Toyota mění svět dopravy: obchody i kanceláře přijedou až za vámi

Opravdu odvážnou představu dopravního ekosystému budoucnosti představila Toyota. Svět e-Palette je barevný a nápaditý a bude se vám líbit!

Prezident společnosti Toyota Motor Corporation Akio Toyoda představil novou obchodní alianci pro služby mobility a koncepční vozidlo e-Palette Concept navržené na základě požadavků budoucí vícerežimové přepravy a komerčních aplikací.
foto: Toyota

„Automobilový průmysl se nachází v nejpozoruhodnějším období změn, které doprovází zásadní posun technologií, jako jsou elektrifikace nebo propojené a automatizované technologie na podporu řízení. Toyota zůstává věrna svému odhodlání vyrábět stále lepší automobily. Neméně důležitý je pro nás i vývoj řešení mobility. Zde vidíme naši úlohu v budování lepší společnosti v příštích 100 letech nebo v ještě delším horizontu,“ uvedl Akio Toyoda.

Nová obchodní koalice e-Palette Alliance, představená na veletrhu CES®, posune platformu mobility (MSPF) automobilky Toyota k vývoji propojené mobility a flexibilních jednoúčelových vozidel. Nová koalice přispěje k vytvoření rozsáhlého ekosystému hardwarové a softwarové podpory, která nejrůznějším společnostem umožňuje využívat vyspělé technologie mobility pro zlepšení zákaznických služeb. Mezi partnery patří Amazon, DiDi, Mazda, Pizza Hut a Uber, kteří budou spolupracovat v návrhu vozidel, aplikačních řešení a činnostech ověřování aut.

V nejbližší době se koalice zaměří na další vývoj nového vozidla e-Palette Concept Vehicle. Jde o plně autonomní elektromobil nové generace s bateriovým pohonem (BEV), navržený s ohledem na rozšiřitelnost a přizpůsobitelnost pro nejrůznější komerční projekty MaaS (Mobility as a Service, tedy Mobilita jako služba).

e-Palette Concept disponuje otevřeným řídicím rozhraním a sadou softwarových nástrojů, díky nimž si partnerské společnosti mohou nainstalovat svůj vlastní systém autonomního řízení a technologii pro správu vozidla. Navíc bezpečnost zajišťuje technologie Guardian (Ochránce) od Toyoty.

Toyota e-Palette jako součást multimodální dopravy

Toyota e-Palette jako součást multimodální dopravy
foto: Toyota

Koalice e-Palette Alliance společně s koncepčním vozidlem e-Palette Concept odráží globální snahu Toyoty v oblasti vývoje a poskytování nových komerčních řešení a datových služeb propojené mobility prostřednictvím dceřiné společnosti Toyota Connected, zaměřené na datové analýzy a služby.

e-Palette Alliance: Nový ekosystém pro podnikání se zaměřením na mobilitu

V roli rostoucího poskytovatele komerčního hardwaru a služeb mobility se Toyota zaměřuje na vytváření nových a zajímavých funkcí.

Rámcová platforma MSPF (představená v roce 2016) zahrnuje řadu aplikací propojených vozidel a poskytuje ucelenou sadu služeb na podporu koncepce MaaS (Mobilita jako služba), od pronájmu a pojištění vozidel přes správu vozového parku až po big data.

e-Palette Alliance

e-Palette Alliance
foto: Toyota

Partneři koalice e-Palette Alliance z řad poskytovatelů služeb (např. Amazon, DiDi, Pizza Hut a Uber) budou zkoumat nejrůznější možnosti uplatnění koncepčního vozidla e-Palette Concept a platformy MSPF na podporu stávajících obchodních potřeb. V roli technologických partnerů se zapojí DiDi, Mazda a Uber.

