Tesla Model Y: výroba elektrického crossoveru by mohla začít už v listopadu 2019

Tesle se podle posledních zpráv daří navyšování výroby Tesla Model 3. Podle řady zdrojů se tím urychlí také začátek výroby Modelu Y.

Tesla má s Modelem Y velké plány – má jí pomoct k až milionu vyrobených aut ročně.
foto: Tesla

Už před dvěma měsíci se objevily zprávy, že Tesla Model Y by mohl jít na trh v březnu 2020. Ty se, zdá se, nyní potvrzují. Další insideři totiž potvrzují, že výroba auta by měla začít v listopadu 2019.

Tesla Model Y je elektromobil založený na podvozku Tesla Model 3. Půjde o crossover, který má ke značce Tesla přilákat další zástupy zákazníků.

Tesla už údajně rozesílá dodavatelům detaily týkající se auta. Model Y se, stejně jako všechny ostatní elektromobily Tesla, bude vyrábět v továrně ve Fremontu.

Elon Musk si představuje, že jen samotného Modelu Y be časem Tesla mohla vyrábět až 500 000 kusů ročně. Takový objem by ale samotná fremontská továrna nezvládla.

Díky Modelu Y by se podle Muska mohla celá Tesla dostat až na milion vyrobených aut ročně. K tomu bude ale potřebovat další továrny. Nejpravděpodobněji v Číně a nejspíš i v Evropě.

30 Comments on “Tesla Model Y: výroba elektrického crossoveru by mohla začít už v listopadu 2019”

  1. tak vzhľadom na to, že ešte ani neboli ohlásené lokality
    tak vzhľadom na to, že ešte ani neboli ohlásené lokality pre ďalšie továrne (a to potrebujú 1x výrobnú halu na 500k TMY a 100k Semi + dalšie 3 baterkárne o veľkosti GF1).

    takže vyrábať sa možno začne, ale asi ako maloséria?
    navyše, ako poznáme tieto ambiciózne ciele, bude to skôr listopad 2020, ako 2019

    1. tak na 200k ročne už asi aj plus mínus sú (TM3 + X + S
      tak na 200k ročne už asi aj plus mínus sú (TM3 + X + S dohromady, samozrejme).
      so ziskom, to bude väčší problém.
      otázka je, aká je minimálna produkcia, pri ktorej sa dá dosahovať zisk.
      myslené pri tom produktovom mixe, aký má Tesla (čiže v cenovej hladine „luxusné“ a „výššia stredná trieda“).

      Keby robili len S + X, tak už v čiernych číslach možno sú, ťažko povedať.

      Taká Mazda v 2016tom vyprodukovala 1,2m aut, a aj tak bola v strate.

      Musk tvrdil, že to zvládnu od produkcie 500k ročne, čo môže nastať, ale aj nemusí, keď vidím aké cifry hádžu ostatní výrobcovia pri uvádzaní nových modelov

      1. Myslíš ty prodejní ceny pro Lídl? To že prodejce
        Myslíš ty prodejní ceny pro Lídl? To že prodejce dostává rabat 30% jsem kdysi zaslechl a už z toho se mi dělalo šoufl. Ale prodávat jedinci za plnou cenu a jinému zákaníkovi za polovinu, tak to je síla nehodná tohoto století. To potom jako investor netušíš jaká čísla budou i když prodáváš ozlomkrk. Zajímalo by mne jak to je s faktickými cenami u Tesly.

    2. ako dlho trvalo, kým v (celej) ČSSR ročná výroba
      ako dlho trvalo, kým v (celej) ČSSR ročná výroba osobných automobilov dosiahla číslicu 200tisíc/rok?škoda+ratra+1203+samodomo …
      tie reči, čo sa tlačili do obyvateľstva mám dodnes v pamäti. sľubotechna akú tu čítame typu „vbrzku bude všeho“, „všechno nač si vzpomeneš“, vsjo budet, toľko fabriku postroim, …

Napsat komentář