Autosalon Ženeva 2018: Rimac Concept_Two – ještě šílenější, než Tesla Roadster?

Chorvatská automobilka Rimac Automobili konečně na ženevském autosalonu představila svůj nový supersport. Rimac Concept_Two umí zrychlit na 100 km/h během 1,85 sekundy.

Závodní sportovní elektromobil Rimac Concept_Two nebude jen tak pro každého – už jen díky tomu, že se ho má vyrobit pouze 100 kusů. A také ceně přes $1 mil.
foto: Rimac Automobili

Nový Tesla Roadster slibuje zrychlení 0-96 km/h za 1,9 sekundy, čtvrt míle za 8,9 sekundy. Max. rychlost 400+ km/h. Baterie o kapacitě 200 kWh a dojezd asi 1000 km. Plus točivý moment 10 000 N.

Neuvěřitelné parametry se rozhodla poměřit společnost Rimac Automobili. Na ženevském autosalonu představila svůj závodní elektrický supersport Concept_Two. Ten je vybaven čtyřmi elektromotory, výkonem 1914 koní a toč. momentem 2300 Nm.

Autosalon Ženeva 2018: Rimac Concept_Two

foto: Rimac Automobili

To vše je podpořeno 120kWh baterií (lithium-mangan-nikl) složenou z 6960 článků 2170, tedy podobných, které využívá Tesla Model 3.

Maximální rychlost auta má být 415 km/h, čtvrtmíli „dá“ za 9,1 sekundy. Podle NEDC je dojezd na jedno nabití 650 km. To je méně než připravovaný nový Tesla Roadster.

Autosalon Ženeva 2018: Rimac Concept_Two

foto: Rimac Automobili

Kde se chce Rimac Concept_Two výrazně odlišit, to je doba, po kterou bude možné udržovat plný výkon. Podle Maté Rimaca dokáže Concept_Two dokončit dvě kola na Nürburgring s minimálním poklesem výkonu.

Kromě toho auto časem nabídne také autonomní řízení úrovně 4. Prozatím bude alespoň k dispozici virtuální kouč, který vám ukáže, jak na závodech správně jezdit.

Autosalon Ženeva 2018: Rimac Concept_Two

foto: Rimac Automobili

Cena tohoto jedinečného vozu se s velkou pravděpodobností bude pohybovat vysoko nad $1 mil. Vyrobit se má pouze 100 kusů.

Galerie:

Autosalon Ženeva 2018: Rimac Concept_Two

foto: Rimac Automobili

Autosalon Ženeva 2018: Rimac Concept_Two

foto: Rimac Automobili

Autosalon Ženeva 2018: Rimac Concept_Two

foto: Rimac Automobili

Autosalon Ženeva 2018: Rimac Concept_Two

foto: Rimac Automobili

Autosalon Ženeva 2018: Rimac Concept_Two

foto: Rimac Automobili
Rimac

21 Comments on “Autosalon Ženeva 2018: Rimac Concept_Two – ještě šílenější, než Tesla Roadster?”

  1. Pěkné vozítko. Je osobně na něm nevidím nic šíleného.
    Pěkné vozítko. Je osobně na něm nevidím nic šíleného. Takovouto elektrickou výzbroj může mít dnes každý supersport, kdyby byla vůle. Technologicky je to špička, ale nic převratného v tomto voze není. I ta baterie využívá články 21700 s kapacitou 4700-5000mAh, tedy opět již přes rok běžně dostupnou komponentu.

    Dvě z mála ohlášených věcí, které považuji za „převratné“ jsou 200kWh baterie nacpaná v představeném konceptu Roadsteru 2 a pak ca 100kWh baterii, která snese 350kW dobíjení. Osobně ale velmi pochybuji že obě technologie již dnes plnohodnotně fungují.

    1. Tak som trochu počítal a vyšlo mi, že na jeden článok
      Tak som trochu počítal a vyšlo mi, že na jeden článok pripadá 205W pri 55,5A !
      A celkovo ťahať zo 120kW-ej baterky viac ako 1,4MW?! Tak to sa mi zdajú aj tak obdivuhodné parametre. Celkový prúd neviem ale ak by bolo napätie 800V, tak to bude niekde okolo 1800A. A to sú podla mňa čísla, čo si zaslúžia minimalne obdiv.
      Motory budú, predpokladám, indukčné 400-500kW, to sa vyrobiť dá.

  2. cituji: „dokončit dvě kola na Nürburgring s minimálním
    cituji: „dokončit dvě kola na Nürburgring s minimálním poklesem výkonu“ co jim staci na to, aby pokorili roadster od tesly jakozto superelektromobil. ehm no, jak to rict. elektromobilita ma proste jeste poradny kus cesty pred sebou.

  3. Pěkný až na ty obludný dveře. Tadle garážovka a Tesla
    Pěkný až na ty obludný dveře. Tadle garážovka a Tesla R2 donutili tajtrlíka Marchioneho aby se chyt za frňák, přestal žvanit a začal dělat elektrický Ferári. Po německý hrdosti urtpěla debakl i ta italská :)))
    Schválně jak dlouho bude odolávat německý Lambo a jak brzo se Begatti přesune do oddělení parních strojů?

  4. Je to jen pár let co se mladej Chorvat Rimac ptal na DIY
    Je to jen pár let co se mladej Chorvat Rimac ptal na DIY elektroauto diskuzích jaký je nejvhodnější napětí pro baterii a teď jeho auto nedá spát zavedeným výrobcům. Před nedávnem výrobci autosoučástek před ním zavírali dveře a teď sám dodává technologii pro Koenigsseg nebo staví závodní speciály.

  5. Italům už začínají zbývat jako jejich unikátní
    Italům už začínají zbývat jako jejich unikátní technické speciality asi jen ty výborné špagety a makaróny.

    By mě fakt zajímalo z čeho budou v EU žít, myslel jsem, že při nejhorším z plážových městeček pro bohatší co můžou pracovat z domova, nebo důchodce co půjdou za teplem.
    Ale když tam teď mají nejvíc migrantských černošských gangů v Evropě tak asi i to dost těžko.

      1. A co netuším?
        Itálie nezaměstnanost přez 10%, u mladých

        A co netuším?
        Itálie nezaměstnanost přez 10%, u mladých skoro 20%.
        Velmi vysoké předlužení hned po Řecku nejhorší výhled.
        Nedokázala umravnit ani vlastní bílé mafie, a už jim tam začínají masově řádit i hnědé arabské a černé nigerijské.
        Pro někoho je na tom trochu lépe než Španělsko, ale ve Španějsku byli zvyklí na luxusní život jen 10-20 let, takže se ještě zvládli po krizi vrátit ke starému skromějšímu udržitelnému stylu, a hlavně Španělsko má šanci pořád přednostně lákat odbornější pracovníky a techniky z víc jak 300 milionového španělsky hovořícího kulturního světa.

Napsat komentář