Tesla baterie v Austrálii je superrychlá, přesná a cenná, pochvaluje si energetický operátor

Před necelým půlrokem Tesla dokončila v Austrálii nejvýkonnější bateriový úložný systém. Výsledky provozu jsou více než povzbudivé.

Bateriové úložiště značky Tesla u větrné farmy Hornsdale v Jižní Austrálii
foto: Tesla

Australský operátor trhu s elektřinou v nové zprávě zhodnotil výsledky provozu bateriového úložného systému Hornsdale, který postavila Tesla (100 MW/129 MWh).

Zpráva potvrzuje, že bateriový energetický úložný systém je mnohem rychlejší, přesnější a cennější pro výrobu elektřiny ve špičkách, než konvenční turbíny.

Dokonce až tak rychlý, že je podle Tesly problém správně finančně ocenit – právě proto, že pravidla pro tyto systémy byly napsány na základě zkušeností s fosilními zdroji. Nová zpráva australského operátor proto navrhuje jejich změnu.

Je zajímavé, že navzdory všem těmto přednostem zůstávají některé špičky australské federální i teritoriální vlády k novince skeptické. Například australský ministr zdrojů Matt Canavan.

O baterii v Hornsdale prohlásil, že jde o „Kim Kardashian energetického světa: je slavná proto, že je slavná. Jinak ale nic moc nedělá.“

10 Comments on “Tesla baterie v Austrálii je superrychlá, přesná a cenná, pochvaluje si energetický operátor”

  1. Takže jen to dostavěli, tak začínají pro sebe žádat o
    Takže jen to dostavěli, tak začínají pro sebe žádat o speciální úpravy a navýšení dotací, protože to tak rychle stavěli primárně pro ten světový rekord a reklamu, místo skutečné propočítané efektivity.

    Jak asi může superstabilizovat celoplošnou síť jedna obří baterka, když by to jasně líp muselo fungovat za podobnou cenu spíš s deseti desetkrát menšími lépe široce protikrizově rozestavěnými bateriemi normálnějších rozměrů u hlavních transformátorů a dalších významných uzlů elektrické infrastruktry.

  2. Na světě je spousta ropných zaprodanců co z úplatků
    Na světě je spousta ropných zaprodanců co z úplatků financují doma svým parchantům university a tak odvyprávějí za co dostaly úplatek pravda nepravda dyt svět de stejně dohajzlu tak si chtějí alespon užít těch svých 30 stříbrných 😉 Klokanovci?? banda vyhnaný Anglánský verbeže, co byste taky čekali ;))))

    youtube.com/watch?v=NvJAKVnK4qM

    1. A pak jsou na světě lidé, co si chtějí zajistit
      A pak jsou na světě lidé, co si chtějí zajistit speciálně podle sebe vymyslené úplně nové pravidelné úplatky, za to že postavili zbytečnou největší baterii na světě v nějaké vzdálené pustině (kde to šlo nejrychleji a na nejlevnějších pozemcích), kde nemá nic moc co dělat, takže začala prodělávat.

Napsat komentář