V Česku spuštěna první velkokapacitní baterie, do roku 2050 jich může být přes 4 GWh

V obci Prakšice nedaleko Uherského Hradiště spustila dne 30. listopadu skupina Solar Global velkokapacitní bateriové úložiště energie. Jedná se o vůbec první zařízení svého druhu v České republice.

Baterie instalovaná Solar Global má kapacitu okolo 1,2 megawatthodiny (MWh) a elektrická energie, která v ní bude akumulovaná, bude využitelná při výkyvech distribučních soustav nebo při zvýšené poptávce po energii. Baterie o výkonu 1 MW dokáže zásobovat 150 domácností po dobu jednoho dne.
foto: Solar Global

Akumulační systém o kapacitě 1,2 MWh stojí v areálu solární elektrárny u obce Prakšice na Uherskohradišťsku. Zařízení je navrženo tak, aby pomáhalo stabilizovat distribuční soustavu při výkyvech, například formou dodávky elektřiny do sítě ve špičce. Rozvoj decentralizované energetiky přinese podle propočtů expertů příležitosti pro více než 4 tisíce baterií s podobným výkonem.

Kalkulace vychází ze studie OTE a.s., která v různých scénářích mapuje vývoj české energetiky. Scénář rozvoje zdrojů v koridorech ASEK počítá s vybudováním baterií o celkové kapacitě až 4 350 MWh.

Přínosy bateriových systémů:

• vývoj a zvyšování výrobních kapacit tlačí cenu baterií rychle dolů. Podle BNEF klesly ceny akumulačních systémů od roku 2010 o 73 % a očekává se další pokles,

• akumulace energie zvýší energetickou nezávislost domácností,

• velké systémy pomohou lépe integrovat obnovitelné zdroje, zejména pokud jejich podíl na elektrárenském mixu překročí 40-50 %,

• moderní obor úložišť energie dává prostor pro vývoj nových řešení – technologie baterií připravují vědci také z českých univerzit,

• zájem o energetickou soběstačnost dává prostor nabídnout svá řešení velkým energetickým skupinám i regionálním firmám,

• Mezinárodní agentura pro obnovitelné zdroje (IRENA) předpokládá, že do roku 2030 vzroste objem výkonu instalovaných bateriích ve světě na 170–420 GW.

„Velké baterie pomohou stabilizovat fungování sítě a přispějí k snadnějšímu začleňování postupně rostoucí výroby obnovitelných zdrojů energie. Lithiové akumulační systémy mohou reagovat v řádu milisekund na výkyvy dodávek elektřiny a pomoci tak klasickým zdrojům i větrným nebo solárním elektrárnám,“ uvádí Jan Fousek, ředitel Asociace pro akumulaci energie a baterie ČR, AKU-BAT.

„Vývoj v moderní energetice běží rychle dopředu a je dobře, že také do Česka přichází první pilotní projekty, na kterých můžeme otestovat fungování moderní energetiky. Do malých i velkých baterií lze uložit energii v době přebytku elektřiny v síti a využít ji v době energetické špičky, kdy cena elektřiny roste. Baterie jsou také vhodné řešení, které může chránit síť před takzvanými blackouty,“ doplňuje motivace podpory udržitelných řešení Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

„Za poslední rok byly v Česku instalovány desítky domácích baterií, které se mohou pomocí chytrého řízení stát energetickým mozkem domu. Propojením baterií se střešní solární elektrárnou domácnosti nejen ušetří peníze za energii, ale získávají i energetickou nezávislost. Zájem o tato kombinovaná řešení roste a podobné příklady mohou inspirovat další zájemce o vlastní bateriový systém,“ doplňuje Veronika Hamáčková ze Solární asociace kontext rozvoje malých bateriových systémů.

tisková zpráva

78 Comments on “V Česku spuštěna první velkokapacitní baterie, do roku 2050 jich může být přes 4 GWh”

  1. Proč jen 4 GWh? Myslím, že zajímavé by bylo pro ČR mít
    Proč jen 4 GWh? Myslím, že zajímavé by bylo pro ČR mít v bateriích něco kolem 300 GWh, tj. celkovou denní spotřebu. Zbytek může být ve vodíku nebo zemním plynu v systému PGP. Tam bychom potřebovali mít energii na 3 měsíce. Bude to ještě dlouhá cesta.

