Elon Musk pošle k Marsu svůj první elektromobil Tesla Roadster

V lednu 2018 se má uskutečnit start vesmírné rakety Falcon Heavy. Ta bude dvakrát výkonnější než dnes nejvýkonnější vesmírný nosič. Na palubě má nést elektromobil Tesla Roadster!

Vesmírná raketa Falcon Heavy bude jedním z nejsilnějších vesmírných nosičů, který byl kdy vyroben. Na nízkou oběžnou dráhu dokáže vynést až 63,8 tun.
foto: SpaceX

Elon Musk je vizionář, ale taky tak trochu podivín a hodně moc showman. Takže se nelze moc divit, že až bude v lednu příštího roku startovat vesmírná raketa Falcon Heavy jeho společnosti , ponese vskutku originální náklad.

Tesla Roadster Sport

Tím bude Muskův červený elektromobil , jeden z prvních, které byly vyrobeny. „Rudé auto pro rudou planetu,“ řekl prý Musk.

Falcon Heavy totiž bude směřovat k Marsu. Svůj plán na vyslání elektromobilu k jiné planetě oznámil Musk na Twitteru a později jej potvrdil magazínu ArsTechnica.

Už dříve Musk sliboval, že jako náklad panenského letu Falcon Heavy vyšle „tu nejhloupější věc, jakou si lze představit“. A tak nějak se mu to nejspíš podaří splnit. Těžko najít surrealističtější obrázek, než červený Tesla Roadster obíhající kolem Marsu.

ZAJÍMAVOST: Když v roce 2010 představovala společnost SpaceX svou kosmickou loď dragon, bylo prvním nákladem kolo sýra French Gruyére. Musk je totiž velkým fanouškem komediální skupiny Monty Python a inspiroval se jejich scénkou The Cheese Shop Sketch.

„Bude v hlubokém vesmíru asi miliardu let, pokud tedy nevybuchne při startu,“ napsal na svém Twitteru Musk. V autě prý bude hrát skladba Space Oddity od Davida Bowieho.

„Líbí se mi myšlenka auta plujícího bezcílně vesmírem, které možná za miliony let objeví nějaká mimozemská civilizace,“ odpověděl Elon Musk na stručnou otázku „Proč?“ od jednoho z fanoušků.

Falcon Heavy odstartuje v lednu 2018 ze startovací rampy 39A v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě. Už tento měsíc by se mohl odehrát statický test.

Elon Musk

55 Comments on “Elon Musk pošle k Marsu svůj první elektromobil Tesla Roadster”

  1. Kontrolní otázka soudruzi, za jak dlouho jim explodujou
    Kontrolní otázka soudruzi, za jak dlouho jim explodujou gumy, baterky, rupnou lepený skla, zmrznou provozní kapaliny, zkondenzovaná vlhkost, zkřehne guma, těsnění, lubrikanty, lepidla, plasty, izolace, co udělá olej v převodovce, tlumičích, chladící a brzdová kapalina, expanduje PU pěna v sedačkách, všude možně zachycené vzduchové bublinky, zdechne elektronika? :)))
    Doufejme že dá kolem auta kamery a bude to streamovat, nebo aspoň fotit.

        1. To se právě ještě nepřiznal, kolik černošek tam už
          To se právě ještě nepřiznal, kolik černošek tam už vohobloval :))) Ale místo podpory OZE a EV by nejradši poslal všechny prachy na chudou Afriku, samozřejme ne ty svoje. Tímhle blouzněním věšinou končí když mu dojdou argumenty :))))

    1. Proc? Je to prece demonstarcni mise s vysokou mirou rizika na
      Proc? Je to prece demonstarcni mise s vysokou mirou rizika na kterou se nevyplati davat nic opravdu cenneho. Postranni boostery jsou jiz zaplacene z predchozich misi, takze ho to stoji jen ten stredovy booster a ten horni stupen. A vsechny 3 boostery zase pristanou.

      Ja jsem ocekaval, ze posle Model S, Roadster me trochu prekvapil…

            1. platí, že pred návštevou ODBORNÍKA sa treba vzdelať v
              platí, že pred návštevou ODBORNÍKA sa treba vzdelať v odbore. aby sme vedeli cvokárovi položiť správnu otázku, dostať správnu odpoveď.
              potom môžeme na otázku/odporučenie „nebo si zajdi ke cvokaři“ odpovedať – „nie, mama ma dala vyšetriť, nie som blázon“.
              ps – na diskusnom fóre k týždenným komiksom býva odpoveď – Poruchu osobnosti mám schizoidní.
              Diagnostikovala mně ji psycholožka.
              Nejsem schopen styku se ženou.

