Německo proti Tesle: na její elektromobily už zase nelze získat dotaci

Německé automobilky se konkurenci na domácím trhu brání zuby nehty. Aktuálně byly elektromobily Tesla opět vyňaty ze seznamu vozů, na které lze v Německu uplatit dotaci.

Prodeje elektromobilů Tesla nejdou v Německu tak dobře, jak by mohly. Může za to nejen jen pomalu opadající nedůvěra tamních zákazníků k autům do zásuvky, ale i strach německých automobilek.
foto: Tesla

Přestože čerpání dotace €4000 na nákup elektromobilu v Německu jde pomalu a fond je stále téměř plný, na elektromobily značky Tesla dotaci uplatnit odnedávna znovu nelze.

Výrobci aut a federální německá vláda se při dojednávání dotací dohodli na cenovém limitu €60 000. Ten byl zvolen právě tak, aby se do něj elektromobily Tesla nevešly.

Tesla se samozřejmě nedala. Původně se chtěla obrátit na obchodní komisi EU. Místo toho se ale zvolila smírnější kompromisní řešení dohody s federální vládou.

Okleštila své elektromobily Tesla Model S o některé funkce (ty přesunula do balíčku „Comfort Package“), a tím snížila jejich základní cenu. Magazín AutoBild ovšem aktuálně přišel se „skandálním“ odhalením.

Podle něj si lidé ve skutečnosti takto ochuzené auto objednávat nemohou. Tesla považuje obvinění za falešné. Kdokoliv v Německu si může objednat základní „okleštěnou“ verzi elektromobilu Tesla Model S a taková auta už i byla dodána.

Ovšem zároveň se zákazník může rozhodnout, že později si své auto za příplatek nechá o okleštěné funkce doplnit – zakoupením balíčku „Comfort Package“. Pokud se stalo, že prodejce přesvědčil zákazníka, že takto není možné auto zakoupit, jde podle Tesly o porušení pracovních procedur.

Německý trh zůstává pro Teslu i nadále tvrdým oříškem. Tamní automobilky, zejména s tím, jak se na trh blíží jejich vlastní elektromobily (Porsche Mission E, Audi e-tron Quattro a další), nechtějí přepustit své pozice konkurenci.

Od ledna do listopadu 2017 Tesla prodala v Německu 2028 elektromobilů Model S a 1013 elektromobilů Model X. To na největším evropském automobilovém trhu není žádné terno.

249 Comments on “Německo proti Tesle: na její elektromobily už zase nelze získat dotaci”

            1. Nemyslíte si Honzo, že je ubohost, vyřizovat si soukromé
              Nemyslíte si Honzo, že je ubohost, vyřizovat si soukromé války na veřejných fórech, s tímto naprosto nesouvisejících? A víte vůbec, kolik má Asociace pro elektromobilitu členů? Že jste se svoje soukromé obchody s předsedou APEL rozhodl řešit zrovna přeze mne? Jako bych já o něčem takovém věděl…

                1. A co my tady s tím na hybrid.cz v diskusi k tématu:
                  A co my tady s tím na hybrid.cz v diskusi k tématu: „Německo proti Tesle: na její elektromobily už zase nelze získat dotaci“? Nic.
                  Jste-li člen Asociace pro elektromobilitu a týká se to APELu, obraťte se na členy Výboru, předseda tam není sám.
                  Nejste-li a jde jen o Vaše soukromé obchody, řešte to přes občanský zákoník a případně soudy.

                2. Vy řešíte co nemáte,já řeším dotace,znovu opakuji,ze
                  Vy řešíte co nemáte,já řeším dotace,znovu opakuji,ze kterých se Vy a Vegr budete radovat.Je to nucené okrádání.

                3. Každá dotace je nucené okrádání, protože vznikla z
                  Každá dotace je nucené okrádání, protože vznikla z organizovaného násilí státu, tedy výběru daní. Některé dotace jsou mi milejší – třeba na podporu elektromobility zejména ve městech (čímž zdaleka nejsou myšleny primárně individuální osobní vozy) – jiné nemilé – třeba podpora firmě Bosch, vyrábějící především součástky pro spalováky, aby na jihu Čech otevřela výzkumné centrum a zaměstnala pár desítek inženýrů. Napůl pak možná dotace o kus dál směrem na Německo pro zkušebnu autonomních vozidel, která ovšem neznamená automaticky lokálně bezemisních vozidel. Když už nás odrbou, tak alespoň trochu smysluplně. I když krádež je to pořád stejná a většinu spotřebuje aparát, který ji provádí a postihuje nepodvolení se krádeži. Typickým příkladem jsou daně darovací a z nemovitosti. Načež místo jejich zrušení, je organizovaným násilím směřováno k jejich zvýšení.

                4. Ano,s tím v zásadě souhlasím,stejně jako s
                  Ano,s tím v zásadě souhlasím,stejně jako s daněmi,vybíranými dokonce na nadcházející rok,ale firma Bosch nevyrábí jen nějaké vstřikovače,i ty však nakonec přispívají k lepšímu spalování.

      1. V klidu, to neberte vážně. Kuk stejně víc jak jednu větu
        V klidu, to neberte vážně. Kuk stejně víc jak jednu větu rozvitou nezvládne, vždycky vyštěkně nějákou tu emoci, ale zdůvodnění nedej Bůh argumentaci, to je nad jeho mentální potenciál.

        Z mého pohledu ok, ochrana vlastního trhu. V tom mají naprosto pravdu.

      1. Ne, to sem nenapsal jak jste si vsiml. Ani si to nemyslim.
        Ne, to sem nenapsal jak jste si vsiml. Ani si to nemyslim. Naopak hodne bohacu je docela lakomych. Ale vemte si to treba jinak. Pokud byste si opravdu chtel hodne moc koupit treba auto za 350 000 Kc a nikdo jiny by ho nevyrabel (a mel byste na to), prekazil byl vam ten nakup fakt ze auto stoji 350 000 Kc a ne 326 690 Kc? Chci rict ze ta dotace dela jen 6,66 % z ceny. SAMOZREJME to jsou penize a cim levnejsi tim lepsi ale vetsina lidi kteri kupuji Teslu na to proste ma (aneb „if you have to ask the price, then you probably can’t afford it“ situace). Jinak proti dotacim v principu nejsem i kdyz o jejich efektu dost pochybuji. Zarazi me jak se tady utocne napada kdejaky nazor. Je to jen muz nazor, nic vic. To me hned nemusite shazovat jako „odbornika“. Navic co vy vite, treba jim opravdu jsem. 🙂

  1. Tak v tom jak se říká „aby se prase vyznalo“.
    Na jedné

    Tak v tom jak se říká „aby se prase vyznalo“.

    Na jedné straně se v článku píše:
    Aktuálně byly elektromobily Tesla opět VYŇATY ze seznamu vozů, na které lze v Německu uplatit dotaci. (Mimochodem dotace se uplatňuje, nikoli uplácí.)

    O pár řádků níže:
    Podle něj (magazínu AutoBild) si lidé ve skutečnosti takto ochuzené auto objednávat nemohou.

    Tak jak je to tedy?
    1) Byly nebo nebyly elektromobily Tesla byly vyňaty ze seznamu vozů, na které lze v Německu uplatnit dotaci?
    2) Lze nebo nelze objednat v Německu „okleštěnou“ verzi elektromobilu Tesla Model S?

    Oboje má, resp. může mít de facto stejný důsledek, ale není to totéž.

    Co se týká „skandálního“ odhalení AutoBildu – nečtu AutoBild, ovšem už jen podle názvu něcoBild se mi to jeví tak, jako kdyby to u nás napsal AutoBlesk.

      1. Možná to špatně chápu, ale jakýkoli seznam, ať už na
        Možná to špatně chápu, ale jakýkoli seznam, ať už na Slovensku nebo v Německu, je jen pomocný a je pouze a jen konkretizací přijatého principu, tj. v případě Německa EV s cenou pod €60 000. Pokud by tomu tak nebylo, byl by při uvedení jakéhokoli EV na trh nutno seznam znovu a znovu a pořád dokola aktualizovat. Takže seznam nemůže být určující, určující je princip a ten je v Německu daný. A pokud je Tesla schopna splnit podmínku ceny pod €60.000, tak i kdyby ji někdo „vyňal ze seznamu“, tak by se kvůli tomu Tesla klidně mohla soudit a soud by musela vyhrát.

        Jiná věc by byla, kdyby byl seznam EV pro účely dotací jediným a určujícím principem, ovšem v případě Německa tomu tak IMHO není.

  2. A já se ptám co je účelem této dotace? Účelem této
    A já se ptám co je účelem této dotace? Účelem této dotace je, světe div se „nahradit každej špinavej spalovák“. A proč? Protože každej nahrazenej spalovák ulehčí životnímu prostředí a sníží poškozování zdraví obyvatelstva a odstraní exhalace ohromného množství jedů, karcinogenů, prachu a hluku. To je to o co tu jde. Jde o to nesr@t si do hnízda. Sedíme v něm všichni.
    Tím pádem je naprosto jedno kdo si svůj spalovák nahradí, ale zato je velice důležité kolik se těch spalováků podaří odstranit z cest. A proto platí, že „každej nahrazenej spalovák se počítá“.

    Pokud tedy nějaký manažer nalítá ročně 50 až 100 000 kilometrů je to naopak pro stát přínosnější pokud nahradí svůj spalovák elektrikou, než třeba já kterej nalítám jen 4 až 8 000 km ročně, protože zátěž z jeho auta je oproti té mé naprosto masivní. Pro mě za mě ať si ten „boháč“ masíruje prdel ve svým autosedače jak chce, hlavně ať nechrlí žádnou rakovinu všude kudy jede. Nehledě na to, že bejt pořád na cestách taky není žádnej med.
    Tudíž omezování dotací jen na levnější auta je naprostá kravina protože ten zasr@nej vzduch tu musíme dejchat všichni bez rozdílu, ať jsme chudý, bohatý, s autem nebo bez auta. Zdroj znečistění je pořád stejně škodlivej ať má pozlacenej vejfuk nebo prorezlej.

    Navíc si stát sníží závislost na dovážené ropě, neplatí se tím války o ropu, které k nám vyháněj ty vámi tak milované imigranty a neplatěj se tím nikým nemilovaní arabští teroristi. Protože tohle všechno stojí státní kasu miliardy a miliardy navíc. A to se počítá.

    A to si ještě uvědomte že nové auto si v ČR ze své kapsy pořídí jen asi 15 % obyvatelstva. Takže ta penetrace nových aut do autoparku ČR je už i tak dost ztížená a ten neustálý dovoz již teď na západě nechtěných ojetin dízlových rakovinometů nás k čisté budoucnosti moc nepřiblíží.

    Pro takovýdle dotace jsem všema deseti, takové dotace mi dávají smysl.

    1. Dražší auto neznamená větší nájezd. Dotace v tomto
      Dražší auto neznamená větší nájezd. Dotace v tomto případě není nic jiného než zvýhodnění bohatých. Peníze za dotaci by se dali použít pro dobro všech. Třeba na výstavbu nových silnic a dálnic. Dotace na elektromobily jsou podobné jako dotace na soláry okolo roku 2010. Za 10 let můžou být elektromobily cenově srovnatelné se spalováky. Dotace jsou zbytečné, nejvýhodnější je si počkat až zákazníci z jiných zemí nákupem drahých elektromobilů sníží cenu. Desítky let tady jezdí spalováky, nějaký ten rok se už nepoto.

      1. Levnější auto taky nemusí znamenat větší nájezd, ale
        Levnější auto taky nemusí znamenat větší nájezd, ale realita se dá zjistit poměrně přesně ze statistiky. Klidně by bylo fajn kdyby dotovali majitele co najezděj hodně, ale to už je prakticky hůř proveditelné. Dotace je pro všechny stejná, je absolutní, není progresivní a každej na ní má právo pokud si o ní zažádá a tak to má být. Kdyby si kvůli tomu začali najednou bohatší kupovat 2x více vozů dalo by se uvažovat o zvýhodňování. Ale jelikož v principu jde o co největší náhradu zdrojů znečistění z našich silnic a měst tak je jedno na jaké auto se dotace využije. Pozlacenej nebo rezatej vejfuk, oba škoděj.

        Silně pochybuji, že se tim prudce změní struktura zákazníků co si kupují nové vozy. Kéž by. U nás si novej vůz koupí za svou vejplatu jenom 15 % obyvatel, ostatní si kupujou ojetiny všeho druhu. Takže většina z těch zbylejch 85 % obyvatel je z toho vyloučenejch tak jako tak a nedosáhnou na to ani kdyby se stavěli na hlavu. Dotační zvýhodnění možná přiměje pár jedinců k tomu aby se plácli přes kapsu a koupili si poprvé v životě nový auto, ale to budou spíš promile než procenta.

