TEST: Hyundai Ioniq Electric – soused z Boleslavi nemá jen problém, je úplně v pytli (2.)

Po úvodním dílu uživatelského testu elektromobilu Hyundai Ioniq Electric od Radovana Burkoviče přinášíme jeho dokončení.

Nabíjení elektromobilu Hyundai Ioniq Electric na nabíjecí stanici
foto: archiv autora

autor: Radovan Burkovič

ČTĚTE PRVNÍ DÍL TESTU ZDE

Ještě jednu rozhledovou slabinu jsme překvapivě našli. Začernění prostoru na předním skle v okolí vnitřního zpětného zrcátka, kde jsou čidla asistenčních systémů, zakrývá na křižovatce výhled na semafor po pravé ruce, pokud stojíte první v řadě. Několikrát jsme se nevěřícně vrátili. Prostě jsou polohy za volantem, kdy je tomu tak. Je třeba s tím počítat.

Za velkým, zevnitř ovládaným víčkem na levém zadním blatníku, je prakticky umístěná standardní nabíjecí zásuvka Type 2/Mennekes a zásuvka rychlého nabíjení.

Jízdní režim NORMAL je u elektromobilu rozšířen o režim ECO, který maximalizuje energetickou účinnost a režim SPORT, který Vám přidá dalších 30 Nm točivého momentu, abyste dosáhli maximálních 295 Nm. Ty elektromotor poskytuje již od nulových otáček a zajišťuje působivou akceleraci, zejména při nízkých rychlostech.

Bohužel, IONIQ je v tomto ohledu na tom špatně. Kvůli modularitě HEV, PHEV a EV na jednom podvozku. V elektrické verzi, kdy je lehký motor s měničem na přední hnané nápravě a těžší baterie pod zadními sedadly, si už na troše štěrku na cestě nebo v zatáčce kola prohrábnou.

I v ECO módu. V módu NORMAL ještě více a SPORT už je prostě bagr. Středový tunel u elektromobilu mezi předními i zadními sedadly je pak úplná zbytečnost. Prostě spalovací myšlení.

Hyundai Ioniq Electric

Elektromobil Hyundai Ioniq Electric
foto: archiv autora

Čistý BEV (Battery Electric Vehicle) má mít baterie naplocho v celé podlaze, ideálně váhově v poměru 50:50 mezi nápravami. Motor a měnič vzadu na hnané nápravě. Přední nehnaná náprava tak poskytne fantastický rejd. Vpředu i vzadu má být u elektromobilu kufr na zavazadla a uvnitř auta pak obrovský prostor pro lidi s čistými liniemi.

Křížence bychom opravdu dělat neměli. Hyundai sice tvrdí, že díky přesunutí akumulátoru pod zadní sedadla je akumulátor lépe chráněn před kolizí a zvětšila se kapacita zavazadlového prostoru, ale co je to platné, když utrpěly jízdní vlastnosti.

Kufr elektromobilu Hyundai Ioniq Electric

Kufr elektromobilu Hyundai Ioniq Electric
foto: Hyundai

Interiér vozu Ioniq Electric je opatřen ozdobnými prvky v měděné nebo bílé barvě, to v závislosti na barvě exteriéru. Velký digitální barevný displej na přístrojové desce před řidičem poskytuje veškeré informace o jízdě včetně rychlosti, spotřeby energie, dojezdu, stavu nabití a názorně zobrazuje tok energie. Grafika displeje se mění podle jízdního režimu ECO, NORMAL nebo SPORT.

Přístrojová deska elektromobilu Hyundai Ioniq Electric

Přístrojová deska elektromobilu Hyundai Ioniq Electric
foto: archiv autora

Sportovní volant, s dole zploštělým věncem, je doplněn pádly, kterými se ovládá proměnlivé rekuperační brzdění. Od nejslabšího, které skoro nepoznáte, až po opravdu silnou brzdu.

Volant elektromobilu Hyundai Ioniq Electric

Volant elektromobilu Hyundai Ioniq Electric
foto: archiv autora

Dotykem konečkem prstu, zatímco dlaň se opírá pohodlně o čalouněnou část středového tunelu mezi sedadly, volíte tlačítky mezi jízdou vpřed, neutrálem a jízdou vzad, jízdními režimy ECO, NORMAL a SPORT a obsluhujete elektrickou parkovací brzdu. Parkovací brzda s užitečnou funkcí AutoHold se jednoduše aktivuje pouhým zvednutím tlačítka.

Volič jízdy elektromobilu Hyundai Ioniq Electric

Volič jízdy elektromobilu Hyundai Ioniq Electric
foto: archiv autora

Na centrální ovládací konzole jsou pak ergonomicky rozmístěná tlačítka, zjednodušující ovládání hlavních řídicích funkcí. Kompatibilní chytré telefony lze nabíjet bezdrátově prostřednictvím integrované nabíjecí podložky. Nekompatibilní telefony vyžadují bezdrátový nabíjecí adaptér. Odkládací schránka je umístěná také ve středové konzole a nabízí velkorysý úložný prostor o objemu 3 litry.

Navigace v horní části na multifunkčním displeji zobrazuje okruh dojezdu v komfortní i úsporné jízdě bez topení / klimatizace. Vůbec je zde možnost vyčíst o vozu hodně informací. Hyundai spojil to nejlepší z vozů Nissan Leaf a Kia Soul EV. Mnoho prvků, obrazovek a tlačítek je shodných a ku prospěchu věci.

Ovládací konzola elektromobilu Hyundai Ioniq Electric

Ovládací konzola elektromobilu Hyundai Ioniq Electric
foto: archiv autora

Interiér vozu je velmi prostorný. Jen široký středový tunel vepředu mezi sedadly způsobuje, že se špatně zapínají bezpečnostní pásy, spona je hluboko mezi sedadlem a tunelem. Zasednete si ji. Pod středovou loketní opěrkou je totiž dostatečně velký úložný prostor na tablet nebo knihu, která se nevejde do jiných přihrádek. Nechybí nabíjení prostřednictvím USB portu.

Interiér je zvýrazněn použitím nápadných chromovaných detailů voliče převodovky, pedálů a prahových lišt, je vylepšen kontrastními ozdobnými prvky. Sedadla můžete mít v látce nebo kůži. My vyzkoušeli pohodlná a příjemná kožená, kdy přední byla kromě třístupňového vyhřívání sedadla i opěradla navíc ventilovaná.

To řidičovo pak bylo elektricky stavitelné ve všech směrech a výšce. Na dveřích byla tlačítka pro dvě paměti kompletního nastavení, příjemná funkce, pokud se ve voze v řízení střídá třeba manžel s manželkou. Hodně vám pak při nastupování, které je díky nízkému vozu spíše uléháním, pomáhá automatické posunutí sedadla vzad. Následně, po zavření dveří, se s Vámi samo přisune k volantu.

Zadní sedadla měla dvoustupňové vyhřívání a odkládací síťované kapsy na zádech předních sedadel. Pátá osoba vzadu uprostřed je pouze nouzové sezení s velkým tunelem pod nohama. Navíc zádová opěrka zde plní i funkci výklopné loketní opěrky pro spolujezdce na krajích. Příjemné je dělené osvětlení interiéru zvlášť vpředu a vzadu, vpředu i napravo a nalevo.

Zadní sedadla elektromobilu Hyundai Ioniq Electric

Zadní sedadla elektromobilu Hyundai Ioniq Electric
foto: archiv autora

U všech sedadel pak bylo možné ovládat elektricky okna. Řidič měl u sebe ovládání všech oken, včetně jejich zámku pro pasažéry na dalších sedadlech. A zamykání celého vozu. Který se mj. zamkne sám hned po rozjezdu.

Mimoto i elektrické nastavení obou vnějších zrcátek a vnitřní zpětné s aktivní funkcí proti oslnění. Velký je počet odkládacích kapes, včetně držáku na pití. A to i se stavitelným systémem dle průměru láhve / plechovky. Ve dveřích pak vpředu i vzadu. Brýle najdou své místo ve stropě nad zpětným zrcátkem.

Dveře řidiče v elektromobilu Hyundai Ioniq Electric

Dveře řidiče v elektromobilu Hyundai Ioniq Electric
foto: archiv autora

Při prvním pohledu na pracoviště řidiče je v autě trošku přetlačítkováno. Dokonce i na volantu, který je opravdu multifunkční. Ovšem když to srovnáme třeba s Audi A8, které připomíná spíše kokpit letadla, není toho zase tolik.

Vlevo pod volantem jsou voliče různých jízdních asistentů a tlačítka k nabíjecí zásuvce, včetně zámku nabíjecího kabelu nebo nastavení doby nabíjení, když používáte levnější noční proud. Na volantu pak tempomat, palubní počítač, rádio a hands free telefon.

Ovládací tlačítka elektromobilu Hyundai Ioniq Electric

Ovládací tlačítka elektromobilu Hyundai Ioniq Electric
foto: archiv autora

Prostřednictvím středového 8” barevného dotykového displeje získáte přístup k elektronickému mozku vozu. Normálně by Vám během každé jízdy poskytoval informace a zábavu v systémech Apple CarPlay a Android Auto, společně se zcela novou navigační platformou. Bohužel klasicky, jako u Nissanu a dalších značek, je český trh pro výrobce aut nezajímavý. Aplikace Android Auto a Apple CarPlay nejsou na českém trhu podporovány.

Přesto dotyková navigace obsahuje nejnovější navigační platformu Hyundai s aktivními navigačními pokyny a informacemi, bezplatnou aktualizací map prostřednictvím doživotní služby Hyundai Map Care a je také obohacena o funkci Live Services.

Obsahuje i mnoho užitečných funkcí. Online třeba zobrazuje aktuální spotřebu energie z baterií zvlášť na jízdu, zvlášť na topení/klimatizaci a zvlášť na ostatní systémy vozu. Je tak možné lépe hospodařit s energií v případě požadavků na dlouhý dojezd.

Při couvání zobrazí zadní kamera, umístěná pod logem Hyundai na zadních pátých dveřích, barevně přehled, kam couváme. Včetně čar, vymezujících bezpečný prostor, a čar, naznačujících předpokládaný směr pohybu vozu podle natočení předních kol. Kromě parkovacích čidel a zrcátek tak máte opravdu dokonalý přehled o všem kolem.

Pod displejem je nastavení audiosystému Infinity s vysoce kvalitním zvukem prostřednictvím 8 reproduktorů a subwooferu. Také elektrická zásuvka, zapalovač, USB zásuvka a AUX konektor, ale ty až pod klimatizací.

Následuje další část středové konzoly s nastavením automatické klimatizace, topení, vyhřívání oken, vnitřního okruhu a dalších funkcí. Třeba i Driver only, která šetří spotřebu při topení/chlazení a soustředí se namísto celého vozu pouze na pracoviště řidiče.

Auto má autonomní nouzové brzdění FCA, pokročilý asistenční systém, který se spoléhá na radarové signály a detekční kameru vepředu a neustále analyzuje prostor před Vámi. Je-li detekováno riziko potenciální kolize s chodcem nebo vozidlem, vůz začne automaticky brzdit, čímž se minimalizuje riziko poškození vozidla a/nebo zranění. Otestovali jsme a opravdu. Najet příliš blízko na křižovatce k vozu před Vámi znamená zásah elektroniky a prudké dupnutí systému FCA na brzdu.

Adaptivní tempomat SCC využívá přední radarový snímač, jenž sleduje vozidlo vpředu. Automaticky udržuje nastavenou rychlost a bezpečnou vzdálenost mezi vozidly tak, že v případě potřeby sníží točivý moment motoru a použije brzdy.

Auto umí nejen přizpůsobovat svou rychlost až do úplného zastavení, ale v případě krátké prodlevy se umí opět samo, bez zásahu, rozjet až na tempomatem předvolenou rychlost. Při delším stání je nutno autu k rozjezdu dopomoci. Buď krátkým sešlápnutím pedálu, nebo ťuknutím na tlačítko nastavení tempomatu.

Sledování mrtvého úhlu BCW je velmi užitečná věc. Rozměrná zrcátka, která se při parkování sklápí směrem nahoru k vozu, zdaleka nevykryjí vše. Pravé i levé informuje akusticky i světelně řidiče, že se v mrtvém úhlu právě nachází vozidla. Což například usnadňuje bezpečnou změnu jízdního pruhu. Např. při jízdě na trojproudé vozovce jste doslova hlídáni ze a do všech stran, kromě směru dolů a nahoru.

