TEST: Nový Nissan Leaf 40 kWh baterie – mírný pokrok v mezích zákona, část 1.

Nissan Leaf, nejprodávanější elektromobil na světě, se v hledáčku Radovana Burkoviče objevil již několikrát. Pokaždé ale jen s 24 kWh baterií. Aktuálně otestoval nejnovější verzi se 40kWh baterií.

Nový Nissan Leaf se 40kWh baterií před autosalonem
foto: archiv autora

autor: Ing. Radovan Burkovič

Jednou jsem zkoušel Nissan Leaf dokonce i ve starší verzi, bez vychytaných much v topení a dalšími „maličkostmi“. Postupně, v dubnu a září 2015, prošel testy dojezdu v teplejších částech roku. V lednu 2016 auto prověřily zimní podmínky. V dalších měsících jsem měl obvykle možnost řídit auta jiných majitelů, nejen předváděcí, ale na testování a psaní to nebylo.

Rok 2017 sice mohl přinést test zvýšené kapacity baterie z 24 na 30 kWh, ale postačily kladné odezvy majitelů z podhůří Beskyd. S vozem denně absolvovali, částečně dálničními rychlostmi, trasu do Ostravy a zpět. I tak jsem se svezl s rodinou a plně naloženým kufrem, včetně dětského jízdního kola, Leafem 24 kWh z Ostravy do Brna a zpět.

Několikadenní výlet auto zvládlo s rychlonabitím v Olomouci OC Haná naprosto ukázkově. Včetně topení / klimatizace a dálničních rychlostí, ovládaných tempomatem vozu. Překvapením pro známé, s nimiž jsme měli v Brně sraz, byl nejen vůz samotný a jízda s ním, ale i fakt, že připojením na běžnou domácí zásuvku se po příjezdu stačil nabít do plna v průběhu naší pěší procházky částí města. Tedy že nabíjení elektromobilu je totéž, jako nabíjení mobilního telefonu. Žádná věda.

Nissan ovšem nezahálel a dovezl počátkem roku 2018 do České republiky první kusy nového Nissanu Leaf se 40 kWh baterií. Opravdu nového, karoserie je hodně přepracovaná. A byť podvozek i vnitřnosti jsou stejné nebo hodně podobné, zvenčí je to jiné auto.

Nerozděluje už lidi na 2 tábory líbí / nelíbí, ani na sebe v provozu neupozorňuje „hele, já jsem jiný, jsem elektromobil“. Po letech novátorství zvolil Nissan klasičtější vzhled. Elektrický Nissan se tak ztratí mezi spalovacími vozy stejně, jako se ztrácejí identické elektromobily Volkswagen e-Golf, e-Upy, Kia Soul EV a další, které se liší od svých spalovacích sourozenců jen pohonem.

Díky pohotové nabídce brněnského prodejce vozů Nissan, J.P.N.Cars s.r.o., jsem měl možnost týden testovat nový Leaf na území ČR, Polska a Slovenska. Ano, je to ten prodejce, který má před svým autosalonem rychlonabíjecí stojan ČEZ značky ABB, první rychlonabíječku na vjezdu do Brna po D1 ze severu.

Počasí se postaralo o řádný zátěžový test, zkoušeli jsme kolem letošních velikonoc, kdy byla nouze o sluníčko, zato sněhu s deštěm a deště s nízkými teplotami byl dostatek. Testovací terén, od zapadlých okrsek až po dálnice a od rovin až po velehory (Vysoké Tatry), jsem už zařídil sám.

Rovněž došlo na běžné používání vozu k dennímu ježdění doma i v práci, včetně víkendových výletů. Ten nejdelší nebyl nakonec převoz auta z Brna do Ostravy a po týdnu zpět, ale trasa Ostrava – Košice.

Nový Nissan Leaf

Nový Nissan Leaf
foto: archiv autora

Ale pojďme k samotnému autu. Nový Nissan Leaf 40 kWh vypadá velmi dobře, zepředu má doslova dravčí vzhled. Na rozdíl od výrazně jiného staršího Leafu, si jej však ve zpětném zrcátku prakticky nevšimnete. Opravdu se zařadil.

Bok auta trochu prozradí původní Leaf, včetně spodního prolisu, zde zvýrazněného chromovanou lištou, ale záď je opět o něčem úplně jiném. Auto má klínovitou karoserii a je i hezky barevně řešeno. Obvykle dvojkombinací barev, doplněnou o modré prvky.

Testovaná verze kombinovala bílou s tmavými prvky v přední masce a na prodloužení bočních oken. Naplno se objevila na zádi od místa pro SPZ výše. Záď je odstupňovaná a v dolní části je jakoby vytažen nahoru podvozek s ochranným prvkem, doplněný integrovanou mlhovkou a modře lemovaným zakončením. Nissan to nazývá zadní difuzor. V nárazníku najdeme parkovací čidla.

nový Nissan Leaf

foto: archiv autora

Na přídi lze rozpoznat místo, ukrývající nabíjecí zásuvky. Prostor „chladiče“ je zakrytý poloprůhledným plastem a barevně odlišený. Jsou v něm prvky adaptivního tempomatu a hlídání jízdy v pruzích. Podobně, jako v horní střední části skloněného čelního skla, v okolí zpětného zrcátka.

Zde ale zabírají dost místa a je přes ně špatně vidět na semafory na křižovatkách. Záleží to samozřejmě na pruhu, v němž stojíte, pořadí v řadě před světly i poloze sedačky řidiče, ale stávalo se mi to opakovaně. I vepředu jsou parkovací senzory, vpravo dole se ukrývá místo pro vlečení vozu. Světlomety mají denní svícení a u dolní hrany nárazníku s úzkým nasávacím otvorem najdeme mlhovky.

Nabíjení elektromobilu Nissan Leaf

Nabíjení elektromobilu Nissan Leaf
foto: archiv autora

Přístup do kufru k motoru je pak skoro čtvercového tvaru a je tak poněkud dále od stojícího člověka, který jej zepředu otevírá. Uvnitř je docela plno a agregáty navazují jeden na druhý. Všemu dominuje blok měniče s motorem pod ním. Dobře jsou vidět věci ke kontrole – hladina brzdové a chladicí kapaliny.

Otvor pro doplnění vody do ostřikovačů je pak vepředu vlevo zabudován hned po ruce, nad víkem nabíjecích zásuvek. Co však jistě nebudete chtít dělat, a zřejmě ani nebudete moci, je výměna žárovek ve světlometech. Zejména ten levý je doslova zabarikádovaný. Dělník na pásu při montáži to asi vidí jinak, ovšem řidič a automechanik zuří.

Motorový prostor nového Leafu

Motorový prostor nového Leafu
foto: archiv autora

Světlomety přední i zadní zasahují velký kus za roh na boky vozu. Vypadá to hezky a z hlediska blinkrů i prakticky. Reminiscenci na „starý“ Leaf zažijeme ihned při otevření dveří kabiny chromovanými klikami, včetně těch pátých vzadu do kufru. Jsou přesně jako v minulém vydání Leafu, včetně pohodlných úhlů otevírání pro nástup a příjemně jdoucího zavírání.

