Solární energie na špici, uhlí ztrácí. Globálním investicím v energetice dominují obnovitelné zdroje

Svět v roce 2017 instaloval rekordních 98 gigawattů nové solární kapacity – více než součet všech nových uhelných, plynových a jaderných zdrojů dohromady.

Sluneční energie přilákala investice přesahující 160 miliard dolarů a čisté zdroje dohromady téměř 280 miliard dolarů. Zásadním hybatelem jsou snižující se ceny solárních technologií.
foto: FS-UNEP

Rok 2017: Rekordní počet nových solárních zdrojů. Uhlí ztrácí.

V loňském roce bylo globálně instalováno 98 GW nových solárních elektráren. Celkově bylo instalováno 157 GW nových čistých zdrojů, což odpovídá výkonu 76 jaderných elektráren Temelín.

V porovnání s pouhými 70 GW nových uhelných elektráren jde o jasný signál významného rozvoje trhu s čistými technologiemi i ekonomicky smysluplného snižování světových emisí.

Na celkovém úspěchu čistých technologií se podílí zejména rapidně klesající cena solární a částečně také větrné elektřiny, potvrzují data nové studie “The Global Trends in Renewable Energy Investment 2018”.

“Globální úspěch obnovitelných zdrojů potvrzuje trend orientace na moderní energetiku v tomto desetiletí. Solární a větrné elektrárny začínají v různých částech světa konkurovat konvenčním zdrojům energie. Moderní energetika představuje ideální řešení, které může svět zbavit závislosti na fosilních palivech,” komentuje výsledky loňského roku v energetice Tomáš Charouz, analytik Aliance pro energetickou soběstačnost.

Revoluce obnovitelných zdrojů nabírá na obrátkách. Rozvíjející země lídry pokroku.

Sluneční energie v loňském roce přilákala významně větší objem investic než jakýkoliv jiný zdroj energie, a se 160,8 miliardami dolarů tvoří 57 % z celkových 279,8 miliard dolarů globálně investovaných do obnovitelných zdrojů energie.

Jde o 18% nárůst investic oproti roku 2016. Rok 2017 je navíc osmým v řadě, kdy investice do obnovitelných zdrojů přesáhly úroveň 200 miliard dolarů ročně. Kumulovaný objem investic od roku 2004 činí 2,9 bilionu dolarů investovaných do čistých technologií.

Lídry pokroku jsou zejména rozvíjející se země v čele s Čínou, která jen v roce 2017 investovala 126,6 miliard dolarů a připsala si tak 45 % z celosvětových investic do moderní energetiky. Pro představu, rozvíjející země (včetně Číny, Brazílie a Indie) investují do šetrných zdrojů více než rozvinutý svět již od roku 2015.

Potenciál těchto zdrojů dobře vnímají i ropné velmoci. Příkladem jsou Spojené arabské emiráty, které meziročně zvýšily podíl investic do čistých zdrojů téměř 30násobně. Investice v Mexiku v roce 2017 vzrostly o rekordních 810 %. Oproti tomu, investice v USA poklesly o 6 % na 40,5 miliard dolarů a Evropa meziročně propadla o celých 36 % na 40,9 miliard investovaných dolarů.

“Evropské státy připravují strategii pro rozvoj obnovitelných zdrojů s cíli do roku 2030. Pokud se chce EU vrátit na pozici leadera v technologiích šetrné energetiky, musí příjmout ambiciozní závazky navýšení podílu obnovitelných zdrojů. Dá tak jasný signál investorům, že stojí o růst solární a větrných elektráren nebo systémů pro ukládání energie. Pouze s obnovitelnými zdroji může Evropa posílit svou konkurenceschopnost a zvýšit svou energetickou nezávilost,” , dodává Tomáš Charouz.

Ekonomická příležitost pro Evropu i ČR

I přes významný rozvoj posledních let tvořily v roce 2017 čisté zdroje energie pouze 12,1 % světového energetického mixu a s 1,1% nárůstem oproti 2016 jsou stále daleko od zajištění většinových energetických potřeb společnosti. Díky rapidně klesajícím cenám technologií je však již dnes možné pořídit šetrné technologie levněji než kdy předtím – Evropu nevyjímaje.