Toyota pokračuje v diskusích o návrhu nových služeb mobility s dalšími poskytovateli služeb a technologickými firmami.

e-Palette Concept: Autonomní elektromobil navržený speciálně pro koncepci mobility

Prostřednictvím konceptu e-Palette Concept představuje Toyota nový přístup k automatizované mobilitě „Autono-MaaS“, který koaličním partnerům umožní posouvat životní styl zákazníků cestou vyššího pohodlí, produktivity a efektivity.

Díky otevřenému uspořádání interiéru je možné vozidlo vybavit různými speciálními interiéry ve shodě s požadavky uživatele, např. pro účely doručování balíčků, spolujízdy nebo e-shopů na kolech.

vozidla e-Palette

Vozidla e-Palette
foto: Toyota

Flexibilní návrh uvedeného konceptu zároveň umožňuje optimalizovat způsoby využití, kdy e-Pallete Concept může plnit hned několik odlišných obchodních potřeb a hladce přecházet z jedné aplikace na jinou.

Toyota plánuje, že e-Palette Concept bude k dispozici ve třech různých rozměrech, což umožní nejen využití k plnění konkrétních potřeb, ale i přípravu řešení mobility na bázi správné velikosti a místa.

Koaliční partneři e-Palette Alliance budou výhledově také moci koordinovaně využívat vozidlo e-Palette Concept se širokou škálou služeb platformy MSPF nebo toto vozidlo začlenit do svého vlastního programu technologického vývoje.

e-Palette

e-Palette
foto: Toyota

Zasazení o flexibilitu a partnerskou spolupráci se do návrhu vozidla e-Palette Concept promítlo v podobě otevřeného řídicího rozhraní a sady softwarových nástrojů, díky nimž si partnerské společnosti mohou podle potřeby nainstalovat svůj vlastní systém autonomního řízení.

Toyota plánuje, že počátkem 20. let zahájí provozní testování vozidla e-Palette Concept v různých regionech, včetně Spojených států. Automobilka rovněž doufá, že přispěje k úspěšné organizaci Olympijských a Paralympijských Tokio 2020, kde poskytne řešení mobility jako e-Palette i další pokrokové produkty v oblasti mobility.

Klíčové vlastnosti

– Velkorysý interiér s nízkou podlahou a tvary krychle e-Palette Concept bude k dispozici ve třech různých velikostech s různou délkou* (v závislosti na specifikaci, na míru zákazníkovi). Díky ploché podlaze a velkorysému uspořádání prostoru interiéru zcela bez překážek a s nízkou podlahou je možná zástavba vybavení přesně v souladu s potřebami uživatele: například spolujízda, hotelový pokoj nebo maloobchod.

* Délky v rozmezí cca 4 až 7 m. Rozměry modelu v provedení na veletrhu CES 2018: délka 4800 mm, šířka 2000 mm, výška 2250 mm.

– Nová generace rozhraní pro ovládání vozidla:

Technologie ovládání vozidla slouží jako rozhraní pro technologické poskytovatele. Poskytovatelé technologií mohou získat otevřené rozhraní API (Application Programming Interface), zprostředkující např. stav a ovládání vozidla, nezbytné k vývoji systémů autonomního řízení (řídicí software pro autonomní řízení, kamery/senzory atd.). Koncepční vozidlo e-Palette Concept rovněž posouvá možnosti platformy MSPF pro dálkové aktualizace systémů autonomního řízení.

Mechanizmus autonomního řízení přes otevřené rozhraní pro ovládání vozidla

– Možnosti poskytované platformou MSPF:

Informace o vozidle se získávají z datového komunikačního modulu (DCM) vestavěného do vozidla e-Palette Concept a shromažďují v centru Toyota pro zpracování big dat (TBDC – Toyota Big Data Center) prostřednictvím globální komunikační platformy.

