TEST: Nový Nissan Leaf 40kWh – pohon, asistenční systémy, cena a vybavení

První díl testu nového Nissanu Leaf se 40kWh baterií zhodnotil exteriér a interiér vozidla včetně ovládacích prvků a pracoviště řidiče. Druhý bude převážně o pohonu, asistenčních systémech, cenách a vybavení.

Nový Nissan Leaf umí dodávat elektřinu zpět do sítě a napájet tak třeba dům.
foto: Nissan

autor: Ing. Radovan Burkovič

Co jsem otestovat v novém Nissanu Leaf 40 kWh, zapůjčeném brněnským prodejcem vozů Nissan, J.P.N.Cars s.r.o., nemohl, byla technologie Vehicle to grid. Umožňuje propojit baterii vozu s domácností. Nabíjí baterii auta levnějším nočním proudem nebo z domácí fotovoltaické elektrárny.

Současně umožňuje využít baterii vozu jako zdroj energie pro domácnost v noci, či se vyhnout dražším sazbám za elektřinu v průběhu dne. K tomu ovšem musíte mít jednak nabíjecí/vybíjecí modul v domě (Leaf to Home) a nejlépe i stacionární baterii pro přebytky z FVE v době, kdy je vozidlo mimo domov (dokonce s možností integrované nabíječky, tedy wallboxu). Snad obojí Nissan nabídne i v ČR, když se tím chlubí na českých webových stránkách o autě.

Další takovou nevyzkoušenou vychytávkou byla funkce automatického parkování Propilot Park. Nový Nissan Leaf si zaparkuje sám. Bez rukou, nohou či otáčení dozadu. Zde ovšem narazíte na „evropskou politiku automobilek“.

Zatímco starší Leaf měl „po japonsku“ na výběr jen velmi málo doplňkových paketů a jednotlivé verze se od sebe lišily jen jejich uvedením ve standardu, nový se doslova rozbujel. K dispozici jsou v ČR 3 výbavy, Acenta, N-connecta a Tekna. Liší se hodně a ještě k nim lze dokoupit několik balíčků. Já jsem testoval prostřední, N-connecta, která PropilotPark nemá.

Funkce automatického parkování ProPilot Park

Funkce automatického parkování ProPilot Park
foto: Nissan

Co jsem si dokonale vyzkoušel, bylo Nouzové brzdění, Adaptivní tempomat, Upozornění na vybočení z pruhu, Automatické přepínání dálkových světel, Rozpoznávání dopravních značek, Sledování mrtvého úhlu, Upozornění na objekty za vozem, Panoramatický kamerový systém, Kontrola tlaku v pneumatikách a konečně E-pedal.

Nissan všechny tyto systémy označuje slovem Inteligentní. Někdy opravdu inteligencí a přesností překvapí, jindy mají k dokonalosti daleko. Zda se průběžně učí, nevím. Jisté je, že nepřeberné množství možných situací na vozovce i mimo ni je náročné i pro zkušeného řidiče, natožpak pro počítač – nováčka.

Směřování k bezpečnosti je ale u Leafu jasná volba, ostatně vůz má pro případ kolize 6 airbagů. A podle nejnovějšího crash testu Euro NCAP dostal 5 hvězdiček.

Nouzové brzdění

Nouzové brzdění
foto: Nissan

Nouzové brzdění opravdu průběžně sleduje rychlost i vzdálenost od vozu vpředu. Upozorní, když je potřeba zpomalit. Pokud by hrozila srážka, auto samo přibrzdí. To když varování ignorujete, což jsem s oblibou v rámci testu dělal.

Bezpečnost je zde prioritou, takže pokud nedbáte na známé německé pravidlo – zastavit na křižovatce za autem vpředu bezpečně tak, abyste viděli jeho pneumatiky či zástěrky – Leaf dupne na brzdu sám. Zachytí i přecházejícího chodce, třeba v rámci oblíbeného odbočení vpravo, kde mají chodci zrovna zelenou. Zasahují zde současně i EBD a ABS.

Adaptivní tempomat nového Nissanu Leaf

Adaptivní tempomat nového Nissanu Leaf
foto: Nissan

Adaptivní tempomat je fajn a návyková věc. Umožňuje udržet vhodnou rychlost i nastavit vzdálenost od vozu vepředu. Jen si nepamatuje posledně zadanou vzdálenost a pokaždé se s novým zapnutím drží té největší. Proto začne často i zbytečně brzdit. Na to je potřeba pamatovat, plynulosti a dobrému pocitu z jízdy to cukání nepřidá. Řidiči jedoucí za mnou také neměli pro podobné kousky pochopení.

Asistent pro udržování vozidla v pruhu

Asistent pro udržování vozidla v pruhu
foto: Nissan

Pokud systém upozornění na vybočení z jízdního pruhu zachytí, že jste neúmyslně na příliš dlouho vyjeli ze svého pruhu, přibrzdí a navede vás zpět. Pokud rádi v rámci zaplacené dálniční známky využíváte celé šířky pruhu, bude to dělat velmi často a snažit se udržet auto v ideálním středu.

Zmatou ho obvykle nešvary našich silničářů. Zapomenuté staré čáry, špatně namalované či špatně překryté a hlavně žluté u objížděk či zúžení. Ty způsobují úplnou paseku. Ovšem na šlendrián není počítač nastaven, to je naše chyba, že silnici u nás vypadají, jak vypadají.

Přepínání dálkových světel

Přepínání dálkových světel
foto: Nissan

Systém automatického přepínání dálkových světel nejen zabrání oslnění ostatních řidičů v protisměru, ale při pošmourném počasí nebo v noci máte jistotu, že budete stále dobře vidět před sebe. Jakmile ve směru jízdy či protisměru zaznamená systém jiné vozidlo, dálková světla vypne.

Pokud zmizí z horizontu nebo jste ho minuli, opět je zapne. Poprvé se možná leknete velkého rozdílu mezi tlumenými a dálkovými světly, ale zvyknete si rychle. Je to opět pohodlné a návykové, zvláště pak při delší jízdě na noční dálnici nebo mimo město.

V novém Leafu je k dispozici také systém rozpoznávání dopravních značek

V novém Leafu je k dispozici také systém rozpoznávání dopravních značek
foto: Nissan

Inteligentní rozpoznáváním dopravních značek funguje opravdu velmi dobře. Povolenou rychlost v projížděném úseku vidíte stále před sebou. V době, kdy radnice řídí politici, kteří snad nikdy neřídili auto, je to potřeba.

I na pár kilometrech můžete potkat povolenou rychlost 80, 50, 30 či 70 km rychle za sebou a s několikerým náhodným opakováním, zcela odporujícím povaze silnice, po níž jedete. Přečtené omezení ze značky se za jízdy zobrazí a svítí (do další změny) přímo na přístrojové desce.

Sledování mrtvého úhlu je už dnes téměř samozřejmostí

Sledování mrtvého úhlu je už dnes téměř samozřejmostí
foto: Nissan

Sledování mrtvého úhlu je známá věc a mívá ji dnes už hodně vozidel. Nissan upozorní řidiče, pokud zaznamená přítomnost jiného vozidla. Jak zleva, tak zprava. Klasicky, rozsvícením upozornění ve zpětném zrcátku a signálem, pokud byste do „neviditelného“ vozidla chtěli přesto najet.

