Tesla postaví v Austrálii 250MW virtuální elektrárnu s 650MWh baterií

Elon Musk už dříve naznačoval, že Austrálie bude jedním z hlavních trhů pro jeho solární elektrárny a baterie. To se nyní potvrzuje.

Plánované osazení 50 000 australských domácností solární elektrárnou a baterií Powerwall vytvoří zatím největší virtuání elektrárnu.
foto: Tesla

Doba virtuálních elektráren je tady. Tesla v Austrálii nedávno uspěla se svou velkou 100MW/120MWh baterií, která umí vydělat $1 mil. během pár týdnů. Teď se Tesla s jihoaustralskou vládou dohodla na instalaci virtuální elektrárny o výkonu 250 MW a úložné kapacitě 650 MWh.

Celkem 50 000 domácností tak bude vybaveno 5kW solární elektrárnou a 13,5kWh Powerwall. Výsledkem bude distribuovaná výrobní i úložná kapacita, která se vyrovná běžné menší plynové nebo uhelné elektrárně.

Projekt bude financován díky $2 mil. grantu vlády a $30 mil. půjčce z Renewable Technology Fund. Zkušební provoz už začal ve 1100 domech, všech 50 000 instalací má být hotovo do roku 2022.

85 Comments on “Tesla postaví v Austrálii 250MW virtuální elektrárnu s 650MWh baterií”

  1. V článku chybí, že oněch 50 000 bytů budou byty ve
    V článku chybí, že oněch 50 000 bytů budou byty ve vlastnictví JA, tedy sociální byty, startovací byty pro mladé rodiny, chráněné bydlení, … Je to způsob, jak těmto lidem zajistit levnější elektriku bez nutnosti jim ji permanentně dotovat.

      1. v Německu za to chtějí 22EUR měsíčně, netuším zda se
        v Německu za to chtějí 22EUR měsíčně, netuším zda se to vyplatí v porovnání např s úvěrem a dotací a pořízením vlastní baterie

        solarninovinky.cz/?zpravy/2018020403/vime-jako-prvni-v-cesku-jiz-brzy-bude-mozne-skladovat-energii-bez-pouziti-akumulatoru

  2. „Celkem 50 000 domácností tak bude vybaveno 5kW solární
    „Celkem 50 000 domácností tak bude vybaveno 5kW solární elektrárnou a 13,5kWh Powerwall. Výsledkem bude distribuovaná výrobní i úložná kapacita, která se vyrovná běžné menší plynové nebo uhelné elektrárně.“

    Kolik tahle decentralizováná elektrárna stačí pokrýt spotřeby? Je to kapacitně dostačující na pokrytí vlastní spotřeby v horším období a až jak moc to bude profitabilní v ideálním období?

    1. Pro nouzové situace to stačí více než dostatečně, tam
      Pro nouzové situace to stačí více než dostatečně, tam fakticky potřebujete pár LED lamp a nabíječku na mobil/tablet.
      Podle Australáků je ekonomická návratnost podobných systémů okolo 5 let bez baterie a 8-10 let s baterií, když má člověk profit jen ze zvýšené samospotřeby. Virtuální elektrárna bude mít zisk navíc díky FCAS (Frequency Control and Ancilary Services) a jako špičkový zdroj, takže asi něco mezi.

  3. Přesně jak bylo výše napsáno: TOTO JE BUDOUCNOST! A
    Přesně jak bylo výše napsáno: TOTO JE BUDOUCNOST! A potlesk Radovanovi za obšírný výklad. Až se o tomhle bude diskutovat a psát i v médiích co sleduje většina národa, možná zase budeme ČR, a ne ČEZká republika. A krom problému korupce bych připomněl ještě jeden aspekt bránící rozšíření inteligentních sítí v našich končinách. A tou je svoboda, kterou dávají jednotlivci, rodině, obci….viz poznámka v radovanově statusu (vlastní studna, dům, FVE…).

    1. 8/2/2016
      ČEZ sází na dentralizaci a chce urvat svůj

      8/2/2016
      ČEZ sází na dentralizaci a chce urvat svůj podíl
      http://www.solarninovinky.cz/?zpravy/2016020801/cez-neovladne-decentralni-energetiku-navzdory-miliardovym-investicim-tvrdi-to-analytik-snobr#.V92YM9zc-hA

      OZE jako největší fenomén budoucí energetiky

      Daniel Beneš, generální ředitel společnosti ČEZ, je přesvědčen, že budoucnost energetiky je v decentralizaci.

      „Je jasné, že budoucnost energetiky je v decentralizaci. Právě fotovoltaické elektrárny v kombinaci s akumulací se stanou nedílnou části budoucí energetiky. My jako velcí hráči se tomuto trendu budeme muset přizpůsobit,“ prohlásil Beneš v pořadu OVM.

      Podle Beneše se strategie ČEZu již přizpůsobila decentralizaci energetiky. ČEZ proto bude nabízet fotovoltaické elektrárny na klíč konečným zákazníkům. „Pokud chceme dále firmu dobře rozvíjet, musíme považovat decentralizaci energetiky jako příležitost,“ dodal Beneš.

