Británie má poprvé v dějinách většinu elektřiny z bezemisních zdrojů

Británie loni poprvé ve svých dějinách vyrobila více elektřiny z obnovitelných zdrojů a jádra než v uhelných a plynových elektrárnách.

Emise z výroby elektřiny v Británii klesají. Podle expertů je ale ještě nutné vyřešit vytápění a dopravu.
foto: Skitterphoto, licence CC0 Creative Commons

Z větru, slunce, vody a biomasy v uplynulém roce pocházelo více než 29 % vyrobené elektřiny ve srovnání s přibližně čtvrtinou v roce 2016. Dalších jednadvacet procent přidaly britské jaderné elektrárny.

Informuje o tom list Financial Times s odkazem na organizaci Carbon Brief sledující globální klimatické změny a světovou energetiku. Podíl uhlí v britském energetickém mixu klesl na méně než 7 %.

Spojené království odstupuje od uhlí nejrychleji ze všech vyspělých zemí, konstatuje Královská univerzita v Londýně. Vláda rozhodla, že všechny uhelné elektrárny budou odpojeny ze sítě nejpozději v roce 2025.

Právě omezování uhelné energetiky přispělo k poklesu emisí oxidu uhličitého od roku 1990 o 42 %, což je nejlepší výsledek mezi sedmi hospodářskými velmocemi tvořícími skupinu G7 (USA, Kanada, Japonsko, Německo, Británie, Francie, Itálie). Klesl také podíl plynu, který je pro britskou elektroenergetiku stále nejdůležitější – dosáhl necelých 40 %.

„Musíme ale urazit ještě dlouhou cestu, abychom splnili v zákoně zakotvený cíl omezit emise v roce 2032 ve srovnání s rokem 1990 o 57 %,“ upozorňuje Simon Evans, analytik Carbon Brief. To podle něj vyžaduje, aby se obnovitelné zdroje a jádro podílely na výrobě elektřiny alespoň třemi čtvrtinami.

„Výrazného pokroku je nutné dosáhnout také ve snižování emisí při vytápění a v dopravě,“ dodává britský expert. Soudí rovněž, že Británii chybí jasná strategie, jak omezovat emise z plynových kotlů, které používají četné domácnosti.

Zastánci obnovitelných zdrojů se spoléhají na výstavbu bateriových úložišť, která pomohou dlouhodobě vyřešit problémy související s výkyvy větrné a solární energetiky. Oponenti se naopak domnívají, že Británie se bude muset ještě dlouhou dobu spoléhat na kombinaci plynových a jaderných elektráren zaručujících stabilní dodávky elektřiny.

Jaderné elektrárny podílející se v Británii na výrobě elektřiny zhruba pětinou jsou pro nízkoemisní energetiku klíčové, je přesvědčen Simon Evans. „Jejich význam obzvlášť vyniká ve srovnání s Německem, kde se kolem 40 % elektřiny stále vyrábí v uhelných elektrárnách,“ konstatuje Evans.

tisková zpráva

27 Comments on “Británie má poprvé v dějinách většinu elektřiny z bezemisních zdrojů”

  1. to je presne ono, nejvyssi lzi jsou statistiky. tak si ta data
    to je presne ono, nejvyssi lzi jsou statistiky. tak si ta data precteme jinak. 40 procent maji ze zemniho plynu, 20 procent jaderna energie, 7 procent uhelke elektrarny, a tech zbylych 29 procent tvori vitr, slunce a biomasa. dabel je urkyty v detailech, neni totiz receno kolik procent z toho je biomasa. pokud elektrarny, ktere doted spalovali uhli najednou spaluji biomasu, tak jsme nekde kolem petiny elektriny z obnovitelnych zdroju. plyn i biomasa do ovzdusi emise vypousteji, jadernou energii nemame radi. takze za cenu nemalych dotaci a regulaci dosahli toho, ze z vrtulek a slunicka vyrabeji petinu. energie. toz vivat ekologie.

      1. vcelku pouzitelny graf. komplikace je v tom, ze uvadi procenta
        vcelku pouzitelny graf. komplikace je v tom, ze uvadi procenta ne absolutni hodnoty, ale vycist lze napr. ze z biomasy maji stejne jako ze solaru, z vetru maji z obnovitelnych zdroju nejvice. a vyroba zda se stoupa. logicky maji more. a tedy vetrno. ten potencial u nas neni. takze nam z toho pro nas vychazeeji dva relativne ciste zdroje. zemni plyn a jaderna energie. na vrtule misto nemame, solar je pro hracicky na barak v nasich zemepisnych sirkach, pripadne pro podnikavce na pole, kde predtim byly brambory, biomasa je take spalovani. zustavaji atomky, zemni plyn, a jeste troska vodnich elektraren.

