„Největší ekologický průšvih v ČR,“ varuje Greenpeace před prolomením limitů

Blíží se prolomení územních ekologických limitů a na něj navázané rozšíření a další masivní těžba ve velkolomu Bílina, upozorňují ekologové a chtějí tomu bránit.

Bagr v lomu Severočeských dolů
foto: Severočeské doly a.s.

„Ačkoli české teplárny se bez uhlí za limity snadno obejdou, vláda v roce 2015 dala zelenou destrukci 5,7 kilometrů čtverečních krajiny. Nyní ale budeme mít šanci se tomuto nesmyslnému záměru společně postavit,“ píše se v tiskové zprávě ekologické organizace Greenpeace.

Severočeské doly snad už začátkem března představí dokumentaci vlivů na životní prostředí v procesu EIA. Právě pro tuto příležitost připravili Greenpeace web www.spoluprotiuhli.cz. Díky nim bude velmi jednoduché podat k dokumentaci EIA připomínku.

„Nebudete muset pročítat stovky stránek technického textu o těžbě ve velkolomu Bílina, přečteme je za Vás a zjistíme, kde jsou v záměru nejvíc problematická a pro těžaře zranitelná místa. Pomocí webu budete moci jednoduše a rychle odeslat připomínku mailem,“ vysvětluje tiskovka.

tisková zpráva

81 Comments on “„Největší ekologický průšvih v ČR,“ varuje Greenpeace před prolomením limitů”

  1. Já na bagru a v díře byl (pracovně). Bylo ten den ráno
    Já na bagru a v díře byl (pracovně). Bylo ten den ráno zrovna čerstvě nasněženo. Na sněhu tam bylo naprášeno – sníh zhnědnul do tmava a to nejen v místech přesypů, dopravníků nebo rypadel. Povrchová těžba opravdu prokazatelně způsobuje vysokou prašnost a ničí své okolí. Obdobně navštěvuji teplárny. Zrovna dnes jsem se při návstěvě jedné takové bál položit kufřík na podlahu, protože tam bylo na podlaze několik centimetrů prachu. K uhlí se musíme chovat méně macešsky, nahradit určitě jde. Elektrárny či teplárny se dají udělat tak, že nejsou zátěží pro své okolí. Pokud budou mít novou efewktivní technologii, mohou pracovat efektivně (kogenerace). Má smysl uvažovat o přestavbě těchto archaických provozů. To ale není běh na několik týdnů, ale spíš let. Stát v přechodném období stále nic nedělá (nevyvíjí včas dostatečný tlak) a teď mu nezbývá než zase škemrat o limity.

    Proč se Greenpace nezasazuje o zvýšení tlaku v aktivitách směrem k podpoře stavby nových efektivnějších zdrojů potřebných energií. To by mělo výrazně vyšší užitek, než boj o limity. Nové malé kotle na uhlí vnímám jako bezproblematické. Teplárny jsou velké zdroje s archaickými technologiemi a ne vždy hrají fér hru. Odnášíme to pak všichni.

      1. Greenpeace v pohledu na jadernou energetiku vychází z prací
        Greenpeace v pohledu na jadernou energetiku vychází z prací Amory Lovinse a Paula Hawkena. Vřele doporučuju si zkouknout na Youtubu nějaké přednášky Amory Lovinse, je to dost poučné. V kostce, investice do jaderné energetiky jako „řešení“ problémů se znečištěním ovzduší a emisemi CO2 je neefektivní strategie. Stojí to zbytečně moc peněz a výstavba trvá moc dlouho. Zkušenosti s výstavbou JE v EU a USA jim dávají za pravdu. Třeba Slováci dostavují 2 „dukovanské“ jaderné bloky od roku 2008, hotovo mělo být v roce 2012-2013, ještě z nich nevyšel ani elektron, mezitím se ovšem několikrát podstatně navyšoval rozpočet.
        A pak je tu samozřejmě problém produkce jaderného paliva a jaderných odpadů, kde se sice už 50.let slibuje řešení, ale skutek utek.

        1. Ano, jaderna energetika ma problemy. Resitelne, lec
          Ano, jaderna energetika ma problemy. Resitelne, lec neprijemne. Takze ted vime co greenpeace nechce, ale co tedy chce, pokud jako obcan odmitam prijit o osobni svobodu ve prospech libovolne ideologie, vcetne te zelene. PS: A uspory energie matematicky nevychazi uz jen proto, ze pocet obyvatel roste.

          1. Problémy, o kterých jsem psal, fakticky už před dlouhou
            Problémy, o kterých jsem psal, fakticky už před dlouhou dobou zabily jadernou výstavbu, hlavně to, že čím déle se staví, tím více se zhoršují finanční náklady výstavby. Makro trend je jasný JE jsou velké infrastrukturní STAVBY, větrné a solární elektrárny a baterie jsou masově průmyslově produkované VÝROBKY. Ve stavebnictví roste produktivita práce cca o 1% za rok, v průmyslové výrobě o cca 3% za rok. Důsledky jsou jasné, co bylo před 30-40 lety dosažitelné za rozumnou cenu (a státy měly dost moci vyhnat lidi z jejich domovů, viz 6 zaniklých vesnic kvůli JE Temelín), je dnes vůči ostatnímu zboží 3-4x dražší než tehdy. JE by mohly mít šanci jako modulární výstavba, malé (třeba ~50-100 MW) reaktory, které by se na místě sestavovaly z hotových modulů vyrobených ve fabrice. Jenže s tímhle se mělo začít někdy před 30 lety, dneska se o tom sice hodně mluví, ale je to pořád ve fázi ideových záměrů, návrhů prototypů a hledání nejvhodnější technologie.
            A o jaké svobody Vás připravuje Greenpeace? To tak toužíte harpunovat si velrybu nebo tak něco?
            P.S.: Úspory energie dávají smysl veliký. Myslíte, že třeba to, že ocelárny světa vyrobí 2x více oceli než v roce 1990, ale s poloviční spotřebou uhlí nemá smysl? Ta ocel je dnes navíc podstatně kvalitnější, takže při stejné spotřebě paliva lze dodat žádané zboží/službu 3x vyššímu počtu lidí. A hutě, které to nezvládly, zkrachovaly, platily zbytečně za energie a to je zničilo.