Zaujmou velké úložné prostory ve dveřích, včetně místa pro velkou PET lahev, a reproduktory. Vše vepředu i vzadu. Kromě otevírání, zámku a ovládání elektricky stahovaných oken, doplňuje dveře řidiče ovládání všech 4 oken, možnost jeho uzamčení, ovládání elektricky stavitelných zpětných zrcátek a centrální zamykání vozu. Vzadu pak jsou na obou dveřích dětské pojistky.

Zadní dveře nového Nissanu Leaf

Zadní dveře nového Nissanu Leaf
foto: archiv autora

Když jsme u hezky pochromovaných zrcátek na dizajnově provedených difuzních držácích, ty se po opuštění vozu a uzamčení sklápějí směrem nahoru ke dveřím. Stejně, jako u předchozí „staré“ verze auta, jsou však hodně malá. Kdo je zvyklý na „plachty“ Citroenu Berlingo nebo Peugeotu Ion, tomu rozhodně stačit nebudou.

Snahou používat vnitřní zpětné zrcátko řidič také moc nevyřeší, i v „novém“ Leafu je zadní okno úzké a výhled nic moc. Rozsah stírání okna malým zadním stěračem pak zadní výhled dále omezuje.

Je to daň za velmi hezky udělanou záď, kde tmavá barva křídla horního spojleru nad oknem, s integrovaným třetím brzdovým světlem, přechází do tmavé široké hrany s mohutným znakem Nissan, nápisy Leaf a dvojbarevným Zero emission. Zde Nissan s výhledem z vozu zopakoval minulé nedostatky.

nový Nissan Leaf

foto: archiv autora

Pěkný venkovní vzhled doplňují hlinikové disky kol, originál Nissan, v dvoubarevném provedení. Za nimi prosvítají na všech 4 kolech kotoučové brzdy. Zimní pneu Continental WinterContact rozměru 215/50 R17 měly samozřejmě předepsané hlídání tlaku vzduchu v pneumatikách a jejich hodnoty šlo vyvolat na přístrojové desce.

Sklopená zadní sedadla nového Leafu

Sklopená zadní sedadla nového Leafu
foto: archiv autora

Zavazadlový prostor vzadu má rovné dno a po stranách, v prohlubních za podběhy, přibyla praktická odkládací místa na nabíjecí kabely. Nechybí háčky na tašky a z boku je prostor uměle osvětlen. Co majitele – a zejména české stěhovací typy – určitě šokuje, je nepraktičnost kufru po sklopení zadních sedaček. Opěradlo se sklopí položením na sedák.

Jak už jeho tvar v normální poloze nízkou přechodovou hranou napovídá, rovný prostor mít nebudete. Naopak, opěrák jej o dobrých 20 centimetrů zvýší a vytvoří pořádný schod. Tohle český zákazník asi jen tak nevydýchá.

Možnost odklopit sedáky a dát opěradla na jejich místo, by se jevila logičtější. Takhle to při pohledu zezadu vypadá, že už v autě vezete jakési neforemné tlusté polštáře, aniž byste cokoliv naložili. Je to daň za tvar schránky baterie v podvozku.

Řez novou verzí elektromobilu Nissan Leaf

Řez novou verzí elektromobilu Nissan Leaf
foto: archiv autora

Místo na zadních i předních sedadlech odpovídá „staré“ verzi, sedadla jsou pohodlná, prošitá modrou „elektromobilní“ nití. Vzadu si mohou pasažéři, kromě dveří, uložit něco málo i do kapes na zádech předních opěradel. Obě zadní sedadla jsou vyhřívaná, opět jen sedáky, ne opěradla.

Leaf je oficiálně pětimístný, ale pátý pasažér je chudák. Jak hlediska posezu, tak naprosto nelogickým středovým tunelem, doslova „jako kráva“, vedeným prostředkem vozu. Směrem k zadnímu sedáku se navíc rozšiřuje. V době baterií v podvozku je něco takového opravdu nonsens, podlaha má být rovná.

Zadní tunel nového Leafu

Zadní tunel nového Leafu
foto: archiv autora

Tenhle prohřešek je mezi předními sedadly vygradován do absurdna. Nejenže tvoří doslova hradbu mezi místem řidiče a spolujezdce, ale nese hned několik nepříjemností. První pro řidičovu pravou nohu v koleni. Hrana tunelu je ostrá a přesně v té výši, kde se na boku kolene nachází bod s malou kostí, běžně používaný v bojových uměních ke znehybnění protivníka.

Zde na něj intenzivně hrana tunelu při jízdě a pohybu nohy tlačí. Jak to mohli Japonci, znalí těchto technik dopustit, to fakt nechápu. Ohromná masa tunelu přitom nepřináší nijak velké odkládací prostory, spíše zbytečně vyplňuje prostor.

nissan leaf

foto: archiv autora

Tragická je loketní opěrka, pevná a společná řidiči i spolujezdci. Je posunuta nelogicky směrem dozadu a ještě vpředu vykrojená, takže prakticky svou funkci k odložení ruky neplní. Pod ní je ukryt další odkládací prostor.

Před ní jsou výkroje pro PET lahve a malá, obdélníková schránka. Pak už tunelu dominuje volič jízdy, dnes už klasický Leafácký joystick. Kromě něj je zde i tlačítko funkce Eco a nově e-Pedal, kterou rozeberu později.

Dělící tunel obepíná i stoupající středový na palubovce, kde jsou, nad další obdélníkovou přihrádkou, ovladače dvoustupňového vytápění předních sedadel, tlačítko „startování“ vozu, výstup pro USB a sluchátka a zakrytá zásuvka 12V.

Nad nimi pak signalizace stavu airbagu spolujezdce a ovládání větrání / vytápění / klimatizace vozu. Mezi ním a výdechy ventilace, pak známá navigace s možností volby různých obrazovek s informacemi o voze na jejím displeji. Včetně zadní kamery a vstupu pro paměťovou kartu. Na té jsou mj. nahrána data k navigaci, která doznala slušného zlepšení.

Navigace nového Leafu

Navigace nového Leafu
foto: archiv autora

Co příliš nepotěší, je podivná snaha po kombinaci analogového a digitálního světa na přístrojové desce. Celou pravou třetinu zde zabírá analogový ukazatel rychlosti s pár kontrolkami typu světla nebo vůz připraven k jízdě. Pokud jste si již mezitím zvykli na digitální rychlosti, pak vám bude vyloženě vadit.

Při rozsahu 0-180 km/h jsou pak ukazatele po 20 km a vše je tak malé, že se z něj rychlost čte špatně a hodně nepřesně. Naštěstí další 2/3 zabírá digitální displej, kde si informaci o rychlosti můžete zobrazit digitálně a docela velkou. Zde je informací dosti.

Přehledných a s možností individuálního nastavení, co chci při jízdě vidět. Např. digitálních hodin, kdo je připoutaný, kolik je venku stupňů Celsia, ukazatele omezené rychlosti, aktuální grafiky spotřeby vozu včetně rekuperačního nabíjení, stavu nabití baterie, odhadu dojezdu, aktivace funkce e-Pedal a mnoha dalších informací na přání, tedy stisknutí volby Menu. Úplně nahoře nad tím vším je řada varovných kontrolek atp..

