Hyundai představil v Evropě model Kona Electric – plně elektrické SUV

Hyundai Kona Electric kombinuje silné stránky SUV s výkonem a výhodami elektrického pohonu. Hyundai je první automobilovou značkou v Evropě, která nabízí všem zákazníkům malé SUV se zcela elektrickým pohonem.

Nový model v produktové řadě ekologických vozů Hyundai je k dispozici se dvěma verzemi elektrického pohonu a nabízí výjimečnou hodnotu dojezdu až 470 kilometrů.
foto: Hyundai

Elektromobil Hyundai Kona Electric nabízí zákazníkům dvě různé verze poháněcího ústrojí, včetně jednoho z nejvýkonnějších elektromotorů. Verze s dlouhým dojezdem umožňuje překonat vzdálenost až 470 kilometrů (WLTP) na jedno nabití a poskytuje nejvyšší výkon 204 k (150 kW).

Základní verze s kapacitou akumulátorů 39,2 kWh má dojezd až 300 km (WLTP) a její elektromotor dosahuje nejvyššího výkonu 135 k (99 kW). S 395 N.m okamžitě dostupného točivého momentu a zrychlením z 0 na 100 km/h za 7,6 sekundy je zcela nová Kona Electric zdrojem skutečného potěšení z jízdy.

Zcela nová Kona Electric přebírá působivou příď s expresivním vzhledem od konvenčního modelu Kona. Hlavním stylistickým odlišením je uzavřené čelo na místě masky chladiče, dodávající celému vozu čisté a elegantní vzezření a zároveň vylepšující aerodynamiku.

Dalším charakteristickým prvkem designu přídě je duální uspořádání světlometů, které umocňuje celkový vizuální dojem. Světla pro denní svícení s diodami LED jsou umístěna nad světlomety LED. Řidič může dát najevo svůj jedinečný styl dvoubarevnou střechou modelu Kona Electric a výběrem ze sedmi osobitých barev karoserie.

Nevšedním prvkem výbavy zcela nového modelu Kona Electric je ovládací modul elektronického voliče provozních režimů, který umožňuje intuitivní ovládání elektrického poháněcího ústrojí. Nastavitelný systém rekuperace kinetické energie umožňuje řidiči měnit intenzitu brzdění rekuperací pomocí páček za volantem.

Systém v případě potřeby získává zpět ještě větší množství energie. Výhodou pro řidiče je také sedmipalcový panel přístrojů Supervision, který zobrazuje důležité provozní informace, a navíc i kombinovaný průhledový displej, zobrazující příslušné provozní informace přímo v zorném poli řidiče.

Kona Electric nabízí širokou škálu funkcí v oblasti konektivity. Například informační a zábavní systém integruje funkce navigace, multimediálního přehrávače a konektivity, včetně systémů Apple CarPlay a Android Auto, jakož i bezkabelové nabíječky.

Nový ekologický model v produktové řadě Hyundai je vybaven nejnovějšími prvky aktivní bezpečnosti a asistenčními systémy společnosti Hyundai, pro které se používá označení SmartSense: asistentem pro odvrácení kolize s překážkou vpředu FCA (Forward Collision Warning and Forward Collision-Avoidance Assist) s detekcí chodců, asistentem pro sledování slepého úhlu BCW (Blind-Spot Collision Warning) včetně asistenta pro upozorňování na vozidla přijíždějící ze stran při couvání RCCW (Rear Cross-Traffic Collision Warning), asistentem pro jízdu v jízdním pruhu LKA (Lane Keeping Assist), asistentem pro rozpoznávání únavy řidiče DAW (Driver Attention Warning), inteligentním upozorňováním na omezení rychlosti ISLW (Intelligent Speed Limit Warning) a asistentem řízení v jízdním pruhu LFA (Lane Following Assist).

Hyundai již nabízí nejširší sortiment poháněcích ústrojí a zaujímá postavení v čele ekologické mobility. Společnost uvedla na trh první velkosériově vyráběné vozidlo s palivovými články, ix35 Fuel Cell, a nedávno představila jeho nástupce, zcela nové NEXO.

Model Hyundai Ioniq je navíc prvním automobilem, nabízeným se třemi různými druhy elektrifikovaného poháněcího ústrojí v jedné karosářské variantě. Ioniq je jedním z nejvíce oceňovaných ekologických automobilů v Evropě, který se může pochlubit řadou prestižních ocenění od médií i nezávislých specializovaných organizací.

Úspěšný příběh SUV značky Hyundai se začal psát před 17 lety modelem Santa Fe. Hyundai prodal od roku 2001 jen v Evropě více než 1,5 milionu vozů Santa Fe, Grand Santa Fe, Tucson a Kona. Uvedené modely jsou nositeli dynamického, progresivního stylu značky Hyundai, která se velmi rychle etablovala v tomto neustále rostoucím segmentu.

Kona Electric umožňuje zákazníkům kombinovat dva nejrychleji rostoucí automobilové trendy – elektrifikaci a styl SUV. Od konvenčního modelu Kona přebírá progresivní design a charakter automobilu, který dojede kamkoli.

Zcela elektrická verze odráží individuální životní styl moderních zákazníků, kteří profitují z mimořádného potěšení z jízdy a minimálního vlivu elektromobilu na životní prostředí. Zcela nová platforma modelu Kona umožňuje prostorově nenáročné uložení sady akumulátorů, které neubírá interiéru na prostornosti.