        Dotace určitě nezvýší počty prodaných aut, lidi si najednou nebudou kupovat místo jednoho auta 2, ale pomůžou lidem rozhodnout se pro čistější auto.

        To že není na trhu větší nabídka velkobaterkáčů jde na vrub neochotným výrobcům, ale taky vládám a EU, kteří místo tlaku na výrobce jen zvýhodňovali težce lobující fosilní dinosaury i s jejich kartelama (auto i tahače) a dízlgejtama. Jenom v Jižní Korei a v USA okamžitě zatkli manažery VW po tom co se provalil Dizlgejt. Americkému manažerovi hrozilo 156 let v žaláři a totálně se zhroutil. A u nás v EU? Jéžišku tady jsou všichni vysmátý jak vopice, protože to tady samosebou jaksi neni až tak nelegální a už si dávno umetli cestičku prolobovanjema zákonama a předpisama. Jourouvá Ďourová je jim k smíchu a neohrožená stánice bába Merklová to shrnula slovy, že jim asi moc důvěrovala… WTF!!!
        To že jsou pro dízly ohnutý i emisní Euoronormy a nižší spotřební daně je do nebevolajíci. To že stát naprosto toreluje nečinnost STK co se týče vykuchaných DPF filtrů taký pěkný svinstvo. To že zatím nikdo nenutí mít nové benzínové přímovstřiky taky DPF proti mikrosazím je další svinstvo.

        1. „Peníze za dotaci by se dali použít pro dobro všech.
          „Peníze za dotaci by se dali použít pro dobro všech. Třeba na výstavbu nových silnic a dálnic.“

          Tak to si děláš prd€l!!! Ty by radši narval prachy do nejvíc dražších dálnic na světě, který si uměj zařídit naši vychcaní politici a jejich kámoši?!?!? Bravo, další kozel zahradníkem.
          Navíc platí, kdo seje silnice sklízí auta. Jedinou čestnou vyjímkou je Severní Korea. 😀

      2. Souhlas navíc nedávno jsem četl na Srovnátoru, že
        Souhlas navíc nedávno jsem četl na Srovnátoru, že některé metropole zakážou spalovacím motorům vjezd do centra. A taky jsem někde narazil na článek, že nový Tesla kamion sežere proud na jedno nabití jako 40 000 domácností. Ten proud se bude brát zase z fosilních paliv, takže ten přínos tady moc nevidím. Dokud někdo nevynalezne fůzní elektrárnu, tak se to podle mě moc nezlepší.

        1. Vidím, že pan je odborník. Můžete vysvětlit spotřebu 40
          Vidím, že pan je odborník. Můžete vysvětlit spotřebu 40 000 domácností, prosím.
          A ještě dodám, že elektromobil je ekologičtější jak fosilní auto i kdyby se veškera energie na jeho nabití vyraběla z uhlí. Už se to tady probíralo.

          1. správně má být 4000 domácností
            sežere prostě při

            správně má být 4000 domácností

            sežere prostě při nabíjení 1600kWh při ceně např 5Kč/kWh je to astronomických 8000Kč a ujede na to 643km

            kamion cca 30l nafty/100km , takže potřebuje na 643km 192l nafty a30Kč/l 5800Kč

            Semi podle Tesly může po 30 minutách dobíjení u jejích megadobíjecích stanic ujet 643 kilometrů. Na to spotřebuje kolem 1 600 kilowattů, což se rovná spotřebě tří až čtyř tisíc domácností. Na tiskové konferenci v Londýně to uvedl šéf poradenské firmy John Feddersen. Instituci Aurora Energy Research založila v roce 2013 skupina profesorů Oxfordské univerzity.
            Zdroj: auto.idnes.cz/tesla-semi-musk-elon-tahac-kamion-d47-/automoto.aspx?c=A171128_095804_automoto_fdv

            1. Asi nemůže sežrat 1600kWh,když má baterku 800kWh a
              Asi nemůže sežrat 1600kWh,když má baterku 800kWh a pochybuju, že existuje firma platící při takovém odběru více než 3 Kč/kWh. A mimochodem kWh je spotřeba, kW je výkon, resp. okamžitý odběr. A 192 litrů nafty v diesel generátoru by taky vystačilo 4000 domácnostem na nějakou tu chvíli a je to úplně stejně nesmyslná informace.

                1. Ano, je nesmysl při nabíjení 7kWh baterie spotřebovat 15
                  Ano, je nesmysl při nabíjení 7kWh baterie spotřebovat 15 kWh bez ohledu na to, kolik vaše auto žere, příp. jakým výkonem nabíjí.

                1. Preto som vám to napísal. Tesla to uvádza na svojich
                  Preto som vám to napísal. Tesla to uvádza na svojich stránkach tesla.com/semi

                  Múdri výskumníci počítali s tým, že Megacharger s výkonom 1200kW spotrebuje za pol hodinu tolko energie ako za ten istý čas 4000 domácností (každá má priemerne spotrebu 0,3kW)
                  A na toto potrebovali študovať :-)))

        2. Dovolil som si súkromný výpočet aby ste tu Vy a Vám
          Dovolil som si súkromný výpočet aby ste tu Vy a Vám podobní nešírili podobné bludy a nerobili zo seba zbytočne idiotov.
          To, že Tesla semi spotrebuje na nabitie enrgiu ako 4 000 domácností (tú 0 navyše ste tam zrejme pridali omylom), dospela predná poradenská firma Aurora Energy Research. To, že je to banda primitívov snáď asi nie je pochýb, lebo:

          Priemerná spotreba energie domácnosti na Slovensku (podobne aj v Česku) je 15500kWh, z toho elektrickej je 5000kWh. Tesla semi spotrebuje na jedno nabitie (má 800kWh batérie) približne 900kWh aj so stratami. To znamená, že na túto energiu by fungovala jedna priemerná domácnosť 21 dní (čisto elektrina 65 dní).
          Tesla semi na túto energiu prejde 800km. Spotreba je 112kWh/100km.
          Dieslový ťahač má spotrebu medzi 25-50L nafty na 100km. Berme priemer, takže asi 35L/100km. Na prejdenie vzdialenosti 800km potrebuje 280L nafty. Keďže v nafte je obsiahnutá energia 9,6kWh/L tak to máme spolu: 2688kWh !!!!!!!!
          Rozdiel v spotrebe oproti Tesle semi je takmer TROJNÁSOBOK !!!!!!
          (vo vašom jazyku: diese spotrebuje energiu pre 120 000 domácností)

          Takže z toho nám vyplýva, že spotreba dieslového smradlavého ťahača, oproti Tesle semi je trojnásobná, ale to samozrejme „poprední výskumníci“ už nevyskúmali, lebo by im to nehralo do karát a primitívi by nemali o čom písať…

        3. A…ty paliva se z ropy dělají samy?Na sluníčku?Muly
          A…ty paliva se z ropy dělají samy?Na sluníčku?Muly točí rumpálem?Na 1 litr nafty,benzínu je potřeba 2kWh elektřiny,na 2 kWh lze ujet víc než 10 km bez té nafty,benzínu,uhlí se do elektrárny většinou nevozí někde z aljašky z vrtu,elektrárna stojí u kolejí,nebo u uhelných dolů a navrch dodává i teplo

      1. Je zajímavé sledovat, jak se různé zprávy šíří.
        Je zajímavé sledovat, jak se různé zprávy šíří. Někde jste si něco přečetl o emisích lodí a tak to opakujete, nicméně ta původní zpráva zněla poněkud jinak.

        Šlo o to, že cca 15 největších tankerů na to nejklasičtější špinavé palivo vypustí stejné množství síry, jako všechna auta na světě za předpokladu, že ta naopak jezdí na čisté palivo.

        Dobrou zprávou je, že proto byly například kolem Evropy a USA zavedeny zóny, kde se ty nejšpinavější paliva používat nesmí a zároveň se od roku 2020 chystá globální předpis, že námořní palivo nesmí obsahovat více než 0,5% síry. Čili se to řeší a jde konkrétně o emise síry. Jinak jsou lodě v zásadě poměrně ekologické z hlediska CO2, protože na dané množství převezeného nákladu spotřebují výrazně méně paliva, než kdyby to samé množství nákladu převážela letadla, nebo kamiony.

    1. Pro představu, u nás se pohybuje míra nákladů na státní
      Pro představu, u nás se pohybuje míra nákladů na státní aparát kolem 2/3 z toho co si vyděláme. Ty peníze nejdou jen na dotace, ale všechny jsou z principu využity neefektivně. V Německu bude ten poměr dost podobný. Tuším, že v Evropě je to celkově dost podobné.

      1. Jen pro informaci. HDP ČR je cca 5 000 miliard Kč/rok, z
        Jen pro informaci. HDP ČR je cca 5 000 miliard Kč/rok, z toho erár „sežere“ cca 1 250 miliard, tedy asi čtvrtinu. Z oněch 1 250 miliard jsou ~50% výdaje na důchody, ~15% zdravotnictví, ~10% školství, ~10% policie+hasiči+armáda.

  3. Jsem raději, že německý stát ještě nerozházel
    Jsem raději, že německý stát ještě nerozházel uloupené peníze. Ale on to stejně nakonec udělá. Vezme peníze, které násilím vybral a část dá na něco, o čem nikdo nemůže vědět jestli je to potřebné a část půjde na korupci a platy armády úředníků. Jinak řečeno, dotace jsou nemorální a neekonomické.

    1. Kotlíková dotace je jako dávat peníze kuřákům na
      Kotlíková dotace je jako dávat peníze kuřákům na cigarety s filtrem.
      Šrotovné je finanční příspěvek státu za nákup nového osobního automobilu při současném odevzdání starého na vrakoviště, kde je ekologicky zlikvidován. Má za úkol zmírnit důsledky ekonomické krize promítající se v klesajícím zájmu o nové automobily.

      Politik slibuje, volič volí.
      Systém přerozdělování je výhodnější pro politiky a i pro úředníky. Politik rozdává dárky v podobě dotací, úředník má práci a pár firem se na tom živí a pár lidí dostane nějaký dárek v podobě dotace.
      Souhlasím s Vámi, ale když ono to takhle nevyhovuje jen mlčící většině, která na ty dotace nedosahne.
      Co s tím udělat?

      1. „Šrotovné … Má za úkol zmírnit důsledky ekonomické
        „Šrotovné … Má za úkol zmírnit důsledky ekonomické krize promítající se v klesajícím zájmu o nové automobily.“ – ano tohle říkají politici a třeba to i myslí upřímně, jenže to nefunguje. Podobné kroky jen trochu zmírňují následky předchozích špatných rozhodnutí.

        „Co s tím udělat?“ – tak jako při řešení jakéhokoli jiného problému je potřeba nejprve pochopit podstatu problému. Někde pod tímto komentem odpovídám na podobný dotaz a uvádím odkazy na návrh nového společenského systému.

  4. mam jeden dobry napad do diskuse. abych jenom nekritizoval.
    mam jeden dobry napad do diskuse. abych jenom nekritizoval. dotace jsou samozrejme nesmyls, ale co tak zavest pravidlo, ze kazdy vuz nad dva mega musi byt bezemisni? to by i pan horcik byl spokojen, pac by to nahravalo jeho oblibene tesle, i ja bych byl spokojen, protoze ten kdo ma na auto za dva mega by byl nucen premyslet, jestli ty masazni kresla fakt nejsou vetsi pitomost nez ochrana zivotniho prostredi. a stredni tride nevezmem penize na to abychom je dali bohatym, coz je pointa me kritiky dotaci. hranici dva miliony samozrejme lze ruzne modifikovat. pripadne myslenku dale rozvijet. napr. druhe auto v rodine by muselo byt bezemisni/nizkoemisni a pod.

    1. Ide o to, že (si myslím) za posledných 20 rokov, čo sa
      Ide o to, že (si myslím) za posledných 20 rokov, čo sa týka motorov v autách,nenastal žiadny pokrok. Všetka tá investícia do vývoja TDI bola zbytočná. Tadiaľto cesta nevedie. To kľudne mohli po cestách behať autá s 1.6 16V motormi s 20 rokov starou technológiu, prerobených na plyn, a bolo by to lepšie.

      1. nenastal ŽIADNY pokrok za 20 rokov?
        nemajú dnešné (aj

        nenastal ŽIADNY pokrok za 20 rokov?
        nemajú dnešné (aj malé) motory o 20-30% vyšší výkon, a zároveň o podobné percento nižšiu spotrebu?

        Ako toto je reálna otázka, nie podpichovanie.
        Nechce sa mi to dohľadávať, možno ma už pamäť pletie, ale bol by som ochotný sa staviť, že 15-20 rokov dozadu bola „štandardná spotreba“ menších aut 7-8 litrov, kdežto dnes to je 5-6.

        keď tak ma kľudne vyveď z omylu

        1. Klidně tě vyvedu z omylu.
          Mám staré twingo (1.2, 16V,

          Klidně tě vyvedu z omylu.

