Range Rover Sport PHEV: první SUV, které se vyšplhalo k Nebeské bráně

Ani závratných 99 zatáček, ani 999 schodů nezabránilo novému Range Roveru Sport PHEV ve zdolání jednoho z nejslavnějších míst Číny.

Plug-in hybridní (PHEV) sportovní SUV zdolalo 999 schodů se sklonem 45 stupňů na tzv. „Dračí stezce“.
foto: Jaguar Land Rover

Sportovní SUV kombinující zážehový motor a elektromotor se stalo prvním automobilem na světě, které vyšplhalo po schodech až k přírodnímu skalnímu oblouku Nebeské brány.

Dobrodružství odstartovalo na začátku legendární 11,3 kilometru dlouhé Tianmen Mountain Road (známe jako Dragon Road). Zcela standardní Range Rover Sport P400e se vydal na náročnou trať s jezdcem týmu Panasonic Jaguar Racing Ho-Pin Tungem za volantem a se systémem Terrain Response 2 nastaveným v režimu Dynamic.

Plug-in hybrid Range Rover Sport v Číně

Plug-in hybrid Range Rover Sport v Číně
foto: Jaguar Land Rover

Na vrcholu slavné silnice upravil jezdec šampionátu Formula E nastavení systému Terrain Response pro druhou část této výzvy tak, aby za pomoci výkonného zážehového motoru a elektrické energie zdolal všech 999 schodů se sklonem 45 ° vedoucích k legendární čínské Nebeské bráně.

„Ve své kariéře jsem zažil seriály Formula E i F1, zároveň jsem zvítězil ve 24hodinovém závodu v Le Mans, ale toto byla nepochybně jedna z největších výzev, jaké jsem kdy čelil. Range Rover Sport PHEV si vedl skvěle, když s přehledem zdolal horskou cestu a na závěr lehce vystoupal k Nebeské bráně,“ řekl Ho-Pin Tung.

Range Rover Sport PHEV

Range Rover Sport PHEV
foto: Jaguar Land Rover

Díky nové plug-in hybridní pohonné jednotce zvládne Range Rover Sport ujet s plně nabitými akumulátory v čistě elektrickém režimu až 50 kilometrů. Ho-Pin Tung ovšem naplno využil výkon 300 koní spalovacího motoru a 116 koní elektrického motoru, aby projel silniční část tohoto dobrodružství v co nejkratším čase. Výkonné SUV následně ukázalo své nekompromisní terénní dovednosti, když po schodišti vystoupalo až k přírodnímu skalnímu oblouku.

Dragon Challenge je pro Range Rover Sport nejnovější dobrodružství, kterému předcházelo odhalení verze PHEV. Vůz v anglickém Devonu závodil s dvojnásobnou mistrní světa v plavání na otevřené vodě Keri-anne Paynovou, respektive s atletem a dobrodruhem Rossem Edgley.

Range Rover Sport PHEV

Range Rover Sport PHEV
foto: Jaguar Land Rover

Předchozí kousky zahrnují pokoření rekordu na americkém Pikes Peak, rekordní přejezd oblasti Rub al-Chálí na Arabském poloostrově, kde se nachází největší písečná poušť světa označovaná v překladu jako Pustá končina nebo legendární sjezdovka Inferno ve Švýcarsku s převýšením 2 170 m.

tisková zpráva

15 Comments on “Range Rover Sport PHEV: první SUV, které se vyšplhalo k Nebeské bráně”

  1. Jezdil jsem na polygonu v Bratislavě s Touaregem stejně
    Jezdil jsem na polygonu v Bratislavě s Touaregem stejně těžké a možná i těžší překážky a dal to s prstem v nose. Nejde tu o pohon,to je jen PR, zásadní jsou pneu a ty určitě nebyly standartní. A schodům se urcite nic nestalo.

    1. Jj. Tváří v tvář dnešním Teslám se už nedá omílat
      Jj. Tváří v tvář dnešním Teslám se už nedá omílat neustále ty řeči o špatném slícování atd.
      Vytkl v podstatě jen vysokou cenu a to, že dojezd nesouhlasí s tím co udává výrobce. A ruku na srdce spotřeby spalováků udávané výrobci se často také radikálně liší.
      Obzvláště u maloobjemových přeplňovaných benzínů není problém dosáhnout i dvojnásobné spotřeby než udává výrobce…

    1. Toto zvladne aj stary Duster
      Pre Toyotu je PR toto-najvacsia

      Toto zvladne aj stary Duster

      Pre Toyotu je PR toto-najvacsia automobilka sveta, najspolahlivejsie auta, hybridy kde sa zivotnost aku rata v milionoch cykloch… …
      Ked toto niekto prekona vymenim mojho priusa z roku 2004 kludne aj za ten serbel co vie chodit po schodoch

Napsat komentář