      Šéf ČEZu si dělá naděje, že si jeho společnost „urve“ značný kus trhu s decentrální energetikou. Opačného názoru je však analytik J&T Šnobr, který tvrdí, že v důsledku energetické revoluce dojde k poklesu významu velkých energetických společností.

      „Decentrální energetika bude představovat velkou část trhu, o který se velcí hráči poperou. Nicméně, jsem více skeptický o významu velkých energetických firem v budoucnosti. V okamžiku pokračování energetické revoluce, až solární panely a baterie dále zlevní, pak instalace malých zdrojů budou spíše řešit malé lokální firmy,“ prohlásil Šnobr.

      1. Zkuste se podívat na teploměr a z okna. Pak se podívejte na
        Zkuste se podívat na teploměr a z okna. Pak se podívejte na tropické klima v Austrálii kde kvůli vedru nelze žít dále než cca 200km od pobřeží. Energetika není skutečně o tom ,že přes léto v poledne mám energeticky nezávislý dům…

          1. Dovolil bych si oponovat, respektive doplnit. Celé je to o
            Dovolil bych si oponovat, respektive doplnit. Celé je to o spotřebě takového domu a použitých technologiích. Víc jak půl roku samozřejmě – včetně auta – lze ze slunce provozovat i současný dům.
            Pokud se ovšem dům projektuje a staví od počátku jako pasivní nebo aktivní vzhledem k potřebám bydlících a v kontextu svého okolí, pak lze být energeticky nezávislý po celý rok. Ale nesmí se zůstat na půl cesty, fakt se musí bazírovat i na maličkostech. Můžete pak dojít až do situace, že 2 ha pozemku kolem něj dokáží nasytit po celý rok 4člennou rodinu.

  4. Pořád někdo něco vykřikuje o Smart Grids a IOT (internet
    Pořád někdo něco vykřikuje o Smart Grids a IOT (internet of things) buď nadšeně nebo jako o utopii. V tomto článku nepadlo o tom ani slovo, ale přitom je to přesně ono. Virtuální úložiště je Smart Grid síť, která bude ovládaná pomocí IOT.

    1. Přesně, všimněte jak dinosauři furt žvaněj o
      Přesně, všimněte jak dinosauři furt žvaněj o budoucnosti u svejch konceptů a furt nic nemaj a nakonec po x letech čekání vám dodaj tu samou vošoupanou plechovku jako minule jen vo fous jinou a s jinou maskou. I Nissan ukázal asi 3 fantasmagorické koncepty, k tomu scifi videa a pak z něj vypadl jen Leaf 1,5 se 40 kWh netemperovanou baterkou.
      Dokonce ani Jaguar si teď neodpustil žvásty o budoucnosti u svýho i-Pacu a to přesto že už s ním vyleze 1. března. :))
      Proč proboha radši nedržej hubu a neomračujou lidi tou budoucí technologií?
      Zrovna teď jsem si vyslech jednoho tvůrce autoletadla, kterak vizionářky proklamoval že zrovna tvořej budoucnoust. Tím se u mě automaticky podkopal a smrdělo to jenom lákáním dalších investorů. 🙂

      1. Ano. A protože budu neustále sdílet v síti své přetoky a
        Ano. A protože budu neustále sdílet v síti své přetoky a poptávky s okolím, kde jen v mém nejbližším je rezerva 47 domů, které ještě nemají ani solární ohřev vody, natožpak fotovoltaickou elektrárnu. Větrnou domácí taky nemá nikdo.
        Solární ohřev máme jen 3, fotovoltaiku jen 2. Já nejstarší s 15 panely a 3,6 kWp výkonem, soused ob dva pozemky do toho šel ve velkém, kromě solárního ohřevu dal na jižní střechu 32 FV panelů, takže odhaduji že má výkon kolem 8 kWp. Vše bez akumulace, nepočítáme-li bojlery u solárů.
        A to se bavíme jen o cca 1/10 městské části Ostrava-Plesná, kde je dnes celkem zhruba 500 rodinných domků. Podobně tragicky na tom je sousední Ostrava-Martinov, FVE tam mají 3 domy (z toho 1 ověřeně akumuluje do vody), solární ohřev tak +-10. Zato bazén každý druhý a obvykle nic malého. Tragické jsou v Martinově průmyslové budovy potravinářských závodů, skladů, pekárny, dílen dopravního podniku a další průmyslové objekty, kde se doslova krčí jen 1 velká FVE na jednom objektu s +-500 FV panely.
        Takže zdroje jsou.