Nový Leaf má čidla i na zádi

Nový Leaf má čidla i na zádi
foto: Nissan

Senzory jsou i po celé zadní části nového Nissanu Leaf a upozorní na vozidla, blížící se z obou stran. Je to zvláště dobré při vyjíždění z kolmého či šikmého parkovacího místa. Čidlo „vidí“, díky svému umístění na kraji karoserie, projíždějící vůz obvykle dříve, než řidič, sedící až o kus dál v kabině.

Panoramatický pohled

Panoramatický pohled
foto: Nissan

Je na ně navázán i panoramatický kamerový systém, kdy čtyři kamery dávají kompletní přehled o vozu z ptačího pohledu. A promítají ho na displej navigace. Lze si zvolit i další detailnější zobrazení přední, zadní či boční části vozu.

Pokud se v okolí vozidla cokoli pohne, zobrazí se příslušné varování. Je to velmi příjemná a užitečná funkce. Občas se člověk přistihne při pocitu, jako by řídil z dálky RC model, ne auto, v němž právě sedí.

Nový autonomní asisteční systém ProPilot slibuje velké věci

Nový autonomní asisteční systém ProPilot slibuje velké věci. Zatím umí především parkovat.
foto: Nissan

Sledování dráhy vozu je klasické přibrzdění jednotlivých kol tak, abyste zatáčkou projeli co nejplynuleji (ESP a TCS). A budete ho potřebovat, protože stejně jako u starší verze umístění baterie v podlaze snižuje těžiště, čímž dochází ke snížení nahýbání vozu v zatáčkách a budete do nich najíždět rychleji, než se spalovacími vozy. Leaf bude sedět jako přibitý a vykrouží zatáčku, jako byste jeli žehličkou po látce.

Kontrola tlaku v pneumatikách je už dnes věc nejen běžná, ale povinná pro nové vozy. Elektromobilisté vědí, že podhuštěné pneu znamená – díky zvýšenému valivému odporu – snížení dojezdu o 10-20%.

Speciální pneumatiky pro elektromobily (se zvláštním vzorkem a profilem) jsou pak díky nízkému tlaku k ničemu. Každé kolo lze sledovat na přístrojové desce, stačí si to jen zapnout v menu.

E-pedal je pak kapitola sama pro sebe. Bude asi vzbuzovat vášně, možná dělit lidi na 2 tábory, pro a proti němu. Uvidíme. Pokud jej zapnete, detekuje ho symbol na přístrojové desce. Auto bude stát. Rozjede se až po stisknutí pedálu, kdy zrychlujete, zpomalujete i brzdíte jedním plynulým pohybem nohy.

Stačí přestat tlačit a spustí se automatické regenerativní brzdění. Dalším stlačením opět zrychlíte, v závislosti na aktuální rychlosti. Do kopce, z kopce i v zatáčkách máte vůz více pod kontrolou, jak říkají závodníci „pod plynem“. Když chcete zabrzdit opravdu intenzivně, spolehnete se na klasický brzdový pedál.

Je však otázkou, zda to bude potřeba, e-Pedal brzdí opravdu brutálně a je velmi citlivý. I malá změna polohy nohy už zrychluje nebo brzdí. Pokud se zapomenete a nohu sundáte rychle, koledujete si o známé dupnutí na brzdu. A u předních sedadel o hlavičkování čelního skla. Auto prostě zabrzdí hodně prudce.

Musíte se s ním naučit jezdit, přechody z a na e-Pedal v průběhu jízdy bych osobně nedoporučoval. Lze s tím snadno v krizové situaci zazmatkovat a vůz udělá, co jste nečekali. Buď je e-Pedal zapnut a zabrzdí nebo naopak není a rychlost bude klesat jen velmi zvolna, zatímco překážka před vozem blížit velmi rychle.

Pokud zvládáte dobře jízdu elektromobilem, předvídáte, rekuperujete, pozvolna zrychlujete, prostě jezdíte plynule jako řidič limuzíny, vezoucí populární osobnost, pak se auto odměňuje velmi nízkou spotřebou.

Díky modernímu aerodynamickému designu není nový Nissan Leaf brzděný odporem vzduchu, který je minimální (0,28) a v kabině vládne neuvěřitelné ticho. Zvláště pak, pokud jste doposud elektromobilem nejeli. Už jsem psal, že auto má klínovitý profil a dodává se i v dvou tónové černé a bílé kombinaci, která mu opravdu sluší. Pokud volíte usedlejší styl, je k dispozici dalších 9 různých barevných variant.

Baterie nového Nissanu Leaf má kapacitu 40 kWH

Baterie nového Nissanu Leaf má kapacitu 40 kWh
foto: Nissan

Tím se dostáváme k pohonné jednotce a baterii. To je laminovaná lithium-iontová o napětí 350 V a kapacitě 40 kWh, přičemž využitelných má být zhruba 36 kWh. Nový Nissan Leaf slibuje dojezd až 378 km, doplněný o silnější motor oproti dřívějším verzím. Konkrétně synchronní, napájený střídavým proudem, s maximálním výkonem 100 kW (150 koní). Pohání prostřednictvím automatické převodovky přední kola s maximální rychlostí 144 km. Z nuly na sto se rozjede za necelých 8 sekund.

Rozhýbává podobných 1,5 tuny, jako u starší verze Leafu. Uveze i podobnou zátěž +-400 kg. Auto je 4,5 metru dlouhé, i se zrcátky 2 metry široké a 1,5 metru vysoké. Kabina je prostorná i díky rozvoru 270 cm. Kufr pak nabídne zhruba 400 litrů pro zavazadla, po sklopení sedadel skoro 1.200.

Do zavazadlového prostoru se docela snadno vejde i jízdní kolo

Do zavazadlového prostoru se docela snadno vejde i jízdní kolo
foto: Nissan

Kromě režimu jízdy D si můžete navolit i B se silnější rekuperací, blížící se vlastnostem funkce e-Pedal. A rovněž režim Eco, omezující výkon vozu ve prospěch dojezdu až o 10 a více procent. Abyste z nového Nissanu LEAF dostali maximum, lze zkombinovat mód B s ECO režimem dohromady. Zda a jak to je s dojezdem v praxi v různých režimech, si popíšeme dále.

Volič jízdních režimů

Volič jízdních režimů
foto: Nissan

Ostatně mnohé napoví – oproti bombastickým reklamním materiálům – střízlivější technický údaj homologovaného dojezdu podle nové normy WLTP 270 km a spotřeba energie 20,6 kWh / 100 km. Ne nadarmo se Nissan v propagačních materiálech jistí větičkami s hvězdičkou:

„Uvedená dojezdová vzdálenost až 378 km byla stanovena na základě interního testování. Definitivní údaje budou k dispozici po dokončení schválení typu vozidla. Uvedená dojezdová vzdálenost nemusí odpovídat skutečným hodnotám dojezdu. Skutečný dojezd se liší v závislosti na mnoha faktorech, jako například styl jízdy, stav vozovky, venkovní teplota, používání klimatizace, stáří baterie, tlak v pneumatikách, údržba, váha nákladu atd.“

Stejně jako ta starší verze, využívá i nová rychlonabíječky CHAdeMO, kdy nabije baterii na 80% za 40-60 minut. Doba nabíjení konstantní není, hodně závisí na podmínkách nabíjení. Včetně typu a stavu rychlodobíjecí stanice, teploty a kapacity baterie a též na okolní teplotě v místě použití. Ovšem používat ji budete nejspíše jen na dlouhých cestách.

Nový Nissan Leaf na rychlonabíječce.