Přístrojová deska nového elektromobilu Nissan Leaf

Přístrojová deska nového elektromobilu Nissan Leaf
foto: archiv autora

Levou část vedle volantu vyplňují již ze starší verze známá tlačítka. Vytápění volantu, otevírání víčka nabíjení, nastavení času nabíjení, sklon světlometů a další. Pod nimi je klasicky otevírání předního kufru a nad nimi navíc ovládání tempomatu / omezovače rychlosti. Ty se však oba daleko lépe nastavují z multifunkčního volantu se zkosenou spodní hranou ve tvaru písmene D.

Je pouze výškově nastavitelný, ale velmi příjemně se drží a ovládá. Věnec je mohutný a vybrání na něm dobře padnou do dlaně. Tlačítek je v jeho kruhu opravdu dosti, kromě ovládání rádia, handsfree či zmíněného tempomatu, tu lze procházet i palubním menu na přístrojové desce.

V něm se rychle zorientujete pomocí horních záložek, na boku displeje pak vidíte podle počtu puntíků počet dalších voleb, svítící mezi nimi označuje aktuálně vybranou.

Volant nového Leafu

Volant je v novém Leafu příjemný na držení
foto: archiv autora

Přední sedadlo řidiče je stavitelné ve třech směrech a lehce si najdete svoji polohu. Naproti spolujezdci je v přední palubovce odkládací schránka hodně podobná té „minulé“. Také se v ní nachází vypínání airbagu spolujezdce.

Dole, pod nohama řidiče, překvapí neznalé nejen pouze dva pedály, brzda a plyn. Protože Nissan Leaf je, jako drtivá většina elektromobilů, jednostupňový automat (s přímým převodem z motoru na přední nápravu). Nezvyklý je zejména malý třetí pedál vlevo – opět nožní parkovací brzda. V jiných vozech obvykle ruční. Budete s ní asi trochu zápasit, ale pokud není auto z kopce, stačí po zastavení brzda motorem, stlačit tlačítko P na joysticku.

Klíč, stejně jako u staršího Leafu, není potřeba vyndávat z kapsy / kabelky. Po přiblížení k vozu postačí pro odemčení stisknout malé černé plošky na dveřích řidiče / spolujezdce / zadních pátých dveřích zavazadlového prostoru a je odemčeno. Na klíči je i odemykání nabíjecího kabelu ze zásuvky ve voze, nemusíte se tak obávat jeho odcizení.

Vůz detekuje klíč uvnitř auta a upozorňuje, pokud se s ním příliš vzdálíte od nastartovaného (vlastně zapnutého) auta. Ano, zapnutého, k nastartování slouží při sešlápnuté brzdě jen tlačítko Power.

Klasicky si pak vyslechnete uvítací melodii a problikne zkušebně displej přístrojové desky. Na ní naleznete v Menu opravu vše potřebné. Znázorní například i nastavení hlídání přední, zadní části vozu a jízdního pruhu.

Hlídání mrtvých úhlů

Hlídání mrtvých úhlů
foto: archiv autora

V tom nejklasičtějším pak dojezd, ukazatel režimu motoru, procenta nabití baterie, hodiny, venkovní teplotu, případná omezení rychlosti, zvolený režim jízdy (např. Eco) a využití funkce e-Pedal. V analogové části svítí kontrolky zapnutých světlometů a klasická ikonka zeleného autíčka s obousměrnou šipkou, potvrzující připravenost k jízdě.

Přístrojová deska

Přístrojová deska
foto: archiv autora

Hodně věcí pak najdete i v aplikaci pro mobilní telefony, jak pro Apple, tak Android. Vyzkoušeli jsme s kolegou pár z nich na telefonu Samsung, kde je lokalizován v češtině, a funguje to. Jen nesmíte příliš spěchat, přenos povelu mezi obrazovkou telefonu a vozidlem chvíli trvá.

Každopádně, manuální nebo programovatelné vzdálené zapnutí topení / klimatizace je věc příjemná i užitečná zároveň. Hlavně v okamžiku, kdy je vozidlo stále připojeno k nabíjení a šetří tím kapacitu baterie pro jízdu.

Stav baterie, dojezd, možnost programování zapnutí a vypnutí nabíjení, to vše rovněž nastavíte z telefonu. Notoričtí navštěvovatelé obchodních center s rozsáhlými venkovními parkovišti se pak mohou nechat telefonem dovést až ke svému vozu, nemusí si pamatovat, kde zaparkovali.

Druhá část testu zde.

vlastní

110 Comments on “TEST: Nový Nissan Leaf 40 kWh baterie – mírný pokrok v mezích zákona, část 1.”

  1. Zdravim, ctu tu clanky uz hafo dlouho a sem tam i prispeji do
    Zdravim, ctu tu clanky uz hafo dlouho a sem tam i prispeji do diskuze, EVcka jsem ridil zatim jen 2 a mam v planu si nejake koupit jen co nebudeme bydlet v panelaku nebo budu mit moznost nekde okolo domu nabijet.

    Ale bohuzel mi tohle 2018 auto pripada hrozne technologicky zastarale, at uz tim stredovym panelem, nemotornou aplikaci, palubni deskou…
    Je to tim, ze to v hlavne porovnavam s Teslou (ktera pouziva vice mene stejne veci, ale dokaze to krasne zaobalit) nebo si proste predstavuju, ze EV auta budou pouzivat cool nove technologie?

    Smrtelnennemam rad pomalost u technickych veci, primo z toho rostu 🙁

    1. Tak zase niektore jeho vlastnosti naozaj stoja za to – pisem
      Tak zase niektore jeho vlastnosti naozaj stoja za to – pisem tie, ktore Ioniq nema 😉 :
      – Vzdialeny manazment auta – jeho topenia/chladenia; jeho nabijania; atd.

      – Car to grid: moznost napajania domacnosti elektrinou z baterie auta (napr. pri dlhodobejsom vypadku prudu; pri prijazde na chatu bez elektrickej pripojky = nemusite zapinat ziaden diesel-generator)

      – Automaticke doplnenie nabijacej stanice do mapy navigacie v aute (aj ked to mal uz Leaf2017) – postacuje, ked auto zapojite na nabijanie do elektrickej siete (takze pre Vas si oznaci ako moznost nabijania aj Vasu garaz – a pri indikacii dojazdu Vam ju umozni vybrat ako ciel).

      Na druhej strane mate pravdu, ze zopar uz znamych veci tam mohli dat (uz tolko spominany tepelny manazment baterie).

      Stale vsak elektroauta maju v sebe v principe tu najpokrocilejsiu technologiu – bezne ju vo vybave najdete akurat pri „premiovych“ znackach spalovacich aut. Vynimocne a ak tak v najvyssej vybave aj pri nepremiovych autach (Octavia s vybavou priblizujucou sa Ioniq-u vysla v konfiguratore na 30.897,- €: cena z 24.02.2017).

