale v Jihlavě, pobočky sice má v Praze a Ostravě.

    1. Politika je tuze odporné tema… ale v den, kdy by se Evropa,
      Politika je tuze odporné tema… ale v den, kdy by se Evropa, byť jen částečně stala závislou na dovozu energie z Afriky, tak napadne i jinak mentálně zaostalého Mustafu z ISIS, že vyhodí do vzduchu páteřní trafostanice …. Howgh.

        1. Budu teď odporný, velmi odporný, ale kdyby byla vůle, tak
          Budu teď odporný, velmi odporný, ale kdyby byla vůle, tak na půdu Evropy nestoupne jeden jediný a rudé moře se trochu posune.

          Ale možná bych doporučil spíš lidštější řešení, exportujeme je hezky do SSSR, pardon Ruska, protože v polovině toho má pařáty právě SSSR podporou socialistických bojůvek v Africe a rudých bojůvek v Evropě a šíření nelidské ideologie, která stojí z části za současnými společenskými problémy.

            1. Nebo se bude muset vysvětlovat opak, otázka co bude horší.
              Nebo se bude muset vysvětlovat opak, otázka co bude horší.

              Na druhou stranu u nás jsme si ještě nevysvětlili události ze začátku války.

              Pokud se naplní černé scénáře, tak to násilím stejně skončí, zdroje jak tam, tak zde, jsou jen omezené, pokud dojde na lámání chleba tak navrch bude mít ten kdo není zatížen „morálkou“ nebo jej pohání víra v to že stojí na straně boha a ten na druhý na straně satana.

                1. Abyste se nedivil, migrace je o zdrojích v různé podobě,
                  Abyste se nedivil, migrace je o zdrojích v různé podobě, ať už finančních či přírodních, bylo to tak vždy. A vzhledem k tomu že jednak dochází ke změnám klimatu a tomu že zemědělství v Africe nestíhá pokrýt potřeby, že nejsou schopní využít ani zdroje nabídnutého na zlatém podnose v JAR (Kapské Město trpí extrémním nedostatkem vody, politiky byla odmítnuta nabídka místní(!) firmy na výstavbu odsolovačky v podstatě zadarmo), začnou v určitý moment hledat zdroje jinde ve světě. To stejné platí pro další populace pod klimatickým tlakem, které nejsou porodností pod 2.1 dítěte na ženu a nejsou dost bohaté na to aby si mohly dovolit opatření v podobě nasazení technologií. Myslíte si že v EU máme dost zdrojů pro dalších pár set milionů lidí? Nemáme, klesá hladina spodní vody, dochází k degradaci půdy, dochází povrchová voda, v co myslíte že taková situace může vyústit? Například i v kombinaci s frustrací obou stran? Podívejte se jak mnohem menší migrační vlna hýbe politikou celého kontinentu. Umíte si představit co se stane v momentě kdy se pohne daleko větší masa lidí? V současnosti se jedná o promile celkové populace, neznám přesné číslo, ale doposud se jedná o jednotky milionů osob co se protočily v migračním řízení. K vážným problémům by mohla stačit procenta celkové populace.

                  A i kdybychom nasadili technologie, zítra se dali do stavby jádrem poháněných odsolovaček na Blatu, zadali si u Legiosu výrobu pár stovek nových cisternových vagonů pro transport vody, i kdybychom zvládli pěstovat zeleninu v obrovských vertikálních farmách s LED světlem, i tak to bude zdroj velmi omezený a nákladný. Jakou máme povinnost se starat o lidi ze zemí které nejsou schopné ani zvládnout omezit růst populace na prodlužování délky života? Evropské koloniální říše de-facto neexistují 50-60 let, jak dlouho se ještě budeme tvářit že se musí Evropa za něco omlouvat? To co se v těch státech děje není dlouhodobě udržitelná strategie po všech stránkách a není to udržitelná strategie ani pokud byste je nechal volně se stěhovat do Evropy.

