Elon Musk by se mohl stát nejbohatším člověkem planety

Představenstvo automobilky Tesla projedná nový desetiletý plán kompenzací pro výkonného ředitele firmy, tedy Elona Muska. Pokud by se Tesle dařilo, mohl by se z něj stát jeden z nejbohatších lidí planety.

Třemi nejbohatšími lidmi planety jsou pro rok 2017 dle žebříčku Forbes Bill Gates ($86 mld.), Warren Buffet ($75,6 mld.) a Jeff Bezos ($72,8 mld.).
Kdy se k nim přidá Elon Musk?

foto: NASA, licence public domain

Nový kompenzační plán pro výkonného ředitele automobilky Tesla je plně založen na výkonu. Nepočítá s žádným pravidelným platem ani bonusy. Zároveň předpokládá, že na pozici zůstane Elon Musk.

Pokud bude plán schválen, jedinou odměnou budou pro Muska opce na nákup akcií. Za každých $50 mld. navíc v tržní kapitalizaci společnosti Tesla získá Elon Musk 1,69 milionu akcií firmy. Takové množtví má dnes hodnotu asi $600 mil. Zároveň ale musí průběžně zvyšovat obrat i zisk.

Nový plán kompenzací pro výkonného ředitele společnosti Tesla

Nový plán kompenzací pro výkonného ředitele společnosti Tesla
foto: Electrek.co

Plán kompenzací rozhodně neskrývá ambice. Předpokládá, že hodnota společnosti Tesla by mohla během 12 let dosáhnout $650 mld.

Pokud by Muskovi podařilo všechny milestony splnit, jeho akciový podíl ve firmě by dosáhl přibližně 30 %. Tím by se stal jedním z nejbohatších lidí planety. Nepočítaje v tom jeho další možné příjmy, například ze společnosti a dalších investic.

21 Comments on “Elon Musk by se mohl stát nejbohatším člověkem planety”

    1. To zas bych řekl prr. Bill s Melindou vedou třeba Clean
      To zas bych řekl prr. Bill s Melindou vedou třeba Clean Energy fund, byli u zrodu Giving Pledge a všechno, co dělají pro Afriku, je obdivuhodné. Myslím, že do filantropie přinesli dost dat a rozumu.

      Bezos je sice jouda, ale Blue Origin taky něco dělá pro lidstvo, tedy aspoň svým stanoveným cílem.

      A Warren (mj. Giving Pledge dárce) je prostě dobrý člověk. Jako fakt. To, že Berkshire má v portfoliu firmy jako CocaCola nebo DaVita… z toho nadšený nejsem. Ale na „víc škody než užitku“ to myslím rozhodně nestačí.

      1. Kdyby se každý staral hlavně o sebe a nemíchal se jinejm
        Kdyby se každý staral hlavně o sebe a nemíchal se jinejm do jejich životů nemuseli by další furt něco zachraňovat. Afrika je nesmírně bohatá a proto jí různé entity tak rádi zneužívaj.
        Pokud rybář hladoví nedávej mu rybu, ale dej mu sítě.

    1. Vždyť to tam máš napsáno drtivá většina jeho majetku
      Vždyť to tam máš napsáno drtivá většina jeho majetku je 10-20% v Tesle a ovládací podíl v SpaceX.
      Nic jiného se tomu hodnotou blížit nemůže, ani kdyby měl bokem ještě víkendovou vilu v každém hlavním městě světa.

            1. To jako tak, že jak se říká „stará láska nerezaví“ a $
              To jako tak, že jak se říká „stará láska nerezaví“ a $ není nikdy dost – viz zde. Je to sice bulvár, ale znáš to, „není šprochu…“
              Ta žába je mi opravdu sympatická, moc se mi líbila např. ve filmu Drive Angry s Nicolasem Cagem, tak jí přeju, aby to byla opravdová láska. A Elonovi samozřejmě taky. 🙂

Napsat komentář