Amerika má novou mánii: elektrické kolobežky zaplavují velkoměsta!

V ulicích San Franciska, San Diega či Los Angeles je k vidění nová atrakce. Lidé na koloběžkách. Ale ne jen tak ledajakých.

Společnost Bird sídlí v Santa Monice. V roce 2017 ji založil Travis VanderZanden, bývalý šéf služby Lyft, který později přeběhl k Uberu. Na rozjezd Birdu získal od investorů $115 milionů.
foto: Bird

Mladé společnosti Bird, Spin a LimeBike vytvořily systémy sdílených elektrokoloběžek, který postupně rozšiřují do stále většího počtu amerických velkoměst.

Elektrokoloběžku si za $1 pronajmete skrze mobilní aplikaci a dál platíte už jen 15 centů za každou ujetou míli. Koloběžku pak můžete nechat kde chcete.

Jde o elegantní řešení „dopravy na poslední míli“, když se např. potřebujete dostat z vlakového nádraží domů nebo z metra do práce. Max. rychlost elektrokoloběžek je omezena 24 km/h.

Záplava malých dopravních prostředků ve velkých amerických městech má ale i své odpůrce. Zejména chodci si stěžují, že jezdci na koloběžkách jezdí také po chodnících, což je ovšem ve většině amerických států nezákonné.

Zároveň je zákazníci ponechávají skutečně téměř kdekoliv – často u vchodů, jen tak ležet na chodníku, apod. Jde tedy o podobný problém, jen v menším měřítku, jaký dnes zažívají čínské megalopole, které jsou doslova zahlceny sdílenými jízdními koly.

16 Comments on “Amerika má novou mánii: elektrické kolobežky zaplavují velkoměsta!”

  1. Tu by som sa chcel spytat nejakych majitelov xiaomi mijia m365
    Tu by som sa chcel spytat nejakych majitelov xiaomi mijia m365 ako ziju s touto kolobezkou v kopcoch. Rozmyslam si kupit podobny stroj ale moja cesta je cca 2km do kopca s roznym stupanim a neviem ci je to vhodna kupa. Okrem toho pozeram na novu kolobezku S5 dualmotor, ktora nema problem davat aj vacsie stupania ale je drahsia. Ak sa najde niekto na diskusiu tak to privitam.

    1. Dojazd do kopca slusne klesa. Napriklad ja mam do prace cestu
      Dojazd do kopca slusne klesa. Napriklad ja mam do prace cestu 1,5km. Z kopca mi to zozerie 1.8km dojazdu (obcas aj rekuperuje;)) ale spat ta ista trasa zozerie cca 7-8km z dojazdu. Vyrazne stupanie je problem motor „nevladze“. Ale to sposobil update FW cca pred pol rokom. Ked som ju kupil mala lepsi vykon ale zrejme sikmaci chceli zvacsit dojazd tak znizili vykon 🙁 Skoda lebo sla fajnovo rychlo teraz je to o 1/4 pomalsie ale stale je to zabava. Na dochadzanie do prace idealne a aj po chodnikoch 🙂

        1. Dnes som preveroval. Ziadny novy FW nie je. Som zvedavy kedy
          Dnes som preveroval. Ziadny novy FW nie je. Som zvedavy kedy vyjde a ci bude zlepseny vykon ako pises. Kazdopadne ludia nie su na tu pripraveny. Ocumuju a pozeraju jak na zjavenie, ze co to… Ked clovek prejde po chodniku okolo nich v 25km/h tak sa zlaknu to je jasne ale kukat jak bacil do lekarne na kolobezku? Jak keby v zivote nevideli kolobezku 😀

          1. Neviem odkial to chlapci maju tu som to videl na
            Neviem odkial to chlapci maju tu som to videl na youtube:

            youtube /watch?v=VXG8y7cAojE ale existuje este jeden clovek co to robil. Neviem odkial to maju ale zvazujem kupu xiaomi alebo S5 dualmotor s tym, ze na gearbeste sa S5 predava za 500Eur co sa mi uz zda dost na cinsky obchod. Chcem sa rozhodnut na buduci mesiac tak cakam este na ten firmware.

            A nech si ocumuju. Zvyknu si ako si zvykli na hoverboardy.

            1. Ked ich neobmedzuje ani neohrozuje tak nevidim problem.
              Ked ich neobmedzuje ani neohrozuje tak nevidim problem. Samozrejme nieco je ist po takom chodniku ked je tam velke mnozstvo ludi ale vacsinou tie chodniky byvaju prazdne a ludia iba cumia co to tak rychlo ide a este do kopca. Nevidim na tom nic bezohladneho pokial sa chodnic nemusia nijak prisposobovat (napr. uskakovat). Ja sa na take stroje pozeram skor zo zavisti 🙂

    2. Jsem letitý uživatel elektrokoleběžek.
      Už jsem jich také

      Jsem letitý uživatel elektrokoleběžek.
      Už jsem jich také pár vyzkoušel.
      Minulý týden jsem koupil manželce novou skládací Xiaomi m365. Má jen 12,5kg, ale jí se zdá těžká, když koloběžku zvedá či přenáší. Na manželčinu menší postavu má i dost vysoko řídítka. Jinak jezdí velmi slušně, měkce a dobře tlumí horší povrchy. V balíku jsou i dva náhradní pláště a dvě duše. To vše za velmi rozumnou cenu. Asi ji někomu nabídnu a ženě se pokusím najít něco menšího a lehčího.

  2. v Ba síce nepožičiavajú, nezdieľajú, ale „decká“ (aby
    v Ba síce nepožičiavajú, nezdieľajú, ale „decká“ (aby som nepoužil výraz mladíci), vcelku často k vlaku a následne od vlaku koloebžkujú aj v chladnom počasí. a podľa odpovedí, dojazd síce poklesne, nie je to kritické.

  3. Za vlastní daně prý máme sponzorovat přepálený platy
    Za vlastní daně prý máme sponzorovat přepálený platy manenažerstva jedné z NEJBOHATŠÍCH autodebilek která ve skutečnosti nechce vyrábět elektromobily na jejich úchylnou germánskou autodráhu !!!!

    BMW požádala ČR o investiční pobídky za téměř 500.000.000 CZK

    investicniweb.cz/news-bmw-pozadala-stat-o-investicni-pobidky-za-temer-pul-miliardy/

Napsat komentář