Nový Nissan Leaf na rychlonabíječce. S tím se pojí aktuální kauza Rapidgate, kdy se baterie už u druhého rychlonabíjení významně zahřívá a snižuje nabíjecí výkon.
foto: Nissan

Přes noc nabíjíte doma do plna, při snídani si kabinu vozu dálkově předehřejete nebo vychladíte a po cestě využijete jednu ze 4.600 stanic rychlého nabíjení po celé Evropě. Pokud ovšem máte příslušné přístupové karty a čipy nebo registrace.

To neplatí na mnoha místech, kde je nabíjení zcela zdarma, třeba u některých obchodních řetězců. Je zajímavé, že Nissan i na českých webových stránkách slibuje, že u svých prodejců zajistí rychlé dobíjení. No, měl by se začít snažit, když mimo ČR je to standard a většinou pro majitele vozů Nissan zdarma.

V České republice spíše výjimka. Např. na Moravě a ve Slezsku mají takovou rychlonabíječku před autosalonem pouze dva prodejci Nissanu. Oba v Brně a každý jinak přístupnou. Jednu pouze v pracovní dobu, spustit ji lze přes EVMAPA.cz a je zdarma, druhou nonstop, ale pro změnu jen pro zákazníky , po uzavření smlouvy a s paušální měsíční platbou. Ve Zlíně, v Olomouci, Ostravě i Opavě, mají majitelé elektrického Nissanu smůlu.

A to je pro Nissan ČR po 5 letech prodeje elektromobilů hodně špatná vizitka. Nejen ve srovnání s vyspělejší západní Evropou, ale roky i se Slovenskem a nově Polskem. Tam jsou rychlonabíječky u prodejců Nissan v podstatě standardem.

Pro domácí nabíjení můžete využít dvourychlostní 7 kW nabíječku Nissan. Tedy klasický wallbox s připojením na zásuvku 400V 16A nebo 400V 32A. Umožní nabít vůz za méně než 6 hodin. Podobně rychle můžete nabít s kabelem s koncovkou Mennekes na pomalých veřejných nabíjecích místech za zhruba 7,5 hodiny.

Tento kabel dostanete s autem. A v nouzi či dostatku času lze použít druhý, standardně s vozem dodávaný nabíjecí kabel pro obyčejnou zásuvku. Takovou, kde si nabíjíte mobilní telefon. Jen těch 230V 10A, které kabel dovolí, bude nabíjet auto z nuly do plna zhruba 21 hodin.

Podobně jako o staršího Leafu nabízí i zde Nissan slušné záruky. Základní krytí pro prvních 36 měsíců, tedy 3 roky nebo 100.000 km (podle toho, co nastane jako první) je na celé vozidlo. Na pohonnou jednotku a elektrický systém 60 měsíců, tedy 5 let nebo 100 000 km (podle toho, co nastane jako první).

Celých 96 měsíců, tedy 8 let nebo 160 000 km (podle toho, co nastane jako první) je záruka na baterii. U nutné záruční opravy nového Nissanu LEAF certifikovaný prodejce Nissan dokáže poskytnou náhradní vůz zdarma, ale nemusí být nutně elektrický. Na baterie vymění v záruce jakoukoli část, která by způsobila snížení kapacity pod 9 stupňů (z 12).

Čte se to dobře, ale obě strany jsou obvykle spokojeny tehdy, pokud se nemusí nic z výše popsaného využít. Nicméně pro neznalou veřejnost, zvyklou měnit baterie u mobilního telefonu co rok a u notebooku co 2-3, to určitě bude působit velmi přesvědčivě. Mnoho z nich si stále myslí, že baterie u elektromobilů se mění co 2-3 roky a stojí půlku ceny vozu.

Interiér nového Leafu v kůži

Interiér nového Leafu v kůži
foto: Nissan

Shrnuto pokud jste znalí předchozí verze Leafu, pak vnitřní část toho nového přijde všem důvěrné známá. Materiály jsou příjemné, sezení pohodlné, interiér prostorný. Vše je pak po ruce tam, kde jste byli zvyklí. Přibyly odkládací prostory.

Auto je rychlejší a hbitější, zvenčí vypadá obyčejněji, avšak velmi hezky. Ovládání je doplněno spoustou vychytávek, které zpříjemňují jízdu. Na některé je třeba si zvyknout, ale stále máte možnost je vypnout a nepoužívat.

Dvoubarevná karoserie nového Leafu

Dvoubarevná karoserie nového Leafu
foto: Nissan

Cenově auto poskočilo. Žádných 715 tisíc ale nečekejte. Cena elektromobilu Nissan Leaf atakuje milion korun českých včetně daně. Po mírném zdražení, odůvodněném vysokou poptávkou (rozumějte sakra lidi ho chtějí, my nestíháme vyrábět, tak trochu přitvrdíme s cenou, konkurence je na tom podobně, můžeme si to dovolit), začíná na 926 tisících v základu stupni výbavy Acenta.

Je sice bohatá, ale ještě lepší byla mnou testovaná N-connecta za 981 tisíc, kterou měli k dispozici u brněnského prodejce vozů Nissan, J.P.N.Cars s.r.o.. Chcete-li vůz v „plné palbě“, budete muset utratit za nejvyšší verzi výbavy Tekna 1.206 tisíc.

Ani touto cenou ale možnosti utrácení nekončí. Výběr jiné barvy interiéru nebo celokoženého čalounění stojí dalších 10 až 23 tisíc. Červená základní barva vozu je v ceně, za všechny ostatní, metalické, si připlatíte 7, 15 nebo 18 tisíc.

Dvoubarevná varianta, perleť a metalíza, která vozu nesmírně sluší, už stojí bez stokoruny 30 tisíc. Balíček ProPilot Park sice přidá ProPilot sonary a inteligentní automatické parkování, ale za nemalých 32 tisíc. No a jste na 1,111 mil. Kč.

Tam, kde podobně vybavený Volkswagen e-Golf, Hyundai Ioniq Electric nebo BMW i3. Volba je na vás. Aktuálně je ovšem stejně těžké dostat se v krátké době k jakémukoli novému elektromobilu, výrobci nestíhají.

Pokud si nehodláte vybrat ze skladových, ale těch také není mnoho, u nového Leafu žádná. Případně se bude používat jako předváděcí ještě dlouhou dobu, např. brněnský prodejce vozů Nissan, J.P.N.Cars s.r.o., ji dává do prodeje až v únoru 2019, jak avizuje na svém webu.

První díl testu nového Nissanu Leaf 40 kWh baterie zhodnotil exteriér a interiér vozidla včetně ovládacích prvků a pracoviště řidiče. Druhý byl převážně o pohonu, asistenčních systémech, cenách a vybavení. Třetí část, která vyjde v pondělí, probere praktické cestování, nabíjení a dojezdy.

vlastní

94 Comments on “TEST: Nový Nissan Leaf 40kWh – pohon, asistenční systémy, cena a vybavení”

  1. Pre Vehicle to Grid „… musíte mít jednak
    Pre Vehicle to Grid „… musíte mít jednak nabíjecí/vybíjecí modul v domě (Leaf to Home)“: a ja som si „blahovo“ myslel, ze to uz ma Leaf2 tu spetnu konverziu zabudovanu v sebe. Aby som to mohol vyuzit napr. na chate namiesto diesel-generatora.

    Na druhej strane s myslienkou „Leaf/Vehicle to Home“ by nemal byt problem prisposobit/zjednotit na taketo vyuzitie aj ine EV (Ioniq ???)

    Pri bateriovom rieseni FVE uz „Leaf to Home“ princip tak trochu straca vyznam.