            1. Pokud posuzuji zda stavět JE nebo solární či větrné
              Pokud posuzuji zda stavět JE nebo solární či větrné elektrárny, musím do toho zahrnout i takovou drobnost, že skladování elektrické energie je zatím extrémně neefektivní a drahé. Argumentovat tím, že nepostavím JE, protože větrník nebo solárka vyrobí energii levněji je v principu nesmysl. Cena obnovitelných zdrojů je pokřivena tím, že veškerá vyrobená energie se vykoupí. Proto dochází k paradoxů, že cena může být záporná. Proč, protože další ekonomický nesmysl dotace. Pokud ovšem bude podíl obnovitelných zdrojů růst, pak to neplatí a budeme buď jako ve Venezuele, kde když není proud, tak se prostě nesvítí a nepracuje nebo budeme muset energii skladovat. JE je nezávislá na počasí, které zatím díkyBohu neumíme ovládat. Co třeba taková inverze, nesvítí a nefouká, třeba týden nebo dva. Navíc, extrémně narostou náklady na zajištění náhradních zdrojů. To co tady inženýři celá desetiletí budovali, protože tomu rozumí, tak to se snaží zničit pár ekologických vymatlanců, protože oč méně vědí, o to více křičí.

              Mimochodem ta ocel je přesně ukázkou toho, proč například zákaz klasických žárovek v EU je totální hloupost. Ekonomika si to reguluje sama, pomocí ceny. To samé by se stalo se žárovkami. A ještě malý dodatek, ten koks (alias uhlí) v ocelárně tam není jen jako zdroj energie, ale uhlík v něm je nezbytný pro oxidačně/redukční reakci.

              1. jéé další čezký všeználek co všechno ví nejlépe a
                jéé další čezký všeználek co všechno ví nejlépe a celý svět strčí do kapsy, je jasný pokud čez vyváží tak obrovské množství elektřiny za hubičku tak prostě nepotřebuje v čezku jakékoliv samovýrobce co si vyrobí pár kWh ze sluníčka, přednost má JE a uhelky, zdraví lidí je čezu u prdele, na prvním místě je zisk

                1. A nekdo nekomu brani vyrabet si elektrinu pro sebe ze
                  A nekdo nekomu brani vyrabet si elektrinu pro sebe ze slunicka? Ale prosim za sve, bez dotaci!

              2. Takže postupně:
                1) Kvůli uhelným a jaderným elektrárnám

                Takže postupně:
                1) Kvůli uhelným a jaderným elektrárnám v ČR, které vyrábějí pořád, bez ohledu na cokoliv, včetně spotřeby, byl v ČR vybudován cca 1 GW akumulace v přečerpávacích vodních elektrárnách, uměle se stimuluje noční spotřeba a prodává se pod cenou do zahraničí, jen, aby se mršky nemusely vypínat, což je ničí. Je známým faktem, že až do nějakých 60-70% podílu výroby JE nebo FVE+VtE se akumulace potřebuje hodně málo, jestli vůbec, takže Němci jsou aktuálně přibližně na třetině toho, co systém snese, Češi ani ne na desetině.
                2) A víte s jakým ekonomickým modelem se staví JE, bez státních garancí, dotací, zvýhodněných úvěrů a státních záruk za případné škody by nikdy žádná jaderka nestála?
                3) Reálná zkušenost ukazuje, že pružné výroby opravdu potřebuje systém s OZE trochu více, ale jsou provozovány v mnohem levnějším režimu. Dneska musí být pořád k dispozici obrovský výkon elektráren jako horká záloha, nahřáté a přifázované. Není se ani dne ani hodiny, kdy nějaký z těch velkých zdrojů klekne kvůli poruše. Tisíce větrných turbín a miliony FV panelů se najednou nepokazí. A díky předpovědi počasí víte minimálně den dopředu kolik výkonu navíc budete potřebovat. Takže provozujete jen levnou studenou zálohu, kde se začne topit až je potřeba. Stojí to asi o polovinu méně.
                4) To, že přece nelze opustit něco, co se předtím dlouho budovalo je, s prominutím, pitomost. To je jako byste plakal nad mizením volských potahů, písařů a kreslířek.
                5) Já osobně nepatřím k uctívačům Velkého Všespásného Trha s Neviditelnýma Rukama, který z nás všech udělá boháče a všechno vyřeší. Já věřím Keynesovi, trh je nástroj, při dobrém vedení velmi užitečný. Účinnější výroba oceli je důsledek i velkých investic států do ocelářství. Státy financovali výzkum efektivnější výroby oceli, protože je to v jejich zájmu, ony otevíraly trhu cestu, ukazovaly směr.
                6) Všechny učebnice metalurgie tvrdí, že koks má ve vysoké peci 3 funkce – palivo, redukční činidlo a reakční prostředí. Ale nevěřte mi, já z toho mám jen zkoušku na VŠ.

                1. Hezky den,
                  take to vezmu postupne:
                  1/ Ano to je spatne, uhelne

                  Hezky den,
                  take to vezmu postupne:
                  1/ Ano to je spatne, uhelne vypinat. Ale pote co ma dost kapacitu v JE.
                  2/ To jste me rozesmal, ja jsem na fakture jeste nevidel polozku za temelin, ale za fotovoltaiku ji realne platim. Zaruky jsou neprima forma dotaci, energie je strategicka polozka pro zachovani statu, obdobne jako potraviny. Ale klidne souhlasim s tim, at JE stavi stat za statni a zisky jdou jako prijem do rozpoctu.
                  3/ Predpoved resi to, ze vim o den drive, ze zitra musim nakoupit svicky, ale nemumi vygenerovat dalsi energii.
                  4/ Budovala se stabilni sit. To je vec, kterou je nezbytne zachovat. Jinak samozrejme inovace jsou ok.
                  5/ To je na dlouhou diskuzu, regulace ma smysl za urcitych podminek, ktete vylucuji konkurenci. Zakaz zarovek byla prikladna ukazka ekodebility v EU. Tam je regulace zcela zbytecna.
                  6/ Nejsme v rozporu, proto tam je nejen. Taky jsem na obdobne tema delal kdysi zkousku, ale na obecne urovni, nejsem metalurg.