      1. IONIQ nemá zadní stěrač, což mi překvapilo (fakt jsem ho
        IONIQ nemá zadní stěrač, což mi překvapilo (fakt jsem ho hledal).
        IONIQ v základu (FUTURE) nemá rychlonabíjení, tepelné čerpadlo ani teplotní menežment baterii. To vše je za příplatek 60-tisíc. Asi je lepší vzít ULTIMATE, kde je toto vše, navíc asistenti a dalších asi 10 věcí.
        Ohledně vzdáleného přístupu zkoušel jste EVNotify (posílal jsem Vám odkaz).

        1. Už při mém krátkém testu Ionqa tady na hybrid.cz jsem
          Už při mém krátkém testu Ionqa tady na hybrid.cz jsem fakt nepochopil, proč vůbec vyrábí verzi bez rychlonabíjení. A je bez tepelného čerpadla v roce 2017. Mělo se začít verzí Ultimate a hotovo. Future je opravdu ironický název základní verze, asi to znamená, že do budoucna poznáte, jakou jste koupili blbost.

          1. Já jsem hlavně nepochopil našeho místního dealera –
            Já jsem hlavně nepochopil našeho místního dealera – Ioniqa nemá, ano může objednat, na servis elektromobilů připraven není a neplánuje…ostatně VW při své síti tu má servis elektromobilů pouze v jednom servisu…ne myšleno, že opraví pohon, ale myšleno tak, že takové auto vůbec nepřijmou byť na výměnu brzd, či světel, nebo opravu po drobné nehodě – údajně BOZP, baterka a práce pod napětím

            1. Co mám zkušenost, tak to menší prodejci nechtějí ani
              Co mám zkušenost, tak to menší prodejci nechtějí ani prodávat a záměrně nechtějí splnit podmínky pro servis EV. Důvod je jasný – náklady a neprodané vozy. Např. je ix20 prodají v Plzni 20ks. A navíc EV, PHEV používá vedení nebo zaměstnanci na víkendy s rodinou a nechtějí prodat ani tu předváděčku…
              Pokud opravdu chcete koupit nového nebo předváděcího IONIQa, tak jsem zde již několikrát psal, že mi prodejce nabídl ze trí barev, takže k dostání je jak nový tak předváděčka. Stačí víc chtít.

              1. Kupovat budu, až bude infrastruktura a servis. Nejsem
                Kupovat budu, až bude infrastruktura a servis. Nejsem dobrodruh, pro mě je to spotřební užitková věc a rozhodně nebudu jezdit na servisní prohlídky dál než 20km, na to je můj čas drahý. To už by člověk byl pomalu, jak veteránista, kdy jezdí na servis k svému renovátorovi (pokud to není svépomocí) přes půl republiky…a veterán, jak známo v dnešním provozu trvale provozovatelný není (tím nemyslím youngtimery, ale auta s věkem 50 let a více)

                1. To máte blbý, vybírat auto podle vzdálenosti servisu,
                  To máte blbý, vybírat auto podle vzdálenosti servisu, pokud nebydlíte ve velkém městě, tak moc velký výběr nemáte. Znám firmu, která vozí svoje auta do servisu z Prahy do Hradce Králové a nejen kvůli ceně. Pokud je na BEV standardní prohlídka, tak nemá servis za 2 hodiny co dělat.

                2. No to nemá ani na normálním autě, ale musí ho chtít
                  No to nemá ani na normálním autě, ale musí ho chtít přijmout na servis…problém začíná v případě nutnosti opravy.
                  A samozřejmě na dnešních autech mě zajímá především TCO, spolehlivost a užitná hodnota. Čekat od dnešních aut jizdní zážitek je scifi. Na to jsou auta jako Lotus (Caterham) 7, MX5, případně jiný klasik či oldtimer.

          2. Podle mě zaleží na použití, pokud to máte jako jediné a
            Podle mě zaleží na použití, pokud to máte jako jediné a „plnohodnotné“ auto , tak bez rychlodobíjení ani ránu.

            Ale pokud to máte jako druhé auto do rodiny a kolem komína a chcete být maximálně ekonomický tj. neplatit si drahé rychlodobíjení a bude hůř. Tak bych to jako špatnou volbu neviděl.

            Rozdíl verzí je někde 100 tis. Kč, to mám na elektřinu za celou životnost vozu. Sám bych si ho klidně v této verzi pořídil když by byla možnost (samozřejmě né za ceníkovou cenu)

            Těším se na další díl , budete porovnávat i ekonomiku provozu třeba na 5-7 let 150 tis. Km. Aby si člověk mohl udělat srovnání, tedy skutečné nezkreslené?

            Data cen servisu a pojitky od prodejce jistě máte , nebo dostanete a pokud máte zájem mám excell od Kie Niro hybrid servis až do 150 tis. Km, ceny pojistky atd. jsou to srovnatelné vozy velikostí i výbavou, automatem, rekuperací výkonem . Samotného by mě zajímal výsledek.

        2. Uz len tepelny manazment baterie stoji za to.
          Mimochodom: Este

          Uz len tepelny manazment baterie stoji za to.
          Mimochodom: Este to potrebujem dlhsie sledovat, ale aktualne mam (zatial len) dojem, ze ten tepelny mamazment zaroven eliminuje prehrievanie auta pri celodennom parkovani na slnku.

          Dakujem za odkaz. Este som EVNotify nestihol vyskusat.

    2. Já tim autem jezdím už měsíc (žijí v Norsku, kde
      Já tim autem jezdím už měsíc (žijí v Norsku, kde elektromobilita opravdu dává smysl)
      A musím říct, že auto tu má mnohem lepší jméno než „poruchova Tesla“. Slibovaný dojezd 378km je leda ve snu, ale 300km (s opravdu lehkou nohou na plynu), je opravdu reálný.
      Jinak pomalost u appky je sice nepříjemná, a společný s loketni opěrku snad jediná nepříjemnost u tohoto auta. Jinak musím říct, že jízdní asistent a provedení interiéru je opravdu kvalitní. (Vzhled už záleží na chuti každého jedince)
      Jezdil jsem Bmw i3, i s elektrickým „beckem) mercedesem a leaf prostě vede.
      Jedinný opravdu srovnatelný a nejspíš i lepší konkurent je opel Ampera. (Pro norský trh bohužel vyprodaná na 2 roky dopredu).
      Takže až přijde čas pro vaše elektrické auto, za mě doporučuji amperu, nebo leaf. Příští rok má leaf navýšit kapacitu baterie o 50% na 60kw a to už je poměrně slušně!
      Přeji šťastnou ruku při výběru „elektriky“

    3. Možná by se vám pak líbil Hyundai Ioniq Electric. Co se
      Možná by se vám pak líbil Hyundai Ioniq Electric. Co se týká Leafu, už od první verze je jasný tlak na co nejnižší cenu, a to často znamená právě i technologické kompromisy. Tesla je tak úplně dělat nemusí, snad až s Tesla Model 3, kde ale zase jde koncepčně revolučně odlišnou cestou než prakticky všechny ostatní automobilky.