  2. „No a jste na 1,111 mil. Kč. Tam, kde podobně vybavený
    „No a jste na 1,111 mil. Kč. Tam, kde podobně vybavený Volkswagen e-Golf, Hyundai Ioniq Electric nebo BMW i3.“
    E-Golf nebo BMW i3 asi ano, ale IONIQ? Ten je přeci v tom nejlepším vybyvení co jde o 100 tisíc levnější a ve skutečnosti jej koupíte ještě levněji…

    1. Občas mám pocit, že ceníky automobilek jsou takové
      Občas mám pocit, že ceníky automobilek jsou takové Metodické listy. Protože ještě než usednu, je tam 5% sleva, a to ve skutečnosti nechci nic koupit, jen jsem přijel se spalovákem na servis 🙂

      Asi to nemá cenu rozebírat, protože s tím kouzlí neskutečně. A navíc stejně nemají co prodávat. Možná taky zvednou ceny, Nissan byl třeba pokusný balonek. Kdo ví….

  3. Jak moc se epedal podobá jízdě s BMW i3? Je to jako i3 se
    Jak moc se epedal podobá jízdě s BMW i3? Je to jako i3 se starším softwarem, kde ještě prudčeji rekuperovala?

    Mě se Nissan líbí, nevadil by mi ani podivný (přespříliš opatrný) management baterie bez aktivního řízení, ale dost mi vadí, že tam je furt chademo. Auta kupuju na dlouho a tohle je prostě stopka. Uvidíme, s čím se vytasí konkurence.

    1. ePedal v Nissanu má nepatrně slabší rekuperaci než v i3,
      ePedal v Nissanu má nepatrně slabší rekuperaci než v i3, ale odlišné chování. Rekuperuje okamžitě na maximum, kdežto i3 nabíhá po úplném ubrání plynu postupně až do maxima, je citlivější a uživatelsky komfortnější.

  4. Tak už pán autor vie, čo je to maximálna výbava ? Lebo v
    Tak už pán autor vie, čo je to maximálna výbava ? Lebo v minulom článke, kde popisoval Peugeot Ion, písal o maximálnej výbave akou disponuje toto auto a nič viac mu netreba.

    Ale k testu, e-pedal zďaleka nemá brutálne brzdenie a je asi o veľkosti 3.stupňa rekuperácie u Ioniqu. Brzdu človek vo väčšom meste pri normálnej jazde používať musí, napr. v BA sú ľudia naučení brzdiť prudšie a dať nohu dolu z pedála nestačí aby auto nenarazilo do toho pred ním, ktoré zabrzdilo na semafore. Určite nikoho to nehádže do predného skla. Asi by autor potreboval plienky, keby som ho povozil na Leafe 2 mojím jazdným štýlom.

    Čo sa týka dojazdu, pri 140 km/h na dialnici je na úrovni Ioniqu (180 km), pri 120 je to 220 km, pri 100-ke po okreskách dôjde 240 až 250 km/h. Ale pozor, tachometer Leafu je priveľmi navýšený. Pri 100 na tempomate ide v skutočnosti 91 až 92 km/h, pričom napr. Ioniq ide 94 až 95 km/h. Údaje o priemernej spotrebe sú ponížené aj o 10%, keď si človek prepočíta na to, koľko nabíjal auto (po odpočte straty nabíjačky) napr. od 10 do 80% a potom tých 70% baterky minul na jazdu. Proste pri Nissane je všetko veľmi optimisticky zobrazované, pri Ioniqu zasa pesimisticky, preto môže na prvý pohľad ohúriť svojím dojazdom, ale po pár týždňoch človek zistí to čo som napísal.

    1. Maximální výbavu Peugeot Ion musíte posuzovat v kontextu
      Maximální výbavu Peugeot Ion musíte posuzovat v kontextu roku 2011 a 2012, kdy většina aut jeho velikosti neměla ani okna v elektrice. V základu. Automatická převodovka pak byla úplný sen. A klima? Dnes se auto bez klimy nedá prodat, tehdy byla za příplatek a jen někdy. Takže asi tak.

      Nejen v BA jezdí lidi jako debilové. I v Praze, Brně, Ostravě….. . Zelenou vlnu chápou tak, že se musí vyřítit jako tsunami (tedy pokud nechrápou a nestojí ještě 2-5 sekund po zeleném světle) a prudce na to dupnout před další červenou. Aby se za chvíli rozjeli. Jezdit jako magor umí každý trouba, plynulá hladká jízda limuzíny s filmovou hvězdou, to je umění. Jinak zkuste sundat prudce nohu z pedálu v 60 a hned si zahlavičkujete.

      Na dojezd si počkejte na 3.díl, ale jste s Leafem 2 velký optimista.

      1. Naozaj si nezahlavičkujem, lebo e-pedal brzdí málo.
        Čo sa

        Naozaj si nezahlavičkujem, lebo e-pedal brzdí málo.

        Čo sa týka výbavy, sa asi nezhodneme, ale Ion mal výbavu ako autá 90-tych rokov, nie 2011. Dvojzónová klīma, elektrika 4 okná, esp, automat, tempomat, to všetko mali autá 90-tych rokov. A nedať do elektromobilu tempomat, to bol výsmech. Už obyčajné Mondeo z 2007 malo adaptívny tempomat, nieto obyčajný a sám píšete, aká je to dpbrá vec.

        Dojazdom nie som optimista, jazdím na ňom už pomaly mesiac a absolvoval som aj niekoľko dlhších ciest. Takže tie dojazdy nie sú len tak z brucha. Veľký vplyv na dojazd má aj smer a výškový rozdiel cesty a to nikdo pri týchto krátkych „novinárskych“ testoch neuvažuje s tým, že napr. dialnica z Trenčína do Žiliny má o 15% väčšiu spotrebu ako zo Žiliny do Trenčína, pričom výškový rozdiel je len pár sto metrov na 100 km. A to platí pre Ioniq, starý Leaf aj nový Leaf. Dážď, drsnosť asfaltu, premávka, to všetko má nezanedbateľný vplyv a dojazd je od toho závislý.

        1. Přít se nebudu, jezdil jsem s tím jen týden, Vy ho máte
          Přít se nebudu, jezdil jsem s tím jen týden, Vy ho máte furt.

          To je právě ta chyba, které se každý u výbavy dopouští. Ano, Mondeo mělo jako prémiové auto Fordu dobrou výbavu už tehdy, hlavně tu doplatkovou, ale Ion je na úrovni Fiesty nebo Ka. A tam nebylo nic. Někde jsem to tu popisoval, že Peugeot 206 v roce 2014, kdy jsem Ion kupoval já, se dal vyskládat s mojí výbavou, ale pak byl o 50 tisíc dražší a motorově pořád slabší.

          Když to převedu na Citroen, tak daleko větší Berlingo ještě v roce 2008 nemělo automatickou klimu, jen manuál a ještě v nejvyšších verzích výbav. V základu ani náhodou.

          Na dojezdy si počkejte.

          1. To je právě problém nedostatku elektromobilů na trhu. Že
            To je právě problém nedostatku elektromobilů na trhu. Že výrobci jsou schopni prodat výbavu kterou zákazník nepotřebuje a mnohdy ani nechce. Kéž by nastala doba, že bude dost vozů na to aby výrobci dokázali vyrábět vozy bez nechtěných vyfikundací. Volant, brzda, akcelerátor a hurá na trh za cenu pro normálního nenadšence pro kurvítka.