                2. 1) V ČR trvale přebývá ekvivalent výroby 2 GW uhelných
                  1) V ČR trvale přebývá ekvivalent výroby 2 GW uhelných elektráren, je tomu posledních 15 let. Kurvy kapitalisti na to kašlou.
                  2) To, že něco nemáte na účtu za elektriku, ještě neznamená, že to neexistuje. To, že jsme se všichni v minulosti stali obětí zlodějiny obřích rozměrů a stále za ni platíme je jen naše blbost. Nic to nehovoří o současnosti a budoucnosti. Chcete těm samým nalítnout ještě s jaderným tunelem?
                  3) Kravina. Den dopředu si v klidu připravíte pružnou výrobu.
                  4) Budovala se síť od elektráren do míst spotřeby. Když použijete spojení „budovala se stabilní síť“, jen tím do světa voláte, že jste úplně mimo mísu.
                  5) Zákaz žárovek byl majstrštyk, který obrovským způsobem urychlil vývoj LED technologií, nejen na svícení. Ale lidi si pořád stěžují, že se nemohou chovat jako idioti.
                  6) Jsme v rozporu, píšete nesmysly.

                3. ad 1/ vyreseno, ano maji se zavirat.
                  2/ Neni odpovedi na

                  ad 1/ vyreseno, ano maji se zavirat.
                  2/ Neni odpovedi na solarni tunel. JE se stavi bez dotaci na rozdil o FVE. Takze lez! Maximalne se garantuje cena nebo davaji zaruky.
                  3/ Prouzna vyrova je totalni kravina, byl uz jste nekdy v automobilce nebo v chemicke vyrobe. Placate nesmysly.
                  4/ V soucasnosti je realitou, ze mi zasuvka kdykoliv s velmi zridkymi vyjimkami funguje. Chci at to tak zustane. I prumerne inteligentni simpanz umi odvodit, ze OZE ve velkem mnozstvi takovou stabilitu nezajisti.
                  5/ Lez, zakaz prisel v dobe, kdy LED v potrebne kvalite a cena nebyla k dispozici. Krome toho, nemam pocit, ze bych potreboval, aby mi nekdo urcoval co je spravne, to je totalita. Coz mi pripomina vase slova, kurvy kapitalisticke, Tak to jo, to pak dava smysl, komunisti jeste nevymreli, jen se prebarvili na zeleno a uvnitr zustali rudi. Kdo jiny nez vy vite co je pro ostatni dobre, ze! A vnutime jim to, i kdyby milionkrat nechteli.
                  6/ copy and paste
                  3 Fe2O3 + CO → 2 Fe3O4 + CO2
                  Fe3O4 + CO → 3 FeO + CO2
                  V teplejší části se redukuje vzniklý oxid železnatý a dochází k nedokonalému spalování koksu
                  za vzniku dalšího oxidu uhelnatého.
                  FeO + CO → Fe (s) + CO2

                  Co presne je spatne na mem tvrzeni?

                4. Souhlasím s Vámi, Veselý píše většinou úplné blbosti
                  Souhlasím s Vámi, Veselý píše většinou úplné blbosti a převrací realitu naruby. Není se taky čemu divit, když čerpá moudra od Greenpeace.

            2. Takže postupně:
              Vaše interpretace většiny věcí o nichž

              Takže postupně:
              Vaše interpretace většiny věcí o nichž zde píšete je většinou milná nebo přehnaná.
              1) Nevidím důvod proč by se měli JE vypínat. Není k tomu důvod technický a ani ekonomický. Za prvé roční minimální zatížení el. soustavy je vyšší než maximální možná dodávka z JE a za druhé, dle vyjádření ČEZ, jsou JE nejlevnějším zdrojem el. energie na našem území. Proto nevidím důvod jaderky jakkoliv omezovat ve výrobě. A uhelné elektrárny… Kdyby jste se podíval jak vypadá skladba výroby el. energie v průběhu běžného dne v ČR, tak byste viděl, že denní kolísání spotřeby regulují hlavně uhelné elektrárny. Podívejte se na to na stránkách O energetice, v sekci energostat. Na tomto serveru také píšete svá moudra. Hodnoty ročního minima si dohledejte ve statistikách na stránkách ERÚ. Takže vaše tvrzení o tom, jak jaderky a uhelky vyrábějí bez ohledu na cokoliv je více méně lživé.
              To co je pro vás známým faktem je pro mě důkazem, že Němci nejsou absolutně schopní sami bez pomoci okolních států vyregulovat výkyvy z OZE. Proto ty krátkodobé přetoky do Rakouska a Itálie a mnohdy i záporné ceny elektřiny. Společně s Německem regulaci provádí Rakušané s jejich vodními/přečerpávacími zdroji a Italové s plynovými turbínami. Je to taková symbióza mezi severem a jihem.
              2) Bez dotací, daňových úlev a přednostního práva pro připojení a výkup el. energie by nestál jediný park Vte ani fotovoltaiky v Evropě. Jen v ČR nás fotovoltaika stojí 40 mld ročně. Za 20 let povinného výkupu el. energie z těchto zdrojů bychom měli 6 jaderných bloků o 1000 MWe.
              3) Tady si snad opět děláte srandu, že?? Aby bylo vidět, jaký blábol jste napsal postačí si zobrazit průběh výroby z větrníků v Německu od 14.3 – 17.3.2018. Nejnižší výroba 825 MW byla 14.3 v 15:00, tedy v době ještě celkem vysokého odběru a nejvyšší výroba 34,5 GW byla 17.3. ve 22:00, tj. v době malého zatížení. Během čtyř dnů bylo potřeba regulovat dodávku v rozsahu 33 GW. A pro vás jsou největším problémem náhlé výpadky bloku o 1,2 GW, kde jedna záloha pro největší blok slouží zároveň i pro mnoho jiných menších bloků v dané regulační oblasti. Záložní bloky nemusí být ani zatopené a už vůbec né přifázované. Prvotní náraz výpadku vykryje primární regulace P/f v celé soustavě a pak rychle startující zdroje v dané regulační oblasti případně nákup energie ze zahraničí. To nám pomůže výpadek vykrýt po dobu, než připravím vlastní záložní zdroje třeba na uhlí. To se ale diametrálně liší od kolísání dodávky z VTE. Vaše interpretace je zcela zavádějící. Je to záměr nebo neznalost problematiky?
              4) Opouštět spolehlivý a levný systém pro systém extrémně drahý a nespolehlivý mi přijde poněkud uhozené.
              5) 6) Asi jste měl na VŠ zajít taky na nějakou přednášku z energetiky a né jen z metalurgie.
              7) Pro získání ekonomického porovnání mezi jaderným a obnovitelným přístupem k energetice si porovnejte výslednou cenu el. energie ve Francii a v Německu. O tom se asi lživá propaganda Greenpeace, z níž čerpáte ty bláboly, nezmiňuje.