Z nedávné studie mezinárodní agentury pro obnovitelné zdroje (IRENA) vyplývá, že EU může ekonomicky efektivně zdvojnásobit svůj podíl obnovitelných zdrojů ze současných 18 % na 34 %, ušetřit až 114 mld. eur do roku 2030 a podpořit ekonomiku investicemi ve výši přesahující 354 mld. eur. Další rozvoj obnovitelných zdrojů navíc přinese významný nárůst pracovních míst v moderní energetice ze současných 1,2 milionu.

tisková zpráva

51 Comments on “Solární energie na špici, uhlí ztrácí. Globálním investicím v energetice dominují obnovitelné zdroje”

    1. A to je náš největší problém a je třeba s tím něco
      A to je náš největší problém a je třeba s tím něco udělat, jenom by měl někdo konečně jít postrašit ty paviány do Bruselu, otázka v čem se chceme prvně rozvíjet, já bych to viděl na moderní průmysl, zejména elektrotechnický a elektronický, pak zejména datové záležitosti a chemii. Samozřejmě toto podpořit kvalitní pozemní dopravní infrastrukturou pro přepravu lidí a materiálů.

    1. Je to relevantní. Podle IEA obnovitelné zdroje loni pokryly
      Je to relevantní. Podle IEA obnovitelné zdroje loni pokryly >95% nárůstu poptávky po energii, když přidaly výrobu 380 TWh elektřiny+spoutsu tepla, s jádrem je to už asi přes 100%.
      Jinými slovy, uhelné a plynové elektrárny se sice stavěly, ale o nárůst kapacity kleslo jejich využití.
      Pozitivní je, že na dvou hlavních trzích pro výstabu uhelných elektráren (Čína, Indie) se jedná jen o dojezd starších projektů, protože nové se fakticky přestaly povolovat už 1-2 roky zpátky.

  1. Jaksi to nemá cenu tou blbou Evropskou metodou, protože
    Jaksi to nemá cenu tou blbou Evropskou metodou, protože když EU dotuje přednostně spotřebu, tak ta nejdůležitější pracovní místa utíkají velmi rychle do zemí, kde naopak podporují naschvál masovou výrobu v těch samých oborech.

      1. do roku cca. 2031 budeme doplácet na FVE a to je dobře,
        do roku cca. 2031 budeme doplácet na FVE a to je dobře, protože nám to zlevnilo panely na naše střechy, které si kupujeme dnes. Nu a místo abychom toho využili a nyní budovali jak vzteklí na každé střeše, tak se vyčerpáváme debatami kdy spustíme akci Tunelín2. Předpokládám, že to bude volně navazovat na pokles platby za OZE aby to nikoho netrápilo. Nu a dále budou lidi nadávat na soláry, protože ty přece zdražily elektřinu.

        1. Do 10kW si každý na své střeše může instalovat panely
          Do 10kW si každý na své střeše může instalovat panely jak je mu libo. Ale reálně se to u nás na globálním severu ještě nevyplatí, a naopak od letoška se soláry vyplatí skoro všude nekonečně na globálním jihu, který začne pobírat veškeré panely.
          Tak to je to co jsme svými 500 miliardami Kč zadotovali, a ještě k tomu nejvíc s výrobou v Číně.

          1. Nemůže. Ty kecy sousedů proti FVE vydrží jen opravdu
            Nemůže. Ty kecy sousedů proti FVE vydrží jen opravdu otrlý jedinec. A ten, který elektřině nehoví, tak nemá v dosahu fungující vzory, které by mu jasně předvedly, že nechat zBůhdarma ohřívat střechu je i finanční škoda.

    1. a v zime, kdy ji potrebujete nejvice ji mate nejmene. ale to
      a v zime, kdy ji potrebujete nejvice ji mate nejmene. ale to ekologove vsechno maji promyslene. nainstaluji hroooozne moc baterek. jeste vic nez je potreba na elektromobilitu…. samozrejme je to pitomost, cele to porovnavani s uhlim a nadsene informovani o tom, jak za par let nebude niceho jineho nez solarnich panelu, pripadne vrtulek. a baterek. v soucasnosti je potreba vsech zdroju energie, ve spravnem pomeru. ale o tom se na hybridu nedoctete. tohle je technicky a ekologicky bulvar. berte to tak.

      1. Já bych to neviděl tak černé. Energii potřebujete hlavně
        Já bych to neviděl tak černé. Energii potřebujete hlavně přes den v noci jdou přebytky. V zimě potřebujete více teplo. Elektřiny asi stejně jako v létě protože to běží klimatizace a těch je řekl bych násobně víc než těch co v zimě topí elektřinou. Samozřejmě solary a OZE obecně budou mít svůj strop ale ve spojení s baterkama to podle mě nebude problém ani s 50% podílem a to nebude ani v nejbližších 20 letech. Takže klídek a solar na střechu!