          2. Aj dnes sa nájdu auta s ohlodanou výbavou. Hlavne malé
            Aj dnes sa nájdu auta s ohlodanou výbavou. Hlavne malé základné modely.
            Ale určite nie všetky.

            mobile.de/cz/Osobn%C3%AD-v%C5%AFz/Volkswagen-up-black-up-PANORAMA-1.Hand/vhc:car,ms1:25200_11_,frn:2010,frx:2012/pg:vipcar/261861180.html

          3. Nazývať Ford Mondeo prémiou je asi trocha prehnané, ale
            Nazývať Ford Mondeo prémiou je asi trocha prehnané, ale dobre.

            Tie dojazdy nebudú vypovedať o realite ostatných Leafov, nakoľko podľa časti 1 testu ste mal obuté zimné pneu na 17″ diskoch, čo je tá najhoršia kombinácia.
            Skúsení kupujúci si kupujú Leafa so 16″ diskami, lebo vedia že 17″-ky z dojazdu berú aj 10% a ďalších 10% zobrali zimné pneu, preto by potom bolo dobré to hneď na začiatku písania o dojazdoch výrazne a niekoľkokrát spomenúť, že sa nejedná o všeobecné hodnoty, ktoré sa reálne dosahujú väčšiu časť roka ale o špecifické výrazne ponížené hodnoty.

            1. Zimne pneu osobne pouzivam takmer rovnako dlho ako letne pneu.
              Zimne pneu osobne pouzivam takmer rovnako dlho ako letne pneu. Mozno preto, ze byvam na Spisi nedaleko Tatier 🙂

              Urcite vzdy chcem prezuvat na zimne este pred 1.Novembrom (zvycajene po 15 Oktobri), lebo este z detskych cias si pamatam talmer pravidelny sneh uz na sviatok 1. Novembra.

              A na letne prezuvam az po Velkej Noci, lebo dovtedy sa este z casu na cas objavia nocne mrazy…

              1.November- 30. April = 6 mesiacov 🙂

    2. Co se týká dojezdu, ani omylem Leaf neujede 180km při
      Co se týká dojezdu, ani omylem Leaf neujede 180km při 140km/h!
      To je nutné zdůraznit.
      A na vině je především aerodynamika. Není tak skvělá, jak píše autor článku, jinak by Leaf s větší baterií dojel dál než Ioniq, což nedokáže.

      1. Tak asi nabíjam počas jazdy, lebo Leaf na 16″ letných
        Tak asi nabíjam počas jazdy, lebo Leaf na 16″ letných kolesách dá v pohode 180 km, čo je tak ako Ioniq. Samozrejme aerodynamika Leafa je žalostná, je pri 140 km/h na úrovni Ioniqu, ale pri 120 km/h prekoná Ioniq o 20 km dojazdu a pri 100 km/h o 35 až 40 km. Najazdil som na Ioniqu 25 tisíc kilometrov a preto už viem koľko a kedy dokáže najazdiť a za akých podmienok a preto ma Leaf 2 milo prekvapil, lebo napriek pesimistickým novinárskym testom ja s ním prejdem takým istým štýlom ako s Ioniqom veľmi pekné dojazdy. Jediné čo má horšie je rýchlosť DC dobíjania, tam Ioniq nemá konkurenciu.

        Minulý rok som chodil k moru na Ioniqu, čo mi vychádza aj teraz rýchlejšie hlavne kvôli rýchlejšiemu DC nabíjaniu (a vo väčšom rozsahu SOC), nie ani tak dojazdu, ale aj tak jednu trasu do Chorvátska si dám na Leafe, aby som vedel porovnať.

        Pri aerodynamike netreba pozerať cx, lebo celkový odpor vzduchu je závislý od veľkosti čelnej plochy automobilu, cx je len koeficient, ktorým sa násobí čelná plocha a tam je rozdiel iný ako keď sa porovnáva cx.

        Ale schválne, dajte Ioniqu 17″ kolesá ako boli na testovanom Leafe alebo Leafu 16″ kolesá ako má Ioniq. Od výroby mám na oboch presne tie isté pneu aj rozmer kolies a vtedy sa dá porovnávať.

        Nie zimné 17″-ky na Leafe a letné 16″-ky na Ioniqu.

        Treba uznať, že skok medzi Leafom 30 a Leafom je 40 je medzigeneračne obrovský. Leaf 30 som najazdil len nejakých 15000 km, pokým som ho predal a kvôli tomu, že zimné mesiace alebo dialnicu bol dojazd žalostný, ale pri novom Leafe je dojazd lepší o viac ako je pomer starej a novej batérie, takže popracovali aj inak ako len väčšou kapacitou.

        Teda keď sa chce takto v takto čítanom magazíne uverejniť nejaké číslo o dojazde, malo by byť naozaj vyskúšané za rovnakých podmienok, lebo to zmätie neznalých ľudí, ktorí neprekuknú tie rozdiely, kvôli ktorým to nie sú hodnoty vzájomne porovnateľné.

    3. Presne take iste dojazdy mam s Ioniq-om teraz (pri aktualnych
      Presne take iste dojazdy mam s Ioniq-om teraz (pri aktualnych vonkajsich teplotach):
      – 130 km/h : 180-190 km
      – 120 km/h : 210-220 km
      – 90 km/h (po okreskach) : 230-250 km

      Ale pocas zimneho obdobia to bolo o cca 15-20% kratsie:
      – 100 km/h (dialnica): 180-200 km
      – 90 km/h (po okreskach): 190-210 km

      1. Áno, tie dojazdy približne zodpovedajú, ale sú trocha ale
        Áno, tie dojazdy približne zodpovedajú, ale sú trocha ale len mierne nadhodnotené. 180 km som hovoril pri 140-ke, pri 130-ke dá Leaf ešte viac. Pri 120-ke má Ioniq spotrebu od 15 do 16 kWh/100km za slnečna, keď neprší. Pri 100-ke ide medzi 12 až 13 kWh /100 km, pri 90-ke to je pod 12, niekedy aj pod 11, takže tam ten dojazd okolo 230 je, ale vtedy Leaf dá cez 260 až 270 km. Ale aj jazda po okreskách je rozdielna, stačí pár obiehaní a už je dojazd o 10 – 20 km menší.

        Ale platí, že treba porovnávať za rovnakých podmienok, takže ak tu budú dojazdy Leafa na 17″-kach a zimákoch, tak to nie je hodnota, ktorú potom porovnávam s oficiálnym dojazdom. A to som písal, že to treba pred údajmi uviesť, ako boli dojazdy merané.

        1. Buďte tak hodný a dodejte nám nějaký důkaz vašich
          Buďte tak hodný a dodejte nám nějaký důkaz vašich fantastických dojezdů, protože někteří jsou schopni vám to uvěřit.
          Natočte prosím video s dojezdem nového Leafu kde při 140km/h (téměř při maximálce) ujede 180km.
          Já mám vyzkoušeno, že po rychlonabíjení (jestli se tomu tak u Leafa dá říkat) do plna se baterie ohřeje natolik, že už v dálničním stoupání neudrží konstantních 130km/h a klesá ke 115km/h.
          Tady je důkaz dojezdu.
          https://youtu.be/VBbteI4WcAc
          Jinak srandovní odhad při startu, 260km.

          1. Ako som písal už vyššie – za rovnakých podmienok ako
            Ako som písal už vyššie – za rovnakých podmienok ako Ioniq dá 180 km. Ale samozrejme stačí dať 17″-ky kolesá, zimné pneu, ísť dialnicou do kopca alebo stačí aby pršalo a je to menšie, takže video vo Vašom odkaze nič neukazuje, nevidíme podmienky.