Technické specifikace Hyundai Kona Electric:

Akumulátory a elektromotor základní verze

Elektromotor: synchronní elektromotor s permanentním magnetem
Nejvyšší výkon: 99 kW/135 k
Nejvyšší točivý moment: 395 N.m

Akumulátory
Kapacita (kWh): 39,2

Palubní nabíječka
Max. kapacita (kW): 7,2 (jednofázový proud)
Doba nabíjení/standardní (střídavý proud): cca 6 h 10 min
Doba nabíjení/rychlé nabíjení (stejnosměrný proud) (připojení k rychlonabíjecí stanici s výkonem 100 kW a stejnosměrným proudem) – cca 54 min na 80 % kapacity

Nejvyšší rychlost: 167 km/h
Zrychlení z 0 na 100 km/h (s): 9,3
Spotřeba elektrické energie (kWh/100 km): 14,8
Kombinované emise CO2 (g/km): 0 g/km
Dojezd na jedno nabití akumulátorů (metodika WLTP – interní cíl): až 300 km

Akumulátory a elektromotor vysokovýkonné verze s prodlouženým dojezdem

Elektromotor: synchronní elektromotor s permanentním magnetem
Nejvyšší výkon: 150 kW/204 k
Nejvyšší točivý moment: 395 N.m

Akumulátor – kapacita (kWh): 64

Palubní nabíječka (kW): 7,2 (jednofázový proud)
Doba nabíjení/standardní (střídavý proud): cca 9 h 40 min
Doba nabíjení/rychlé nabíjení (stejnosměrný proud) (připojení k rychlonabíjecí stanici s výkonem 100 kW a stejnosměrným proudem): cca 54 min na 80 % kapacity

Nejvyšší rychlost: 167 km/h
Zrychlení z 0 na 100 km/h (s): 7,6
Spotřeba elektrické energie (kWh/ 100 km): 15,2
Kombinované emise CO2 (g/km): 0 g/km
Dojezd na jedno nabití akumulátorů (metodika WLTP – interní cíl): až 470 km

Převodovka: Automatická, jednostupňový redukční převod

Brzdová soustava (obě verze): Asistenční systémy ABS, EPB, ESC a FCA

Rozměry (mm):

Vnější délka: 4180
Vnější šířka: 1800
Vnější výška: 1570
Rozvor: 2600
Převis vpředu: 855
Převis vzadu: 720

Objem zavazadlového prostoru včetně odkládací schránky pro nabíjecí kabel (l VDA): 332
Objem zavazadlového prostoru bez odkládací schránky pro nabíjecí kabel (l VDA): 373

tisková zpráva

129 Comments on “Hyundai představil v Evropě model Kona Electric – plně elektrické SUV”

    1. Je to tragédie jak neustále přesvědčují sama sebe, že
      Je to tragédie jak neustále přesvědčují sama sebe, že elektro je slepá cesta.
      Ale vidím pokrok. I autor článku s překvapením zjistil, že jde o elektromobil na vodíkový článek, místo elektromobil na baterie. Žádné auto na vodík, který by spaloval spalovací motor.
      Druhý krok bude ten, že autor zjistí, že i elektromobil na vodíkový článek potřebuje baterie, minimálně tak velké jako hybrid nebo PHEV. Ale dejme mu čas, už to elektromobilní přiznání musel těžce vydýchávat……

  1. Co si myslíte o Fiatu 500 e? Dováží to sem nějaké firmy
    Co si myslíte o Fiatu 500 e? Dováží to sem nějaké firmy z Californie. Cenovka celkem příznivá např 340.000, ale není ta baterie příliš malá?
    na sauto.cz kategorie elektický pohon. Díky za rady
    jinak ted jezdím mazdou mx-5, tak by to byl ústupek v řidičském prožitku asi 🙁

    1. Máme ho od května a je to nejlepší auto co jsme kdy měli
      Máme ho od května a je to nejlepší auto co jsme kdy měli 🙂 V létě dojezd cca 150-170km, dneska v -17 to bylo 100km. Má to 24kWh baterku, silnej motor, na každodenní ježdění super. Nabíjíme doma přes noc. Koupili jsme ho v Praze právě od firmy, která to sem vozí. Jednání v pohodě – zapůjčili nám auto na 3 měsíce a když jsme si ho kupovali, půjčovný nám odečetli z ceny.

          1. Jediná nevýhoda Fiatu 500E na delší ježdění (ne
            Jediná nevýhoda Fiatu 500E na delší ježdění (ne dálkové, ale prostě větší porci kilometrů přes den po městě a okolí) je ono chybějící rychlonabíjení. Ani by ho mít nemusel, stačilo by kdyby uměl palubní nabíječkou zpracovat 22 kW (červený pětikolík 400V 32A nebo Mennekes zásuvka) a byl by nezávislý podobně, jako Renault ZOE. Prostě z kterékoliv pomalé i rychle nabíječky a červeného pětikolíku by se dobil na 80% za necelou hodinu a jezdil dál. Takhle je to o +-4 hodinách, stejný hendikep jako 11 kW nabíječka u Mercedesu B s 30 kWh baterkou. Dojel jsem do Olomouce z Ostravy po dálnici s tempomatem a topením a pak si musím najít program na 3-4 hodiny, abych mohl s nabitým pokračovat do Brna. Pokud ale má být 500E na denní pojížďky a lze jej průběžně nabíjet při parkování, pak pro 2 dobrá volba. Protože zadní sedadla jsou fakt spíše sedačky pro děti. Jinak je na město ještě i dost tvrdý, takový sportovní podvozek. Ale je to raketka a dizajnově zvenčí i uvnitř fakt krásná.