Při couvání z parkovacího prostoru systém RCCW, který doplňuje systém BCW, informuje řidiče o blížících se vozidlech a může zmírnit následky hrozící kolize. Současně samozřejmě fungují všechna parkovací čidla vepředu, vzadu i šikmo v rozích vozidla. Graficky je to zobrazeno na přístrojové desce pohledem na vůz ze shora. Upozorní řidiče signálem a obrázkem, kde je něco špatně.

Příjemný je asistent pro jízdu v jízdním pruhu LKA. Je sice především určen k upozornění řidičů, kteří za volantem začnou dřímat a jejich vozidlo opustí jízdní pruh bez signalizace změny jízdního pruhu, ale poskytuje spolu s adaptivním tempomatem i jakéhosi kvazi autopilota. Nejenže zareaguje akustickým signálem k upozornění řidiče, ale často rovnou přidá aktivní korekci směru řízení.

Pokud se rozsvítí na přístrojové desce symbol zeleného volantu, pak auto dokáže při dobrém značení silnice čarami jet ve svém pruhu a reagovat na změny okolí. Nedovolí Vám však déle než 10 vteřin mít ruce mimo volant, pak se jich pípáním dožaduje a pokud nevyhovíte, režim zruší. I tak je pocit jízdy bez nohou na pedálech a rukou na volantu zábavným předznamenáním autonomní budoucnosti.

Na bezpečnost se vůbec u Hyundai hodně dbá. V případě nehody chrání cestující systém 7 airbagů – airbag řidiče, airbag spolujezdce, 2 boční airbagy a hlavové airbagy. Ioniq splňuje veškeré současné evropské bezpečnostní normy a získal nejvyšší 5hvězdičkové hodnocení v nezávislém testu organizace Euro NCAP. V nárazovém testu IIHS s malým předsazením pak nejlepší hodnocení organizace IIHS Top Safety Pick+ 2017.

Celkově mohu říci, že Hyundai Ioniq Electric ve výbavě Ultimate velmi mile překvapil a je to dobrá koupě. Praktické a denně použitelné elektroauto, včetně dlouhých vzdáleností. Ty otestovali kolegové z VŠB-TUO a jejich zkušenosti budou následovat v samostatném pokračování článku.

Pokud dnes hledáte, čím nahradit obligátní, letitou, referentskou „oktáfku f kombiku, f dýzlu, f tídeíčku, f metle, na hlínach, s klimoškou, co táhne vodspoda“, vytuněnou červenými krocany na stříbrnejch tácech, pak jste – s výjimkou kombíku – našli.

vlastní

208 Comments on “TEST: Hyundai Ioniq Electric – soused z Boleslavi nemá jen problém, je úplně v pytli (2.)”

  1. Co se mi příčí v té bezpečnosti LKA je ten, že pokud
    Co se mi příčí v té bezpečnosti LKA je ten, že pokud nechytnete onen volant do 10sec tak se systém vypne. To je podle mě nebezpečné! Měli to vyřešit jako u Tesly. Pokud neuposlechnu, spustí se varovná světla a vůz začne zastavovat. To je dle mého správné řešení. Pokud řidič zkolabuje nebo tvrdě usne a systém ho nevzbudí a vypne se, pošle to do svodidel nebo vjede do protisměru…

  2. Hodně vám pak při nastupování, které je díky nízkému
    Hodně vám pak při nastupování, které je díky nízkému vozu spíše uléháním, pomáhá automatické posunutí sedadla vzad.

    A to odjíždí kdy? Při každém otvírání řidičových dveří, nebo jen při odemykání? A kolik cm to asi je, aby chudák už usazený pasažér vzadu neměl po nohách…

        1. A myslis, ze kdyby sedela v premotorovanem elektrickem SUV od
          A myslis, ze kdyby sedela v premotorovanem elektrickem SUV od Tesly (takova v ionu jezdit nebude), tak by se to nestalo? Tech clanku, kde si „blondyna“ spletla pedaly a projela posilovnou/kadernictvim/vlastni garazi je taky dost. To, ze ve vsech pripadech byla stestena priznive naklonena a nikdo autu nestal v ceste, je nahoda, ne vlastnost auta.

    1. To odjíždění sedadla pro usnadnění nástupu a výstupu
      To odjíždění sedadla pro usnadnění nástupu a výstupu má pouze top verze s koženými sedačkami. Je to horší nápad než elektrické posunování volantu. Jenže Ioniq neumí ovládat volant elektricky, proto to udělali přes sedačku. Při vypnutí auta odjede sedačka dozadu o cca 10cm,bez ohledu na cestující vzadu. Vystoupím, zamču auto, sedačka zůstává odsunutá. Přijdu k autu, odemču, nastoupím a po zapnutí tlačítka start se sedačka přisune. Co v článku není popsáno je skvělý bezklíčkový přístup. S klíči v kapse přijdu k autu, stisknu tlačítko na klice a auto se odemkne. Nastoupím a pořád s klíči v kapse nastartuju a jedu. Při vystupování zavřu dveře, stisknu tlačítko na klice a odcházím. Pořád klíče v kapse. Jednoduché a rychlé.

      1. U Mercedesu to vymysleli bez tisknutí tlačítka, pouze
        U Mercedesu to vymysleli bez tisknutí tlačítka, pouze stačí lehce zatáhnout za kliku a nebo při odchodu se jí lehce dotknout, jednoduché, není potřeba hledat tlačítko. Odsunutí sedačky při vystupování bylo první co jsem vypnul.

  3. Hyundai Kona je snad nadějí na opravdu praktické řešení
    Hyundai Kona je snad nadějí na opravdu praktické řešení dopravy pro běžného řidiče.
    Už jen proto je Ioniq skvělou předzvěstí,jedinou otázkou zůstává cena a ta se asi tak brzo nezlepší.
    Nezůstane jiná možnost,než být malinko neekonomický!

  4. Dokážu pochopit, že nás je tu většina nadšenců do EV,
    Dokážu pochopit, že nás je tu většina nadšenců do EV, ale autor by si mohl odložit růžové brýle. Auto, se kterým nedojedete rychlostí 130km/h ani z Brna do Prahy na nabití nemůže být možností pro fleetové zákazníky. Nemůže být ani řešením pro lidi kteří nemají kde přes noc nabíjet. Ano, na ježdění město a okolí fajn, ale to je vše. Moje zkušenost s Leafem 30kWh (ano, mám těžší nohu ale nejezdím jak zvíře) je 110-130km teď v zimě. A to z uvedené trasy jezdím po dálnici jen cca 20%. Že s tím nějaký nadšenec dojel do Chorvatska? super, já jsem taky na malém skútru dojel na Aralské jezero. Do Švýcarska bych tím jet nechtěl, letitou Octavií zvádnu 1000Km za 7-8hod.. Tímto za kolik, 10,11? A s vyššími nebo srovnatelnými náklady i oproti té naftě. Sorry jako…

        1. Mal som Octaviu 9 rokov a najazdil som na nej 240.000 km (pre
          Mal som Octaviu 9 rokov a najazdil som na nej 240.000 km (pre uplnost 25.000 km v priebehu 3 rokov spravila manzelka).

          A mate pravdu, porovnavat Ioniq s Octaviou je proste mimo – Ioniq je totiz o triedu lepsie auto ako Octavia. Z takmer vsetkych uhlov pohladu (razvor a teda aj vnutorny priestor prakticky rovnaky):
          – dynamika jazdy
          – komfort jazdy
          – spotreba
          – …

          Minusy:
          – Plytsi kufor (ten ma Octavia naozaj ovela vacsi aj oproti ostatnym spalovakom)
          – Ako ine spalovaky, prejde 1000 km na jedno dotankovanie po ceste ( na taku dlhsiu trasu 1-2x rocne si zatial vezmem spalovak).

          Takze Ioniq na kazdodenne vozenie (ako v mojom pripade) naozaj vyhrava, aj na trase do 350-400 km, kde jedno dobytie Ioniq-u postacuje.

            1. Spalovak, ktorým som predtým chodíl do práce ja, má teraz
              Spalovak, ktorým som predtým chodíl do práce ja, má teraz manželka, ktorá najazdí ročne výrazne menej km (cca 7500). Takže pouzijeme ten.

              Inak by som bral z požičovne, ako to robí kolega.

              Edit: Ten druhý spalovak predpokladám vymeniť cca po 5-6 rokoch (t.j. najazdení Ioniq-om cca 200tis. km a teda “vrátení /ušetrení” cca 15tis. €). Vtedy už očakávam EV s reálnym odjazdom 500-600km za normalnejsiu cenu.

    1. porovnávete staré auto s novým, tá spotreba je naozaj
      porovnávete staré auto s novým, tá spotreba je naozaj rozdielna, na inom fóre ju popisuje človek, ktorý vlastnil (a ajzdil) súčasne obe autá na rovnajej trase a v rovnakom čase (počasí). a striedal sa s manželkou, takže mal aj akýsi „priemer“.
      a o tom chorvátsku – prvú jazdu zo slovenska urobil NADŠENEC, ten rakúšan nadšencom nie je, je to človek, ktorý popisuje reálna VŠETKY vady, problémy, byrokraciu, … iní zasa ukazujú ako sa s ním jazdí ako s rodinným autom, vrátane malého dieťaťa, prípadne ako ním ísť s viac deťmi na výlet (o kus ďalej od komína) a nie priemerom 125km/hod ako vy s oktáviou do švajčiarska (to bol fakt sek,))

        1. Ano si to spočítejte a obvzláště nyní v zimě, kdy
          Ano si to spočítejte a obvzláště nyní v zimě, kdy využitelná kapacita akumulátoru klesá , spolu s topením.

          Bavíme se o Ioniqu, a v této diskuzi i majitel přiznává dojezd kolem 150-170 Km po dálnici, nebo do 200 Km na okreskách.

          Kvůli strachu z nedojetí, musíte řídit extrémně defenzivním způsobem a podobným stylem jízdy jedete v Ioniqu hybrid kolem 3,5 litrů benzinu to je +- koruna na kilemetr.

          Oproti tomu dobití baterie Ioniqu Vás bude stát na většině stanic, kde lze za penize nabít cca 10×28 tj 280 Kč , kilometr tedy za 1,40?

          Když budete nabíjet na stanicích čezu, tak zaplatíte za poušál tolik ročně, že by jste na to najel 6500 Km v benzínu

          Neřeším tu čas ztrávený u dobíjecích stanic cca 30 minut každých 150 Km a to se taky může stát ,že stanice je obsazena.

          Zkuste si nasimulovat jak by jste nyní cestoval z Liberce do Kopřivnice na otočku (dětí si chtějí prohlédnout muzeum Tatry) je to 640 Km

          Věřte mi na dálky je hýhodnější hybridní vozidlo, mám obě a můžu porovnávat výhody a nevýhody obou. Nemůžete přece srovnávat elektrické auto s nejakou spalovací vykopávkou co jezdí za 8 litrů.

          1. Pokud si vezmete tuhle vaši speciální modelovou situaci,
            Pokud si vezmete tuhle vaši speciální modelovou situaci, pak vám to jakžtakž vychází. Pokud porovnám EV s klasickým moderní spalovákem (6l/100km) a cestování Liberec-Kopřivnice, pak už to bude cenově vycházet jinak. Nabíjení např. na Vystrkově vychází 1 kWh kolem 6,50 Kč a paušál ČEZ je na časté cestování určitě výhodnější, zvláště pro lidi co jezdí 30 tis. km a více. Michelin tady nedávno spočítal, že ho vychází pro Teslu elektřina pro 1 km na 50 haléřů. Tedy výhodnost a nevýhodnost je vždy vztažena ke konkrétní situaci. Co se týká časové nevýhodnosti, ano, nabíjení ten čas prodlouží, zvlášť když člověk odbočuje z trasy, to bezesporu, o kolik záleží na velikosti baterie.

            Co se týká spotřeby hybridu, měl jsem půjčený Prius, v Praze a okolí průměr 3.9l/100km, na dálnici 6-7l/100km. Pokud vy jezdíte po dálnici za 3,5l klobouk dolů.