          Mám staré twingo (1.2, 16V, 55kW, klimatizace) – cestovní hmotnost když jedu cca 1020kg. V zimě mám dlouhodobou spotřebu 5,8 l/100km, a loni na jaře jsem vyměnil letní gumy za gumy s valivou charakteristikou B, na kterách mám dlouhodobou spotřebu 5,1 l/100km. Podle sprintmonitor.de se jedná o běžnou spotřebu.

          A teď porovnám citroen C1 – o 20 let novější model, o 100 kg lehčí, 3 válcový motor – reálná spotřeba vychází na 4,3-4,5 l na 100km.

          Samotné odlehčení z 1020kg na 920kg při cestě dává přes 9% – 5,1×0.91=> 4.641 l/100 km.

          Takže to „vylepšení“ motoru dělá cca 8%.

          1. Díky vyšším nárokům na emisní normy se naopak spotřeba
            Díky vyšším nárokům na emisní normy se naopak spotřeba aut zvýšila, takže veškerý úsporný opatření padla na to aby se tento hendikep vyrovnal a spotřeba zůstala jakž takž stejná. Pokrok není zadarmo.
            Lidé s láskou vzpomínají třeba na své staré Renaulty 5 a jejich pidispotřebu, taková jednoduchá auta však už dnes se součajsnejma emisníma normama není možné vyrobit 😉
            Když se VW pokoušel stvořit svoje vysněné litrové spalovací auto XL1, tak si pořádně namlátil hubu a výsledná spotřeba je snad trojnásobná a to jen díky tomu že tomu musel pomoct elektromotor a baterka čili udělali hybrida.
            Výsledkem jejich snu byla neodhlučněná vrzající nepohodlná skořepinka pro 2 lidi, sotva s místem pro jednu nákupní tašku v ceně převyšující cenu pohodlné 7 místné Tesly S co je velká a težká jak tank :)))
            Sice má XL1 extra efektivní aerodynamiku, ale užitné vlastnosti jsou naprosto nulové.
            Kdyby místo toho udělali kusový baterkáče ve stejný ceně nebo i levnějc, mohli by být dnes tam kde je Tesla, prodali by jich daleko víc než XL1 a navíc by neskutečně ušetřili na Dízlgejtu. Jsou to pitomci, kteří přivedli VW do megaproblémů a naprosté blamáže a jsou stále ve vleku své spalovací modly.
            Sečteno podtrženo superúspornej spalovák s rozumnýma užitnejma vlastnostma se nepodařilo vyrobit ani Němcům, tudíž nelze očekávat že masově vyráběná sériová mini a pidiauta mají nějakou šanci na zázračné snížení spotřeby. Spotřebu lze snížit jedině na úkor drastického snížení užitných vlastností, bezpečnosti a za pomoci drahých technologií (uhlíková vlákna apod.) Navíc ta spotřeba se nesníží tak radikálně jako užitné vlastnosti auta. O snížení spotřeby třeba na polovinu nemůže být ani řeč.

            Sen o spotřebě 1L na 100 km se rozplynul jak benzínový výpary z nádrže…
            Teď jsou Němci minimálně o 10 let pozadu a o pár miliard lehčí.
            https://www.autoweek.cz/cs-aktuality-volkswagen_xl1_usporny_nesmysl-4666

              1. Nejen TDI, ale také TSI.
                Ono to vychází z fyzikálních

                Nejen TDI, ale také TSI.

                Ono to vychází z fyzikálních principů. Jestliže teoretická maximální efektivita současného spalovacího motoru bude 35% a pokud ho přetlakujeme, dostaneme se na 40% využití energie v palivu.
                Přejít z 25% účinnosti na 35% účinnost se podařilo již před těmi 20ti lety (přímé vstřikování, lambda, kontrolované hoření) = to bylo zlepšení motorů o 40% (a stejné snížení spotřeby)
                Přejít z 35% na 40% je také relizovatelné, za cenu turba, nerovnoměrného vstřikování a dalších triků, ale celkové zlepšení motorů už není 40%, ale 14% (a z toho si polovinu vezme vyšší spotřeba EURO normy).

                Teď už skutečně není cesta zpět – současný princip motorů už se nedá levně zefektivnit, úřednici nepřiznají, že je to chyba, takže jediná cesta co zbývá jsou elektromotory.

                To jestli u nich vyhrají baterie, nebo palivové články, závisí na technologii. Baterie zatím vedou.

                1. Myslím, že motor v HSD má 40%, ale ten pracuje v
                  Myslím, že motor v HSD má 40%, ale ten pracuje v Atkinsonovom cykle.

            1. To jsem nevěděl, že XL1 je nakonec hybrid?
              Tak to je

              To jsem nevěděl, že XL1 je nakonec hybrid?

              Tak to je píkovina, co VW dělá. Na baterku 5,5 kWh to prý ujede 50 km.
              To znamená, že na baterku o kapacitě cca 30 kWh by to ujelo 272 km. Je to přímá úmšra, což samozřejmě neplatí, ale nechytejte mne nikdo za slovo, je to stejně jen zbytečný výpočet.

              Nicméně na to že to má extrémně malé Cx a je velmi malé to vlastně vůbec nejsou ohromující výsledky.

              To uř tam rovnou mohli dát větší baterky aby to ujelo 200-300 km a mohli vyhodit všechny ty zbytečnosti jako motor a měli auto se spotřebou nula litrů, takže by splnili úkol na 100%. Místo tohodle naprosto zbytečného hybridu. S hybridem měli přijít v době když s ním přišla Toyota. Dnes to vyvíjet hybrid, který by šel do prodeje za několik let je neskutečná ztráta a vyhazování peněz. To dnes vidí i slepí.

              Kdyby radši udělali kombi ve velikosti golfu, dali do toho rovnou baterku 60-80 kWh, Tak to ujede klidně 350 km v reálu, účinnnost plus mínus stejná.
              Ale praktičnost o 500% lepší.

        2. Myslím, že termodynamická účinnosť motorov sa
          Myslím, že termodynamická účinnosť motorov sa nezlepšila. Najviac má tuším Toyota v HSD (benzín). Nafta, tá má iné problémy.
          Ide o to, že v bežnej premávke (najviac v meste) až štvrtina kinetickej energie auta môže byť vrátená späť „do systému“. A tú bežné autá nevedia využiť. Len hybrid alebo elektrika.
          Osobne dávam za vinu NEDC cyklu, s pravdivým meraním spotreby by sa vývoj uberal iným smerom.
          Čo sa týka spotreby, u seba neviem porovnať, mal som predtým diesel, ale otec mal Thaliu 1.4, teraz má Auris 1.6 a vraví, že spotrebu má +- rovnakú. V meste trochu viac (väčšia hmotnosť), na diaľnici menej (silnejší motor, toľko sa netrápi).

      2. Pokrok nastal, ale k horsimu !!! Debilni novy diesly s
        Pokrok nastal, ale k horsimu !!! Debilni novy diesly s filtrama pevnejch castic, ktery vyflusnou bordel najednou a ne postupne akorat kurvi turba (zmenou tlaků na axialni lozisko mezi lopatkama) zerou vic nez stary obyc disly. Viz napr. Starej Golf 1 vz Novej, stara Opel Corsa 1,5D se kterou se nedalo jet pres 5l nafty ani kdyz sem chtel (dalka pri 90km za 3l) Prvni rada Octavek 1,9Tdi, to potvrdi kazdej kdo ji ma jeste dnes… ja mel naposledy novy Misi ASX 1,8Ditd a dle vyrobce spotreba 3,9 dalka…ani hovno!! !! Pri 80km po rovine sice ukazoval pičítač 4l ale skutecnost byla kolem 5l a po cca 500km zacalo auto cistit filtr takze nasadit nejmene 2500 otacek a jet aspon 20km aby se to vycistilo… pokud sem byl ve meste tak povinnej vyjezd za mesto a celou akci opakovat 🙁 po vycisteni vybehla prumer spotreba na cca 6,5l a snazeni o dosazeni nizky spotreby bylo v haji. Domu uz NIKDY debilni diesel s filtrem pevnych castic!!! Zere to vic, jezdi to hur a kdyz se pricpe filtr tak musite jezdit i kdyz nechcete… ( ps: standartne sem jezdil i dalky a svizne, ale filtr chtel filtrovat kdy se mu zrovna zachtelo, takze debilni kecy ze disel neni do mesta jsou liche, disel neni k nicemu a vyrobci sou kokoti neschopny prolhany !!)
        To se mi ulevilo :-)))

    2. Defakto se snazis vymyslet „dan z luxusu“. Coz je defakto DPH.
      Defakto se snazis vymyslet „dan z luxusu“. Coz je defakto DPH. Cim drazsi vec si koupim, za sve zdanene penize, tim vic zaplatim do statni kasy. Tedy bohati lide prispivaji nejvice. Neni treba vymyslet znovu kolo. Staci zrusit vsechny davky/dotace/duchody a spolu s tim i vsechny dane, soc., zdrav. pojisteni. Zavest zakladni nepodmineny prijem a zvysit DPH treba na cca 40%-50%. (asi i nejakou druhou 5% sazbu na zakladni veci jako je zradlo a internet). Ted jen zajistit aby se to DPH opravdu odvadelo….

      1. „Zavest zakladni nepodmineny prijem a zvysit DPH treba na cca
        „Zavest zakladni nepodmineny prijem a zvysit DPH treba na cca 40%-50%“ – Proč? Abyste někomu mohl dát nepodmíněný příjem musíte nejprve tyto peníze násilím od lidí vybrat. To je přece obrovsky nemorální. A co byste s těmi penězi potom dělal? Centrální přerozdělování je neefektivní o čemž nás mimo jiné poučila naše nedávná minulost.

        1. Ale tak zamestnanci uz dneska daji zhruba 40-50% z vyplatu
          Ale tak zamestnanci uz dneska daji zhruba 40-50% z vyplatu statu. Zaplati to na dani z prijmu, dph,soc. zdrav. To co sem popsal prave vse zjednodusi, zadna byrokracie, zadne dane nebo dotace a davky.
          Jinak ano, od lidi na DPH vyberu prachy a cas z nich jim dam z5 v podobe nepodmineneho prijmu, tedy vsichni dostanou stejne. Jenze ne vsichni stejne odvedou do systemu v podobe DPH. Bohatsi lide odvedou nasobne vice nez lidi co by zili jen z toho nepodmineneho prijmu. Tedy ti lide co se snazi, jsou bohati a kupujou si tesly a baraky se zaroven i staraji o ten plebs dole, plati jim silnice a špitály. Podle me jeden z dobrych zpusobu jak bysme mohli fungovat jako spolecnost, pokud nechceme jet kazdy sam za sebe.

          1. „To co sem popsal prave vse zjednodusi, zadna byrokracie,
            „To co sem popsal prave vse zjednodusi, zadna byrokracie, zadne dane nebo dotace a davky.“ – to je klidně možné, ale podle mě je současný systém nereformovatelný. Prostě se v čase nezlepšuje. Kdybychom se postupně celkově dostávali někam dál, považoval bych to za jednu z možností, jenže se to neděje. Ano, naše situace je lepší než dříve. Máme více peněz, technologie jsou lepší, ale společenský systém se spíše v čase zhoršuje. Je stále méně a méně svobody a stále více a více regulací a rizika sklouznutí do úplné totality nezmenšují. Proto je potřeba začít myslet na úplně něco jiného. Já znám jediný smysluplný návrh nového společenského systému a tím je teorie volného trhu.

              1. Schválně jsem nenapsal název anarchokapitalismus(teorie,
                Schválně jsem nenapsal název anarchokapitalismus(teorie, která říká, že vše co nám umí zařídit stát umí daleko lépe zařídit volný trh), protože lidi se často leknou slova anarchie, jakožto něčeho o čem víme, že je špatně, ale je to jen předsudek. Upozorňuji, že se tohle studuje minimálně týdny, ale většinou měsíce až roky. Mně trvalo asi 1,5měs než jsem uznal, že to dává smysl, ale jsou i lidi, kteří to pochopili i za mnohem kratší čas.
                Odkazy:
                1. Velmi povrchní seznámení:
                https://video.aktualne.cz/dvtv/vybral-2-7-milionu-korun-stat-je-jako-kdyz-mafie-vybira-vypa/r~41d37ceee65a11e7b6a9ac1f6b220ee8/

                2. Trochu hlubší seznámení, ale určitě to nestačí:
                https://www.youtube.com/watch?v=mIcdJIMWQh8&t=9s

                3. Tento seriál je pro většinu lidí momentálně asi nejpřijatelnější, a ten vám také doporučuji:
                https://www.youtube.com/watch?v=71EeTJDkQOQ&index=1&list=PLmwDL0lIJTxCc0yL4i9M2aNQ4a5wRzjb7

                4. Pokud se ovšem opravdu vážně zajímáte o společenské záležitosti je potřeba studovat:
                https://mises.urza.cz/database/literatura/34.pdf
                https://www.mises.cz/literatura/byrokracie-19.aspx
                Obecně díla Ludwiga von Misesese a Murraye N. Rothbarda

                Protiargumenty budou mít členové socialistických spolků(různé komunistické a fašistické skupiny) a v ekonomii lze jiný pohled nalézt v dílech keynesiánců, ale ti dokážou oponovat jen částečně a podle mě špatně.