            1. To pomalé nabíjení by mi vadilo i na to moje ježdění do
              To pomalé nabíjení by mi vadilo i na to moje ježdění do 100 km/den. Jsem zvyklej, že za 15 minut někde rychle dobiju a pokračuju dál. Rovněž ježdění po Praze se dá přirovnat často k tankodromu, tedy pohodlí je taky můj základní předpoklad.

      1. f500e je technicky najlepšie BEV hneď po tesle. nie je to
        f500e je technicky najlepšie BEV hneď po tesle. nie je to garážová prerábka, má úplne všetko, čo potrebuje, najmä tepelný menežment batérie pre horúčavy i riadne mrazy. pre európu má dve nevýhody – rýchlonabíjanie neumožňuje európsky systém a doposiaľ sa nepodarilo prekabátiť pripojenie do siete fiat v európe.
        a doby, keď sa f126 jazdilo k jadranu sú preč. takže ak 100 km denne je málo, musí sa nabíjať na stojanoch s 210-250V, 6-32A.

    2. Na Fiaty 500e je v ČR několik firem a v Dolních Kounicích
      Na Fiaty 500e je v ČR několik firem a v Dolních Kounicích mají dokonce certifikát na montáž tažných zařízení na Fiátky. Ze Žďáru jsem dal na jedno nabití Olomouc, takže o příměstském autě bych moc nemluvil. Nabíjí až 7 kW z jedné fáze. Na ČEZ stojanech z Mennekes zásuvky, z E.ON stojanu pomocí adaptéru. Mnoho spokojených zákazníků.

  2. Obecne plati, ze cim delsi auto, tim mensi odpor vzduchu a
    Obecne plati, ze cim delsi auto, tim mensi odpor vzduchu a mensi spotreba. Tak by me zajimalo, proc vzali toho maleho cvrcka. Nedavny test ukazal, ze vaha EV nema skoro zadny vliv na spotrebu. Tak neco vetsiho by nemelo stat o tolik vic a bylo by to mnohem vhodnejsi. Treba takovy Tucson je o 30 cm delsi, 5cm sirsi a 7 cm vyssi. Ma sice vetsi celni plochu, zato diky delce lepsi CA. Tak by se to mohlo vykompenzovat. A velkou elektrokaru by si asi koupilo vic lidi nez to prditko. U spalovaku je rozdil 100.000 kc. Rozdil bude hlavne kvuli silnejsi motorizaci a drazsich vedlejsich agregatu, ktere samozrejme v E-verzi odpadaji. Takze rozdil mozna jen 50 klacku. Bud to jeste nechteji poradne rozjet a nebo jsou tam troubove.
    Ne ze bych fandil SUV. Ale kdyz to tak musi byt, tak aspon se smyslem.

        1. Tu jejich strategii znam a odsuzuji ji. Pak se najdou takovy,
          Tu jejich strategii znam a odsuzuji ji. Pak se najdou takovy, kteri riakji ze jsou to konspiracni teorie. Tak si myslim, ze je treba pri kazde prilezitosti poukazat a usvedcovat automobilky z jejich blufovani. EV nemusi byt nutne drazsi, nez rakoviny, ale musi se to chtit. Ani Hyundai to jeste nechce. Doufejme ze TM3 vsechny potresta a pak budou brecet. Ja se na TM3 moc tesim a do te doby mam Leafa.

      1. Nemate pravdu. V Nemecku na Universite Duisburg zjistovali
        Nemate pravdu. V Nemecku na Universite Duisburg zjistovali jaky vyznam na spotrebu ma vyssi vaha u EV. U Tesly S zjistili, ze dodatecna zatez 300 kg ma za nasledek zvyseni spotreby z 17,77 kWh/100km na 17,87kWh/100km +0,6%. A u BMW i3 o 4,4%. Jednoznacne zjistili, ze vaha neni u EV zase tak dulezita a proto neni nutne pouzivat drahe materialy. Hlinik, Magnesium a Carbon jsou nejen drahe, ale jejich vyroba je znacne energeticky narocna. Zase plus pro EV. Pristi BMW i5 uz nebude mit zadne zbytecne materialy kvuli snizeni vahy. Dospeli k nazoru, ze je lepsi inteligentne snizit spotrebu klimatizace nez exoticke materialy.
        https://www.uni-due.de/~hk0378/publikationen/2017/20171203_WAMS.pdf

        1. Ani nemusím číst, abych mohl tvrdit, že je to nesmysl.
          Ani nemusím číst, abych mohl tvrdit, že je to nesmysl. Když odmyslíme ztráty v motoru (u EV můžeme), tak hlavními tvůrci spotřeby je valivý a aerodynamický odpor. Zatímco valivý odpor přidává +- konstantní ztráty na stejnou vzdálenost, tak aerodynamický je závislý na rychlostí. Dále valivý je přímo úměrný hmotnosti, zatímco aerodynamický ne. Proto vyřknout jakékoli číslo je z fyzikální podstaty nesmysl. Při malých rychlostech jde téměř 100 % výkonu na překonání valivého odporu, tzn. 10% snížení hmotnosti dá 10% snížení spotřeby. Někde přibližně v intervalu rychlostí 40-60 km/h je poměr 50/50 (hrozně záleží na typu auta, pneumatikách, hmotnosti…), tam dá 10% snížení hmotnosti 5% úsporu energie, při dálničních rychlostech ta úspora může klesnout klidně až někam k 1-2 %. Takhle je to u elektromobilů, jehož ztráty motoru jsou malé a účinnost podobná v širokém spektru otáček. U spalováku je účinnost motoru je tak malá, že k valivému a aerodynamickému odporu musíme připočíst ještě ztráty v motoru a tam snížení hmotnosti pomůže velmi.

