Sedmý ročník Czech New Energies Rallye: medailové elektromobily

Ve dnech 17. až 20. května 2018 se jel už sedmý ročník závodu Czech New Energies Rallye přidruženého k Rallye Český Krumlov.

Hybrid Kia Niro při jízdě po okruhu na českobudějovickém výstavišti
foto: Kia

Závod Czech New Energies Rallye se zároveň už podruhé jel jako součást světového poháru FIA Alternative Energies Cup. Z celkem 32 zúčastněných posádek se jich této soutěže zúčastnilo 22.

Na stupni vítězů nakonec stanuli Petr Pavlát a Tomáš Brzek s elektromobilem Volkswagen e-Golf. Na další příčkách se pak umístily elektromobily Nissan Leaf, Tesla Model S a na čtvrtém Kia Soul EV.

Celkem 191 km měřených úseků a 74 kontrolních bodů ve dvoudenní rallye pravidelnosti zvládla posádka Soulu EV s odchylkou pouhých 229,5 sekundy. Pouhých 5 sekund chybělo do třetího místa v rámci mezinárodního závodu FIA E‑Rally Regularity Cup.

Že to nebylo nic jednoduchého může potvrdit druhá posádka značky Kia ve složení Jan Horčík, šéfredaktor Hybrid.cz, a David Píta za automobilku Kia. Ti jeli v hybridním voze Kia Niro a v rámci závodu Česká Trophy skončili na 22. místě z celkem 30, kteří závod dokončili.

Kromě elektromobilů, hybridů a plug-in hybridů se soutěže zúčastnila také vozidla na stlačený zemní plyn (CNG) a .

Soutěžní vůz Škoda Octavia G-Tec s pohonem na CNG

Soutěžní vůz Škoda Octavia G-TEC s pohonem na CNG.
foto: Hybrid.cz

Účastníci rallye se do Českého Krumlova sjeli hvězdicovou jízdou ze tří míst: nabíječky E.ON ve Vystrkově u Humpolce, parkoviště Na Výstavišti s nabíjecí stanicí E.ON v Písku a od sídla rakouské společnosti Kreisel Electric v Rainbachu.

Během přestávek v rallye bylo možné navštívit kromě jiných míst také nové bateriové úložiště E.ON v Mydlovarech o kapacitě 1,75 MWh. Bylo skvělé vidět, že moderní technologie konečně proniká i do Česka – nejen ve formě elektromobilů, ale právě i těchto velkých průmyslových projektů.

Velká baterie v Mydlovarech, před ní elektromobily Tesla Model S

Velká baterie v Mydlovarech, před ní elektromobily Tesla Model S jedoucí soutěž za E.ON
foto: Hybrid.cz
vlastní

2 Comments on “Sedmý ročník Czech New Energies Rallye: medailové elektromobily”

Napsat komentář