Spojené státy po 33 letech otevřou pobřežní vody těžbě ropy a zemního plynu

Pod mořským dnem podél pobřeží Spojených států amerických se skrývají obrovské zásoby ropy
a zemního plynu. Stát v minulosti povolil mořskou těžbu jenom v jedné oblasti – na západě Mexického zálivu. Ale to by se mělo zásadně změnit.

Prezident Donald Trump předložil plán na období 2019 – 2024, během kterého vláda povolí provádět průzkumné a následně těžební vrty skoro v celém příbřežním pásmu, nazývaném rovněž „pevninský šelf“.
foto: skeeze, licence CC0 Creative Commons

Ministerstvo vnitra USA hodlá během pěti let firmám udělit celkem 47 licencí na průzkum a těžbu, nejvíce u pobřeží Aljašky. Vláda si od tohoto plánu slibuje nejenom vyšší těžbu ropy a zemního plynu, což posílí míru energetické soběstačnosti USA, ale také tisíce nových pracovních míst
a několik miliard dolarů ročně navíc do federální pokladny.

„Ropné koncerny by se velice rády pustily do těžby především ve východní oblasti Mexického zálivu, kde se vyskytují bohaté zásoby paliva a která navíc sousedí s již využívanou západní oblastí zálivu,“ uvádí Erik Milito z American Petroleum Institute.

List The Wall Street Journal připomíná, že americký stát nevydal žádné povolení k průzkumu a těžbě na pobřeží Atlantského a Tichého oceánu už třiatřicet let. „Je to něco nepředstavitelného. Rozšířit podstatně vrty na pevninském šelfu znamená ohrozit pobřežní oblasti, jejichž hospodářská prosperita závisí na zdravém, čistém moři,“ míní Diane Hoskinsová, šéfka ekologické organizace Oceana.

Proti ohlášenému plánu Bílého domu protestují nejenom ochránci přírody a poslanci za Demokratickou stranu, ale i několik států americké Unie – Kalifornie, Severní a Jižní Karolína, New Jersey a hlavně Florida, jejíž malebné pobřeží každoročně láká spoustu turistů.

Ministr vnitra Ryan Zinke námitky Floridy uznal a s jejím  guvernérem Rickem Scottem se dohodl, že tento stát, životně závislý na cestovním ruchu, bude z radikálního vládního plánu vyňat. Připravovaný krok naopak podporují státy Louisiana a Aljaška, jejichž hospodářství je na produkci ropy a zemního plynu silně závislé.

Zhruba šestina ropy, kterou USA těží, pochází z mořského dna v západní části Mexického zálivu. Právě tato oblast se stala v dubnu 2010 svědkem jedné z nejhorších ekologických katastrof na světě.

Po požáru a následném výbuchu se potopila ropná plošina Deepwater Horizon, kterou měl pronajatou britský koncern BP. Zahynulo 11 dělníků.  Z otevřeného vrtu během 87 dnů uniklo přes 780 milionů litrů ropy. Celkové hospodářské škody šly do desítek miliard dolarů.  

tisková zpráva

16 Comments on “Spojené státy po 33 letech otevřou pobřežní vody těžbě ropy a zemního plynu”

        1. Se stárnutím a požadovanou rychlou reindustrializací
          Se stárnutím a požadovanou rychlou reindustrializací Západu při jeho drtivě dominujícím humanitním školství, nastanou třeba zase nově války o odborné mladé techniky a řemeslníky.

          A stejně jako u Sýrie dost dalších států, které si myslí, že budou v případě úspěchu další na řadě, v místních mešitách a podobných organizacích začnou přemlouvat všechny známé zloděje, narkomany a rváče přeškolitelné na teroristy k emigraci do EU taky ve společné vlně.

          Fidel Castro měl pod palcem jen 10ti milionovou Kubu, a stejně se dokázal ubránit 300 milionovým USA, když pod tlakem volné migrace, kterou vyhlásili USA pro „nesvobodné zotročené“ Kubánce jim tam poslal v pár měsících skoro veškeré zločince a blázny.

        1. sarkazmus je predsa zjavný. a o kúpaní – veď píšu, že
          sarkazmus je predsa zjavný. a o kúpaní – veď píšu, že rok sa nekúpe. a je dávno známe, že hnojivá s pomalým rozkladom nepoškodzujú prírodu.
          aj toto je sarkazmuýs, od prvého po posledné písmeno.
          bazinga, myslel som to vážne!

  1. Zároveň USA začali dnes zavádět cla na nejsnadněji se
    Zároveň USA začali dnes zavádět cla na nejsnadněji se ziskem roboticky vyráběné masové zboží, co k nim proniká ze zahraničí.
    Závod o skutečné konečné řešení otrocké otázky robotickými továrnami na svém ovládaném území s pro ně nejlevnější elektřinou a zajištěnými surovinymi právě odstartoval.

    EU se mezitím strategicky zaměřila na planetární „zachraňování“ v minulosti pro otroctví nejvnodnějších černoušků a dalších samostatně nepracujících jižanů tím, že s nimi srovná životní úroveň, ale jak to vypadá tak ne nahoru, ale po podlehnutí v konkurenci USA a Číně naopak hluboce dolů.

    1. USA na tom nebude o moc lépe než Evropa. Trump to
      USA na tom nebude o moc lépe než Evropa. Trump to nezachrání. Nyní je se svými názory sám jako kůl v plotě a příští volby může vyhrát kdokoliv. V USA klesá podíl bělochů, ostatní tmavší rasy (černoši, hispánci) mají odlišný přístup k práci a preciznosti.
      USA je zadlužená, nemají peníze ani na opravu infrastruktury. Nové dálnice se skoro nestaví, VRT také ne. USA je v pohodě jen proto, že dolar přijímá celá planeta, bez dolaru by se nemohli tak zadlužovat a životní úroveň by šla dolů. Naproti tomu Čína staví za posledních 10 let vybudovala 90 000 km nových dálnic a 35 000 km VRT. Čína se na dálnice také zadlužila, ale peníze neprojedla, dostane je zpět pomocí mýta a jízdného na VRT.
      Do budoucna USA i Evropa a celá bílá rasa postupně zanikne a s ní i vysoká životní úroveň v USA a Evropě. Hlavním celosvětovým tahounem se stane na neurčito Čína. Bez bělochů nebudou mít číňani konkurenci.

      1. USA mají teď aktuálně velmi velkou šanci vytáhnout z
        USA mají teď aktuálně velmi velkou šanci vytáhnout z ideologického pekla EU několik desítek miliónů pracovitých tradičnějších bělochů i s jejich úsporami při pravděpodobném sluníčkářském chaosu nastolování Bruselské diktatury.
        A z miliardové superchudé anglicky hovořící Indie dokáží USA čerpat inteligenčně a pracovně nadprůměrné techniky v pár milionech potřebných pro rozjíždění robotických továren v každém možném scénáři.

Napsat komentář