          1. Alfa a omega spotreby ev je opravdu jen a pouze v odporu
            Alfa a omega spotreby ev je opravdu jen a pouze v odporu vzduchu.
            Samozrejme vetsi tedy tezsi auta maji sirsi pneumatiky a tim vetsi valivy odpor i aerodynamicky odpor. Jinak, ale vaha ma vliv pouze pri rozjezdech nebo jizde do kopce. Na tezsi auto spotrebuji pri rozjezdu vice energie, jenze ta energie se neztrati tu mam naakumulovanou v podobe energie kineticke stejne jako bych roztocil setrvacnik. Tedy na rozdil od spalovaku ji zpomalovani/sjizdeni kopce opet z vetsi casti zrekuperuji.

            Kdyz jsem tahl za Teslou podval s dalsim dvoutunovym autem tak se mi spotreba zvysila jen asi o 50%. Pritom hmotnost byla dvojnasobna a to jsem mel dvakrat tolik kol, byt na podvalu byli uzsi. Jenze ten podval i s nakladem se schovali z vetsi casti v mem “vzdusnem pytli”, takze spotrebu zvedali mene nez by se ocekavalo. A to jsem jeste presvedcen, ze ten 50% narust byl z velke casti zpusoben tim, ze ten prives je brzdeny, takze jsem nemohl plne vyuzit rekuperaci.

            Naproti tomu v zime, i kdyz vyjedu po nabijeni s ohratou baterkou a vypnu uplne klimatizaci/topeni tak mam presto mnohem vyzsi spotrebu, protoze se projevi uz jen vyssi hustota studeneho vzduchu…

            1. Vycházel jsem z hodnot pro jízdu konstantní rychlostí, kde
              Vycházel jsem z hodnot pro jízdu konstantní rychlostí, kde se rekuperace moc neuplatní (ta to naopak zhorší v neprospěch hmotnosti, jelikož nikdy není ani zdaleka 100%), každopádně energii z valivého odporu naakumulovat nemůžete, ta se prostě „ztratí“.
              Když vezmu ten váš příklad, tak je přesně v souladu s tím, co jsem napsal – při jízdě konstantní rychlostí okolo 50 km/hod. je aerodynamický odpor 50 % spotřeby – jedno i dvě auta za sebou mají stále stejný průřez i profil vpředu, takže to druhé auto vzadu přidá jen nějaké zanedbatelné jednotky procent jak píšete díky vzdušnému pytli, dalších 50 % je valivý odpor, který je dvojnásobný a rázem z toho máte přesně to 50% zvýšení spotřeby :).

              1. Pokud nejsou pneumatiky podhustene, tak bude rozdil valiveho
                Pokud nejsou pneumatiky podhustene, tak bude rozdil valiveho odporu u ruzne tezkych aut se stejne sirokymi pneu zanedbatelny.
                Ja napriklad jezdim casto s plne obsazenym autem (tedy sedm lidi plus oba kufry plne, takze rozdil oproti tomu, kdyz jedu sam kolem 300kg) a spotreba se nijak nemeni. A to mi verte, ze narozdil od casu se spalovakem ji sleduji velmi peclive, nebot podle ni pocitam jak dlouho budu kde nabijet.

                U toho prikladu kdy jsem tahl podval se zvysil valivy odpor diky dalsim ctyrem pneumatikam na podvalu temer na dvojnasobek, ale spotreba nikoli. To naopak dokazuje jak maly vliv valivy odpor ma. V tech 50% narustu se odrazelo jeste to, ze auto za mnou me samozrejme precnivalo, tedy nevezlo se cele ve vzduchovem pytli.
                A jak jsem napsal, diky brzdam na podvalu jsem ani nedokazal zrekuperovat vsechnu energii vydanou na rozjezdy, coz muselo se spotrebou zacvicit pri te vaze hodne. Normalne mi totiz vychazi, ze rekuperaci ziskam 20% veskere spotrebovane energie.

                1. To by mě právě zajímalo, kolik je EV schopno z vydané
                  To by mě právě zajímalo, kolik je EV schopno z vydané energie dostat rekuperací zpět. S jakou účinností pracuje rekuperace?
                  Je velký rozdíl mezi stylem jízdy nechat doplachtit k další červené vs zrekuperovat a znovu použít k rozjezdu?

                2. Dle statistiky z carwings leafa se to pohybuje od 20 do
                  Dle statistiky z carwings leafa se to pohybuje od 20 do 33%.
                  Princip rekuperace i fyzika je o tom, ze rekuperovat a ne plachtit k te cervene. Proc enerigii znicit v brzdach.
                  Plachtit ma smysl z kopce, kdyz vim, ze bude pak stoupani, do nechoz vyuziji nabranou kinetickou energii a trochu k ni pridam te mororove tak, abych na kopci jel rozumnou rychlosti.