            1. Musím taky přispět, ev jsem měl teď mám hybrid, komfort
              Musím taky přispět, ev jsem měl teď mám hybrid, komfort tepelný v zimě je absolutně pro hybrid,z vlastní zkušenosti chci hlavně zdůraznit źe i když bude úspora při nabíjení oproti benzinu, tak vzhledem k čekani tam nechate za kafe tolik že je to finančně nastejno, ale hybrid už je doma 🙂

              1. Co se týká tepelného komfortu, nemám s tím v Soulu
                Co se týká tepelného komfortu, nemám s tím v Soulu žádný problém, topí skvěle, sedačku vytopí rychleji než všechna auta se kterými mám možnost jezdit. Argumenty hybridu chápu, ale já jsem si koupil EV proto, abych neměl spalovací motor, tedy kvůli technologii. Při nákupu benzínu si taky kafe koupím, tady úspory nehledám. Důležité je, že si kupujeme věci, které nám vyhovují, nějak si nedovedu představit, že si koupím auto a pak si budu každý den zoufat, že si nezatopím, nikam nedojedu a nic tam nenaložím.

            2. Když si vybírám Ioniqa jako že se mi líbí, tak se přece
              Když si vybírám Ioniqa jako že se mi líbí, tak se přece také podívám na jeho sourozence v hybridu a plug in hybridu a vyberu si podle chuti.

              Na stánkách to mají pěkně popsané. EV je na krátké jízdy.

              Když by byla cena vozů stejná, budu s Vámi souhlasit, taky bych šel do EV a na dovolenou, nebo dálku bych si auto půjčil od rodičů . Asi by se nezlobily když bych jim na týden dva nechal takovou káru.

              Ale paradoxně je ten hybrid o 250-300 tis levnější …..

              jen úspora na havarijní pojistce je 5000 Kč k tomu 6500 z čip čezu a 6000 kč za domácí roční dobíjení (přece nebudu pořád u stojanu jen abych využil ten čip) a máme tu 17 tis. Kč na benzín za které ujedu 15 tis. Km

              1. Jsem si jist, že na delších cestách za 1,10 Kč/km
                Jsem si jist, že na delších cestách za 1,10 Kč/km nepojedete, rovněž údržba hybridu bude stát místo 2,5 tis. Kč (EV) tak 8 tis. Kč. Nakonec pokud chcete benzínový motor, budiž vám přáno. Já osobně si dovedu poředstavit lepší hybrid za ty peníze, než je Hyundai, ale je to vaše volba. Všechno se samozřejmě na peníze přepočítat nedá. To bych taky mohl říci, že se mi vyplatí koupit Kia Soul v benzínu za 500 tis. než Soul EV za 850 tis. a tedy EV je finančně a dojezdem nesmysl., ale věřte, že pro mě to nesmysl není.

                1. Koukám že máte KIU , tak asi máte kladný vztah asijským
                  Koukám že máte KIU , tak asi máte kladný vztah asijským značkám, předpokladám.

                  Jdete do KIE půjčte si tam NIRO na den dva je to vlastně Ioniq,ale trochu více žere. Ale zase může nést něco na střeše a má tažné na 1300 Kg. A otestujte si spotřebu uvidíte a Ioniqem by jste byl ještě níže.

                  Servis je u těchto moderních aut velice levný když máte vlastní olej tak ještě levnější. Po roce jsem platil 1000 Kč za servis + další 1000 Kč za filtr do topení,ale ten je u EV stejný normálně se mění po 24 měsících ,ale chtěl jsem ho hned.
                  A tomu olej za 800 kč z E-shopu celkem mě roční servis stál 2800 Kč Kč včetně DPH.

                  Za servis na I-Miev dávám u Mitsubishi Liberec od 2800-4500 podle toho jestli se mění kapalina v brzdách jsou hrozně drazí, ale bojím se o záruku na baterii.

                  8000 Kč stojí prohlídka na 150 tis. Km /10 let kde se mění svíčky poprvé a chladíci kapalina v motoru a měniči má to dvě. celkem 9 litrů.

                  Servis na brzdách je stejný obě auta brzdí pomocí rekuperace, dokonce hybrid brzdí více (podřadí si)

                2. Dlouho jsem měl rád Mazdy, poslední dvě byly výkonné
                  Dlouho jsem měl rád Mazdy, poslední dvě byly výkonné modely MPS, nicméně pak dlouho Mercedesy 🙂 Kia mě ze všech EV nejvíce oslovila pohodlím a taky rozměry pro dobré parkování (speciálně to si nemohu vynachválit). kdyby dělal rozumné EV Mercedes, tak mám tuhle značku.

                  O servisních nákladech asi nemá cenu mluvit, to se můžeme taky dostat k tomu, že olej mi přiveze Franta z družstva a filtr Petr z práce z firemních zásob…. a pak je údržba EV hrozně drahá, že.

                  Takže se spíš můžeme bavit – chci spalovák, nechci spalovák.

                  Dnes jsem potkal od Kia velmi zvláštní hybrid, který by asi dával řada lidem větší smysl než současné hybridy. Jmenuje se Brenthon (luxusní odnož Kia, něco jako Lexus), spec. motor 2 litr benzín, který prý má spotřebu kolem 5 litrů a auto má baterii s využ. kapacitou 38 kWh, na kterou prý dá v ideálním případě až 300 km. Auto vypadlo fakt velmi zajímavě, jediný zádrhel je nabíjení, auto má pouze 3,5 kW nabíječku, takže spíše nabíjení doma a když holt dojde baterie tak naskočí motor. Prý prototyp, jediný v ČR.

                  Kdyby to někoho zajímalo, bylo to to na třetím obrázku zhora.

                  Brenthon

          2. Tak to ani náhodou. Pokud pojedete hybridem dlouhou trasu,
            Tak to ani náhodou. Pokud pojedete hybridem dlouhou trasu, zejména po dálnici, kde se jede konstantní rychlostí, pojedete s podobnou spotřebou jako klasický vůz. Až pokud budete jezdit po městě, kde se často zrychluje a brzdí, ušetříte max. 35% paliva, na klikatých okrskách, kde je nějaký kopec. max. 20%, rozhodně ale nepojedete za 3,5 litru.
            Jinak samozřejmě závidím děti, co vydrží čtyřhodinovou cestu do Kopřivnice v kuse.

            1. S tím poklesem spotřeby máte pravdu,ale mi tu
              S tím poklesem spotřeby máte pravdu,ale mi tu neporovnáváme hybridní a klasiký vůz. Ioniq se ani v klasice nedělá. Jen jsem poukazoval na to , že na dálky je lepší použít vůz hybridní než elektrický. I když může být vyjímka když máte možnost např. nabíjet v cíli atd. Musíte to přece znát když jste najel na elktřinu tolik km co máte v popisku.

              Uznáte že ta trasa co píšu je jet tímto vozem, který je v článku vychvalován v dnešní době naprostá utopie a znamená to minimálně 2x po cestě dobíjet a 2x zpět.

              Proc by na dálkové trase, stejným enomomickým jízdním stylem jako s EV neměl jet Ioniq Hybrid za 3,4l ? Píše to pan Radovan i v článku. Osobně mám Niro s normovanou 4,4 (má 18 kola) a na dálku jezdím za 4,5 i zimě na horách na sněhu. V létě není problém jet za 3,8 (méně už těžko). Víte kolik je v benzínu energie a ten motor má účinnost 40% + rekuperace jako u EV.

              3,5 litru x 8,9Kwh/litru = 31,15 Kwh na 100 Km

              s účinností motoru 40% to je na kola cca 12,46 Kwh což je podobné číslo jako u EV a teplo na topení v zimě je jako bonus.

              1. Účinnost TDI motoru 40% je v laboratorních podmínkách,
                Účinnost TDI motoru 40% je v laboratorních podmínkách, při ideálním zatížení a v ideálních otáčkách. Reálný průměr bude tak 20%. S tou spotřebou to nebude tak růžové. Taky jsem se svým SUV uměl jet za 4,5. Ale při normálním užívání byl prostě dlouhodobý průměr skoro 8. Utopie to není. Já bych vyjel ráno do Hradce na snídani, kde bych nabíjel stejnou dobu, kterou bychom jinak strávily přípravou a úklidem snídaně doma. Pak bych ještě přibrzdil v OC, kde bych zase nabil a vyvenčil děti. A to samé na cestě zpět spojené s obědem. Nabíjel bych v rámci paušálu, který si stejně platím. Na PHM za tento výlet úspora tisícovka. Dále bych neprojel 3% životnosi motorového oleje. Žádný stres a spěch, je víkend a jsme na výletě, hoňku si užiju do syta v pracovním týdnu.

              2. Z jednoho článku z dubna 2017 zde na hybridu, Ioniq Hybrid
                Z jednoho článku z dubna 2017 zde na hybridu, Ioniq Hybrid (tedy ne plugin)

                Při vyzvedávání testovacích aut často studujeme také výsledky kolegů před námi. Dlouhodobá spotřeba za více než 1000 km ukazovala hodnotu 5,5 l/100 km. „Amatéři,“ říkáme si.

                V průběhu testu však vyplývá na povrch, že oficiálních 3,4 l/100 km se nepodaří dosáhnout ani při maximální snaze a oněch úvodních 5,5 l je vlastně docela odpovídající výsledek pro kombinaci jízdy ve městě, mimo něj a občas na dálnici.

                Bez dálnice jsme byli schopni jezdit za 4,5 l, ale i to chtělo trochu toho srdíčka a štěstíčka. V čistě dálničním provozu není problém přesáhnout hranici 7 litrů na sto, ale ono je to vlastně logické. Zde hybridy vždy ztrácí a pohotovostní hmotnost téměř 1,5 tuny se prostě projevit musí. Celkově tedy bereme 5,5 litru na sto jako výsledek. Prius si ale za stejných podmínek řekne až o litr méně.

                Ano s plugin Ioniq dosahují spotřeby 3,5l/100km, ale je potřeba si uvědomit, že ty auta ještě mají další spotřebu elektřiny přes 3 kWh/100km.

                1. Přesně s tou spotřebou co píšete v úryvku jezdím z
                  Přesně s tou spotřebou co píšete v úryvku jezdím z Nirem
                  průměr 5,6 eviduji si to na sprint motoru a jsem mezi těmi horšími.

                  Ale to je průměr včetně cesty do chorvatska s boxem na střeše,
                  dovolené na druhém konci čech, kam sem táhnul box a vlek na 4 kola a bralo to po dálníci 7litrů. Manželka s tím jezdí 4 km do práce a 4 zpět to pak žere v -10 8,5litrů.
                  Na stavbu jsem stím odtahal asi 30 tun cihel,písku a cementu
                  jezdím pro peletky na topení beru 1 tunu na vlek atd.

                  Ale když jedu dálku stylem jako s I-Mievem abych dojel
                  to je max 90 na okeskách, dojíždění do vesnic plachtěním prostě
                  tak aby jste ulel Soulem 220 Km tak jedu za 4-4,4 litru.

                  A navíc to moje Niro má kombinovanou 4,4 ioniq je nižšší lehčí a má jak jste napsal 3,4. Ale nejel jsem sním, ale nevídím důvod proč by to nešlo.

                  Jestli jste fanda nizké spotřeby, tak se podívejte na stránky finské eco relye tak jezdí v hybridech jen Ioniq a prius a jsou velmi vyrovnaní. rozdíl litr je blbost.

                2. Jak jsem koupil, tak prodávám. Já jsem s tím Ioniq nejel.
                  Jak jsem koupil, tak prodávám. Já jsem s tím Ioniq nejel. Přítelkyně jezdi v Mercerdesu v novém áčku 80kW benzín a jezdí dálnice/okresky za 5l/100km (rekord má na trase 200km 4.9l/100km). Hybrid se uplatní právě na krátkých trasách ve městě, tam je to hodně znát.