Takto získané informace o vozidle využije e-Palette Concept na podporu nejrůznějších možností financování a vysokoúrovňové údržby ve spolupráci s prodejci Toyota. Prostřednictvím platformy MSPF mohou poskytovatelé služeb sledovat údaje rozhraní API, například stav vozidla nebo dynamické řízení.

tisková zpráva

21 Comments on “Toyota mění svět dopravy: obchody i kanceláře přijedou až za vámi”

  1. tyoe toje nuda tady soudruzi 😉
    Teslu čeká klíčový rok,

    tyoe toje nuda tady soudruzi 😉

    Teslu čeká klíčový rok, Musk si vytyčil řadu smělých plánů

    zpravy.e15.cz/fleet-special/teslu-ceka-klicovy-rok-musk-si-vytycil-radu-smelych-planu-1341604

    PF 2018 :
    1) navrhuju na hybrid.cz zřídit Registrační poradnu elektromobilisty s databází historie!! kde registrovaní matadoři s vlastní elektrokárou poradí nováčkům na požádání

    2) navrhuji nařídit všeobecný zákaz vodíkový technologie na hybrid.cz jako NEEKONOMICKÉ, NELOGICKÉ a ANTIELONOVSKÉ a embargo na veškerý jejich PR 😉

      1. týýýbrďo, no vidito, po 10ti letech mě někdo konečně
        týýýbrďo, no vidito, po 10ti letech mě někdo konečně ukázal fórum na hybridu že existuje. To čumim, to je jasná ukázka toho jak hybrid není dokonalé informační médium když po milijonu kliku sem si toho jeste nevšiml :))))) sice grafika nic moc ale ja to prubnu dík

  2. inspirace zakonzervovanýho reklamního plátku aneb jak TMX
    inspirace zakonzervovanýho reklamního plátku aneb jak TMX pomohla kamiónu do zasněženého kopce… ;))

    novinky.cz/auto/459964-tesla-model-x-pomohla-kamionu-do-zasnezeneho-kopce-snadne-to-vsak-nebylo.html

    PS: tak alespon desátky a webově těžit kryproměny :)))

    1. Milý ofspamaři a milovníku Hovínek.cz
      Co je tak

      Milý ofspamaři a milovníku Hovínek.cz
      Co je tak úžasného na tom, že když se k hrabajícímu autu připojí dvouapůltunové auto s pohonem všech kol, že mu pomůže. Osobáku stačí aby zatlačil člověk.
      A proč by se měl při tomto výkonu přehřívat? nešlo o žádný velký výkon.

      1. S autopopelnicí €JRO 0/1/2 Germánoj do země už nejez
        S autopopelnicí €JRO 0/1/2 Germánoj do země už nejez ;))))
        „Obce dále mohou vyhlásit úplné zákazy vjezdu, které se vztahují např. pouze na některé EURO třídy dieslových vozidel.

        Od roku 2018 budou mít německé obce možnost vyhlašovat zákazy vjezdu pro dieslová vozidla !!!

        … tzv. zóny zákazu dieslových vozidel, které zakáží vjezd dieslovým vozidlům z důvodu vysokého vypouštění oxidů dusíku do ovzduší v těchto zónách.

  3. To je hodně zajímavý přístup… hotelový pokoj 🙂 Ani
    To je hodně zajímavý přístup… hotelový pokoj 🙂 Ani nevím kde začít (a kde skončit) u možností využití a problematiky s tím spojené ;-).

    Pro takovou Českou Poštu a doručování balíků asi ideální řešení (oproti lakonickému rozhazování oznámení o nedoručení a uložení na poště). Konečně by byla „vina“ za nedoručení pouze na adresátovi.

  4. Tesla zahájila příjem objednávek na tahač Semi v
    Tesla zahájila příjem objednávek na tahač Semi v Evropě
    Zájem o tahač Tesla Semi na severoamerickém trhu je skutečně velký cca 500ks 2017
    100 ks vozidel pro výrobce nápojů PepsiCo
    125 ks tahačů pro United Parcel Service (UPS).
    USA Kanada Velké Británii, Norsku a Nizozemsku.
    10 ks norský velkoobchod s potravinami Asko Norway

Napsat komentář