                  Na začátku dostali jakýsi základ infrastruktury po koloniích, měli desítky let na industrializaci, jenom výroba zboží pro rostoucí populaci by byla schopná ekonomiku utáhnout, místo toho válčí, v období 1944-1990 jsem napočítal cca 27 konfliktů v Africe, po roce 1990 jsem jich napočítal cca 20., přičemž se jedná o konflikty povětšinou občanské a mnohdy i vleklé, války evropských mocností mezi sebou v minulém a předminulém století měly typicky 1-4 roky (+-). Africké země se z nich nevymotaly třeba deset i více.

                  Co chcete vysvětlovat na těch událostech? Odsun byl schválen jednak mocnostmi, jednak se jednalo o ekvivalent událostí předválečných. Nějaké střílení, pokud to nebyl opravdu místně známý konfident gestapa, člen nějaké bojůvky, kdy to nebyl dle práva, nicméně se to nelišilo od událostí po jakékoliv jiné válce, byly činy politováníhodné lidí co si chtěli vystřelit, konec války se k tomu hodil, ještě se to mohlo hodit k sejmutí podezření z kolaborace.

                  Ovšem pokud dojde kdy řeč na válku, cca 75% lidí se nikdy nebude ptát na to co se dělo po ní, ale bude do úmoru rozebírat proč se kapitulovalo.

                  A nakonec, vysvětlit střílení je asi jednodušší než nestřílení a pak případnou nutnost střílet více, nebo vůbec přežít. Pokud to vyhrajete, co budete vysvětlovat? V zásadě nic, ještě stvoříte legendy pro obyvatelstvo, pokud to prohrajete, můžete namluvit lidem že jste alespoň bojovali, pokud prohrajete a dojde k procesu, pak to svedete na vrcholné představitele a zbytek řekne že to byl rozkaz, jak se s tím vyrovnává pak každý jeden sám těžko říct.

                  Bohužel většina lidstva jsou stále jenom zvířata ovládaná pudy, snahou o ukojení základu pyramidy potřeb, za jakoukoliv cenu a to by mohlo být ve finále horší než ono vysvětlování. Ono totiž každé místo na světě má jakýsi ekologický potenciál, schopnost uživit jakousi populaci, jak krátkodobě, tak dlouhodobě, tato je ovlivněna tím jak se tam hospodaří, ale pochybuji že Evropa je schopná poskytnout dostatek základních zdrojů pro původní a příchozí populaci, dlouhodobě.

                2. Přesná analýza. Kdyby chtěli, už se dávno mají jako
                  Přesná analýza. Kdyby chtěli, už se dávno mají jako králové. Nechtějí.
                  Část je prvobytně pospolná společnost, část lovci a sběrači, část hluboký středověk a elita jsou většinou levičáci, rekrutující se z rodin klanových vůdců, vzdělaní na západních univerzitách. S ikonami jako Che Geuvara, Lenin, Fidel a další lidumilové. Co s radostí hladí a hladí lidi, až do vyhlazení.
                  Ti jsou pak jejich největším neštěstím. Umí jazyky, ovládají technologie a ovládají vojensky své amorfní státy.
                  A levičáci v čele EU a dalších zemí jim to platí různou pomocí, tedy korupcí.
                  Zatímco Čína je potichu ekonomicky kolonizuje a pokud si někdo z nich začne vyskakovat, tak alespoň bude moci vyzkoušet svoji první letadlovou loď, zda je – podobně jako Američani – schopna účinného zásahu kdekoliv na světě z vlastní plovoucí pevniny. A bez keců v kongresu, strana a vláda to nařídí….

                3. „Kdyby chtěli, už se dávno mají jako králové.“
                  Myslíte

                  „Kdyby chtěli, už se dávno mají jako králové.“

                  Myslíte si, že se máme jako králové v této rozvrácené společnosti závislé na osobním bohatství, elektrické energii a spoustě dalších věcí? Ti lidé v Africe jsou často šťastnější než my.

                4. Ano, kvalita života, jeho délka, doba bez válek, to vše je
                  Ano, kvalita života, jeho délka, doba bez válek, to vše je dnes u nás hodně vysoko. Máme se jako králové, dokonce lépe. Náš splachovací záchod je určitě větší terno, než jejich výserník (pozor, hovník je lenoška, ne nočník).
                  Šťastnější jsou v Africe určitě ti lidé, kteří doposud nepoznali vyšší civilizaci a nezatoužili po změně. Otázkou jen je, kolik jich tam ještě zůstalo a nebylo dotčeno desítkami konfliktů, mnohdy letitých, od kolonialismu po dnešek.