    2. Chcete tvrdit, ze jste udelal 1000km prumernou rychlosti
      Chcete tvrdit, ze jste udelal 1000km prumernou rychlosti 133km/h?
      Tak o tom povidejte nekomu v hospode u piva. Za svuj zivot jsem neco najel. Nebudu dalek milionu kilometru a tohle leda tak pri plneni nejakeho uchylneho bobrika nebo sazky, by to mozna slo.
      Zase jeden teoretik co tech 1000km v kuse nejspis nikdy nejel a chce tu kazat.
      Sorry jako…

    3. Spálit 30kWh na trase 110km s 20%-ným podielom dialnice si
      Spálit 30kWh na trase 110km s 20%-ným podielom dialnice si osobne ani neviem predstaviť. To chce už doslova (nie ťažké) ale olovené nohy. S Teslou S sa mi to nepodarilo pri rýchlosti 150km/hod aj s topením na 22°C. Prezradíte mi váš štýl jazdy? Doteraz som sa snažil jazdiť s čo najmenšou spotrebou, skúsim aj toto nech je sranda 🙂

    4. Já občas jezdím jako zvíře z BMW i3 a nikdy se mi
      Já občas jezdím jako zvíře z BMW i3 a nikdy se mi nepodařilo na celé trase dosáhnout průměrné spotřeby vyšší než 22–23 kWh na sto. A to je minimálně půlka jízdy vždy po dálnici s topením a rychlostí 150 km/h. S 18 kWh využitelnou baterií vždy tímhle způsobem ujedu asi 70 km.

    5. To je obecně problém elektromobility. Jsou nadšenci,
      To je obecně problém elektromobility. Jsou nadšenci, kteří jsou uchvácení pocitem ekologičnosti a já nevím čím ještě, ti si koupí elektromobil, protože prostě prestiž s tím spojená, jim za to stojí. Kupují částečně auto a částečné pocit. To je to samé u tenisek, všechny se vyrábí v jedné fabrice, ty se značkou ve dne, ty ostatní na noční směně. Ale někdo to prostě potřebuje. A pak jsou lidé, co potřebují auto proto, aby se přepravili z bodu A do bodu B, levně, rychle, bezpečně. Nazvěme je pragmatiky. Pro ně není této chvíli elektromobil tím správným řešením, protože jen za auto bez pocitu, ta cena je nekonkurenceschopná proti spalováků. V této chvíli, elektroauto je pro bohaté, jako druhé či třetí auto v domácnosti.

      1. Mě se líbí ta technologie, čistota provozu a ticho v
        Mě se líbí ta technologie, čistota provozu a ticho v autě. Doma taky neřeším ekologii tím, že mám akumulačky, a topením kamnami bych ušetřil, ale mám aku protože to je čisté, pohodlné a zrovna tak neřeším ekologii v EV. Já si kupuji auto které mě dopraví kam potřebuju a citím se v něm dobře.

      2. A co když jsou ještě uchváceni jiným pocitem? Řídit
        A co když jsou ještě uchváceni jiným pocitem? Řídit elektrické auto jakékoliv kategorie je prostě o level výš, než spalovací vůz stejné kategorie. Velmi těžko se ale toto vysvětluje někomu, kdo elektromobil nikdy neřídil, nebo se v něm dokonce nikdy ani nesvezl. Zdaleka to není jen o ekologii, ale i o komfortu jízdy a směšných provozních nákladech. Vždy v této souvislosti zmiňuji příhodu, kdy jsem známého, majitele dieselového Fluence svezl svým Fluence Z.E. Chudák to ještě půl hodiny rozdýchával, jak propastný rozdíl je mezi těmi auty. Přitom já jsem ho tenkrát jetého koupil jen o malinko dráž než on nového.
        Nelze taky souhlasit z prohlášením, že je to druhé, nebo třetí auto, protože vždy je elektromobil v domácnosti na prvním místě ve využití, zároveň se majitelům elektroaut zvyšují nájezdy, protože se již nemusí omezovat. Nutno ale taky dodat, že já jsem si to taky myslel v době, kdy jsem si prví EV kupoval.
        Asi těžko na elektromobil přemlouvat někoho, kdo jezdí v deset let staré oktavii, ale aut v ceně tesly jezdí po našich silnicích desetitisíce a aut v ceně ioniqu ještě 10x tolik.

  5. off
    SpaceX vytvoří vlastní světovou síť

    off

    SpaceX vytvoří vlastní světovou síť vysokorychlostního internetu Starlink z 12 000 družic. Dneska v 15:17 startují dva microsatelitní předjezdci. Jakej to bude mít dopad na Tesla automobily a jejich online komunkaci s centrálou doteď závislou na různých lokálních telefonních providerech a jejich pokrytí či nepokrytí si lze divoce zaspekulovat. Každopádně to bude něco co by se sakra hodilo i ostatním automobilkám. Družice budou lítat na nízké a velmi nízké obězné dráze a tím budou mít i krátkou dobu odezvy což dosud byl hlavní problém satelitního internetu.
    https://www.cnews.cz/spacex-falcon-9-microsat-2a-2b-starlink

    1. Jsem zvědav, jak se přes satelit bude komunikovat za jízdy.
      Jsem zvědav, jak se přes satelit bude komunikovat za jízdy. V současné době je potřeba přesně ustavená nepohyblivá 60cm anténa. Zároveň je potřeba si uvědomit, že satelit komunikuje pouze jedním směrem, tedy download, upload musí být stejně přes telefonní operátory…

      1. Satelitní telefony komunikují jen jedním směrem? Té asi
        Satelitní telefony komunikují jen jedním směrem? Té asi blbost ne, to by byli naprosto k ničemu, maximálně tak na poslech rádia 😉
        Obávám že jsi nepochopil o co tu jde, tydle satelity budou lítat nízko a supernízko, tudíž nároky na vysílací výkony a velikost antén budou nejspíš markantně menší.

        1. Měl by sisi nejdřív něco o tom přečíst, porovnávat
          Měl by sisi nejdřív něco o tom přečíst, porovnávat vysokorychlostní satelitní internet se satelitním telefonem je jako porovnávat modem a optický kabel. Mě samozřejmě zajímá jak to funguje, nepotřebuju příspěvek o ničem.

      2. Tohle nebude jako starý inmarsat apod. Spacex skutečně bude
        Tohle nebude jako starý inmarsat apod. Spacex skutečně bude lítat po velmi nízké orbitě, takže nároky na výkon budou podobné jako u běžných pozemních vysílačů, spíše menší, protože signál půjde nahoru a nebude muset překonávat žádné překážky. Navíc v plánu je vypustit tisíce podobných satelitů a dokonce možná desetitisíce. Pokud se tím podaří skutečně pokrýt celý svět a budou cenově konkurenceschopní dokonce i místním ISP (což si při tak velkém trhu dovedu představit), bude to naprosto likvidační pro všechny ostatní, protože mít odkudkoliv na Zemi dostupné připojení za pár šupů je Svatý grál svobodného internetu. A navíc internetu, který nebude běhat po drátech, které vlastní staré struktury a mohou je ovlivňovat vlády byrokratických států.

        1. To vím, že to nebude nějaká stará satelitní plečka.
          To vím, že to nebude nějaká stará satelitní plečka. Dnes to ovšem tak zatím funguje. Vypuštění tisíců satelitů si nikdo nedovede představit, ročně se povolí něco přes 100 satelitů a už teď začíná problém. Aktivních satelitů je tak 1500 a tady se bavíme o mnohanásobku. Já ani nejsem přiznivcem globalizace, naopak přináší jen řadu problémů. Taky bychom mohli časem jíst jeden chleba a jezdit v jednom modelu auta, to je nepřijemná představa. Víme, jak lákavá je moc ovlivňovat masy lidí, kor na celém světě, internet je dnes jedna z nejmocnějších zbraní.

          1. Ony to jsou mikrosatelity. Nic moc velkého. S povolováním
            Ony to jsou mikrosatelity. Nic moc velkého. S povolováním není problém, orbity nikdo nevlastní, je třeba je jenom registrovat a vést jejich registr, aby to v budoucnu nezpůsobilo problémy. Ale životnost těchto satelitů bude pár let, takže to problém nebude.¨

            Já naopak příznivcem globalizace jsem. A nemám pocit, že by unifikoval. Naopak, přináší spíše více možností. Nebo vy snad máte pocit, že ta komančů nám izolacionismus přinášel větší možnosti a více voleb? Globalizace má samozřejmě nevýhody, ale výhody pro lidstvo jasně převažují.

            1. Neporovnával bych dnešní dobu s komunistickým režimem.
              Neporovnával bych dnešní dobu s komunistickým režimem. Zkuste si přečíst rozbory uznávaných ekonomů, to co se děje v USA a ve světě není normální. Globalizace a vytváření peněz z ničeho přinese obrovský problém v budoucnu. Přečtěte si i naši a evropskou historii kolem roku 950-980 (tedy přes 1000 let starou a zjistíte, kolik stejných prvků naleznete v dnešní době a že se celou dobu jen nechtěně podřizujeme svému okolí.

              Co se týká malých sateltů, těch je většina a malá životnost je velký problém, protože bude potřeba vysílat ročně další tisíc satelitů, aby nahradily ty „mrtvé“.

              1. Globalizace nemá s vytvářením peněz nic společného.
                Globalizace nemá s vytvářením peněz nic společného. Dnešní finanční systém je založen na FIAT měnách, ve kterých peníze vznikají prostřednictvím dluhů. Peníze se netisknou. Tento systém funguje už docela dlouho a funguje překvapivě dobře a děje se to už hodně dlouho. A jestli si myslíte, že ČR bude někdy dělat něco jiného, než se podřizovat svému okolí, tak jste hodně mimo. Nemá jinou možnost.

                A takto malých satelitů většina rozhodně NENÍ. Za malý satelit lze považovat zařízení velikosti auta a menší. Tyhle satelity jsou mnohem menší, velikosti kufříku. Když na jeden start rakety vynesete 80 kusů, tak je to celkem v pohodě.

                1. Psal jsem globalizace A vytváření peněz….
                  Pokud vím,

                  Psal jsem globalizace A vytváření peněz….

                  Pokud vím, satelity mají mít průměr kolem 80cm (ne že by na tom záleželo), to je dost na zničení jakékoli letící rakety do vesmíru. V pohodě to rozhodně není, protože to navýšení počtu satelitů je ohromné.

                2. Je to v pohodě, pokud znáte dráhy. Navíc po skončení
                  Je to v pohodě, pokud znáte dráhy. Navíc po skončení životnosti se satelit sám navede do atmosféry.

                3. Dobře, nechme toho, už se dnes začínají srážet satelity
                  Dobře, nechme toho, už se dnes začínají srážet satelity a nikdo nezná všechny dráhy, zvláště utajených satelitů. Navádění satelitů do atmosféry je scifi, nikdo až na vyjímky to nedělá, zvláště ne u malých komunikačních satelitů.

                4. Pravda navadeni spatky neni a neni narizeni ze to nekdo musi
                  Pravda navadeni spatky neni a neni narizeni ze to nekdo musi mit.

                5. Zpravidla se to dělá, pokud to je možné. Satelit se
                  Zpravidla se to dělá, pokud to je možné. Satelit se zpomalí korekčními tryskami, pokud zbývá nějaké palivo, a ten pomalu sestoupí do atmosféry.

  6. Zvláštní pohled na to auto máte pane Radovane.
    Chtělo by

    Zvláštní pohled na to auto máte pane Radovane.
    Chtělo by to najet více kilometrů než začnete veřejně psát hodnocení a přestat být zaujatý z pohledu zastánce IONu.
    To, že vlastníte Samsung S4 mini a nedokážete do něj instalovat Android Auto ještě neznamená, že to auto nedokáže tyto věci zobrazovat. Stejné je to s Apple Car Play.
    Co se týká regenerativního brzdění, rozhodně není nejsilnější stupeň příliš silný. Jak byste potom označil rekuperaci BMW i3 nebo Leafa 2.0 s ePedal?
    A další drobnost, auto hold je nutné aktivovat při každém zapnutí auta, po jeho vypnutí se sám deaktivuje. Je to otravné stejně jako systém start stop u spalováků.
    A je toho více…

    1. Jistě chtělo, o tom žádná, ale určitě víte, že je
      Jistě chtělo, o tom žádná, ale určitě víte, že je jich jako šafránu a dobrat se k nim není jednoduché. Zvláště pak, když nárokuji týden či dva.
      To není o zaujetí Ionem, stejnou koncepci mají Tesly, Smart, BMW…. Předělávky spalováků s předními náhony jako Golf, UP, Kia jsou na tom jinak, to se nedá nic dělat. Přesto lze baterie umístit lépe, viz předokolka elektromobil Nissan Leaf a všechny 3 zmíněné.
      Nefunkčnost těch systémů deklaruje přímo prodejce, takže jsem se o to ani nepokoušel. Viz „Jste připojeni – Užijte si funkce *Apple CarPlay, *Android Auto a bezdrátové nabíjení pro chytré telefony.
      * Aplikace Android Auto a Apple CarPlay nejsou na českém trhu podporovány.“ https://www.hyundai.cz/modely/ioniq-electric
      Ano, BMW i3 má rekuperační brzdění ostřejší, ale to odpovídá sportovnímu charakteru auta, viz můj test Malá Tesla (nejen) do města. Ioniq je proti němu rodinná pohodovka.
      Tu aktivaci autoholdu jsem nezaznamenal, málo rozjezdů do kopce a málo zastávek mezi nimi s vypnutím auta. Určitě to má i další maličkosti, které třeba denně nevyužívám a proto je nepostřehnu. S tím vypínáním je to ale opruz. Připomíná mi to nutnost pokaždé vypnout u Renaultu ZOE ten protivný zvuk pro chodce v nízké rychlosti, produkt principu evropské předběžné opatrnosti, česky předposranosti.