                3. Samozřejmě mě nenapadlo mařit energii v brzdách. Měl
                  Samozřejmě mě nenapadlo mařit energii v brzdách. Měl jsem na mysli rozdíl mezi situací dříve odstavit akcelerátor, nechal volně jet a dobrzdit rekuperací nebo jet stále konstantní rychlostí a ostřeji brzdit rekuperací. Je to zanedbatelný rozdíl?
                  Přijde mi, že vždy je lepší energii nepoužít, než použít a potom získávat zpět.

                4. Jj takto pojato je to teoreticky shodne. Ale pri te ostrejsi
                  Jj takto pojato je to teoreticky shodne. Ale pri te ostrejsi rekuperaci se i brdy aktivuji, takze var.A je lepsi. Kdyz je cas a provoz malo frekventovany, pustit dosti vcas plyn a dorekuperovat k autu prede mnou, je nejlepsi ekonomicky, cas nehraje roli, pac je cervena. Casto pak poslednich par metru to jiz jede taktak a idealne v tom naskoci zelena. Nekdy ale poslednich 50cm se musi na brzdu.

                5. Zachytil jsem mezi elektromobilisty názor, že plachtění je
                  Zachytil jsem mezi elektromobilisty názor, že plachtění je úspornější než rekuperace.
                  Já jsem, ale vysledoval, že když z kopce vyřadím auto se při své váze začne okamžitě rozjíždět a ze 100km/h je rázem 140km/h kdy už mám mnohem vyšší odpory a tím ztrácím více kinetické energie. Zatímco, když rekuperací udržuji ze stejného kopce oněch 100km/h tak ačkoli je samozřejmě rekuperace ztrátová, ve výsledku mám spotřebu o něco málo nižší.
                  Jiné to asi bude u mírných kopců kde se auto moc nerozjíždí, tam bude asi opravdu výhodnější plachtění, ale to jsem netestoval, plachtění nevyužívám.
                  Celkovou průměrnou spotřebu mám přitom aktuálně 28,7kWh/100km po bez měsíce roce a 59718km., což není myslím na 2,5t vážící auto a můj svižný styl jízdy, kdy jsem navíc zejména ze začátku každou chvíli předváděl někomu akceleraci a poměřoval síly se „závoďáky“ vůbec špatné. Co jsem tak slyšel tak se s Xkem většina lidí dostává horko těžko pod 30kWh/100km a to mám performance verzi, jejíž motory mají o 3% horší účinnost.

                6. Ke druhému odstavci jen to, že to vidím stejně.
                  A právě

                  Ke druhému odstavci jen to, že to vidím stejně.
                  A právě k tomu máme tempomaty. Těch zmíněných třeba 100 nahoře nastavit a nechat „plout“ z kopce, a tak nabíjím. Následuje-li stoupání, tak poslední stovky metrů klesání trochu polechtat plyn a začít stoupat třeba ve 130ti. To je typické pro D1 směr Brno.
                  My malobaterkáči pak musíme v kopcích D1 na Brno pomaleji a za sucha optimálně za kamión či autobus. Hlavně v zimě bo se v autě topí.

                7. Valivý odpor daného vozidla se dá spočítat. Ze vzorců je
                  Valivý odpor daného vozidla se dá spočítat. Ze vzorců je evidentní, že záleží na pneumatice a její nahuštění, vozovce (voda, sníh), hmotnosti vozidla a rychlosti (nad rychlost 80 km/h rychle stoupá součinitel valivého odporu). U těžkých a velkých aut se změna hmotnosti či dalších podmínek projeví na změně spotřeby méně, než u lehkých a malých aut. Teď je jen otázka, zda lze považovat dvojnásobnou spotřebu za jakousi výhodu, protože se již v závislosti na podmínkách tolik nemění.
                  Rovněž součinitel cx není samospasitelný pro auto, záleží na čelní ploše auta, tedy cx 0,24 u velkého auta dá větši odpor vzduchu než cx 0,28 u malého (při stejné rychlosti a hustotě vzduchu)

                8. Jenže v tom je právě ten vtip, že ta dvojnásobná
                  Jenže v tom je právě ten vtip, že ta dvojnásobná spotřeba není dána ani tak váhou auta, ale právě větším odporem vzduchu, širšími pneu a zejména rychlejším stylem jízdy který takové auto dovolí.

          2. Pokusim se vas usmernit. ten test byl proveden v nejakem
            Pokusim se vas usmernit. ten test byl proveden v nejakem rezimu, kde okruh cesty a rychlost byla nemenna a odpovidala nejakemu profilu. Takze vsechny vase teorie zde nema cenu rozebirat. Auto jelo nekolikrat s ruznym ridicem trasu bez zateze a to same s dodatecnou zatezi 300 kg. Vysledek byl jaksi nepozorovatelny narust u Tesly a u eGolfu o 4%.
            Nemusite se pokouset opakovat teorii dynamiky a mechaniky. Znam ji. Mate laicky plauzibilni uvahy, ktere se hodi akorat na pochopeni principu. A na vse pouzivate tlusty odhadovy palec. Hmotnost Tesla S ca. 2000 kg, balast 300 kg. (300/2000)=15%. Koeficient val. odporu bezne pneu=0,01. (20.000N*0,01)=200N. Pri rychlosti 30m/s (108 km/h) je valivy prikon(200N*30m/s)= 6000Nm/s=6kW. 6000W*0,15=900W->zvyseni val. prikonu pri rychlosti 108km/h a 300 kg balastu je smesnych 900 Wattu.