                5. Odpovím slovy klasika “ jsme namyšlení a tak málo toho
                  Odpovím slovy klasika “ jsme namyšlení a tak málo toho víme“

                6. O tom žádná.
                  Odpovím taky slovy klasika, jen z dob

                  O tom žádná.
                  Odpovím taky slovy klasika, jen z dob komunismu „raději budu nezaměstnaný na podpoře ve Spolkové republice Německo, než oslavovaný úderník v ČSSR“. Takže raději poslední Evropan, než první Afričan.

                7. Děkuji za doplnění.
                  Otázka je jak přesvědčit lidi že

                  Děkuji za doplnění.
                  Otázka je jak přesvědčit lidi že přerozdělováním se nebudou mít lépe, to je důležité k tomu aby se situace změnila, zase to ale nesmí ujet do Trumpismu a už vůbec ne SPDismu, čili BANismu. V evropské politice citelně chybí strana „kupecko-řemeslnická“, zastupující drobnou buržoazii, což je tedy dnes až do ne tak drobných sum, ale to je jedno. problém je že dle kruhové definice nejlevější a nejpravější entita jsou si velmi blízké.

          1. zase lenost a přenos své vlastní neschopnosti udržet
            zase lenost a přenos své vlastní neschopnosti udržet hranice na někoho jiného? A ještě násilím? Pochybuji, že kdokoli z bývalého SSSR bude ochoten dobrovolně si je převzít. Furt jen žvaníme místo toho abychom začínající policisty (zprvu všechny) poslali na střežení hranic dokud se pořádně nenaučí legislativu ČR a neprokážou to. Teď tu máme v policiích spoustu darmožroutů kteří ani nejsou schopni nahlášené porušení obecně závazné vyhlášky správně vyšetřit a PÍSEMNĚ oznamovatele vyrozumí, že porušovatel přece měl svolení firmy ABC s.r.o. tak co si oznamovatel stěžuje! Toto zde nechci zase já a proto navrhuji za zásluhy takovéto galeje.

            1. No nevím kdo tu po válce začal s agresivní snahou o export
              No nevím kdo tu po válce začal s agresivní snahou o export ideologie. Kdo podporoval různé teroristické organizace a ideologii jdoucí proti přirozenosti člověka. Situace která nastává v Africe je jen a pouze následkem snah o zavedení socialismu. Ať se o to stará ten kdo to tam zkusil exportovat.

              Policie je k ničemu pokud nemá zákonný rámec činnosti.

                1. Jenže já myslím bojůvky podporované v Evropě a
                  Jenže já myslím bojůvky podporované v Evropě a všemožné snahy o export ideologie a získání vlivu v dalších zemích, podpora různých pozdějidiktátorů v Africe. K reformě koloniálních panství muselo dojít, ale snaha SSSR o vliv a živelný rozpad má nemalý vliv na situaci generující další a další utečence. Snahy o socialismus, vyhánění kolonistů a neřízená populační expanze diktaturami podporovaná, vede k tomu že hospodářství jsou přivedena na buben a řádí bída.

                  Problém s Afghanistánem a místními teroristy by nebyl tak zásadní pokud by se pak neobjevilo další financován z jiných zdrojů a rozhodně ne bez vlivu z jisté země, byla by to lokální bojůvka, nic víc, ale peníze z jistých zdrojů velmi pomáhají těmto skupinám.

                1. Určit příčiny je poměrně důležité k tomu aby se něco
                  Určit příčiny je poměrně důležité k tomu aby se něco začalo dělat, vypadá to že západ dobrých 50 let po dekolonizaci pronásleduje nějaký pocit viny, jak dlouho to má trvat? Někdo za ten nepořádek tam může, někdo ty různé bojůvky vyzbrojil k boji proti kapitalismu, někdo podporoval socialistické a komunistické bojůvky v Evropě. Hmm… za koloniálního panství neměli jak se dostat k automatům mimo armádu, ale ty bojůvky nemají thomsona, ne mají až moc často avtoma Kalašnikova. K tomu abyste mohl dělat něco na hranici potřebujete rámec který jsou schopní poskytnout jen politici, ti jsou ovlivnění voliči, pokud voličstvo trpí pocity viny, tak s tím nic neuděláte. Musíte první vyřešit toto. První musíte nějak změnit těch dobrých 50-60 let sebeobviňování.

