Volkswagen končí s pálením uhlí ve své elektrárně, přejde na zemní plyn

Koncern Volkswagen provozuje u své hlavní továrny ve Wolfsburgu dvě uhelné elektrárny. Teď se je chystá přestavět na zemní plyn.

Dvě tepelné elektrárny Volkswagenu ve Wolfsburgu byly vybudovány už před více než 80 lety.
foto: Volkswagen

Nejstarší ze dvou uhelných elektráren Volkswagenu ve Wolfsburgu byla vybudována už ve 30. letech minulého století. Vybavení je však z 80. let.

Čas uhlí ale skončil. Investice v hodnotě 400 mil. eur nahradí uhlí zemním plynem. Emise oxidu uhličitého se ročně sníží o 1,5 mil. tun. Přechod by měl nastat v letech 2021 a 2022.

Kromě ekologizace výroby elektrické energie pro továrnu to bude znamenat i ekologičtější teplo pro samotné město Wolfsburg, kterým jej Volkswagen také zásobuje.

Tyto snahy navazují na plán snížit v letech 2010 až 2025 celkové emise o 45 %. Plán se nicméně setkává i s kritikou, která tvrdí, že jiné automobilové koncerny lépe volí například větrné elektrárny nebo solární elektrárny.

17 Comments on “Volkswagen končí s pálením uhlí ve své elektrárně, přejde na zemní plyn”

  1. Já myslím, že by měli udělat elektrárnu na vodík. Nebo
    Já myslím, že by měli udělat elektrárnu na vodík. Nebo na stlačený vzduch. Ten je úplně bez emisí 🙂
    Oni jenom proto aby získali politické body, které proěbali na dieselgate zainvestují obrovské prachy do elektrárny, která bude mít mnohem vyšší provozní náklady.

    1. Proč nevobložej všechny střechy a parkoviště
      Proč nevobložej všechny střechy a parkoviště fotovoltaikou? Vždyť je to areál jako kráááááááááááááááva. Však se podívejte na satelitní mapu, střech jak nasr@no a nikde ani panel. Radši ty prachy vyhoděj za pokuty, to jsou ale pitomcí zabedněný. Dinosaur par exceláns.

          1. Tak samozřejmě , že nejsilnější mafie v EU jsou v
            Tak samozřejmě , že nejsilnější mafie v EU jsou v Itálii, a Česko i Slovensko jsou v EU přinejhorším průměr.
            Ale u tohoto projektu VW jde hlavně o to, že to má vytápět skoro celé město, tak to musí být na výstavbu dražší než jen prostá elektrárna.

    1. Zatím, bohužel Němci nemají ani v plánu zlepšit
      Zatím, bohužel Němci nemají ani v plánu zlepšit podmínky pro současné PVE, což by dost pomohlo s akumulací a integrací dalších OZE a vedlo na snížení spotřeby paliv. Bohužel je to zatím zatíženo poplatky a nevhodným rozmístěním těchto zdrojů vůči sobě. Ovšem tam by se také narazilo na limit. Ovšem jejich reakce je řádově rychlejší než reakce PPE.

      Proto bude třeba hledat i jiná další řešení.Je škoda že o tomto nevíme více detailů, možná plánují elektrokotle, možné je v plánu nějaká výraznější rekonstrukce celkem zajímavých budov. Jejich zboření by byla myslím dost škoda.

Napsat komentář