        1. Kápnul jste na jednu věc.
          Lidi si stěžují, že nemají na

          Kápnul jste na jednu věc.
          Lidi si stěžují, že nemají na FVE, ale na bazén za 100k mají, na novou televizi za 30k mají, na nové auto za 500k taky peníze vždycky najdou. Ale jak jde o FVE to se jim zatmí před očima jako kdyby v tom viděli čerta a na to peníze nenene nedáme. To radši dál budeme spalovat uhlí a čoudit jedy všem do okolí i sami sobě a pak u piva nadávat jaký, že je to hrozný vzduch kdy se v zimě nedá na ulici ani dýchat ….

      2. Pro ty hodne zatazene dny si poridim kogeneracni jednotku na
        Pro ty hodne zatazene dny si poridim kogeneracni jednotku na zemni plyn. plynovy motor vyrobi elektrinu a odpadni teplo vytapi dum. Prebytek elektriny muze jit do baterek. Takova kogenerace je hodne efektivni. Spotrebuje priblizne tolik plynu jako normalni plynove topeni a elektrina je jako bonus. behem zimy odhaduji mene nez 60 dni kdy FVE nestaci. Topna sezona je 200 dni. Takze >300 dni energie z FVE a zbytek z kogenerace. Na tech 60 dni v roce neni potreba stavet nove jaderne bloky…

          1. kogeneračná jednotka vyrába primárne teplo, elektrina je
            kogeneračná jednotka vyrába primárne teplo, elektrina je iba vedľajší produkt – hore spomína vísmen-a – ten v prospekte uvádza, že jednotka vyrobí dostatok tepla pre „bytovku“ a „dostatok elektriny“ pre osvetlenie spoločných priestorov.
            preto som túto pre mňa slepú opustil.

          1. Dobre jsou od firmy Senertec Dachs
            Dobre jsou od firmy Senertec Dachs BHKW.
            https://www.ebay.de/itm/Senertec-Dachs-MSR2-BHKW-Blockheizkraftwerk-Erdgas/292436551865?hash=item441693a8b9:g:WKMAAOSwHo5adtKU

            Kogeneracni jednotka se da take zbastlit z motoru z auta a generatoru. Idealni je motor z vyrazeneho auta na zemni plyn. Ty se daji koupit uz za 500 EUR a nejaky generator za dalsich 500 EUR. Vzdy to zalezi na potrebach tepelne a elektricke energie. Nejaky maly RD s minimem tepelnych ztrat potrebuje nejaky maly moturek kolem 5kW. Tam je asi maly prumyslovy dieselmotor levnejsi. I dieselmotor se da upravit na zemni plyn v mixu 10% nafta a 90% plyn.

          1. Touto cestou bych nešel. Ani spalovacím motorem na plyn.
            Touto cestou bych nešel. Ani spalovacím motorem na plyn. Spalovací otory jsou relativně nespolehlivé a komplikované a neekologické a hlučné. Dá se to i jinak. Prvním předpokladem je kontinuální spalování, protože přitom je možné snadno dosáhnout optimálního spalování jednoduchou regulací a má to tichý provoz. Zbývá stirlingův motor, parní stroj a turbína. Turbína je hlučná, parní stroj nikdo nevyrábí?! Takže zbývá Stirlingův motor. Kdo o tom víte víc, prosím doplňte…

      1. reálnejšia ako reálna!
        namiesto „virtuálnej“ by mohlo byť

        reálnejšia ako reálna!
        namiesto „virtuálnej“ by mohlo byť ZAKÁZANÉ slovo ZDIEĽANÁ. ten prúd potečie skutočne STRIEDAVO – medzi miestami kde sa v danom okamihu vyrobí prebytok (a nespotrebuje) do miesta, kde sa vyrobí menej ako je aktuálna potreba.

        1. nic proti. kdyz se nekdo namisto stresni krytiny rozhodne dat
          nic proti. kdyz se nekdo namisto stresni krytiny rozhodne dat solarni panely, nakonec proc ne. v takove australii to snad i ma i navratnost, ale v tom pripade mi unika myslenka lokalnich ulozist. jsou necim efektivnejsi nez centrali? respektive to usetredne „presouvani“ energie stoji za to?

          1. Lokální úložiště je o tom sám si spotřebovat svoji
            Lokální úložiště je o tom sám si spotřebovat svoji vyrobenou elektřinu z FVE v době, kdy ji nevyrábím, typicky přes noc. Něco jako sklep, lednička nebo mrazák, kam si dáte úrodu ze své zahrady. Nejezdíte pak pro tyhle věci do obchodu, neberete pak elektřinu z veřejné sítě a nezatěžujete ji přes den přetoky a přes noc taháním elektřiny domů.
            Teprve přebytky elektřiny, když už nestačí domácí úložiště akumulátor, baterka elektromobilu ani bojler s vodou či dokonce bazén, posíláte ven. Pokud máte inteligentní řízení a jsou propojeny větší celky, dokážete s ohledem na předpověď posílat i v době, kdy přetoky nemáte. Nebo v době, kdy odjedete na den či dva pryč a dáte svou výrobnu a akumulaci k dispozici síti. Když odejdete jedním elektromobilem a baterie druhého zůstane spolu s ním připojena doma.
            Prostě je to o tom, proč budovat na zelené louce centrální výrobnu a centrální úložiště, když se mohou dát k dispozici dle křivky obvyklé spotřeby všechny domácí v okolí. S instalacemi na již postavených střechách, s úložišti v již postavených domech a již parkujících elektromobilech, přičemž vše běhá po již postavené rozvodné síti a datově přes již existující internet.