            1. Přijde mi, že v podstatě říkáme to samé :). Mně jenom
              Přijde mi, že v podstatě říkáme to samé :). Mně jenom vadilo, že z toho vylezlo jedno číslo, když ty hodnoty se liší několikanásobně v závislosti na dynamice jízdy a rychlosti. Jízdou ve městě by těch 300 kg dalo rozhodně nějakých 5 %, pokud ten profil byl převážně ve vyšších rychlostech, mohli se dostat shora k jednomu procentu. Pod 1 procento prostě nevěřím, už jenom proto, že se venku nikdy nepodaří udělat 2 stejné jízdy ještě ke všemu s různými řidiči, nevím, jak se to dělá na té jejich univerzitě, ale já bych za správný výsledek při tomto testu při tomto konkrétním profilu považoval třeba 0,9 % +-0,5 %, ne jedno konkrétní číslo. Nicméně stejně prakticky souhlasím s drtivou většinou toho, co píšete, nemusíte mě usměrňovat :).

      1. Tak to upresnim..nie 110 km/hod po dialnici..skrátka
        Tak to upresnim..nie 110 km/hod po dialnici..skrátka 130km/hod…v zime sa uskromnim z 250km dojazdom. Je mi jasne ze moze nastat stav ze prejdem na baterku 150km..zima a povedzme v zapche pre havariu stat 4-6 hodin. Ale inak chcem ist po dialnici 130 a prejst 300km..mne to vychádza na tych 60+kWh vyuzitelných,zalezi od velkosti a tvaru auta.

        1. Je velký rozdíl jet po dálnici ve 20°C a nebo v -10°C,
          Je velký rozdíl jet po dálnici ve 20°C a nebo v -10°C, rozdíl bude klidně i 30% (bude záležet na technologii). Popojíždění nebo stání není ani tak hrozné, jak to vypadá, topení bere do 1 kW (při stání), takže pár hodin stání je v pohodě.

          Uvedu malý příklad na jedné trase 15 km v Soulu.

          +15°C spotřeba 9.5 kWh/100 km
          +7°C spotřeba 10.2 kWh/100 km
          +3°C spotřeba 13.2 kWh/100 km
          -8°C spostřeba 16.5 kWh/100 km

              1. Jasně 🙂 Já jsem si nedávno ověřil, že když jedu jako
                Jasně 🙂 Já jsem si nedávno ověřil, že když jedu jako důchodce, auto předehřeju na kabelu v garáži a je sice -10 °C, ale svítí slunce, tak lze jet v klidu i za nějakých 14 kWh/100 km. To je v režimu comfort s topením na 21 🙂

                1. Přesně tak, i3 má menší spotřebu než Soul, já topím
                  Přesně tak, i3 má menší spotřebu než Soul, já topím na 20.5, v téhle zimě ale jen pro řidiče.

              2. A to je právě ono. Je nesmysl tady vystavovat úžasné
                A to je právě ono. Je nesmysl tady vystavovat úžasné čísla spotřeby a pak se přiznat, že to je z kopce.
                Čtou si to lidi, kteří si dělají obraz o EV a vy je mystifikujete.
                Co na tom, že jde o porovnání stejné trasy a různých teplot. Buď tam napište i cestu zpět do kopce nebo z nich udělejte obousměrný průměr.

                1. To není o vystavení úžasné spotřeby (který mi nikterak
                  To není o vystavení úžasné spotřeby (který mi nikterak úžasná nepřijde), ale o porovnání spotřeby na stejné trase, která se evidentně prudce mění s teplotou. Zrovna tak záleží zda je vozovka plná sněhu, nebo mokrá či suchá.

                2. Soul prostě pod 10kWh pojede jen z kopce a na laně, nikdy
                  Soul prostě pod 10kWh pojede jen z kopce a na laně, nikdy jindy.

                3. S vámi je to pořád dokola. Soul je nejlepší že.
                  S vámi je to pořád dokola. Soul je nejlepší že. Schválně sem dejte fotku, kolik vám Soul píše dojezd v této zimě při 100 procent nabití. 98km,že.

                4. Vůbec není Soul nejlepší, pro mě je teď ideální,
                  Vůbec není Soul nejlepší, pro mě je teď ideální, protože nic jiného se mi nelíbilo v poměru cena/výkon a vyzkoušel jsem většinu EV, která byla k dispozici minulý rok. Pokud budu jezdit dálnice a okresky v -8°C (jako že jsem teď jezdil o víkendu 400 km), tak bude spotřeba kolem 19 kWh/100 km a dojezd bude samozřejmě výrazně kratší, než když budu jezdit po městě a okolí v průměry za 16 kWh/100km, to je jasné. Včera jsem měl na nabíječce 83% a dojezd ukazoval 96 km. Dnes jsem dal přes noc nabíjet, tak vám to vyfotím, kolik tam je.

                5. Mě nemusíte, já to dobře vím. I to jaký je rozdíl se
                  Mě nemusíte, já to dobře vím. I to jaký je rozdíl se zahřátou nebo přes noc prochladlou baterií.

                6. Ta teplota baterie má vliv jen rychlost nabíjení a to až
                  Ta teplota baterie má vliv jen rychlost nabíjení a to až fatální. Do prochladlého auta za hodinu natlačit ani ne třeba +50% je hrůza.
                  A na jízdu to vliv nemá, spotřeba je stejná jako jindy; porovnávám bez topení!. Teoreticky by to v zimě mělo být lepší: chladná elektronika vykazuje vyšší vodivosti a tudíž menší ztráty, ale jak to poměřit…

                7. Leaf nabíjí studený pomaleji, Soul a Ioniq ne.
                  Leaf nabíjí studený pomaleji, Soul a Ioniq ne.

                8. Myslim, ze korejci nemaji vytapene baterky. Takze jina
                  Myslim, ze korejci nemaji vytapene baterky. Takze jina technologie.
                  Osobne mi ten mensi proud nevadi, ba naopak. Zcela vyjimecne si proste pockam.

