Němci loni zaplatili za problémy rozvodné sítě skoro miliardu eur

Rychlý nástup obnovitelných zdrojů v Německu způsobuje tamní elektrorozvodné síti značné problémy. Provozovatelé musejí stále častěji zasahovat, aby udrželi rovnováhu mezi dodávkami elektřiny a její spotřebou.

Větrní, solární a vodní elektrárny loni v Německu vyrobily 155 miliard kilowatthodin, zhruba o pětinu více než v roce 2016. Biomasa posloužila k výrobě dalších 38 miliard kilowatthodin.
foto: www_slon_pics

Společnost Tennet, významný operátor sítí, oznámila, že řešení nouzových stavů ji loni ve Spolkové republice přišlo na skoro jednu miliardu eur ve srovnání se 710 miliony eur předloni a 660 miliony v roce 2015. Tyto sumy se zahrnují do nákladů a provozovatelé je v konečném důsledku přenášejí na odběratele.

„Rozvodná síť je kvůli rychlé výstavbě obnovitelných zdrojů stále extrémně zatížena. Naléhavě potřebujeme takovou, jež by byla v souladu s nároky, které klade přeměna německé energetiky,“ cituje bavorský list Passauer Neue Presse Lexe Hartmanna, člena představenstva společnosti Tennet.

Dodatečné náklady, které na své kapse pociťují odběratelé, a zhoršená spolehlivost zásobování je podle něj „neúprosná realita“. Současně ale říká, že dosavadní varování před výpadky proudu se ukázala jako přehnaná.

Náklady spojené se zásahy do rozvodných sítí lze podle Jochena Homanna, prezidenta Spolkové agentury pro správu rozvodných sítí, snížit jedině tím, že se co nejrychleji postaví nová, vysoce výkonná přenosová vedení.

Společnost Tennet společně s dalším provozovatelem sítí TransnetBW staví mohutnou přenosovou trasu, jež bude dodávat elektřinu vyráběnou větrníky na Severním moři a jeho pobřeží směrem na jih – přes Bádensko-Württembersko až do Bavorska. Dosavadní plán počítá s tím, že toto vedení bude dokončeno v roce 2025, pokud tedy jeho výstavbu nezdrží žaloby měst a obcí.

Nouzové zásahy jsou nezbytné, jakmile se kvůli „náporu“ vyráběné elektřiny projeví nedostatečná přenosová kapacita sítě. Během mimořádně větrného podzimu a zimy v severním Německu se musel opakovaně snižovat výkon plynových a uhelných elektráren a odpojovaly se větrné parky. Jinak by síť nebyla schopna odebírat veškerý vyráběný proud.

Jelikož elektřinu zatím nelze ve velkém efektivně skladovat, okamžitá výroba musí odpovídat spotřebě. Německo proto mohutně investuje do skladovacích technologií – nejrůznějších typů baterií apod.

Hrubá výroba elektřiny v Německu

Zdroj 2016 2017
Celkem 649 mld. kWh 654 mld. Kwh
z toho podíly v %
Obnovitelné zdroje 29 33,1
Hnědé uhlí 23 22,6
Černé uhlí 17,3 14,4
Jádro 13 11,6
Zemní plyn 12,5 13,1
Ostatní 5,1 5,1

Součet není roven stu kvůli zaokrouhlování.

Struktura výroby elektřiny v Německu z obnovitených zdrojů

Zdroj 2016 2017
Výroba celkem 188 mld. kWh 217 mld. kWh
z toho
voda 3,2 3
větrníky na souši 10,2 13,3
větrníky na moři 1,9 2,8
fotovoltaika 5,9 6,1
biomasa 6,9 7
domovní odpad 0,9 0,9

Zdroj: BDEW (předběžný odhad z 20. prosince 2017)

tisková zpráva

33 Comments on “Němci loni zaplatili za problémy rozvodné sítě skoro miliardu eur”

  1. Mě se jeví pro stabilizaci sítě nejlepší cesta z
    Mě se jeví pro stabilizaci sítě nejlepší cesta z přebytků vyrábět methan. Němci tomu říkají e-gas nebo wind gas. Hlavně takový plyn jde uskladnit a později přeměnit zpět na eletřinu, případně teplo a elektřinu v kogenerační jednotce, nebo použít jako palivo ve spalovacím motoru. Případně vyrobit si i strategické zásoby. Žádná baterie nevyřeší douhodobý výpadky zdrojů.