        1. Az take zle to nie je. Jednoducho povedane sa auto sprava tak,
          Az take zle to nie je. Jednoducho povedane sa auto sprava tak, ako keby ste presadli zo spalovaku s prednym nahonom do spalovaku so zadnym nahonom – ta vaha vzadu tlaci auto trochu vpred, takze spravanie je take, ako keby ste sli v aute so zadnym nahonom.

          Takze jazda uplne v pohode 🙂

      1. Narazil jste na další otravnou blbůstku. Tlačítko VISS,
        Narazil jste na další otravnou blbůstku. Tlačítko VISS, které je třeba stisknout po každém zapnutí auta, jinak vám do 30km/h bude vyhrávat okolo auta ten otravný zvuk.
        Ale to je dnešní nemoc aut. Na i3 je také treba donekonečna přepínat režim komfort na ecopro, případně ecopro+. Taky si to nepamatuje z předchozí jizdy.
        Jinak s dostupností předváděcích aut to není tak zlé, už jsem měl půjčené dva a nikdy nebyl problém ani s nájezdem km, narozdíl od BMW. Tam měli striktně 300km.

      2. Měl jste možnost vyzkoušet chování na sněhu?
        Bál bych

        Měl jste možnost vyzkoušet chování na sněhu?

        Bál bych se jak to bude fungovat díky tomu rozložení hmotnosti.

        V testu Inoniq hybrid si Rasto Chvala pochvaloval jak to pěkně jezdí na sněhu vyjel s tím i sjezdovku.

        Já mám sesterské Niro a taky funguje na sněhu poměrně slušně a protože bydlím na horách tak je to pro mě klíčová informace.

        Nějakou delší jízdu v podmínkách sněžení a mrazu -10 jste s tím dělal? Jestli to dá při namrzajícím předním okně a sněhu na vozovce alespoň 150 Km? Občas tu v Jizerkách máme takové podmínky že mám starost dát 80 Km iMivem s nezávislým topením.

        1. Pri -10 chodim bezne teraz v zime 170-180 km : 85km do prace a
          Pri -10 chodim bezne teraz v zime 170-180 km : 85km do prace a rovnako spat (rano predtopene v zasuvke, ale spat uz bez predtopenia). A to pri jazde dialnicou 100-110 km/h (kedze to mam tak „natesno“, tak pri tak minusovej teplote idem radsej „EKO“).

          Ak vsak idem trasu mimo dialnice, tak aj pri -10 mam dojazd 190-200 km (trasu mimo dialnice zvacsa nejazdim „hypermiling-om“, kedze je len 73 km do prace a rovnako spat = takze mi vzdy este zostabne dost elektriny).

          Sneh – priamy problem som este nemal (byvam 25 km od Popradu / Tatier). Len pri rozjazdoch z 0 km/h je potrebna „lahka noha“. Ale kedze byvate v Jizerkach, tak s tym uz asi mate skusenost 🙂

          A samozrejme v zime pri jazde ostrymi zatackami dole kopcom je potrebne prisposobit rychlost s predstihom (ta vacsia vaha vzadu predsa len trochu auto „tlaci“), ale aj tak obycajne spalovacie Audi, ci BMW nema v tych zjazdoch narok (mimochodom ani pri jazde hore kopcom ostrymi zatackami).

          1. Diky takze mate dojezd asi 2x takovy jako jan na Imievu kdyz
            Diky takze mate dojezd asi 2x takovy jako jan na Imievu kdyz topim naftou takze OK baterku mate taky cca 2x takovou takze na to ze mate auto vetsi a o 400 Kg tezsi je to super hodnota.
            Muzete mi zjistit hmotnosti na napravach je to na stitku u vodica ve dverich takovy tmavy . Niro hybrid ma 1060 na predni a 960 na zadni takze vice na hnane.

    2. Aj po 10.000 km na Ioniqu som este ani raz AutoHold nezapinal,
      Aj po 10.000 km na Ioniqu som este ani raz AutoHold nezapinal, a pri rozjazdoch do kopca mi autohold funguje uplne perfektne. A to aj do dost prudkych kopcov.

      A co sa tyka regenerativneho brzdenia (alebo ako jeden znamy poznamenal – motorovej brzdy), tak treti stupen pouzivam velmi malo, vecsinou len v pripade, ked som neodhadol uplne presne dojazd na semaforoch a potrebujem naozaj rychlejsie dobrzdit.
      Vtedy zvacsa slapnem uz aj na ten brzdovy pedal.

      Osobne sice netusim ako funguje ePedal u Leaf 2.0, ale na Inoiqu pedaly nepouzivam takmer vobec. „Plynovy“ len pri rozjazde stojaceho auta po zapnuti, ci na semaforoch a brzdovy snad este menej (len pri potrebe uplneho zastavenia = znizenie rychlosti z 15-20 km/h na 0km/h).

      1. Tak autohold na Ioniqu musím zapnout po každém startu
        Tak autohold na Ioniqu musím zapnout po každém startu proto, abych při stání na semaforu nemusel stát na brzdovém pedálu. Prostě se to chová jako starý automat, po uvolnění brzdy se samovolně rozjíždí. Stejně tak Soul, Leaf. I3 ta stojí na místě, u Tesly si můžete vybrat a Ioniq taky umí stát díky autoholdu, akorát si to po dalším startu nepamatuje.
        Když je to ošetřeno pouze softwarem, proč neumožňují vybrat si co se komu hodí. Třeba jako rekuperace, tři módy jak se komu hodí. Ale ta chybička, že si to po zapnutí musíte přepnout tak jak sám chcete, to chtělo ještě dotáhnout.

    3. 100% souhlas. Radovan jezdi malym mestskym automobilem a po
      100% souhlas. Radovan jezdi malym mestskym automobilem a po presednuti do normalniho auta se mu vse zda bud waauu (je tam mmisto) nebo hodne spatne (neni to jako v IONu) … Jen jeho ION je super, ostatni nejsou dobre, do ostatniho jen kope. Chybi mu tzv. pohled z helikoptery, nezavisly pohled a nadhled.
      Vy jste lepsi kandidat na testovaci/porovnavaci clanek – mate dva typy e-auta, mate zkusenosti, praxi.

      1. Na jakejch práškách jedeš? 🙂
        Záchranáři i komentujíci

        Na jakejch práškách jedeš? 🙂
        Záchranáři i komentujíci se shodli na tom, že z takovéto nehody se neodchází po svejch. Řidič to zvlád s menším poraněním nohy a dal si niknejm ekovující testovací figurínu firmy Tesla

          1. To jste dal dobrou fotku, ale bez dalších informací.
            Ten

            To jste dal dobrou fotku, ale bez dalších informací.
            Ten mercedes předjížděl kolonu aut rychlostí 100km/h a narazil do odbočující fabie, která byla totálně zdemolovaná a zemřeli v ní oba cestující. Řidič mercedesu přežil jen proto, že byl velký nepoměr hmotností aut a deformačních zón, přední část mercedesu vs boční část fabie. A navíc ho to odhodilo 40 metrů od nárazu, kde se utlumil zbytek energie.

            1. Mě to přijde úplně stejné, jako v případě Tesly. U
              Mě to přijde úplně stejné, jako v případě Tesly. U nehody s TM3 se nestal žádný zázrak ve smyslu, že jedině v Tesle řidič odešel po svých, a že všechny ostatní auta by na tom byly výrazně hůře, to prostě není pravda.

                1. Existuje někdo objektivní porovnání Tesly s ostatními
                  Existuje někdo objektivní porovnání Tesly s ostatními auty tedy včetně spalovacích, kde ostatní auta mají obří motor a Tesla jenom prázdný kufřík?

                2. Ty přece žádnou objektivitu nepotřebuješ, ty už to
                  Ty přece žádnou objektivitu nepotřebuješ, ty už to všechno víš dopředu. :)))

                3. Díky, jinou odpověď jsem ani nečekal od dvou místních
                  Díky, jinou odpověď jsem ani nečekal od dvou místních teslamythmakers.

                4. Mylíš ty mýty, který tu šíříš akorát ty, vkládáš
                  Mylíš ty mýty, který tu šíříš akorát ty, vkládáš mi je do huby a pak si je i sám rozporuješ? 😀

                5. Ale ja se jen ptam. Nechapu to. To ches jako porovnat prazdny
                  Ale ja se jen ptam. Nechapu to. To ches jako porovnat prazdny kufrik s motorem? Nebo co mel znamenat ten tvuj koment?

                6. Nechapu. Chces srovnavat prazdyn kufrik s motorem?
                  Nechapu. Chces srovnavat prazdyn kufrik s motorem?

              1. Aha, takže ty jsi ten co překrucuje. Člověče ty snad
                Aha, takže ty jsi ten co překrucuje. Člověče ty snad slyšíš trávu růst, říkal jsem někde něco o nějakým zázraku, nebo o tom že jsou na tom „všechny ostatní auta výrazně hůře“? Sneseš tu na hromadu kopu svejch blábolů a ještě se začneš zabejvat jejich pravdivostí. Opravdu? Zjevně si vystačíš sám se sebou :)))

  7. Chtěl bych přítomné a pana Radovana ujistit, že IONIQ ma
    Chtěl bych přítomné a pana Radovana ujistit, že IONIQ ma funkční CARPLAY, osobně vyzkoušeno.
    Stačí v menu iphone zapnout SIRI a CARPLAY jde nastavit úplně v pohodě a funguje. Bohužel přínos je diskutabilní. V návodu se píše “ není v čr podporováno“ ale je. Pokud jde o Androidauto, to jsem nezkoušel, nemám android.
    Koukněte zde https://www.youtube.com/channel/UCh0c6Si46UTohu7JXIkdh4A Majitel ze slovenska najel v pohodě s IONIQEM 300km.

  8. Že je ioniq super, to víme, i když tedy já preferuji
    Že je ioniq super, to víme, i když tedy já preferuji živost a ovladatelnost BMW. Nicméně stále je to kompromisní vůz a to ho u mě dost degraduje. Asi by se dalo překousnout, že má blbě udělané rozvržení hmotnosti, kdyby měl náhon na zadní a ještě trochu větší baterku, ideálně 40 kWh využitelných. Pak by mi už stál v garáži.

        1. Njn, malý auta typu i3 u nás za mega nikdo soudnej nechce a
          Njn, malý auta typu i3 u nás za mega nikdo soudnej nechce a těch pár kusů Ioniqa taky za mega se tu nikdo dvakrát nepřetrhne jak koupit tak i vůbec dodat. Každej s míčem v kapse čeká na pořádný Das Auto raketu T3 :)). Na to tu určitej segment trhu je/bude. Sice ne jak Škodovek, ale zato to bude mít smysl- lepší elektroauto prostě je jen zase Tesla Sko nebo Xko.