            1. Přesně tak. Může se tím výrazně zlevnit provoz a tím i
              Přesně tak. Může se tím výrazně zlevnit provoz a tím i návratnost investice. Stačí naprogramovat, aby baterie akumulovala ze sítě, když je eletřina levná a/nebo je jí přebytek a produkovala, když je nedostatek a/nebo je drahá. Samozřejmě za předpokladu, že máte dost pro vlastní potřebu. Všechno se to dá přes internet zjistit a nastavit.

              1. dve otazky a dve odpovedi:
                1, proc budovat centrali vyrobu?

                dve otazky a dve odpovedi:
                1, proc budovat centrali vyrobu? protoze ta lokalni vyroba nepokryje celou lokalni spotrebu.
                2, proc budovat centralni uloziste? protoze to je levnejsi. transport eletriny stoji opravdu minimum. vuci transportu cehokoliv jineho.

                1. 1. Centrální výrobu máme s přebytky +- 16 TWh ročně.
                  1. Centrální výrobu máme s přebytky +- 16 TWh ročně. Klidně můžeme zavřít část uhelek a dýchat čistší vzduch. Nejen díky jejich nekouřícím komínům, ale i kopání a dopravě těch milionů tun uhlí přes republiku a manipulaci s ním. Nárůstem FVE na střechách s baterkami v objektech pak stávající centrální zdroje budou mít další rezervy, nebudou po většinu roku potřeba.
                  2. Centrální úložiště je možná levnější v investičních nákladech na 1 instalovanou kWh, ale pak pro něj potřebuji nové místo, nové rozvody k připojení, nové ovládání, nepřetržitý dohled a samozřejmě online řídit ten levný transport elektřiny po stávajících veřejných rozvodech. Takže preferuji výrobu a akumulaci v místě spotřeby, to jest v každém jednotlivém objektu. Centrální úložiště je cesta pro výkyvy v celostátní síti nebo nadvýrobu velkých zdrojů nebo k ekonomickému provozu velkého zdroje bez kolísání výroby podle spotřeby a nákladů s tím spojených.

    1. Přesně, tohle se mi opravdu hodně líbí. Cena je zatím
      Přesně, tohle se mi opravdu hodně líbí. Cena je zatím taková, že se mi to doma bude vracet 10 let, tak čekám a čekám, ale s povděkem sleduji, že jinde tohle neřeší nebo nemusí řešit. Jakmile to koupíte už není co řešit. 🙂

      Jinak těch 10 let je za solární panel a mikroměnič. Bez ne zrovna levné kabeláže, montážních prvků na střechu a pod. O konfiguraci s baterkou neuvažuji ani ve snu.

          1. Ono je to dnes spíše o sladění doby výroby a doby
            Ono je to dnes spíše o sladění doby výroby a doby spotřeby než o ideální orientaci střechy. Protože taje prostě jih a správný sklon a maximalizujete zisk, jenže většinou v tu dobu nespotřebováváte. Takže ukládáte a pak odloženě spotřebováváte. Což obojí nese po cestě ztráty a pak se může ukázat, že neideální střecha je vzhledem k době spotřeby lepší, protože baterie nemusí být vůbec nebo jen malá. Je to hodně individuální. Je dobré zajít se poradit s konkrétní situací.

      1. Chci se zeptat k té návratnosti.
        Když si koupíte nové

        Chci se zeptat k té návratnosti.

        Když si koupíte nové auto za jak dlouho se vám vrátí?
        Když si koupíte novou televizi ta se vám vrátí za jak dlouho?
        A co teprve samotný barák, ten se prosím vrátí kdy?
        Když si koupíte nový telefon, kdy se vrátí ten?
        A kdy se Vám vrátí nová pračka, myčka, sušička, kuchyň, koupelna, počítač, tablet, dovolená, kolo, ….

        Jen chci drobně naznačit, že podle mého skromného názoru je tzv. návratnost jen výmluva proč si to něco nekoupit.

        Prakticky všechny věci se nikdy nevrátí.

        Naopak, taková FVE, včetně baterií, má o proti všem těm ostatním věcem tu výhodu, že za nějakou dobu Vám začne vydělávat, tj. když odečtete náklady na pořízení a provoz, tak po určitém čase budete v plusu. Já bych to ale rozhodně nenazýval návratností, ale ziskem. Protože všechny ostatní věci jsou jen spotřeba.

        A proto si myslím, že FVE, Ve, baterie je dost dobrá investice prootže prostě na rozdíl od jiných, tohle „něco“ generuje, takže člověk jen neplatí, ale i něco získává. A ne jen peníze ale i čistší vzduch a ten je dokonce k nezaplacení.