    1. to by jim musel Elon postavit docela velkou baterku:-))
      např.

      to by jim musel Elon postavit docela velkou baterku:-))
      např. 1.1.2018 omezovali tento výkon

      01.01.2018 10:41 4h 04min Aschersleben-Köthen-Bernburg-Dessau 33.3 MW
      01.01.2018 08:06 6h 39min Sangerhausen-Eisleben 152.8 MW
      01.01.2018 08:06 6h 39min Weißenfels-Naumburg-Zeitz 15.8 MW

      1. Kdyby se to bralo jako investice s navratnosti 10 let, tak se
        Kdyby se to bralo jako investice s navratnosti 10 let, tak se nascita 10 miliard plus zisk za prodanou elektrinu z baterek, ktera by se jinak nevyuzila a mame celkove 20 miliard EUR. Za ty prachy se uz da neco vybudovat. A tak velka kapacita zase usetri, protoze by nemuselo bezet v zaloze tolik pohotovostnich elektraren. Spocitat prinos je s tak malo daty nemozne, ale znacny prinos by to melo pro vsechny. Mene CO2, vetsi vyuziti OZE a hlavne rychla stabilizace site. Bohuzel diky tvrdemu spanku vsech zucastnenych nemame dostatecnou vyrobu baterek. V budoucnu to bude lepsi.

    1. Zajímavé a u nás v práci řešíme, že to Helmuti
      Zajímavé a u nás v práci řešíme, že to Helmuti dělají díky naší(ČR) a poslké přenosové soustavě a protože „neustále posilují OZE“, tak rozdrbávají čím dál víc i tu naši.

      Ale hlavně, že ty víš, protože tě přeci neodpojili…

        1. pokud to beru selským rozumem tak přes hranice vedou dráty
          pokud to beru selským rozumem tak přes hranice vedou dráty o určité tloušťce a tim je jasně danný maximální přenesený výkon, a jestli si někdo myslí, že do toho vedení Helmuti pustí 10x nebo 100x větší výkon tak je pablb, takže bych ty kecy čezu jak nám způsobují problémy bral s velkou rezervou, možná to třeba bude tak že čez může v mnohem menší míře přes ta samá vedení vyvážet méně elektřiny z Temelína, a těmi slavnými transformátory jen omezuje dovoz levné OZE elektřiny z Německa do čezka aby mu zase neklesl zisk o nějakou tu miliardu

        2. Když pominu to, že ČEPS do rozvoje site investuje, tak Vám
          Když pominu to, že ČEPS do rozvoje site investuje, tak Vám přijde v pořádku, že my máme za miliardy stavět nové vedení, protože němci si jedou nějakou svoji ideologii aniž na to mají připravenou infrastrukturu? Pro naše potřeby je síť dimenzována vice než dostatečně a fakt nevím, proč my by jsme měli investovat miliardy, aby mohli mít v Rakousku levnou el. Takže jen hloupě žvaníte a nevíte o tom nic!

          1. ČEPS už má v provozu PST na hranicích. Kdykoliv může ČR
            ČEPS už má v provozu PST na hranicích. Kdykoliv může ČR odstřihnout od „zlé“ německé elektřiny. U nás se budou investovat miliardy do vyvedení elektřiny z Temelína.
            Navíc je ČEPS státní firma. Z tohoto důvodu nesouhlasím, aby byl provozován za účelem zisku (miliardy Kč každý rok). Veškeré příjmy by měl ČEPS investovat do údržby a rozvoje přenosové sítě.

            1. To není pravda, platí také nějaká pravidla a ČEPS
              To není pravda, platí také nějaká pravidla a ČEPS nemůže Německo jen tak odstřihnout. Ty transformátory mají naopak jednu výhodu a to, že umožní přesunout maximální možný bezpečný výkon. Ono až po dostavení těch PST u nás a v Polsku to začali Němci u sebe trochu regulovat, do té doby na to kašlali a zneužívali naši a polskou síť.

                1. jo Helmuti budou určitě kvůli čezkým pepíkům snižovat
                  jo Helmuti budou určitě kvůli čezkým pepíkům snižovat výrobu z OZE :-)))))))))),
                  mě fascinuje že každý čezký pepík je odborník na všechno a myslí si že přes jedno jediné vedení VVN co vede ze Saska do čezka posílají od Baltského moře kompletní výrobu VTE :-))))

                  navíc ty trafa 2ks u pepíků a 2 ks u Helmutů jsou evidentně společná akce Helmutů a pepíků o čemž se asi záměrně moc nemluví 50Hertz a ČEPS

                  Provozovatel české přenosové soustavy, společnost ČEPS, uvedl v rozvodně Hradec u Kadaně do provozu dva ze čtyř PST transformátorů (Phase Shifting Transformers). Spuštěny byly ve dvou fázích – na začátku ledna a minulý týden v pátek. Na jedné ze dvou propojovacích linek s východní částí Německa tak mohou od 13. ledna dispečeři lépe regulovat toky elektrické energie a udržovat je v bezpečných mezích. Spuštění obdobných strojů v rozvodně Röhrsdorf předpokládá tamní provozovatel přenosové soustavy, společnost 50Hertz, ve druhé polovině letošního roku.

