V Norsku jezdí první kloubové elektrobusy

Čínská společnost BYD dodala do Norska první dva kloubové elektrobusy. Osmnáctimetrové autobusy poslouží na nejvytíženější lince 31E v Oslu.

Kloubový elektrobus BYD v Norsku.
foto: BYD

Norsko je sice premiantem co se týká podílu aut do zásuvky na celkově nově prodaných vozech (téměř polovina!), ale Čína je zase jednoznačným světovým premiantem v oblasti výroby a nasazení elektrobusů. Jen v metropoli Šen-čenu jich jezdí přes 16 000, v celé Číně celkem hodně přes 250 000!

Přeci jen se ale i v Norsku začínají objevovat první vlaštovky. Nový osmnáctimetrový kloubový elektrobus BYD bude obsluhovat vytíženou linku mezi městskými částmi Grorud a Fornebu v Oslu. Tu denně využije asi 50 000 cestujících, ročně pak kolem 15 milionů.

Tamní dopravní společnost Nobina se stává první evropskou firmou, která nasadí čínský kloubový elektrický autobus. Na zméněné lince budou jezdit prozatím dva kusy.

BYD

5 Comments on “V Norsku jezdí první kloubové elektrobusy”

  1. Off
    Pitomci v Cincinnati, Ohio byli tak vysoce progresivní

    Off

    Pitomci v Cincinnati, Ohio byli tak vysoce progresivní že si před 100 lety jako jediní na středozápadě vybudovali 3,5 km linek metra, ale za celejch 100 let jí nikdy nepoužili protože přednost dostal lobbizmus a dodnes ucpaný silnice s autama! A teď když trochu zmoudřeli, tak si postavili 6 km tramvajovou smyčku za 100 miliónů dolarů zatímco jejich metro stále leží ladem v podzemí. Kocourkov hadr :))))
    https://www.atlasobscura.com/articles/cincinnati-built-a-subway-system-100-years-ago-but-never-used-it/?utm_source=facebook.com&utm_medium=atlas-page

  2. už vám taky dochází jak ropákama zkorumpovaná těžce
    už vám taky dochází jak ropákama zkorumpovaná těžce zaostalá €jropa nemá šanci dohnat pokrokovou Čínu…

    hybrid.cz/v-cinskem-sen-cenu-jezdi-pres-16-000-elektrobusu

    …a jak to s ní půjde už jen z kopce :)))

    zpravy.idnes.cz/migranti-hranice-italie-francie-horska-sluzba-fou-/zahranicni.aspx?c=A180102_100731_zahranicni_ert

    Uvědomte si že vás vaši vlastní lidi zradili a prodali !! páč kde jsou ty zlatý časy 70desátých let kdy se elektrifikovala veřejná doprava o stošest % ročně :)))

Napsat komentář