      1. no tak budou panely vysoko třeba 50 metrů na vzducholodi ale
        no tak budou panely vysoko třeba 50 metrů na vzducholodi ale důležité je se s tím poprat, přestat spalovat a fofrem odčerpávat saharu, jinak konec světa a radikální řešení vybílení přemnožených 😉

        windy.com/?temp

      2. Toto se řešilo s pár lidmi jinde, v severní příbřežní
        Toto se řešilo s pár lidmi jinde, v severní příbřežní části byly v minulosti lesy (Kartaginci nebyli nějací beduíni), takže pokud se podaří s tím něco udělat, například pokud by se podařilo v první fázi s hydrogelem a kaly z kanalizace vytvořit půdu schopnou udržet porost, tak by to mohlo být pak výhodné pro elektrárny, ale i pr nás a místní obyvatelstvo, protože tento pruh by poskytl ochranu. Pro jakoukoliv solární energetiku je ale spíš třeba poušť typu hamada či alespoň serír.

        Z tohoto pohledu bych viděl jako mnohem lepší panely umístit na území Ukrajiny a Kavkazu, eventuálně dále v SNS. Dobré by bylo možná se na tomto domluvit s Izraelem. ale ten je s EU poštěkaný.

        1. Proč pořád řešíme jiné? Proč jim cpeme peníze za
          Proč pořád řešíme jiné? Proč jim cpeme peníze za které potom budeme vydíratelní? Už máme pokrytou bezezbytku každou střechu, každou jižní fasádu která není v památkové zóně? Co si tak pomoci za své a doma a neházet odpovědnost furt na jiné? Mužik patří do zemljamky. A podnikatele také neřeším, ti ať si sháněj elektřinu za své a vedou si ji do fabrik za své kudy chtějí a kde si to zaplatí.

    2. toto propagovala šéfka genderštúdií pri úrade vlády
      toto propagovala šéfka genderštúdií pri úrade vlády SR.
      okrem toho, že je to drahá záležitosť, podstatné je rizikovosť takéhoto projektu vzhľadom na teroristov. to už v prípade ropy vieme komu posielame peniaze a od koho sme závislí.

      práve v prípade čecha je divné, že chce dovážať a plaltiť elektrinu z afriky keď VEĽMI VEĽKÚ časť (českej) produkcie vyváža pod cenu!

        1. Ty třicítky jsou třeba dány i tím že není voda a
          Ty třicítky jsou třeba dány i tím že není voda a hlavně ale nestabilitou klimatu jako takového, došlo k narušení tryskového proudění (jet stream) v zimě si místo hezké „korunky“ kolem polární oblasti trajdal až kamsi k Tripolisu, to je problém. Kompletní destrukce se děje. Aby se tomu podařilo předejít je třeba nejenom škrtit produkci CO2, ale zejména násobě zvýšit jeho pohlcování, tedy násobně zvýšit zalesněné a zatravnění plochy, je třeba místo toho aby se do problematických zemí posílala potravinově-lékařská pomoc poslat spíše čety sazečů, rybníkářů, lesníků, techniků, ekologů a podpůrného personálu a začít tam od vyšších poloh dolů s rozvojem lesních kultur, nápravou poškozených vodních toků atd. Kde není les, tam není voda a kde není voda tam ne bída. Většinou to platí, ale pokud najedou místní na destrukci všeho, tak nepomáhá ani svěcená a přivolají si ragnarök dle své preferované víry.