              1. 1) Roční minimum spotřeby elektřiny v ČR bylo v roce 2016
                1) Roční minimum spotřeby elektřiny v ČR bylo v roce 2016 cca 3.5 GW, méně než je výkon JEDU + JETE, v té době se muselo 1.4 GW exportovat, aby se nemusela tlumit výroba uhelného a jaderného baseloadu.
                Němcům v současnosti dělají největší problémy elektrárny, které jejich provozovatelé nevypínají, i když by podle zásad merit orderu měli – jaderný a hnědouhelný baseload.
                2) Bez rozdávání veřejného statku (uhlí) soukromým těžařům by nebyla jediná uhelná elektrárna, bez státního plynovodu by nebyly plynové elektrárny, bez státních garancí a obrovských státních investic by nebyly jaderné elektrárny, bez státem realizovaného vyhánění lidí z domovů by existovalo naprosté minimum vodních a uhelných elektráren a žádné jaderné, …
                40 miliard/rok je komplet podpora OZE, na FV jde asi polovina, největší příjemce z těch 40 miliard je ČEZ. Stali jsme se obětí obří zlodějiny zorganizované českou politickou věrchuškou a šíbry, kteří je pasou. Za to OZE nemůžou.
                3) A? To přece přesně souhlasí s tím co píšu. Díky kouzlu zvanému předpověď počasí se umí velice přesně dopředu odhadnout výroba větrných elektráren. Dost dopředu, aby se pustila náhrada, ta nemusí být pořád nastarovaná a připravená okamžitě naskočit..
                4) Možná si to myslíte, protože vycházíte ze zastaralých údajů. Víte třeba kolik se platí TEĎ za nové VtE a FVE?
                5,6) Přednášek z energetiky jsem absolvoval mnoho. A musím říct, že už jen u nás v Ostravě je to velice názorově pestré. Ale na tyhle zásadní otázky ohledně budoucnosti energetiky je Česko moc malý rybník, je třeba hledat i jinde. A musím říct, že kvalitě vhledu do problematiky a originality myšlení takových jako je Jigar Shah nebo Amory Lovins nebo Tony Seba se v ČR nikdo ani zdaleka nepřibližuje, hlavně ne přežvykovači 30-50 let starých mouder, senilní biochemici a samostartovací jaderní fyzici. Zkuste si najít videa z jejich přednášek.
                7) Jakou cenu elektrické energie myslíte? Cenu silové elektřiny? Tu mají Němci zhruba stejně drahou jako Francouzi. Cenu elektřiny pro velkoodběratele? Tu Mají němečtí levnější. Měsíční účty za elektřinu v domácnostech? Ta je zhruba stejná. Cena za kilowatthodinu pro maloodběratele? Tam platí Němci mnohem více. Ve Francii se maloodběratelům elektřina nedaní a její cena se dotuje za státního rozpočtu. V Německu se jim elektřina drsně daní a zatěžuje poplatky.
                Přístupem k budoucnosti energetiky se obě země liší jen málo. Francouzi se tak ošklivě spálili s EPR, že ukončili veškeré plány na novou jadernou výstavbu a stejně jako Němci teď staví větrné a fotovoltaické elektrárny. Rozdíl je jen v rychlosti a v tom, že si Frantíci nechají svoje JE chcípnout stářím a mezitím musí někde najít 100 miliard EUR na rekonstrukce těch současných, aby ještě nějaký čas vydržely.

  2. No tak nejvetsi ekologicky prusvih se jmenuje Greenpeace. Ta
    No tak nejvetsi ekologicky prusvih se jmenuje Greenpeace. Ta banda vypatlanych neziskovych parazitu at tahne do propadliste dejin. Stejne tak budou tihle zeleni smejdi protestovat pro jaderkam a vsemu. Jejich cilem je ovladat pomoci zrudne ideologie, stejne jako komuniste, fasiste a dalsi. PS: Myslenka komunismu je stejne libiva, jako radoby ochrana zivotniho prostredi.

      1. tak s vysokým intelektom napíšte, kde niečo pozitívne
        tak s vysokým intelektom napíšte, kde niečo pozitívne urobili.
        dnešok ukazuje, že všetko NEziskové a aktivistické iba vyciciava peniaze a míňa ich na nezmyselné veci.
        čítajte s porozumením – přečteme je za Vás a zjistíme, kde jsou v záměru nejvíc problematická a pro těžaře zranitelná místa – nezaujíma ich čo škodí ľuďom, zaujíma čo škodí (v tomto prípade) severočeským baniam. skrátka sú to hajzli!
        alebo je to správne ich podporovať a dať im svoj hlas aby sa mohli predvádzať akí sú pozoruhodní?

              1. za 5 stoviek ste nezaujímavý. pozrite sa na to optikou
                za 5 stoviek ste nezaujímavý. pozrite sa na to optikou predaja reklamných plôch v malých telocvičniach pri súťažiach okrajových športov – bolo to v čtv dosť dobre rozpísané – podstatná časť z balíka inzerenta sa mu vrátila v „hotových“.

                1. Trochu mimo ale kápl jste na to. na čapím hnízdě byly
                  Trochu mimo ale kápl jste na to. na čapím hnízdě byly utraceny miliony za reklamní kampaň, kterou nikdo nikdy neviděl, ale dostali zpět miliony z daní. Tak se na to musí. A ještě k tomu vyhraje volby.

                  Kopání do všech neziskovek je stejné jako když vám auto přejede psa, tak kopete do všech aut. Znám víc neziskovek, které to myslí opravdu vážně např. hospice, domácí péče atd. A v demokracii jsou neziskovky potřeba. Buďte rádi, když jejich služby nevyužijete.