        1. to jste trefil uplne presne. ale je to hrozne hluboka zmena,
          to jste trefil uplne presne. ale je to hrozne hluboka zmena, kterou si neuvedomujete. tesla model 3 je totiz plne autonomni. jako jeste ne uplne, ale je pripravena na plnou autonomii. jako uplne ne pripravena na plnou autonomii, ale pujde upgradovat na plnou autonomii. vlastne uplne nepujde upgradovat na plnou autonomii tesla model 3, kterou si koupite ted, ale ta, kterou si koupite v super autopilot verzi, ktera se zacne vyrabet na konci roku. vlastne uplne ne na konci roku, ale zacne se testovat na konci roku. ale ten sroubek na hrideli od volantu, ktery je tam na to, aby se dal volant vymontovat a ten kus plastu, ktery se vsadi do diry, ktera po nem zustane tam uz urcite nekde je. vlastne neni, ale mohl by byt. no proste koncepcne revolucne odlisne. chapete?

  2. Tachometr je u EV dulezitejsi nez u spalovaku. Podle zvuku
    Tachometr je u EV dulezitejsi nez u spalovaku. Podle zvuku motoru docela presne vim jak rychle jedu a zda zrychluji nebo zpomaluji. Elektromotor je tak tichy ze zadnou zpetnou vazbu nemam a musim vic pozorovat tacho. Dost casto jedu mnohem rychleji nebo pomaleji nez je povoleno. Chtelo by to akusticky tachometr. Samozrejme s vypinacem. EV jezdim 2 roky a nenaucil jsem se to vykoumat.

    1. Pomáhá mi aplikace Wase, kterou mám spárovanou s radiem.
      Pomáhá mi aplikace Wase, kterou mám spárovanou s radiem. Při překročení rychlosti pípne, nebo upozorní na … před Vámi je hlášena kolona…nehoda….
      Vůbec nechápu proč ji nedávají do aut jako doplňkovou výbavu.

  3. No fajn, ale ten analogovy meric rychlosti bez 50-ky je krok
    No fajn, ale ten analogovy meric rychlosti bez 50-ky je krok zpet… By mne zajimalo srovnani vyhledu z auta s iMievem. Dale jak se brzdi, kdyz selzou ty elektro brzdy. V iMievu mam 3 brzdne systemy:
    1) rekuperace (brzdi motor elektromagnetem) – nejlepsi
    2) hydraulicke brzdy vpredu a vzadu
    3) rucka, tedy bovden lanko na zadni bubny

    Nejsou ty Leaf brzdy riziko? Ta rucka je tam na tlacitko? Co servis techto brzd?

      1. Ano, rozdíl je velký v neprospěch Leafu, je to dáno
        Ano, rozdíl je velký v neprospěch Leafu, je to dáno rozdílným typem karoserie a ploch oken, zejména čelního a zadního skla. Také plocha zpětných zrcátek je ve prospěch trojčat.

        S brzdami je na tom Leaf se 3 systémy podobně, jen ta ruční brzda je nožní pedál úplně vpravo vedle pedálů plynu a brzdy, takže o brzdění bych se opravdu nebál, byť legrace typu řádění na vodě a sněhu s ručkou si tu neužijete.

  4. Hmm, je super ze nam radovan pospsal, ze mu nevyhovuje
    Hmm, je super ze nam radovan pospsal, ze mu nevyhovuje loketni operka nebo ze nechape proc je stredovej tunel (asi je konstrukter a vi ze je zbytecnej) by mohl popsat skutecne zkusenosti.

    Jak priklad, nabil auto pri prochazce Brnem, ale ze by napsal z kolika byl predtim vybitej a po nabyti nabitej, takto obecna informace je doslova k hovnu.

    Jasne muzeme napsat, budme radi, ze je alespon nejaka recenze, ale dle me recenze podobneho stylu je zbytecna a jenom dav astrelivo tem co utoci proti elektromobilite. A maji proc, toto nemuze ocenit clovek co si to chce koupit. Na co mi je clanek, co je plnej informaci o tom co chce radovan a jinemu je ukradene neco ve stylu operky co jinemu muze vyhovovat apod. Je to stejne, jako by napsal auto bylo bile a tak mi nevyhovovalo, super, ale toto sice dehonestuje auta v crecenzy, ale informace to rika jenom protoze se barva/operk nelibi zrovna radovanovy…

    Redakce, kdyz uz preberete podobne clanky, nechcete to vracaet k prepracovani, pokud skutecne radovan chce neco zlepsit, tak nebude mit namitky doplnit informaci „o kolik se nabil automobil po prochazce v KWh místo informace dobil se, ktera je uplne k hovnu“…

    1. Toto je pouze první část recenze, takže vše kolem
      Toto je pouze první část recenze, takže vše kolem nabíjení a ostatního ještě bude určitě příště rozvedeno podrobněji. Jinak já jsem za tuto recenzi rád, protože jakožto vlastník kombíku kladu velký důraz na praktické využití auta a to mně zatím u EV dost chybí.
      A rozhodně tato recenze není proti elektromobilitě, spíše proti japonskému stylu dělání aut, já když jsem vybíral kombíka, tak jsem pár japonců zhlédl a bohužel mám od té doby na japonská auta dost negativní názor.

    2. Jak říká klasik: „Dočkej času, jak husa klasu.“ 🙂 Toto
      Jak říká klasik: „Dočkej času, jak husa klasu.“ 🙂 Toto je první díl rozsáhlého testu, jen fotografií mám z něj přes 700. Na vše postupně dojde.

      Loketní opěrka mi opravdu nevyhovovala, ostatně je výškově nenastavitelná, posunutá příliš dozadu a ještě s vykrojením. To nelze nezmínit. Konstruktér aut nejsem, ale konstrukcí elektormobilů jsem už viděl dost a ani poklepem – dutý zvuk – na středový tunel u zadních sedadel nezjistíte, k čemu tam ta škatule vlastně je. S přehledem by jí prošel Kardanův hřídel staré Avie.

  5. Pro zajimavost, jaky je vyhled dozadu v porovnani s Ioniqem
    Pro zajimavost, jaky je vyhled dozadu v porovnani s Ioniqem nebo Teslou S (podle meho nazoru rekordmani v tankovem pruzoru smerem dozadu)?
    Diky

    Pokud me pamet neklame, v nejakem videu autor ukazoval, ze se da digitalni rychlost zobrazit na displeji. Samozrejme tim clovek prijde o displej pro ucely ostatnich dat.
    Ale tipnul bych si, ze zakaznici (v Asii?) proste chteli raficku, financne to lip nez jeden vetsi displej vyjit nemuze a jiny duvod me nenapada.

    1. IONIQa mám přes týden a výhled dozadu bylo zprvu velké
      IONIQa mám přes týden a výhled dozadu bylo zprvu velké zklamání. Vadí tam spoiler, který dělí okno na dvě. Má to ale i výhodu, že právě přes spoiler vás neoslňují světla za vámi jedoucího auta… Co do výhledu a lehkosti parkování není nad trojčata. Bohužel musím MiEVa (9/2014) prodat. Žena se bojí nabíjení a zůstane u nafty… Pokud má někdo zájem, zavolejte: 603909878, Ladislav Sazama, plzeňsko.