    1. 300GWh by bylo pekelně drahých, to se nevyplatí. Možná
      300GWh by bylo pekelně drahých, to se nevyplatí. Možná tak pokud to má být suma se všemi bateriemi EV, ale i tak to není ekonomické. To se více vyplatí spíš PVE Lipno – Dunaj, možná ještě další, stlačený vzduch a tepelná akumulace. když sem kdysi dělal takovou kalkulační simulaci, tak při vysokých GWh sice rostl podíl OZE, ale poměr mezi GWh a protočenými GW byl stále horší a hroší, tedy cena proudu rostla. Pro denní provoz v létě je třeba jen asi 80GWh, z toho je v PVE Lipno-Dunaj k dispozici asi 16GWh (2GW výkonu a poměrně slušná kapacita už při kolísání +-0.5m) Takže je třeba někde ještě sehnat asi dalších 6GW výkonu a asi 65GWh.

    1. To není oxymoron, ale zajímavé využití to je. Ten výkon
      To není oxymoron, ale zajímavé využití to je. Ten výkon toho výrobníku páry by zvládl dodat minimálně 210MW elektřiny, dle parametrů páry. Nicméně je to i tak pokrok. Mohlo by to přispět k mírnému vyrovnání strmosti růstu emisí CO2.

  2. kolik gigafactories bude potreba na vyrobu baterii
    kolik gigafactories bude potreba na vyrobu baterii stabilizujicich vykyvy v dodavkach energii z oze uz nespocita nikdo. takze se zda, ze termojaderna fuze je bliz k realite nez vrtule, solarni placky a strasna hromada baterek. a to cele zije jenom kuli nehoraznym dotacim do tyhle technologie. samozrejme, ze to zveda uz tak vysoke ceny elektromobility. a proto je potreba dotovat i tu, ze ano. tleskam. bravo. volte kazdeho kdo podporuje dotace do obnovitelnych zdroju a elektromobility. o socialni spravedlnosti takhle vynalozenych penez nekdy jindy.

      1. financovat vyzkum a dotovat nerentabilni technologii je
        financovat vyzkum a dotovat nerentabilni technologii je kapanek rozdil. kazdopadne predstava, ze zpusteni prvni fuzni elektrarny je za dvermi je asi stejne najivni jako ta, ze vrtule, solarni placky a haldy baterek jsou resenim nasich energetickych potreb. to byla pointa.

          1. Nestabilní zdroje potřebují mnohem více propojenou a
            Nestabilní zdroje potřebují mnohem více propojenou a hustější síť než klasické zdroje. OZE vedou k mnohem větší centralizaci a závislosti jednotlivých regionů a států, protože bez dálkových vedení, které rozvádějí nárazovou výrobu nelze mít v síti větší podíl OZE a nebo za cenu vypínání což dramaticky snižuje rentabilitu, když jsou podmínky / vítr slunečné počasí/ výhodné pro výrobu, pak se tyto se vykytují ve stejném okamžiku ve velkých oblastech, třeba v okruhu 500km v průměru v tomto okruhu má síť velký přebytek výroby a je třeba el. energii odvést třeba 1000 km daleko kde jsou aktuálně podmínky aktuálně špatné. Baterie jsou neefektivní protože jednak v případě větru mohou podmínky trvat několik dní a dále pak baterie zničí nejméně 20% el. energie, mají omezenou životnost a jsou drahé a jejich kapacita nebude nikdy stačit k ničemu jinému než k denní akumulaci. Akumulace na bázi jednotlivých domácností je vrcholem neefektivity, protože vyžaduje řádově vyšší kapacity než centrální síť kde se projevuje soudobost odběrů.

            1. (mají omezenou životnost a jsou drahé a jejich kapacita
              (mají omezenou životnost a jsou drahé a jejich kapacita nebude nikdy stačit k ničemu jinému než k denní akumulaci)to mě připomíná výrok šéfa patentového ůřadu ve francii koncem 19st.že to tam můžou zavřít protože už vše bylo vymyšleno

            2. koukám zase nějaký fundovaný odborník z čezu? jojo v
              koukám zase nějaký fundovaný odborník z čezu? jojo v sousedním Německu jsou OZE zdroje v letním období odpojovány od sítě každý den :-))), přitom by stačilo v praxi používat přísloví ševče drž se svého kopyta, pak by člověk nemusel číst tolik blábolů , výmyslů či vyložených lží…