                1. Dik, mrknu. Ocenuju tvoji snahu s odkazy.
                  Dik, mrknu. Ocenuju tvoji snahu s odkazy.

                2. Je to jiný pohled na systém. S Urzou jsem měl tu možnost
                  Je to jiný pohled na systém. S Urzou jsem měl tu možnost diskutovat na jedné strímované besedě přímo v Paralelní Polis https://www.paralelnipolis.cz/program/anarchokapitalismus/. Bylo to zajímavé, protože jsem do toho šel nepřipraven na nic a kupodivu jsme si docela notovali. Rozpor byl jediný – zatímco já požadoval po přijetí pravidel jejich dodržování, přestože bych raději pravidla rušil, on prosazoval nulová pravidla a viděl ve lpění na dodržování těch existujících napomáhání a udržování stávajícího systému u moci.

                3. Podle mě nikdo nemůže vědět co přesně oslabuje systém,
                  Podle mě nikdo nemůže vědět co přesně oslabuje systém, ale lpění na současných pravidlech nevypadá jako něco co by mělo pomoci. Asi bude nejlepší postupovat podle svého svědomí. Nebude mít smysl lít naftu do řeky, ale třeba udat státu hostinského za to, že mi nedal účtenku morální moc nebude.

      2. Luxus si většinou dopřávají podnikatelé a různí
        Luxus si většinou dopřávají podnikatelé a různí „statutáři“ ve firmách, a ti rozhodně DPH neplatí. Ti si většinou i vybavení do svých luxusních sídel píšou na firmy, čili opět neplatí DPH. O autech ani nemluvě, tam je to stoprocentní. Tak nevím, co tady řešíte ohledně DPH. Samozřejmě, čest vyjímkám. DPH tak vlastně platí především „socky“.

        1. Jeste nejake ublizenecke snusky zvastu mas nas srdicku? Zkus
          Jeste nejake ublizenecke snusky zvastu mas nas srdicku? Zkus si prvni zalozit firmu, rozjet ji, potom se muzem bavit dal. Ja mam firmu a ani tu blbou teslu si na ni nevezmu, natoz nejake vybaveni do sveho „luxusniho sidla“. Nehlede ze v tom pripade co piopisuji by se DPH odvadelo trochu jinak, tedy zadni platci a neplatci DPH, ale to je na delsi nebatu. Ty sis prisel jen postezovat jak sou podnikatele vychcani, politici nenazrani a reklamy v TV moc dlouhe…

    3. Á opět tu máme to schovávání vlastních mindráků za
      Á opět tu máme to schovávání vlastních mindráků za populistický boj za sociální spravedlnost s pojmy jako bohatí, pitomost, určování třidních hranic apod. + již tak oblíbené nesmyslné obviňování pana Hořčíka z úspěchů firmy Tesla a z elektromobility a vůbec z čehokoliv se mi zachce. Typické komoušské manýry samozvaných rozdělovačů majetku, kteří tak strašně rádi porcují medvěda čili státní rozpočet. Bravo, tahle se řešej ekonomický problémy :))))

  5. Vy tady všichi nadáváte na dotace a je vám jedno v jakým
    Vy tady všichi nadáváte na dotace a je vám jedno v jakým stavu jsou auta u nás. Naprosto drtivá věťšina smradlavých dieslů – nedá se ani ve městě normálně chodit, a kdo to nezná, tak nikam pěšky nechodí. Škoda, že naše vláda je ve všem tak pozadu a dotace nám nedá. Já jsem stopro pro dotace, pokud to aspoň lidi přinutí nekoupit si disel. Jen závidím němcům a norům, že jejich politici mají rozum.

    1. Oni maji spis nez rozum hlavne prachy a muzou si to dovolit. U
      Oni maji spis nez rozum hlavne prachy a muzou si to dovolit. U nas je median mzdy cca 24k Kč hrubeho. Tedy pulka naroda jsou defakto otroci co pracuji za strechu nad hlavou a stravu. Co si za to jako maji tihle lidi koupit? Leda tak godhaj a 15 let starou popelnici.

        1. Jasně třeba za vlastní děti, což by jen prodloužilo to
          Jasně třeba za vlastní děti, což by jen prodloužilo to zotročování primitivně pracujících bílých slovanů, když je přitom daleko výhodnější dovážet vysokoškolsky vzdělané gynekology z Afriky, za které ještě EU ráda zaplatí z volně natištěných peněz bydlení a evropské kapesné 10-20 000kč měsíčně.

    2. hluboce se mylite. taky byldim ve meste, taky se mi nelibi
      hluboce se mylite. taky byldim ve meste, taky se mi nelibi smradlave vozy ale dotace do elektromobility opravdu nejsou cesta. nakonec tak jako dotace do cehokoliv. cesta ve mestech vede ve vyhlasovani nizkoemisnich/bezemisich zon a vyuzivani institutu smogovych situaci. dokonce na vsechno mame zakony, jen je mesta z ruznych duvodu nevyuzivaji. eletromobilita neni zatim cesta pro vsechny ale jen pro botahe (staty/jednotlivce). k dramatickemu zlepseni by doslo uz jenom kdybychom omezili vjezd vozu do center mest, pripadne jezdili na zemni plyn. a na to dotace nejsou potreba.

    3. máš pravdu, ale v tom prípade sa treba zamyslieť, kde sa
      máš pravdu, ale v tom prípade sa treba zamyslieť, kde sa tá dotácia preukáže účinnejšie.

      dotácia na elektro (čiže spravidla auto v cene 30k – 100k+) je spravidla dotácia pre niekoho, kto už aj tak mal slušné (čiže relatívne nešpinavé) auto.

      čo potrebujeme dostať z ciest ako prvé, sú 20 ročné TDI vraky, ktorým ide čierny oblak od výfuku.

      nebolo by teda rozumnejšie urobiť znovu nejaké „srotovné“, v zmysle:
      – tých 4.000€ ti dáme, ak necháš zošrotovať svoj 15+ ročný diesel, a miesto toho si kúpiš (kľudne aj jazdený) benzín Euro5/6, ak nebude drahší ako 20.000€.

      1. Černý oblak se ti zastaví v nosu, naopak ještě předloni
        Černý oblak se ti zastaví v nosu, naopak ještě předloni nejvyspělejší dízly a přímovstřikové benzíny podporované EU produkují nanosaze ze všech motorů za celou hystorii nejintenzivněji, a ty pronikají přez nejhlubší plicní sklípky až do krve a dlouhodobě způsobují rakovinu nejvíc.

        1. Ano, to je na tom to nejsmutnější. A ty nejmenší
          Ano, to je na tom to nejsmutnější. A ty nejmenší částice je obtížné vůbec změřit. Normy byly na PM10 , pak přibyla na PM 2,5 (mikrometru), ale ty nejzrádnější částice jsou ještě mnohem menší, umí je změřit jen málo přístrojů a normy na ně zatím nejsou.
          Všeobecně se „honí“ hlavně zdravotně nezávadný CO2 (ale „oteplovací“).

  6. tohle je krasna ukazka kam cele dotace vedou. na jedne strane
    tohle je krasna ukazka kam cele dotace vedou. na jedne strane se muze zdat, ze vedou k boji proti tesle, na druhe strane opravdu nevim proc by nekdo, kdo ma na to, aby si mohl koupit vuz za 1,5 mil k tomu mel dostavat jakoukoliv slevu. dalsi duvod je naprosto logicky a to je ten, ze elektromobilita ma vyznam na kratke vzdalenosti, hlavne ve mestech, tesla je spise vuz urceny mimo mesto a tam opravdu neni ekologictejsi nez jine vozy na spalovaci pohon. proto, kdyz uz si nekdo prijde k takove pitomosti jako dotace nakupu elektromobilu, tak alespon ty dotace nerozdavat kdekomu. pokud si pane horciku myslite, ze jediny zpusob jak ten nevycerpany fond vyprazdnit je zvednout hranici tak, aby si i majitel tesly model x prisel na sve, tak ja vam reknu, ze jina cesta by mohla byt treba jeste zvednout dotaci pro levnejsi elektromobily. tedy vice podporit vozy s kratsim dojezdem. kazdopadne ja za „skandální“ spise povazuji napad prispivat nekomu za to, ze si koupi ekologictejsi auto. tohle je opravdu ukazka toho v jake bidne situaci se cela elektromobilita nachazi. kde nejsou dotace ani pes po ni nestekne.

    1. A jeje 🙂
      Takže z tesly sa stal transformer, ktorý sa mimo

      A jeje 🙂
      Takže z tesly sa stal transformer, ktorý sa mimo mesto zmení na spalovaciu popelnicu vypúšťajúcu z výfuku:
      – tuhé častice
      – oxid uhoľnatý ( CO )
      – oxid uhličitý ( CO2 )
      – nespálené uhľovodíky ( HC )
      – oxidy dusíka ( NOx )
      – oxid siričitý ( SO2 )
      – aldehydy, ketóny, ťažké kovy ( napr. olovo ), sadze,…

      Toto vypúšťa za sebou každé spalovacie (fosílne) auto, pán zástanca elektromobility, ako sa tu sám prezentujete.

      A navyše tej špinavej tesle narastie pri jazde mimo mesto (pri jazde v meste má komín v elektrárni) aj výfuk (pri jazde v meste má komín v elektrárni) :-)))

    2. Máš pravdu, přecedo!
      Legrační je, jak na ídnesu byl

      Máš pravdu, přecedo!
      Legrační je, jak na ídnesu byl před časem článek o tom samém a přece úplně jiný.
      Společnost nejen Německá se žene do záhuby. Dávat dotace na luxusní hračku pro zbohatlíky je fakt cesta do pekel.

          1. Co to meleš, tím že si naplníš nádrž benzínem/naftou
            Co to meleš, tím že si naplníš nádrž benzínem/naftou zaplatíš všechny arabský války o ropu a moc, který sem vyženou ty imigranty o kterých ty nechceš slyšet a proti kterejm pak volej všechny český zabedněný ovce, aby jim pak vládla banda omezenců co zbožňuje Putina. Jsi opravdu tak stupidně hloupý a myslíš si, že to platěj z prodeje velbloudího mlíka, nebo to jen hraješ?!? Ale to už mně mělo trknout dřív, když si chtěl poslat naše prachy na hladovějíci Afriku. Jsi jen naivka, kterýmu absolutně nedocházej souvislosti a bulíš nad tím, že ti maminka nekoupila drahou hračku a svou zlobu si vylejváš na těch co už tu hračku maj. Souvislousti tě nezajímaj a odmítáš je.

    3. A co se na to podívat takhle – dotace je pobídka pro
      A co se na to podívat takhle – dotace je pobídka pro nakupujícího poohlédnout se v EV segmentu automobilového průmyslu. Kdo má jak hluboko do kapsy je sice hodnotná připomínka, ale ještě o stupínek socialističtější než dotace samotné jako takové.

      Z tohoto úhlu je „normálnější“ nechat dotace bez omezení výběru automobilu. Je to dotace na podporu elektromobility, ne doplácení rozdílu mezi spalovákem a EV pro méně majetné.

      1. ta pripominka muze byt socialistictejsi klidne i o 10 stupinku
        ta pripominka muze byt socialistictejsi klidne i o 10 stupinku nez dotace. dotace totiz se socializmem souvisi asi jako husa s destnikem. kazdopadne i kdyby to byla nejsocialistictejsi pripominka na svete, nevyvratil jste nijak tvrzeni, že ze spolecnych penez dotujete vyssi vrstvu. prijde vam to prijatelna cena za to, ze prosazujeme technolgoii ktera ma zatim hodne daleko k dokonalosti? pritom hloupe cng je na tom s ekologii podobne. a je to technologie dneska, kterou lze zavest prostym zprisnenim limitu.

        1. Dotace jsou sociální produkt – všichni se skládáme na
          Dotace jsou sociální produkt – všichni se skládáme na něco o čem bylo shůry rozhodnuto že je „dobré“. To je tak nějak esence socialismu.

          A nedotujeme vrstvy, ale elektromobilitu.
          V momentě kdy začnete vybírat podle toho jak je kdo bohatý z toho děláte ultrasociální věc.