                2. Ne, nechají běžet svou síť mimo tolerance.
                  Ne, nechají běžet svou síť mimo tolerance.

                3. no to Helmuti sotva s tou jejich příznačnou
                  no to Helmuti sotva s tou jejich příznačnou pečlivostí,
                  to že Helmuti nemají problém s regulací výkonu v pásmu 50 – 75 % zatížení a nestraší blackoutem je věc jiná,
                  pro čezké pepíky je asi problém cokoliv nad 50% jmenovitého zatížení (bezprostřední nebezpečí blackoutu)
                  ale všichni jen vaříme z vody, až bude někde k dispozici oficiální společné vyjádření 50Hertz a ČEPS tak má smysl něco argumentovat

                  pořád je to jen boj čezké jaderné energetiky vs zelené energetiky co je u Helmutů, a každá má jiné nároky na regulaci, a rozhodně uregulovat haldu OZE výroben je mnohem těžší než jeden Temelín, ale když se chce tak to jde, ale čezu se nejen že nechce, čez OZE zdroje tvrdě sabotuje(kromě svých vlastních) ale v cizině skupuje výrobny OZE o stošest

          2. a kolik že VVN vedení vede přes hranice do Německa?
            na

            a kolik že VVN vedení vede přes hranice do Německa?
            na obrázku vidím pouze 2 vedení
            atominfo.cz/wp-content/uploads/2012/08/prenosova_sit.png

            a poté co si čez namontoval na to jedno vedení v hradci PST může být v klidu a už sem do čezka nepustí ani kWh :-))

            a naopak Helmutům prodá draze elektřinu z Temelína

  2. Prý problémy – haha. Konečně si dispečeři zkusili taky
    Prý problémy – haha. Konečně si dispečeři zkusili taky něco dělat, ne jen koukat na to jak se síť reguluje v podstatě sama tím, že se spouští horké zálohy. Prostě si ty peníze které se na ně platí konečně zasloužili prací ne jen tlacháním o tom, že budou muset hrábnout prsty do klavírů.
    Kdybych já v práci neustále lamentoval, že konečně v budoucnu budu muset máknout, tak už tam nejsem. Ale z novinářského hlediska ohromení finanční cifrou zcela jistě táhne sledovanost. Blahopřeji Německu. Má kompetentní dispečery, kteří zjistili, že jejich práce vlastně není až tak obtížná jak škarohlídi věštili z kávové či šlamové (uhelný kal) sedliny.

    1. Německo má hovno a ty o tom víš ještě vetší…
      Proč

      Německo má hovno a ty o tom víš ještě vetší…

      Proč myslíš ynteligente, propč němci tlačí na „EU řízení“ přenosových sítí z Mnichova?
      Protože okolní státy mají díky tomu, že přes ně jdou předoky sever-jih problémy se sítí. Němci to něřeší, ale musí prosít sousedy a bojí se, že když dál bude růst „obnovitelná“, že se třeba Polsko nasere, tak si chtějí pojistit, že to nebudou moci udělat…

      Takže vlastně vše co jsi napsal je blábol někoho kdo o řízení sítě nic neví, ale protože má v prdeli díru, tak mu to dodalo sebevědomí psát, o tom jak to funguje 😀

      Bože co za blby existuje okolo nás…

  3. U zveřejňování takových čísel je vždy důležitá
    U zveřejňování takových čísel je vždy důležitá perspektiva. Třeba miliarda EUR je hodně peněz. Ale pro srovnání je třeba taky říct, že na svůj provoz inkasují provozovatelé elektrických sítí v Německu 7.48 centu/kWh (zdroj), což dohromady dává okolo 40 miliard EUR ročně.

    1. Když to dáte do perspektivy, tak náklady na toto řízení
      Když to dáte do perspektivy, tak náklady na toto řízení vzrostly za poslední roky z 0,75 % na 1,5 %. To není zase tak málo. Ano, není to ani moc, ale dalších 7 let tyto náklady pravděpodobně rapidně porostou, respektive se budou každý rok skoro zdvojnásobovat.

Napsat komentář