                2. práve hospic je žiarivým príkladom – v tn ho vedú
                  práve hospic je žiarivým príkladom – v tn ho vedú sestričky, za ich renomé rádu sa skryje neskutočný požiadavok „vstupného/všimného“, ktorý má rodina zaplatiť plus ďalšie platby. a pretože je rodina už vyčerpaná, bez reptania platí.
                  nikoho netrkne, že berú zákonné príspevky od zdravotnej, od kraja, od župy, od … a ešte vyberajú po kostoloch, na ulici, púti, plese, …
                  skúsili sme, keď manželka MUSELA na liečenie na desať dní tam dať babičku, 15tis skk + platba za každý deň. tak mi prišiel pomôcť švagor.

                3. No vidíte já mám opačnou zkušenost. V jednom hospici jsem
                  No vidíte já mám opačnou zkušenost. V jednom hospici jsem byl dobrovolník a v druhém jsem věděl hodně, protože manželka byla u jeho zrodu a pracovala tak skoro 10 let.
                  Otázka je taky kdo je provozovatel. Předpisy taky můžou být v SK jiné než u nás.

                4. Vase zkusenost s neziskovkami znamena, ze vite, ze ten
                  Vase zkusenost s neziskovkami znamena, ze vite, ze ten konkretni hospic je ok. Ale lidem vetsinou nelezi v zaludku neziskovky, ktere se staraji o nemocne, ale ty, ktete bojuji za statni penize za gendrovou vyvazenost, importuji potencialni teroristy a obtezuji vsechny okolo, jako treby deti zeme, jihoceske matky a podobni jini vyderaci nenazrani.

                5. Chtěl jsem poukázat, že házet všechny neziskovky do
                  Chtěl jsem poukázat, že házet všechny neziskovky do jednoho pytle je hodno člověka, který je omezený, hltá všechny fake news a na všechno nadává. V tomto češi jsou fakt dobří.
                  Stejně jako Vaše věta o neziskovkách, které importují potencionální teroristy. Co je špatného pomáhat lidem, které utíkají před válkou a jinými zvěrstva, ale ne stylem „přijďte všichni, mi se o vás postaráme“. Samozřejmě to musí mít svá pravidla, lustrace, spolupráce bezpečnostních složek atd. Ostatní co jmenujete neznám a rozhodně si neudělám na ně názor jen ze zpráv v televizi. Např. se mi líbí hnutí Duha. Ti dělají věci co dávají smysl. Prostě neziskovky do společnosti patří, ale záleží jak jsou nastaveny pravidla pro příjem peněz a jejich utracení.
                  Prostě nemám rád hesla typu všici kradnů, migranti jsou teroristi atd.

                6. ano neziskovky skutečně patří do nemocné společnosti
                  ano neziskovky skutečně patří do nemocné společnosti (státu), zdravá společnost(stát) žádné neziskovky nepotřebuje, takže ovce sbírají na jedné straně víčka od petek a na druhé straně žraloci dojí do krve ty ovce

                7. Pouze totalita nepotřebuje neziskovky a to ještě nejsme.
                  Pouze totalita nepotřebuje neziskovky a to ještě nejsme.

                8. Ano, proto je potřrba Greenpeace, který je de-fakto pohrobek
                  Ano, proto je potřrba Greenpeace, který je de-fakto pohrobek KGB pro ekonomicke podkopani zapadnich ekonomik.

                  Bez jejich debilniho kecani do snizeni investic do primarniho vyzkumu jadrenych reaktoru by mohli existovat uz 4!!!! alternativni reaktorove technologie ktere by vyuzivaly takzvany jaderny odpad z reaktoru 3. a 4. generace jako vstupni palivo.

                9. Ono obecne ekologicka hnuti byla v zacatcich silne podpirovana
                  Ono obecne ekologicka hnuti byla v zacatcich silne podpirovana Sovetstkym Svazem, pote co se dostatecne zakorenila v hostiteli, uz umi parazitovat sama.

                10. Ono obecne ekologicka hnuti byla v zacatcich silne podpirovana
                  Ono obecne ekologicka hnuti byla v zacatcich silne podpirovana Sovetstkym Svazem, pote co se dostatecne zakorenila v hostiteli, uz umi parazitovat sama.

                11. Bohužel to není jediný pohrobek letitých snah KGB
                  Bohužel to není jediný pohrobek letitých snah KGB rozvrátit kapitalistický blok. Taková Mezinárodní organizace práce, co existuje ve Švýcarsku stále, to je teprve pošušňáníčko. Cílem bylo mezinárodně přijatými opatřeními maximálně zdražit pracovní sílu a současně přesvědčit kapitalistického dělníka, že na to všechno má automaticky nárok a zlý kapitalista mu to nechce dát.

        1. Na neziskovky (ty opravdove, co v tomhle případě suplují
          Na neziskovky (ty opravdove, co v tomhle případě suplují například sociální práci tohohle neschopného státu; ne ty založené vykutálenými politiky a jejich kamarády k dojení státního rozpočtu) si vzpomenete, až jako senior (nedejbože vážně nemocný) budete v tomhle státě chtít důstojně dožít. Jestli paušalizujete dle hospodaření a chováni fotbalového a hojekového svazu, či Ochranného svazu autorského, chápu. Vždy je potřeba mrknout do registru na majitele a na jejich webové stránky, kde ti slušní uvádí hospodaření do poslední koruny!

        1. Dobře, že jste to vy…
          – zabránění ropným společnostem

          Dobře, že jste to vy…

          – zabránění ropným společnostem v těžbě ropy pod arktickým ledem
          – boj proti kácení deštných pralesů ať už kvůli palmovým plantážím, nebo chovu dobytka
          – donucení (teď si nejsem jistý, ale asi to byla Centrální rozvojová banka) zastavení financování společností, které kácely deštné pralesy
          – boj proti obrovským rybářským lodím likvidujícim celé rybí kolonie
          – zablokování těžebních limitů v Horním
          Jiřetíně
          – zajištění fotovoltaické elektrárny na střeše školy tamtéž

          atd.
          http://Www.greenpeace.org

          1. No první věc, kterou Greenpeace udělali, bylo, že její
            No první věc, kterou Greenpeace udělali, bylo, že její zakladatelé úmyslně pluli do bezpečnostní zóny jaderného výbuchu a tím rozpoutali mediální zájem, který vedl k ukončení atmosférických jaderných výbuchů. Čest jejich odvaze.