                9. V mrazu ale docela výrazně roste odpor vzduchu. Případně
                  V mrazu ale docela výrazně roste odpor vzduchu. Případně jízda ve sněhových sračkách taky zvedne valivé odpory

                10. To nam, co jezdime pod 180, ten rozmar pocasi opravdu ale
                  To nam, co jezdime pod 180, ten rozmar pocasi opravdu ale opravdu nevadi 🙂

                11. To bych docela pochyboval. Nízko nastavené maximálky
                  To bych docela pochyboval. Nízko nastavené maximálky elektromobilů a nutnost jet v reálu ještě daleko pomaleji aby někam vůbec dojely naopak potvrzují, že odpor vzduchu je pro elektromobily nepřítelem číslo jedna.

                12. Pochybujete o cem? Ze nam nevadi rozmar pocasi? Inu to jsme
                  Pochybujete o cem? Ze nam nevadi rozmar pocasi? Inu to jsme zvykli.
                  Anebo ze jezdime osumdesat, je to prece mensi nez stoosumdesat, nepletu-li se?

                13. Takže dnes po ránu nabito na 96%, dojezd ukazuje 106 km.
                  Takže dnes po ránu nabito na 96%, dojezd ukazuje 106 km. Baterie celou noc venku v -12°C. po zahřívání baterií a snižující venkovní teplotou se dojezd snižuje velmi pomalu, tedy po ujetí 24km ukazuje dojezd 93 km.

                14. 106km, ale s vypnutým topením. Zapněte ho na 22 auto a pak
                  106km, ale s vypnutým topením. Zapněte ho na 22 auto a pak napište kolik má dojezd Soul.

                15. Já zásadně jezdím se zapnutým topením na 20.5°C a s
                  Já zásadně jezdím se zapnutým topením na 20.5°C a s vyhříváním sedaček, případně volantu. Topení nemá na dojezd v tak krátkých úsecích moc vliv, protože těch 24km ujedu za 30 minut a topení bere tak 1 kW. Při teplotě 22°C sedím doma v trenkách….

                  https://www.imgup.cz/images/2018/03/01/Soul.jpg

                16. Topení má velký vliv na odhad dojezdu vozidla. Když ho
                  Topení má velký vliv na odhad dojezdu vozidla. Když ho zapnu v promrzlém autě na 22 stupňů, vezme si i 5kW.

                17. Ano, viděl jsem po dobu pár minut, že topení bralo i kolem
                  Ano, viděl jsem po dobu pár minut, že topení bralo i kolem 4 kW, ale rozhodně to nevezme 4 kWh, ale jen 1,5-2 kWh. Ráno ale vyjíždím vždy v předvytopeném autě, tedy topení po cestě bere 1-1,5 kW v těchto teplotách.

      1. Audi A4 quattro 2,5 V6 TDI 132kW, servis po 300.000 km
        Audi A4 quattro 2,5 V6 TDI 132kW, servis po 300.000 km 3100Kč. Celkově každých 100.000 km rozvody za 20k, náprava za 8k a 2x destičky za 2x6k, každých 15.000km olej a filtry za 3100Kč. Pneu a žárovky nepočítám. Jinak doposud bez závady. Rok výroby 2004. Vydrží tohle Soul nebo jiný elektromobil?

            1. To už tady jednou bylo. Baterie do Soulu stojí
              To už tady jednou bylo. Baterie do Soulu stojí 119000,-Kč.
              Ale to nikdy nezaplatím, protože má 7 let záruku a motor taky.
              Tesla 8 let, Hyundai 8 let, Nissan Leaf 2.0 taky 8 let.
              Moje poslední octavia měla záruku 2 roky. Když mi odešel alternátor přesně týden po záruce, stálo mě to 21700,-Kč a nikdo se se mnou nebavil.
              A ten tvůj servis do 2,5TDI, 6 litrů oleje, 6 žhavičů s řídícím relé, dva termostaty, turbo s mezichladičem.
              Takový auta jsem kdysi měl, a nikdy servis nebyl za 3100,-Kč, to nikomu nenamluvíš.

          1. Mám to 20000 km/rok, do 7l nafty na 100, tak řekněme
            Mám to 20000 km/rok, do 7l nafty na 100, tak řekněme 85000Kč. Jezdím kolem 100km/den, tam by elektromobil dával smysl, na dlouhé trasy mám jiné auto. Takže jde o to, aby to i po pár (5,7) letech těch 100km na jedno nabití spolehlivě ujelo i v zimě.

            1. Chápu, že ta diskuse je na hybridu nepřehledná.
              Můj off

              Chápu, že ta diskuse je na hybridu nepřehledná.
              Můj off příspěvek byl o tom, že EV má servis po 75 tkm za 410,-Kč.
              Jestli se to tobě vyplatí, to si musíš spočítat sám.
              Každopádně nový Soul najede na jedno nabití normální jízdou 170km. Teď při necelých 80 tkm je to úplně stejné. Nevidím důvod, proč by to mělo být rapidně jinak při jednou takovém nájezdu a to včetně servisu.