              1. ja myslim, ze to omyl. zdroje „ze zahrady“ nemaji sanci pokryt
                ja myslim, ze to omyl. zdroje „ze zahrady“ nemaji sanci pokryt poptavku. ta totiz jednak dlouhodobe roste a jednak ty „zahrady“ se trvale zmensuji. tim chci jednak rict, ze se lide stehuji do mest a take opravdu to, ze plochy, ktere lide uzivaji pro svoji potrebu se zmensuji. prarodice meli kus pole, ktere je muselo uzivit. zebychom mi potrebovali kus pole aby nam vyrobilo energii je vysoce nepravdepodobne. navic fuzni energie je jednak bliz nez se zda, a jednak ocekavam, ze bude levnejsi nez ta z vrtulek a panelu. a co se tyka toho fuzniho reaktoru na zahrade, v soucasnosti je v jaderne energetice trend malych jadernych reaktoru. treba deti nasich deti se dozijou i tech malych fuznich reaktoru.

                1. Já myslím, že jsme naštěstí někde úplně jinde než
                  Já myslím, že jsme naštěstí někde úplně jinde než před cca deseti lety. Takže pokud někdo upřednostní nezávislost před konformitou s davem, není dnes problém (při cca o 1/3 vyšších nákladech nebo s dostatkem výše zmíněného nadšení a svépomoci) realizovat například malé bydlení pro dva na důchod, v podstatě jako ostrov. VE a FVE s minimálním Powerwallem pokryje provoz osvětlení, elektroniky a malých spotřebičů, vařit mohu na propanu a v zimě přitopit něčím malým na dřevo či jiný OZE. Z přebytků (v létě i zimě) mohu jako bonus nabíjet elektrokola či elektromobil (ty ojeté začínají být čím dál rychleji dostupné). A kdo nemá to štěstí vlastnit pozemek, nemusí být stádo masírované fosilní propagandou. Zrušením exportu 30% elektřiny by se rázem zcela změnil náš energetický mix, přestala debata o potřebě Tunelína a běžnou údržbou stávajících JE bychom se plynule dožili nástupu decentrálních sítí. A až se dav lidí z bytů začně zajímat o to, proč nenažrané zastupitelstvo tuneluje EU dotace a obecní rozpočet, místo investic do obecní VE, podpory FVE na každém domě či veřejného prostoru, bude vše jinak.

                2. to, ze nekdo „upřednostní nezávislost před konformitou“ je
                  to, ze nekdo „upřednostní nezávislost před konformitou“ je docela obecna debata o svobodach a pravech. takze pokud nekdo uprednostni nezavislost nemelo by mu v tom byt zabraneno pokud tim neomezi svobody jinych. kazdopadne neni to debata o budoucnosti energetiky. uprednostneni energeticke nezavislosti lze jednak ocekavat u naproste minority. navic pribeh ktery jste popsal podle mne neni nezavislost, ale spis pocit nezavislosti. co se tyka toho zruseni exportu elektriny cr, je to otazka vyslovene ekonomicka. z hlediska technologickeho se nejedna o nic jineho nez presun jeji vyroby nekam jinam. protze kdyz tady vyrobu zrusite, nekde jinde bude chybet. takze abych se vratil k tomu, co jsem rikal: fotovoltaika a vetrne elektrarny jsou a porad budou doplnkem. ne technologii, kterou lidstvo v budoucnu bude schopno zabezpecit vetsinu svych energetickych potreb.

                3. Tím, že byste zamezil exportu elektřiny z ČR, fakticky
                  Tím, že byste zamezil exportu elektřiny z ČR, fakticky okamžitě omezíte výrobu uhelných elektráren o polovinu. Takže by to uhlí v limitech vydrželo 2x tak dlouho. Těžební kapacity by přežily uhelné elektrárny a ještě by zbylo dost na pár desítek let pro uhelné teplárny.

                4. to ja vam nezpochybnuji. ja se ptam, cim by tahle chybejici
                  to ja vam nezpochybnuji. ja se ptam, cim by tahle chybejici kapacita byla nahrazena. pokud jinymi uhelnymi elektrarnami na jinem konci planety, tak jsme si moc nepomohli.