  9. Radovane pořiď si mikrovláknový hadřík a před každou
    Radovane pořiď si mikrovláknový hadřík a před každou pořízenopu fotkou laskavě dýchni na objektiv a sEtři z něj tu vazelínu nebo povidla nebo co to tam máš. Takhle zašmudlaný to nemaj ani puberťáci ze sociálních sítí. Měj soucit s okem čtenáře. 😀

  10. Poslední odstavec jsem nepochopil – toto auto těžko může
    Poslední odstavec jsem nepochopil – toto auto těžko může být referentským vozem, to je prostě vedle. Ten dojezd je prostě příliš limitující – tedy pro člověka který nemá jako hobby trávit čas na nabíječkách. Kdyby to bylo zajímavé jako referentský vůz věřte mi že by jich jezdilo mnohem více než těch Octavií. V pondělí si jdu vyzvednout nového benzínového Avensise ST – díky konkurenci mezi prodejci jednotlivých značek jsou dnes velké slevy běžné a tak stál něco málo přes polovinu něž tento Hjundaj. Ale to je auto pro někoho kdo jezdí kilometry a ne pro někoho kdo jezdí kolem komína.

    1. Vždycky slyšíme totéž od fleetových manažerů, dokud s
      Vždycky slyšíme totéž od fleetových manažerů, dokud s nimi nesedneme nad záznamy jízd a nezjistíme, že většina jejich lidí, nebo alespoň část, těch 200 km denně nedá. Protože by neměla kdy pracovat. Nebo druhá varianta, až z roku 2017, mají po cestě dostatek možností rychlonabíjet a stejně zastavují na kafe, telefonáty, připojení k internetu a vyřízení emailů, prostě je tam vidět denně nějaký prostor, kdy to auto stojí a není to přímo jednání u zákazníka. Zároveň, pokud je hodně shodných míst, které firma navštěvuje, lze dohodnout zařízení komerční rychlonabíječky poloviční kapacity okolo 20 kW výkonu, co jde připojit na červený pětikolík 400V 32A, právě tam. Pokud by šlo o kritické místo a pomalé nabíjení fakt pomalé. Prostor tam tedy je a vozy s bateriemi nad 40 kWh nebo díky dojezdu právě Ioniq už jsou použitelné. A ta auta najezdí 30, 40 a více tis. km ročně.

            1. Řada firem se v dnešní době ani moc ekonomicky nechová,
              Řada firem se v dnešní době ani moc ekonomicky nechová, nejsou lidi, takže se už důležití zaměstnanci uplácejí výhodami a pro ně EV rozhodně výhodou není. Navíc firmy ani nemají co koupit, na trhu k dostání v rozumné dodací lhůtě a dojezdu nic není. Nahradit Superb, nebo Passat něčím s 80 kWh baterií prostě je v dnešní době bez šance. Navíc ceny aut pro velké firmy jsou úplně jinde než pro běžné lidi, takže jak nahradí třeba IBM své Mercedesy C za 500 tis. bez DPH? Třeba tím, že nakoupí s ořezanou výbavou Teslu 3 v roce 2020 za dvojnásobnou cenu? Určitě ne, tohle mají dobře spočítané a vědí že ty Mercedesy za 3 roky prodají za skoro podobné peníze jak je koupili.

              1. A to je právě největší dnešní chyba evropského trhu s
                A to je právě největší dnešní chyba evropského trhu s auty, která ho pomalu tou obří deformací rozkládá.
                Že si nová auta většinově kupují firmy a pak je po pár letech přeprodávají soukromníkům, kteří na ně mají úplně jiné požadavky a s nimiž by měly vydržet mnohonásobně delší dobu.

                Snad toto pořádně omezí rychle se blížící snížení počtu distributorů o minimálně polovinu. Když pak automobilky budou víc prodávat jednoduše napřímo, tak už nebudou mít tak velkou motivaci k úděsně velkým slevám pro nakonec složitěji obsluhované firmy.

              2. Naprosto souhlasim. Pracovni prostredi a prostredky jsou vedle
                Naprosto souhlasim. Pracovni prostredi a prostredky jsou vedle mzdy dulezitym motivacnim prvkem pro zamestnance. Proto jsme nevahali pro ne objednat dve TM3.
                A postupne budeme nahrazovat vsechny spalovaky. Vysledkem budou nadseni zamestnanci a jako bonus nizsi provozni a servisni naklady. O prinosu zivotnimu prostredi nemluve.

                1. Len či nebude potreba dať valet mode, aby neboli nadšení
                  Len či nebude potreba dať valet mode, aby neboli nadšení až moc 🙂

                2. To by ztratilo to kouzlo. To uz by jsme jim mohli rovnou
                  To by ztratilo to kouzlo. To uz by jsme jim mohli rovnou koupit Leafa. 🙂

  11. Radovane, díky za perfektní článek. Sice jsem si teď
    Radovane, díky za perfektní článek. Sice jsem si teď koupil Leafa, ale zase byl za půlku ceny nového Ioniqa, takže určitě nelituji. Ioniq je opravdu dobré auto, už jsem měl tu čest si ho jen tak zvenku očmuchat. Krasavec to úplně není, ale auto je určeno k přepravě osob z místa A do místa B a na to je Ioniq parádní. Trošku mu závidím tu spotřebu, opravdu neznám jiné EV, které by mělo nižší energetickou náročnost. Nejspíš ani trojčata se s ním nemohou rovnat, ač jsou o dost menší a lehčí. A můj předchozí Renault Twizy vlastně není ani auto, i když pravda, žere méně.
    A že má Ioniq uvnitř moc tlačítek? To je přece dobře. Ve služební Škodné nemám skoro žádná tlačítka a jak mi chybí! Nemá to ani tempomat (Yeti 2016 4×4), kdežto Ioniq je plně vybaven, dokonce by se dalo říci, že podobně vybavený soused z Boleslavi bude stát i podobně peněz a nikdy se s ním nesvezete tak pohodlně, jako v Ioniqu. Doba elektromobilismu se blíží, tohle auto je opravdovým důkazem a já jsem rád, že díky takovýmto článkům se to dozvědí i škodovkáři. Trochu smůla je, že je tato informace tak nějak mine a stejně si půjdou koupit TéDéÍčko, protože to se přece dnes nosí.

    1. Děkuji za pochvalu. Ano, pokud fleetoví manažeři odloží
      Děkuji za pochvalu. Ano, pokud fleetoví manažeři odloží spalovací brýle, budou se spalovací automobilky hodně divit. Zatím se odhodlala z velkých Deutsche Post a na slova, co všechno nejde, odpověděla Mercedesu, VW a dalším dinosaurům vlastním elektromobilem. Rychle se chytil Ford a Streetscooter XL byl najednou možný. Ve střední Evropě včetně ČR se o to snaží https://voltia.com/en c Nissany eNV maxi, jedno auto jsem potkal opakovaně v Ostravě, jinak by měly být různě po okolí. V Praze je zkouší Alza, ale mají toho daleko více https://voltia.com/en/clients-partners. Ale nabízejí i původní velké Citroeny s výměnnými bateriemi v bočních dveřích.

    1. Pokud jste čekal reklamní článek, tak tohle je
      Pokud jste čekal reklamní článek, tak tohle je uživatelský test. A protože už jsem elektricky jezdil s kde čím, tak na tom trvá. Včetně toho, že Škoda těžce zaspala a spí pořád.

      Tohle auto je běžně použitelné, ostatně podívejte se, jak s Ioniqem Němci jezdí do Chorvatska na rodinnou dovolenku https://aufstrom.com/2017/07/familienurlaub-mit-dem-hyundai-ioniq-electric-rund-1-200-kilometer-nach-porec-kroatien-und-retour/.

      1. Já nevím jak jste přišel na to, že Škoda zaspala.
        Já nevím jak jste přišel na to, že Škoda zaspala. Elektrickou Octavii Skoda testovala, když tenhle Hyundai asi ještě nebyl ani na papíře. A na elektrických autech pracuje a až to k tomu bude, tak i uvede. Tím že nevyrábí auto, kterého by bud neprodala moc nebo by na něm tratila žádná ztráta není.

          1. Já myslím, že nezaspala, ale že na to záměrně sere. Co
            Já myslím, že nezaspala, ale že na to záměrně sere. Co je na té technologii tak převratného, aby museli něco vynalézat? Veškeré součásti se běžně používají v jiných strojích a vše co lze má koncern dávno vyvinuté. Ano v laboratořích přemýšlí, jak to ošidit, aby to moc nestálo a jezdilo do servisu jako spalovák.

              1. Jak pro koho. Pro zákazníky jsou elektromobily drahé
                Jak pro koho. Pro zákazníky jsou elektromobily drahé protože chybí konkurence.
                Pro automobilky jsou elektromobili naopak levné. Jak píše výše, součástky jsou vyrobeny jen je chtějí poskládat to aby to jezdilo každý měsíc do servisu. A každá automobilka ty možnosti má. Na zdroje, má odborníky, má továrny, má dodavatele, má ale radši výhodu milióny do vývoje dalšího spalovače, než do elektromobilu. Na který by mohla mít pořadníky s půl miliónem jako Tesla. Takže poptávka tu je obrovská jen ji nechtějí využít.

                1. Moc dobře si pamatuju, jak nám Eurotel v 90-tých letech
                  Moc dobře si pamatuju, jak nám Eurotel v 90-tých letech vykládal, že mobilní telefony mus být hrozně drahý a stojí výstavba stojí spoustu peněz a sami vydělávali miliardy za rok. Lidi platili 50 tis. za telefon, no a za 5 let jsme se divili, jak to najednou Nokii šlo. No a pak největší výrobce telefonů na světě zmizel z trhu jako pírko, najednou i Telefonica začala prodělávat, holt časy se rychle mění. Nelíbí se mi to, ale chápu, že chtějí prostě vydělat co nejvíc peněz a jdou touhle cestou.

          2. Nějaký odkaz na to, že se Ioniq začal vyvíjet před 11
            Nějaký odkaz na to, že se Ioniq začal vyvíjet před 11 lety? Jinak ta Octavka byla představena před 8 lety, tak nevím, proč bych měl porovnávat parametry s autem o 6 let mladším. Kdyby Skoda uvedla upravenou Octavku o 6 let později, tak by také měla jiné parametry. Já nevím co je těžké pochopit na tom, že se automobilka chová pragmaticky a nevyrábí auto na kterém by nevydělala. V laboratořích na něm pracuje a až k tomu bude vhodná doba tak ho uvede. Ne každá automobilka může žít z dotací jako Tesla.

            1. Kdyby jsou chyby, milý Aloho. Prostě Škoda je spalovací a
              Kdyby jsou chyby, milý Aloho. Prostě Škoda je spalovací a hotovo. I Iony/Zera/iMiev, jak správně píše Ozana, jsou na tom lépe, než tehdejší později představené Octavie. Nehledě na to, že se vyrábějí a prodávají sériově. To není o pragmatickém chování, prostě jim ujel vlak.
              Každá automobilka může žít z dotací, jako Tesla. Podpora pro elektrická auta je určená pro ty, kdo je vyrábějí. Takže ji bere i třeba Chevrolet, se svým Boltem. Ostatní se mohou přidat, třeba Ford se taky trochu snaží, ovšem na úrovni československého Svazarmu. A Tesla z nich samozřejmě nežije, to si pletete s podporami Škody, TPCA a Hyundai, které dostaly za hubičku připravené pozemky pro své záměry, dotace na zaškolení a zaměstnání lidí a odpuštěné daně. Nehledě na slíbenou infrastrukturu, která zatím kulhá. V USA ty dotace berou lidé, co si elektromobil kupují, mají je o to levnější. Prostě se tam platí až za výsledek = výrobek.

            1. Nemyslím, že bych psal že nechci Škodu. Ale reklama typu
              Nemyslím, že bych psal že nechci Škodu. Ale reklama typu „parazit“ mi otevírá nůž v kapse.

              Mě nic jiného nezbude než počkat na něco od VW. Japonce nechci, Tesla je příliš drahá …

              Jinak ty 3 roky a 2020 jsou v podstatě v souběhu. A věřte, že Škoda nebude mít EV dříve než VW, ani ve stejnou dobu. Viz současný eGolf.

              1. Nedávno jsem četl že první VW ID má najet výroba na
                Nedávno jsem četl že první VW ID má najet výroba na podzim 2019, takže první vozy by mohli být njdříve Q4/2019 ale spíše až Q1/2020 a souhlasím s myšlenkou, že škodovka přijde poději, podle mne bude představena jako současné nové MY v cca červnu s tím že první vozy budou k dodání Q4/2020. Ale celkem bych i věřil že zas dokáží připravit výrobu tak, že ty vozy budou opravdu reálně dostupné v rozumném množství do půl roku po objednání.

