Čína zavádí reformy, automobilky mohou plně vlastnit své továrny. Tesla slaví!

Čínský prezident Si Ťin-pching oznámil zrušení některých omezení vztahujících se k výrobě aut. Zahraniční automobilky tak budou moct v Číně nově investovat bez místních partnerů.

Tesla díky čínským reformám nejspíš brzy začne v Číně budovat svou další továrnu.
foto: Tesla

Nová opatření jsou součástí velkého plánu na větší otevření se čínské ekonomiky světu, která oznámil čínský prezident.

Kromě snížení dovozní cel na automobily to bude znamenat také větší ochranu duševního vlastnictví a zrušení nutnosti budovat výrobní podniky ve společném vlastnictví (joint-venture) s místními čínskými společnostmi.

Novinka zdánlivě hraje do karet evropským i americkým automobilkám. Jenže naprostá většina z nich už nějaká partnerství s čínskými výrobci uzavřela. Jediná Tesla zatím ne.

Říká se „Kdo si počká, ten se dočká“ a v tomto případě to platí. Dlouho diskutovaná továrna Tesla v Číně by tak mohla začít vznikat možná ještě tento rok.

Všechna omezení vlastnictví v Číně budou zrušena během pětiletého období. Omezení pro výrobce elektromobilů budou ale zrušena ještě tento rok. Čína si tím chce pojistit, že technologicky vyspělá výroba nejmodernějších aut nepůjde jinam.

7 Comments on “Čína zavádí reformy, automobilky mohou plně vlastnit své továrny. Tesla slaví!”

  1. Problém je ten, že duševní vlastnictví je
    Problém je ten, že duševní vlastnictví je nedoložitelné. Nikdy si nemůžete být jistý, jestli to už předtím nebylo někomu odcizeno. Logicky vzato je duševní vlastnictví nesmysl a existuje jen proto, aby se bezmocný okradený nemohl bránit mocnému zloději.

  2. V Číně by mohl Elon uspět. Elon vyrábí v Kalifornii. Tam
    V Číně by mohl Elon uspět. Elon vyrábí v Kalifornii. Tam je samej hispánec a jak se říká. „Běloch musí být nejlepší, asiat je dobré pokud udělá střední, u černocha je dobré pokud se naučí číst a psát a hispánce je dobré pokud přijde.“ Elon vzal stroje na výrobu baterek z Japonska do své Gigafaktory. Jenže neměl k dispozici japonce. Hispánci a černoši mentálně nezvládli stroje používat a ničili materiál i stroje. Elon přerušil výrobu a snažil se vše více zautomatizovat. Logiské řešení, dobrý lidský kapitál tam nesežene. Bohužel to s automatizací přehnal. Na větší automatizaci by potřeboval změnit design a zapojení automobilových komponent od dodavatelů a na to nemá čas ani peníze.

  3. To je jenom taková vějička. Čína se pod vedením
    To je jenom taková vějička. Čína se pod vedením současného doživotního prezidenta posouvá pomalu ale jistě zpět k centrálně řízené ekonomice.
    sinopsis.cz/vychod-zapad-jih-sever-i-stred-strana-ridi-vse/

    cituji:
    „Strana vede také ekonomiku, včetně nominálně “soukromého” sektoru. Nástrojem ke kontrole soukromých podniků, pokud nejsou přímo plíživě znárodněny státními agenturami jako CEFC, jsou podnikové výbory Strany. Ty požadují v posledním roce formální zanesení do korporátních listin a větší podíl na rozhodování nejen v soukromých, ale i zahraničních (smíšených) firmách.“

    1. A když začnou šéfové firem překážet, tak je stát
      A když začnou šéfové firem překážet, tak je stát jednoduše unese a měsíce jsou nezvěstný. V Číně zase mizej lidi jako za Stalinismu a v lidech se vyvolává strach. Naší hradní jitrnici už taky zmizel jeden Číňan :))))
      https://www.independent.co.uk/news/business/news/china-billionaires-ceo-disappearing-missing-station-sanctioned-abductions-beijing-security-agencies-a7564896.html

Napsat komentář