        Neberte to nějak moc kriticky, jen mne hrozně štve, že lidi velmi často používají návratnost jako důvod proč si to nemůžou koupit, protože se jim to prý nevrátí. Jako kdyby to u auta počítali.

        Kdyby počítali návratnost tak si nikdy nikdo nekoupí auto za milión, ale nejlevnější Dáčii za 150k. Porotože o proti ní se žádné auto nevrátí.

        1. Děkuji za příspěvek. Musím se nad tím zamyslet. Spoustu
          Děkuji za příspěvek. Musím se nad tím zamyslet. Spoustu věcí jsem si koupil, protože je potřebuji. Tedy mám pocit, že je potřebuji (např. pračka a pod.). Další jsem si koupil, protože se mi líbí je mít. Třeba akvárium. U FVE mne mrzí, že moc nejedou v zimě. Řeknu vám jak bych chtěl začít. Pořídit panel cca 300W a k němu odporové topidlo. Nic dalšího. Topil bych s ním do místnosti kde potřebuji topit v podstatě celý rok. Nevím zda existuje topidlo na cca 18V.

          1. FV panel je mäkký zdroj, takže nie je efektívne ho
            FV panel je mäkký zdroj, takže nie je efektívne ho napojiť priamo na nejakú odporovú záťaž. Bez nejakého MPPT regulátora to nebude dobre fungovať. Ak chceš použiť 18V panel, tak je lepšie ho cez regulátor nabíjania napojiť na nejaký starý 12V akumulátor a až z neho na 12V spotrebič.

              1. osobně bych počkal až se běžně bude u nás prodávat v
                osobně bych počkal až se běžně bude u nás prodávat v baumarktu
                něco podobného ale s českou zástrčkou a bude to ošetřené i v legislativě jak už to mají v Holandsku (500W/2,25A )Rakousku (600 VA), Švýcarsku (600W/2,6A) a v Portugalsku (200W)

                carpediem-energy.com/index.php/plugin-pv-anlagen/product/anschlussfertige-mini-pv-anlage-mk-265-evt

                1. Tohle u nás prodává i4wifi.
                  Tohle u nás prodává i4wifi.

              2. Ale ono to i docela stačí. Respektive, pokud chcete panelem
                Ale ono to i docela stačí. Respektive, pokud chcete panelem ohřívat vodu v bojleru, lze to přes nějaký odpojovací prvek připojit napřímo bez regulátoru. A stejně tak lze přes nějakou menší baterku připojit napřímo i FVE panel, akorát se připravíte o část energie z panelu.

                1. Ak vám nevadí, že pri slnečnom počasí a optimálne
                  Ak vám nevadí, že pri slnečnom počasí a optimálne navrhnutej záťaži (aby pri plnom výkone tiekol max. prúd pri MPP napätí) stratíte asi 30% výkonu a pri oblačnom aj 90% tak sa to dá samozrejme pripojiť aj napriamo.
                  Stále platí, že bez adekvátnej regulácie nikdy nedostanete z FV panelu maximum ( čím viac oblačných dní, tým väčšie % straty) a tým sa vám predlžuje doba návratnosti.
                  A ešte jedna poznámka: jednosmerný prúd sa nedoporučuje pripájať na špirálu ponorenú do vody. Hádam nemusím vysvetlovať prečo.

                2. Jistě, ztráty jsou poměrně velké. Nicméně MPPT
                  Jistě, ztráty jsou poměrně velké. Nicméně MPPT regulátory jsou docela drahé a když se někdo dostane k panelům z druhé ruky a má DC spirálu z Dražic, tak proč ne, že? Normálně se tyto spirály vyrábí a prodávají. Jestli jsou přímo ponořené do vody nevím.

                  A dodal bych, že správnou volbou DC spirály a počtu panelů v sérii lze dosáhnout poměrně dobré účinnosti i napřímo.

                3. Děkuji všem za příspěvky. Suchá topná patrona je
                  Děkuji všem za příspěvky. Suchá topná patrona je nutnost. V krasové oblasti jsme měnily spirálu každý rok, protože ji obalil kámen. Tý práce a hlavně ta pichlavá vata …

                  Ještě budu sledovat vývoj cen, ale jen 4 patky na střechu jsou za 1000, pak nějaké profily, kabeláž, ideálně MPPT regulátor a už jsme na ceně kdy mi to radost dělat nebude.

                  Mám na zahradě panel 20W, k tomu jsem koupil PWM regulátor (oboje u i4wifi), vzal starou baterku z UPS (7Ah), v Číně koupil 2x PIR, relé, soumrakový spínač, krabičku a 2x vodotěsnou 10W LED. Tohle mi dělá radost každý den.

                4. Dražice, myslím, používajú suchú keramickú
                  Dražice, myslím, používajú suchú keramickú špirálu.
                  Nehovorím, že to nejde ale pri oblačnom počasí je efektivita úplne žalostná. MPPT menič, ktorý toto bez problémov zvládne vôbec nie je drahý.
                  Správnou volbou DC spirály dosiahnete dobrú účinnosť ale iba za slnečných dní a tých je u nás dosť málo.