          1. socialni nebo socialisticky, klidne i ultrasocialni i
            socialni nebo socialisticky, klidne i ultrasocialni i ultrasocialisticky, nazvete si to jak chcete. to podstatne nevyvracite. a to je to, ze spolecneho prispivate bohatym. coz esence socializmu rozhodne neni. tvrzeni, ze nedotujete vrstvy ale elektromobilitu je pravdive asi uplne stejne jako ze nedotujete elektromobilitu ale vrstvy. ta elektromobilita jsou samozrejme auta, ktere nekdo vlastni, ze ano. ty draha vyssi prijmove vrstvy, levna nizsi. ale klidne mejte pravdu i v tom, ze dotujeme elektromobilitu. ja k tomu jenom zdvorile doplnim, ze tu si muzou dovolit bohate vrstvy. tim padem dotujete elektromobilitu bohatych. a vubec. na jedne strane odsuzujete myslenku dotace bohatych jako socialistickou, na druhe strane obhajujete dotace do elektromobility a vzapeti take odsuzujete dotace jako socialisticky produkt. tak jak?

            1. Nestavím se na žádnou stranu. Jen předkládám jiný úhel
              Nestavím se na žádnou stranu. Jen předkládám jiný úhel pohledu – pravděpodobně ten, podle kterého by mohly být dotace jakkoliv drahého auta v pořádku.

              Z pohledu pobídky je jedno jak majetného člověka přetáhnete k uskutečnění svého záměru.

              p.s. bohatým vrstvám je elektromobilita u zadní dírky, každý člověk slyší na prachy, je jedno jak bohatý je (alespoň v rámci běžného normálu)

                1. Jistě, ale nelze předkládat jeden úhel (nedotovat
                  Jistě, ale nelze předkládat jeden úhel (nedotovat bohaté). Žádný úhel totiž není správný, je potřeba se na to podívat zeširoka. A toho se dosáhne buď velkým osvícením (nemyslitelné), nebo přihlédnutím i k úhlúm které se nám nelíbí.

                2. Pánové, vaše polemika je nesmírně zajímavá, ale
                  Pánové, vaše polemika je nesmírně zajímavá, ale skutečně je tam víc úhlů pohledu. Souhlasím s MiŠ, že je žádoucí podporovat elektrifikaci dopravy, a zároveň souhlasím s rs, že dotování bohatších vrstev zavání plýtváním veřejnými prostředky a sociální nespravedlností.

                  A teď ty úhly:
                  1) EV, jako nastupující technologie, mají značně vyšší pořizovací cenu. Proto taky kupující zaplatí (v Evropě) mnohem víc na dani. Mohli bychom tedy zavést slevu na dani. Při 10% slevě by kupující e-UPu ušetřil cca 60 tis. a kupující Tesly S/X, dejme tomu, kolem 300 tis. To by asi nebylo to pravé :-

                  2) Nebo dáme všem 100 tis. jako dotaci. To už se zdá spravedlivější, jenže ten „nemajetný“ si stejně nekoupí e-UPa za 500 tis., ale nějakého mnohem levnějšího benzíňáka. Takže tu dotaci zase spíš využije bohatší kupující Tesly, v tom má rs pravdu, i v USA na tohle téma byly zveřejněny nějaké studie.

                  3) Pak bychom museli tu cenu EV zastropovat, ale spíš ještě daleko přísněji než v Německu (zde zmiňované údajné vyšachování Tesly), ale spíš i proti VW, aby vylepšil nejen „prestižního“ Golfa v ziskovější třídě, kde přeci jen probíhá konkurenční souboj, zatímco na vylepšení e-UPa se (v poměru cena / dojezd) vys.al… Nebo tu podporu EV řešit spíš na úrovni flotilových emisí na straně automobilek, a to předepsáním určitého podílu EV, ale nikoliv ve finančním objemu prodejů (jak jsem pochopil, takto to stanovuje i ta progresivní Čína), ale v počtu kusů, tj. motivovat automobilky prodat víc kusů EV, tedy spíš menších, levnějších a nikoliv v těch kategoriích nejziskovějších, největších a s největší produkcí CO2 (u „původních“ spalováků)…

                  4) A konečně, i když se určitá podpora nové technologie může zdát dnes momentálně sociálně méně spravedlivá, měla by vést k nastartování technologické změny, ze které, s určitým časovým odstupem, můžou těžit nejen ty skupiny s vyššími příjmy…

                3. Polemika je důležitá. I kdyby jen pro správné pochopení
                  Polemika je důležitá. I kdyby jen pro správné pochopení názorů ostatních. Je krásně vidět že ne každý má vyjadřovací schopnosti potřebné k tomu aby napoprvé vyjádřil vše tak aby to ten druhý správně pochopil…

                  A k tématu už bych dodal asi jen to, že názorů a způsobů jak problematiku řešit je určitě mnoho. Také bych mohl navrhnout pár, jako je například reverzně-progresivní dotace, nebo to samé s daní, nebo obojí – motivace vybírat ty levnější kousky a signál automobilkám vyvíjet i nižší a střední třídu.
                  Ale tohle patří do kategorie věcí které nezměníme. A když, tak ne dost brzy.

                  Vlastně k tématu patří i to, že my můžeme jen polemizovat 🙂

                4. Souhlas, zejména s poslední větou 😉
                  Souhlas, zejména s poslední větou 😉

                5. taky mám jeden úhel:
                  čím víc prachatejch si ted koupí

                  taky mám jeden úhel:
                  čím víc prachatejch si ted koupí teslu,promě za mě i s dotací,
                  tím levněji si ji koupím já,ojetou,třeba za deset let

                6. jo, když si to po sobě znovu čtu, i když tam propaguju ten
                  jo, když si to po sobě znovu čtu, i když tam propaguju ten bod 3), ve světle bodu 1) a 4) mi ten nejvíce praktikovaný bod 2) nepřijde zas tak špatný 😉

                7. Určitě varianta 2 dává největší smysl. Zároveň,
                  Určitě varianta 2 dává největší smysl. Zároveň, stejně tak jako nesouhlasím s tím, aby byly z dotace vyjmuta vozidla typu tesla, nesouhlasím i s tím, aby z dotace byly vyjmuty ojeté vozy. Proč by si někdo s menší kupní silou nemohl pořídit ojetého leafa?
                  Bohužel to naráží na typickou českou závist. Prostě typický čecháček si řekne, ten zbohatlík soused si vozí prdel v tesle a ještě to má za dotace. Bude to chtít ještě nějakou generační obměnu, než se dopracuje český národ k uvažování typu, to je fajn, že ten soused už mi a mým dětem nesmrdí pod nos…

                8. Tam, kde je systém dotací na EV zaběhnutý, i ojetá EV už
                  Tam, kde je systém dotací na EV zaběhnutý, i ojetá EV už na začátku dotaci čerpala a nějak se to projevuje v jejich prodejní ceně…

                  Tj. u ojetin by musela být nějaká omezení, která by zabránila opakovanému čerpání na tentýž vůz, asi by to bylo dost nepřehledné, ještě by se do toho motaly dovozy ojetin…

                9. Bylo by tam klasické pravidlo udržitelnosti projektu. Tj
                  Bylo by tam klasické pravidlo udržitelnosti projektu. Tj třeba auto musím provozovat 5 let, až pak ho mohu prodat.

    4. A hele vzor morálky už se zase bije v prsa a fňuká nad
      A hele vzor morálky už se zase bije v prsa a fňuká nad prachama, který nejsou jeho :)))
      Kde si byl, když Paroubek přiklep 5,5 miliardy chudákům z Hjůndaje na stavbu továrny spalovacích popelnic v Nošovicích?
      Kde si byl, když Sobotka obkládal Škodofku 2,5 milijardama?
      Kde si byl, když hradní jitrnici přiklepli 100 milonů jen proto, aby mu nikdo nevěšel červený trenky na tyč?

      Tady se rozčiluj:
      Fosilních paliva se dotujou 10 milionama $ každou minutu a ty si klidně spíš.
      https://www.theguardian.com/environment/2015/may/18/fossil-fuel-companies-getting-10m-a-minute-in-subsidies-says-imf

      „V roce 2013 státní rozpočty vydaly na fosilní dotace 548 miliard dolarů.“
      „Mezinárodní agentura pro energii (IEA) už přehodnotila svůj výhled, že do roku 2020 narostou fosilní dotace na 660 miliard dolarů.“
      ttp://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/levna-ropa-nahrava-zelene-energii-staty-skrtaji-fosilni-dotace-1158332

      Tak co už si spašil nějaký prachy na tu svou chudou Afriku? :)))

      1. vzhledem k tomu, ze se ve vasem prispevku neocekavane objevil
        vzhledem k tomu, ze se ve vasem prispevku neocekavane objevil naznak argumentace, tak s dovolenim zareaguji. kdyby jste clanek docetl do konce objevite tohle: „Samy obnovitelné zdroje se však bez dotací neobejdou“ ano vim, e15 neni pro kazdeho, ale zkuste. treba to vyjde.
        a co se tyka cele poity vasi hluboce promyslene argumentace, chapu spravne, ze chybu (dotace do elektromobility) obhajujete jinou chybou (dotace do fosilnich paliv)?

        1. No já jsem to pochopil úplně jinak. Podle mne rs neobhajuje
          No já jsem to pochopil úplně jinak. Podle mne rs neobhajuje dotace jinou dotací, ale Vás upozorňuje na to, že na ně zapomínáte a píšete jen proti dotacím do elektromobilů, místo aby jste psal: „zrušte všechny dotace i do fosilních paliv“.
          Protože ty nejsou tak vidět a většina lidí o nich ani neví.

          Tak ano já jsem pro zrušení dotací, ale všech, ne jen pro obnovitelné zdroje a elektromobily, ale i pro ty spalovací a fosilní zdroje. pak by se ukázalo jak to je ve skutečnosti.

            1. Vsechny dotace jsou jen podvod a mrhani nasima penezma, pokud
              Vsechny dotace jsou jen podvod a mrhani nasima penezma, pokud chteji pomahat rozvijet obnovitelne zdroje, ev a ekologii tak at na to zrusi cla, dph apod… to by myslim pomohlo nejvic a nebyla by s tim zadna administrativa ani podvody…

              1. S tím souhlasit nemohu. Všechny dotace obecně ani nemůžu
                S tím souhlasit nemohu. Všechny dotace obecně ani nemůžu hodnotit, protože tak široký rozhled nemám. A pokud by něco mělo výjimku z DPH, nebo cla tak by to byla v podstatě taky dotace a byla by s tím taky administrativa.

                1. Odpuštení DPH je úleva, dotace je spíš to že někdo
                  Odpuštení DPH je úleva, dotace je spíš to že někdo vezme peníze a dá vám je, aby jste si něco koupil nebo jimi zaplatí část vašeho nákupu.

                  Čili tu slavnou Americkou „dotaci“ správně úlevu či zvýhodnění 7 500 $ vám nikdo nedá, jsou to jen prachy které si můžete odpustit ze svých vykázaných daní pokud jste je vůbec měl tak vysoký. Pokud jste měl daně nulové nebo jste v mínusu tak nemáte nárok a máte prd.

                  V Norsku maj taky úlevu.

              2. Dotace z kterých něco dobrého vzniklo a x-krát se
                Dotace z kterých něco dobrého vzniklo a x-krát se zaplatili bych nenazval podvodem ani náhodou.
                Technologie dotykových displejů není výsledkem úporné snahy výzkumu komerčních firem, ale výzkumu dotovaného státem či ze soukromých fondů. Víceméně všechny přelomový technologie v používané v chytrých mobilech jsou výsledkem dotací a privátních nadací. Komerční sféra z principu investuje jen do toho co jí přinese zisk a ne do toho o čem ani neví k ćemu je to dobré a na co by to použila.

                Nějací ekonomové si vzali do kalkulačky ty věčný nářky prostého lidu proč platit cestování na Měsíc, když by se za to dali v Americe postavit školy, studium zdarma, zrušit chudoba, lékařská péče zdarma atd. atd. no a zjistili, že lidstvu to vrátilo asi 20 000 krát. Ake to už si nepamatuju přesně. A to, když teď porovnáte SpaceX a NASA tak teprve pochopíte jakej je NASA drahej a nevýkonnej moloch a požírač rozpočtu :O

                Ty vykukové co nám občas přiklepnou nějakou tu dotaci mezitím rozkradou 1000x víc z rozpočtu a vy ani nemrknete. To se nebojte.

      2. Link na Guardian mi nefungoval, ale 2 roky starý krátký
        Link na Guardian mi nefungoval, ale 2 roky starý krátký článeček E15 jsem přečetl: Ve stinném Německu dotují soláry, a na slunečném blízkém/středním východě dotují spalování ropy, aby zahnali (energetickou) chudobu. Jdu blejt, velebnosti 😉

        Že v mrazivém Rusku nemají zateplení budov, zato levný plyn, to jsem tak-nějak tušil…

        E15 čtu rád, tohle mi uniklo, nebo jsem to zapomněl.

