Největší solární elektrárna světa roste v Egyptě

Nový projekt Benban Solar Park roste v té oblasti Egypta, kde průměrně „nasvítí“ 8,5-9 kWh/m2/den (u nás je to osmina). Má dosáhnout výkonu až 2 GW.

Egypt chce do roku 2022 zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny ze současných asi 2 % na 20 %. A dokonce na 37 % do roku 2035.
foto: electrek.co

Obří solární elektrárna Benban Solar Park se bude skládat z celkem 32 menších solárních elektráren. Financování má momentálně zajištěno 29 z nich o celkovém výkonu 1,5 GW a hodnotě $1,8 mld.

Průměrný výkon jedné solární elektrárny je 58 MW. Práce začaly už na 178 MW, dalších 1755 MW je nasmlouvaných a o 66 MW se ještě jedná. Financování zajišťují rozvojové banky.

Elektřina se bude vykupovat za $78/1 MWh po dobu trvání 25letého kontraktu. Egyptskému hospodářství se momentálně daří růst o 3 – 5 % ročně, mimo jiné i díky pomoci od Mezinárodního měnového fondu.

Momentálně největší solární elektrárny (parky) se nacházejí v Číně a Indii. Elektrárna Tengger v Číně dosahuje výkonu 1,55 GW, čínský Datong má 1 GW a indický Kurnool také 1 GW.

27 Comments on “Největší solární elektrárna světa roste v Egyptě”

  1. Ceny lithia za tři roky klesnou o 45 procent, odhaduje
    Ceny lithia za tři roky klesnou o 45 procent, odhaduje analýza Morgan Stanley
    https://www.novinky.cz/ekonomika/464493-ceny-lithia-za-tri-roky-klesnou-o-45-procent-odhaduje-analyza-morgan-stanley.html

    Česko masové dobíjení elektromobilů zvládne, tvrdí energetici
    https://www.novinky.cz/ekonomika/462515-cesko-masove-dobijeni-elektromobilu-zvladne-tvrdi-energetici.html

    1. no výborně konečně se díky Lukačovičově Seznamu k
      no výborně konečně se díky Lukačovičově Seznamu k dostatku český energie pro nabíjení vymňoukli i energetici když lajcká veřejnost tu tajnou informaci co už není tajná ví tak nejmín 5 let ;))) Každopádně za nerozšíření elektromobilů v ČR stojí sosiálně-úchylná vláda a šádevole koruptyjon soudruzi to je snad jasný …. Máslo a Lítyjum do každý rodiny!! Tóonda Blánik, Tondáá for prezident :))))))))))))))))))))))

        1. Hdvc nemá vůbec velké ztráty.
          5% mi alespoň nepřijde

          Hdvc nemá vůbec velké ztráty.
          5% mi alespoň nepřijde jako velké:)
          Jenom toho vodíku, co se vypaří přes stěny potrubí.
          Dále tření v potrubí.
          Tlak vodíku by asi teké nebyl všude stejný- další stráty.
          Ale hlavně- cena výstavby.

          1. tyoe proč řešíš vodík? Elon přeci jasně řekl že
            tyoe proč řešíš vodík? Elon přeci jasně řekl že Vodík je Blbost. Myslíš snad že Elon tomu nerozumí? nebo že jsi větší koumám než on?? to asi ne užnej sám 🙂 tak přeci není tím pádem co řešit co už je dávno vyřešené 🙂 to co píšou v novinových plátcích včetně tohodle jsou jasný placený marketingový žvásty aby měli zisk, to dá rozum, ignorovat odpad společnosti at se vymlátí mezi sebou ;))

          1. hele germáni nejsou blbci a projekt Desertec měli moc dobře
            hele germáni nejsou blbci a projekt Desertec měli moc dobře spočítaný včetně ztrát vedením středozemním mořem. Ano byl to trochu energeticky dotační socík ve smyslu velkých ztrát vedením, ale ve výsledným součtu to bylo plusový (když energie ze sahary je téměř zdarma) a pro evropany i tak výhodné výhodný – kdyby to ovšem nezradili španělé a severní afriku nerozmrdali americko-ruský převraty 2011+ ;)))))

      1. Hehehe… Jaká je účinnost výroby vodíku elektrolýzou?
        Hehehe… Jaká je účinnost výroby vodíku elektrolýzou? To jako chcete přijít o dvě třetiny energie jen tak pro nic za nic, když byste jí mohl naládovat přímo elektromobilů? Fakt si myslíte, že je lepší ujet na 18 kWh 30 km než 100 km? Vodík bude mít smysl až s nástupem 4. generace reaktorů jednoho konkrétního typu (teď si nepamatuju kterého z těch pěti). Pak budeme mít teprve efektivní zdroj vodíku za rozumných nákladů. Jakákoli přeměna elektriky na vodík jiným způsobem je čiré energetické zoufalství. Ani jako úložiště přebytků příliš neobstojí, to už jsou efektivnější setrvačníky na magnetickém ložisku s eliminací coriolisovy síly.

      1. Není a samosebou že chceme!!! Když budou lidi žít
        Není a samosebou že chceme!!! Když budou lidi žít kulturněji i na druhým konci planety budou se kulturněji chovat i obecně. V Africe už jdou dál než my a zakazujou celostátně mikroténový a igelitový pytlíky a tašky. Von ti totiž ten jejich bordel připlave po moři i na tu tvou vysněnou tropickou luxusní pláž. Jeď se podívat na Hawaj nebo kamkoliv jinam je to hnus. Bali je tím vyhlášený, tam maj smeťáky rovnou u moře a po každý bouři je smeťák i v oceánu a na plážích. Pokud tam jedeš trajektem z ostrova na ostrov tak se loď brodí 4 hodiny v odpadkách! Fakt chceš být takový krátozraký ignorant?!?

    1. A četl jsi ten článek na který odkazuješ? Toto je jejich
      A četl jsi ten článek na který odkazuješ? Toto je jejich odpadové hospodářství. Ti lidé sbírají odpad z celé Káhiry a recyklují jej s 90% procentní účinností. Je to sice nehygienické a neestetické, ale účinné. Když vloni Káhira soutěžila nějakou firmu na svoz tříděného odpadu, tak tito lidé protestovali, protože by přišli o živobytí.

      1. Možná ti uniklo, že hned v prvním odstavci článku
        Možná ti uniklo, že hned v prvním odstavci článku píšou že“
        „These piles of garbage are the result of the Cairo Metropolitan Area having never established an efficient garbage collecting system, despite having a population of nearly 20 million.“ A na to reaguju.

        Člověče ten problém tam byl a je pořád a tadle parta nestačí uklidit celou Káhiru ani náhodou i když recyklují jak zběsilí.
        90% účinnost neznamená 100% odvoz všech odpadků.

        „Walking along the streets of Cairo and Alexandria, one can hardly miss the piles of trash on almost every street corner, even in upscale districts.“

        „A 2011 World Bank report warned that Egypt loses “0.4-0.6 per cent of its GDP due to the inefficiency of solid-waste policies and because only 60 per cent of the waste produced in Cairo is actually ‘collected’.”

        http://weekly.ahram.org.eg/News/14892.aspx

Napsat komentář