                5. Všechno je lepší než hnědé uhlí.
                  Všechno je lepší než hnědé uhlí.

                6. Opět vidím přemýšlení – my to zrušíme a jinde budou
                  Opět vidím přemýšlení – my to zrušíme a jinde budou zasírat vzduch vesele dále. Ale to je úplně jedno, jejich potřeba elektřiny, jejich ovzduší, jejich problém.
                  Jenže když my to tady zrušíme, tak si nebudeme zasírat náš vzduch a devastovat naše okolí a naše zdraví. A o tom to celé je. Zatím to za mrzký peníz 3 desítky let provádíme. A náklady na to platíme z veřejných rozpočtů.

                7. Kdyby z veřejných, ale ze soukromých hlavně škodami na
                  Kdyby z veřejných, ale ze soukromých hlavně škodami na majetku a zdraví! Ročně, pánové, 51 miliard je naše kolektivní dotace, skrytá, uhelné elektroenergetice.

                  Tak nějak nevím jestli v tomto světle má, nebo nemá, cenu (ne)podpořit Temelín II a Dukovany II, 6GW JE + 2GW PPE je málo, to uznávám, takže něco uhlí, lepší by byly OZE, nám zůstane, ale i kdyby se ty JE prodražily na 1 bilion, bude to rovno škodám za 20 let. Hrozně špatně se to rozhoduje. Kdyby alespoň existovala záruka že se po případném navýšení výkonu JE zruší odpovídající výkon uhelek.

                8. Link na těch 51 mld.? Odkud je to číslo?
                  Link na těch 51 mld.? Odkud je to číslo?

                9. energetika. tzb-info.
                  energetika. tzb-info. cz/energeticka-politika/14235-uhelny-byznys-skryte-dotace-a-nesplacene-dluhy

                  „Podle studie Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy (COŽP) způsobují uhelné elektrárny v České republice celkové škody ve výši 51 miliard korun ročně. V uvedené částce jsou zahrnuty dopady emisí vybraných znečišťujících látek a skleníkových plynů z elektrárenských provozů v rámci celého životního cyklu.“

                  Stačí?

                10. to se to podniká čezu a dalším uhlobaronům :-)) tzv.
                  to se to podniká čezu a dalším uhlobaronům :-)) tzv. solární baroni jsou proti nim úplní žabaři

                11. Shrnuto panem Feldkurátem: To se nám to hoduje, když nám
                  Shrnuto panem Feldkurátem: To se nám to hoduje, když nám jiní pučujou.

                12. Já souhlasím. Zrušit všechny uhelky a předělat je na
                  Já souhlasím. Zrušit všechny uhelky a předělat je na paroplyn pro špičkové vyrovnávání (vyplatí-li se to) nebo to nechat být, třeba tam někdo udělá kogeneraci apod. K tomu jednu novou JE, byť bude drahá, ono se to vrátí. A zbytek OZE s nějakou tou akumulací.

                13. Já jsem na toto téma vedl minulý týden diskusi jinde,
                  Já jsem na toto téma vedl minulý týden diskusi jinde, první se tvářili že to nejde, až po upozornění na zkušenosti ze světa řekli že by to šlo, ale omezí to výkon. Já jsem navrhoval přechod pouze kotlů tedy a to buď na plyn, nebo Mazut, PPE by snad byly lepší jako zcela nové elektrárny, přece jenom jestli dávat 50 let staré turbíně nový předblok, nebo koupit celý nový blok sakum pikum je spíš podle mne na ten nový blok.

                  Nových JE je třeba asi 4GW aby se něco změnilo, tedy spíše 4.8GW, protože moderní bloky se staví na asi 1.1-1.2GW. Také jsem jinde navrhoval, vzhledem k naléhavosti problémů, schválit v Evropě všude nějaký CfD vázaný na množství emisí na kWh tak, aby si uhlí neškrtlo.

                14. Já bych osobně začal něčím úplně jednoduchým. Daň z
                  Já bych osobně začal něčím úplně jednoduchým. Daň z exportu elektřiny, 1 Kč/kWh. Platila by pro všechny smluvní dodávky, tj. ne pro mimořádné situace a přeshraniční výpomoc. S okamžitou platností se snižuje uhelná výroba skoro o polovinu. QED

                15. :-)) to asi v čezku neprojde
                  kapři si sami svůj rybník

                  :-)) to asi v čezku neprojde
                  kapři si sami svůj rybník nikdy nevypustí

                16. Obávám se že to nejde jenom tak, to je možná proti
                  Obávám se že to nejde jenom tak, to je možná proti pravidlům EU. Ale mohli bychom možná nějak najít způsob jak o napasovat na průtok hraničním vedením, to by jít mohlo, možná, podobně jako se platí za kapacitu dráhy.