          2. Vsechno krom fotovoltaiky jsou destruktivni akce. Jen proti
            Vsechno krom fotovoltaiky jsou destruktivni akce. Jen proti necemu umi protestovat. A fotovoltaika, kazdy z nas tenhle tunel plati. To asi nebyl uplne dobry priklad, resp. vlastne byl. Vystihuje presne co delaji, otravujou, aby se na tom mohli napakovat. A penize, to je oc tu bezi. Tady to same, budeme rvat, dokud nam nezalepi usta par miliony. Neni to super podnimani, staci najit par debilu, co jim udelaji ty nastvane obcany a pak inkasovat.

            1. Nooo … ochrana přírody a životního prostředí … což
              Nooo … ochrana přírody a životního prostředí … což už tak trošku napovídá, že jde o bránění něčemu, co toto prostředí poškozuje … neeee? 😉
              A mnohdy je to právě bránění těm, co jsou ochotni kvůli penězům zlikvidovat cokoliv.
              Třeba právě takový únik ropy pod ledem by byl pořádný průser. Navíc ve chvíli, kdy nemají způsob, jak ho zastavit. Což sami přiznali. Ale peníze byly lákavější…
              Tak třeba napište konkrétně, jak se na tom napakovali 😉

              1. Jednak greenpissaci nezabranili tezbe, to je blabol a jednak
                Jednak greenpissaci nezabranili tezbe, to je blabol a jednak to byla akce propagacni. Tedy zisky jsou neprime. Cela to bylo o tom, ze branili vyjet lodi z pristavu, aby se nemohla pripojit k expedici, ktera mela zkoumat moznosti tezby. Tezba v teto oblasti neni v soucasnosti technologicky mozna a hlavne k ni neexistuje pri soucasnem prebytku energie duvod. Je zbytecne nakladna a rizikova.

              2. Ochrana prirody … co mi to jen pripomina. Uz vim, treba boj
                Ochrana prirody … co mi to jen pripomina. Uz vim, treba boj za mir. Ohledne uniku ropy pod ledem, uz to tady nekdo psal. V soucasnosti se nikde netezi, protoze to je ekonomicky nesmysl a jedine cemu branili jsou vyzkumne expedice.

      1. To zni srdceryvne. Pozira nasi matku. Strasne. A co teprve
        To zni srdceryvne. Pozira nasi matku. Strasne. A co teprve takove sopky, to by se melo zakazat. Vite co to vypusti prachu do ovzdusi a kolik lavy se vylije. A kdyz sopka bude cinna, tak tihle neohrozeni chlapici prijedou, privazou se na krater a sopka uz ani neplivne.

        1. Nejdřív jsem nechtěl ani odpovídat, ale vlastně jste
          Nejdřív jsem nechtěl ani odpovídat, ale vlastně jste jenom podtrhnul, co píšu výše. Některé lidské činnosti se dají srovnat jenom s přírodní katastrofou. Katastrofické procesy v přírodě často neovlivníme. Ty lidské ano. Neohrožení chlapíci jsou schopní občas zabránit i pokusům s jadernými bombami – další katastrofální lidské činnosti. Díky za ně!

          1. Nechci vam brat iluze. Jadernym vybuchum prirozene nezabranili
            Nechci vam brat iluze. Jadernym vybuchum prirozene nezabranili greenpeace, tim, ze nesmyslne riskovali zivot. Jsou to lide, kteri vydelavaji na lidske hlouposti, od tech, kteri je plati. A oni jsou profesionalnimi aktivisty. Par lidi, co takhle nekam jeli s greenpeace znam, byli mladi, zazili dobrodruzstvi, ktere jim nekdo jiny zaplatil. Bezva dovca branit zraloky.Pak prislo vystrizliveni, museli se zivit normalne, dost je to stvalo. Tak prispejte, udelate dobrou vec, oni vam budou rokat, ze diky vasim penezum zachranujete svet. Bezva pocit, ne?

  3. Když vyvážíme 1/3 naší elektřiny, tak musíme teď
    Když vyvážíme 1/3 naší elektřiny, tak musíme teď vyrubat a spálit všechno co se dá, protože až přijde celosvětová krize tak budoucím generacím nesmí nic zůstat. Všechny ty spaliny a prach si vydejcháme teď >:((((

    A až nic nezbude tak bude ještě větší důvod pro jádro.

      1. Neexistuje nic, jako „mensi“ nebo „vetsi“ emise, vzdy je treba
        Neexistuje nic, jako „mensi“ nebo „vetsi“ emise, vzdy je treba uvest emise ceho (CO2, NOx, SOx,… ?).

        Nejhorsi neni spalovani dreva, ale spalovani uhli a kdejakeho bordelu v primitivnich domacich kotlich. Moderni zplynovaci kotle na drevo naopak spaluji velmi efektivne. Co se tyce emisi CO2 je spalovani dreva CO2 neutralni a obnovitelny zdroj, presny opak uhli.

        1. smrad ako smrad. a to na vedľajšej ulici udeme mať alčí
          smrad ako smrad. a to na vedľajšej ulici udeme mať alčí drevokotol, viezli tam kamión kálaného dreva – určite tohoročný pozdný zber. nevysušený. ak bude chcieť, aby mu dehet netiekol dolu komínom, tak bude hicovať a my to rozdýchame.

              1. Slusni lide se neudavaji, to jen ti co kdysi byli NSDAP, KSC a
                Slusni lide se neudavaji, to jen ti co kdysi byli NSDAP, KSC a nyni v ekologickych spolcich typu jihoceske matky udavaji. Ideologie se meni, idiocie lidi zustava. Vy jste fakt magor, kdyz nekdo topi dva roky suchym drevem, je to uplne ok. A co by jste vlastne chtel?

                1. fakt? aj tri roky sú málo aby drevo len tak pod strechou
                  fakt? aj tri roky sú málo aby drevo len tak pod strechou vyschlo. a musíte sa postaviť nie ku kotlu, ale pol kilometra „po vetre“.

  4. Ve čtvrtek to ministr Brabec v Ostravě vysvětloval tím,
    Ve čtvrtek to ministr Brabec v Ostravě vysvětloval tím, že Bílina je důležitá pro domácnosti, které topí novými automatickými kotli. Produkuje přesně ten typ a velikost uhlí, které kotle potřebují, aby bez potíží fungovaly. O teplárnách nic neříkal.