  5. Dost mě překvapila informace že přední kola jsou
    Dost mě překvapila informace že přední kola jsou poháněna prostřednictvím automatické přeodovky, což je myslím velmi nezvyklé řešení u elektromobilů této kategorie. Běžně se přece používá jen jednoduchý stálý převod a tuším že automat (jen dvoustupňopvý) má snad jen RIMAC pro zadní pohon.

    Byly by k té automatické převodovce nějaké bližší údaje ?

          1. Elektromobily maju len jeden staly prevod, no
            softver im pri

            Elektromobily maju len jeden staly prevod, no
            softver im pri prevodovke neponuka nic rozumne, ale nieco vyplnit musia, inak nepusti dalej…
            Musia vybrat z AT, MT, CVT tak vecsinou klikaju CVT, no niektori klikaju AT. Pocet rychlosti davaju 1.

            1. Přesně tak. A vysvětlujte lidem, co denně kvedlají, že
              Přesně tak. A vysvětlujte lidem, co denně kvedlají, že existují druhy automatických převodovek. Dokonce, že existuje něco jako reduktor, co má stálý jeden převod. Úzus je tedy říkat u elektrik jednostupňová automatická převodovka, to problematiky neznalí lidi snáze pochopí. Protože většinou čekají to klasické cukání, hlavně směrem dolů, a ono nic.

                1. Taky myslím že je lepší nazývat věci pravými jmény a
                  Taky myslím že je lepší nazývat věci pravými jmény a nevymýšlet hlouposti údajně pro nějaké fiktivní neználky.
                  Radovan nám v tom udělal guláš, žádná automatická převodovka tam není.

                2. Bohužiaľ viacej vecí nie je pravdivých v jeho recenziách
                  Bohužiaľ viacej vecí nie je pravdivých v jeho recenziách a nielen jeho ale všeobecne pri takýchto krátkych testoch aj u iných autorov, či už o Leafe alebo minule o Ioniqu, ale asi tie autá má požičané na krátky čas a nedajú sa všetky funkcie vyskúšať ale keď to niečo nevyskúšam alebo som to nepochopil, tak o tých veciach radšej nepíšem alebo napíšem má to takú a takú vec ale som ju neskúšal podrobne, lebo potom keď si to čítajú majitelia týchto áut, krútia hlavou.

                3. Je pochopitelné, že test nikdy neobsáhne celý vůz a
                  Je pochopitelné, že test nikdy neobsáhne celý vůz a všechny jeho funkce. Už jen proto, že třeba v zimě se dost špatně zkouší chlazení klimatizace atp.. Spousta věcí pak je odvislá od plného vlastnictví včetně třeba Nissan účtu a ovládání vozu mobilním telefonem. Ostatně pokud se podíváte do běžných médií, tak test je obvykle na 2-4 stranách A4 se spoustou obrázků a tam prostě nemáte šanci popsat ani výbavu z nabídkového listu výrobce. Nehledě na fakt, že to má redaktor jako hlavní pracovní poměr, kdežto já jako koníčka a zkouším to ve svých podmínkách a použití.

                  I proto je dobré, že pod články se dá diskutovat a majitelé, pokud nejde o vůz, který je fakt úplná novinka, mohou autora testu doplnit o svoje postřehy a názory na různé vychytávky. Což je lepší, než kroutit hlavou, sednout a napsat svůj pohled a zkušenost.

                4. někteří jsou chytří jak klášterní knihovna,tak proč
                  někteří jsou chytří jak klášterní knihovna,tak proč nějakej test nenapíšou sami?z těch jeho mnoha připomínek už by slušnej článek aji byl ne?

                5. Osobne sa mi tato Vasa recenzia naozaj paci. Dakujem, dozvedel
                  Osobne sa mi tato Vasa recenzia naozaj paci. Dakujem, dozvedel som sa zopar dalsich novych informacii.

                  A aj z diskussi k nim. Ako pisete, recenzia ma aj dalsi vyznam – vyvolanie dodatocnej diskusie, kde sa objavia postrehy z dlhodobejsieho pouzivania (a tu patri moja vdaka napr. aj MiroR-ovi).

                6. Ano, suhlasim. Moje pripomienky su samozrejme minimalne v
                  Ano, suhlasim. Moje pripomienky su samozrejme minimalne v suvislosti s tym, ked citam recenzie od novinarov, ktori testuju spalovaky a da sa im pod ruky nejaky EV. Vtedy sa cloveku otvara nozik vo vrecku, komu robia taku sluzbu s takymi dezinformaciami. Radovanove testy su tak na 90% pravdive, co je urcite raz tak viac ako ked si citam tie ine recenzie.

                7. Ale to my poučení samozřejmě víme. Jenže na hybrid.cz
                  Ale to my poučení samozřejmě víme. Jenže na hybrid.cz chodí hodně lidí, kteří se teprve chtějí něco dozvědět. A stejně k tomu přistupují i výrobci a prodejci elektromobilů:
                  Typ převodovky – automatická,
                  Řadící páka – automatická.
                  Radovan rozhodně guláš nedělá.

                8. Když myslíte, tak asi ano. Ovšem mohu Vás z mnoha akcí
                  Když myslíte, tak asi ano. Ovšem mohu Vás z mnoha akcí pro veřejnost s elektromobily ujistit, že se mýlíte. Lidé jsou překvapeni už jen tím, že se to sériově vyrábí, že se to dá dobít z běžné zásuvky, že to fakt nemá žádný benzínový motor a spousta dalších, pro poučené úsměvných věcí. Na poli osvěty je spousta práce, reduktor už je v takových případech opravdu vyšší dívčí.

                1. A pak narazíte na borce, který to chápe a bezelstně se
                  A pak narazíte na borce, který to chápe a bezelstně se zeptá – a jak jste tam dal za jízdy ten neutrál, když je tam stálý převod. A jsme u reduktoru, kdy netuší, vo co gou v týdle gejm. Ale automatickou převodovku zná a chápe, má doma malého skútra (ano, tam je reduktor, ale on tomu říká automatická převodovka). Takových příhod máme z akcí s elektromobily habaděj.

                2. Skutr má „reduktor“ (převodovku) a odstředivou spojku,
                  Skutr má „reduktor“ (převodovku) a odstředivou spojku, která zajistí přeřazení na vyšší stupeň (při zvýšení otáček) nebo nižší stupeň (při snížení otáček).
                  Není to „jednostupňová převodovka“ = jen reduktor (stálý převod).

                3. Na Babetě to byla odstředivá spojka.
                  Na Babetě to byla odstředivá spojka.

                4. Modely Babetty 210 a 225 mali dvojstupnovu prevodovku s
                  Modely Babetty 210 a 225 mali dvojstupnovu prevodovku s odstredivou spojkou. Modely 228, 207 a 215 mali jednostupnovu prevodovku s odstredivou spojkou.

                5. Puvodne jste mluvil o skutru, ty maji variatory. Nebo se pletu?
                  Puvodne jste mluvil o skutru, ty maji variatory. Nebo se pletu?

                6. Asi mají, ale s těmi nemám žádnou zkušenost.
                  Asi mají, ale s těmi nemám žádnou zkušenost.

                7. Klasický skútr má odstředivnou spojku (aby se motor při
                  Klasický skútr má odstředivnou spojku (aby se motor při zastavení odpojil), variátor (aby se měnil převodový poměr dle zatížení) a finální převod (reduktor otáček). Technicky je odstředivá spojka součást variátoru – je namontovaná těsně vedle disků variátoru na hřídeli z motoru.