      1. Parkovanie s Ioniq-om je super, hlavne kvoli jeho sklapajucim
        Parkovanie s Ioniq-om je super, hlavne kvoli jeho sklapajucim sa zrkadlam navyse k cuvacej kamere – je vidiet krasne okolo auta az ku kolesam.

        Na to male okno vzadu som si uz zvykol a uplne mi to prestalo vadit. Mozno mam akurat taku vysku, ze ked som si nastavil sedadlo do pohodlnej polohy, tak zadny spoiler akoby splynul s karoseriou . A vidim tak len jedno okno.

        1. Na naklápěcí zrcátka při couvání jsem přišel náhodou
          Na naklápěcí zrcátka při couvání jsem přišel náhodou (v návodu jsem to nenašel). Couvat se učím podle kamery a jde to dobře. Horší je odhad při parkování dopředu k obrubníkům (u obchodních center). Chtělo by to kameru i vpředu, nebo kameru 360 st.
          Mohl bych se Vás ještě na nějaké info k autu zeptat po telefonu?

        1. Když jsem si IONIQ loni půjčil na dva dny tak mi zklamalo
          Když jsem si IONIQ loni půjčil na dva dny tak mi zklamalo několik věcí a zadní výhled asi jako první. Tenkráte jsem toto auto vyřadil z adeptů na novou koupi. Říkal jsem si že toto auto si jistě nekoupím. Nedávno jsem si ale několikrát četl norský zimní test pěti EV (LEAF2, e-Golf, BMVi3, AMPERA-BOLT), kde IONIQ vyhrál ve spotřebě i rychlosti nabíjení a to u mne rozhodlo. Byl pak problém jej koupit, neb ty co jsou nabízeny nejsou. Asi po dvou týdnech telefonování mi z centrály dali vybrat ze 3 barev 🙂 Teď obdivuji nízkou spotřebu ve všech režimech a v negativech (zadní výhled) hledám pozitiva. Troufnu si napsat, že IONIQ má větší reálný dojezd než LEAF2. HYUNDAI navíc (asi jako jediní) uvádí využitelnou baterii. Nissan a další uvádí celkovou. LEAF2 má celkovou 40, ale odhadovanou využitelnou 36. IONIQ využitelnou 28 a celkovou asi 32. Ten rozdíl 4 pak snadno dojezdově překoná menší spotřebou.

          1. Není ten rozdíl 8kWh (36-28)? Ale také si myslím, že v
            Není ten rozdíl 8kWh (36-28)? Ale také si myslím, že v dojezdu jsou obě auta srovntatelná. IONIQ má navíc aktivní tepelný management baterie, pokud se nepletu. Takže i rychlejší dobíjení a teoreticky delší životnost baterie. To vše při podobné PC.

              1. Možná nakonec byly ty 4kWh blíže realitě protože Leaf
                Možná nakonec byly ty 4kWh blíže realitě protože Leaf má brutální zeromile protection (cca 10 procent) což Ionig dle mě nemá a málokdo bude jezdit pod nulu, tzn. Leaf 40-36-32 kWh (celková – využitelná – viditelná). Pak opravdu Ioniq snadno Leafa překoná (viz například Bjornovo zimní přímé porovnání).

            1. Koupeno u Hyundai Praha. Ano sedíte dost nízko. Řekl bych
              Koupeno u Hyundai Praha. Ano sedíte dost nízko. Řekl bych níže než ve Ford FOCUS. Mám el. ovládané sedadlo s pamětmi, takže sedačka při otevření dveří s řidičem odjede dozadu pro lepší vystupování a nastupování (ohled na zadní sedící to si nebere…). Sedadlo se nechá nastavovat ve velkém rozsahu i co do výšky. Každému vyhovuje něco. Když jedu někdy Fordem FUSINem, který je pro důchodce, tak jsem hodně vysoko. V MiEVu také. A krásně se hlavně vystupuje. Když pak sednete do IONIQa a máte sedadlo spíše níže, tak „ležím dole jako ve formuli“ 🙂 Chce to vyzkoušet. Nejlépe si ho půjčit. Já ho měl loni od Domanského Praha na dva dny. Neplatil jsem nic krom vratné zálohy (hotově 50t.) E-golfa jsem měl 6 dní bez zálohy zcela zdarma a ještě s čipem ČEZu a najel jsem bez problémů přes 600 km (loni se snažili ještě prodat, teď už nemají co prodávat…).

                1. Myslíte tu ostudu, když mu zabrali půl zadního kufru
                  Myslíte tu ostudu, když mu zabrali půl zadního kufru baterkami, že? Já si ho projel a pokud chcete, mají ho myslím ještě u Trendparku skladem ihned k prodeji. Aha, tak ne, jen k pronájmu https://www.trendpark.cz/pronajem/ford-focus-electric-dojezd-az-110-km/
                  Fakt není o co stát. To je předělávka na úrovni let osmdesátých. Zvláštní je, že Ford podobně zmršil i hybrid Mondeo, kterému taky přidal baterky do kufru. To jsem jen protáhl Ostravou a děs.
                  Já sice chápu, že je třeba vyrábět kvůli zeleným odpustkům elektromobily a hybridy, aby nemuseli dělat tržby Tesle, ale takhle stará automobilka by snad měla mít i nějakou hrdost. To už mohli rovnou ty baterky tahat na kouli v přívěsu. Zatím jen účel světí prostředky a chrlí sračkomety.

                2. Jeden k prodeji byl, už je pryč. Prodeje jsou asi tedy o
                  Jeden k prodeji byl, už je pryč. Prodeje jsou asi tedy o tom, zda výrobce má baterie, nebo zda vůbec vyrábí dostatečné počty, což nikdo nevyrábí.

                3. Mám dojem, že v USA je druhá verze s větší baterkou.
                  Mám dojem, že v USA je druhá verze s větší baterkou.

        1. Nezlobte se, ale pletete si MiEVa s IONem, kam se dává 80
          Nezlobte se, ale pletete si MiEVa s IONem, kam se dává 80 článků.
          MiEV měl vždy 88 a přelomový rok, kdy se dávaly baterie nové byl pro všechny 2012. Takže MiEV má s těmito bateriemi 16kWh (88 článků) lepší dojezd o 10-15 km, než ION s 14,5kWh (80 článků) – rozdíl 1,5kWh. Navíc není ochuzen o další věci (dálkové navíjení, předehřev, atd..)
          Pokud máte zájem, napište mi mail, na který Vám pošlu požadované a další informace, nebo mi zavolejte na tel. který jsem uvedl v příspěvku, na který jste odpovídal.

  6. Dálniční rychlosti v podobě řidičů Leafů mohu jen
    Dálniční rychlosti v podobě řidičů Leafů mohu jen komentovat z hlediska co jsem viděl: pravý pruh, většinou za kamionem. Zvláště v zimě velmi nebezpečné: padání ledu z návěsů. Pokud to zvládne 130km/h celých 50km s úbytkem kapacity max. 30%, pak to začne být zajímavé až to bude umět i jako 5 let stará ojetina.