        Edit: Ještě je otázka, co se rozumí pojmem „dotace“, asi myslí to, že místní to (ropu, plyn) tam mají levné, pod úrovní světových cen, když už se to tam těží. Nebo ty dotace jdou tak daleko, že ty paliva tam spotřebitelé kupují za podnákladové (těžba, zpracování) ceny?

        1. Článek
          https://www.theguardian.com/environment/2015/may/18/fo

          Článek
          https://www.theguardian.com/environment/2015/may/18/fossil-fuel-companies-getting-10m-a-minute-in-subsidies-says-imf

          zpráva IMF
          http://www.imf.org/~/media/Websites/IMF/imported-full-text-pdf/external/pubs/ft/wp/2015/_wp15105.ashx

          Obama se veřejně vyslovil proti již 100 letému dotování ropáků v USA

          Obama Seeks to End Subsidies for Oil and Gas Companies
          http://www.nytimes.com/2012/03/02/us/politics/obama-calls-for-an-end-to-subsidies-for-oil-and-gas-companies.html
          “You can keep subsidizing a fossil fuel that’s been getting taxpayer dollars for a century, or you can place your bets on a clean-energy future.”

          1. Díky za odkazy.
            Ty články pojednávají o podpoře

            Díky za odkazy.
            Ty články pojednávají o podpoře (subsidy) fosilních paliv v tom nejširším smyslu. Podpora z větší části spočívá v tom, že spotřebitelé naplatí externí náklady, které spočívají především ve škodách způsobených znečištěním prostředí.
            Zpráva MMF: „Tyto externí náklady jsou buď pokryty vládami ve formě rozpočtové podpory nebo ušlých příjmů nebo předány společnosti ve formě ekologických škod.“
            Z mnohem menší části jde o to, že producent získá nějakou přímou dotaci (např. na průzkum ložisek) nebo spotřebitel slevu (nízká cena paliv v zemích, kde se těží).

            Tímto „slovíčkařením“ nechci problém zlehčovat, jen je to pro mě méně šokující, když tak obrovské sumy nejsou jen „vyplacené dotace“ ale z větší části neuhrazené škody, což je, myslím, známá věc, že ty neuhrazené škody ze spalování fosilií jsou obrovské…

      3. Většina tech českých dotací pro továrny nejsou přímé
        Většina tech českých dotací pro továrny nejsou přímé dotace, ale odpuštění případného zdanění zisků po prvních 5-8 let, čili těch samých daních kde Starbucks, Google, Amazon a další největší korporace světa neplatí v podstatě nic nebo 0,1% v Irsku.
        Dále v Česku u benzínu a nafty máme jednoznačně dlouhodobě zdanění přez 50%, takže stejně těžké trestné na úrovni zdejšího zdanění poctivé práce našich bílých otroků v zaměstnaneckém područí.

        Čili pro Česko skutečně neexistuj, žádné relevansní argumenty na další dotování aut milionářům, stačí že už dnes si mohou přez své firmy odepsat DPH.
        Tak jestli něco pro podporu elektra, tak spíš to zrušení odpisu DPH pro osobní spalovací vozy.

        1. Tipnul bych si (ale to už se pouštím na tenký led), že
          Tipnul bych si (ale to už se pouštím na tenký led), že elektromobil bude ekologičtější i kdyby si vyráběl elektřinu benzínovým agregátem. Ten totiž může běžet při nabíjení v konstantních otáčkách v oblasti ideálního kroutícího momentu a díky velké baterii a výkonných motorů elektromobilu se dá narozdíl od hybridů využít mnohem více rekuperace při brždění.

          A přesto se najdou lidé, kteří budou vědomě hloupě lhát.
          Copak tím asi sledují.

          1. A to si vem, že ty ideální tabulkový emisní hodnoty
            A to si vem, že ty ideální tabulkový emisní hodnoty nedosahují spalovaci popelnice po celou dobu provozu. Hned po nastartování studenýho motory, když jedou na sytič tak chrlej neuvěritelný sajrajty zcela mimo normy. Zde Josef to odhadnul tak na 10 až 15 % času provozu spalováků. To vůbec není zanedbatelná hodnota. Velikou otázkou jak velký podíl na celkovém znečistění tato nebezpečná fáze chodu spalováků způsobuje? Zda je to taky jen 15 % nebo je to třeba 30 % nebo nedej bože víc? Ale o tom radši všichni svorně mlčí a stále se jen ohánějí laboratorníma hodnotama.
            Hybrid, alespoň ten vypiplaný od Toyoty, má tu výhodu, že spalovák zbavil nevýhodné vysoké zátěže při startu, rozjezdech, pomalých rychlostech a možná i při zrychleních. Tudíž se má motor běžící v Atkinsonově cyklu skoro jako v bavlnce a emise jsou nejnižsí a pěkně pod kontrolou.
            Teda chvilku mi to trvalo než jsem to z různých náznaků pochopil a dal si to sám do kupy, protože Toyota ani popularizující články to nikde tako nevysvětlují i když je to nesmírně zajímavé a navíc důležité.

            1. Presne tak.
              Kdyz jsem koupil do firmy posledni (doufam, ze

              Presne tak.
              Kdyz jsem koupil do firmy posledni (doufam, ze navzdy) benzinove auto, ktere diky downsizingu melo byt udajne setrne, tak jsem se nestacil divit.
              Benzin 1.2l, ktery mel jezdit asi za 4,5l/100km. To ze se pod 6,5l/100km neda v realu dostat jsem predpokladal, ale ze s nim po dalnici (pravda hodne) sviznym tempem pojedu za 13,5l/100km me fakt dostalo. Takovou spotrebu jsem nemel pri stejne jizde kdysi ani s 15let starym benzinovym atmosferickym dvoulitrem.

              To jsou ty ekologictejsi motory nez ev jak se nam tady rs snazi vnutit…

              1. rs to možno nemyslí zle, iba zaspal dobu a myslí si, že
                rs to možno nemyslí zle, iba zaspal dobu a myslí si, že hybridy sú budúcnosť. Takže asi čerpá informácie z nejakých pochybných zdrojov.
                Osobne si myslím, že hybridy boli budúcnosť vtedy keď to vymyslela Toyota, ale ostatné automobilky zaspali, tak ako dnes s elektromobimli. Dnes už je hybrid, bohužial, minulosť.

                1. Nebo bohu dík. 🙂
                  Hybridy jsou myslím ze hry už jen kvuli

                  Nebo bohu dík. 🙂

                  Hybridy jsou myslím ze hry už jen kvuli té rekuperaci jak jsem psal.
                  Jestliže elektromobil disponuje baterkou takové kapacity, že jí může při každém (vyjma krátké chvíle kdy má nabito do plna) brždění rekuperací dobíjet více než 70kW, tak se prakticky obejde bez brzd. Díky tomu mi vychází podle dat z OBD, že 20% veškeré spotřebované energie jsem si vyrobil rekuperací.
                  To znamená zvýšení účinnosti systému s už tak velmi účinným elektromotorem o 20%.

                  Naproti tomu hybrid může dobíjet (brzdit) do té parodie na baterku jakým výkonem? A může takto brzdit za všech okolností, když ta pidi baterka se čas od času může blížit i v běžném provozu úplnému nabití?
                  Nevím. Má tady s tím někdo zkušenost? Dá se s hybridem odbrzdit při předpisové jízdě 99% rekuperací jako u ev?

                2. Nejsem si tím zcela jist, ale mám dojem, že dá. Musí to
                  Nejsem si tím zcela jist, ale mám dojem, že dá. Musí to být samozřejmě PHEV, běžný hybrid to nedá. Ale PHEV to dá určitě.

                3. Presne to je vyhoda Priusu plugin kterej vlastnim. Ma sice
                  Presne to je vyhoda Priusu plugin kterej vlastnim. Ma sice baterii jen 4.4 kW ale nejsem nijak omezenej rekuperaci. Pokud teda baterku nenaplnim na maximum. Jednou jsem narekuperoval asi 15 km jen na sjezdech v horach. To bohuzel obycejny hybrid nedokaze ale diky za ne a za lidi kteri si ho koupi. Uprimne, pokud nebydlite na horach tak to stejne nevyuzijete.

                4. A netusite jakym vykonem to dokaze maximalne brzdit/nabijet,
                  A netusite jakym vykonem to dokaze maximalne brzdit/nabijet, resp. napriklad pokud pojedete po dalnici 170km/h a budete potrebovat rekneme 500m pred sjezdem rekuperaci zbrzdit na 70km/h, zvladne to?

                  A jinak tedy pokud nezavodite vystacite si s rekuperaci tak aby jste krom uplneho zastaveni nemusel vubec slapnout na brzdu?

                  Dekuji za info.

                5. Omlouvám se ale to nevím. Za 500m si myslím že bych jenom
                  Omlouvám se ale to nevím. Za 500m si myslím že bych jenom rekuperací zpomalil ale těžko půjde všechna ta elektřina do baterie. Jinak až téměř do úplného zastavení to jde a brzdi to docela dost. (bez použití destiček). Omlouvám se ale nechci tu plácat nesmysly když si nejsem jistý

                6. Mám jenom tu 1,1kWh „parodii na baterku“, jak píšete. No
                  Mám jenom tu 1,1kWh „parodii na baterku“, jak píšete. No ano, když sjedu kopec delší než 6km tak už není kam syslit. A ano, vadí mi to. Ale jsem šťastný, že má TAKÓVÉ auto s TAKOVÝMI schopnostmi, o jakých se 99% ostatních ani nezdá.

                7. Nechtel jsem se do hybridu navazet (i kdyz s tim vyrazem
                  Nechtel jsem se do hybridu navazet (i kdyz s tim vyrazem „parodie“ to tak vyznelo), proste me jen zajima o kolik je asi ucinnejsi ev vs hybrid nebo pluginhybrid.
                  Ze je hybridni technologie lepsi nez jakykoli spalovak je jasne.

                  Spis me zaujala myslenka jestli by na tom bylo s emisemi ev oproti hybridu lepe i kdyby nabijelo benzinovym/plynovym agregatem. A jedna z veci, ktera to muze hodne ovlivnit je prave rekuperace, ktera by mela byt z logiky veci ucinejsi u ev. Snazim se tedy dopatrat jestli ta logiga funguje i v praxi.

                  Ma logika vychazi z toho, ze cim je baterka vetsi tim vetsim vykonem ji mohu nabijet. Kdybych do 5kWh baterky (byt treba LiFePO4) napral 70kW tak ji zapalim. Na druhou stranu hybrid bude patrne o neco lehci nez Tesla, takze ho muze i nizsi vykon brzdit stejne jako tu mou Teslu 70kW, atd…

                8. Víte, ačkoli jezdím hybridem, tak to není primárně o
                  Víte, ačkoli jezdím hybridem, tak to není primárně o tom, že bych chtěl vydávat co nejnižší emise. Dokonce ani o spotřebu mi tak moc nejde. Mým cílem je svézt se tiše, pohodlně a spolehlivě.

                  Nechci si hrát na chytrého, ale poslední rok jsem o tom hodně nastudoval. Toyota asi umí hybridy nelépe, protože už přes 20 let prodává. A zřejmě zvolili řešení, kdy se spalovák připojuje přímo ke kolům (když elektro pohon nestačí) proto, že přínos větší baterie není tak velký, aby to stálo za to jet výhradně přes baterku. Asi jim při výpočtech vyšlo, že hmotnost spalováku+elektromotorů (jsou 2)+ baterie bude v konečném výsledku stejná a že ztráty při výrobě elektřiny spalovákem převáží úsporu. Takhle to vidím já. Prostě věřím, že kluci japonský o tom velmi přemýšleli a vyšlo jim toto. Jejich řešení je kompletně inovativní. Vynechali převodovku, spojku, alternátor, startér… Na rozdíl třeba od VW, kteří tam někam přidali elektromotorek a tváří se, že taky mají hybrid 🙂

                  Ale jistě by tomu celému slušela ta větší baterka. Opravdu někdy nemám kam dávat energii z brždění.

                  Ještě ke konkrétním číslům, které uvádíte. Nabíjet 5kWh baterku výkonecm 70kW nemůže být problém pro tu baterku. Moje 1,1kWh baterka NiMH v Priusu se běžně nabíjí proudy kolem 100A, což je při napětí 250V 25kW. A někdy i víc 🙂

                9. Ad posledni odstavec – tohle neni uplne pravda, NiMH jsou
                  Ad posledni odstavec – tohle neni uplne pravda, NiMH jsou vyrazne tolerantnejsi k „brutalnimu“ nabijeni (hodne nasobek kapacity) nez LiIon.