              3. Pokud dobre pocitam, tak nejvyssi vykon (cca 100W) dostanu pri
                Pokud dobre pocitam, tak nejvyssi vykon (cca 100W) dostanu pri pripojeni spotrebice s odporem cca 4ohmy (vzal jsem parametry nejakeho 300W panelu z netu). Cili nejaka spirala urcena na 230V/1kW? Primotop zapnuty na mensi vykon (nepripojene vsechy spiraly)?

              4. Ešte ma napadlo, že 300 W fotovoltický panel bude mať
                Ešte ma napadlo, že 300 W fotovoltický panel bude mať pravdepodobne asi 36V pracovné napätie pri prúde 8,5A. Na to aby ste z neho dostali 300W za slnečného počasia, tak odpor záťaže musí sedieť podľa ohmovho zákona. Ak bude klesať prúd pri slabnúcom slnečnom svite musí stúpať odpor záťaže aby bolo na paneli stále optimálne napätie. A toto si neviem predstaviť robiť ručne pripájaním a odpájaním záťaží s rôznymi odpormi. Na to je MPPT regulátor.

          2. Ano to je přesně to o čem jsem mluvil. Akvárium jste si
            Ano to je přesně to o čem jsem mluvil. Akvárium jste si pořídil, protože se vám líbí, další věci protože je potřebujete.
            Na FVE se dívám tak nějak podobně, potřebuji je a zároveň se mi i líbí.

            Já si pořídil systém od Dražic na ohřev vody. Sice než jsem se o to zajímal, tak jsem myslel, že to bude levnější, ale už tobylo v běhu a tak jsem to dokoupil. Stálo mě to víc ještě z toho důvodu, že jsem narazil na podvodníka, který tomu vůbec nerozuměl a práci mi nedodělal. takže nakonec to stálo tolik za kolik bych mohl mít menší elektrárnu i s měničem a napojením do domu. Což teď nemám a mrzí mne to. Měl jsem nabídku na elektrárnu asi 4 kWp, plus měnič plus baterku cca 4-5 kWh asi za 350 tis. Škoda, že mi došli peníze, hned bych to bral.

            Teď mám „jen“ ohřev vodu, ale musím napsat že po pár měsících co to mám bych neměnil. Te v zimě samozřejmě to moc nevyrobí. Když je zamračeno, tak to dá sotva na 40 stupňů (mám 300l bojer), ale stačí mezi 11 a 15. hodinou aby na chvíli zasvítilo sluníčko a hned to do toho bojelru „pere“ výkonem cca 3,5 kW a to je pak bojler o 300 l hned plnej horké vody.

            Takže teď přemýšlím co s přebytečným proudem, protože na jaře a v letě budu mít proudu habakuk ale nemám ho jak využít. A to mne mrzí dvojnásob.

            Fak jestli můž radit, jděte rovnou do systému FVE, měnič, plus baterie. Když to rozkouskujete, později se to hodně blbě dokupuje a stojí to většinou 2x víc než najednou na začátku.

            Toť má zkušenost.

            1. Ano to je přesně tak. Zákazníci si vybírají ty
              Ano to je přesně tak. Zákazníci si vybírají ty nejlevnější řemeslníky a tím podporují ty neschopné aby přežívali a stále dělali řemeslu ostudu místo aby zkrachovali a vymizeli. Až po tom co to ten neschopný řemeslník zmrví, shrábne prachy a už se neukáže, tak pak zákazníci otravují ty schopné a žebrají o nápravu toho co levný pitomec skonil.
              Viz http://www.Nejřemeslníci.cz ten nejlevnější vyhrává !
              Najdou se např. zákazníci co si dají inzerát, že hledají kdo jim shnilé a netěsné plynové potrubí přebandážuje…
              Že pracovník plynárny mu netěsný spoj omotal izolepou a že to uniká i na jiných místech a chtěl by to přebandážovat celé….
              Jak píše Leodědula, lidská blbost nezná mezí a ti co neznají ohmův zákon jsou nejlepší elektrikáři.
              https://nejremeslnici.nejzona.cz/fotka/519339-prebandazovani-privodu-plynu-do-bytu

              1. Tak Vám nevím … 🙂
                Sáhodlouze jsem se rozepsal o

                Tak Vám nevím … 🙂
                Sáhodlouze jsem se rozepsal o návratnosti a o tom jestli danou věc chcete nebo nechcete, potřebujete, nepotřebujete.
                A vy pak stejně napíšete, že návratnost 10 let vás odrazuje.
                Tak to si asi opravdu nerozumíme.
                A vy to TC ve skutečnosti vůbec nechcete. :-)))

                Asi před 3 týdny zrovna TC vzduch-voda si nechal nainstalovat jeden můj vzdálenější soused. Je s tím dost spokojený. Sice jak jsem to poslouchal tak mě by vadil ten zvuk/hluk když se točí na maximum, ale jemu a sousedům to prý nevadí.