                1. Já budu rád, pokud to bude dříve než později. A
                  Já budu rád, pokud to bude dříve než později. A upřímně doufám, že cena 3 roky staré slušně vybavené ojetiny bude na 1/3 původní ceny. Ale obávám se, že budu muset čekat déle.

                2. Ojetiny jsou s ohledem na rizika obecně drahé. Nejen ojeté
                  Ojetiny jsou s ohledem na rizika obecně drahé. Nejen ojeté elektromobily.

                3. Mám doma 3. A souhlasit nemůžu i když mne čeká možná
                  Mám doma 3. A souhlasit nemůžu i když mne čeká možná ve 230.000km výměna DGS mechatroniky. Pořád oproti ceně funglovky jsem hodně v plusu.

  12. To je zase úroveň. Z jakého roku je ten telefon, kterým
    To je zase úroveň. Z jakého roku je ten telefon, kterým jste pořizovali fotky? Používání zkratek za každou cenu je děsně cool, ale vyšší erudovanost autora to bohužel nepřináší. Zavádění nových zkratek typu „BEV“ spolu s některými buranskými výroky mají úroveň článku v Nedělním Blesku. Bohužel na autorovu obhajobu lze uvést, že se jedná o nejprodávanější noviny v ČR.

      1. Má bohužel pravdu, je to starý Samsung S4 mini, ale
        Má bohužel pravdu, je to starý Samsung S4 mini, ale počasí tomu taky příliš nesvědčilo. Bylo po ránu, mlhavo, opar. Ovšem nedělám marketing, aby se po nablýskaném autě plazila blondýna, jde o uživatelský test.

        Pokud bude namítající číst celý text, tak BEV je tam vysvětleno, stejně jako ostatní zkratky. Taky to nemám rád.

  13. Super článek, díky Radovane. Jen co mě na tom trochu
    Super článek, díky Radovane. Jen co mě na tom trochu nesedí, je že jedničkový Leaf s baterií 24KWH ujede reálně kolem 130km (vlastní zkušenost) a Hyundai, který má baterii 28KWH a je o dost větší a těžší, ujede reálně 250km. Kde se bere takový rozdíl ?

    1. U Hyundai šli cestou optimalizace spotřeby, jízdních
      U Hyundai šli cestou optimalizace spotřeby, jízdních režimů a auto je celkově velmi úsporné. Protože dost věcí přejalo z Leafu a Soul EV, dá se říci, že kombinuje to nejlepší z obou. Už Kia Soul EV s 28 kWh baterií poskytuje daleko lepší výkony než Leaf, což by neměl být podle baterie až takový rozdíl, ale je. Navíc ten Leaf má 24 kWh baterku, ale využitelnou kapacitu menší. Kdežto Hyundai udává 28 kWh využitelných.

      1. A mimochodom, pekne clanky, postrehy v ktorych mozem len
        A mimochodom, pekne clanky, postrehy v ktorych mozem len potvrdit –
        tie pozitivne aj tie negativne.

        Mozem dodat, ze po prejdeni uz cca 10.000km na Ioniqu, uz do spalovaku naspat sadnut naozaj nechcem (a to som na nich odjazdil cca 600.00 km postupne na Fabii, Octavii, Passate, Corolle).

      2. Mimo témy.
        Neviete mi poradiť, kde v Prahe Holešovicích

        Mimo témy.
        Neviete mi poradiť, kde v Prahe Holešovicích dobijem do tesly pár percent, ked nemám nabíjaciu kartu? Myslím niečo za hotovost alebo niekde free? Spoliehal som sa, že v hoteli Expo niečo doplnim ale tu s elektromobilmi ešte nepočítajú 🙁
        Ďakujem.

          1. Na PRE som bol, ale nemal som kartu tak z toho nič nebolo.
            Na PRE som bol, ale nemal som kartu tak z toho nič nebolo. Nakoniec so to riskol a došiel som až do Vystrkova na SC. Zostalo mi 6% pri priemernej rýchlosti 100km/hod.
            Pri Alze treba nejakú kartu, alebo sa dá zaplatiť nejakým spôsobom?
            Ďakujem za tipy.

            1. Tak to jsem čekal, že jste byl ve větší krizi. 6% po
              Tak to jsem čekal, že jste byl ve větší krizi. 6% po dojezdu na Vystrkov s průměrnou rychlostí 100 km/h po D1 je pohoda. Já myslel, že jste v Praze těsně před nulou, tak jsem Vás neposílal ani na pražský Supercharger do Vestce u Prahy. Nebo jste na něm byl a ten Vystrkov je jen chybička, občas si to lidi pletou?

              Alza prodává elektromobily, tak jsem předpokládal, že se tam nějaké nabíjení (40V 2A = 22 kW) najde, ostatně používají elektromobil i pro své potřeby. Takže žádná karta, jen 24/7 fungující prodejna a domluva.

    2. Zas takový zázrak to není, co se týče spotřeby.
      Když

      Zas takový zázrak to není, co se týče spotřeby.

      Když jsem četl první recenze nadšených majitelů, jak to jezdí za 11 kWh/100km v zimě, tak jsem si říkal, že to moje i3 je v prdeli, protože to je prostě super spotřeba a i3 se může jít zahrabat.

      Před pár dny jsem potkal v Plzni na nabíječce pražáka, který jel z Itálie, tak jsme dali řeč. Já za ten den (teploty pod nulou) měl po 70 km po Plzni s několika plnými vytápěními interiéru spotřebu 20 kW/100km, on přijel po dálnici, kde se ploužil 100 km/h, aby dojel až do Plzně se spotřebou 18 kW/100km, takže bohužel žádný zázrak se nekoná. Na tuhle spotřebu se dostanu v pohodě taky, pokud to ujedu v kuse a nebudu neustále znova vytápět interiér, jako když absolvuji za den 5 jízd po městě.

      Ten kdo jezdí s jinou elektrikou za 12-13, tak s Ioniqem bude jezdit podobně, ten kdo jezdí za 15-16, tak podobně bude na tom i na Ioniqu.

      Takže podle toho bych auto nevybíral, je to spíše o tom, zda se ti líbí/potřebuješ klasický delší hatchback, malou nákupní tašku typu i3 nebo rozpláclou žábu Leafa.

      1. Taky vím, že 11 kWh/100km je blbost, já jsem jel po
        Taky vím, že 11 kWh/100km je blbost, já jsem jel po dálnici a Prahy do Zdic a zpět a těch 130 km/h jsem jel za 16 kWh/100 km a to bylo myslím 15°C. 250 km bude maximum v naprosto ideálních podmínkách a jízdou do 60 km/h. Mimochodem od Přimdy do Plzně to je pořád z kopce a to teda neměl spotřebu moc dobrou při rychlosti 100km/h, ta zima je prostě prevít na EV.

        1. Ano tych 11kWh/100km je pri uspornej EKO jazde, ale cez
          Ano tych 11kWh/100km je pri uspornej EKO jazde, ale cez spominane tri kopce a jazde : prejazd miest max.povolenou rychlostou; mimo miest tachometrovych 80-85 km/h, zrychlovania na rovine a po „doplachteni z klesani“ (t.j. nezrychlovanie pri jazde hore kopcom.

          Ale zaroven ten dojazd 230 km na rovnakej trase pri sportovom vyziti v jazde do kopcov plati tiez (t.j. spotreba 12kWh/100 km a pri 15°C).

          Pri dialnicnej rychlosti 120 km/h uz je spotreba + 15% (=14 kWh/100km a pri 15°C).

          Pri terajsich 0°C az -5°C je spotreba ako pise Radovan a pan Horcik v priemere 15 kWh/100km (jazda po dialnici 100-110 km/h).

          1. Ano tych 11kWh/100km je pri uspornej EKO jazde, ale cez
            Ano tych 11kWh/100km je pri uspornej EKO jazde, ale cez spominane tri kopce a jazde : prejazd miest max.povolenou rychlostou; mimo miest tachometrovych 80-85 km/h, zrychlovania na rovine a po „doplachteni z klesani“ (t.j. nezrychlovanie pri jazde hore kopcom.

            Ano takto je to možné, při teplotě 15°C jsem tímto stylem jel se Soulem za 12,5 kWh/100km, Samozřejmě ani při tachometrových 120 km/h to nemůže Soul dát Praha-Brno ani náhodou, ovšem to nedá ani Ioniq, takže se stejně sejdou spolu na nabíječce Vystrkov 🙂

              1. To je bohužel nutnost, pokud chce jet stotřicítkou. Celá
                To je bohužel nutnost, pokud chce jet stotřicítkou. Celá ta nynější doba je prolhaná až hanba. Nastavíte si 130 na tempomatu, kouknete na GPS a ejhle, jedete +-121. Nastavíte 54 a ejhle, jedete dle obecních radarů i GPS 50. Takže rychloměry v autech podměřují, spotřebu Vám napíší od 10-20% nižší, než je skutečná, děs.

                1. Tak pokud jezdim chvili se svym autem a obcas mam zaplou
                  Tak pokud jezdim chvili se svym autem a obcas mam zaplou GPSku, tak velice rychle zjistim kolik muj rychlomer podmeruje. Pak si klidne nastavim tempomat treba na 250, kdyz vim ze ve skutecnosti jedu 130. Obavam se ovsem ze takto to Pavel nemyslel, pokud ano, tak sory.

                2. Vsetci vieme, ze vsetky tachometre ukazuju viac ako je
                  Vsetci vieme, ze vsetky tachometre ukazuju viac ako je realita, aj ked dnes by nebol problem vyrabat presne tachometre kalibrovane podla GPS z navigacie, ktoru ma dnes takmer kazde lepsie auto.
                  Preco teda nie su tachometre presne? Podla mna z dvoch dovodov:
                  Po prve plati EU smernica povodne z r. 1975, ktora reflektuje stav techniky takmer polstorocie dozadu.
                  Po druhe klasicki vyrobcovia vyuzivaju velku toleranciu v starej smernici v ramci marketingu. Urcite vedia vyrobit presnejsi rychlomer, ale preco by to robili, ked to mozu vyuzit. Vozidlo tak spotrebuje menej paliva, menej sa amortizuje a hlavne dava vodicovi, ktory si neskontroloval rychlomer pomocou GPS pocit, ze jazdi rychlejsie.

                3. Presnost rychlomerov aut homologovanych v EU je definovana
                  Presnost rychlomerov aut homologovanych v EU je definovana smernicou http://www.telecom.gov.sk/externe/eh…40/75-0443.pdf
                  Zjednodusene mozno povedat, ze v EU realna rychlost vozidla nikdy nemoze byt vyssia ako rychlost udavana rychlomerom a o kolko moze tachometer ukazovat viac je dane vzorcom v smernici, ktory hovori, ze rychlomer moze ukazovat naviac o 4km/h + 10% realnej rychlosti.
                  Cize pri 10km/h moze ukazovat do 15km/h, pri 50km/h do 59km/h, pri 90km/h do 103km/, pri 130 do 147km/h a pri 200km/h az 224km/h

              2. Takovéhle moralisty miluji. Sám jste nikdy jistě
                Takovéhle moralisty miluji. Sám jste nikdy jistě neprekročil rychlost ve městě a když ano, tak jste zajisté sám odevzdal řidičák první hlídce, kterou jste potkal.
                Snažím se jezdit bezpečně s rozumným časem dojezdu s ohledem na dopravní situaci a počasí. Že se to někdy vylučuje s dodržením maximální povolené rychlosti (zejména na dálnici) přiznávám. Ale špatně se kvůli tomu necítím.
                Tady řešíme EV, ne moralizování.

                1. Je rozdil prekrocit rychlost z duvodu predjizdeni nebo
                  Je rozdil prekrocit rychlost z duvodu predjizdeni nebo nepozornosti. Nicmene tvuj dotaz znel jaka je spotreba s TEMPOMATEM na 140km/h. To je jina liga, tady ridic jasne nerespektuje dopravni limity, zcela zbytecne ohrozuje sebe i ostatni.

                2. Aha. Takže pro rychlost 140 km/h z důvodu předjíždění
                  Aha. Takže pro rychlost 140 km/h z důvodu předjíždění nebo nepozornosti asi platí jiné fyzikální zákony než když jedu tou samou rychlostí v tempomatu. Zajímavé…
                  Já myslím, že více svoje okolí ohrožuje ten, kdo překročí maximálku z nepozornosti a ne vědomě, kdy se plně věnuje řízení.
                  Více nemá smysl o tomto debatovat, pokud se nechcete vrátit k původnímu tématu.