  5. holt česká díra v
    holt česká díra v zemi

    pr-asu.chmi.cz:8080/IskoPollutionMapView/faces/viewMapImages.xhtml;jsessionid=7CC5610F427D541823D795E145C2B883

    jakýho si zvolili prezidenta takový je národ :)))))))

    holt doporučuju EMIGRACI do německa jako to dělají roky už mladí poláci!! V Germánii doplníte stavy řídnoucího pracujícího obyvatelstva a to za 4x násobný plat než v ČR !!!

    doma stejnak zachvíli nebuder co žrát :))))))))))

    blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/525422/vystreli-cena-potravin-zemedelci-hlasi-mizernou-urodu-a-bude-zrejme-hur.html

    v ČR je to leda o RAKA z dízlů !! v Německu je čistěji, zítra tam dízlrakovinomety zakážou a exportují do čech !!!

    auto.cz/nemecko-zvazuje-zakaz-naftovych-motoru-rozhodne-nem-utery-113575

    1. Německo je závislé na uhlí stejně jako Česko, a díky
      Německo je závislé na uhlí stejně jako Česko, a díky větrníkům ho do budoucna pokud ukončí jaderky potřebuje ještě daleko víc na vyrovnávání výkyvů v síti.
      Česko chce pouze prodloužit používání uhlí o dalších 20 let, ale už jen ve třetinovém množství, a přednostně v lukrativní kogeneraci využívající většinu tepla, takže se tam vyplácí instalovat každých deset let nejmodernější filtry.

      Jo a Poláci už se začali naopak teď masově stěhovat zpět domů po zlomovém nárůstu problémů s nezaměstnanými muslimy co se utrhli ze řetězů v západoevropských metropolích.

      1. Jasně, Němci jsou tak závislí až to hezký není.
        A proto

        Jasně, Němci jsou tak závislí až to hezký není.

        A proto mají podíl uhelných elektráren na výrobě aktuálně asi 37% tj. o dost méně, než před 10-ti lety.
        Zatímco my v ČEZku máme pořád asi 50%!

        Hodně lidí nadává na Německo, ale vůbec ne nezajímá že díky nim bychom mohli mít proud zadarmo, nebo dokonce vykupovat za záporný ceny. Místo toho pálíme dál uhlí a vypoštíme si sami sobě jedy do vzduchu, který pak všichni dýchánek.

        Ono totiž změna v energetice nejde udělat přes noc, ale bude to trvat 10-ky let.

        Němci s tím už dávno začali, my jsme 100 let za opicemi takže budeme ještě hodně dlouhou dýchat jedy z uhlí.

        Fakt díky ale nechci.

          1. A k čemu? K tomu abychom řešili spousty zbytečných
            A k čemu? K tomu abychom řešili spousty zbytečných problémů? Jako například kam s vyhořelým palivem?

            Ještě před nějakým časem když jsem nic nevěděl o pozadí JE (myslím o tom radioaktivním), tak jsem také byl pro to stavět JE. Nicméně když jsem se o to začal zajímat čím dál víc o tom četl a začal chápat to pozadí, tak jsem čím dál víc proti JE. A to tak hodně. Dneska je to příště už zbytečné riziko.

            Zkuste si o tom nejdřív něco přečíst, podle mne o tom víte stejně mají jako já před několika lety. Protože kdyby jste to měl nastudované tak by jste musel být také proti. Podle mne každý soudný člověk co o tom něco ví s tím musí souhlasit.

            Hlubinné úložiště zatím nemá vyřešené nikdo na světě u nás jsou vytipované asi 4 místa a první odhady mluví o investici minimálně 300 miliard! To je stejné jako celá nová JE! Přičemž se první odhad ceny vždy ještě 3x násobí a pak vám vyjdou náklady skutečné, což je z posledních let lehce ověřitelné trenér u každé JE.
            Nebo řešily možnou katastrofu při nějaké chybě, nebo teroristického útoku? Na světě byly asi 3 velké havárie. Naštěstí při nich přímo moc lidí nezemřelo, jen v Černobilu asi 30 lidí ale to je pro vás asi nic vy na Černobilu nežijete, že? Jinak před tím v Americe Three mile island, to bylo jen takové kafe díky kvalitě udělané stavbě. Ale reaktor se roztavil, takže žádná sranda. Černobyl byla katastrofa díky sovětské diktatuře a jejich korupci a nekvalitním stavbám čehokoli a tak to také dopadlo. Na 1000 let zamořená oblast a 30 přímých mrtvých lidí.
            Fukušima, opět roztavený reaktory, ale díky lepší konstrukcí nikdo nezemřel. Naštěstí!
            Ale to že zemřelo jen tak málo lidí je úplně irelevantní. Z principu je JE ohromně nebezpečná záležitost, tak proč ji stavět když dnes už máme jiné technologie které nebezpečné NEJSOU?
            https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Seznam_jaderných_havárií
            Výše uvedený seznam havárií jasné dokazuje že chyby se staly, stávají a budou stávat i při sebelepším zabezpečení.

            1) dnešní energetický mix CR, kde je JE zastoupena 30% je až až a bohatě to stačí na 10ky let dopředu. Naopak máme jen cca 10% OZE. A to je na dnešní dobu fakt málo. A cca 50% stále pálíme uhlí! To je na dnešní dobu skoro na žalobu.

            2) JE byly dobré před 50 lety. To na ně byla doba, jiné technologie nebyly a v té době to byla nejlepší možná volba pro výrobu elektřiny. Doba se mění a stejně tak se musí změnit i energetika. Dnes rozhodně JE do mixu už nepatří nebo ano ale jen jako doznívající elektrárna. Rozhodně nemá smysl stavět novou. Je to drahé, nikdo neví co s tím po tom co skončí. Jen uzavření JE po jejím dožití stojí stejně jako celá nová elektrárna, a vyhořelé palivo viz výše a níže uvedené odkazy o tom mluví myslím dost jasně:

            http://energetika.tzb-info.cz/energeticka-politika/14104-dlouhodobe-udrzitelne-nakladani-s-radioaktivnimi-odpady-a-vyhorelym-jadernym-palivem-i

            http://energetika.tzb-info.cz/energeticka-politika/14136-dlouhodobe-udrzitelne-nakladani-s-radioaktivnimi-odpady-a-vyhorelym-jadernym-palivem-ii

            http://energetika.tzb-info.cz/120414-ostraneni-nasledku-havarie-jaderneho-uloziste-v-novem-mexiku-trvalo-3-roky

            http://oenergetice.cz/technologie/uloziste-jaderneho-odpadu-obecny-popis-situace-v-cr/
            https://ekonomika.idnes.cz/pruzkum-hlubinne-uloziste-jaderneho-odpadu-richard-brabec-ministerstvo-zivotniho-prostredi-ipb-/ekonomika.aspx?c=A171110_162657_ekonomika_fer

            Dneska by se možná dalo uvažovat jen o JE 4. Generace, ale i ty nepočítají s vyhořelým palivem, jak se píše výše v článcích. 4. generace je takovou mantrou lidi co chtějí JE, ale vůbec nic o tom nevědí.