          1. Že jsou hlupáci u nich, člověka neudiví. Jednak je
            Že jsou hlupáci u nich, člověka neudiví. Jednak je většina nevzdělaná a té vzdělané to vyhovuje, druhák nikdy nepoznali funkční systém, nemají ho kde okopírovat. Ani dnes jim nedokáží naši lidi vysvětlit, že studna se musí udržovat a ne aby se v ní myli a pak z ní pili. O kálení nemluvě.
            Ale že i naši „ekologové“ hovoří o nutnosti udržování kulturní krajiny a dávají se prachy na sekání luk v místech, kde se ta tráva akorát nechá shnít, to člověku hlava nebere. Přitom do pár let je to schopna příroda obnovit plevely, víceletými bylinami, náletovými dřevinami a poté lesem. A zadarmo. O absorpční schopnosti pravidelně sekané louky oproti lesu asi není potřeba příliš hovořit.

    1. Jo, ale jim kolabuje síť proto, že nemají zateplené
      Jo, ale jim kolabuje síť proto, že nemají zateplené domy.

      Pokud by je měli zateplené, tak se jim tolik nezahřívají a na jejich ochlazení je potřeba 10x méně energie.

      Stejný stav je v Británii a dalších zemích. V tomhle je potřeba se zelených zastat, zateplení skutečně výrazně snižuje spotřebu primárních energií.

          1. dnes je potreba vykurovať (250dní), tvrdia nám, že bude
            dnes je potreba vykurovať (250dní), tvrdia nám, že bude „horúco“ – bude potrebné chladenie. ja spotrebujem 8500+2000 kWh plynu a elektriny celkom (všetko sa zmení na teplo).
            nemám žiadnu predstavu, koľko energie je potrebné na chladenie, keď viem, že pri kúrení každým stupňom Celzia sa spotreba zdvihne o 6%.
            ak nevieš tak nič. možno niekto znalý odpovie.

              1. mne ani tak nejde o toto, spôsob ako spočítať
                mne ani tak nejde o toto, spôsob ako spočítať akú klimatizáciu potrebujem je na každej lepšej www stránke s klimatizáciami …
                skôr sa chcem dopátrať koľko energie bude potrebné na chladenie budov v štáte, európe.
                dnes majú „energetici“ problém, čo keby niekedy boli VŠETKY autá „dobíjecie“ a ako skolabuje rozvodná sieť.
                predbieham dobu a kladiem takúto otázku.
                možná zbytočne, nebude to globálna zmena počasia (ako ma opravil iný diskutujúci), smerom k horúčavám, ale nová doba ľadová.

                1. Spotreba energie na klimatizovanie je v Európe iba zlomok z
                  Spotreba energie na klimatizovanie je v Európe iba zlomok z toho, čo treba na kúrenie. Presné čísla neviem a aj tak to asi nič relevantné nepovie. Keďže nové budovy sa stavajú v nízkoenergetických a pasívnych štandardoch, spotreby energie na kúrenie a chladenie neustále klesajú. Inak pri klimatizáciách sa uvádza aj ročná spotreba a tú som ešte nedosiahol. Mne klíma zožerie zhruba 200kWh v lete, ale používam ju aj na kúrenie.
                  Čo sa týka „problému“ s kolapsom rozvodnej siete kvôli dobíjaniu elektromobilov :-)), to si myslím, že už je vyriešené: prestane sa vyrábať adekvátne množstvo benzínu a nafty a zostane nám z každého nevyrobeného litra 1,3 až 1,5kWh, čo nám stačí na pohon elektromobilu. Žiadnu novú elektráreň netreba stavať, PROBLEM SOLVED.

  3. „Podílet se na tom má mimo jiné až 100 milionů
    „Podílet se na tom má mimo jiné až 100 milionů elektrických vozidel, pro které bude k dispozici 85 milionů dobíjecích stanic.“

    Ta studie říká ře na každé auto bude skoro 1 nabíječka? No to bude jistě kvalitní materiál. 🙂

        1. Maso až tak nežeru…ale neskutečně žeru když se povede
          Maso až tak nežeru…ale neskutečně žeru když se povede taková meší série vtipných komnentářů . Hned je den hezčí…:-)))
          Safra.. žena dole v kuchyni vaří fazolovu polévku… Pravděpodobně si nedám, abych nezatížil atmosféru …

Napsat komentář