                1. Proc tak agresivne? Pokud je dneska na stiru s penezi (a
                  Proc tak agresivne? Pokud je dneska na stiru s penezi (a neporizuje to z cisteho nadsenectvi), tak muze davat smysl dopouzivat to, co uz ma a koupit za pet let levnejsi model s mensi spotrebou a navratnosti 5 let…

                2. Jak říkám, zatím vyčkávám a čekám na vývoj cen. S
                  Jak říkám, zatím vyčkávám a čekám na vývoj cen. S kWh 2,50Kč (spočteno utraceno / spotřeba) je zatím návratnost strašně dlouhá. Je možné, že to za svůj život už nedám. Tak možná děti.

                3. Ty smajlíci jsou agresivní? :-)))))))
                  Snažím se jen

                  Ty smajlíci jsou agresivní? :-)))))))

                  Snažím se jen vysvětlit, že si myslím že lidí používají slovo „návratnost“ jen jako výmluvu že to nechtějí.

                  Tak jestli nemá peníze tak ať napíše že na to prostě nemá. Ale když doplní že se mu to nevrátí tak to je přesně to o čem píšu

                  Například my když jsme před 10 lety kupovali auto tak jsme koupili ojetou Opel Astru za 140 tisíc. Ale mohli jsme si koupit auto za 2x menší peníze a taky by nás to auto převáželo z místa A do místa B, tj. to auto by plnilo svůj účel stejně jako ta Astra.

                  Ale v podstatě se nám ta Astra vůbec nevyplatila protože návratnost je nulová o proti tomu levnějšímu autu. Proč jsme si teda kupovali Astru a né to levnější auto?

                  Odpověď je jednoduchá. Protože jsme na to měli a chtěli jsme ji. Peníze do ní se nám nikdy nevrátili.

                  Proč tedy lidí počítají návratnost u FVE to je to na co upozorňují.

                  Jestli nemá peníze tak ať si nic takového nekupuje ani o tom nepřemýšlí, protože FVE samozřejmě něco stojí.

                  Podle mne je to jednoduchý a jsou 2 možnosti:

                  1) FVE chce
                  Buď na ni peníze má, nebo si je našetří, nebo půjčí (stejně jako na auto, akvárium, televizi)
                  Když peníze nemá, žádnou FVE si nekoupí
                  Nebo má méně peněz a je šikovnej v elektrice tak si ji postaví sám ušetří spoustu peněz za know-how a práci

                  2) FVE nechce
                  Pak mluví o návratnosti, jak se mu nevyplatí, a vloženy peníze nevrátí :-)))

                4. Tak to pardon, proste prispevek na me tak pusobi (mnozstvi
                  Tak to pardon, proste prispevek na me tak pusobi (mnozstvi smajliku tu jako meritko cehokoliv nefunguje).

                  Pokud je ok tu napsat „me se to vyplati“ (napr. Radovan o sve FVE), proc je takovy strasny odpor proti prohlaseni „me se to nevyplati“?

                  Zrovna u veci jako FVE je (na rozdil od toho auta) materialni cast (navratnost) celkem dobre vycislitelna. A verim, ze v zavislosti na mistnich podminkach muze vyjit vyplati i nevyplati. Dobry pocit nebo radost je samozrejme k nezaplaceni, ale to uz jsme trochu jinde 😉

                5. No vidíte, já bych rád vrt s návratností 15+ let.
                  No vidíte, já bych rád vrt s návratností 15+ let.

          3. Kdyz propojite panel naprimo s topidlem, tak mate hrozne
            Kdyz propojite panel naprimo s topidlem, tak mate hrozne spatnou efektivitu. I kdyz je panel a topna spirala pro stejne napeti, tak je to spatne. Panel vyrabi podle osvitu a pri malem osvitu musite omezit odber spiraly, jinak mate velke ztraty. Nejvetsi efektivita je kdyz zdroj (panel) ma stejny vnitrni odpor jako spotrebic (spirala). Panel meni dle osvitu svuj vnitrni odpor a podle toho musite take ridit odber. Vemte si diagram panelu a uvidite krivku napeti a proud pri ruznem osvitu. Kdyz odeberete moc proudu z panelu, snizite napeti a vykon se nadmerne snizi. Odeberete malo proudu, napeti se moc nezvedne a vykon je take mensi. Ke kazdemu osvitu existuje jen jeden optimalni bod kde proud x napeti je maximalni. Nebudu vic rozepisovat, je to na delsi povidani. Prectete si neco o MPPT Maximum-Power-Point-Tracking, tak se dozvite spojitosti.
            Proto jsou solarni bojlery tak drahe, protoze maji MPPT elektroniku. Ale ta se nezaplati. Umite pracovat s Arduino mikroprocesorem? S tim si udelate vlastni MPPT za hubicku.