                  V technickém průkazu to mám označené jako automatická převodovka. V zásadě to je v zásadě správně, protože variátor automacky mění převody, jen má těch převodových poměrů nekonečněmnoho.

    1. Každé moderní elektrické auto má automatickou
      Každé moderní elektrické auto má automatickou převodovku. Má to i zapsané v Technickém průkaze jako řazení převodovky AUT.

      To znaméná že to nemá spojku jen dva pedály a můžete to řídit s řidičákem jen na automat, protože již několik let si můžete udělat autoškolu na automatu ale pak nemůžete řídit manuál.

      Jak to je udělané technicky je už jiná věc, většina lidí neví a nechápe ,že elektromor může být připojen přímo bez spojky, protože se při zastavení vypne.

      Jinak tento leaf 2 má technicky stejný systém převodky jako tranvaj. Nebo pokud si pamatujete na dětská léta, tak je to stejný systém jaký jste měl na špapací tříkolce- furtošlap.

  6. Kromě toho výkonu který by měl být 110 kW a ne 100
    Kromě toho výkonu který by měl být 110 kW a ne 100 ještě řádil šotek u ceny tekna výbavy, není 1,206 mil. ale 1,026 mil. A nabíjení 400V 16A vzhledem k tomu že je nabíječka pouze jednofázová je stejné jako 230V 16A, tj. 3,6 kW každou hodinu a cca 10 hodin celkem. Jinak klobouk dolů, obsáhlý článek, těším se na třetí díl.

    1. Nie, nabíjačka – mobilný konektor k autu nabíja prúdom
      Nie, nabíjačka – mobilný konektor k autu nabíja prúdom 9,7A pri 230V, pričom má dosť veľkú stratu a nabíja auto pomaly 20 hodín, ak má baterka pár percent. Napr. Ioniq nabíja len 9A, ale maximálna doba je 12 až 13 hodín, lebo baterka má 28kWh využiteľných.
      Bohužiaľ efektivita (malá spotreba) je pri Ioniqu tak zásadná, že šetrí čas nabíjania na ten istý dojazd Leafu. Spotreba Leafu je najmenej o 15% vyššia.
      Pri nabíjaní káblom Typ 2 na vonkajších AC nabíjačkách je auto dobíjané maximálnym prúdom aký dokáže interný AC/DC prevodník v aute zvládnuť a auto nabije z 5% baterky na 100% za 6 hodín.

      Bohužiaľ nabíjanie na DC 50kW nabíjačkách trvá dlho preto, lebo nad 60% nabíja auto len 28kW výkonom, nad 70% už len 25kW, pričom spomaľuje k 15kW pri 90% a nad 90% to už ide menej a menej, napr. pri 95% len 5kW. Posledných 10% baterky trvá viac ako polovicu času celého nabíjania , preto nabitie na 100% pripadá do úvahy len doma cez noc, stáť na DC nabíjačke je o nervy.

        1. Interná nabíjačka v aute zvláda 7kW výkonu a 30A, ale to
          Interná nabíjačka v aute zvláda 7kW výkonu a 30A, ale to len na verejných staniciach cez kábel Ty2 – Typ2. V domácnosti len 10A cez mobilný konekto (kábel do zásuvky k autu dodávaný) alebo po zakúpení wallboxu viac ale tam je to zasa obmedzené kapacitou ističa, kedy u nás má väčšina domov 25A istič, pričom už je využitý na iné spotrebiče a nedá sa použiť celá kapacita.

                1. Ale mne osobne 10 A vyhovuje, lebo je to akurát výkon,
                  Ale mne osobne 10 A vyhovuje, lebo je to akurát výkon, ktorý mi dávajú spoľahlivo počas priemerne slnečných dní fotovoltaické panely po odrátaní spotrebičov domácnosti, takže pre mňa alebo aj iných elektromobilistov s elektrárňami niečo cez 3kW panelov na streche je to ideálne.

                2. Mě taky vyhovuje, proto je napevno připojená doma a 16A
                  Mě taky vyhovuje, proto je napevno připojená doma a 16A mám na ježdění, abych případně na cestách mohl dobíjet rychleji i z obyčejné zásuvky, když není jiná možnost a má nastavitelný proud pro místa, kde je i 10A moc.

                3. Aha, tak ak treba potom áno, ale ja na cestách nemám
                  Aha, tak ak treba potom áno, ale ja na cestách nemám problém nájsť štandartnú Typ2 (32A) alebo DC nabíjačku, predsa len je sieť staníc už dosť hustá.

                4. Nevím jak na Slovensku, ale síť nabíjecích stanic v ČR
                  Nevím jak na Slovensku, ale síť nabíjecích stanic v ČR je naprosto nedostačující, řekl bych, že je mizivý počet nabíjecích míst (zvláště v některých oblastech směrem k hranicím). Pro porovnání s Francií je u nás 1 nabíjecí místo na 250 km2, ve Francii na 80 km2. Počet samotných nabíjecích stanic ve Francii je ale asi 20ti násobný. Pravda, prodává se tam více aut, ale na druhou stranu se tam staví 1500 nabíječek ročně.

                  Výroba BEV a PHEV aut zatím emisím nepomohla, do konce proti roku 2016 v roce 2017 mírně vzrostly.

                  https : //tinyurl.com/ybt7rc3a

                5. Při 1,5 % z portfólia flotily asi težko :)))
                  Při 1,5 % z portfólia flotily asi težko :)))

                6. Nepřemýšlel jste o plynulé regulaci nabíjení podle
                  Nepřemýšlel jste o plynulé regulaci nabíjení podle výroby FVE?

                7. Premýšľal, ale cenová návratnosť nie je. Ak mám dať
                  Premýšľal, ale cenová návratnosť nie je. Ak mám dať 500 GBK napr. za zappi od myenergy, tak sa mi to na tých pár centoch keď príde mrak a nabíjam časť prúdu zo siete, nevráti ani za 10 rokov. Áno, stojí to ako hlúpy Wallbox a teda sa to oplatí pre rýchlosť 32A ale ak chcem nabiť naozaj rýchlo, mám zdarma DC nabíjačku 3 km od domu 50kW.

          1. Vpohode nabijam doma ci 16A, alebo aj 25A (pri 25A istici).
            Vpohode nabijam doma ci 16A, alebo aj 25A (pri 25A istici). Len som si dokupil kabel s cervenym 5-kolikom obsahujuci aj komunikacnu jednotku s nastavitelnym prudom (ma aj moznost 32A, ale kvoli isticu nevyuzivam).

            25A pouzivam pri nabijani cez noc (aby som sa vosiel do casu nizkej tarify: od 00:00 do 06:00 hod.), a to v pripade ze mi zostalo menej ako 20% baterie = vzdy v zime, a teraz len ak potrebujem dobit viac ako 24 kWh.

            Inak pouzivam vascinou 16A.

            220V zasuvku vyuzivam, ked nasledujuci den neplanujem ist autom hned rano (postacuje mi mat nasledujuci den pohotovostnych 14-20 kWh)

            1. To je pekné, ale moja prvá reakcia bola na to, že v
              To je pekné, ale moja prvá reakcia bola na to, že v článku je uvedené nabíjanie káblom k Nissanu 10 hodín a že je 16A, čo bola nepravda.

              Ako tu všetci píšete, máte káble ktoré nabíjajú 16A alebo 25A, máte ich dokúpené, nie originálny kábel.