    1. A přesně podobné informace ja píšete, jako rychlost,
      A přesně podobné informace ja píšete, jako rychlost, kolik se vybilo atd. bych si predstavoval v recenzi a ne ten blabol co vypotil radovan, ze je vse skvele super atd. Ale ze by napsal o kolik se vybilo, nabilo auto ani carka…

      Takto je to PR a ne recenze 🙁

            1. skoro každý diskutujúci má požiadavku k článku.
              prosím

              skoro každý diskutujúci má požiadavku k článku.
              prosím o test e-pedálu – či sa dá POSKAKOVAŤ ako v autoškole;
              k jazdným špecifikám si prosím niečo ako mal trabi 601 – „jízda z kopce a s větrem v zádech“.
              ďakujem.

              1. Má to automatickou převodovku, takže nikam neposkočíte.
                Má to automatickou převodovku, takže nikam neposkočíte. Když ovšem zvednete nohu z pedálu, fakt to zastaví. Podrobněji v druhém díle. Jízda z kopce s větrem v zádech se dělá u leafu stále stejně – přitáhnete joystick k sobě a on se přepne na neutrál.

                1. NEUTRÁL PŘI JÍZDĚ NEPOUŽÍVAT! HROZÍ POŠKOZENÍ.
                  NEUTRÁL PŘI JÍZDĚ NEPOUŽÍVAT! HROZÍ POŠKOZENÍ.

                2. tak to bych potřeboval vysvětlit ! Proč hrozí poškození
                  tak to bych potřeboval vysvětlit ! Proč hrozí poškození ? Je to standartní a nissanem popsaný způsob prodloužení dojezdu tzv Hypermilling. Nebo u Leafa 2.0 je to jinak?

                3. Také netuším proč by se to nemělo dělat. Jezdíme tak 5
                  Také netuším proč by se to nemělo dělat. Jezdíme tak 5 let s různými elektromobily pořád.

                4. Jednim z duvodu muze byt, ze kdyz na vinuti neni pripojena
                  Jednim z duvodu muze byt, ze kdyz na vinuti neni pripojena zadna zatez (z elektrickeho hlediska), muze se na nem naindukovat dost vysoke napeti a usmazit nejake polovodice v menici. A tady zase bude zalezet na cem se usetrilo.

                5. Obecně – při „N“ se stále točí rotor a to velmi rychle.
                  Obecně – při „N“ se stále točí rotor a to velmi rychle. Může docházet k zahřívání vynutí a následným škodám. Důvod proč se některé EV nesmí odtahovat nebo jen velmi malou rychlostí s tímto souvisí. Kolega takto s IONem vyřazoval „D-N-D“ i ve vysokých rychlostech a poškodil si měnič i motor (pastorek).
                  Je to jen náš názor kterému věříme a nechť se každý řídí návodem k svému vozu…

                6. Nevíte, jak je finančně náročná oprava? Viděl jsem v
                  Nevíte, jak je finančně náročná oprava? Viděl jsem v inzerátu iOn za 155 tisíc s rozbitým měničem (možná to bude přímo ten vašeho kolegy).

                7. Kolega měl štěstí, že mu to opravil servis v záruce. Na
                  Kolega měl štěstí, že mu to opravil servis v záruce. Na cenu se zkusím zeptat, pokud zde sám neodpoví. Odhaduji kolem 100-tisíc…

                8. Ptal jsem se do a můj odhad byl téměř správný. A to bude
                  Ptal jsem se do a můj odhad byl téměř správný. A to bude cena bez práce a bez DPH, proclení a zřejmě drahé dopravy…

    2. OT: Vyskusal som vcera Ioniq-om dialnicnou 130km/h: 160
      OT: Vyskusal som vcera Ioniq-om dialnicnou 130km/h: 160 prejdenych km; spotreba 16,1 kWh/100 km; 82% trasy dialnica 18% prejazd Presovom a Kosicami. Auto plne obsadene 2 dospeli a 2 deti.

      Trasa tam a spat =2×82,2 km. (Cestou do Kosic spotreba len 13,7 kWh/100 km, cesta spat v silnom vetre/protivetre).

        1. Gratulujem je to uzasne auto. Na info o dojazde sa da naozaj
          Gratulujem je to uzasne auto. Na info o dojazde sa da naozaj dost spolahnut.

          Ta moja dialnicna spotreba bola navyse pri nastupanych 1500m (a teda aj naklesanych, kedze to bola cesta tam a spat).

          Mimochodom, drobny neduh, ked Ioniq sam vypol mnou zapnuty vnutorny obeh vzduchu bol po aktualuzacii SW pocas prvej servisnej prehliadky odstraneny tiez 🙂

          1. Musím potvrdit, že info o dojezdě je velice přesné.
            Musím potvrdit, že info o dojezdě je velice přesné. Zkoušel jsem více EV, kde se na dojezd nedá spolehnou. Jezdil jsem tedy podle čárek na ukazateli baterie (% baterie). Mám to na Šumavu na Špičák u Železné Rudy 25 km (velké převýšení tam a rekuperace zpět) a otestoval jsem zde několik EV ohledně dojezdových informací. Např. e-Golf cesta tam minus 100km dojezdu a cesta zpět plus 50km dojezdu rekuperací. MiEV tam -60km dojezdu a zpět +30km (je lehčí a v některých místech cestou zpět jsem musel i lehce přidat). IONIQ tam -36km dojezdu a zpět -4km. Spotřeba IONIQu tam 19kWh/100 a celková pak pod 10kWh/100. IONIQ má oproti jiným EV malou spotřebu i do kopců a úžasně plachtí.

            1. E-Golf je v tom počítání dojezdu nejhorší. S plnou
              E-Golf je v tom počítání dojezdu nejhorší. S plnou baterií mi ukazoval po jednom km z kopce dojezd 200km a hned poté 5km do kopce a snížil dojezd o 100-120km. Zvláštní je, že když jsem ten samý kopec jel s prázdnou baterií s ukazatelem dojezdu 17km tak na vrcholu kopce mi ukazoval dojezd jen asi 6km.

          2. To by mě zajímalo, kde jste nastoupal na rovině mezi
            To by mě zajímalo, kde jste nastoupal na rovině mezi Košicemi a Prešovem 1500 metrů. Na samotné dálnici je převýšení 60 metrů a po výjezdu z Košic je největší kopec s převýšením 100 metrů. eGolf, BMW i3 nebo Soul má taky spotřebu ve 130 km/h na trase Humpolec-Praha kolem 14 kWh/100 km, co jsem četl na internetu. Ano Ioniq má nejnižší spotřebu ze všech aut, to je pravda, ale ne zase tak extrémně, jak se tady uvádí.