              1. Myslím, že o tom nemusí kolega dlouho přemýšlet, když
                Myslím, že o tom nemusí kolega dlouho přemýšlet, když to Audi stojí na palivu a základní údržbě 100 tis. Kč a jezdí se s ním 15 let, tak to je 1,5 mil. Kč na základních nákladech, nepočítám další opravy. Dnešní A4 by už 300 tis. km ani bez zásadních oprav nedalo. Základní údržba EV a elektřina bude do 10 tis. ročně (záleží kde a jak se bude nabíjet), tedy 10x méně, dál asi nemá cenu počítat.

        1. Přesně tyhle auta nechceme v Servise vidět. Nezapomněl jsi
          Přesně tyhle auta nechceme v Servise vidět. Nezapomněl jsi třeba ještě na výměnu…. čep řízení,hlavní čep,ložiska kol,motorové silentbloky,palubní filtr,naftový filtr,tlumiče!!!, výměna výfuku, nevěřím že turbo bude úplně v kondici,vodní pumpa,náplň do klimatizace,brzdová kapalina, atd!- atd!- atd!…..

              1. Tak možná tyhle baterie jsou nějak lepší, nerozumím
                Tak možná tyhle baterie jsou nějak lepší, nerozumím tomu. Ale konkrétně koukám na Leaf 1 30kWh a tam takové poklesy reportovány jsou – tedy u 24kWh, ale u 30kWh to vychází aproximací podobně – třeba 1 rok stáří, 15000 km, pokles 6%. Samozřejmě je otázka, jak to půjde dál.

                1. Záleží jakou chemii články „používají“ (první
                  Záleží jakou chemii články „používají“ (první generace Leafu nic moc), zda byly provozovány ve velmi horkém prostředí (např. Kalifornie) a jak často a dlouho byly ve stavu zcela vybito anebo zcela nabito (obojí jim škodí).

      1. Vzhledem k tomu, že na firmu sháníme EV auto, tak jsem
        Vzhledem k tomu, že na firmu sháníme EV auto, tak jsem zjišťoval průběžně dostupnost Ioniqů EV a nevěřte tomu, že ten seznam je pravdivý. Jsou to buď slíbené auta z výroby, které ještě nedostaly potvrzený termín ani z výroby, natož, aby byly skladem. To poslední aktuální s fotkou vypadá věrohodně, ale většinou jsou hned zamluvené.

          1. Na to, že už je rok v prodeji, tak jsem ho viděl fyzicky
            Na to, že už je rok v prodeji, tak jsem ho viděl fyzicky naživo spolu s krátkým řízením při uvedení do prodeje a pak když jsem ho o rok později testoval. Jinak v běžném provozu na cestách a nabíječkách Iony, Leafy, obě Tesly, Smarty, i3, občas Kiu. Dnes třeba na nabíječce Lidlu v Ostravě jen Leaf nebo Ion. Ioniq ani náhodou.
            Ještě jsem zapomněl na eGolf a EUP, ale ty jdou v provozu lehce přehlédnout. Kromě těch polepených od ČEZu.

        1. Předevčírem jsem si nového IONIQa přivezl domů. Měl
          Předevčírem jsem si nového IONIQa přivezl domů. Měl bych být tedy 14. majitel v ČR…
          Jinak máte pravdu, že vše co je na Sauto.cz i přímo na stránkách Hyundai (nové i předváděcí) se ve skutečnosti koupit nedají. Pokud máte vážný zájem o nového IONIQa nebo předváděčku, obojí v krátké dodací době, tak mám aktuální informace.

    1. No přece na těch 421 km bude taky něco z kopce. Prostě se
      No přece na těch 421 km bude taky něco z kopce. Prostě se počítá s tím, že těch zbývajících 49 km doplachtí, nooooo 🙂
      S tou spotřebou jim držím palce. Já se v zimě s Leafem nedostanu pod 17,2. Asi musím přestat topit.
      Ale jinak : HURÁ , další elektrokára je na světě. Jen víc a víc.
      Ví někdo cenu ???

    2. Pravda rovnako ta slabsia verzia my vychadza na nejakych 270km
      Pravda rovnako ta slabsia verzia my vychadza na nejakych 270km dojazd, co by mohlo byt realne. Cize co sa tyka realnych cisiel vs WLTP tak je WLTP o cca 10-15% optimistickejsia. Sice to stale neni uplne ono ale uz je to lepsie nez ten nezmysel NDEC kde bol dojazd prveho niekde na hodnote 350km a druheho na urovni 550km.

      1. Ten dojazd bude reálny v zime max. 200km. Cez leto sa s
        Ten dojazd bude reálny v zime max. 200km. Cez leto sa s lahkou nohou možno dostane na tých 270km. Predsalen to bude mat väčšiu spotrebu ako ioniq a na tom sa da realne zajazdiť za 15kWh.
        Nechapem tu inovaciu zmeny intenzity rekuperacie nejakou páčkou?! Osvedceny plynovy pedal nestací?
        Ale inak super. Nech sa len ten sortiment EV pekne rozsiruje aby si mohlo vybrat viac ludí. Nie kazdemu vyhovuje sedan.

  3. CHYBA
    „Doba nabíjení/rychlé nabíjení (stejnosměrný

    CHYBA
    „Doba nabíjení/rychlé nabíjení (stejnosměrný proud) (připojení k rychlonabíjecí stanici s výkonem 100 kW a stejnosměrným proudem): cca 54 min na 80 % kapacity“

    Máte to stejné napsané v článku u obou verzí baterek.

Napsat komentář