            1. Ty si Brouk pytlík co ví všechno nejlíp. Elektroauto je
              Ty si Brouk pytlík co ví všechno nejlíp. Elektroauto je pitomost, solár je pro hračičky, větrníky se sem nevejdou a peníze by si odezdal do Afriky. Nejvyšší čas jít mezi ty pitomce do politky co vědi nejlíp jak se co má dělat.

      1. Ženin zážitek ze sprchy z koupelny soukromého domu, když
        Ženin zážitek ze sprchy z koupelny soukromého domu, když tam před lety dělala aupair. Voda, odstřikující na parapet netěsnícího okna jednoskla, během chvíle zmrzla. Všude dveře bez prahů, dole se skoro dala prostrčit ruka. Většina pokojů vytápěná otevřením dveří do jednoho vytápěného, vlastní zdroj neměly. Zdi tenké jak papír, obvykle desky zvenčí i uvnitř a cosi jako zmuchlaný papír mezi nimi. Oblečen musel být člověk venku i uvnitř. Tady bych hledal úspory. Nejlevnější energie je ta, která nemusela být vyrobena.

        1. A proč by tam topili, když je ohřívá Golfský proud? Na
          A proč by tam topili, když je ohřívá Golfský proud? Na jihu Irska rostou palmy.
          Děti v Anglii normálně nosej šortky i v zimě a malý caparti skotačej doma bosy po dlažbě a nikdo je za to nepeskuje. Odpady a voda jsou vedený venkem neizolovaný. Když tam napadne 5 cm sněhu už se v novinách píše že je celnárdoní meltdown a lidi nejdou do práce protože se na poprašku bojej řídit. V Kalifornii zase nejdou do práce když prší a když na Kypru klesne voda pod 23 stupňů tak si místní berou neopren nebo už rovnou nejdou do vody. Jinej kraj jinej mrav.
          Horší je to v Japonsku, tam rodinný domy bězně nemaj topení ani extra izolaci a Japonci si řeknou že to musej vydržej. Dokonce na to maj i slovo. Když je jim jó zima tak si vezmou takovou tu vyhřejvanou elektrickou deku nebo ty boty do zásuvky z telešopingu :)))
          Etážový topení s radiátorama najdete leda tak v hotelích. Jeden architekt co tam byl na stáži, si na to nemoh za boha zvyknout až teprve měsíc před odletem mu známej poradil ať si koupí stan a dá si ho do ložnice a spí v něm, že to zvedne teplotu o pár stupňů ;D

          1. No ty palmy nejsou palmy a už vůbec ne původní, je to
            No ty palmy nejsou palmy a už vůbec ne původní, je to import čehosi z Nového Zélandu.
            smithsonianmag.com/science-nature/palm-trees-in-ireland-36548780/

            V Japonsku jsou prý celkem populární petrolejová kamínka.
            Tu Kyperskou zimu bych celkem bral.

        2. Ne všude si staví cihlové hrady 🙂
          I když nejsem nějakým

          Ne všude si staví cihlové hrady 🙂

          I když nejsem nějakým příznivcem nacionalismu, tak v mnoha oblastech je to tu možná o kus dál než to co se nám sem snaží někdo exportovat. Vemte si třeba že když přijeli hasiči z USA na konferenci, tak byli překvapení tím že máme krizové plány skoro na všechno. Nebo tady by se mohli dost přiučit Britové o tom jak stavět a podobně. Dalo by se toho najít dost.

          1. Přesně tak, cestování je nebezpečná věc. Když k nám
            Přesně tak, cestování je nebezpečná věc. Když k nám po listopadu 89´na univerzitu dorazili Amíci, tak jsme se jako hostitelé styděli za narychlo sehnané pivo desítku. Z něho se ovšem nametli študáci i profáci během hodinky. No, netušili jsme, že u nich mohou až od 21 let (měli 20) a pije se v onom státě málo a víno.
            Po 3 dnech nás chválili, jak jsme rychle postavili to krásné město (pohled z výškových budov VŠB-TU Ostrava na starou stalinskou Porubu). Oni si totiž vážně mysleli, že jsme do listopadu 89´ bydleli v zemljankách. Páč jsme to Rusko.