            Znovu proč stavět něco co je drahý, nebezpečný a nikdo neví co s tím za 50 let bude? A dalších 100 TISÍC let tady bude nebezpečné vyhořelé palivo!

            Proč to stavět když dnes máme levnější a hlavně bezpečné a v podstatě obnovitelné zdroje energie? Tak proboha proč JE?

            3) jak jsem psal doba se mění, mění se i poptávka po elektřině. Dneska nepotřebujete zdroj který trvalé dává proud, ale zdroj který můžete rychle regulovat podle potřeby sítě. A to rozhodně JE není tu praktický nemůžete vypnout, jen mírně omezit.
            Uhelný elektrárny, skoro to samé, regulace skoro žádná. Myslím tím v řádu minut. Tyhle elektrárny jdou regulovat v řádu hodin. A nebo je můžete odstavit, ale přifázování zpátky do sítě také není moc rychlé. A hlavně pak palíte uhlí pánu Bohu do oken, prostě ho vyhazujete oknem, proto se tyhle elektrárny nevyplatí vůbec zastavovat.
            Ostatně proto máme noční proud, který je zářným příkladem „staré“ koncepce energetiky, kdy se vyrábí proud ve velkých centrálních elektrárnách , které jedou pořád a dodávají proud stále! Ale jak jistě sám víte, protože předpokládám že jste inteligentní, tak poptávka stálá není, nikdy nebyla a nebude. Dříve to tolik nevadilo, diktatura nařídila 3 směny a jelo se. Zařídil se noční proud aby ho lidí využívali a rozprostřela se spotřeba i mimo špičky.
            To ale dnes už není potřeba. Dneska už máme elektrárny a další technologie, které jdou regulovat přesně podle potřeby v řádu sekund.
            Viz. velká větrná farma + baterie v Austrálii. Takto to má vypadat. A to je jediný koncept, který je do budoucna perspektivní. Staré typy jako JE, uhlí jsou dnes absolutně nevhodné.
            Technologicky to není nic převratného, ani nového. Je jen o to aby to lidí konečně pochopili. A dali do toho ty miliardy, místo aby je pálili v přežitých nebezpečných jaderných elektrárnách.

                1. Díky, trvalo mi to taky 2 dny než jsem to dal dohromady :-))
                  Díky, trvalo mi to taky 2 dny než jsem to dal dohromady :-))

                1. Díky, je příjemné vědět, že nejsem sám co si tohle
                  Díky, je příjemné vědět, že nejsem sám co si tohle myslí.

                2. Neni zač.
                  Osobne som presvedčený, že všetko, čo

                  Neni zač.
                  Osobne som presvedčený, že všetko, čo potrebujeme k životu sa dá získať pomocou slnka. JE by tu už dávno neboli keby sa masívne nepodporovali pretože samé si na seba nikdy nemôžu zarobiť, na rozdiel od solárnych, veterných a vodných elektrární, ktoré sú po určitej dobe ziskové.
                  Hádam sa raz dočkáme toho, že zvíťazí zdravý rozum.

                3. A co si myslíte, že je uhlí? Akumlovaná sluneční
                  A co si myslíte, že je uhlí? Akumlovaná sluneční energie. Veškerá energie, kterou disponujeme, je ze slunce. Ať už toho našeho, které jej uložilo do uhlí nebo jeho předchůdců, které při výbuchu supernov daly vzniknout prvkům jak je Uran. Tak totiž funguje vesmír.

                4. Ano, nejste sam, ale podle vyzkumu verejneho mineni je vas
                  Ano, nejste sam, ale podle vyzkumu verejneho mineni je vas minorita. Takze dle zasad demokracie je treba zacit stave JE.

            1. Hezky den,
              pochopil jsem to tak, ze JE ma problemy s vyhorelym

              Hezky den,
              pochopil jsem to tak, ze JE ma problemy s vyhorelym palivem a bezpecnosti. A alternativou je OZE. Prvni cast je pravda, alternativa zatim neexistuje. Vzdy kdyz dojde na tuto diskuzi a ekologove do zblbnuti omilaji stejne argumenty, tak rikam. Dva tydny inverze, nefouka, nesviti a tolik nejsme schopni za rozumne penize akumlovat, co s tim? Ekologove maji jednu velmi skaredou vlastnost, umi bojovat proti necemu, ale nenabizi skutecna reseni.

      2. Prodloužit používání uhlí nechce Česko, ale naši
        Prodloužit používání uhlí nechce Česko, ale naši uhlobaroni a jimi placení lobbisti. Někteří nahrabali už 60mldKč, ale nestačí to, klidně si vylobují skrývku ornice přes celou ČR, kdyby tam bylo uhlí. To uhlí bude mít za 50 let úplně jinou hodnotu než dnes, a my blbci si ho pálíme jak primitivové a ještě se tím dusíme. A pro info některým diskutujícím: uhlí se nesadí a „neslízí“ kazdých 50 let jako lesy na dřevo. To je rozdíl mezi fosilním palivem a OZE!

        1. Hodnota cehokoliv s v principu odviji majoritne od poptavky.
          Hodnota cehokoliv s v principu odviji majoritne od poptavky. Takze predstava, ze si nechame uhli a za 50 let draze prodame je pomerne naivni. Vychazi totiz z predpokladu soucasnych technologii, kdy uhli je chapano jako zdroj energie. Takze treba zvladnuti fuze by cenu uhli udrzelo na obdobne urovni. Mimochodem, tohle by mozna slo rict o rope, ktera je surovinou pro chemii. Nase zasoby jsou opravdu minimalni.

Napsat komentář