  2. Niečo hlúpe by bolo, ak by poslal v sáčku vzorku svojich
    Niečo hlúpe by bolo, ak by poslal v sáčku vzorku svojich spermii, toto je skôr originálne. Ale nie tak, ako položiť na Mars súčastný plne pojazdný Roadster a aspoň proforma funkčný nabíjací box so solárom. Potom ešte ak by to aspoň raz mohlo niečo odfotiť v nejakom cool zábere, ostatné automobilky by sa z toho p.sr.i

    1. O dalším nákladu Falcon Heavy zatím nejsou žádné
      O dalším nákladu Falcon Heavy zatím nejsou žádné informace a popravdě, viz. diskuse níže, stále ještě není tak docela jisté, zda i tohle není jen Muskův vtip. Tak či onak, půjde o první, zkušební let Falcon Heavy, u kterého je poměrně vysoká pravděpodobnost neúspěchu (což připustil dokonce i Musk).

      1. The Verge: „But confirmation followed a bizarre exchange
        The Verge: „But confirmation followed a bizarre exchange between The Verge and Musk. After Musk tweeted the plan, we asked him to confirm that it was real. Musk replied to us first by email, confirming that it was real. Then, after The Verge published a story about the plan, Musk sent us a response in a direct message on Twitter saying he “totally made it up.”

        Totally make it up = Zcela si to vymyslet

          1. tak se podte vsadit, ja si myslim, ze to vtip neni…
            FH ma

            tak se podte vsadit, ja si myslim, ze to vtip neni…
            FH ma dostatecnou nosnost na to aby poslal Roadstera smerem k Marsu ikdyz ted neni optimalni startovni okno.
            Konec koncu, FH je nejsilnejsi raketa soucasnosti (za predpokladu ze nevybouchne pri startu).

              1. SpaceX to moc stáť nebude 2 boostre za zhruba 30 miliónov
                SpaceX to moc stáť nebude 2 boostre za zhruba 30 miliónov defakto zaplatené má lebo sú letené stačí pridať nový Core (okolo tých 30 mil.) a odčítať zárobok pri komerčnej misii a celý demo let Falconu Heavy vyjde aj s integráciou Roadstru na raketu pod 60 miliónov. Samozrejme nepočítam náklady na vývoj tie budú zaplatené komerčnými letmi.

        1. Ano, ale na ArsTechnica ten odstavec pokračuje: „However, in
          Ano, ale na ArsTechnica ten odstavec pokračuje: „However, in multiple emails with Ars on Saturday afternoon, Musk confirmed that this plan is, indeed, real. Another SpaceX official also said the Tesla payload was very much real.“

          1. Elon Musk Is Not Sending A Tesla Roadster Into Space On The
            Elon Musk Is Not Sending A Tesla Roadster Into Space On The Falcon Heavy Rocket

            Stef Schrader and Jalopnik
            Dec 4, 2017, 5:00pm

            gizmodo.com.au/2017/12/elon-musk-is-sending-a-tesla-roadster-into-space-on-the-falcon-heavy-rocket-update-no

            Nezbývá, než počkat do ledna…

  3. Urcite to nebude obezna draha Marsu, ne kvuli startovacimu
    Urcite to nebude obezna draha Marsu, ne kvuli startovacimu oknu, ale kvuli tomu, ze druhej stupen nema palivo ani dostatecny manevrovaci trysky na brzdici manevr na obeznou drahu Marsu. Kdyz vsechno dobre dopadne, tak kolem nej proleti a bude pokracovat dal.

    1. Přesně tak, dle článků na netu (Verge atd.) to bude
      Přesně tak, dle článků na netu (Verge atd.) to bude Hohmanovova dráha (eliptická dráha pro přesun mezi kruhovými orbity), s tím že nejzažší bod (apoapsida či spíše afélium) bude na úrovni dráhy Marsu. A perihélium bude někde na úrovni Země, takže nebude nikam dál pokračovat ale bude obíhat kolem Slunce.
      Dráha roadsteru by měla mít navíc jen malou precesi vůči Zemi.

            1. Já měl na mysli Červený trpaslík – kultovní seriál
              Já měl na mysli Červený trpaslík – kultovní seriál britské BBC. A že by tam měla sedět ta loď 🙂
              Červený trpaslík je kosmická loď z 23. století patřící Jupiterské důlní společnosti. Je dlouhá 6 mil (cca 10 km), vysoká 4 míle (cca 6,5 km) a široká 3 míle (cca 5 km), má tvar šestibokého hranolu a je natřená na červeno. Je poháněna vodíkem, který je získáván z vesmírných zdrojů a může tak teoreticky plout vesmírem do nekonečna. Uvnitř se nachází více než 2 000 podlaží. Loď představuje sama o sobě malé město, jsou zde nemocnice, bary, diskotéky, celnice i vězení. Při poslední misi byla její posádka tvořena více než 1 000 lidmi a 1 hologramem napájeným z centrální jednotky lodi. Loď je také vybavena menšími výsadkovými plavidly. Tato plavidla jsou buď typu Kosmik, anebo typu Modrý skrček, přičemž obou typů těchto plavidel jsou na lodi desítky.

              1. Tak Červeného Trpaslíka mám shlédnutého
                Tak Červeného Trpaslíka mám shlédnutého kompletně.
                Červená pohovka je ze Stopařova Průvodce Douglase Addamse.
                Tam je loď poháněná energií nekonečné nepravděpodobností. Jedna z těch nepravděpodobností byla, že se uprostřed vesmíru objevila červená pohovka.

Napsat komentář