              1. Spousta lidí nechápe, že centralizace a decentralizace jsou
                Spousta lidí nechápe, že centralizace a decentralizace jsou v energetice pojmy z minulého století. Aktuálně se bavíme o soběstačnosti. Částečné nebo plné. V domácnostech, firmách, továrnách, sídlištích……. Díky OZE a akumulaci. Protože všechno ostatní vyžaduje velký zdroj a rozvody a stojí a padá s tímto zdrojem a rozvodnou sítí. Tento zdroj pak obvykle vyžaduje těžbu něčeho a dovoz onoho, čili další „zdroje“ a „rozvody“.
                Co je symptomatické je, že všichni ti z minulého století dobře vědí, proč to nejde 🙂

                1. 1***,
                  já to například chápu velice dobře že čez nechce

                  1***,
                  já to například chápu velice dobře že čez nechce soběstačnost firem a ovčanů ve výrobě elektrické energie, čez potřebuje miliardové zisky na odměny svým manažerům kteří dřou ve dne v noci jak koně:-)), proto třeba shodili ten autojeřáb do přehrady velké stráně aby mohli co nejrychleji zase vyrábět elektřinu na vývoz, normálně by jim musela ČIŽP udělit pokutu jak prase ale asi je to běžné házet autojeřáby do vodních přehrad

                2. No ČEZ distribuce třeba provozuje velkou část
                  No ČEZ distribuce třeba provozuje velkou část distribuční soustavy, do které mají nainvestované značné miliardy korun. A tak se logicky bojí, že určitý směr k soběstačnosti jim ty investice znehodnotí.

                3. Únor 2016
                  Daniel Beneš, generální ředitel společnosti

                  Únor 2016

                  Daniel Beneš, generální ředitel společnosti ČEZ, je přesvědčen, že budoucnost energetiky je v decentralizaci.

                  „Je jasné, že budoucnost energetiky je v decentralizaci. Právě fotovoltaické elektrárny v kombinaci s akumulací se stanou nedílnou části budoucí energetiky. My jako velcí hráči se tomuto trendu budeme muset přizpůsobit,“ prohlásil Beneš v pořadu OVM.

                  Podle Beneše se strategie ČEZu již přizpůsobila decentralizaci energetiky. ČEZ proto bude nabízet fotovoltaické elektrárny na klíč konečným zákazníkům. „Pokud chceme dále firmu dobře rozvíjet, musíme považovat decentralizaci energetiky jako příležitost,“ dodal Beneš.

                  Šéf ČEZu si dělá naděje, že si jeho společnost „urve“ značný kus trhu s decentrální energetikou. Opačného názoru je však analytik J&T Šnobr, který tvrdí, že v důsledku energetické revoluce dojde k poklesu významu velkých energetických společností.

                  „Decentrální energetika bude představovat velkou část trhu, o který se velcí hráči poperou. Nicméně, jsem více skeptický o významu velkých energetických firem v budoucnosti. V okamžiku pokračování energetické revoluce, až solární panely a baterie dále zlevní, pak instalace malých zdrojů budou spíše řešit malé lokální firmy,“ prohlásil Šnobr.

                4. V tomhle ČEZ nijak nezaspal a dodává o106. Sice si tím z
                  V tomhle ČEZ nijak nezaspal a dodává o106. Sice si tím z pohledu některých kanibalizuje svoji výrobu, když montuje FVE s baterkou rodinám a firmám, ale málokdo se díval do smluv, kde je obvykle 10 letý závazek odběru služeb od ČEZu (přetoky, odběr, starost o FVE a baterky, revize). Takže byznys model dobře nastaven a snaha obsadit trh, včetně možnosti vyřízení dotací a dodávky na klíč. Příjemná služba.

                  Osobně si myslím, že ČEZ a další energetické výrobní společnosti budou fungovat nadále především pro velké odběratele, kterým dnes jde o elektřinu a plyn pro výrobu či služby, a kteří si nemají jak obé v dostatečném množství, čase a kvalitě zajistit. Dílčí opatření zde sice zabírají (ohřevy vody, vytápění, rekuperace, střechy pokryté fotovoltaikou, někde i vítr nebo voda), ale stále je zde nepokrytá spotřeba v určitém velkém procentu. A pokud nedává smysl plyn a kogenerace, pak už je jedině velký dodavatel elektřiny a distribuční síť.