                17. Obnovitelne zdroje zakonite musi byt budoucnosti. Z logiky
                  Obnovitelne zdroje zakonite musi byt budoucnosti. Z logiky veci, ty neobnovitelne jednou musi dojit. 🙂
                  Budoucnost je otevrena. Muze nastat boom lacinych na uhliku postavenych ultrakapacitorech, muze prijit lepsi technologie skladovani a potrubniho transportu vodiku (pokud budou obnovitelne zdroje dostatecne lacine, bude jedno, zda se nam podari ulozit jen 20% vyrobene elektriny), muzeme vylepsit technologii vyroby uhlovodiku, vynalezt dostatecne male fuzni reaktory. Kdyz se zasnim, muzeme zvladnout (domaci) vyrobu a skladovani antihmoty, muzeme vyrabet elektrinu ve vesmiru a mit bezdratove pokrytou celou zemekouli, atd.
                  Myslite si, ze by Edisonovi nespadla celist, kdyz by videl dnesni svet? My nemuzeme ani snit, co bude za 100 ci 500 let. Jedine co vim, ze za tu dobu nebudou motory na benzin a naftu, elektrarny na uhli, plyn, uran a s nejvetsi pravdepodobnosti ani zadne dopravni prostredky (na Zemi, mimo ano).

                18. k tomu nejde rict nic jineho, nez souhlas.
                  k tomu nejde rict nic jineho, nez souhlas.

                19. Nesmysl, v Česku nedokážete bez centrální sítě
                  Nesmysl, v Česku nedokážete bez centrální sítě normálně žít přez zimu.
                  A čím víc lidí si bude stavět panely na letní dodávky, tím víc bude muset logicky ČEZ pro spravedlivé udržení sítě zlevňovat dodávanou elektřinu zvláště letní, a tím víc bude vybírat za připojení k síti podle jističe či vzdálenosti odběrného místa od vysokého napětí.

              1. decentralizace vs centralizace je obecna uvaha, ktera se vede
                decentralizace vs centralizace je obecna uvaha, ktera se vede casto v jinych odvetvich nejenom v energetice. jednak to podleha modnim trendum a naladam, jednak technologickym trendum a ruznym jinym vlyvum a pricinam. kazdopadne nejrozumnejsi je snaha tyto vlivy spravne odhadnout a udrzet stav v rovnovaze. v energetice za nasich zivotu si muzeme o ciste decentralizaci nechat jen zdat. co bude po nas, kdo vi.

        1. V Česku se klimatizace masově nepoužívají.
          Je pravda, že

          V Česku se klimatizace masově nepoužívají.
          Je pravda, že v případě nástupu na západní konzumerismus by zvláště lidé v panelácích u nás na klimatizace mohli přejít, ale to je úplně nová výrova, a na dnešní množství potřeby zajištěné elektřiny v noci pro továrny a v zimě i na vytápění to nemá vliv.

          1. Ani tu klimu v paneláku nepotřebujete, stačí zaizolovat,
            Ani tu klimu v paneláku nepotřebujete, stačí zaizolovat, známý co bydlí pod střechou říkal že co to zateplili tak doma už přes léto horko nemívá, my máme asi 30-40cm silné zdi (cihlové) a teplotu máme stabilně 22-25°C bez jediné kWh elektřiny na chlazení, klimatizace je spíš, řekl bych, snobárna nebo řešení na špatně navrženou budovu.

    2. To co píšeš taky není úplná pravda. Odstávky kvůli
      To co píšeš taky není úplná pravda. Odstávky kvůli výměně paliva, revizím atd. nevystihuje slovo „vpodstatě“, ale spíše „plánovaně“ – stejně musíš mít zálohu. Ty odstávky nejsou krátké, pravděpodobně týdny v roce, ale je pravda, že nejsi závislý na počasí a ročním období. Pokud uvažuješ cenu za dodávku elektřiny, nejen samotnou silovou elektřinu, tak již dnes dělá pro koncového zákazníka FVE + akumulace smysl.

Napsat komentář