                10. Je možné, že Toyota používa NiMH špeciálnej
                  Je možné, že Toyota používa NiMH špeciálnej konštrukcie, ktoré zvládajú vysoké nabíjacie a vybíjacie prúdy. Vo vašom prípade je to skoro 25C (25 násobok kapacity), čo je sakra dosť! Lepšie sú už len asi superkondenzátory.
                  LiFePO4 zvláda nabíjacie prúdy max 3C a vybíjacie krátkodobo 20C. Takže ako si tipol Michelin 5KWh baterka by nabíjanie 14C, t.j. 70kW-vým výkonom pravdepodobne nezvládla. Vybíjanie určite ano.
                  Li-ion baterky v Tesle sa nabíjajú približne 1,25C ale pravdepodobne zvládnu aj 2C, pri vybíjaní sú zaťažované zatiaľ max. 6C t.j. 600kW.

                11. Převodovku nevynechali, ale nahradili 😉 složitou
                  Převodovku nevynechali, ale nahradili 😉 složitou automatizovanou dvouspojkovou převodovku s koly ve stálém záběru a synchronizací jednoduchou planetovou převodovkou, která má sice nepatrně větší ztráty (oproti jednomu konkrétnímu zařazenému převodu na „klasické“), ale zase odpadá to „kvedlání“ s převody a umožňuje rozdělovat výkon spalovacího motoru na kola a k motorgenerátoru (obousměrně). Samozřejmě museli vyladit řídící SW, který řídí všechny 3 motory (1 spalovací a 2 elektrické), tak, aby spalovák pracoval v optimálním režimu a přenos síly na kola byl taky optimální 🙂
                  Tj. jen drobnost, jinak s příspěvkem nepolemizuju 😉

        2. A to brali do úvahy iba emisie CO2. Fosily ale produkujú
          A to brali do úvahy iba emisie CO2. Fosily ale produkujú omnoho viac a neporovnateľne nebezpečnejšie plyny a rôzne pevné rakovinotvorné častice, ktoré sa s neškodným CO2 nedajú porovnávať.
          Všimli ste si, že v žiadnej porovnávacej štúdii(ktoré majú za ciel zdiskreditovať elektromobily sa tieto aspekty ani nespomínajú. Prečo asi, že?! Lebo by väčšina rozumne uvažovacích ľudí vážne uvažovala o elektromobile a to by nebolo dobré pre tých, čo zarábajú na rope.
          Pravda sa nakoniec vždy ukáže…

            1. jo? a to vite tak presne? myslim si ze to cucate z prstu.
              jo? a to vite tak presne? myslim si ze to cucate z prstu. pripadne z analyzy, ktera to cuca z prstu. a porovnavate neco, do ceho se uz ted sypou nemale penize a porad to neni masova alternativa a dlouho nebude. s necim, co lze realne vyyzivat. takze ano, kdyz porovnavam produkt, ktery me stoji 100 korun, navic uplne nejde a stoji se na nej poradovniky, a je celosvetovy nedostatek vyrobnich kapacit toho produktu s produktem , ktery me stoji 50 korun a koupim ho kdekoliv tak to, ze je ten prvni o 3 procenta lepsi neni uplne terno.

              1. Hele, a to ze si ty cucas z prstu tu svoji mantru o tom jak je
                Hele, a to ze si ty cucas z prstu tu svoji mantru o tom jak je benzin nebo cng ekologictejsi nez EV nevadi? Nebo mas snad nejakou studii? Jestli ano, posli link a nemusite se tu dohadovat. Pokud nemas tak tve tvrzeni je proste jen blabol, kterych si muzu vymyslet plnou prdel

                1. jsem vas rozcilil. ale to jsem nechtel. rekl jste 3 procenta,
                  jsem vas rozcilil. ale to jsem nechtel. rekl jste 3 procenta, co mi prislo tak presvedcive, ze to odnekud asi mate. pripadne, ze mate alespon argumenty.

                2. Nikoho si nerozcili, ty 3% psal nekdo jiny. Jde mi o to kde ty
                  Nikoho si nerozcili, ty 3% psal nekdo jiny. Jde mi o to kde ty beres tu svoji mantru?

                3. a jo. mate pravdu.pardon. …. no, kde ji beru? nevim. asi ctu
                  a jo. mate pravdu.pardon. …. no, kde ji beru? nevim. asi ctu i jine zdroje nez hybrid. zkuste to. docela to pomaha.

                4. Aha, ok 🙂 A ja zas mam zdroje, ktere rikaji ze parni pohon je
                  Aha, ok 🙂 A ja zas mam zdroje, ktere rikaji ze parni pohon je dabluv vynalez… A taky tim nezasiram diskuze 🙂

                5. to delate dobre. zkuste jeste prestat s tema urazkama a budete
                  to delate dobre. zkuste jeste prestat s tema urazkama a budete dokonaly diskuter. 😉

                6. Kdepak. Lidi, co zasiraji diskuze a mystifikujou svymy
                  Kdepak. Lidi, co zasiraji diskuze a mystifikujou svymy smyslenkami ostatni, zasadne posilam doprdele. To bysme se jinak nikam nedostali, kdyby si kazdy jouda vymyslel nejake hovna, pro ktere nama zadne oduvodneni a jeste ocekaval ze na nej budou ostatni šišlat jak na telatko 🙂 Tobe by staclo jen par facek, aby si z hlavy dostal ty sracky a byl by z tebe take skvely diskuter : Peace 🙂

                7. hele nekecej a koukej těžit
                  hele nekecej a koukej těžit :))))

                  zive.cz/clanky/web-prezidentskeho-kandidata-michala-horacka-tezi-tajne-kryptomeny/sc-3-a-191253/default.aspx

                  coinmarketcap.com/

    5. Samozrejme, ze i mimo mesto je ekologictejsi, kdo tvrdi opak
      Samozrejme, ze i mimo mesto je ekologictejsi, kdo tvrdi opak je bud IQ negativni, nebo zamerne lze. A co se tyce tech dotaci, kdyz uz nejake jsou, je tezke nekoho znevyhodnit, jen proto, ze „ma na auto za 1,5 mil. Ono totizto podle prava jsme si vsichni rovni. Nekdo proste porad nechape, ze takova dodatce ma lidi motivovat k tomu ekologistejsimu chovani. Pro toho kdo ma na teslu model X asi vubec neni problem si misto toho koupit treba X6, ale jde o to, ze ty jedy co pak bude vypoustet dychaji vsichni, i ti, co si tu teslu nemůžou dovolit.

      1. neni ekologictejsi. vsichni porovnavaji elektromobil s
        neni ekologictejsi. vsichni porovnavaji elektromobil s dieslem, nikdo ho neporovna s vozem na zemni plyn, pripadne hybridem. coz je spalovaci motor, ze ano. a k tomu zbytku dve veci. to, ze davate dotaci vubec nemusi znamenat, ze ji davate kazdemu. muzete ji davat nekomu, kdo kdo na to treba nema. take neberete dane od toho, kdo nema, ale od toho, kdo ma. a kdo ma vic, berete mu vic. v progresivnich danovych systemech dokonce procentualne vic. ale i kdybych se stotoznil s vasi teourii o tom, ze podle prava jsme si vsichni rovni, tak druhy problem je praxe. a praxe je o tom, ze elektromobilita je zatim vyhradne domenou tech, kteri na ni maji. neni to produkt pro masy. zkratka elektromobily jsou drahe a dotacema zpusobite, ze je nebudou kupovat hodne bohati, ale jen bohati. takze udelate transfer penez od vsech k bohatym. to by byla realita cituji „podle prava“. proto ne, ze souhlasim s omezenim dotace, coz beru jako posledni zablesk rozumu, ale ji odmitam principialne. elektromobilite jde opravdu pomoct jinak, mnoha jinymi zpusoby a lepe, nez takhle. coz je asi nejzavaznejsi duvod mych protestu.

        1. Ani CNG vůz nemůže být ekologičtější. Pořád je
          Ani CNG vůz nemůže být ekologičtější. Pořád je potřeba plyn těžit, přepravovat na obrovské vzdálenosti a stlačovat na velké tlaky. Na to se spotřebuje spoustu elektřiny, která by mohla přímo pohánět motor. Pořád je potřeba do auta pravidelně lít olej. Neodpadá vůbec hluková zátěž, pořád se jedná o zastaralou pístovou technologii, která potřebuje řadit rychlosti, mít spojku, katalyzátor, výfukové vedení atd. Elektromobilita je doménou těch, kterým dává smysl. Pro každého je život otázka priorit. Někdo létá po dovolených, někdo je každý den v hospodě, někdo si koupí dražší auto. Znám spoustu vlastníků EV osobně. A spoustu z nich jsou příjmově v těch nižších kategoriích, někteří dokonce v důchodu. Takže žádný boháči, jak tu pořád píšete. Někomu prostě dává větší smysl o to, co by probenzínoval a proservisoval platit vyšší úvěr a jezdit si komfortně bez hluku a vibrací a neotravovat všechno kolem sebe. Dotace jsou všude přítomné a zrušit je všechny není prostě možné. První by to odnesly velmi prospěšné neziskovky zemědělci atd… Ano, mohu souuhlasit s tím, že elektromobilitě by šlo pomoci lépe, ale dokud máme dotace na cokoliv, jsou správné i na podporu EV.

          1. i pres vsechnu tu slozitost, kterou jste vyjmenoval muze byt
            i pres vsechnu tu slozitost, kterou jste vyjmenoval muze byt plyn ekologictejsi. verte, ze stejne slozite by slo popsat proces vyroby baterii. a dodavky a tezbu surovin pro ne. co se tyka hluku, nejvetsi delaji pneumatiky, ne motor, kazdopadne, co se tyka toho otravovani vsech kolem sebe, tedy hluku a emisi. to je presne to, cim se elektromobilita mela podporit uz davno – bezemisnimi a nizkoemisnimi zonami. akorat na to nikdo nema koule. ano, verim, ze je spousta tech, co daji prednost elektromobilite pred jinymi vydeji a nemusi byt zrovna nejbohatsi, z toho ale nevyplyva ze nemam pravdu, ze elektromobilita je pro ty, co na to maji. tesla model s/x proste neni v nasich podminkach pro smrtelnika. o modelu 3 budeme diskutovat, kdyz ho pujde koupit. vede se tu diskuse o hranici v dotacich. tu povazuji za spravnou z vyse uvedenych duvodu. ale tahle vase veta: „…dokud máme dotace na cokoliv, jsou správné i na podporu EV “ rozhodne neplati vseobecne. modifikoval bych ji: dokud mame dotace na podporu konkurencnich technologii vuci EV, jsou spravne i na podporu EV. a tam uz bych si tak jisty nebyl.

            1. Najdete si nekde na YT video, jak se rozebira li-ion baterka a
              Najdete si nekde na YT video, jak se rozebira li-ion baterka a pak zvažte jak slozita je jeji vyroba. Nejvic hluku delaji pneumatiky? Tak to je pro mě opravdu novinka. Mozna tak u kamionu ktery jich ma 12. Ja onehda malem ohluchnul jdouc v ostravě kolem autobusové zastávky, kde se zrovna ten plynobus rozjížděl. Kdyz teda budeme mluvit o tech teslach, ktere auto stejneho vykonu se da koupit levneji? Z toho jasne vypliva, ze jeho vyroba neni narocnejsi, tudiz musi byt i ekologictejsi. Auto na plyn nelze ekologicteji ani vyrobit, ani provozovat. S temi dotacemi to bylo mysleno tak, ze pokud existuji jakekoliv, treba na podporu zivocisne vyroby, zatravnovani, čapí hnízda, tak proc by nemeli byt na podporu elektromobility. A uz vubec netusim, jak jste to myslel s temi smrtelniky. Vy se nekoukate kolem sebe, kolik lidi jezdi v autech za 2 a víc milionů? To nejsou smrtelníci? A proč by tyto lidi, co každý rok platí staticíce na daních neměli dostat dotaci, aby místo 3,0 TDi sračkometu pořídily teslu?

              1. tak hluk od pneumatik si najdete pro zmenu vy, auto za dva
                tak hluk od pneumatik si najdete pro zmenu vy, auto za dva mega opravdu neni pro davy, prumerny vek auta v cr je 15 let, nejprodavanejsi vuz je myslim oktavka, co je tak ctvrtina z tech 2 mega. proc by clovek, ktery ma na auto za dva mega nemel dostat dotaci jsem rekl nekolikrat, nic se na veci nemeni. obhajoba typu pokud existuji dotace na zatravnovani proc by neexistovali na podporu ev je obhajoba typu kdyz nekdo neco dela spatne, proc bych ja take nemohl neco delat spatne. asi tolik.

            2. S tím hlukem si dovolím hodně nesouhlasit.
              Hlučnost je dle

              S tím hlukem si dovolím hodně nesouhlasit.
              Hlučnost je dle mého daleko větší od motoru a auta jako takového, než od pneumatik. Navíc hulčnost pneumatik se projeví až cca od 50 km/h, kdy je už slyšet víc. Ale rozhodně motor vytočený na 3000 a víc otáček na dálnicích má hlučnost o dost větší než při té samé jízdě hluk od pneumatik. Zkuste si to poslechnout. Postavte se vedle auta, na místě, u kterého to vytočíte na 3000 a výše. Neuslyšíte vlastního slova.