                  Tedy poklesne jejich význam na trhu jako jediného možného řešení energetických potřeb, ale ne pro všechny odběratele. A velcí odběratelé se ideálně s velkými zdroji doplňuji.

    1. SOUHLAS!!,lepší jsou dotace na jaderné elektrárny, je
      SOUHLAS!!,lepší jsou dotace na jaderné elektrárny, je potřeba snížit populaci a více černobylů, pár set tisíc mrtvých v české kotlině neuškodí že? :-))),
      jasně ještě jsem zapomněl že čezko dává nehorázné dotace do OZE obzvláště do VTE a FVE, větší blábol jsem dlouho neslyšel, čezko OZE zdroje tvrdě sabotuje tak nechápu ty nářky nad nehoráznými dotacemi do OZE, naštěstí čezký energetický trh je zcela zanedbatelný píseček a hlavním hráčům je akorát k smíchu

      1. platíme 40 mld korun ročně na OZE po dobu 20 let, pak to je
        platíme 40 mld korun ročně na OZE po dobu 20 let, pak to je dohromady 800mld korun Jen tak pro zajímavost předražený Temelín stál ve své době 100mld korun (2002) kdyby se za ty peníze postavili jen 4 Temelíny, mohly dodávat el. energii celé ČR zadarmo nejméně 20 let. Myslím že jen naprostý hlupák může říct, že u nás OZE nemají žádné dotace.

          1. Naši šílení zelení ideologové opsali ten zákon přesně
            Naši šílení zelení ideologové opsali ten zákon přesně od Německa, jediný rozdíl byl, že Německo ten zákon stihlo v době nejvyšší krize změnit během půl roku, ale nám a Španělsku to trvalo 2 roky, takže jsme v tom zahučeli za 500 miliard jen za soláry, co vyrábí necelá 2% elektřiny na 20 let.
            Dostavba druhé půlky Temelína by byla za 300-400 miliard za 20% elektřiny na 60 let.

            Další rozdíl je, že soláry jsou hlavně na zvýšení luxusu a hodí se nejvíc pro podporu klimatizací, tak jádro je ideální pro rozvoj domácích skutečně ekologických elektoaut a jejich nočního nabíjení.

            1. Na zelené bych to neházel. Zákon byl od počátku vytvořen
              Na zelené bych to neházel. Zákon byl od počátku vytvořen / opsán dobře. Ale jak říkáte, problém byl v tom, že naši nestihli snížit podporu. Což ale nebyla legislativní chyba, nýbrž cílená zlodějina, aby kamarádíčci stihli vyrýžovat 🙁

      2. tvrdim, ze oze jsou ekonomicky zajimave jenom diky statnim
        tvrdim, ze oze jsou ekonomicky zajimave jenom diky statnim ekonomickym zasahum. dotacim, rekulacim a podobne. a statni zasahy jsou pokrivenim trhu. prostredky investovane do jadernych elektraren nevyjimaje. a ve finale jsou i tim, co zpomaluje nastup elektromobility. cesta do pekla je vydlazdena dobrymi umysly.

      1. krome iteru je jich spousta jinych, i ambicema vyrabet energii
        krome iteru je jich spousta jinych, i ambicema vyrabet energii komercne, to ale neni pointa toho co jsem chtel rict. chtel jsem rict, ze investice do vrtulek, solarnich panelu a bateriovych ulozist je spatna cesta. opravdu to neni dostatecny zdroj energie pro nase potreby. ani jeji casti. ani kdyz k tomu pridame vodni elektrarny. o energeticke sobestacnosti nemuze byt vubec rec. a zbytek je bud jadro, uhli, nebo zemni plyn. opravte me, pokud jsem zapomel na neco podstatneho. s rukama na kolenou cekat nemusime. rikam to tady hodne dlouho. dostanme nase znecistovani alespon na uroven spalovani cng. to bude do to ho nastupu iter-u uplne stacit. mene je nekdy vice.

              1. Ten „únik“ z Ruska byl rozeznatelný od přirozeného
                Ten „únik“ z Ruska byl rozeznatelný od přirozeného pozadí jenom díky tomu, že šlo o radioaktivní izotopy, které se přirozeně nevyskytují. Opravdu byste chtěl, aby náš jaderný ústav vyvolával paniku oznamováním jaderného mraku nad ČR, který je sice zcela neškodný, ale je tam? Myslíte si, že je lepší lidi děsit něčím, co nechápou a nerozumí tomu, ale nemá šanci jim to ublížit, nebo jim to oznámit a nechat je, ať si to překoušou sami?