                3. Ne neplati jine fyzikalni zakony. Opet doporucuji si znovu
                  Ne neplati jine fyzikalni zakony. Opet doporucuji si znovu udelat ridicky prukaz, dozvedel by ses zajimave veci. Napriklad ze zvysit rychlost nad povolenou muzes pri predjizdeni jineho vozidla, pokud nastane nejak necekana udalost, jako napriklad ze auto vedle tebe se rozhodne, ze to vytahne na 130km a ty se musis urychlene zaradit do pruhu apod. Co se tyce nepozornosti, tak holt nejsme roboti ( nebo Autopiloti?:) a holt cloveku se stane ze rychlost kratkodobe presahne, ale jakmile to zjisti tak ji zase snizi, zeano… Takze opet, ty ale hovoris o uplne jinem pripadu. Asice ze ridic se uz dopredu rozhodne ze nehodla dodrzovat dopravni predpisy, nastavi si tempomat na 140, like a boss, a vseci se poserte, tak takhle opravdu ne. Mohu se zeptat, kdyz ti to prijde normalni, proc nejezdis 150 nebo 160? Nebo kolik jezdis ve Francii/Spanelsku apod, kde maji 120/110 max na dalnicich, take hodis tempomat na 140? Nebo proste vezmes maximalni povoleny limit a prictes 10km/h? Neni jednodussi se proste podivat na znacku, jake je na ni cisilko a snazit se ho neprekrocit nez si vymyslet nejake adhoc vymyslene Pavlovy limity?

                4. Nechci ti kazit radost, ale „zvysit rychlost nad povolenou
                  Nechci ti kazit radost, ale „zvysit rychlost nad povolenou muzes pri predjizdeni jineho vozidla“ uz neplati x desitek let…

                  A „nehodla dodrzovat dopravni predpisy, nastavi si tempomat na 140“ – zadny zakon nerika, ze na tachometru smi byt max maximalni povolena rychlost.

                  Ale predpokladam, ze nejspis ani nemas ridicak (pokud ano, prvni vetu bys vedel), natoz abys nejake auto ridil, takze nejspis netusis, ze ruzna auta premeruji ruzne, ve 130 Tesla o cca 2 (cislo z netu, sam jsem nemeril), kamoscin Hyundai o 5, muj VW o cca 12 (130 skutecnych je cca 143 na tacho). Motorka vpodstate to same, v celem rozsahu o 10% vic. A prekvapive, vsechna ta vozidla muzou jet SKUTECNYCH 130, at uz jejich tachometr/tempomat v tu chvili ukazuje cokoliv. A zadny zakon ani nic jineho neporusuji.

                5. SAMOZREJME ze pri predjizdeni MUZES zvysit povolenou rychlost,
                  SAMOZREJME ze pri predjizdeni MUZES zvysit povolenou rychlost, asice v pripadech kdyz dojde při predjizdecim manevru k necekane udalosti. Zkus pouzit nejkdy mozek nebo co ti z nej zbylo. Kdyz budes nekoho predjizdet a najednou se ti v protismeru objevi prekazka, nebo auto vedle tebe zrychli na maximalni povolenou rychlost, tak co udelas? Zabijes sebe a pripadne ostatni? Pochopitelne v techto pripadech zvysit rychlost muzes. Ridicak by sis mel udelat ty, osle.
                  Jak sem psal nize, klidne si na tempomatu nastav 250, kdyz pojedes ve skutecnosti 130.

                6. Za urcitych okolnosti muzes i zastrelit cloveka a stejne to
                  Za urcitych okolnosti muzes i zastrelit cloveka a stejne to nic nemeni na tom, ze je to (obecne) nezakonne.

                  Ale to uz se dostavame trochu jinam. Navic prekroceni rychlosti nebude trestnym cinem podle trestniho zakona (laicky odhad), takze ustanoveni o nutne obrane se na nej vztahovat nebude. Cili muj soukromy tip je, ze i kdyz tim prekrocenim rychlosti zachranis neci (nejspis svuj vlastni blbosti) ohrozeny zivot, nestane se to legalnim. Jen mozna nekdo rozhodne, ze te za to nepotresta. A uz vubec to jako nejake obecne pravidlo nepripousti silnicni zakon. Pokud si myslis neco jineho, dej dukaz.

                  Tady je odkaz na prislusny paragraf, o povoleni prekrocit rychlost tam nic nevidim 🙂 Zákon o provozu na pozemních komunikacích ČÁST PRVNÍ HLAVA II Díl 3 Oddíl 1 § 18

                  A dekuji za optani, za 24 let, co jezdim, nemam ani jednu pokutu (ani za rychlost ani za nic jineho). Takze si budu dal nastavovat co chci jak chci…

                7. No super, tak ses vykecal, nasel sis na par paragrafu na
                  No super, tak ses vykecal, nasel sis na par paragrafu na internetu a muzeme se zase vratit zpatky o cem tato debata zacala. Asice ze, dokazu pochopit ze clovek muze obcas prekrocit povolenou rychlost ( viz ohrozeni zivota), pripadne z nepozornost (nejsme roboti). Coz ovsem nedokazu pochpopit je, ze ridic dobrovone a s jasnym umyslem nedodrzuje maximalni povolenou rychlost, asice „nastavim si tempovat na 140 a zdar“

                8. Hádat se kvůli teoretickému překročení povolené
                  Hádat se kvůli teoretickému překročení povolené rychlosti o 7% může jen tupec.

                9. Ja se prece nehadam. A Vondrak se hada z principu 🙂
                  1/

                  Ja se prece nehadam. A Vondrak se hada z principu 🙂
                  1/ rozporuju, ze prekracovani rychlosti je zakonem povolene pri predjizdeni (dnes neni, ale driv opravdu bylo, kdyz jsem delal M, tak nas na to instruktor explicitne upozornoval, ze tohle ustanoveni uz neplati). Je tu nejaky pametnik, co delal autoskolu treba v 70-80. letech?
                  2/ rozporuju ze „nastaveni 140 na tempomatu“ je „jasne a umyslne porusovani“. U dvou mych vozidel neni.

      2. Jeste jste zapomel napsat jakou verzi toho Ioniqu mel. Ioniq
        Jeste jste zapomel napsat jakou verzi toho Ioniqu mel. Ioniq Future nema tepelne cerpadlo a pokud pan topil odporove PTC, tak neni se cemu divit. S Leafem tempo 100 na dalnici a tepelnym cerpadlem mam mene nez 18kWh/100km. Pod -7 st. C jsem jeste nejel.

  14. Škodovka pouze přejímá od VW technologie a může
    Škodovka pouze přejímá od VW technologie a může vyrábět to co jí VW dovolí. V současné době ještě nenastal čas, aby se elektromobil vyplatil bez dotací. Elektromobil je zatím pouze pro fanoušky. Až se sníží cena baterií, popřípadě se vymyslí nějaké dobíjení za jízdy, tak i Škodovka přejde na elektromobily. Běžný uživatel si v ČR elektromobil nekoupí.

    1. První věta souhlas. Druhá věta nesouhlas, záleží na
      První věta souhlas. Druhá věta nesouhlas, záleží na nájezdu, rychle si dohledáte článek o 3-4 letech provozování, kdy se srovnají, pokud to berete nákladově jako podnikatel. Elektromobil je běžné auto, zvláště pak v podání moderních aut jako je právě Hyundai, případně starších, ale s většími bateriemi (Leaf, eGolf). V luxusním segmentu už nemá cenu uvažovat o ničem jiném, než o Tesle S nebo X. Čtvrtá věta je nesmysl, to by taky mohla mezitím zaniknout. Běžný uživatel si v ČR kupuje ojetiny, trh táhnou firemní nákupy. Budou-li ojeté elektriky, koupí si je.

      1. No já bych s tou čtvrtou větou i souhlasil. Pokud by Škoda
        No já bych s tou čtvrtou větou i souhlasil. Pokud by Škoda uřezala z 1,0TSI jeden válec a má k tomu nakročeno, mohla by z toho udělat dvouválec o obsahu 0,6TSI a ten by byl napojen na generátor elektřiny, pak by jim stačila relativně malá baterie, na kterou by se ujelo cca 50-100km a zbytek by generoval ten dvouválcový motor. 🙂 Byla by to taková Škoda Rex v kombi. Proč to nikoho ještě nenapadlo??? 🙂

        1. Kdysi jsem slyšel výrok „ze Škodovky“ (dokázat to
          Kdysi jsem slyšel výrok „ze Škodovky“ (dokázat to nedovedu) že …. Škodovka NIKDY elektromobily vyrábět nebude. (jako že tento druh automobilů není hoden toho, aby ho VW vyráběl – něco v tomto smyslu, či co?). Co bylo ale slyšet poměrně nedávno/letos (p. Kulhánek, kandidát na prezidenta ČR) – k výrobě elektromobilů v Boleslavi: „… počkáme, až ty nesmysly s elektromobily Tesla Motors přejdou. A zmínil bych výrok p.Hrdlicky (konstruktér Škoda): v elekromobilu se v zimě neohřejete a v poušti nikam nedojedete“. Tak takto přemýšlí ředitel (bývalý) boleslavské Škodovky a konstruktér (minulý i současný) v „Boleslavi“.
          Já to vidím takto: proč bych se měl já, uživatel vozu, v zimě (rok 2018) jít ohřívat do elektromobilu – a proč bych měl elektromobilem zhovadile jezdit do pouště? (jako že topení měl šikovně udělané už v roce 1995 VW Golf CitySTROMer a na Saharu, kde je velmi řídká elektrifikace, jsem se dopravil do Tuoggourtu Škodou 120).
          No – takový je náhled Škodovky a VW na elektromobily = hledání důvodů, proč elektromobily nevyrábět a proč by je lidé neměli požadovat.

          1. Dinosauři jsou prostě určený k vyhynutí. Tak to určitě
            Dinosauři jsou prostě určený k vyhynutí. Tak to určitě mysleli elektrickou Škodofku, asi moc dobře věděj jaký křápy vyráběj :))))

            Chorvati teď projeli s Teslou X Saharu bez problémů a Bjorn si v Tesle X dělá saunu :)))))
            https://electrek.co/2018/02/06/tesla-model-x-first-electric-car-sahara-desert-budapest-bamako-rally/
            https://www.youtube.com/watch?v=3qrmWVaGIP4

            tesla X je v dunách jako doma :)))
            https://www.youtube.com/watch?v=5Ju7-5VDO84

            Ty troubové si fakt neviděj do huby, po Měsíci spalovák nejezdil, byl to elektromobil a dával si tam parádní rallye. 😛
            https://www.youtube.com/watch?v=5cKpzp358F4

              1. Já si vůbec žadný naděje nedělal a nedělám. Oni nikdy
                Já si vůbec žadný naděje nedělal a nedělám. Oni nikdy žádný elektroauta dělat nechtěli a nechtějí. Dělají jenom to k čemu jsou donuceni i když to prezentují jako jejich dobrou vůli a že myslej na planetu. To je čisté pokrytectví pro zlepšení veřejného mínění. Spousta z nich se tím ani netají. Říká se tomu greenwashing.

    2. V roce 1995 stála nová Felicie cca 200 000 Kč. Platy byly
      V roce 1995 stála nová Felicie cca 200 000 Kč. Platy byly oproti dnešku asi tak 3.5x menší. Tedy v přepočtu by Felicie dnes stála cca 700 000 Kč.
      Lidé tenkrát neměli problém tu velkou sumu pěněz zaplatit. Za něco, co bylo na dnešní poměry technicky na hodně nízké úrovni. Na tohle už lidi nějak rychle zapomněli.

      Současné ceny nových BEV nejsou zase o tolik cenově výše. Technicky je to výrazně lepší. Jen jsme si nějak zvykli na to, že většina věcí kolem nás je cenově relativně nízko.
      A takhle to bylo v minulosti se vším. I nové PC stálo kdysi čtyři měsíční výplaty. A i tak se PC prodávaly.
      Lidi peníze mají. Jde jen o to, změnit myšlení.

Napsat komentář