            1. Solarne bojlery nie su drahe preto, že maju Mppt elektroniku
              Solarne bojlery nie su drahe preto, že maju Mppt elektroniku ale preto, že chce niekto rychlo zarobiť. Tak ako nejaky solar kerberos za 600e nahradi zariadenie za 200e.
              Za hubičku si s arduinom urobite Mppt, ale to bude aj tak fungovať „ako za hubičku“
              Nič v zlom, ked je niekto šikovný nech sa hraje ale nebude to uplne to, čo si predstavuje.

        2. No ono je to ještě trochu jinak. U ledničky se nepočítá
          No ono je to ještě trochu jinak. U ledničky se nepočítá návratnost té dané ledničky, ale počítá se návratnost vyšší ceny u ledničky s nižší spotřebou oproti jiné ledničce s vyšší spotřebou a nižší cenou.
          Pokud vychází návratnost FTV delší než životnost, tak je to prodělečný byznys a bohužel často to tak je. O ekologii ani nemluvím.

    1. Tu sú v zime úplne iné svetelné podmienky ako v Austrálii
      Tu sú v zime úplne iné svetelné podmienky ako v Austrálii a obávam sa, že v zime by vám to nefungovalo. Sú dni, keď 5kWp elektráreň vám za deň vyrobí iba 0,5kWh alebo menej a to viac dní za sebou. Bez zálohy z iného zdroja by to nešlo.

      1. Fungovalo by to skvěle i v zimě. Pokud to utáhne rozvodná
        Fungovalo by to skvěle i v zimě. Pokud to utáhne rozvodná sít, máme přetoky z okolních zemí, hlavně z Německa, když fouká. Dokonce by to mohlo jít tak daleko, že ván zaplatí za to, že elektřinu nejen akumulujete do baterie, ale dokonce i za to, co v té době (záporné ceny) spotřebujete.

        1. No jo, jenže blbě se korupčně krade na malé FVE u někoho
          No jo, jenže blbě se korupčně krade na malé FVE u někoho doma na baráku, i když je jich 50.000. To taková jaderka s vládou garantovanou cenou elektřiny v kombinaci s trojnásobnou dobou stavby i cenou oproti dnešnímu plánu, to je průběžný korupční příjem na dalších 20 let. A když by přestalo kapat, vždy se dají schválit nějaké další bezpečnostní normy, které si vynutí změnu projektu a další peníze. V mnoha zemích by mohli vyprávět.

          1. No asi ano, ale ono by se něco našlo. Nejspíš by to šlo
            No asi ano, ale ono by se něco našlo. Nejspíš by to šlo cestou nějakých pobídek, to by bylo aby se něco za nehty někomu něco nezadřelo. 🙂 Jinak máte pravdu. Pokud se týče instalace na barák, kterou máte hotovou i s baterií za pár dní, budete si jako soukromník hlídat smlouvu a finance. Asi těžko firma ukecá, že to budou místo 14 dní dělat měsíc a budou za to chtít 3x tolik. To zpoždění ještě tak možná. Cenu ne.

      2. mrknete na vyrobu/vyvoz/dovoz energie v Nemecku:
        interaktivni

        mrknete na vyrobu/vyvoz/dovoz energie v Nemecku:

        interaktivni grafy

        Pres leto davaji solarni elektrarny hodne, v zime zase davaji hodne vetrne a cele se to balancuje konvencnimi + vyvozem + dovozem.

        Muzete si tam rozkliknout kolik elektriny ve kterou chvili dava jaky zdroj, fakt vyborne stranky… Neni neco podobneho i pro CR?

        1. Pěkný. Takže ten mínusovej import balance vlastně
          Pěkný. Takže ten mínusovej import balance vlastně export?

          Taky by se mi líbili stránky kde zadáš svoje PSČ a ukáže si ti energetickej mix pro tvojí adresu. Maj to v americe, ale nevím zda by to bylo na tom našem malém písečku relevantní.
          https://www.afdc.energy.gov/vehicles/electric_emissions.php

          Zde to mají i s konkrétním modelem auta.
          https://www.ucsusa.org/clean-vehicles/electric-vehicles/ev-emissions-tool#z/94025/_/Chevrolet/Bolt

        2. Pro ČR není steně hezké rozhraní, ale u ČEPSu se dá
          Pro ČR není steně hezké rozhraní, ale u ČEPSu se dá najít výroba:

          http://www.ceps.cz/cs/data#Generation

          aktuální import/export:

          http://www.ceps.cz/cs/data#CrossborderPowerFlows

          Ostatní data jsou dohledatelná v ENTSO-E:

          https://transparency.entsoe.eu/load-domain/r2/totalLoadR2/show?name=&defaultValue=false&viewType=GRAPH&areaType=BZN&atch=false&dateTime.dateTime=04.02.2018+00:00|CET|DAY&biddingZone.values=CTY|10YCZ-CEPS—–N!BZN|10YCZ-CEPS—–N&dateTime.timezone=CET_CEST&dateTime.timezone_input=CET+(UTC+1)+/+CEST+(UTC+2)

Napsat komentář