                1. Myslíte, že je lepší informace zadržovat? Ja rozhodně
                  Myslíte, že je lepší informace zadržovat? Ja rozhodně ne. Pokud podám celou informaci pak panika nevzniká. Ta se šíří je po bulvárech.

                2. Panika vzniká vždy u něčeho, čemu lidé nerozumí. V
                  Panika vzniká vždy u něčeho, čemu lidé nerozumí. V případě, kdy máte v národě 60 % hlupáků, je to prostě problém. Přečtou si titulek RADIOAKTIVNÍ MRAK, ale už nedočtou dál.

                3. Souhlasím s procentem. Bohužel budete blízko pravdy. Jaké
                  Souhlasím s procentem. Bohužel budete blízko pravdy. Jaké konkrétní problémy z toho budou? Žádná další JE? To mi rozhodně nevadí. Větší kontrola a tlak na firmy pracující s radioaktivním materiálem? Také nevadí.

                  Ano obecně člověk neví co z té paniky bude. Nejhorší je aplikace řešení na základě kolektivní viny.

                4. Ano, nevadí, ale co kdybyste se jádrem živil a viděl, že
                  Ano, nevadí, ale co kdybyste se jádrem živil a viděl, že má velkou perspektivu? A jelikož podobným lidem nevadí, že ho utlučeme bezpečnostními opatřeními ke smrti, tak holt budete mít smůlu. Je to stejné, jako když běžní lidé chtějí, aby inženýr navrhl něco podle jejich návrhu, ale rozhodně nechtějí slyšet, že to prostě nejde, a ať to nějak udělá.

                5. Doporučuji video „Expert“ na YouTube. Má to 7 minut a u nás
                  Doporučuji video „Expert“ na YouTube. Má to 7 minut a u nás v práci je velice populární. Je přesně o tom co na konci říkáte.

                6. Video dobré 🙂 Ano, nějak takto si to představuji. Proto
                  Video dobré 🙂 Ano, nějak takto si to představuji. Proto také máme zastupitelskou demokracii, kdy bychom měli volit znalejší osoby, i když ta teď v případě zvolení SPD a idiotů v jejím kádru trochu selhala.

                7. Letošní volby to bude asi ještě velký průšvih.
                  Letošní volby to bude asi ještě velký průšvih.

                8. Aspoň máme cirkusové představení živě a každý den.
                  Aspoň máme cirkusové představení živě a každý den.

                9. Už na to odmítám koukat, zkracuje mi to život.
                  Už na to odmítám koukat, zkracuje mi to život.

                10. Já včera na Plusu slyšel rozhovor Okamury a Gazdíka a to
                  Já včera na Plusu slyšel rozhovor Okamury a Gazdíka a to bylo něco. okaMůra neustále napadal moderátorku, že mu něco podsouvá apod. Choval se jako idiot. A na otázku neodpověděl a když se ho zeptala, jestli ji odpoví na otázky, tak prohlásil, že si bude odpovídat jak chce a že ji do toho nic není. To stálo za to 😀

                11. Užitečný to idiot, ten Okamura. Smutné je kolika lidem v
                  Užitečný to idiot, ten Okamura. Smutné je kolika lidem v ČR je sympatický. Straší nás neexistujícím (pro ČR) problémem imigrantů a podobnými blbostmi. Lidi co ho volili nejsou asi hloupí jen mají zbytečný strach. Škoda. Mohli dát hlasy i ANO, aspoň by bylo jasnější kdo a jak rozhoduje. Takhle se bude 4 roky mlžit.

                12. Panika vzniká tam, kde se neinformuje a jen dopředu
                  Panika vzniká tam, kde se neinformuje a jen dopředu vystrčej nějakýho titulovanýho vědátora, aby lidem řek, že je všechno děsně v pohodě, že se nic neděje a podobný bla bla bla, ale už se podrobně neinformuje proč to je vlastně tak moc v pohodě a odkdy se ta míra pohody počítá a odkdy ne.
                  Všichni borci co požrali půlku vědomostí se pak furt dokola posmívaj plebsu že má zase přehnanej strach a že dělá zbytečnou paniku. Se vůbec plebsu nedivím, že neskáčou na to oficiální chlácholení, když jim ty chytrolíni nedokážou pořádně vysvětlit co se vlastně děje.