            1. O Američanech a vůbec lidech ze západu a alkoholu jsme
              O Američanech a vůbec lidech ze západu a alkoholu jsme slyšel také dost historek. 🙂 Ale namést se z desítek, to je opravdu umění.

              No jestli to byly nějaké větší a ozdobenější baráky, tak se jim nedivím že se jim stalinská výstavba líbila, v Brně je osobně hodnotím za to podařenější z 20. století, pokud jsem to správně tedy zařadil 🙂

              1. Z Kamenické desítky to umění není – je poctivá a voltů
                Z Kamenické desítky to umění není – je poctivá a voltů má více než Plzeň. Někteří nepovažují desítky ani za pivo, kromě té Kamenické. Sám jsem se divil, jak to dost lidí hodnotilo kladně (vyloženě zvyklí na dvanáctky). Samozřejmě, že „vlajková loď“ je dvanáctka!

                1. Díky za tip, asi si zajdu na jedno.
                  Já, když už si

                  Díky za tip, asi si zajdu na jedno.

                  Já, když už si dávám, si spíš dávám 12°, nebo speciály, které mívají 13, 14, ale i více stupňů.

                2. Počítáme s tím, že na elektromobilní akce na více dní
                  Počítáme s tím, že na elektromobilní akce na více dní K12 povezeme v soudku s sebou. Jinak si to snad ani již nedovedu představit. Jde jen o podmínky. K12 se stává e-pivo nebo-li pivo elektromobilistů, zvlášť, když se opravdu uvažuje o elektromobilním rozvozu.

          2. Hlavně ve zdravotnictví, viz případ podle britů
            Hlavně ve zdravotnictví, viz případ podle britů nevyléčitelného dítěte s mozkovým nádorem, kterého museli rodiče unést a aby se pokusili ho dovézt do pražského protonového centra, kde se mu nakonec pomoci dostalo a nakonec se vrátil i do školy.
            Británie je na tom mizerně v procentech odhalování rakoviny díky příliš dlouhé několikaměsíční čekací době na tunel. Než příjdete na řadu tak už se můžete dozvědět že je pozdě. Kdyby jste čekali jen pár týdnů dost lidí by to ještě mohlo zachránit. Já se dostal na tunel už za 14 dní, kamarád s vážnými problémy za 3 týdny.

            Podobně jsme na tom myslím lépe i v s léčbou srdečních chorob či parkinsona.

            Ovšem krizový plán metra jakožto protiatomovýho krytu teda těžce nevyšel…

            1. Nojo, když nejsou zatěsněné průchodky, nebo zavřená
              Nojo, když nejsou zatěsněné průchodky, nebo zavřená vrata, prostě jedno z toho, tak se nedivte. 🙂

              Nojo, protony jsou nedoceněné, no Sovětský vynález (vzniklo to náhodou z nehody), sice se nedají požít asi zatím na všechno, ale co jsem slyšel je to dost velký pokrok, možná že když zlepšíme rozlišení MR a spojíme to s počítačovým modelováním, tak si poradíme i s metastázemi s minimem chemoterapie.

              Je zajímavé, nevím jestli to nedělají cizinci jen ze slušnosti, že jich pořád víc a víc říká jak to tu vypadá pěkně a jak je tu čisto, jak se jim tu líbí a jak tu máme super věci, je to takové až skoro podezřelé.

              Naposledy byli nadšení z vánočního kýče na trzích a obyčejného rychlíku (do koženek jsem je tedy nevzal, ale ve vagoně dveře se z nich pokoušely udělat pyré).

              1. Vyprávěla mi kolegyně jak se její bejvalej naštval co tu
                Vyprávěla mi kolegyně jak se její bejvalej naštval co tu prožil pěknejch pár let, že mu začíná parkinson, vodjedl „domů“ do Británie a tam mu řekli že je blbej, že právě opustil zemi kde to možná uměj léčit líp. 😉

                Copak vo to, sem se nastěhovlo dost různých vedení různých firem či jejich regionální řídící centra. Je tu nádherný kraj, Praha je nádherná, všude do Evropy blízko nebo jen skok letadlem, krásný holky, nejlepší pivo, spousta drog, hospody a kluby vodevřený pořád. Co si víc přát? 😀

Napsat komentář