              Takže je niekto, kto nabíja káblom k Nissanu (mobilným konektorom) viac ako 9,7A ? Lebo toľko dáva a nabíjanie s ním trvá 20 hodín.

              Nabíjanie 25A ? Samozrejme sú to reči o ničom, lebo keď si vypnem všetky spotrebiče, tiež môžem nabíjať na 25A ističi 25A, ale všeobecne kto má doma napr. vodárničku na 3 fázy, varnú dosku na tri fázy atď., tak bez obmedzenia používania iných spotrebičov nemôže nabíjať tými 25A a to som aj napísal, že pri 25A a zapojení iných spotrebičov.

              1. Pouzivanie „drobnych“ domacich spotrebicov sucasnemu nabijaniu
                Pouzivanie „drobnych“ domacich spotrebicov sucasnemu nabijaniu EV 25 Ampermi pri 25A istici v principe nevadi.

                Kedze neviem, z ktorej fazy si Ioniq „berie“ elektrinu, tak uvediem len sucasne spustenie 3-fazovej ponorky v studni (pocas ranneho sprchovania) – v pohode to funguje (cez noc inak idu umyvacka, pracka, susicka, ale aj chladnicka, mraznicka, …).

                A kedze mame v dome 3 zasuvkove okruhy, kazdy napojeny na inu fazu, tak si urcite este nejaky ten drobny spotrebic berie najkych tych zopar dalsich mA.

                Pozn.: V podstate mame 3 poistne skrinky (prizemie, poschodie, garaz/kolna), kde kazda ma privod „priamo“ z hlavneho domoveho istica (tam kde je elektromer). Takze mi to cele vlastne „drzi“ hlavny istic (a tych zasuvkovych orkuhov je tak vlastne 8 🙂 ).

                1. Citace – „Takže je niekto, kto nabíja káblom k Nissanu
                  Citace – „Takže je niekto, kto nabíja káblom k Nissanu (mobilným konektorom) viac ako 9,7A ? Lebo toľko dáva a nabíjanie s ním trvá 20 hodín.“

                  Ano, 40 kWh baterie se bude nabíjet kolem 19 hodin, ovšem poklud je baterie na 0%, což nikdy není (respektivě vybíjet do nuly je špatné pro baterii), takže většinou se nabíjí 20-80%, tedy max 12 hodin. Proto si každý kupuje kabel 16A, protože to je dnes běžná zásuvka pro spotřebiče a pak se auto nabíjí o 60% rychleji.

                2. Překvapivě se ukazuje, že vybíjení do nuly a následné
                  Překvapivě se ukazuje, že vybíjení do nuly a následné zahájení nabíjení pro baterii až takový problém není. Mnohem horší je pro baterii nabíjení na 100 % (skutečných) a následné ponechání nabité baterie.

                3. To platí i obráceně, teda vybití baterie do nuly a
                  To platí i obráceně, teda vybití baterie do nuly a ponechání vybité je špatně a nebo nabití na 100% a hned odjíždět je v pořádku

                4. Jo, ale nedávno jsem četl článek kde dělali test, co
                  Jo, ale nedávno jsem četl článek kde dělali test, co baterii škodí víc. Jestli nabíjení do 100 % nebo vybíjení do 0. A ukázalo se, že vybíjení do nuly je skoro nepodstatné, kdežto nabíjení na 100 % prudce zkracovalo životnost, byly to tisíce cyklů.

              2. On 25A jistič vydrží krátkodobě i trojnásobné
                On 25A jistič vydrží krátkodobě i trojnásobné přetížení (výše vypne magnetická spoušť), respektive má vypnout do pár sekund (zhruba 2). U dvojnásobného přetížení je to asi minuta a takto se to neustále prodlužuje až do 10% přetížení, které ten jistič vydrží trvale.

                Trochu jiné je to u třífázového jističe, kde lze v případě přetížení jedné fáze tento jistič přetížit trvale asi o 20 % (tepelná pojistka reaguje později).

                Osobně mám vyzkoušený současný provoz 12A nabíjení auta, 2 kW bojleru, a jedné plotýnky indukčního sporáku a k tomu běžné spotřebiče v domácnosti. Zpravidla to vyrazilo až spuštění rychlovarky.

  7. Dobry den,
    dnes jsem se s timto modelem take dopoledne projel

    Dobry den,
    dnes jsem se s timto modelem take dopoledne projel u naseho prodejce Nissan, zhruba 25 minut. Rozdil oproti starsimu modelu je spise o tri generace nez o jednu. Prekvapive e-padal funguje dobre, lze to i vypinat, cili kazdy ma na vyber, me se to docela libilo, je to jak na autodraze v zabavnim parku.
    Hlavni nedostatek vidim v tom, ze jim nefunguje on-line pripojeni, abyste videli stav nabijeni vozidla na mobilu ci pocitaci, zbyvajici cas nabijeni atd…pry na tom pracuji, ale zatim nejde. Dale mapa navigace je celkem OK grafika, ale pro aktualizace map musite objednat SD kartu, nelze ani stazenim z webu pouzit novejsi mapy pouhym prehranim te stare, jako treba u SKODY, coz funguje skvele. Samozrejme pres on-line spojeni vozidla do internetu ani nemluvim. Ani to vsak Nissan neumi, zadne on-line sluzby, proste do nej datova SIM nejde. To je dost zoufale v dnesni dobe.
    Ve voze vubec neni videt, jakym vykonem se nabiji, jasne, ze nekoho to nezajima, nicmene pomalejsi nabijeni nemá stejny konektor (TYPE 1), jako u starysiho LEAFU, ale nastesti novejsi TYPE 2 (Mennekes). Bohuzel zvlada maximim 6,6 kW, coz je docela malo a ne kazdy ma v zamestnani nebo doma DC nabijecku, kterou zvladne tusim 50 kW.
    Nejvetsi sok vsak je, ze pri objednani lepsich paketu vybav je cekaci doba ROK! 😀 To je horsi nez Ferrari a spol.

    S vetsi baterii kolem 60 kWh (dojezd +- 420 km), by se mely objevit zacatkem pristiho roku, pry…..
    Jinak prijemne svezenim, i po dalnici. Oproti e-Golfu je hlucnejsi, ale to muze byt druhem pneu a vetsim odporem vzduchu samotnym.

    P.S. E-pedal brzdi pouze rekuperaci, nebo umi aktivovat i klasicky brzdny okruh?

    odpověd: I brzdny okruh, jak to vypadalo, kdyz jsem s tím jezdil…brzdi to dost razantne…

    1. Online pripojenie funguje bezproblémovo a išlo mi hneď od
      Online pripojenie funguje bezproblémovo a išlo mi hneď od kúpy. Stačilo priradiť auto k účtu na you+nissan, nakoľko účet som mal z predchádzajúceho Leafa. Ide zapnúť a vypnúť nabíjanie, klímu, informácie o stave batérie, teplote interiéru, rôzne štatistiky spotreby, jázd, tiež cez mobil naplánovať trasu a poslať do navigácie, zostiť polohu auta, …

      1. Nevíte náhodou,jestli není rozdíl Leafa 1 a 2 na portálu
        Nevíte náhodou,jestli není rozdíl Leafa 1 a 2 na portálu Nissanu v tom,že Leaf 2 už neodesílá počet eco trees?Poslední dobou se tam objevily údaje pár nových vozů,jejich spotřeby jsou trochu lepší než u stálic,v poli eco stromků mají vždy 0,ale přezdívky jsou stále Leaf1####.Myslíte že ty,které nezobrazují počet eco trees jsou už Leafy 2?

Napsat komentář