                13. Jak jste na tom vy josefe, radite se mezi tech 60 nebo 40%.
                  Jak jste na tom vy josefe, radite se mezi tech 60 nebo 40%. Umite vstat a rict JSEM CHYTRY CLOVEK, nebo si to dokonce napsat na cedulku a nosit to na klope? OMG do cehos to dusi dal.

                14. Promiňte, ale těch 60 % je obecně přijímaná pravda. Je
                  Promiňte, ale těch 60 % je obecně přijímaná pravda. Je to podloženo i vědecky. Jak jsem na tom já, to bych si hodnotit nedovolil.

                15. Obecne prijimana pravda neni pravda, navic je pravidlem ze
                  Obecne prijimana pravda neni pravda, navic je pravidlem ze vyssi logicky a inteligencni potencial casto vytlacuje inteligenci socialni. Tady na tomhle militantnim a hulvatskem webu je to uplne transparentni. Respektive u kazdeho, kdo tu vyslovuje definice o inteligenci ostatnich. Jestli se k nim chcete radit i vy je vasi volbou

                16. Eh, ten web není ani tak militantní a hulvátský, jenom
                  Eh, ten web není ani tak militantní a hulvátský, jenom pár diskutujících je mimo. A EQ má podobné rozložení jako IQ, takže platí to samé.

                17. A jsme zase u toho. KDO ROZHODUJE O TOM KDO JE MIMO A KDE NE?
                  A jsme zase u toho. KDO ROZHODUJE O TOM KDO JE MIMO A KDE NE? Maji snad nekteri patent na rozum? Je chytry ten co si mysli ze ma ve vsem pravdu? Co tu ctu prispevky treba o tom, ze 60% naroda jsou blbci, tak v tom taky zacinam mit jasno.

                18. Nikdo nerozhoduje o nikom. Berete si to moc osobně. Já
                  Nikdo nerozhoduje o nikom. Berete si to moc osobně. Já říkám, že 60 % národa jsou blbci, ale neříkám, kdo to je a neříkám, kdo o tom rozhoduje. Rozhodují o tom statistiky a věda. Vám prostě vadí říkat pravdu, protože by mohla někoho urážet. Podobný popis hlupáků v populaci je stejný jako popis toho, že černoch je černý a běloch bílý. Prostě takoví jsou.

                19. oki a vy mate EV nebo jste jen teoretik?
                  oki a vy mate EV nebo jste jen teoretik?

                20. Mám BMW i3.
                  A mimochodem, abych se vrátil k té statistice,

                  Mám BMW i3.

                  A mimochodem, abych se vrátil k té statistice, tak to samozřejmě neznamená, že všichni jsou neustále hloupí. Hloupá rozhodnutí dělají i ti chytří. Jde jenom o to, že v naší populaci převažuje 60 % hloupých rozhodnutí nad těmi chytrými. I hlupák může udělat dobré rozhodnutí. Možná bych měl upravit termín hlupák za „méně obdařený“

                21. Napadá mne: jména hloupých na všech sloupých
                  Napadá mne: jména hloupých na všech sloupých

                22. pozor pepíka brát s rezervou, on má v Pripjati zahrádku
                  pozor pepíka brát s rezervou, on má v Pripjati zahrádku kde pěstuje nekontaminovanou zeleninu

                23. Ještě jsem to nikde neříkal, kolem toho úniku v Rusku,
                  Ještě jsem to nikde neříkal, kolem toho úniku v Rusku, ale dost se to shoduj s polohou jednoho problematického zařízení, které zamořilo okolí už několikrát, je to tedy dost možná jen další z problémů Majaku, dokonce se o nějakých letošních únicích zmiňuje anglická wikipedie.

                  Ono to bylo to první co mne napadlo když jsem viděl tu mapu radiace. Jenom doufám že je to stará zátěž a ne něco nového.

                  Rozhodně by se ale tyto mraky a havárie neměly zamlčovat, protože pak to, když se to projeví, budí nedůvěru a to pak je smrtící koktejl pro jadernou energetiku a pro důvěryhodnost organizací.

