Připravte si popcorn! Falcon Heavy startuje už dnes večer, vynese auto i s řidičem.

Dnes v 19.30 středoevropského času se SpaceX pokusí o první start své rakety Falcon Heavy. Pokud se vydaří, vesmírem bude plout elektromobil .

Falcon Heavy má k dispozici 27 motorů Merlin
foto: SpaceX

První pokus o start vesmírné rakety Falcon Heavy, nejsilnějšího vesmírného nosiče současnosti, se odehraje dnes v 19.30 našeho času. Raketa už je připravena na startovní rampě 39A na mysu Canaveral.

Pokud se vše vydaří, nejen, že bude vesmírem plout Tesla Roadster Elona Muska, ale také se na zem budou vracet najednou tři první stupně (2 na zemi, 1 na mořskou bárku). Musk aktuálně vynášený náklad vylepšil také o manekýna ve skafandru a několik kamer.

Elektromobil Tesla Roadster a jeho řidič budou vyneseni do vesmíru raketou Falcon Heavy

Elektromobil Tesla Roadster a jeho „řidič“ v podobě manekýna ve skafandru budou vyneseni do vesmíru raketou Falcon Heavy.
foto: SpaceX

Roadster by měl obíhat po eliptické dráze kolem Slunce, která bude dosahovat údajně až k Marsu. Start můžete sledovat online na webu SpaceX nebo s českým komentářem na kosmonautix.cz.

SpaceX

31 Comments on “Připravte si popcorn! Falcon Heavy startuje už dnes večer, vynese auto i s řidičem.”

    1. týbrďo ty seš ale detailista no to dá rozum že na druhým
      týbrďo ty seš ale detailista no to dá rozum že na druhým stupni taky bude prskavka ale primárně se počítá s 9×3=27 Merlin na jeden zážeh 😉 Hele ale když už jseš vod fochu, copak je to za solární křidýlka tam na tom deklu kolem roudstera? 🙂

          1. To není součástí rakety, ale tzv. strongback. Viz [1],
            To není součástí rakety, ale tzv. strongback. Viz [1], jiný úhel pohledu. Podpora rakety, vedou tudy nahoru i hadice na čerpání. Pár minut/sekund (záleží na módu) před startem se to trochu odtáhne.

            1: https://cnet4.cbsistatic.com/img/6LApZay84BWHUXm2zO4PTidETUs=/fit-in/570×0/2018/01/24/1b3f5654-7ee2-43d5-835a-5b5f6e0c6c47/heavy1.jpg

  1. Myslím, že ta dráha se také zove heliocentrická.
    Myslím, že ta dráha se také zove heliocentrická. Přesněji, dráha nebude dosahovat k Marsu, ale bude dosahovat k jeho obězné dráze. To aby si někdo hned nemyslel že bude Roadster pravidelně dělat na svejch otočkách Marsu pápá. No prostě se nepotkaj. Možná někdy jo… 🙂

    1. já myslí že ten roadster bude vybaven krátkovlnnou
      já myslí že ten roadster bude vybaven krátkovlnnou vysílačkou aby ten ferda ve skafandru mohl komunikovat s marťanama pokaždý když proletí kolem jejich orbitu ;))

      vtm.zive.cz/clanky/falcon-heavy-online/sc-870-a-191123/default.aspx

Napsat komentář