            1. Cesta je zo Spisa cez Presov. Z Presova do Kosic to 80 km tiez
              Cesta je zo Spisa cez Presov. Z Presova do Kosic to 80 km tiez nie je 😉

              Aby som bol uplne presny:
              Zaciatok na Spisi v 749 mnm (zdroj Google Maps)
              cesta do Kosic v 197 mnm (zdroj Google Maps)
              Navrat na Spis do 749 mnm
              Takze prevysenie 552 metrov;

              Nastupanych 628 m; naklesanych 889 m, a kedze spat som siel opacne, ak nastupanych 889 m; naklesanych 628 m (Zdroj tiez Google Maps)

              Je mozne, ze pri mierne inej trase ktoru mi Googe maps dal, aby som jednoducho dostal prevysenie (zapol som pesiu cestu, a tak mi zobrazil profil „starej“ nedialnicnej cesty) moze byt celkove prevysenie mierne ine.

              Na ceste su tri vacsie prevysenia Siroke (stupanie k tunelu Branisko), Zupcianky kopec (pred vjazdom do Presova), Zeleny Dvor (pred vjazdom do Kosic). Ostatne su „vlnovky“ od Presova smerom k Popradu.

                1. stoupání306 m
                  klesání243 m

                  stoupání306 m
                  klesání243 m

                2. Dakujem, udaje z sk.mapy.cz:
                  Start v 463 mnm
                  Najvyssi bod: 820

                  Dakujem, udaje z sk.mapy.cz:

                  Start v 463 mnm
                  Najvyssi bod: 820 mnm
                  Najnizzsi bod: 200 mnm
                  Ciel v 223 mnm

                  Stupania: 1686 m (len cesta jednym smerom)
                  Klesania: 1945 m (len cesta jednym smerom)

                  Myslim, ze mapy.cz nevzali do uvahy prejazd tunelom Branisko, ale ukazali profil ako by som siel po povrchu.

                  Inak super, lepsia pomocka na profil trate ako google.

        2. Nyní v létě mají spotřebnu pěknou skoro všecha EV.
          Nyní v létě mají spotřebnu pěknou skoro všecha EV. Tyhle hodnoty jsou extrém, které jsou jen po určitou dobu za určitých podmínek. Pokud by mimo dálnice jezdil devadesátkou Ioniq za 8 kWh/100km tak má dojezd 350 km, což nemá.

          1. ANO v létě skoro všechna EV. IONIQ má ale i v zimě
            ANO v létě skoro všechna EV. IONIQ má ale i v zimě (osobně ještě nemám odzkoušeno) malou spotřebu 14 kWh/100 s topením (nedávný norský test 5-ti EV).
            Nevím kolik je na Hybridu řidičů IONIQa, že by nám napsali svoje dojezdy.

          2. Poviem Vam po tomto lete, zatial som siel mimo dialnice
            Poviem Vam po tomto lete, zatial som siel mimo dialnice Ioniq-om nejaku trochu referencnejsiu trasu len raz, tu su detaily v komentari k rekorderskemu clanku na tu na Hybride:

            http://www.hybrid.cz/svetovy-rekord-elektromobil-hyundai-ioniq-electric-ujel-410-km-na-jedno-nabiti#comment-138320

            Ja som mal po okruznej jazde (mimo dialnice) v normalnom jazdnom rezime (detaily na liku) 10,6 kWh/100 km po prejdeni 139,5 km v case 2 x 1 hod.10min.

            vacsinu z tych 15000 km som spravil v zime.

            Najhorsiu zimnu spotrebu som mal 16,4 kWh pri -15C rano a navrate v -10C vecer (+ neudrziavana dialnica), tempomatovych 100 km/h po dialnici.

              1. U obou jste měl nastaveno 135km/h, ale…
                IONIQ jel

                U obou jste měl nastaveno 135km/h, ale…
                IONIQ jel skutečných 130km/h možná i více a několikrát brzdil a opět zrychloval – O.K.
                NISSAN jel dle tachometru jel 110-120 km/h, takže skutečných ještě méně.
                Když jsme porovnávali auta, tak jsme jeli naráz ve větším odstupu za sebou a střídali se. MiEV dojede o 10-15km dále než jeho dvě dvojčata (MiEV má o 1,5kWh větší baterku).

                1. 135 na tachometru znamená 130 skutečných. A kdyby ne
                  135 na tachometru znamená 130 skutečných. A kdyby ne úplně, tak za stejných podmínek testuju všechny EV, aby to bylo porovnatelné.

                2. Ta rychlost 110 až 120 km v hodině, co se tam ukazuje, je
                  Ta rychlost 110 až 120 km v hodině, co se tam ukazuje, je průměrná rychlost, ne skutečná.

        1. Podle mě má Ioniq výborný management výkonu a rekuperace
          Podle mě má Ioniq výborný management výkonu a rekuperace a ve spojení s dobrým CX a minimalizovanými ztrátami v hnacím ústrojí to udělá výsledný efekt, tedy nízkou spotřebu. Jakmile tam dají 50-60 kWh baterii, bude to nesmírně oblíbené auto.

          1. Co mám informace přímo od Hyundai, tak by tam měli dát tu
            Co mám informace přímo od Hyundai, tak by tam měli dát tu 39,.. kWh.
            Spotřeba pak s váhou i tak půjde jistě nahoru. Jezdil jsem s MiEVem a za půl roku najel 14-tisíc km a spalovák jsem použil 3x, ale nemusel jsem. Myslím že současný IONIQ s baterií 28(32)kWh a perfektní spotřebou mi postačí na všechny jízdy. Navíc nejrychleji nabíjí a nemusíte se bát jet rychle i po dálnici.

            1. Co se týká nabíjení, nabíjí stejně rychle jako např.
              Co se týká nabíjení, nabíjí stejně rychle jako např. Kia Soul. Co se týká rychlosti po dálnici, tam už ta spotřeba není nějak moc oslnivá jako na okreskách a tak nebyde než nabíjet každých 100 kilometrů, tedy ve vzdálenostech, kde jsou rozmístěny nabíjecí stanice. Jestli ujede 120 nebo 150 kilometrů je jedno, nabíjet tam stejně musí, dokud na dálnici nedá přes 200 kilometrů dojezd. Samozřejmě si každý koupí auto, které mu vyhovuje, někomu stačí 16 kWh baterie.

    3. Vysoká spotřeba při rychlosti 130 km/h je opravdu bolestí
      Vysoká spotřeba při rychlosti 130 km/h je opravdu bolestí starých Leafů, zejména s baterií 24 kWh. Jsou nastaveny podobně, jako malá městská elektrická trojčata, a dálnice se jim vůbec nelíbí. Proto ty rychlosti kolem 90 km/h, kdy na ukazateli okamžité spotřeby vidíte ten obrovský rozdíl. Nebo hypermiling za kamiony, který, jak mohu potvrdit z vlastní zkušenosti s různými elektromobily, dokáže ušetřit díky sníženému odporu vzduchu 15-20% spotřeby. Pro Vaši představu jsem ve 4 lidech na tempomatových 135 km/h z Ostravy do Olomouce k OC Haná dojel sice bez problémů, ale se skoro prázdnou baterií. Takže +- 100 km a hotovo, musíte na +-30 minut na rychlonabíječku.

Napsat komentář