    2. Bateriove uloziste tohoto druhu ma vyrovnavat kratkodobe
      Bateriove uloziste tohoto druhu ma vyrovnavat kratkodobe vykyvy ve spotrebe plusove i minusove. Takove vykyvy muzou nastat uplne nepredvidatelne a reakce musi byt velmi rychla. V takovem pripade je tepelna elektrarna mnohem mene flexibilni. Plynova elektrarna ma rozbehovou dobu ktera je 1000x tak dlouha jako z baterek. Nebo musite takovou tepelnou elektrarnu drzet nonstop pod parou a cekat, zda bude vubec neco zapotrebi. Velka spotreba paliva bude i kdyz treba neposle do site ani Wattsekundu. A jak chcete absorbovat nahle snizeni odberu? Baterka ma tu kouzelnou vlastnost v radu milisekund a skoro bez spotreby energie v stand-by modu poskytnout vyrobu i odber. Samozrejme jen v ramci sve omezene kapacity. Tato baterka poskytuje sitove sluzby, ktere jsou potreba i v pripade, ze v siti nejsou vubec zadne OZE zapojene. melete vse pres jeden mlejnek a delate v tom gulas.

      1. nepochybne je potreba sit vyrovnavat i kdyz tam zadne oze
        nepochybne je potreba sit vyrovnavat i kdyz tam zadne oze zapojene nejsou. ale nepochybne take je pravda ze o rad mene nez s oze. is 1000x vetsim nabehem plynove elektrarny, pripadne 10x vetsim nabehem precerpavaci elektrarny muze byt jejich provoz ekonomictejsi nez dotovane bateriove uloziste. abych vam ten mlejnek znovu zopakoval.

        1. Mýlíte se. Kapacita zálohy musí být dimenzována alespoň
          Mýlíte se. Kapacita zálohy musí být dimenzována alespoň na největší zdroj, který může v jeden okamžik celý vypadnout. A to není OZE, ale jaderná elektrárna. Ta když neplánovaně odpadne, tak kolísání OZE je proti tomu jen jako šumění větru proti uragánu. Takže i síť bez OZE má zálohu a ta je mnohem větší, než kolik potřebujete na zalohování OZE samotných, protože primárně zálohuje výkon JE. Takže tu kapacitu musíte mít postavenou a musí být připravena běžet, ať už OZE máte nebo ne. Ta věc je známá už léta, tak by to konečně mohli lidi jako vy pochopit a neopakovat stále ten nesmysl.
          Baterie je prostě technologie zálohování s úplně novými vlastnostmi, jinými zálohovacími technologiemi nedosažitelnými a proto se za takovou technologii platí. Nová přicházející technologie je vždy dražší až do určitého momentu. Je to tak co svět svétem stojí. I s tím by jste se už mohl srovnat. A ten moment uź je evidentně tady, protože baterie se budují po celém světě a to i bez dotací.

            1. rs já ti nevěřím že nerozumíš té větě :-)) Kapacita
              rs já ti nevěřím že nerozumíš té větě :-)) Kapacita zálohy musí být dimenzována alespoň na největší zdroj, který může v jeden okamžik celý vypadnout?
              takový technický antitalent nejsi, a když nemůžeš drápalíkovi oponovat technicky tak se snažíš hrát že tomu ty nerosumět:-))
              zkusím to vysvětlit po vidlácku ač nejsem z čepsu :-))
              když vypadne Temelín od sítě 2x1055MW, tak to musí nahradit něčím jiným, buď něco zapnou nebo dovezou, jinak v těch drátech bude chybět 2 x 1055MW
              jo a ta kapacita zálohy musí být v milifaradech aby bylo jasno

                1. :-))) i ty šibale, ale nechám odpověď na drápalíkovi, i
                  :-))) i ty šibale, ale nechám odpověď na drápalíkovi, i když vzhledem k tomu že nemá registraci nepředpokládám že se k těm komentům ještě dostane

    3. To by tu fúzi prvně někdo musel chtít vytvořit, ne jenom
      To by tu fúzi prvně někdo musel chtít vytvořit, ne jenom ji tvořit. Už minimálně 25 let se ví že by postavit plnohodnotnou fúzní elektrárnu stálo asi 250mld Kč, žádný stát do toho nejde. Nikomu to za to nestojí a ITER je taky drahá, několikrát předělávaná hračka.

Napsat komentář