              Ono statčí se jen projít ve měste po ulici, kdy ty motory ani zdaleka nejsou tak vytočené v otáčkách jako na dálnicích, a stejně musíte na souseda na chodníku křičet, aby vás vůbec slyšel.

              Hluk od pneu sice těžko vyzkoušíte, ale ono tohle bohatě stačí. Když si uvědomíte, že o tenhle „zvuk“ (hluk) by mohly být silnice/dálnice chudší (některé zvuky se sčítají, jiné eliminují, ale energie zvuku zůstává) tak by to byl obrovský skok v omezení hluku na silnicích. Zvlášť ve městech kde jsou rychlosti menší by vlastně mohli klidně bourat postavené protihlukové stěny.

              Další negativní vlastnost pístových motorů jso jejich vibrace. Ty jsou sice umě eliminované, ale jen těch dražších autech, v normální Fábii máte po 100 km vyklapané ruce od vibrací z volantu a zadek ze sedačky, tak jako kdyby jste skládal metrák uhlí…

              To v elektromobilu je jízda úplně o něčem jiném. Ticho, bez vibrací, člověk slyší spolucestující, rádio aniž by ho dával hlasitě, tak, že při zastavení mu to urve uši atd. Je to prostě o proti spalováku požitek.

              1. ok. shodneme se na tom, ze pri rychlostech nad 50 prevazuje
                ok. shodneme se na tom, ze pri rychlostech nad 50 prevazuje hluk od pneumatik. takze dalnici resit nemusime. tam je vec jasna. pneumatiky. a co se tyka mest s tim nemam problem s vama souhlasit, ale davno rikam, ze elektromobilite se ma pomoct jinak, ne dotacema na dvoumilionove auto, co je to, o cem tady diskutujeme. proste zprisnit emisni limity ve mestech. i ty hlukove. a ne knucet nad tim, ze nelze na teslu ziskat dotace. btw prius toho hluku nenadela ani ve meste moc. aj je to benzinak.

                1. Ještě že nemám Bjornovy starosti 🙂
                  Ještě že nemám Bjornovy starosti 🙂

  7. Němci mají podle mne jednu (krom jiných) dobrou vlastnost:
    Němci mají podle mne jednu (krom jiných) dobrou vlastnost: jsou vlastenci a podporují domácí ekonomiku. Tedy kupují zboží a služby hlavně doma. Pak ekonomika jede a to generuje zisky všem. Nejsem ekonom, ale celkem se mi to líbí. Až zase budu v Lidlu nakupovat tak se opět podívám od koho ten jogurt je. Až pak na cenu.

    Edit: ano Lidl je německý. 🙂

    1. A co budeš dělat až tam bude napsáno Made in E.U.? :))
      V

      A co budeš dělat až tam bude napsáno Made in E.U.? :))

      V Lidlu skoro nic nekupuju, těm jejich generic potravinám, které se tváří jako nějaká značka 2x nedůvěřuju stejně jako uzeninám „Ocílka“ v Bille :)) A taky tam choděj divný lidi :))
      Jedinou vyjimkou jsou snad ty jejich německý řecký tzatziky 😀

      Btw český pivo si kupuju i na Hawaji, jednoduše proto, že to jejich se nedá pít.

        1. To já taky, ale zase jinak 😀
          Když jsem v Kauflandu nebo

          To já taky, ale zase jinak 😀

          Když jsem v Kauflandu nebo Globusu tak cítím úzkost :)))
          V Kaufu jsem byl 2x v Globusu 1x z donucení, personál v Bille zase vypadá jak bezdomovci a existence na pokraji společnosti, kasírky v Albertu už uměj docela obstojně česky a ženská v lahůdkách má tik a řve 😀

            1. To neznám ten Delimart.
              Snažím se jíst aspoň trochu

              To neznám ten Delimart.
              Snažím se jíst aspoň trochu kvalitní jídlo a nebejt popelnice. Kvalitní jídlo je vzpruha. Šetřit na svém zdraví a jíst šlichtu je asi ta největší zhůvěřilost, který se většina Čechů dopuští.

                1. Jo je to tak. Nejlepší potraviny jsem jedl v Jugoslávii,
                  Jo je to tak. Nejlepší potraviny jsem jedl v Jugoslávii, Francii, Španělsku a Portugalsku. Ale i Poláci, Maďaři či Bulhaři mají kvalitní zemědělský produkty, akorát se k nám moc nedostanou, pokud vůbec.

                2. Neboj Kuku, i u nás už se to pomalu, ale velmi pomalu,
                  Neboj Kuku, i u nás už se to pomalu, ale velmi pomalu, mění k lepěímu. Na Silvestra jsem se přichomejt k tomu co připravuji k jídlu a všimnul jsem si velkého balení kečupu. Říkal jsem si to bude někde z tesca nějaká šlichta, která viděla rajčata jen z rychlíku.
                  Ale strašně mě překvapilo, když jsem si přečetl složení a potom i ochutnal, že to bylo celé z rajčat! A kupodivu žádné škodlivé E-čko, jen kyselina citrénová jako konzervatn.

                  Tak to mne opravdu překvapilo. Čekal jsem 30% rajčat + milión E-ček.

                  A po rozbalení to i chutnalo jako rajčata. Další překvápko.

                3. Sami určujeme co budeme kupovat. Tím, že něco nekoupím a
                  Sami určujeme co budeme kupovat. Tím, že něco nekoupím a opakovaně a hromadně, dám najevo, že nemám zájem a obchodník to prostě přestane nabízet.

                4. Chytrééééj.
                  Ale jaksi bez tvrdých nacionalistických

                  Chytrééééj.
                  Ale jaksi bez tvrdých nacionalistických zákonů, bude na výrobcích složení napsáno v 10ti jazycích a tak drobným písmem, že to víc jak polovina populace nemá šanci přečíst.

                  Plus u nás víc jak 20 let probíhá likvidace značek, kdy bývalé slavné značky zhoršují své složení, myslel jsem, že to skončí až třeba Nestle úplně dorazí nakoupené bývalé komunistické značky, a vše nahradí menším množstvím svých západních, ale místo toho se loni masově ukázalo, že se zhoršováním složení masově začínají teď i západní tradiční značky, po té co Západ upadá vůči bohatnoucí Číně, která svou miliardovou poptávkou zdražuje základní přírodní suroviny a potraviny.

                5. No já sledují co třeba vyrábí Unilever. Jídlo i
                  No já sledují co třeba vyrábí Unilever. Jídlo i čistící prostředky. Tomu říkám záběr. Taky od nich jídlo nechci.

                6. Do drogérie už skoro vůbec nepáchnu a když projdu v
                  Do drogérie už skoro vůbec nepáchnu a když projdu v sámošce kolem regálů s těma naparfémovanejma chemikáliema tak se mi dělá doslova blbě. Fak jsem rád, že chemický koncerny už tolik nepodporuju a svoje prachy dávám menším firmám. Akorát si musíte dávat majzla protože ty velký koncerny už zkupujou i ty malý eko výrobce. Na čištění nepoužívám žádný chemikálie ale hlavně sodu, citron nebo roztok octa. Prací prášek, saponát na nádobí i do hajzlu kupuju už přes 10 let nesmradlavý bio. Stejně jako šampony, mejdala a deodoranty. Mejdlo stačí řecký olivový Knossos za 37 kč z Biooo a je naprosto luxusní a hlavně bez sajrajtů. Kromě přírody nejsem tolik vystavej chemikáliím i já.
                  Barvu na střechu, plot či na dřevo na chatě volím taky vodou ředitelný. Naštěstí už je teď slušnej výběr a i od českých výrobců. Dokonce jsou skoro bezředidlový vodní barvy i ve sprejích. Ředidlovým nátěrům se vyhýbám, stejně jako acetonu apod. pekelnostem.

                7. Snažím se nepodléhat reklamě a nekupovat blbosti typu
                  Snažím se nepodléhat reklamě a nekupovat blbosti typu calgonit, když vodní kámen skutečně u nás není problém ani v Českém krasu. Taky leštidlo do myčky je nesmysl a už ani sůl nepoužívám bez újmy na kvalitě umytí…

                8. Myčku jsem nikdy neměl. Prej to šetří vodu oproti
                  Myčku jsem nikdy neměl. Prej to šetří vodu oproti ručnímu mytí, je to pravda?

                9. Bohužel ano. Když si vezmu tu nálož v 60x60x80 cm skříni
                  Bohužel ano. Když si vezmu tu nálož v 60x60x80 cm skříni a zkusím to umýt ručně, aby na konci byla stejná kvalita, tak vody proteče hafo. Protože ji jaksi neumím natlakovat, pouštět si na ruce 60°C pramínky na hraně řezacího paprsku a další věci. Že to za mne i usuší místo utírání je taky příjemné.
                  Jen se to neumí vyskládat do skříně v kuchyňské lince. A nandat ze stolu dovnitř.
                  Ale tvrdí kámoš, že je naše blbost, že nemáme 2 myčky. Z jedné se berou čisté věci a do druhé dávají špinavé. Pak v té první skoro nic není, když ta druhá začíná mýt a nepotřebuji ty skříně a šuplíky. Když se podívám na cenu myčky versus moderní kuchyňská skříňka, asi má pravdu.

                10. He he to je ftipné, akorát v tom asi není cena za
                  He he to je ftipné, akorát v tom asi není cena za elektriku, ale tu tý máš dost tak jako tak 🙂

                11. Elektriky se víc nespotřebuje, když jedna stojí a
                  Elektriky se víc nespotřebuje, když jedna stojí a shromažďuje a druhá meje. Jen aby měly dobré těsnění dvířek, aby to moc nesmrdělo 😀

                12. Potvrzuji záležitosti ohledně spotřeby vody. Zkouším
                  Potvrzuji záležitosti ohledně spotřeby vody. Zkouším teď gel, protože prášek / tableta se ne vždy rozpustí. A chtěl bych zkusit eko-gel. Zatím dobré, zpět k prášku / tabletě mne nic nedostane. Není nic horšího když se kus prášku nalepí na nějaké nádobí, vy si toho nevšimnete a klidně to zkonzumujete. To už si člověk zahrává se zdravím.

                13. Docela zajímavý tip na to mýdlo. Zkusím.
                  Já už několik

                  Docela zajímavý tip na to mýdlo. Zkusím.

                  Já už několik měsíců peru jen na „vodu“ plus přidávám trochu sody. A ejhle zjistil jsem, že to prádlo je i tak krásně vyprané a dokonce i nesmrdí, ale krásně voní samo o sobě!

                  V testech praní píšou, že čistá voda má účinnost praní asi 50%. Takže na to aby vypralo stejně jako nějaký chemický prostředek který má třeba 80%, se prádlo ve vodě musí prát 2x déle.

                  Takže pro mne jasně vede je lepší víc vody a elektřiny bez chemie, než méně vody a elektřiny, ale s pořádnou dávkou chemie.

                  ještě zkokumám co s deodorantem. Nevíte? Nemáte nějký tip? Buď ho nepoužívat, ale to dost dobře nejde, to pak člověk smrdí na sto honů, nebo se sprchovat 3x denně, taky nejde a ani to není dobrý asi moc dobrý.

                14. Deo krystal z DM drogerie. Je to cisty kamenec. Pouzivam
                  Deo krystal z DM drogerie. Je to cisty kamenec. Pouzivam nekolik let. Akorat se musi aplikovat na ciste telo ne az kdyz jsem zpoceny.

        1. Napiš adresu, jako charitu z vlastního zaplatím, aby se ti
          Napiš adresu, jako charitu z vlastního zaplatím, aby se ti na pár měsíců přistěhoval do sousedství místo bílých podle tebě blbě volících čecháčků nějaký cigán co nechodí volit, když neseženu žádného tmavého čerstvě migrantského gynekologa.

        1. No oni i Švýcaři jezdí třeba do Německa a na hranicích
          No oni i Švýcaři jezdí třeba do Německa a na hranicích je občas zastaví jejich financ, zda dodrželi maximální povolené množství nákupu ve voze. Říká se tomu volný trh deformovaný státní buzerací ve formě různých daní. Máslo metr před čárou za 800 kilo, metr za čárou za polovic.

          1. V Německu možná né, ale my máme lidového prezidenta. Je
            V Německu možná né, ale my máme lidového prezidenta. Je to ten nejsprostší z prostých. Máme lidového premiéra co po čtyřech letech ve vládě není ani politik. A ten bůh jak říkáš, jen ten ví koho si ve všelidovém hlasování ještě zvolíme do čela.

Napsat komentář